Як об’єктивно оцінювати власний професіоналізм — говоримо про феномен самозванця та питання самоцінності

Вітаю! Мене звати Крістіна Луговська і я психологиня. Зараз представляю платформу пошуку психотерапевта Rozmova, як ком’юніті-менеджерка. За плечима — 4 роки практики, за які встигла помітити певні тенденції. Велику частку моїх клієнтів складає досить молода аудиторія 19-35 років. Це енергійні, допитливі, сміливі люди, які знаходяться на етапі усвідомлення себе та власної цінності.

Часто у цих людей є спільна риса. Тенденція, про яку я згадую, полягає в тому, що вони переживають синдром самозванця. Тобто недооцінюють себе. Від них можна почути фрази на кшталт "я нічого не вартую"‎, "‎я не маю права брати за свою роботу цю суму«‎ тощо.

Тому в цій статті хочу поговорити про усвідомлення власної цінності та психологію зарплатні. Маю сподівання, що матеріал стане підґрунтям для роздумів та приводом переглянути ставлення до себе та до матеріального світу.

Хто такий самозванець та чому в нас з’являється цей синдром

Почати тут варто з базису, а саме з пояснення, чим є той синдром самозванця. Переживаючи цю проблему, люди мають труднощі з ідентифікацією власного успіху. Вони не сприймають особистий внесок у досягнення. Через це — ігнорують компліменти на свою адресу, похвалу та не здатні адекватно сформулювати свою професіональну цінність.

Отримавши підвищення чи нагороду за виконану роботу, люди з синдромом самозванця не відчувають задоволеності. Можна стояти на сцені в Каннах й тримати статуетку срібного «Лева» в руках, але в голові все ще думати, типу: "‎це випадковість, не моє досягнення«‎. Тобто переживати дискомфорт від успіху.

Такі відчуття заважають подальшому розвитку, змушують надовго застрягти в одній точці або взагалі повернутися до попереднього рівня — чи то життя, чи то заробітку.

У дослідженні психолог С. Росс пропонує описувати явище синдрому самозванця через три найхарактерніші риси:

1. Віра у те, що ви дурите інших стосовно своїх скілів та компетентності.
  2. Страх викриття цього обману.
  3. Нездатність провести паралель між досягнутими успіхами та особистісними й професіональними якостями.

Я з такою характеристикою погоджую на тисячу відсотків. До речі, мені доцільним видається формулювання «феномен самозванця». Тому що за переживаннями кожної людини стоять дуже різні механізми. Тобто, виділяючи це все у єдиний синдром, ми знецінюємо ці переживання.

Чому у нас з’являється феномен самозванця

Відповідь на поверхні — через негативні переконання. Більша частина цих переконань закладається ще в дитинстві, під час формування неокортексу — кори великих півкуль мозку.

До 7 років неокортекс встигає сформуватися на 90%. Тож якщо у цей час ви часто чули від батьків, бабусь та дідусів, щось типу «робота для того, щоб прогодувати себе, не більше», «великі гроші — зло», «жити треба тихо та непримітно», ці фрази відіб’ються на глибинному рівні та наздоженуть у дорослому житті.

Які наслідки мають усталені негативні переконання

Що відбувається потім? Наведу приклад: є класний креативник, до якого звертаються топові українські бренди. З ним радо будуть співпрацювати всі — «Київстар», «Молокія», українське представництво Uber та ще багато-багато інших компаній. А ще, він вже тричі потрапляв до шорт-листів каннського фестивалю рекламу, отримав Effie, срібного «Лева» та ще декілька престижних нагород у світі маркетингу й креативу.

І от до нього приходить новий замовник. Скажімо, українське представництво Puma. Вочевидь, це фінансово забезпечений замовник. Проте чомусь наш креативник називає суму у 1,5 або 2 рази меншу від тої, яку насправді хотів би отримати за свою роботу. Чому? Бо все ще живе у світі тих самих негативних переконань. Від самого дитинства вони крокують поруч.

Відчуття власної цінності у таких випадках аж занадто притуплене або відсутнє взагалі. Отримані нагороди згадуються якось поспіхом та з великим зніяковінням. Мовляв, що ж тепер, хизуватися? Це погана риса.

Та навіть якщо замовник самостійно виявляє ініціативу та пропонує більшу суму, стає незручно. У голові проносяться сотні думок на швидкості, яку здатна розвинути остання модель Tesla. Напрям у всіх цих думок один: «о, ні, вони з кимось мене плутають», «моя робота точного того не вартує», «це занадто, це не для мене», «навіть якщо їм сподобається моя робота, настане момент, коли вони зрозуміють, що помилились. Всі зрозуміють, що я насправді не такий професіонал, яким мене бачать».

Кожна така фраза пронизана саме почуттям сорому — постійним переживанням себе як «поганого, негарного, безпомічного». І не має спільного з відчуттям провини, коли людина вчиняє всупереч власним переконанням та внутрішньо себе критикує.

І знаєте, у чому тут полягає найбільший біль? Зазвичай людина, яка не може оцінити власну роботу, також має проблеми з особистими кордонами. Це виливається у нездатність сказати «ні» на непривабливі пропозиції чи відмовитись від непотрібної поради.

Наші фінансові кордони є продовження емоційних та фізичних. Тому пропрацювання особистісної цінності — надважлива тема.

Як усвідомити власну цінність та заявити про неї іншим

Звучати буде просто, але на практиці завжди складніше. Потрібно розбити негативні переконання, які заважають об’єктивно оцінювати себе.

У цьому контексті важливо пропрацювати самоідентифікацію. Мати успішні результати та «присвоювати» собі ці результати — різні речі, тому зверніть увагу на те, як ви асимілюєте пророблену роботу та висновки.

Відповідь на питання, як оголосити власну вартість іншим, лежить у площині самовідчуття. Тільки відчуваючи себе цінним, значущим, успішним, з’являється змога без остраху говорити про це іншим.

Практики, які допомагають усвідомити та закріпити власну цінність

Пропрацьовуючи тему самоцінності, я раджу не тільки рефлексувати, а впроваджувати конкретні дії.

Зміщення фокуса уваги

Спробуйте концентруватися не на власне життєвих переконаннях, а на відчуттях, які вони дарують. Маючи профіцитні, а значить, правильні переконання, ви матимете й приємні відчуття від них. Коли сприймаєш процес заробітку грошей як щось приємне, важливе для досягнення життєвих цілей, — він дійсно перетворюється на такий.

Знаходячись у таких приємних відчуттях протягом довгого часу, ви можете почати змінювати стосунки з грошима. А заразом — з собою та з оточенням.

Як можуть виглядати гроші, набувши людського образу

Одна з моїх улюблених вправ, що дозволяє зазирнути глибоко всередину. Для її виконання потрібно розслабитись, заплющити очі та пофантазувати. Уявіть, як би виглядали гроші у людській подобі? Продумайте відповіді на такі питання:

• Це чоловік або жінка?
  • Як він або вона виглядає — у що вдягнена, які аксесуари має, наскільки доглянута?
  • Як ця людина ставиться до вас? А як ви ставитесь у відповідь?
  • Що буде, якщо ви заговорите до цієї людини? Яку реакцію отримаєте?
  • Що станеться, якщо просто посеред розмови людина піде? А що ви відчуєте, якщо потім так само неочікувано повернеться?
  • Спробуйте продовжити розмову та спитати пораду: що би ця людина могла вам порадити?

За допомогою цієї вправи ви побачите, які насправді маєте стосунки з грошима. Проаналізувавши проблеми та недосконалості, з’явиться змога виявити ключові патерни, які потребують заміни.

Заміна негативних переконань

Наступний крок — виписати у щоденник чи в нотатки телефону 20 негативних тверджень, пов’язаних з грошима та успіхом. Тобто ті твердження, які вдалося усвідомити після попередньої вправи. Це буде така собі дорожня мапа, на яку потрібно орієнтуватися під час подальшої роботи.

Далі необхідно потрохи впроваджувати заміну негативних переконань позитивними. Я впевнена, що будь-яке негативне твердження можна замінити. Наприклад:

• «гроші — це забаганка» замінюється на «гроші — це мій комфорт», «хотіти гроші — нормально»;
  • «у багатих гроші — ціль існування» замінюється на «гроші не є ціллю, вони інструмент, що забезпечує приємні здобутки»;
  • «гроші даються важким або нечесним шляхом» замінюється на «гроші можна заробляти із задоволенням» тощо.

Як зрештою заявити про власну цінність

Робота з переконаннями — найважливіший з кроків до усвідомлення власної цінності. Після усвідомлення та пропрацювання негативних тверджень, можна переходити до оцінки себе та власних потреб.

Не знаю, на щастя чи на жаль, але немає загальної формули, за якою можна порахувати власну цінність як спеціаліста.

Натомість можна усвідомити навички та успіхи, проаналізувати вкладення, зроблені у професійний розвиток, подумати про витрачені ресурси — енергію та час, на виконання різних типів завдань, й вже відштовхуючись від цього, формулювати грошову цінність.

Точно будуть ті, для кого ця цінність виявить завеликою, але це не означає, що вона розрахована невірно. Це лишень значить, що це не ваші клієнти. Бо якісна робота мусить відповідно оплачуватись.

Надалі кожного разу, коли сварите себе за «недостатність», зупиніться та скажіть собі: «Тільки талановиті люди, які обирають рух замість бездіяльності, відчувають себе самозванцями». Нехай у вас формуються нові переконання — ті, які позитивно впливатимуть на ваш розвиток.

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я це все життя називала заниженою самооцінкою😂 Можливо, це першоджерело синдрому самозванця.

Дякую за поради))) Для мене це те що треба))

Від них можна почути фрази на кшталт "я нічого не вартую"‎, "‎я не маю права брати за свою роботу цю суму«‎ тощо.

Ви це розглядаєте як психолог але досить часто в ІТ так і є.
Людина приходить стажором у велику компанію, працює там 5+ років на тій самій позиції і на тому самому проекті. Зарплата і «звання» ростуть самі по собі, і за 5 років в людини вже тайтл сіньор і ЗП 4к$. Але піти з проекту людина не може бо реальні знання не відповідають рівню сіньора на ринку, досвід дуже вузький і специфічний для проекту.
В такій ситуації відчуття «я нічого не вартую» швидше правда ніж суб’єктивне враження

Як правило, в одній компанії зарплата відчутно сама по собі не росте.

Тобто не росте? Людина приходить джуном на 500$ і так працює 5 років?)

Я написала — «відчутно». Чи платитимуть джунові ті 4 тисячі через 5 років — питання.

Хотілося б також почути про звортню проблему — газлайтинг.

А що коли «синдром самозванця» — це не завжди невиправдано?
От, наприклад у .Net я не почуваюся самозванцем. Чому? Тому що прочитав багато книг як треба робити, передивився приклади, побачив патерни і кращі практики. Навіть якби у мене не було досвіду — але б я усе робив «по підручнику» — то я б відчував себе впевнено. Навіть якщо підручник помиляється — то це вже не моя провина.
Ну а після 10+ років досвіду я побавив багато чого: і як не працює те, що має працювати «з коробки», і як працює те, що взагалі незрозуміло що має робити.
І от, раптом, мода міняється — і тепер усі мають стати «фулстек» — розробниками! 2 тижні курс по Реакту — і от я «фулстек-синьйор».
При цьому я чудово розумію наскільки складним є Реакт. На скільки його функціональний підхід відрізняється від класичного ООП у C#. А ще при цьому він сирий — там, де у .Net купа проблем уже давно вирішені фреймвором (дати, таймзони, локалізація, асинхронність в т.д.) — у Реакті нічого готового нема. Або сам пиши велосипеди — або шукай чиїсь і думай як причепити.
І тут не буде готових компонентів та книжок як їх правильно використати. Кожен Реакт — аплікейшин не схожий на інших. При цьому зробити невірно, десь замкнути зайву змінну та отримати виток пам’яті — «як 2 пальці».
А фронтенд-аплікейшин це вже не тільки UI. Сюди вже тягнуть і бізнес-логіку і навіть копію бази аби воно працювало «офлайн».
Хто працює з .Net знають скільки архутектурних патернів існує для бєкенда. Одні тільки мікросервіси — тема для постійних холіварів. А тут треба усі ці мікросервіси, бізнес-логіку і усе реалізувати у браузері на Жабаскрипті!
Ну і як тут можна не відчувати себе «самозванцем» ?! Це як називати себе ветераном війни, хоча 90% часу працював кухарем і жодного ворога не вбив.

Якщо за джабаскрипт платять $1200 на день, то чому б не спробувати себе? Огидно, визнаю, але ж гроші не пахнуть :)

Якщо за джабаскрипт платять $1200 на день

150$ за годину або 20-25к$ в місяць? Це хіба в долині, і то дуже сумніваюсь що кодеру десь стільки платять

Фундаментальные знания и опыт — это как про то, что каждая новая штука вызывает реакцию «а, это было уже!»

Фундаментальные знания и опыт

Мій улюблений бородатий анекдот про «Фундаментальные знания и опыт».

За часів СРСР було типовим що різні вчені проводили свої конференції десь у Криму у Вересні. От так зібралася конференція фізиків — і у вечері вийшли на набережну, придбали пляшку портвейну і зібралися відпочити. Але є проблема: портвейн у ті часи закривали пластиковою пробкою. Але не такою, що загвинчується чи такою що відкорковується, а такою що заліплена навкруги горла пляшки. Отже — без ножа не відкрити. Професора люди мирні — ножа ні в кого нема. Звернулися до місцевого відпочивальника на пляжі: він питає «а сірники є»? Знайшли сірники — дали йому — він розігрів пробку — і «зняв» цілком. Професорам сказав: «От бачите — від тепла пласмаска розтанула — і легко знялася. Фізику треба вчити!». Після такої заяви у професорів фізики сталася істерика.

Навіть інженер, який проєктував деталь, якщо його поставити замість робочого на токарний станок — не зможе виконати норму 100 деталей за зміну. Десяток може і зробить — і то не з першої спроби.

У психотерапевтів, психологів буває синдром самозванця?

Регулярні поповнення рахунку на картці дозволяють не звертати уваги на такі дрібниці :)

Ого, оце так у людей глибока яма в душі, що її навіть перемога на надпрестижних фестивалях не може закрити. Мені зазвичай цілком достатньо, щоб мої коменти періодично потрапляли у «Найкращі коменти дня DOU» і от вже не такий ти і самозванець, а цілком поважна людина :D

у мене даний синдром мабуть у всьому житті не тільки в іт (тут я ще мало досвіду маю).
Я живу за принципом: «я знаю що я нічого не знаю»

Дуже рекомендую на цю тему подивитись цей виступ на TED
www.ted.com/...​_your_benefit?language=en

Дякую за статтю, дуже актуально!
Питання до автора. Підкажіть будь ласка, в статті вихід з цього синдрому пропонуєте через відносини до грошей. Але ж там все набагато глибше. Це стосується всіх сфер життя, і особистих стосунків, і стосунків з друзями, стосунків з дітьми. Це світосприйняття, відчуття особистості в світі взагалі, і чи правильно звужувати його до професійної діяльності і до відносин з грошима?

— Скажіть, як вам вдалося побороти синдром самозванця?
— Ви знаєте, просто пощастило...

Синдром самозванця може тригернутися якщо попав в проект з незнайомим стеком, шаленим темпом на посаду сенйора. Таке бува на галерi, коли тобою десь «затикають дiру».
Вiд тебе багато чекають, а ти не можеш сказати, що ти ще не готовий.
Тут чим ранiше устаканиш вихiд з ситуацiї — тим краще.
Виходи можуть бути рiзними, але тут момент: одна справа, коли ти прокачаний мудак, важно «надуваєш щоки», а тобi реально по барабану, що все завалиться,
iнша справа, це реально вiдповiдати вимогам або пiти.

Синдром самозванця може тригернутися якщо попав в проект з незнайомим стеком, шаленим темпом на посаду сенйора.

або тех лідом — через 2 тижні у компанії, в команду, яку насмикали з різних команд, і де ніхто ще разом не працював, з оформленими вимогами та обіцяною архитектурою, зробленою людьми яких практично неможливо перепитати: а чому такє вирішено, бо вони були висмикнуті для спілкування з замовником, і вже або все забули, або — «ну, ти розумієш, сказали зранку що після обіду треба показати щось намальоване...», BA теж не може відповісти, бо підключили вже після мітингив обговорення з замовником...
і на перших спрінтах треба видати код — який буде фундаментом аплікації, «за стандартами компанії», уявлення про які чомусь різне і у пропрацювавших більше 2ох років...
...на третьому ще й з’ясовується, що UI малювала якась дівчинка зі сторони замовника, яка уявлення не мала про UX, але сценарії тестування вже розписані до піксель перфект, і QA відділ вже вичерпав бюджет, щоб переробляти...

Це прям класика галери. Краще вже на нудному легасi гребсти.

І так, установки від батьків дуже шкодять. Теж допомагає проговорити це все вслух психологу. Одразу розумієш неадекватність і суб’єктивність цих установок від батьків про бідність, стосунки з грошима і так далі.

Мені побороти цей синдром допоміг психолог. Буквально кілька сеансів і реально стає краще. Насправді просто треба подивитись на себе зі сторони, максимально об’єктивним поглядом. Допомогла одна його фраза " ти вже 8 років в айті, успішно працюєш і заробляєш, але чомусь досі вважаєш себе самозванкою і що ти негідна цієї роботи", Це було як холодний душ — якщо я самозванка, то хто тоді ні? Скільки років треба пропрацювати тоді, 50? Після визнання і пропрацювання таких здавалось би очевидних речей справді змінюєш свою думку на глибинному рівні

Мені приблизно так же допомогла Алекса від Амазон. Я їй виговорився, отримав такі ж життєві поради. Ще й таблеток до посудомійки замовив проміж часом :)

Синдром, видимо, настолько редкий, что я его не встречал ни разу. А вот переоценки сколько угодно.

Синдром самозвання мають >90% українських ІТ спеціалістів, які замість 100-500к в США заробляють 18-80к в Україні?

А есть инструмент для решения этой проблемы?

Так, вивчити англійську мову як мінімум до С1.

вивчити англійську мову як мінімум до С1

Індуси цим не переймаються, працюють на ту зарплату, яку зможуть вигризти.

Є, більше продуктових компаній, збільшення компаній на ринку.

Якщо ви працюєте в аутсорсі то синдром самозванця проходить одразу як тільки дізнаєтесь за скільки вашу роботу перепродають замовнику

В Європі менше платять, ніж в Україні

платять більше але там є податки

якшо копструктивно то заходимо на levels.fyi

вибираємо бажаний локейшен

Entry Level Software Engineer Salary in Greater Amsterdam Area, NL $65,222 MEDIAN TOTAL COMP

Senior Software Engineer Salary in Greater Amsterdam Area, NL $109,093 MEDIAN TOTAL COMP

Software Engineer Salary in Greater Amsterdam Area, NL $97,895 MEDIAN TOTAL COMP

рахуємо бейс селарі, бонус, стоки

заходимо на джині доу чи куда там і дивимось медіану (а не свою особисту зарплату, яка може бути аутлаєром. але аутлаєри в європі також є)

а не свою особисту зарплату, яка може бути аутлаєром. але аутлаєри в європі також є

Ви згодні з віджетом доу ?

я отримував приблизно як в статистиці тільки тоді, коли за мою компанію казали «вона недоплачує», не можу казати назву, там NDI і я з Харкова. Тож я б не вірив статистиці, гадаю платять більше, але тим, хто не працює в місці з легендарними корпоративами (див. маленька зарплатня).
п.с. в інших компаніях платили набагато краще

Ну я ось теж так думаю.

Можна навіть питання перефразувати, якщо у людини була стеля 5к в Україні чи зможе він переїхавши в Нідерланди отримувати 110к ?
Я щось сумніваюсь

Так якщо із цих 110к на рік відмінусовати податки 30-40% відсотків, та додати необхідність знімати дороге житло та врахувати дорожчу вартість життя — те що залишається — це менше, ніж в Україні.

Так я знаю, звісно що 100к це пшик в Голандії, але навіть якщо говорити про абсолютні цифри той сіньйор на 5к в Україні це не теж саме там на 110к

Скажімо, українське представництво Puma

google.com/search?q=nopuma

Українці підказали PUMA, що не так з рекламою з Іваном Дорном :

Поки ваш бренд буде рекламувати прибічник країни яка на нас напала і продовжує вбивати наших співгромадян, доти вашу продукцію не буду купувати, та закликатиму усіх знайомих бойкотувати ваш бренд

Цікаво, чи вирішено питання про умови труда на фабриках у Синьцзян-Уйгурском автономному районі Кітая? чи там досі уйгури в концтаборах працюють на відомі бренди одягу? www.facing-finance.org/...​oversial-cotton-business

Країни з розвинутою економікою, як Франція, відмовляються офіційно визнавати геноцид уйгурів бо тоді їм доведеться відмовитись від дешевих уйгурських товарів або ж взагалі втрутитись санкціями із-за підписаних міжнародних угод.

Підписатись на коментарі