Пошук розробників для стартапу

Таке питання:
Якщо в мене є стартап, мені його оцінили, наприклад, в 20 тис. американців, при цьому в мене є 10 тис., а ще на 10 я би хотів взяти компанію-розробника в долю в проекті з можливістю викупу цієї долі в майбутньому, скажемо через 2 роки в розмірі 2х (тобто вже не за 10 тис., а за 20 тис.), тобто сукупно розробник отримає не 20 тис., а 30 тис. за розробку, але не всю суму одразу.
Чи можливий такий варіант партнерства?
Чи може є тут такі компанії, яким би це могло бути цікавим?
(по технологиям — кросплатформовий додаток (android, ios, desktop — PWA / React / Vue / Node.js)

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я колись займався аутсорсинговим бізнесом, і хочу сказати, що таких пропозицій прилітає дуже багато — «а давайте я вам зараз дам трохи грошей, а решту коли вистрелить», «а давайте я вам дам долю в компанії, і викуплю їі згодом» і іншого схожого. Це пропозиція розділити ваші бізнес ризики, без будь якої вигоди за це. Перш за все, такі пропозиції показують що ви не зовсім розумієте як працює іт бізнес, та і бізнес в цілому.

Є декілька варіантів як можно йти з стартапом коли не вистачає власних коштів на старт:
1. Почати з менш функціонально і дешевшого mvp.
2. Знайти команду на часткову оплату і частково компенсувати долями в бізнесі
3. Знайти зовнішнє фінансування — гранти або інвестиції.
4. Взяти кредит
5. FFF інвестиції
6. Звернутись до фабрик стартапів

Ще декілька слів стосовно бюджету — у вас є всього 10к і ви хочете їх витратити на розробку? А на маркетинг є окремий бюджет? Чи у вас b2b/b2g де ви персонально будете продавати?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Якщо в мене є стартап, мені його оцінили, наприклад, в 20 тис. американців

Мне интересно, а что это за компания такая? Были в их «офисе»? Может он написал, какому-то студенту на сайт шлепанный с темплейта, а тот и сказал 20к, 10к вперед ))) встретимся через 2 месяца, когда выйду из запоя)

Більш оптимістичною була б ваша пропозиція нормальному синьйору на такому стеку, або навіть двом, враховуючи ситуацію на ринку, за 6к з ваших 10к розробити за місяць MVP, а ті 4к що залишаться, вбухати в маркетинг. Потім шукати по різним акселераторам інвестіції. Навіть якщо не злетить (99%) то принаймні ви через пару місяців викините це з голови та з набутим досвідом продовжите далі бурхливе життя підприємця.
Інший варіант витратити половину з ваших заощаджень на курси по цьому стеку та менторів. Через пів року ви зрозумієте чому подібні пропозиції сприймаються, скажемо так, без ентузіазму. А також будете мати мінімальну експертизу в програмуванні, яка може стати в нагоді коли ринок оговтається.

Це ще без прорахунку, що потрібен дизайнер та дизайн, аналіз вимог тощо.

Це найпростіший варіант, на мою думку, закрити це «вікно можливостей» для людини. До речі, витрати при цьому теж мінімальні, лише 10к. Шлях за стандартними порадами для засновників стартапів ака «Спочатку з’ясуйте чи потрібна ваша ідея....» це як годувати зомбі маленькими кошенятами, процес відомий як Нескінченна боротьба за незворотні витрати. Подорож за цим вказівником дійсно можна залишити взагалі без всіх заощаджень, але з дизайном )

У Кавасакі я читав хорошу ідею — жінок питати чоловіків, а чоловіків жінок чи потрібно їм це потенційно, так щоб за це заплатити. Зазвичай протилежна стать дає більш тверезі оцінки товарів чи послуг. Звісно коли не ІТ-шник заходе в ІТ не маючи крім ідеї та маркетингових навиків геть нічого, це таке собі. Хоча от в мене був друг, нажаль він помер від ковіду, той створив такий бізнес паралельно що правда вивчав програмування та зрештою покинув бізнес і пішов працювати програмістом в найм, бо бізнес приносив меньше прибутку. Піонери зазвичай не мають абсолютно нічого, навіть маркетингових навичок. Тому елементарно не можуть знайти якусь суму яку ледве на кіоск на базарі вистачить без товару.

Я вважаю що більшість порад щодо початку стартапу чи бізнесу не мають з реальністю нічого спільного. Я більше довіряю статистичному аналізу від Канемана та Тверські. Єдина порада з їх досліджень це те що ви повинні бути готові діяти не думаючи ні про що, коли вдача вам посміхнеться. А дослідження, аналіз ринку це все не про початок вдалого бізнесу. Це про самозаспокоєння та самообман та про те чим себе зайняти під час перших десяті проектів які не злетять.

10 перших проектів які не злитять це може ок для ІТ-шника який сам їх робить. Для людини, яка би могла на 20к наприклад відкрити кіоск з продажу овочей та фруктів в спальному районі, чи перерукарню, ігровуху та копірувальнні апарат якісь поставити з принтером і роздруковувати і сканувати кому що треба, ремонт компьютерів та мобільних, ремонт взуття, фото ательє якесь, кав’ярню, грумінг для світських тварин тощо. Усе це можна відкрити на 20 к і воно напевно якось буде працювати і матиме можливість якось окупитись, а можливо і на прибутковість вийде. І піонер не з ІТ швидше за усе буде спроможний зробити такий бізнес. Розробити простий бізнес план, походити по району з’ясувати де там що і як, по розкидати по району спам та по навішати по стовпах реклами за копійки . А ніяка «Копія Gmail» чи «MyEvernote» нічого крім збитків не принесе. Так треба буде сумлінно працювати, та не не сподіватись, що на тебе посилиться дощ із долларів та євро на дурняк. На ІТ-шників він теж не ллється. Хочете в ІТ — в універ чи на курси і вчитись, ходити по співбесідах тощо.

Ви описуєте самозайнятість. Це не є бізнесом.
Я впевнений, що відкрити кіоск чи кав’ярню по-перше, зараз значно дорожче ніж зробити вбивцю Gmail, а по-друге, значно ризиковіше.
До війни в Харкові за пів-року на вулиці могли змінитися всі вивіски на першої лінії. За світовою статистикою лише кілька відсотків бізнесів можуть дожити до святкування п’ятої річниці.
Переважна більшість підприємців ринка Барабашова з рештою стали звичайними найманими працівниками.
Це тільки здається що кіоск з шаурмою це просто. Facebook вбити простіше )

Щось згадав скільки разів відмовили чи то Бріну з Пейджем чи то Цукербергу коли вони шукали інвестиції. П’ятсот разів? Чи то може про Маска було. А може про всіх разом?
Опитуйте! — каже нам Кавасакі, людина яка була під слідством за шахрайство та сама не створила жодного бізнесу окрім бізнеса про те як створювати бізнес )

Щось згадав скільки разів відмовили чи то Бріну з Пейджем чи то Цукербергу коли вони шукали інвестиції. П’ятсот разів? Чи то може про Маска було. А може про всіх разом?

Насправді 120 разів відмовили Стіву Джобсу з досить суттєвим на той час аргументом : «Стів — а навіщо звичайній людині комп’ютер ?». Звісно він не міг сказати банкірам — «Бо це буде друкувальна машинка яка дозволить друкувати одразу декількома шрифтами, мовами та алфавітами вставляти картинки, діаграми та графіки, наукові та математичні формули і матиме інші функції які коштують величезні гроші із сучасними технологіями. Таке чудове оформлення дозволить усім хто працює в офісі чи має малий бізнес на голово обійти своїх конкурентів». Якщо би він злив це головне тоді — то одразу перестав би бути будь кому потрібен, це усе можна було зробити і без нього. А от Майк Маркула хоч і був бізнес гімнюк — та чудово це розумів і без Стіва, тому і вклався у стартап який довів, що може створювати продукт. Пейдж з Бріном, Тіль та Маск вже були всередині торнадо за Гордоном Муром. Це не вони шукали гроші — гроші самі вже шукали їх, бо прибуток в тисячу доларів з одного вкладеного це занадто привабливо щоб таке пропустити. Що правда це вже призвело до кризи .COM і Post COVID яка йде зараз.

Я би радив вам засісти за т’юторіали та розробити програму самостійно.

Раскажу вам одну историю из жизни.
Имеем. Типа стартап, типа делает софт. Два разработчика, работал с 2015го, один в США один в Украине.
Ситуация на 2022й год — доход «стартапа» около 500к.
В 2023м разработчика из Украины по u4u приглашают в США, обещая минимум 10к в месяц и 50% в будущих доходах со всех новых продуктов.
Немножко больше, чем у вас, правда? И подушка у стартапа вроде должна быть.
2023й год май — у стартапа денег нет, вообще. Второй партнер телефон не берет и на смс/емейл не отвечает. Что с ним — хз. Полгода с приезда в США — никаких бумаг и фиксации договоренностей не произошло.
США.
Из плюсов для второго разработчика — он теперь в США и может попытаться на мертвом рынке что-то найти. Ну и поработать официантом, чтоб следующий раз оформлял бумаги до экшн.
А вы тут про 10к и Украину.
Такшо таки да, не особо адекватно. 20 тыс стоимости стартапа это 1 месяц отличного специалиста. или два месяца среднего «сеньйора» украинского

Разработчика на год на 20 тыс найти сложновато, мягко говоря. На два — это фантастика.

Я ему несколько раз писал, что он не ориентируется в ценах в ИТ и денег нормальных не видел. Он считает, что если он нарыл 20к — то тут очередь будет стоять (будет выбирать как на Окружной в Киеве).

Ну джунов в общем то найдет, и если у него тривиальная идея какая-то то вполне возможно даже сделает все. Да и фрилансеров найти можно при желании. Проблема всех таких пионеров в том что никаких реальных идей у них нет, как правило хотят копировать какой нибудь продукт MAANG типа GMAIL в который так миллионов 20 вложено и до MVP года 3 команды разных специалистов человек из 25-30. Плюс дорогущая инфраструктура, датацентры, доменные имена, раскрутка с маркетингом и т.д. Я когда то ходил не долго на разные слеты стартапов и пришел к выводу, что подавляющее большинство тех кто по ним ходит — развлекаются просто, ибо это увеселительные мероприятия коммерческие, которые живут за цену билетов. Там почти все делали свой супер уникальный и всем нужный клон Evernote, который изменит на корню планету и аналогов котрого они не нашли. Как то там оказался один из настоящих ангельських инвесторов которого друзья организаторы мероприятия оторвали от работы и он произнес сакральную фразу — «Вместо того чтобы ходить по таким слетам, снимите трубку и найдите первого клиента». P.S. Почему не идей для стартапа ? Потому что надо чем-то заниматься и в этой деятельности есть какая-то потребность которую можно закрыть автоматизацией. Если потребность — просто денег хочется заработать, то идеи не появится по крайней мере стоящей. В голову только будут приходить идеи клонировать что-то, хотя и это тоже имеет место иногда стрелять вроде Gitlab. Сам продукт — Git родился у Линуса Торвальдса как ответ на проблему с патчами при коллективной разработке.

Без оголошення відсотків опціону для розробників шукати їх для стартапу марно ;)
«У будь-якому стартапі в статутному фонді передбачений пул акцій від 10 до 20% для опціонів співробітників», — запевняє підприємець і інвестор Денис Довгополий.
Через два роки в успішному стартапі 50% продають за х10.
Інвестори в стартап знають, що таке «FFF».
Ще в 2020-2021 інвестували у вже готові продукти, компанії.
2 розробника на два роки це $100-150К.

Топик на троллинг какой-то похож, автор без конкретики просит ответить на вопрос про бизнес и паралельно ерничает или шлёт людей в случае любого комментария который ему не понравился :) чтож...

Пипл, я все для себе з’ясував, далі вже пішло по другому чи третьому колу, тому я звалюю звідси, і коментувати більше не буду.
Але ви можете тут і далі розважатися, я не проти, залишаю все вам ))

Якщо хтось новенький захоче зв’язатися, може щось запитати чи дати гарну пораду — пишіть контакти, може вийду на зв’язок вже персонально.

Всім гарних вихідних.

Не интересно: получить мало денег, еще может быть и в рассрочку. В воюющей стране с конституцией на паузе, отсутствием инвестиционного права и продажным судом. Что, действительно?
Завтра владельцу дадут повестку и что?

дружище, а если тебе завтра дадут повестку?
тоже ж вариант? и владелец тогда уже попадает на сумму денег. Или у тебя только в твою сторону риски работают?
да и провокатор ты еще тот. с чего это конституция на паузе? или ты любитель фейки распространять?
продажный суд — тоже громковатое заявление!
давай лучше по сути... а если нечего сказать, то и нечего тут писать! )

дружище, а если тебе завтра дадут повестку?

То у тебя останется сделанная работа собственно то ради чего ты меня хочешь нанять. У меня — обещания. Кому я буду предъявлять претензии? Или ты думаешь, что твоя идея без реализации чего-то стоит? БУГАГА!

с чего это конституция на паузе?

Так сказал президент

давай лучше по сути...

Куда уж сутее, ты предлагаешь себе доверять не предоставляя доказательств своей надёжности. Почему нужно верить, что ты не кинешь? Это уже не говоря, что стартап может не взлететь

То у тебя останется сделанная работа хотя-бы. У меня — обещания. Кому я буду предъявлять претензии?

так а ты где будешь кодить в окопах?
или ты за день сделаешь то, что пол года делается?
ну, в таком случае могу тебе сказать, что у тебя деньги тогда останутся. )))

Так сказал президент

смотри, я тебе сейчас говорю, что объявляю границы открытыми, завтра все могут выезжать без проблем, куда хотят.
Что дальше?
с каких пор — какая-то реплика президента где-то на камеру становится законом для страны?
ты реально на приколе?
или любишь фейкометить?
и ты мне еще хочешь после этого советы по теме сотрудничества давать?
разберись лучше вообще, что к чему, как работает государство, как принимаются законы и т.д., а потом уже пиши подобные каменты.

Куда уж сутее, ты предлагаешь себе доверять не предоставляя доказательств своей надёжности. Почему нужно верить, что ты не кинешь? Это уже не говоря, что стартап может не взлететь

не верь.
я тут не прошу кого-то верить.
спрашиваю — возможен ли такой вариант сотрудничества.
я не вербую тут никого.
я хотел проверить гипотезу, но понимаю, что тут единицы лишь могут достойно рассуждать, мыслить как-то логически, с какими-то аргументами.
грусть-тоска...

Кстати, для начала прочитал бы все каменты, а потом уже свои мысли излагал. сэкономил бы всем время.

или ты за день сделаешь то, что пол года делается?

А ты мне за день заплатишь как за полгода?

с каких пор — какая-то реплика президента где-то на камеру становится законом для страны?

С тех самых. Украина это уже диктатура, здесь реплики значат больше чем закон.

я тебе сейчас говорю, что объявляю границы открытыми, завтра все могут выезжать без проблем, куда хотят.

И с тобой согласен: юридически запрета на выезд не существует. Есть совершенно противозаконный, нигде не зафиксированный запрет для всех и разрешение для близких к власти. Если не веришь, посмотри как выезжал тот-же военком Борисов. Ему почему-то выехать можно, а жене товарища из-под Бахмута — нельзя. Так что там с законом?

спрашиваю — возможен ли такой вариант сотрудничества.

Так тебе я по моему ясно и иллюстративно написал: невозможен, тебе тупо никто не поверит из опытных. А неопытных нанимать — только время терять.

Шо не ясно?

а якщо розробник — жінка? тоді ваш аргумент не працює

в Ізраілі — працює))

хех, ми наче про Україну говоримо

А в загалі це усе на оцей епізод мені нагадує www.youtube.com/watch?v=N7NOcxG0Ekg

Я так зрозумів, тут ключове слово «наприклад» й мова йде про більші суми. Тому що 10К це дійсно невеликі гроші, й якщо власник не зміг своїми навичками стільки заробити, скоріш за все йому не висточить навичок зробити успішний продукт.

Але насправді, я думаю це може пройти зараз. Зараз купа людей сидять без роботи. Їм все одно шукати роботу, а тут можна трошечки грошенят підзаробити поки норм роботу шукаєш. Чому б ні?

кросплатформовий додаток (android, ios, desktop — PWA / React / Vue / Node.js)

А чому б не зробити лише під одну платформу, просто PWA, або ще + ios на React Native, якщо це необхідно, але вдвічі дешевше, почати заробляти, й вже на зароблені гроші зробити інші платформи?

через 2 роки в розмірі 2х (тобто вже не за 10 тис., а за 20 тис.), тобто сукупно розробник отримає не 20 тис., а 30 тис. за розробку, але не всю суму одразу.

Оце фіг пойми що. Хто захоче стрибнути в дуже ризикований проект за сумнівну потенційну надбавку до зп? Бо потенційна вигода повинна буди пропорційна ризику, тут ця умова не виконується. Краще нормально вже прописати долю в компанії. Хоча чесно кажучі я хз, як це юридично повинно працювати в цьому випадку.

Я б радив пошукати напряму розробників, збільшити потенційну вигоду, якщо ідея додатку дійсно класна й реалістична, виконавець знайдеться.
І якщо що, «ідея» — це не «найкращий в світі туду ліст», вона повина включати яку нішу ви займете, чому цим взагалі будуть користуватись, чому саме ви й головне як це все монітизувати. Без цього це навіть не ідея, а просто дитяча прихоть.

10к ділимо на команду (хай бде 3 людини), потім на 6 міс. розробки. Виходить 555$ в міс. на людину. Навіщо так витрачатися? Створюєете топік, типу двіться люди — пиляю проект для резюме, долучайтесь, треба ще 2 фронтендера, бекендер та QA. Якщо не платити за роботу, то можно буде «наймати» скільки завгодно людей, та розробляти а хочаб і рік! Залишитесь і при проекті та з грошима. Така чудова ситуація на ринку праці, вам всі карти в руки, від розробників відбію не буде. Можете навіть раз в місяць розігрувати 50$ серед команди. Хто краще працював, тому 50 баксів!

Метод Тома Сойера — коли треба пофарбувати огорожу, але немає бажання , продати це іншим та ще отримати вигоду

Андрій, а непогана ідея.
Тільки якщо люби будуть доволі часто мінятися, то буде там таке, що воно, мабуть, ніколи і не запуститься. Просто якість у кожного своя, тут круто, якщо б я був сам розробником і міг просто вже різні коди зводити до купи і контролювати в цілому все, то тоді так. можна робити таке.
Я про таке навіть не думав, ідея достойна, але в мене сумніви, що щось вийде.

Така чудова ситуація на ринку праці, вам всі карти в руки, від розробників відбію не буде.

от саме в цьому сумніви — що відбію не буде.

Насправді, мені краще заплатити, але що зробили роботу якісно та в терміни. А ось за моїм досвідом з цим теж є великі проблеми.

Тільки якщо люби будуть доволі часто мінятися,

Не будут, к тебе просто никто не придёт

краще заплатити, але що зробили роботу якісно та в терміни.

Есть такой сайт, апворк. Там исполнители с опытом, идёшь и нанимаешь. Правда рейт у надежных людей стартует от $50/час.

Іван, можливо ви просто не зовсім вірно оцінили вартість розробки.
У вас є фраза «мені його оцінили, наприклад, в 20 тис. американців», звідси я роблю висновок, що ви вже звертались до компаній і вони вам дали таку оцінку вартості розробки.
Отже вам потрібно:
— взяти кредит в 10к у.е. (якщо ви знаєте де взяти ще 20к через 2 роки навіть якщо проект стільки не проживе)
— піти в ту компанію, яка раболи таку оцінку і запросити Fixed Price проект з вартістю 20к на розробку і отримати готовий проект

З мого досвіду зараз за 20к можиливо розробити хіба що плагінчик до браузеру чи щось таке незначне. Або може сайт якоїсь міськради на Вордпресі.

так. ви вмієте проводити логічний аналіз, я звертався до компаній і мені дали таку вартість розробки.
стосовно того, що потрібно — це відносне поняття. )))
я сам розумію, які є варіанти. Я навіть більше скажу, можна не тільки в банку взяти кредит, ще у бандитів. Там ще активніше будешь дупу рвати, щоб віддати.
тут же в тому і питання, щоб мені дещо зменшити ризики, якщо щось піде не так.
за це я і пропоную заробити розробникам трохи більше, але також за ризики, що щось може піти не так.

З мого досвіду зараз за 20к можиливо розробити хіба що плагінчик до браузеру чи щось таке незначне. Або може сайт якоїсь міськради на Вордпресі.

можете більш розкрити про досвід. Досвід в чому? на якому ринку? яка виборка?
а то я теж можу сказати, що з мого досвіду, такі проекти повинні 5 тис макс коштувати, а все що дорожче, то просто накрутка. Але ж це ні про що. Згодні зі мною?
чому не взяти просто до уваги, що мені зробили оцінку в 20к. Це означає, що є якийсь об’єм роботи. Все. Крапка! навіщо додумувати, що там і як, і що така робота коштує дорожче??? чим ви оперуєте? у вас є дзеркало-портал в голови інших? чи що?
я прям вже втомився.
кажешь одне, а тобі навалюють купу якихось додумок, які ні на чому не грунтуються.

в мене є 10 тис., а ще на 10 я би хотів взяти компанію-розробника в долю в проекті з можливістю викупу цієї долі в майбутньому, скажемо через 2 роки в розмірі 2х (тобто вже не за 10 тис., а за 20 тис.)

Хiба банк не дасть $10 000 пiд 50% рiчних?

В залог хати, квартири можливо. Якщо автор так впевнено піарить успіх, чому б ні?

чувак, де я піарив успіх?
покажи?
я навпаки розумію, що є ризики, грошей своїх не має в достатньої кількості, от і вигадав таку гіпотезу і намагаюся перевірити її, а виглядає так, що я вже тут когось ангажую зі мною співпрацювати.
тут тупо якись баби базарні.
Звернувся з питанням, а мені навалюють якісь придумані штампи...

Якщо автор так впевнено піарить успіх, чому б ні?

Ви там часом параллельно не дивитесь фільм якийсь, бо шось не складається пазл.

а про банки та застави — це я і без вас знаю добре. але дякую, що нагадуєте, раптом забуду. )))

Яб не займався маячнею.
По статистиці, лише 10% стартапів нормально вистрілюють. Тож, щоб отримати ті нещасні 10к, вам потрібно переконати інвестора що він заробить 100к в найближчій перспективі. Бо він вже посіяв 10 раз по 10 тисяч. А краще переконати що стартап заробе 200к, щоб інвестор встиг на цьому ще щось заробити, а не вийти в нуль.
Ви вірите в свій проект, знаєте що він вистрелить і заробить 200к та намагаєтесь комусь продати 50% за якісь копійки.
Замість цього посівного трешу краще сфокусуйтеся на розробці продукту, знайдіть 10к з іншого місця, це не такі великі гроші.
Або, як не вірите в продукт, продайте його комусь за 20к, поки ще дають, та починайте той проект, в який дійсно вірите.

Ви вірите в свій проект, знаєте що він вистрелить і заробить 200к та намагаєтесь комусь продати 50% за якісь копійки.

я не казав, що за 10к я пропоную 50%.
де ви це взяли.
тут в усіх якісь фантомні спалахи в свідомості виникають і відображуються на екрані.

Замість цього посівного трешу краще сфокусуйтеся на розробці продукту, знайдіть 10к з іншого місця, це не такі великі гроші.

та ви шо? )) для кого тут ще 10к не великі гроші??
а то тут всі жаліються на великі ризики, а виходить, що це не великі гроші. Так до чого цей шум тут?

Або, як не вірите в продукт, продайте його комусь за 20к, поки ще дають, та починайте той проект, в який дійсно вірите.

без коментів. знов щось вигадали без мене і мені проштовхуєте за мої думки.

По статистиці, лише 10% стартапів нормально вистрілюють. Тож, щоб отримати ті нещасні 10к, вам потрібно переконати інвестора що він заробить 100к в найближчій перспективі. Бо він вже посіяв 10 раз по 10 тисяч. А краще переконати що стартап заробе 200к, щоб інвестор встиг на цьому ще щось заробити, а не вийти в нуль.

ви так кажете, що якщо я переконаю інвестора, то від цього щось потенційно зміниться і стартап заробе.
стартап заробе не від переконання інвестора, а від реалізації ідеї, якщо вона робоча.
А переконати і нарозповідати, що буде все чіки-піки, а потім щось буде не те, і шо тоді?
тоді те, чого тут усі бояться — 10 раз інвестор не заробить.
інвестору треба дати всю інфу, а він вже сам повинен побачити вигоду, а не я його повинен переконувати, що він заробить. це якщо по-нормальному...

Ви не зовсім зрозуміли тезіс. Оббігти всіх інвесторів та когось переконати може зайняти 2-3 місяці. Або тіж самі 2-3 місяці витратити на сам продукт. Або витратити цей час на те щоб ці гроші заробити на стороні. То що вигідніше.

Статистика про 10% це міф. В реальності 40% виживають. А от вже так званими unicorn тобто міжнародними корпораціями із мільярдною капіталізацією справді стають соті долі процента від стартапів.

про 10% це міф. В реальності 40% виживають.

Не виживають. Особливо якщо автор ті 20к візьме від інвестора. Поясню. Наприклад запустили стартап, є перші клієнти. Наче все добре, але клієнти принесли лише 15-20к за перший рік. Начебто непогано. Але інвестор вважає що стартап збитковий і закриває його.
Це ще один аргумент — не брати гроші на ранніх стадіях. Бо тойже стартап на якого витратили замість 20к всього 10к, з прибутком 15к вже має всі шанси вижити.

Что это за инвестор, который не смог накопить 20к своих....Такой человек нормальных денег в глаза не видел...

накопить 20к своих

Це дуже умовні цифри. Навіть ті 20к зібрати на продажах, якщо подумати, це треба щоб 2 тис клієнтів твій кривий MVP купили за $10.
Багато сироїдів тут підписку на ютуб за 100 грн на місяць від серця відривають, а тут таке.
От і рахуй економіку.

Я колись займався аутсорсинговим бізнесом, і хочу сказати, що таких пропозицій прилітає дуже багато — «а давайте я вам зараз дам трохи грошей, а решту коли вистрелить», «а давайте я вам дам долю в компанії, і викуплю їі згодом» і іншого схожого. Це пропозиція розділити ваші бізнес ризики, без будь якої вигоди за це. Перш за все, такі пропозиції показують що ви не зовсім розумієте як працює іт бізнес, та і бізнес в цілому.

Є декілька варіантів як можно йти з стартапом коли не вистачає власних коштів на старт:
1. Почати з менш функціонально і дешевшого mvp.
3. Знайти зовнішнє фінансування — гранти або інвестиції.
4. Взяти кредит
5. FFF інвестиції
6. Звернутись до фабрик стартапів

Ще декілька слів стосовно бюджету — у вас є всього 10к і ви хочете їх витратити на розробку? А на маркетинг є окремий бюджет? Чи у вас b2b/b2g де ви персонально будете продавати?

Ігор, дякую за відповідь і дуже радий, що ви круто розумієте тему, та можете написати всі варіанти ))) чому тут всі такі «експерти», що наштампували мені вже стільки облич, що сам вже захоплююся цим блогом )))
дивиться, ви написали у ваших ЕКСПЕРТНИХ варіантах, один з тих, який я саме і пропоную:

Ну, і команду шукати не обов’язково ж окремо, я же можу взяти в команду власника якоїсь веб-студії, а він вже закриє питання персоналу розробників. Чи тільки можна, як ви написали. А якщо ні, то інши нічого не тямять в бізнесі.
Також я пішов трохи далі, і прикрутив можливість викупу долі згодом.
Що тут кримінального?
Тим паче, мені ж цікава сама схема.
Якщо мало грошей, то напішить, що цікаво ці 10к перетворити через 2 роки в 30к чи 40к, щоб я просто розумів, що до чого. А ви пишите, ні автор дурень, нічого не розуміє і таке інше! )
Я можу пояснити логіку, чому хочу долю викупити.
Мені потрібен виконавець і йому байдуже на сам проект, я вже побачив, що пишуть в основному, що ніхто не хочу на шару роботи, тобто головна причина — не оплата одразу за роботу. Тому я і хочу дати більше грошей, а проект залишити повністю у себе. Крім того,
ніхто також не написав (а може і написав, але я ще не прочита відгук), що був би готовий так співпрацювати, але за долю без викупу. Тобто єдине, з чим тут згоден:

ви не зовсім розумієте як працює іт бізнес, та і бізнес в цілому.

що я не зможу зрозуміти програмістів, тому що я не вони. Я з боку замовника. Но то таке.. ))

І ще я, мабуть зовсім не розумію, але в вашому ж другому пункті також якось цікаво виходить.

логічно було б знайти тоді команду та тільки долями розраховуватися, чому це я команді ще зарплатню повинен робити? А мені буде хтось робити зарплатню? Команда на то і команда, що в кожного є своя роль та своя доля.

так при такому розкладі, я буду сам закривати маркетинг зпочатку, поки не отримую достатно прибутку, щоб можна було взяти на це людей.

Та робіть що хочете ) вам же краще знати ніж таким «експертам» як я )

Ivan, у тебя совершенно неправильный подход. Смотри:
1. Делаешь прототип (условно за $5000) и идешь с ним в USF, где получаешь $25000
2. На эти деньги делаешь MVP, первые продажи и снова идешь в USF — получаешь $50000

Это — гранты, их возвращать не нужно. Нужно вести отчетность. На старт тебе хватит, с обычным договором и обычным контрактом по ФОП.

Так что лучше не теряй время, а сразу стучи ко мне в телегу. Подскажу что и как.

usf під час війни гранти не видає по програмі про яку пишете.

Выдают, usf.com.ua/eu4business-2

Відкрийте це посилання і почитайте що там пишуть і які там умови.
Це не та програма де на розробку mvp видавали 25, і з mvp ще 50. Це інша програма, в якій є декілька умов, в які автор топіка може не вписуватись, а саме обмеження за сферою діяльності і мінімальною кількістю працівників.

не вписуюсь! пару днів тому вже читав про цю програму.
на жаль....

мій проект не проходить по вимогам.
я підписаний на юсф, моніторю їхні програми.

від 11 до 100 працівників

дякую. постукаю.
але можу тобі сказати, що зараз юсф гранти не роздає.
і вони ж не всім підряд їх дають. треба ж, щоб їм сподобалась ідея.
а якщо не сподобається, то грошей не буде. Але це не вирок ідеї. Це зовсім не означає, що вона не робоча і таке інше!

У якій сфері проект робите, якщо не секрет?

чесно кажучі, вже трохи боюся щось зайве писати, тому що тут швидко тема відлітає в різні боки.
питання в можливому рішенні розробки проекту.
неважливо в якій сфері.
сама суть питання — чи може таке бути цікавим чи ні?
якщо так — то там вже компанія-розробник дивиться тему і вирішую, чи да чи ні.
якщо ні — то яка різниця, що за сфера стартапу? Воно все плюс-мінус однакове!

Тим паче саме вам, судячи по відповідям, це не цікаво з початку ...

Так Вам 30 кілобаксів треба, без домену у Вас ніхто і бізнес-план не попросить

Ідея без реалізації нічого не варта.

Навпаки всі намагаються рекламувати свої проекти та ідеї з першого ж дня, тому що це і потенційних клієнтів і команду та й інвестора може привести.

згоден.
але рекламувати потрібно трохи інакше )) не в такому плані топіків )

Це по красивих книгах таке пишуть. А в реальності ідею Fecebook — Цукерберг поцупив в тих хто йому в свою чергу пропонував по програмувати на дурняк.

Зазвичай українцям таке не цікаво, окрім випадків долі в компанії іноземної реєстрації.

є така цікава штука, чисто по психології.
якщо ти нікому не довіряешь та бачих в усіх кидаловщиків, то тут 2 варіанті:
— чи ти сам такий і ведешь так свої справи, тому і не маєшь довіри ні до кого,
— чи тебе вже так багатенько разів прокинули..., що ти теж розачарувався в людях.
який тут варіант про тих українців, яких ви пишете?

чому іноземцям більш довіряють?
тому що по статистиці випадків кидків зі сторони іноземців менше, тому що вони далеко, а не тому що вони чесніше?

P.S. також по своєму досвіду (за той час, як шукав інвесторів), зрозумів, що безглуздо розмовляти з людиною, якщо вона не розуміє, що таке венчурні інвестицій.
У нас слово «інвестиції» люди не розуміють зовсім, для них більш зрозуміліше — «позика» та далі по смислу — «скільки треба?», «на який час», «під які відсотки», «гарантії?», «що можеш дати під заставу».

Але!
не все так погано.
Просто треба знайти потрібних людей.

Та усі кидають, нажаль, як іноземці так і українці. Довіряти першому пересічному — зветься наївність. Справа так сама в ризиках. Ризик за право власності у стартапі скажімо в долині і в Україні не співрозмірні, ризик є — потенційна вигода дуже сумнівна. На такий великий ризик, який потенційно, як відомо може бути дуже прибутковий йдуть лише у випадку дуже великої маржі і на дуже не великі строки. Ваша пропозиція доки взагалі не зрозуміла. Звісно 10 к потенційного прибутку, не вартує ризику для когось сіньйра. З іншого боку мід за 2.5к та пара джунів 900 + UX/UI вам і зробить той проект. І тих 10-15 к вам і вистачить. Та як я розумію вам сініорів подавай, бо самі на себе ризик брати не хочете.

Ризик за право власності у стартапі скажімо в долині і в Україні не співрозмірні, ризик є — потенційна вигода дуже сумнівна.

ну, добре є у вас доля в стартапі в долині. Стартап не пішов, у вас залишилася доля, і що далі? ну, є доля, і шо? вона нічого не дає. Гроші ви втратили і доля їх не поверне. Стартап закрили. Що долина вирішує? Розмір грошей, які інвестор втратить? Ну, да, в долині це більше грошей буде. Там 10к — це зовсім ні про що.

На такий великий ризик, який потенційно, як відомо може бути дуже прибутковий йдуть лише у випадку дуже великої маржі і на дуже не великі строки.

ну, в нашій країні так, але це не має ніякого відношення до інвестицій.
я вже писав десь, що у нас люди не розуміють, що таке інвестування, розуміють проте лише позички.
я вам можу сказати, що в долині умови набагато гірші.
тільки у нас за 10-20 тис. «інвестори» (я маю наувазі ті, хто нічого не тямить в інвестуванні) хочуть 50% компанії і прибутки в майбутньому по 200к в рік.
в долині ж можуть 100к вкласти під 5% і не будуть задрачувати кожень день — «ну шо? коли вже отримаю свої гроші назад?»

Та як я розумію вам сініорів подавай, бо самі на себе ризик брати не хочете.

і знов щось наклеїли від себе.
де саме ви зрозуміли, що мені потрібні сеньори???
от де?
я вже розумію, що я міг би замість тексту поставити крапку і було б куча реплік типу «ви тут сказали, що ....», «автор вважає ... », тобто можна зовсім нічого не писати, все самі напишите.

і що значить ризик не хоче на себе брати?
детальніше можна? ))

Ну взяти на себе ризики, це взяти умовно джунів без досвіду робити продукт, умовно по $400-500 зарплатні. Що з того вийде — тут в принципі чиста лотерея. Насправді є така вірогідність, що усе нормально буде. Так вам 10к має вистачити на якись MVP. Чи ви згодні так ризикнути ? От приблизно взяти опціон для сініора це приблизно з тієї же опери. При цьому вартість життя для дорослої людини більша ніж для джуніора, більші зобов’язання та витрати, тобто витрачений час і в прямому сенсі коштує дорожче. Таким чином брати на себе ризики не заробити не копійки за якись проміжок часу, це абсолютно з тіє же опери, що і взяти джуніорів. Думаю є сенс справді ставити крапку в дискусії.

Як швидко плануєте подати стартап ? Щоб дорости до IPO на NASDAQ чи NFE потрібно десь 10 років, та шанси не американських компаній на IPO на цих ринках прямо кажучи мізерні. А так українські цінні папери на сьогодні — папір де туалет.

це ви до мене питання чи топіком помилилися?
де було написано про «IPO на NASDAQ чи NFE»???
))

Ну ви пропонуєте — опціон. Тобто право викупу акцій по теперішній ціні. Цей опціон можна перетворити на живі гроші лише у двох випадках. Перший — компанія цілком продається якійсь іншій — скажімо Microsoft чи Google, що регулярно скупають стартапи типу Open AI. То той хто покупає матимете викупити опціони у перших співробітників, є формули по яким рахують скільки це коштуватиме від суми оборутки. Другий варіант — відкрита публічна пропозиція, тобто акції починають котуватись на фондовій біржі. Таким чином співробітник у якого є опціон, має право викупу привілейованих акцій по тій ціні яка була на момент коли він отримав опціон. Потрапити на нормальну фондову біржу важко, у них є купа правил яким має відповідати публічна компанія. Зазвичай компанії дістаються IPO щонайменше за 10 років. Тому і постало питання, як швидко людина яку ви хочете взяти на роботу зможе потенційно реалізувати свій опціон — 3, 5, 10 років. Насправді IPO для не американьскої компанії радше виняток, щодо скупу навіть FAANG-ами українських компаній особисто знаю декілька прикладів, нажаль один з них — вороже поглинання.

Это законодательное ограничение? Тогда вопрос такой. Может ли на тот же опцион наложено, к примеру, взыскание кредитором, может ли он быть передан по наследству и т.п?

договір — це наше все. можемо що завгодно прописувати, ну, якщо обидві сторони згодні на умови.
але це теж вже щось поки що неважливе.
тут питання — може така схема мати життя чи ні.
якщо так, то можна далі вже домовлятися, щоб усі були задоволені, якщо ні, то не треба і голову ломати.

Насправді навіть в Україні усе регулюється законами. zakon.rada.gov.ua/...​ada/show/v0013312-97#Text Вам нотаріус теж той договір — що в законі зветься опціоном, має видавати на якись законодавчий підставі. Крім того опціони на акції не публічних компаній, в Україні забороненені.

не хочу цю тему розвивати.
якщо є бажання співпрацювати, то все можна зробити і укласти будь-який реальний договір, а займатися лінкдрочем законів ще й вночі, зовсім не хочеться. ))
так що вибачте, не підтримаю дискусію про закони )))

Волонтерити програмісти і так можуть, хочь ясно задля чого. Волонтерити на приватного підприємця — не найрозумніша ідея. Ви пропонуєте людям по працювати буквально без жодних гарантій, підписавши якись туалетний папір який будь який суд визнає нікчемним. От ви самі пристали би на таку пропозицію, тим більше від незнайомої вам людині ? Це виглядає як похід в магазин де ви понабирали банки чорної ікри, після чого на кассі сказали щось по типу : «Запишіть на мій рахунок! Якщо хочете оформлю вам розписку на туалетному папері». Звісно вам в Українському магазині у кращому випадку дадуть копняка під зад, а то і поліцію викличуть.

ні а чом....
навіть не хочу нічого відповідати на це...

Опцыон, как и допустим фьютчерс — это вариант векселя, т.е. по существу нотариально оформленное долговое обязательство, расписка по просто народному. Обычно с имущественными правами. Но даже в штатах векселя типа NFT акций которые вместо зарплаты вруливают, обычно не рассматриваются в банках как собственность и не дают под них кредиты. Ну тоесть тут все чисто на доверии, как известно векселя один из самых распространенных инструментов кидкодков и махинаций. И как и все деревативы крайне высоко-рисковый инструмент. В 60% случаев стартап вообще канет в лету в первый год жизни и этот опцион совсем ничего не будет стоить, буквально дешевле бумаги на которой напечатан и тем более услуг нотариуса на свое оформление. И в целом законодательства об опционах нормальных по существу в Украине нет. Махинации с деревативами неоднократно приводили к серьезным финансовым кризисам таких как Великая Депрессия и Мировой финансовой кризис 2008 года.

спасибо за инфу)
вы даже дальше меня улетели... )) , все намного проще. я писал выше — есть договор, который имеет юридическую силу.

есть договор, который имеет юридическую силу.

Хаха, і попробуй потім відсудити щось в ТЗОВ зі статутним фондом 1000 грн)

И в целом законодательства об опционах нормальных по существу в Украине нет

Оно всё так, но если автор создает стартап, то возможо, он расчитывает на большую аудиторию, в таком случае рационально сразу всё регистрировать не в Украине.
На самом деле, если проект не венчур бекабл, то нету смысла прям бежать именно за айтишным бизнесом. Имея относительно неплохие в Украине айтишные деньги можно пикнуть другой домен.
А если у человека есть знания с других сфер, то количество идей продуктов на стыках этих заний, которые будут у автора возрастёт в разы.
Так получается, что часто неайтишники с деньгами нанимают команды для решения своих проблем, но сами по себе айтишники с условным набором технологий и деньгами эти продукты реализовать не способны.

Ну как не крути подавляющее большинство основателей IT бизнесов сами — технари. Реальность не технари занимают практически все ведущие позиции в уже сложившихся корпорациях типа Google, Microsoft, Meta і т.д. В таких компаніях технические навыки условно не стоят ничего, людей с такими навыками много, стоят они для компании приемлемые деньги и их относительно легко заменить, при миллионах резюме в год и зарплате на голову выше чем в условно в третьей и второй лигах. Причем доступны выпускники всех ведущих мировых ВУЗ-ов. Есть программы тренингов повышения квалификации и т.д. В тоже время бизнес навыки — продажи, в таких компания очень ценны. Грамотный : сейлс, бизнес аналист (он же продукт менеджер) и т.д. проектный менеджер и т.п. на вес золота. Выходит дилемма. Тем кто умеет делать бизнес нужны технические навыки чтобы войти в ИТ бизнес, а технарям нужны бизнес навыки. Почему они не объединяются — ответ конкуренция на рынке, чтобы иметь хоть примерную возможность на него выйти нужно где-то разжиться довольно внушительным стартовым капиталом, все дорого. Хотя при этом вот Олег с Наташей показывают результаты, как-то сошлись. Хотя статьи с Олегом по прежнему никто почти не читает :)

да при чому тут це?
укладається угода, де прописуються всі домовленності, що є доля в бізнесі, і умови, як я можу цю долю в майбутньому викупити.
що тільки через акції це можна роботи?
Якось дивно.
Це як піти хліба купити через позику в банку... )))

Це не так працює.

У вас є два варінти:
1. Найняти людину яка вам все зробить і заплатити їй. Всі права лишаться у вас і ви будете повноправним власником продукту.

2. Знайти партнера(або декількох), які зроблять свою роботу і ви за це з ними розділити власність майбутньої компанії, 50/50 чи 40/60 в залежності від того яку роботу будуть робити вони і яку ви.

Погугліть про стартапи, які існують варіанти співпраці, акції, опціони і т.д. тема далеко не нова, інформації вагон.

дякую за нормальную адекватну відповідь ))
це все круто звучить в теорії, на практиці треба бути сином трампа чи наших якихось папіков, що наймати людей. якщо б були гроші, я би не писав і не думав би над варіантам, як втілити ідею.
гуглил, дивився, читав... знаю багато, але просто цікаво зрозуміти, чи можливі інші варіанти.

цікаво зрозуміти, чи можливі інші варіанти

Скоріше ні чим так.
Маєте розуміти, що 99% досвідчених спеціалістів які дійсно можуть зробити, знають собі ціну і не погодиться на якісь авантюри, їм треба або гроші тут і зараз або дійсно цікаві перспективи заради яких можна інвестувати свій час та сили.

Починати щось велике із людьми з невеликим досвідом я б не радив, адже ваші ризики зростають в рази.

Також, просто на перспективу, просто знайти спеціаліста і абстрактно описати ідею недостатньо.
Вам треба провести дослідження ринку, зробити аналіз конкурентів, подумати про унікальну ціннісну пропозицію яку буде нести саме ваш продукт, скласти роадмап продукту, зробити дизайн, зробити MVP який протестувати на ринку і якщо піде то вже пиляти повноцінний продукт і багато чого ще.

Створення саме технічної компоненти це вершина айсберга.

Хоча, якщо ви запускаєте просто ще одне таксі або ставите просто ще один ларьок із шаурмою то можна і без цього, думаю аналогія зрозуміла.

цілком зрозуміло, згоден зі всим на всі 100%

щоб зацікавити тех. спеціалиста треба зробити МВП, а щоб зробити МВП потрібен тех. спеціаліст, щось круг замкнувся)

Ну не зовсім)
Зараз досить багато Low-code/No-Code рішень, + той самий ChatGPT, за допомогою яких самий далекий від техніки юзер зможе день-два посиіти почитати і створити майже повноцінний МВП.

З іншого боку, є дуже надихаюча історія як Dropbox свого часу підняв інвестиції:
Засновник створив ПРЕЗЕНТАЦІЮ як це буде працювати, описав ідею і схематично Намалював рішення без жодного МВП навіть і цього вистачило.

Головне створити хоча б щось і вже від цього працювати.

самий далекий від техніки юзер зможе день-два посиіти почитати і створити майже повноцінний МВП.

Щось ви плутпєтесь у термінології: МВП — це перш за все «Продукт», а продукт, який ще й має цінність для користувача, за день-два неможливо зробити. З моєї практики, МВП — це мінімум 3-6 місяців, і тоді це дійсно щось, що можна давати кінцевим юзерам.
А ось презентацію оформити за пару днів можна звичайно

Ні. Лендінг в конструкторі збирається за день.

Говнолендінг — так, але який це нафіг продукт? Ми ж про софтверні продукти говоримо, чи про сайт кав‘ярні?

є дуже надихаюча історія як Dropbox свого часу підняв інвестиції

Та епоха, коли в стартапи інвестували після презентації, без MVP та клієнтів, закінчилась років 10 тому. В 2003-2020 так можна було.

Мвп часто роблять на ’но — або лоукоде’ або взагалі в сервісах гуглах(типу гуглдокс), найняти спеціаліста для цього це буде значно дешевше

Ви плутаєте «макет», «прототип» та «мвп». Можна плз приклад такого «продукту», якій на колінці за пару днів збирається? Саме продукту, за який гроші заплатять і будуть користуватись

якщо мається на увазі те, що там описують як “Low-Fidelity MVPs”

*Demo/explainer videos
*Landing pages
*Creating a crowdfunding campaign on a platform like Kickstarter.
* Surveys/questionnaires
* Forums/communities
*Blogs

то таке можна на зібрати на колінці за пару днів, але не

кросплатформовий додаток (android, ios, desktop

як вказано топік-стартером

добре, гарне питання з’явилося.
А що цікаво досвіченим спеціалістам?
Який профіт, якщо приймати участь у такому проекті?

їм треба або гроші тут і зараз або дійсно цікаві перспективи заради яких можна інвестувати свій час та сили

Перспективами можуть бути або активий/пасивний дохід в майбутньому або можливість продажу своєї частки за кратно більші суми ніж 20к$ або якийсь дійсно крутий технологічний челендж, хоча таких «романтиків» дуже мало.

У випадку якщо ви плануєте зацікавлювати грошима, треба буде надати ± реалістичні розрахунки до якого рівня може вирости ваша компанія і що з того можна буде виручити.

ну, дивіться, в мене ж і є пропозиція вкласти гроші и отримати в 2 рази більше.
окей. наскільки кратно більше, якщо 2х не цікаво? Конкретніше?
розрахунки — це вже наступний етап. зараз намагаюсь зрозуміти саму важливу річ, можна таку ідею проштовхувати чи ні.
чи просто шукати ще 10к, щоб заплатити.

просто теж зрозумійте, що за 10к виплатити згодом 100к — це якась маячня. я розумію, що кожен програміст мріє про таке, але є реалії.
візьміть депозити в банках, які дають до 5% в валюті и до 15% в гривні річних.
в мене вже привабливіша пропозиція.
в банках є теж ризики, наприклад, в 2014 багато людей втратило гроші, тоді багато банків пішли під воду.

Успішний бізнес може рости в рази за рік, особливо якщо стартуємо з 0 і пропонуємо щось дійсно круте. Якщо компанія сьогодні оцінюється в 20к, через рік може оцінювати в 50к, а ще через три роки в мільйон. Відповідно 20% від 20к це 5, а 20% від мільйону через 5 років це 200к.
А якщо нема амбіцій будувати динамічний крутий бізнес на мільйони, то навіщо це все тоді?

Якби я в щось таке влазив, то тільки при перспективі отримати ікси в перспективі декількох років.
Але тут знову ж таки, які гарантії, що ви не виїдете в Анталію за день до того, як ваш партнер захоче вийти з бізнесу і отримати свою частку? Люди і за куди менші гроші зникали безслідно.
Розписка, навіть нотаріально завірена в Україні нічого не варта.

Я живу в Анталії, кого потрібно знайти?

«записав у блокнот»
Ми з вами зв’яжемось

знайди мені інвестора на 30к баксів, пліііііз ))

В «хлібні роки» на гарну ідею і на готову команду я б вам і на 300к знайшов інвестора, зараз просто не сезон.

Це коли в Україні на pre-seed

300к

інвестували?

В Україні ніколи)
Але в Україні я б і не шукав)

Ну це бльше для заманухи цифра, в реалі дійсно на пресіді більше 200, а в реальності 100 і за кінський % навіть в Каліфорнії нереально.
Хіба ти стартапер з 10 успішними проектами за плечима.

мені взагалі набагато менше потрібно і з тим проблема....
насправді з деякими людьми розмовляв, кажуть щоб цифру збільшував до 100к і давав більшу долю в проекті, тоді реальніше.
але я не хочу долю давати велику, мені цікаво розглянути під викуп долі умови.

Так, можливо, проект не такий уже і поганий, якщо не хочете еквіті шарити, але щоб його реалізувати чужими ресурсами, треба буде хоч комусь та й назвати домен.

ну може саме вам потім і скажу )))

В такому випадку ваш кейс це просто найняти людину і не морочити більше нікому голову.
10к які у вас є це вже немало, цього точно вистачить на переважну більшість MVP.

Принаймні умовний MVP інстаграму з твітером точно можна за такі гроші зробити.
А потім тестуйте гіпотези, отримуйте перші заробітки, покажіть кеш-флоу, проводьте подальші дослідження, шукайте свою нішу і робіть повноцінний продукт.

Йдіть на фріланс біржі, той же апворк, шукайте спеціалістів які робили схожі проекти й замовляйте в них і буде вам щастя.

так я ж кажу, вже ходив, порахував.
20 к потрібно на розробку + 10к на маркетинг.
но маркетинг — фіг з ним, якось сам вже буду займтися.
а з розробкою в мене ніяк, потрібен хтось, щоб зробив.
в тому і затик.
але я зрозумів, що потрібно 10к ще в іншому місці знайти.
тема вже запущена, і думаю, що завтра ще буде купа людей, може з’явиться і інша думка, щось підкажуть новеньке )
сьогодні підтримки не вийшло)
але всеодно всім вдячен, що дали свої фідбеки, це в будь-якому випадку зекономить час. )

а буде сезон?
можемо пізніше списатися )))

Проблема у тому, що як сезон буде, то 30кілобаксів може бути уже недостатньо.

я тут більше ризиків маю, вам не здаєтся?
я даю реальні 10к.
і зникнути може розробник.
просто сказати, що не хочу дороблювати проект, а на ці 10к він роботу зробив.
і хто тоді в дупі?
більше всього цікаво, що люди за 10к хочуть 200к отримати.

і ще цікаво — це реально питання.
по вашому якщо розробка проекту коштує 20к, то і вартість проекту також 20к? )))
я чесно кажучи і сам не можу зрозуміти, як розрахувати вартість проекту, але це точно не вартість розробки. Повинно, мабуть, ще щось сюди входити? ні?

Це окрема дуже велика тема як розраховувати вартість компанії) Але на етапі ідеї без реалізації це завжди 0.

Не чіпляйтесь за 10к, ця сума може вийти як неадекватно велика(якщо ви вирішите на наступний день після розрахунку припинити роботу, і таке бувало) так і смішно малою, якщо вас через місяць куплять за мільйон.

Пропонуйте % від компанії, це єдина гарантія, що розробник не зникне. А як зникне, то ви нічого не втратите а знайдете іншого на цей самий %.
Але в такому випадку думайте як переконати інших, що ви не кинете.

я втрачу час. втрачу свої гроші.
чи маєте на увазі, домовлятися тільки за процент в компанії?
на таке тоді зовсім ніхто не погодиться.
я ж тому і вирішив вполовину пропонувати, що всі розуміли, що я несу фінансові ризики і для мене це важливо, а виконавець може отримати більше ніж витратив, і всі зацікавлені.

але ризики ніхто не відміняв, і якщо вони є для іншої сторони (розробника), то це не означає, що їх не існую для замовника.
якось так

я втрачу час. втрачу свої гроші.

Ви підприємець, ви несете ризики, інакше ніяк.

маєте на увазі, домовлятися тільки за процент в компанії?

Саме так. Саме так в усьому світі й робиться. Принаймні в стартапах.

ну, добре.
тоді питання, якщо я беру програміста, а мені потрібно хоча б 2, тому що 1 буде довго робити, а краще навіть 3 людини. але це щоб за півроку зробити. далі їм не потрібно бути стільки робити.
то яка доля може бути?
в процентах — варіант, наприклад.
а другий варіант — скільки прибуток програміста повинен бути, щоб, може вирахувати цей процент?

Не те щоб я був зажравшимся айтішніком, але! 10к — це смішна сума, я б навіть ризиком це не назвав, бо за цю суму ледве машину нормальну можна купити. До того ж ви зараз вважаєте, що 10к отдасте на розробку та получите продукт, але на чому буде цей продукт крутитися? ios ліцензія розробника для маркета 100 баксів коштує на рік, у андроіда не знаю, але можливо десь 25 одноразово, сервер кожен місяць зїдає від 40 баксів, якщо розробник може сам і базу поставити, і сам веб чи якийсь інший сервер, і від хакерів захистити сервер гарним конфігом, а якщо ні — це одразу в облаках 50-100 баксів на базу та 50-100 баксів на сервер в місяць. Тобто за два роки ви тільки на обслуговування сервера без форсмажорів віддасте від 960 до 4800 баксів. Чи розробник зі свого карману буде це виплачувати? Також треба рахувати від 12 баксів на рік за домен, мабуть якісь там ліцензії чи ще щось на 500 баксів дуже легко, бой то йже імейл розсилати не завжди можна безкоштовно, потрібен скілл розробника

То ж, я не відговорюю, але дам пораду: хоча chatgpt трохи отупів, але купіть за 20 баксів підписку та опишіть четвертій версії чату свою ідею та запитайте, що потрібно шаг за шагом зробити та які трати будуть. На майже кожну відповідь питайте, щоб розповів вам детальніше про його відповідь та скоріш за все ви картину зрозумієте ±

і ще до цього.
я бачу що всі тут хочуть гарантії і все таке... переживають, що не отримають прибуток.

а ви можете гарантувати свою роботу? і якщо не виконаєте її вчасно, то виплатити штраф — ті 10к, що я заплатив + якась ще добавка за витрачений час (таку собі гарантію для мене)???
а то тільки про свої ризики всі думають.
як з таким бути?
я з программерів не отримаю прибутку в 20 іксів ніяк.
може треба і цю сторону розуміти, коли собі премію малюєш???

Компенсацію за неотриману вигоду недоречно просити, коли її неможливо порахувати.

як це неможливо?
час пройшов і був втрачений. час коштує грошей.
якщо проект не був запущений вчасно, це означає, що він не заробляв, хоча теоретично міг би вже і заробляти.
все можно прорахувати.
це як прийдуть до вас робити ремонт, ви півроку будете винаймати житло, а потім через півроку вам об’єкт не здадуть, і ще потрібно буде все переробляти, і ще пів року витратити.
і вам компенсацію не дадуть і гроші не повернуть.
ось і веселуха...

якщо проект не був запущений вчасно, це означає, що він не заробляв, хоча теоретично міг би вже і заробляти.

Ви не піцерію по франшизі відкриваєте, я не уявляю як це можна порахувати наперед і довести, що це число об`єктивне.

потрібно буде все переробляти

Для цього є ТЗ.

Само створення ТЗ зазвичай і є найдорожча частина роботи, яка вимагає найбільшої кваліфікації. Переробляти буде потрібно щось з вірогідністю 0.999. Ще жодного разу я такого не пам’ятаю, щоб замовнику усе подобалось і не захотілось там прибрати тут додати і т.д. А ще сапорт є, також є: девопсія, витрати на інфраструктуру — сервери доменні імена тощо і т.д. Коротше OP не вистачає грошей зробити аутсорс замовлення десь на шлюпку, кредит брати не хоче, ангельських інвесторів теж не хоче шукати щоб не розмивати свою долю до якихось 15%, от і починає мутити незрозумілі мутки коли є ідея що усе вирішить один програміст, в борг. Що за бізнес ідея теж не каже. Класика жанру піонерії.

Віктор, мутки мутите ви.
по-перше, річ не шла про одного програміста, що буде робити в борг. Ви спотворюєте початкові дані на свою якусь маячню і намагаєтесь мені це приписати, і тут ще вас такі ж спотворювачі інформації підтримують.
по-друге, я тут не прийшов робити досліди по своїй ідеї. Мета була дізнатися, чи можлива така формула співробітництва, а замість цього пишуть якусь хєротень від себе і намагаються приписати все це мені. Це все ваші хворі фантазії... а не мої.

Ну в цьому і уся соль. Вірогідність, що проект здадуть вчасно і з прийнятним рівнем якості тобто менші бізнес ризики, меньша при наявності більш досвідчених і краще підготовлених співробітників які проходили підвищення кваліфікації тощо. І раптом, такі спеціалісти затребувані ринком, бо високо прибутковим бізнесом якому потрібне програмне забеспечення хочуть зараз займатись дуже багато хто. Таким чином склалась ринкова ціна, де ваших 10 к — вистачить на одного сініора на два місяці зарплатні. (Хоча скоріше за усе вам вистачить двох джунів з головою, дуже сумніваюсь, що у вас якась супер-дупер алгоритмічна бізнес ідея). Таким чином народ згодний буде розділяти із вами бізнес ризики, тільки коли повністю розумітиме в що вкладається. Інакше навіщо воно треба, коли є варіанти шукати іноземних замовників ?

Ты действительно думаешь, что кому-то нужен?

Якщо проект крутий, то еквіті, якщо ні, то тобі FFFFunding треба.
Наявність людьського капіталу — величезний плюс, сам жалію, що у це не вклався своєчасно.

не зовсім зрозумів.
була репліка

або дійсно цікаві перспективи заради яких можна інвестувати свій час та сили

, тому і запитав, що саме цікавого можна запропонувати?
конкретніше мав на увазі.
чи тільки гроші цікаві?

Маю на увазі, що зі знайомими простіше може бути стартанути, якщо вони по скілам і, найважливіше, по рівню відповідальності підходять

та тут проблемка.
вже походив по знайомих.
по ходу в мене погане коло знайомих.
всі бідні ) принаймні так кажуть )

Я про розробників, хоча, якщо правду кажуть, то ймовірно по скілам також не дуже.

Єлізавєта, перелогіньтесь)

з компа сестри зайшов.
все треба пояснювати... якийсь жах.. )))
ФСБ якась тут, все контролює..

Яке накуй ще фсб в Україні

Це копійки. Коли мова йде про хороших розробників, то треба думати, що їм можна запропонувати.
З власного досвіду, навіть, коли платиш гроші вище ринку і даєш опціони, людина може бути не мотивована працювати на проекті або просто виявитись гівном і в кінцевому результаті її треба буде кікати.

Всі ТОП-50 саме на таких проєктах зростали.

А якщо серйозно то такі питання сприймаються серйозно коли пишуть справжні дані.

так і пишу справжні дані.. ))
що вам ще потрібно, скинути фото 10к?

Ну так народ цікавиться, що воно за стартап? Тобто варто воно в те вписуватися. Можливо там робота на раз два і готово особливо нічим не ризикуєш та потенційно щось отримаєш, хто опинився без роботи через скорочення наприклад — нормальна тема. Ну а бажаючих піонерів зробити клон Ebay чи Facebook в три тижні, та продати його за дуже дорого ми вже на дивились.

Це схоже на конкурс хто кого перший (на...)’взує’. В наших реаліях опціони дуже екзотична майже неймовірна штука. А за мізерну зп погодяться недуже досвідчені спеціалісти

чому взує???
чому мізерну?
я не розумію....
перечитайте нижче мій камент, там я прописав, можливо щось не так зрозуміли... а я не до кінця пояснив ))

В Україні законодавство щодо цінних паперів таке собі, реформи не робили бо це заважало такому процесу як прихватизація. Фондової біржі за великим рахунком нема взагалі.

та немає ніяких планів випускати цінні папери.
договори ніхто ще не відміняв.

я би хотів взяти компанію-розробника в долю в проекті з можливістю викупу цієї долі в майбутньому, скажемо через 2 роки в розмірі 2х (тобто вже не за 10 тис., а за 20 тис.),

Тобто якщо не вистрілить то дев лишиться з 10к$. Якщо вистрілить то ти хочеш обмежити його долю в 20к$?
Смисл комусь на таке погоджуватись?

Ну і викуп через рік, тобто зарплата дева буде 10к$ за рік? Це ж навіть не джун)

Ну і викуп через рік, тобто зарплата дева буде 10к$ за рік?

Ви помиляєтесь, це ще менше, це як купон (бонд) на 10к$ через рік, такий купон буде коштувати дешевше.

так ,якщо не вистрілить, то компанія заробить 10к з 20к (які вона прорахувала з своєю маржою). якщо вистрілить, то я за ту ж роботу заплачу на 10к більше (за цей ризик і плачу).
проект робиться 4-6 місяців. Потім розробник вже не робить нічого.
тому зп за рік рахувати не потрібно, тут трохи інше.
мені байудуже, хто це буде — джун, мун чи стар. головне терміни та якісно виконана робота.
І це робить не 1 чувак, а команда від веб-контори.

10к за 4 місяця для команди? Непогано XD

10к за 4 месяца на команду — это разговоры ни о чем. За 2.5 к в месяц не найдешь хорошего разработчика, а ты команду хочешь. Как говорится, шара объема не имеет.

ничего я не хочу, тем более от тебя!
я написал тут вариант, и спросил у людей, насколько он возможен.

За 2.5 к в месяц не найдешь хорошего разработчика, а ты команду хочешь.

окей.
значит виходит, что все, кто работает меньше, чем за 2,5к — это все шлак-разработчики или говно-кодеры или что-то другое (уточните тогда), правильно я понял?

Еще раз для особо одаренных.
Пишу, что мне просчитали проект — 20 тыс. юсд.
Сроки — 4-6 месяцев.
Да, были ребята. которые и 50 мне насчитали, но в большую сторону границ не бывает... была и сотка про просчету.
если люди посчитали, значит, они что-то могут, что-то знают.... может просто умеют лучше оптимизировать работу, чем другие? и тут еще вопрос — кто говно-разработчик?

Дальше про 10к — смотрите в самом топике текст.
Я лишь пытаюсь узнать, возможет ли вариант гибридного сотрудничества, часть оплатить, часть предусмотреть в виде доли в компании с возмжностью выкупа, когда прибыль достигнет 2х сумм той цифры, которую мы обернули в долю, т.е. при достижении выплаты 10×2 = 20 тыс, доля переходит к владельцу, а заказчик получил больше денег, чем получил бы сразу за выполненную работу.

Как говорится, шара объема не имеет.

Еще раз!
Я не ищу тут целенаправленно подобных исполнителей, но косвенно всегда все может быть.
Цель темы — услышать, что думают люди, и в принципе достаточно услышал, но не пишу же свои выводы

и пишите без таких выводов про «шары» и все остальное, так как это вопрос теоретический, с поиском возможности применения на практике, если таковая найдется.

Ты похоже плохо ориентируешься в ценах на ИТ рынке. У тебя есть идея — это ок, которую ты хочешь довольно дешево реализовать. 20 к на ИТ проект на 6 месяцев — это что-то невероятное. Возможно, мы присутствуем при рождении нового Дмитрия Запорожца — тогда остается пожелать удачи. И не обижайся — для стартапера это плохая черта.

как ты можешь что-то утверждать, если ты не знаешь ни тз, ни других технических данных. чем ты оперируешь, когда говоришь что моя идея — ок, но я ее хочу «довольно дешево реализовать»? как можно что-то оценивать, что дорого или дешево без исходных данных? Если кто-то готов что-то сделать за определенную сумму, то в чем проблема? если у тебя есть клиенты, которые платят кучу бабла и возможно переплачивают, потому что можно найти и дешевле в 2-3 раза, то это не значит, что твой ценний нормальный, а все остальное дешево и не отвечает рынку. ладно, если бы я эту цифру из головы взял.... ну, так нет же..
ну, или пиши, что дешево — чисто для тебя. тогда напиши, какой у тебя доход в месяц, чтобы понимать, что для тебя это копейки. вот только почему тогда столько стонов, что «ай потеряю 10к и жить не смогу», если тут для всех это копейки?

прикинь к тебе приходит кто-то и говорит, можешь сделать мне ремонт? ты говоришь — да. тебя спрашивают — сколько? ты — 20 тыс. долларов.
тебе дают 20 штук, ты приходишь на объект, а там 400 квадратов, пятиэтажный частный дом. и начинают рассказывать, как и что они хотят.
Уловил аналогию?

если мне оценили проект в веб-конторе в 20 тыс., я об этом говорю, а ты мне заявляешь, что я не ориентируюсь в ценах на рынке айти.
т.е. я стою на берегу моря и вижу прекрасный закат солнца, приходишь ты и говоришь, это не море и не солнце, ты плохо понимаешь то, что видишь.

И не обижайся — для стартапера это плохая черта.

еще чего...
мечтайте )
просто хочется объяснить, что ты не устанавливаешь нормы мышления людей.
если ты так мыслишь, хорошо, но не нужно утверждать, что все остальное неверно.

Напиши сюда, если тебе удастся сделать успешный продукт с командой за 4 месяца и 10-20 к долларов вложений. Я даю гарантию, что если это тебе удастся- это можно будет в книжку внести.

Аналогист xD Нет понятия «оценить продукт». Есть цена команды и часы потраченные на проект. Средняя ЗП сеньора в любой конторе 3500к + то, что на нем хотят заработать владельцы галеры. А теперь считай какой прайс будет за 6 месяцев. Если тебе насчитали 20к и пол года работы, то значит твой продукт будут педалить полтора человека в свободное время. Удачи с качеством и дедлайнами. А вообще для стуртуперов вроде тебя давно уже существуют сотни no-code платформ. Чего бы их не заюзать?

Так обратись к индусам на апворке, они тебе за 1500$ все за месяц сделают. Чего ты паришься тогда. За разрабом за 2.5к стоит разаб за 5к, который менторит и растит разработчика за 2.5к. Потому что разработчик за 2.5к не в состоянии сам принимать серьезных архитектурных решений, иначе он бы стоил 5к. И это мы говорим только о зарплате, а как же маржа, которую компания должна заработать?

Не факт не разу. Все очень от самого человека зависит. Но да, не дутого синиора с меньше чем 5 годами коммерческого опыта лично я не видел. В среднем это с возраста 27-28 лет начинается. Провалить проект может в принципе кто угодно, и как правило не в архитектурных решениях проблемы в основном, по большей части их копируют по шаблонам архитекторов — : Amazon, Apple и Google из книг написанных тех райтерами этих фирм. Большинство проблем в требованиях к софту — оценкам, срокам и бюджете. Как правило провал выглядит так — в начале требования были не четкими и не ясными, по мере выполнения объем работ и требований стал лавинообразно расти (scope creep), в панике начали увеличивать команду позабыв про закон Брукса (иногда это срабатывает если объем требований стабилизируется на видимых границах). Под новый уже большой коллектив вдруг оказывается не готова инфраструктура и не хватает ресурсов, владелец чтобы снизить косты начинает срезать сроки. Хаос и все летит под откос полностью теряется управление проектом, разные команды начинают конфликтовать друг с другом в веду множественных конфликтов интересов, борьба за ресурсы, не согласованность, взаимо подсеры и т.д. и т.п. По выходу проект превышает бюджет или проваливает дедлайны или и то и другое одновременно и сворачивается.

все, кто работает меньше, чем за 2,5к — это все шлак-разработчики или говно-кодеры или что-то другое (уточните тогда), правильно я понял?

Да

возможет ли вариант гибридного сотрудничества

Нет

Потім розробник вже не робить нічого.

це утопія

шо ж... утопія, так утопія. )))
я це і хочу зрозуміти. Яким шляхом йти далі.

Порахуй будь ласка чи можливо реалізувати твою ідею на upwork чи подібних сервісах з тим бюджетом що вже є чи із гіпотетичним на 20000.

Підписатись на коментарі