Американцям потрібно $1,8M заощаджень, щоб вийти на пенсію. А вам скільки?

Згідно з новим опитуванням, проведеним компанією Charles Schwab, американці вважають, що для виходу на пенсію їм потрібно накопичити 1,8 мільйона доларів.

І лише 37% працівників вважають, що їм вдасться досягти цієї мети. Майже половина респондентів відповіли, що вони мають лише ймовірність досягти цієї мети, тоді як взагалі 14% не впевнені, що вони зможуть її досягти.

При цьому 62% респондентів вважають інфляцію перешкодою для заощаджень на пенсію, а ще 42% назвали перешкодою волатильність фондового ринку.

А що ви думаєте стосовно пенсійних заощаджень? Яка сума для вас є прийнятною? Накопичуєте чи все йде на донати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Нам до неї просто треба дожити, для початку

BTW Середня зарплатня в США 60к в рік. Таким чином якщо нічого не їсти не пити ночувати в парку та не сплачувати податки, щоби заробити 1.8 мільйони доларів потрібно 30 років.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

все це херня малята. Світ нестабільний, світ буде ще трусити не один рік.
так що не займайтесь хернею ставлячі всі надії на якусь «суму» намагаючись ії заробити/максимізувати. краще приділяйте увагу тому, як максимально довго зберегти працездатність, здоров’я, коло людей, які вас підтримують. з цим ви нормально проживете і в пенсійному віці, а без цього і з великою сумою можете здохнути дуже рано чи втратити все.

не займайтесь хернею ставлячі всі надії

Хтось тут писав про «ВСІ надії»?

краще приділяйте увагу тому, як максимально довго зберегти працездатність, здоров’я, коло людей, які вас підтримують

І що я можу зробити щоб гарантувати працездатність і здоров’я?
Про коло людей, якось дивно для дорослої очікувати що хтось інший тебе забезпечить в старості.

Смисл інвестувати якраз в тому щоб мати хоч якийсь план Б якщо підведе здоров’я, не буде роботи чи ще щось.

І що я можу зробити щоб гарантувати працездатність і здоров’я?

Гарантувати не можна нічого, але багато проблем зі здоров’ям легко лікуються на ранніх стадіях, тоді як стають невиліковними на пізніх.

До того ж, активний спосіб життя, щоб кров регулярно ходила по тілу легко додасть будь-якій людині 5-10 років життя і на такий же період відсуне серйозні проблеми зі здоров’ям у старості. Дозволяючи не просрати на лікарів свої інвестиції (якими б великими вони не були) раніше часу.

Цікаві такі розмови в коментарях — витрачайте/накопичуйте/вкладайте в активи. Особливо смішно читати про порівняння з євро пенсіями. А ви самі оцінюєте які у вас будуть пенсії в умовах колосального економічного і фінансового боргу в яку зараз занурюється країна ? Владі по суті начхати на економіку — рейдерство , перенавантаження бізнесу , відсутність стабільної валютної політики плюс питання від клієнтів — а нафіга нам працівник якщо його можуть завтра погрузити в бусік? Накопичуйте — кому воно буде потрібно якщо ви приїдете без рук та ніг ...

Так а які пропозиції? Пропонуєш у всі страхи що ти перелікував взагалі зустріти без фінансової подушки? Чи пропонуєш жити як останній день, а коли попруть з роботи, і буде «колонсальний економічний і фінансовий борг» — випилитися?

Пропоную більше дискутувати про накопичення та європейські пенсії 😂

Така собі відповідь якщо чесно(:. Тут цілком притомні варіанти з різними ризиками люди обговорюють. У порівнянні з іншими темами навколо — високий відсоток конструктиву, класний топік. Що вам не так?

Конструктивна відповідь — вкладати в себе , в своїх дітей та допомагати тим хто потребує. Інших варіантів вибачте не бачу на данний момент

Діти — це більше як дороге хобі, а не те, що поверне інвестиції в абсолютній більшості випадків. Особливо якщо врахувати, що в нашому совковому менталітеті прийнято забезпечити дитину в отроцтві всім, що не було у батьків у молодості як ось житло, транспорт тощо.

Here’s What a $2 Million Retirement Looks Like in America

John Fitzgerald (police lieutenant) + Jill Fitzgerald, (editor) $2 million

James Compton (president and chief executive officer of the Chicago Urban League) $1.5 million

Judy Hall (human resources executive) $1.8 million

Bob Bradley (quality assurance manager at jet engine manufacturer) $1 million

www.wsj.com/...​ke-in-america-11661702455

Розголошення персональних даний
Чи родичі Генадая?

якісь вибіркові цитати
може краще
When John Fitzgerald retired...his deferred compensation plan was worth about $1.7 million.
These days, due to the stock market pullback, it is worth about $1.3 million. The 61-year-old Brookeville, Md., husband and father of three is concerned as he’s counting on that money to help fund his lifestyle.
Він діплі консьорнд тому що у нього пенсія на зараз після податків та медстрахування 6900 в місяць
а що робить Геннадію коли заміть 50к стане 30к

Ну так, вартість акцій може і впасти. А що ви рекомендуєте робити, яка альтернатива?

Юрій,

управління пенсійним портфелем відрізняється від фази накопичення капіталу, в якій зараз знаходиться Геннадій.
Логічно, що у пенсійному портфелі у нього не мало б бути 100% акцій.

У Джона ви написали пенсія 6900 дол на місяць, все ж значно краще ніж сподіватись на 100 дол/місяць держ пенсії від пенсійного фонду України чи все життя відкладати під матрас)

Накопичуєте чи все йде на донати?

Дещо накопичую, адже впевнений, що через 20 років донати на армію будуть так само актуальними, як 9 років тому, як і зараз.

Якщо брати поточні видатки, включаючи донати, мені потрібно для виходу на пенсію 4.3 мільйони доларів з поправкою на складний процент інфляції долара за 20 років.

я порахував мені треба десь 35 тис долларів ))) в 60 років піду, і ще 8 років поживу на пенсії, 400 долларів в місяць буду тратити

Вистачить, щоб зуби зробити в старості, це все.

Якісь дуже оптимістичні 37% :)

Візьміть суму вашого комфортного лайфстайлу.
Припустимо якщо будете на пенсії в Україні, то 1000 дол на 1 дорослого, на подружжя 2000 дол
Далі дуже спрощений розрахунок — вам потрібно 25*12*2000 = 600 000 дол пенсійного капіталу

далі робите фін план скільки будете відкладати і інвестувати, щоб вийти на цю суму.
для цього вам потрібно зрозуміти свій ризик профіль
youtu.be/eDOQZBocj6g

ось наприклад як інвестує Геннадій, який вже накопив 58 тис дол
youtu.be/05o8HhaRYGs

Згоден

Про Геннадія порвало

Все по методичці

Звичайний скрипт агресивних продажів, з бойлерної. При чому заміряли в 90, що покупець довіряє людям з народу. От і пихають нам 30 років Леню Голубкова та тетю Асю.

60 кілобаксів за 6 років це якось дуже по ніщєбродськи, а як де класична ДОУ однушка за два роки? :)

Він вкладає 600 дол щомісяця.

Знову мамкини інвестори. У що ви пропонуєте інвестувати в МММ чи крипту ? Чи в акції компанії яка виробляє радари в гаражі ? За тим же Бафетом, якщо ви не розумієте, що робите, не вмієте оцінювати бізнеси та ризики, економічні тренди, не маєте доступу до сучасних технологій які мають професійні хедж фонди і в яких працюють професійні фінансисти різних спеціалізацій то на фондовому ринку ваші інвестиції будуть чистим гемблінгом. Краще купіть ферму по $600 за акр, та почекайте допоки земля зросте в ціні до $2000 за акр.

У що ви пропонуєте інвестувати в МММ чи крипту ? Чи в акції компанії яка виробляє радари в гаражі ? За тим же Бафетом, якщо ви не розумієте,

Так інвестуй в те що розумієш краще за інших, тобто в ІТ.
Я купляв Google, Microsoft, Salesforce, і опціони put на Epam, New Relic, DataDog.
За півтори роки вийшло X2, або дві ЗП сіньора+.

не маєте доступу до сучасних технологій які мають професійні хедж фонди і в яких працюють професійні фінансисти різних спеціалізацій то на фондовому ринку ваші інвестиції будуть чистим гемблінгом.

Фінансисти не розуміють в що вони вкладають. Вони не розуміють чому від Salesforce клієнт відмовиться в останню чергу а від Datadog в першу чергу.
Чи те що Bethesda це крута ігрова студія а Activision Blizzard ні.
Тому це швидше в них гемблінг на основі цифр у звітах

А что именно по опционам покупали расскажите детали?

А что именно по опционам покупали расскажите детали?

Купляв з експірейшном в 3-4 місяці.
Tesla, New Relic, Disney (тут закрив в мінусі) на початку 2022, Datadog в кінці 2022, Epam на початку 2023 (навіть комент про то знайшов dou.ua/...​rums/topic/42368/#2582591)

Я купляв Google, Microsoft, Salesforce, і опціони put на Epam, New Relic, DataDog.
За півтори роки вийшло X2, або дві ЗП сіньора+.

А за попередні півтора роки вийшло X/2 через корону

Дивлячись коли купував. Як-то кажуть, закупився на хаях, прокотився...

Дивлячись коли купував. Як-то кажуть, закупився на хаях, прокотився...

Це не актуально для тих, хто інвестує на пенсію, вони просто вкладають щомісячно.

до речі інвестування у IT компанії дужє складна тема, цє вершина майстерства інвестора
на рахунок того що не розуміють фінансисти ви дещо помиляєтесь, у них теж є профессіонали з домену або консультанти, мало того вони вивчають ці компанії годами

чому? інвестуйте з тими хто сам вкладає гроші в свої ж фонди :-) ну або інвестуйтє з натовпом по заповітам Джона Богла :-)

Якщо вірите в Бафета, у чому проблема купити акціі BRK на NYSE? Навіщо ммм, гемблінг і ферма...

Поцікавтесь тим скільки коштує вихід напряму на біржу через брокера, які комісії, скільки коштують мінімальні пули свопів і т.д. Звичайній людині, а тим паче не американцю туди зась. Крім вкладів в індексні фонди, тобто купівлю векселя, ви туди не вийдете. Крім цінних паперів існує величезна купа альтернативних засобів інвестування. Та сама нерухомість під здачу наприклад. Фінансування малого та середнього бізнесу типу : кафе, СТО, овочевих чи квіткових теплиць, точок роздрібного продажу і т.д. В більшості випадків коли вам пропонують купити цінні папери ліві люди з вулиці, тобто не професійним фінансистам та венчурним капіталістам, це так чи інакше шахраї. Звісно може бути краудфаундінг як альтернатива фондовим біржам, та це по суті ангельське інвестування з відповідним рівнем ризиків.

Я з 2017 року інвестую в американські фонди, як тільки це стало легальним для українців
В табличці під відео про Геннадія є всі комісії детально.
Вивід коштів на Interactive Brokers до 1% від суми, трейд на ІБ на його сумі 1 долар, комісія фонду 20 Дол на рік на кожні 10000 інвестицій.

Поцікавтесь тим скільки коштує вихід напряму на біржу через брокера

Аж стало цікаво про яку цифру ви думаєте. Скіки там тих коміссій, господи. Ваші вкладення в день можуть флуктувати на більшу суму, ніж ту що ви заплатите брокеру у вигляді комісій. Якщо ви не займаєтеся шорт-селінгом, або торгівлею з великим плечем, то інвестиції вам чудово доступні. Не обов’язково бути професійним трейдером, щоб інвестувати.

В цьому і фішка. Припустимо ти купуєш акції компанії з S&P 500 лотами по 200 штук. Комісія брокеру 4%, дохідність 6.5 %. В індексних фондах, ще гірше. Крім того це чиста азартна гра, аля МММ. Більшість лохів підуть в мінуса.

Це якому брокеру ви платили 4 відсотки? 🤦 як «сп500 індекс фонд» може буде краще «індекс фондів»?

он теоретик, за начитанность конечно + но за глупости в комментах и нежелание признавать свои ошибки и учиться — ему большой жирный минус

LOLWHAT? зачем ты это пишешь все, тут же реальные практики сидят, почти ни каждом твоем комменте указывают множественные ошибки теоретика который в глаза эту всю кухню не видел

комисия брокера либо нулевая либо 3-10 баксов за трейд, не лимитировано суммой трейда

Та він писав раніше, що інвестував 600 баксів, вони за кілька місяців перетворилися в 400 баксів. На тому його досвід з інвестуванням закінчився

І тепер він тут корчить із себе великого інвестора, який все знає, і «відкриває очі» реальним інвесторам, у яких за один день портфоліо флуктує на кілька його місячних зарплат.

Комиссия брокера 1 доллар за лот

до речі 46% відсотків капіталу BRK цє єпл тому ви значною мірою будете залежати від результатів єпл.
тому треба з обережністю відноситися до цієї ідєї
Berkshire не та що була на початку 2000х, коли ви купували багато заводів, параходів і т.д. на свої вкладення

Та господи, купіть акції Berkshire Hathaway якщо вважаете пасивне інвестування гемблінгом. Уоррен подбає про вас.

BRK-A $544447 на момент написання цього посту. Більшість сіньйорів за всю карʼєру будуть збирати гроші на одну акцію.

P.S.: я знаю про фрекшон шарез і BRK-B.

Ну там не на одну, по одній не продають. Там ціла купа різної термінології. Усе доволі складно на перший погляд, насправді ні. Та вихід на той самий NYSE чи NASDAQ за великим рахунком це мільйони. Власне тому така купа народу щімиться в індексні інвест фонди. Половина з яких це відвертий шлак, бо їх портфель сформований десь з 10% козирних акцій з S&P500 і купи бойлерного лайна зі штучно роздутою ціною. Одного дня бульбашка лопаєтьмя і лохи які склались в фонд втрачають усе, що є. Простий старий принцип фінансової піраміди, по схемі Понци. Іноді злочинців навіть ловлять, наприклад самого організатора NASDAQ — Бернарда Мейдоф. Звісно ці усі фонди, не подобаються професійним фінансистам з різних інвестиційних банків та хеш фондів які працюють з бичою стратегію з грою на підвищення ринку, навідміну від медведей їм не цікавий обвал ринку. Вони на ньому не зароблять, а навпаки втратять. Разом з цим втратить реальний сектор економіки який не отримає фінансування для розвитку.

по одній не продають.

продают. и даже больше — про фракшн тебе уже написали, но ты все глупости говориш

Дурню ти зморозив, як завжди.

залишилось тільки розробити простий сценарій як накопичити 600тис долларів в Україні :-) і щоб потім жити на 2тис в місяць :-)

При зарплатці в 6К$ відкладаючи в місяць:

1. 2к$ піде 25 років
  2. 3к$ піде 17 років
  3. 4к$ піде 13 років

www.investor.gov/...​pound-interest-calculator
Якщо припустити в середньому 6% річних, то відкладаючи лише 1000 в місяць, матимете 600к за 25 років. Тобто якщо вам зараз до 40, до пенсії встигнете(:.

тєоретично вірно, алє цє якщо ринок будє розвиватись такжє як розвивався до цього
є багато прогнозів що базова ставка будє вищою на протязі 2х наступних десятиліть, тому доходність і в цілому індекс може сильно просісти

А може і не просісти, бо поточна ставка це не щось, чого не бачив сп500 за свою історію, і воно йому не заважало www.macrotrends.net/...​nds-rate-historical-chart А так як майбутнього ніхто не знає, то keep calm and DCA

скоріше за все тут важлива не тільки ставка алє і очікування ринку щодо неї на наступні 10, 15 років. справа у тому що у 80х коли були високі ставки проєкти планувалися з урахуванням високих ставок, а зараз багато компаній яки зараз не заробляють або заробляють мало, алє на горизонті 10-15 років почнуть заробляти багато, так от справа у тому що якщо кредити подорожають суттево для них вони можуть і не дожити до того момента, або банально їх термінальна вартість сильно дисконтується за рахунок збільшення ставки
і таких компаній насправді багато на фондовому ринку, та ж Тесла ставка йдє не на їх авто, а на автопілот для таксі, так от таксі може і не статись
щодо Nvidia складнішє там поки що не ясно на що розраховують інвестори

чого ж ви вибрали самє такий період непогано було би показати за весь час, з усіма просадками, щоб інвестор відчув як це −20% на весь капітал, або 3 роки сідіти в мінусах

Геннадій почав інвестувати як тільки це стало легальним для українців, липень 2017 року.

Ні, майбутній пенсіонер про якого напише Wall Street Journal

Here’s What a $2 Million Retirement Looks Like in America
John Fitzgerald (police lieutenant) + Jill Fitzgerald, (editor) $2 million

James Compton (president and chief executive officer of the Chicago Urban League) $1.5 million

Judy Hall (human resources executive) $1.8 million

Bob Bradley (quality assurance manager at jet engine manufacturer) $1 million

www.wsj.com/...​ke-in-america-11661702455

А хто ці люди?
Це хіба не персональні дані?

Скільки вони мали грошей ?

Навіть якщо реальні люди

І двірники і президенти получать приз і дивіденди.....

Я думаю, через 20-30 років, коли більшість нинішніх айтішників досягне пенсійного віку, ці 1-2к знеціняться в 2+ рази і потрібно буде більше.

так, тому в розрахунки потрібно закласти інфляцію, і 2000 мають бути реальним в цінах сьогодні, а не номінальними.
це складно пояснити текстом, але порахувати не важко)

Напишiть приклад, буль ласка, всiм же цiкаво, особливо тут бо ми вмiэмо у цифри.

Тут є таблиця з поясненням
simeinyi-budzhet.ua/kalkuliatory

«Генадій» як усі продавці DCA дуже полюбляє черрі пікінг :-) беремо на один період меньше з тими ж данними отримуємо «дохідність» у 2 рази меньшє(біля 61.85 * 775.13/43200=+10.9% і цє за період з 6.5 років)
додаємо у розрахункі реальну інфляцію і «Генадій» будє трохи розачарований

На який період менше, дайте приклад і цифри??
Геннадій почав інвестувати у липні 2017 як тільки НБУ дозволили це українцям.

Щодо інфляції, то акції у довгому періоду найкраще захищають від інфляції. На другому місці нерухомість.
Але можливо ви наведете свої конкретні цифри про інші класи активів, на підставі чого ви стверджуєте по «розчарування» Геннадія? Бо порівняно з тим хто вкладав під матрас та в однушки біля метро на котловані Геннадій навпаки задоволений своїм рішенням.

ваші ж дані алє розрахунки по 31.12.2022 включно. Цє також видно з наведеної вище ціни акцій.
Теоритично акції можуть захищати від інфляції алє по вибраній вами схемі навіть 24% розрахованих вами за 7років (~3.4% в рік цє не набагато більшє рівня інфляції, таргетована інфляція доллара 2% у рік, реальна була навіть вищє. Ітого +1.4% в рік чистого росту капіталу.).
Не кажучи про сценарій описаний мною коли дохідність всього 11% за 6.5% років.
грамотне інвестування це не так просто, як ви малюєте, і цє потребує значних знань і часу

Геннадій вже купив також 31.07.2023, результати стали ще краще бо ринок ріс)

Щодо інфляції, то я орієнтуюсь на офіційні дані The Consumer Price Index (CPI)
www.bls.gov/cpi
Ваша персональна споживацька корзина може бути іншою, як і персональна інфляція.

По дохідності рахувати середнє це груба помилка, про яку я говорив у відео.
youtu.be/05o8HhaRYGs
потрібно брати по MWR (money-weighted returns), бо Геннадій не вклав всю суму одразу.
всі розрахунки Геннадія є у таблиці
docs.google.com/...​VZuedY/edit#gid=718213744

Грамотне інвестування на фондовому ринку — це про планування, asset allocation, комісії, податки і великою мірою психологію.
Затрати часу мінімальні, можна вкластися у 4-8 годин на рік!

про MWR/TWR знаю, алє я взяв ваш spreadsheet за основу там так пораховано :-).
я багато чую про планування(алє хто планували обвал нерухомості у 2008? коронавірус? війну з Россією, яка призвела до коллосальної інфляції у світі, і особливо в Єврозоні? і т.д.)
щось я не побачив крутого asset allocation у наведеному сценарії
колись було модно 60/40 портфоліо його піарили, алє у 2022 воно повністю розвалилось і виявилось що цєй портфель ніколи толком не працював :-)
про мінімальни затрати часу це теж байка, бо людина не живе в вакуумі, новини фондового ринку долітають з інтернету і т.д.
головне я знаю багато прикладів інвесторів профессіоналів, алє майже не знаю прикладів успішних «пассивних» інвесторів? чи є десь така статистика? не бектести, а справжня статистика
щоб ми побачили як такі інвестори реагують на просадки? скількі їх середня дохідність у порівнянні з різними індексами? і т.д.?
як ви збираєтесь мінімізувати коміссії маючи запланованний asset allocaiton plan? і виконуючи периодичне ребалансування :-)

Плюсую
Запишуся на курси оракулів і телепатів
Бажано онлайн

контрприкладом можуть бути сценарії інвесторів які вклалися в Nikkei(наприклад людина з японії, і потім 30 років страждань), або британський FTSE100 (британець, алє індекс не те щоб дуже гарно ростє, а інфляція росте сильно)

Тому й треба брати весь Світ — VWCE, VWRA. SP500 просто зручна абстракція, бо: 1. В неї дуже тривала історія, і можна моделювати хоча б на історичних проміжках щось з великою варіативністю середовища (інфляції, кризи. овервалюешин, тощо) 2. Вона 60% Світу займає напряму

насправді доступність sp500 на біржі у варінті ETF не така вже й велика з 90х років SPY
і зараз інвестування в sp500 цэ як інвестування в «голубі фішкі» в 90х було :-) а потім голубі фішки здулись, до цього були «дивідендні аристократи» :-) деякі з них теж ледь ледь виживають

Справа не в ETF, а загалом в доступності історичних данних поведінки широкого індексу великої країни

якцє справа не ETF? :-) цє називаеться секьюризація активів, звісно перевод у ETF форму змінює поведінку цього сегменту ринку
ну або банально почитайтє алхімію фінансів Сороса, про рефлексивність, та сам ситуація
немає змісту брати індекс до того момента як він не був у формі ETF бо його тоді купували як окремі компанії більшою частиною і профессійні інвестори

Ти так кажеш наче зараз рітейл драйвить широкий індекс. Так само й купують усілякі професійні інвестори, пенсійні фонди, національні фонди. Просто раніше збирали і балансували вручну.

ага алє більша частина купується в % від классу активів, багато хто не вивчає структуру того що купують
я вжє писав вищє про BRK(Berkshire) колись це була компанія яка вкладась в заводи і пароходи, зараз вона на 46% складається з Apple!
так і SP500 зараз на 28% складається з айтішних гігантів

SP500 зараз на 28% складається з айтішних гігантів

Так і шо? В цьому і є перевага індексів. Сьогодні айті компанії, завтра біотех, післязавтра енергетика в топі, але інвестору пофіг на це

цє впливає на можливі просадки и ризики :-)

Так, але це залежить де ми зараз: накопичуємо чи витрачаємо) Я б від просадок ковідних взагалі не відмовився, та й від минулорічних, якби це не було на тлі ***аної русні. Якщо перше — це ж топчик, DCA дає докуповувати зі знижками. Якщо друге — то вже треба було обирати withdrawal стратегію відповідно, щоб не паритися з цим

ну без обговорення альтернатив цє не має змісту, зараз крупні інвест фонди і профессіоналии пропонують динамічні аллокації, думаю цє більш реалістично дозволяє менеджети ризики

Ну та звісно, їм постійно треба щось нове продавати ) Це все одно як фітнес-тренерам триба постійно видумувати нові вправи, бо інакше не буде клієнтів

так такі маніпуляції можливі, алє лежачі на дивані і бігаючи тільки 4-8годин на рік мати гарну форму не вдастся :-)

Це невдала метафора ) Більше вдала — це робити одну й ту саму базу squat-deadlift-push-pull день за днем, рік за роком. Скучно, нудно, мізок взагалі не напружується, але результат краще, ще й економія на комісіях тренера ))

так опять невдала, ви ж не кожний день на ринку працюєте згідно з Любомиром достатньо 4-8годин на рік :-)
підсумуємо я показав вище що дохідність може бути суттево різною в залежності від вибранного періода
для повноцінного порівняння треба брати великі періоди мінімум 12-15 років
пассивнє інвестування цє значною мірою міф, реально якось може працювати якщо купувати світовий ринок, і за час інвестування не буде великої війни чи ще чогось масштабного

для повноцінного порівняння треба брати великі періоди мінімум 12-15 років

Звісно, зазвичай береться горизонт 20-30 років, тоді можна сказати чи спрацювало, чи ні.

не буде великої війни чи ще чогось масштабного

Не, ну звісно, що у майбутньому нас багато чого чекає, чого ми не бачили у минулому, але принаймні минуле нам каже про те, що всі ці події вже були в історії (війни, кризи, ковіди, депресії), і ніяк на пасивного інвестора не вплинули

як не вплинули? а є відомі пассивні інвестори? є взагалі якасть статистика по пассивним інвесторам?
ось є приклад активного інвестора який працював прибиральником і накопичив 8млн долларів наскільки я знаю у нього було 2 хоббі колоти дрова і інвестувати
en.wikipedia.org/...​ald_Read_(philanthropist
«Besides being a good stock picker, he displayed remarkable frugality and patience—which gave him many years of compounded growth.»
є подібні приклади з таким же рівнем доходу серед пассивних інвесторів?

Підемо від зворотнього — є статистика активних інвесторів, які били індекс протягом хоча б 20 років ,а не анекдотал евіденс?

звісно їх повно :-)
www.businessinsider.com/...​all-time-2014-7?r=US&IR=T
дані по Пітеру Лінчу сам перевіряв у нього дійсно позитивна альфа :-) мало того у нього був дійсно цікаво збалансований портфель

Це знову анекдотал евіденс. Який вони відсоток від загальної кількості?

а чому ви задаєте питяння мені? а не відповідаєте на мої? я вам задав питання про результати «пассивних інвесторів» де вони? чому ми їх не бачимо? скільки % з них закінчили життя самогубством? і скільки % з профессіональних активних інвесторів?

А чому ми їх повинні бачити? В тому й справа, що про той десяток людей, які побили індекс напишуть як про вигравшого лотерею, а про сотні тисяч інвесторів у сп500 ніхто не напише, до це скучно

інвестор в sp500 не пассивний інвестор :-) це людина яка розуміє це чи ні зробила ставку на тє що індекс найбільших американських компаній за капіталізацією будє і далі зростати швидше за альтернативи
можна глянути як цєй індекс сильно падав і довго відновлювався на нашій пам’яті після 2008року

Це ти вже сам собі придумав визначення пасивного інвестору. Беремо хоча б інвестопедію

Passive investing is an investment strategy to maximize returns by minimizing buying and selling. Index investing in one common passive investing strategy whereby investors purchase a representative benchmark, such as the S&P 500 index, and hold it over a long time horizon

ну так баффет купує і майже не продає виходить він пассивний інвестор? :-)
"A passive investor is one who does not participate in the day-to-day decisions of running a company. In partnerships, such investors may be deemed limited partners rather than general partners. According to Steve Penman, “The passive investor assumes the market is efficient and that stocks are correctly priced to reflect the risk involved in buying the stock.“[1] A passive investor relies on the controlling stakeholders and the management to conduct the business of the corporation in such a way as both to maximize its value and to share the upside potential with the passive investor.”

дє там про sp500? і т.д.?
пассивний інвестор просто ніяк не контролює ризики :-) вибрав sp500 бо зробив ставку на крупні компанії, не спрацювало пролетів

з investopedia “Passive investing broadly refers to a buy-and-hold portfolio strategy for long-term investment horizons, with minimal trading in the market.”

а як бути з fixed asset allocation? виходить вони не passive investors? бо ребалансуються кожного року або частішє?

А хто казав що лише сп500 це пасивний? Я ж тобі писав, що навіть 10 акцій можуть бути пасивним інвестуванням

ну давайте закриємо на цьому тему, а то я вже втомився
є поняття investment style коли ти купуєш sp500 ти робиш ставку на US large cap розумієш ти цє або ні, якщо ти купуєш World Total то ти робиш ставку на увесь світ, і другий варіант дійсно зможе спрацювати, бо вне залежності від успіхів США, глобальний ринок буде рости
а якщо ти купуєш тільки США, а тим більшє тільки large cap то твоя справа
а далі аналізуєш ти нову інформацію чи ні (прислуховуєшся до того що двигун у машині барахлить чи ні то твоя справа)

Добре, я радий що ти визнав, що взагалі в темі не тямиш

грубо і тупо :-) взагалі я зрозумів шо мені більше не цікаво з вами, тому і намагався закрити тему
інвестування моє хоббі і я витратив велику кількість часу на ознайомлення з різними школами і точками зору :-)
я прочитав приблизно 30+ крутих книжок в цій області (як від успішних інвесторів, хедж фондів, value investing), а ви? :-)

А бібліотекарі скільки книжок читають, вони знають все про все на світі ;)

якщо у бібліотекаря хоббі інвестування, він читає і пробує то є великі шанси заробити гроші
якщо він читає про гаррі поттера і ніколи не інвестував то чому ви очикуєте від нього високіх результатів? :-)

ну так баффет купує і майже не продає виходить він пассивний інвестор? :-)

Баффет і купує і продає, і стоки підбирає, і бізнеси викупляє. Тому, ніт.

баффет до речі рекомендує купити і не продавати, таким чином мінімізуючи коміссії і налоги
щодо наведенного терміну то краще казати «індекснє інвестування» воно більш точно відображає суть і ідєю процесса іноді щє такє називають макроінвестування
алє в цілому макроінвестування більш широкий термін

Так і правильно рекомендує, і сам правилв дотримується. Тільки в крайнощі впадати не треба. Не продавати не охначає «ніколи не продавати» а означає — інвестувати в довгу.

якраз баффет намагається ніколи не продавати, наприклад зараз Apple у нього в портфелі 46%, в цьому з ним не погоджуються багато value investors з тієї самої школи інвестування

Зі звіту за 30те червня:
Berkshire Hathaway sold out of its position in McKesson Corp.
Berkshire Hathaway reduced its stake in Activision Blizzard by 70.35%.
Berkshire Hathaway reduced its stake in Chevron Corp by 7.01%.

ну так Activision Blizzard цє не классична інвестиція а risk arbitrage звісно як рішення про M&A вирішено він продав позицію

McKesson Corp

ця компанія займала 0.7% портфелю :-)

едина повноцінна продажа частини позиції цє Chevron залишилось 93% позиції :-)
я не буду далі нічого вам доказувати, думайте що хочте або погуліть рекомендації баффета коли продавати, і що думають про цє інші value investors :-)

я не буду далі нічого вам доказувати

Це правильно, тому що я не витримую цього шквалу аргументів :)

у вас 7тис комментарів на цьому форумі у мене тільки 190 при тому що я зареєстрованний дуже давно, я радше не витримаю вашого шквалу комментарів

According to a study by Hendrik Bessembinder, Michael Cooper, and Feng Zhang, only 2% of actively managed large-cap core funds beat the S&P 500 over a 10-year period from 1993 to 2020

Варто також ознайомитись що 90+% активних інвесторів втрачають гроші. На r/wallstreetbeta сидять багато таких інвесторів розумніших за інших

ну звісно, є ще трейдери(теж «активні інвестори»), які торгують тим що не розуміють, тому і викривлена статистика
інвестування це такий же бізнес як і все інше, якщо ти не контролюєш свій бізнес то не можеш бути впевненний що все гаразд

які торгують тим що не розуміють, тому і викривлена статистика

Це як з машинами, 80%+ думають вони кращі за середнього водія.

точно немає змісту вибирати машину, будь яка підійдє, можна кітайця, можно німця, можна японця
різниці не має :-)

Я досі не зрозумів ні одного з ваших прикладів, але допустимо на секундочку що є в маркеті нераціональності.
З однієї стороні є phd математики та найкращі МЛ програмісти, з відбудованими датацентрами поруч з обмінниками, та доступ до мільярдних ресурсів, а з іншої сторони крипто інвестор ак з доу. Хто на вашу думку зможе «зібрати» ці нераціональності і як швидко?

ну якщо ви не зрозуміли то немає часу витрачати час зі мною :-)
гляньте на останок en.wikipedia.org/...​/Renaissance_Technologies
і поясніть як вони змогли досягти таких результатів якщо ринок єффективний
«крипто інвестор» цє такий жарт? :-) ви розумієте взагалі що такє інвестування? а що такє спекуліяція?

Вони їх пропонували під різним соусом вже давно. По простому називалось active funds. A random walk down Wall Street (та багато інших книжок) оглядає як вони перформили в порівнянні з індексами.

алє фондовий ринок цє не чистий random walk :-) інакшє ми б бачили компанії які б уже в космосі були по вартості, не маючи ніякої фундаментальної вартості
ринок ближче до en.wikipedia.org/...​odel_of_financial_markets

Книжку не читав, але осуджую по заголовку. Там не про випадковість, а більше про те, що вся інформація про компанії відома вже відображена в ціні. Можуть обігнати маркет тільки ті люди в яких є непублічна інформація.

цє популярний міф, якщо інформація у ціні то чому протягом року ціна на одну і ту ж компанію так часто змінюється? :-) якщо ціна пов’язана з фундаментальними показниками то вони відображаються тільки раз у рік, ну або 4 рази по квартальним результатам на деяких ринках

Бо.. інформація з’являється не 4 рази в рік? Допустимо прийшли дані, що безробітниця пішла вверх => більша вірогідність кризи => зменшується ріст компаній => зменшуються розтрати датацентрів => зменшуються закупівлі нових процесорів => падає сток компанії як Інтел. Але на наступний день директори інтел компанії почали продавати багато стоків => компанія дисклозає це => ще більше людей продає сток і ціна ще більше падає.

Інормації нереально багато, і майже всі компанії хоч якось залежать від інших компаній.

:-) цє ж забавно ви інвестуєте з горизонтом 10-30років, а інформація змінюється кожного дня, і одні акції ідуть уверх інші вниз
а як бути з Enron і іншими бульбашками? по 20 років існували :-) що не так з інформацією?

Вся відома інформація була відображена в ціні, з’явилась нова інформація — відобразилось в новій ціні. Я ж це вище писав.

Так, якщо є якась нова невідома іншим інформація (яка потенційно може бути класифікуваться як insider trading якщо ти не Pelosi) то можна на цьому капіталізуватися.

різниця є і велика, алє цє індивідуально
так як я дужє поважаю modern value investing для мене є різниця

Дай вгадаю, крипто чи голд ганг? Якщо накриється сп500, то інші альтернативи точно не витянуть. І гроші будуть останньою з проблем.

ну золото то давно :-) а крипта відносно недавно :-) алє на рахунок sp500 якщо він накриється то не думаю що прямо будє крах на біржі, так щось десь впадє алє інвестиційний ринок жити будє і далі, можливо США в цілому або sp500 не будуть такими привабливими

sp500 динамічний, тобто якщо викинуть компанії та добавлять нові і воно всеодно буде падати — значить впав весь маркет США та впала вся економіка США. Будуть зрізати все, включаючи армію, щоб відновити, бо на цьому тримається вся пенсія, а пенсіонери це головні виборці. Раджу почитати хто тримає всі водні трейд маршрути, та уявити що буде в світі тоді.

якась дивна макроєкономіка у вас
взагалі то пенсії не тримаються на sp500 а мають певний відсоток %
і сценарій з США як з японією доволі реальний, коли індекс упав надовго, у випадку з японією на 30 років, і тут питання як цє вписується в теорію єффективного ринку. :-) чому 30 років відновлювався?

Я написав, що вона тримається на маркеті (VTI наприклад), а не на сп500. Так, технічно аналоги VTI та SPY будуть частиною. Але звідки по вашому йдуть бонди? як себе будуть почувати treasury?

і сценарій з США як з японією доволі реальний

Чому?

відповість Рєй Даліо, профессійний і відомий інвестор
www.youtube.com/watch?v=xguam0TKMw8
і досить на сьогодні

Сша не можна рівняти з Японією. Японія піднялась зарахунок ринку США. США ж самі створюють ринок.

Так а яка альтернатива? Це ж зараз можна сказати, що тюю,

+10.9% і цє за період з 6.5 років

Але яка альтернатива була, яка дала і зараз більше, і дала б більше, якби опа не трапилась минулого року? Акціі це ризик? Ризик. Але його можна менеджити горизонтом інвестування і з DCA.

універсальної альтернативи, немає... зараз «заднім умом» можна наговорити, алє ризики вивчати і розуміти треба
я просто не вірю в «пассивне інвестування» якщо подобаеться і бачите в цьому перспективу шукаєте фонди, індекси, менеджерів і т.д.
і все це потребує час по іншому не можливо
я особисто витратив багато часу і прочитав різні думки, в області інвестування бачу маніпуляції з різних школ, підходів і т.д.

універсальної альтернативи, немає...

Так отож. Але інвестувати в широкий індекс з горизонтом 20-30 років це досить надійний варіант у порівнянні з усіма іншими

з якими іншими? наскільки широкий? весь американський ринок? весь світ? а якщо будє війна і америка програє Китаю? про цє до речі попереджає Рєй Даліо, що подібні ситуації були багато разів в історії, Голландія програла Великобританії, Великобратанія програла США, а зараз США ризикую стикнутись з Китаєм

Звісно, пишу ж — Світ. Чим нижче risk averse, тим вужче індекс )

ну тут я згодєн що в цілому для повністю пассивного інвестування треба купувати світовий ринок, бо всі інші варіанти то ставка на щось, і не є пассивним інвестуванням насправді

Пасивніть не є функцією ширини індексу. Пасивніть — це обрав один раз свій asset allocation, і просто кожного пейчеку витрачаєш 5 хвилин його підтримувати. Пасивність може бути й на 10 стоках

не згоден, якщо ви вибираєте 10ть стоків то ви робите ставку що самє вони забезпечать для вас найкраще співвідношення доходів до ризику
а тє що контролюєти ви свої ризики в процессі чи ні це вже стратегія :-) на вдачу так на вдачу
спробуйте вибрати 10ть стоків с 1920-1980 на 30-40 років наперед :-)

спробуйте вибрати 10ть стоків с 1920-1980 на 30-40 років наперед :-)

Так я не вірю в це, тому й обираю індекс ) Власне, навіть на короткому проміжку, це анріал. Відкриваємо останній Morningstar’s Active/Passive Barometer, дивимось 10-річний хоча б відбиток, скільки фондів обігнали індекс:
Large blend — 13.1%
Large Value — 11.4%
U.S. Large Growth — 7%

це викривленная статистика, коли було на ринку 60%-100% капіталу від активних інвесторів то вони в середньому не могли б обігнати ринок :-) зараз доля активних падає росте доля пассивних вона теж не може бути 100% бо хто тоді будє ціни визначати на акції?

Так без проблем, на medium i small cap так само більшість активних фондів програють, а там для прайс-діскавері ого-го простору.

бо не вірне порівння взагалі, треба оцінювати ризик і дохід, а не просто дохід
рівень ризику який вони беруть на себе ми не знаемо
цє як літати 30 років років на старому літаку і єкономити на обслуговуванні і казати ну я ж 30 років літаю і не розбився :-)

ці всі спрощені формули — гівно, воно стало популярно в США через те, що воно працювало для бумерів, але нікому не доходить, що світ змінився, і до того ж світ дуже volatile (зараз і в осяжному майбутньому). і те, що працювало під час стабільного періоду так більше працювати не буде, «прості формули» більше не працюють.
тут нема і не може бути формули, ні простої, ні складної. це все одно що намагатись виводити формулу як стати Джефом Безосом, і «проста формула» в стилі того, що ви і інші зазвичай рекомендують це як «купіть дім з гаражем і почніть продавати книги через інтернет і станете найбагатшою людиною» — просто ідіотизм.

нікому не доходить, що світ змінився, і до того ж світ дуже volatile (зараз і в осяжному майбутньому).

Ну та, раніше було стабільніше. з світовими війнами, холодною війною де люди реально готували бункери до ядерної війни, нафтовими війнами,
справжніми американськими депресіями...

Україна: пенсійний вік чоловіків 65 років, середня тривалість життя чоловіків в Україні 67 років.
США: пенсійний вік чоловіків 67, середня тривалість життя 73 роки.
В середньому пенсія чоловіків в США триває в 3 рази довше.
Якщо пощастить дожити, то $500K повинно вистачити в Україні.

в сша пенісонний вік починається в 62 роки, для чоловіків та жінок однакові умови. Якщо вийти на пенсію в 62 роки, то щорічно отримуєш 70% бенефітів (або на 30% менеше від плану), в 67 — 100%, 70 років — 124%.

Ви сидите в комфортному офісі, п’єте смузі, їсте гхі масло замість маргарину extra virgin оливкову замість розливної соняшникової, маєте час і можливість займатися спортом. Якщо генетика не нагородила вас якимось раком чи ще якоюсь фігньою, ви легко проживете до 80+. І то, з таким прогресом в медицині вже років через 5 будуть рак лікувати. Так що, думаю, наше покоління легко і 90 проживе.

Очевидно, що іжа в сучасному світі стала набагато гірше за своїмі якостями через надмірну переробку (over-processed food) і використання добавок.
екстравірджін олія — це те що покоління назад тільки воно і існувало, далі пошла вже рафінована олія і т.д.
В будь-якому разі наявність грошей не гарантує дійсно здорового харчування. Тому що можна закидатися купою дорогої фігні.

Так, з’явилося купа переробленої їжі, але в той же час з’явилося купа ЗОШної їжі. А далі всі самі вибирають що їсти. Ту ж кока колу зараз можна пити практично без шкоди для свого здоров’я. А раніше кока кола асоціювалася з ожирінням і діабетом.

Да і ГМО продукти зараз куди кращі.

Ту ж кока колу зараз можна пити практично без шкоди для свого здоров’я.

Чого? Це як?

Черная кола без сахара.

Вона викликає рак, писали ж у всіх новинах, місяць тому

викликає рак

тільки це треба відрами пити, що не кожен фінансово собі може дозволити
а від 1-2 стаканчиків в день нічого не буде

>Незалежний звіт Агентства, яке оцінює фактичний ризик харчових добавок, свідчить, що захворіти від аспартаму малоімовірно. Дослідники виявили, що безпечно споживати 40 мг аспартаму на кожен кілограм ваги тіла. Це означає, що людині з вагою 60 кг потрібно випивати більше за 12 банок дієтичної кока-коли щодня, щоб аспартам дійсно міг підвищити ризик захворювання.
https://hromadske.radio/news/2023/07/31/doslidnyky-poiasnyly-iaki-dozy-pidsolodzhuvacha-aspartam-mozhut-sprychynyty-rak/

Насправді ніт, якщо не пити її літрами щодня

Дослідження проведено на грант компанії яка його виробляє? :)

Якщо ви прочитаєте статтю на the economist, то початковий висновок про зв’язок з раком зробила одно агентство у складі ВОЗ, а інше також у складі ВОЗ підкреслило, що перше агентство зробило цей досить гучний висновок по сумнівним дослідженням, з яких лише одне повністю відповідає науковим стандартам і в ньому гризунам лише колу давали пити. Тому ті, хто повірив у зв’язок з раком купились на гучний заголовок. Наразі інших доказів зв’язку саме з раком не існує, інакше висновок був би іншим.
Можна для будь-якої їжі знайти дослідження, де вона викликає рак або ще щось у неадекватних об’ємах. Ви маєте упереджене ставлення саме коли, тому на це купуєтесь

Звідки ви знаєте на що я купуюсь? :) Я про зв’язок коли і раку дізнався приблизно годину тому із комента на який ви зверху відповідали :)
Але я читав про негативний вплив замінювачів цукру. Тому і казати що кола зиро не має шкідливих наслідків для здоров’я не можна.

Це означає, що людині з вагою 60 кг потрібно випивати більше за 12 банок дієтичної кока-коли щодня, щоб аспартам дійсно міг підвищити ризик захворювання.

Маніпуляція, аспартам не тільки у колі. А людина, яка п’є колу з аспартамом, вживає й інші маркетингові «здорові» продукти. Так 40 мг і набирається.

А далі заголовків і першоджерел вже не читають?

Замінювач цукру ще гірше за цукор

Ну це якщо ти не діабетик, як я :)

Ну бреєд. По-перше їх там кілька штук є. По друге, там тільки один із них має якісь доведені сайд ефекти, які ніщо порівняно з сайдефектами від цукру.

У інших сайдефеки косвені, по типу ти купуєш якийсь продукт із цукрозамінником, думаєш що він нешкідливий тепер і починаєш їсти подвійними порціями, а в тому продукті крім цукру ще й транс жири якісь є, в результаті погіршуєш роботу своєї серцевосудинної системи.

Так там аспартам, это еще хуже сахара.

Неочевидно і не набагато. Раніше це щось 10тис років тому?

Очевидно, що іжа в сучасному світі стала набагато гірше за своїмі якостями через надмірну переробку (over-processed food) і використання добавок.

Так тут вже від дієти залежить. Зараз куди не глянь, всюди рекомендації оминати ultra-processed food. На ринку доступно все, тільки від вас залежить як ви скористаєтесь цим.

Якщо генетика не нагородила вас якимось раком чи ще якоюсь фігньою, ви легко проживете до 80+.

Лол

це все херня чи «it depends». якщо в’ябуєш на стресовій роботі, а після роботи читаєш новини як русня знову вдарила по житловим кватралам і вбила дітей, то скоріше всього проживешь не більше алкоголіка з донецька.

Серндній вік це не те, що дає вам інформацію, це для середніх зарплат

67 років — це очікувана тривалість життя з народження, тому там врахована дитяча смертність, пияцтво, жага «вийти пагаварить» тощо. Чим довше людина прожила — тим вище в неї шанси прожити більше цих значень. Наприклад, у 2019 році у 65 років середня подальша тривалість життя оцінювалась в 12.7 років для чоловіків за даними держстату:
ukrstat.gov.ua/...​b/08/zb_tabl_nar_2019.xls
Тобто середній український чоловік, що дожив до пенсії буде її отримувати 12.7 років.

В США це наче десь 16 років у 67: www.ssa.gov/oact/STATS/table4c6.html

Різниця несуттєва насправді. Але у чоловіка віком у 30 років в Україні очікувана тривалість життя до війни була ще 38 років (в США — майже 46), що вже казати зараз

Накопичую і інвестую, думаю, що якщо доживу до пенсії, то буду здатен себе забезпечити. Мене більше лякає перспектива втрати когнітивних здібностей і як наслідок втрати конкурентноздатності. Впевнено перейшов в категорію 35+ і поки що працездатніть навіть вище, ніж в «кращі» роки. Ще років 5 хорошої форми мабуть буде, а далі? Ось це вже більше серьйозне питання.

нагадало:
п’ятирічна дитина питає в мами:
— мама, а скільки тобі років?
— 25!
— ого, ти така вже стара!

У мене навпаки, продуктивність падає, но зарплата росте. Тільки тому що підзабив на ІТ і не пет проджекти, переключив увагу на інвестування і відпочинок. 35 це коли тобі платять за досвід і за знання проекту ніж за знання фреймвокрів і літкод.

Порада 35літнім яким не хочеться сильно літкодити і фреймворки вчити щоб бути в тонусі, це триматися однієї компанії. Ваша цінність в компанії все-одно буде рости так як ви кожен день 8 годин задрачуєтесь на продукти компанії, а ось ваша цінність за межами компанії буде падати.

А взагалі, вік не не проблема. Знаю багатьох людей в 40+ які нічим молодим не уступають, просто тому що їх пре від програмування і тримають себе в тонусі. Так що тут більше проблема як втримати той огоньок в очах, жагу до програмування і щось творити. Якщо це є — вік взагалі не проблема.

Можна не тільки програмувати, щоб щось творити :)

Ваша цінність в компанії все-одно буде рости так як ви кожен день 8 годин задрачуєтесь на продукти компанії, а ось ваша цінність за межами компанії буде падати.

Не погоджусь. Твоя цінність за межами компанії буде рости для конкурентів контори, де ти працюєш.

втрати когнітивних здібностей і як наслідок втрати конкурентноздатності

дивлячись на Байдена, в тебе ще все попереду

Цікаво, а ті коментатори, хто так детально (і не дуже) розписали всі фінанси, реально вже втілюють їх у життя, чи то тільки мрії ’’для коментаря’’.

Я втілюю, але в США, для інженера 2м$ до пенсії не проблема. В Україні з надійних інструментів була тільки недвига, зараз крипта щє.

Що не так з криптою? На неї треба дивитись в періодах по десять років, як і на sp500 теж

Зручна відмазка враховуючи що лише один щіткоін існував довше 10 років.

Крипта то біткоін та єфир, все інше іграшки, або можна рівняти з пенні стоками

Ну я так і написав, біткоін почався в 2009 (єдиний довше 10 років), ефір — 2015.

Аа, то шиткоїни для вас все, що не змогли купити? Зазвичай термінологія трохи інша. Нажаль 10 років працює для всього, але завжди потрібна диверсифікація. Той же біткоїн було б добре забанити за гігантську шкоду планеті та запасам ресурсів

Чого не зміг? Я заробив щось типу 17 центів навіть, більше ніж половина крипто бро :)

Щіткоінами називають все що за 10+ років єдине чого змогли добиться, то продавати посилання на картинки стрьомних мавпочок.

А присутність крипти у майже всіх фондах США то не є досягнення? Ні, мавп там немає. Це зараз звичайний інструмент для диверсифікації.

Немає його в майже всіх фондах:) і ні, це не досягнення навіть якщо креативними розрахунками притягнути це за вуха. Це не вирішує ніяку конкретну проблему.

Диверсифікації чого? Ви вже як комюніті вирішили чи це store of value, inflation hedge, payment platform?

Ну як же немає, якщо є? Ну ок, на 2022 до 25% www.hedgeweek.com/...​alth-crypto-opportunities

Люблю я криптобро економіку %) Самі хоч посилання читали?

> Alternative Investment Management Association, found roughly 150-200 active crypto hedge funds

There are 3,460 Hedge Funds businesses in the US as of 2023

> One in five (21 per cent) of traditional hedge fund managers also actively invest in digital assets, according to the data, with the average percentage of their total hedge fund AUM invested standing at 3 per cent.

Для референса приведу скільки є наприклад mutual funds в США.
In 2022, there were 7,393 mutual funds in the United States.Jun 12, 2023

То як так виходить що в більшості фондів є крипто?

Не більшість, але це теж багато і росте. Я ж написав що чверть. Менеджери заробляють коли фонд росте, мінус в тому, що їм доводиться ризикувати для цього, те ж в банках

Я ж написав що чверть

І буквально проскролити трохи й бачимо

у майже всіх фондах США

Тобто ми вже перейшли з «майже всіх» в «ну хоч десь». Hedge Fund це лише один із підтипів фондів.

Менеджери заробляють коли фонд росте

Знову пишете про що не знаєте. hedge funds generally earn a 2% management fee plus 20% of profits.

те ж в банках

ні

Ви ж тільки що підтвердили те що я написав

Ні, там написано, що окрім частини від профіту там є частина від повної суми. З того й випливають їх incentives.

Диверсифікація value. Зазвичай в ньому 3-7% у інвестора.

диверсифікація value це як? Я недоїв черешень вчора та поклав їх в холодильник, я теж диверсицікував value? Диверсифікують, коли наприклад індустрії мають реверс кореляцію і в випадках кризи, чи коли якась компанія має захист від інфляції.

Я про диверсифікацію інвестицій а не специфічної промисловості. Це легко гуглиться

Це легко гуглиться

класичне крипто «do your own research» %)

«value diversification» такого терміна не існує, тому хз що тут гуглити.

Я гадав то дуже примітивно щоб гуглити за вас, але якщо так, то ось www.fidelity.com/...​ual-funds/diversification

Так де там “value diversification”? Там є просто про diversification.

А чому це не досягнення? Ви вважаєте себе розумнішим за менеджмент інвестфондів?

Ви вважаєте себе розумнішим за менеджмент інвестфондів?

В менеджерів інвестфондів завдання не примножити твій капітал а заробити собі грошей.
Тому там не можуть «купити гугл, майкрософт, і на решту sp500»

Ги, я на крипті заробив 15 баксів.
Колись пейпал роздавав 25 баксів в крипто за дурно. Я взяв, з того часу, просів на 10 баксів мій рахунок :)

Недвига теж може впасти і відновлюватися 10 років, але довгостроково завжди вище інфляції

Недвига теж може впасти і відновлюватися 10 років, але довгостроково завжди вище інфляції

Наскільки довгостроково, я хоч доживу? Купив житло у Києві у 2013 році, надалі ціна нерухомості у Києві сильно впала. Навіть без війни, ціна квартири зараз, через 10 років, не дійшла б до оригінальної ціни. Не говорячи вже про якесь зростання, або зростання з урахуванням інфляції.

Хто заважав в умовний СП500 інвестувати з 2017 року?

Я як раз в 2017 виїхав, а до того не було ніяких варіантів. Та й зараз це умовно легально.

Ну навіть з 2017 року до 24 лютого в Україні можна було середньому сенйору наскирдувати стільки, щоб на пенсії було 1-2 млн з урахуванням інфляції www.portfoliovisualizer.com/...​ol1=VOO&allocation1_1=100

Ну навіть з 2017 року до 24 лютого в Україні можна було середньому сенйору наскирдувати стільки, щоб на пенсії було 1-2 млн з урахуванням інфляції

Середній сіньйор в Україні заробляє $5000, а ти пропонуєш вкладати $3000 щомісяця. Виникає питання, навіщо мені гарна пенсія, якщо у мене не буде нормального життя у молоді роки.

В Україні на 2к в місяць погано живеться? Ну нехай 1к йде на квартиру, харчі і комуналку. Залишається ще 1к в місяць на подорожі, айфончики та інші іграшки. Да і що заважає заробляти не 5к а скажімо 6к чи 7к?

Та і для пенсії достатньо 1к відкладати. 3к це щоб на пенсію в 40-50 вийти, а не в 70.

В Україні на 2к в місяць погано живеться? Ну нехай 1к йде на квартиру, харчі і комуналку. Залишається ще 1к в місяць на подорожі, айфончики та інші іграшки.

Сенс тоді взагалі жити в Україні на 2k, коли можна жити на 5k в ЄС. При чому, нічого не відкладаючи взагалі з цих 5k, я буду мати на пенсії ~1.1 млн євро у сучасних грошах на пенсійному рахунку.

Можно уточнить, как вы сможете получить доступ к этому миллиону

В Україні на 2к в місяць погано живеться? Ну нехай 1к йде на квартиру, харчі і комуналку. Залишається ще 1к в місяць на подорожі, айфончики та інші іграшки.

Итого у тебя 1к в месяц (или 12к в год, тут уж как удобнее считать) на:
развлечения
спорт
путешествия
технику
гигиену
проезд
всякую херню и расходники для дома
шмотки
....

Клёвая идея — устроить себе жлоб-жизнь в рассвете молодости, чтобы напрятать денег на старость, до которой есть все шансы не дожить)

Самий крутий абонімент в зал, з басейном і ссаунами — 500 баксів
Самий крутий айфон раз в 2 роки — 750 баксів
Самий крутий ноут раз в 4 роки — 1000 баксів
Вся інша техніка, з врахуванням що холодильни, пральна машина, посодумийка беруться на 10 років — ну 500 баксів
Шмотки, гігієна — 1000 баксів
Проїзд в Україні (якщо в булочну на таксі не їздите) і всяку хєрню для дому я би посоромився включати. Ну хай буде ще 1000 баксів.

На розваги і подорожі залишається більше ніж $5к в рік.

Хочете сказати що це жлоб життя? Да ви малость зажралися.

Самий крутий абонімент в зал, з басейном і ссаунами — 500 баксів

А потом сюда сразу добавляем спорт шмот, пару занятий с тренером, добраться в зал и обратно — хоп, уже х2

Щито? Цены давно смотрел? + добавь сюда пару моников как минимум. Забудем про всякие наушники/мышки/клавы/подставки/крепления/микры. Это, если что, для работы.

На розваги і подорожі залишається більше ніж $5к в рік.

Ого, 400 баксов в месяц. Пару раз выбраться с друзьями, сходить в противоположным полом куда-то, купил игрушку в стиме, и вот на отдых останется разок в Затоку съездить. Ну или на электрофорез в Карпаты.

Хочете сказати що це жлоб життя? Да ви малость зажралися.

Не, просто кое-кто не умеет считать. Ну или живёт сычём выходя из дома по праздникам.
В любом случае, лучше жить зажрато и с комфортом пока есть возможность, чем жлобиться всю жизнь и стать анальником.

А потом сюда сразу добавляем спорт шмот, пару занятий с тренером, добраться в зал и обратно — хоп, уже х2

Що ж ви шмот і транспорт по другому колу включаєте? І да, самий крутий абонімент включає кілька занять з тренером вроді.

Щито? Цены давно смотрел? + добавь сюда пару моников как минимум. Забудем про всякие наушники/мышки/клавы/подставки/крепления/микры. Это, если что, для работы.

Це все береться раз в 5 років. Ну добавь ще 500 баксів в рік, при умові що ти береш моніки якогось епла за 1000 баксів, хоч я взяв би якесь ксяомі з хорошою матрицею за 300 баксів а інше інвестував чи потратив на хоббі.

Чи тих із тих хто бере механіку за 300 баксів замість хорошої мембранки за 80, і модні підставки якісь. Це все вже зажрате життя, з такими тратами (якщо ви і в інших пунктах тратитесь на фігню всяку, кросовки nike air max якісь за 300 баксів?), так і будете до 60+ років працювати, зате на механіці!

Ого, 400 баксов в месяц. Пару раз выбраться с друзьями, сходить в противоположным полом куда-то, купил игрушку в стиме, и вот на отдых останется разок в Затоку съездить. Ну или на электрофорез в Карпаты.

Це все в теорії. По факту вибираєшся може раз в кілька місяців, а так зазвичай просто в пабі кожну другу п’ятницю потусив. До того ж, місяць пропустив із-за дедлайнів на роботі чи поганої погоди, на наступний у тебе вже є 800 баксів.

Не, просто кое-кто не умеет считать. Ну или живёт сычём выходя из дома по праздникам.
В любом случае, лучше жить зажрато и с комфортом пока есть возможность, чем жлобиться всю жизнь и стать анальником.

Ніхто не каже бомжувати. Просто тут вибір або жити хороше життя (а за 20к в рік в Україні можна жити хороше життя, а не жлобитись) і в 40-50 не паритись про гроші взагалі (не працювати взагалі чи працювати для душі), чи жите зажрате життя, но батрачити все життя і жити під пресингом що буде якщо втратиш здатність працювати чи вилізуть невідкладні великі трати.

І ніхто не заважає знайти роботу на 7к і жити на 30-40к а рік.

Це все дурня. А як же покупка нерухомості, ремонти, покупка автомобілів,іноді захворювання чи операції, іноді допомога батькам, як без цих пунктів? А тут йде багато тисяч в рік в середньому)

А як же покупка нерухомості, ремонти, покупка автомобілів

Нахіба? Щоб був «свій куточок» як мами і бабушки внушають? Хіба що зможете під 3-5% річних якихось взяти, тоді можна.

Вот багато таких знайомих побрали 5-10 років назад. А я гроші інвестував. Зараз вони ще досі кредити виплачують і будуть ще 10-ок років платити, а я можу купити такі апартаменти за кеш і ще на ремонт залишиться.

іноді захворювання чи операції

Продасте частину ліквідних інвестицій, це натиск однієї кнопки у брокера.

Та ні, не в кредит нерухомість, а щоб відразу раз і всю суму відвалити.
Ну а відповідь на питання «навіщо» дуже просте — щоб у випадку знецінення накопичень або зростання орендної плати не жити у картонній коробці під мостом.

Ну якщо ти займаєшся гемблінгом і інвестуєш лише в якісь спекулятивні активи то все можливо. А якщо ти адекватний, пасивний інвестор, то вірогідність знецінення твоїх активів менша, ніж що газовий балон у сусіда зірветься, ракета прилетить чи дамбу прорве і твій будинок змиє.

або зростання орендної плати не жити у картонній коробці під мостом.

це якраз можливий сценарій для тих, хто пропагандує тут жити теперішнім днем поки молодий і пропивати все на тусовки, хороше ауді і подорожі

та ні, ніяких іпотек, зразу відвалив. І точно не жалію, навіть враховуючи воюючу країну. Я кайфую від того, як все зробив чисто під себе нове житло. Тут не для галочки «свій куточок».

Бачив декілька відео на різну тематику з назвою «.. для молодого старіка». ))
Це ж просто must have для юудь-якого 25-го:
— Спешіал спорт шмот тільки преміум брендів, apple air pods обов’язково, apple watch щоб пульс міряти.
— Зал за 500$ з сауною. Ще ж масажиста докиньте з бальзамом Бітнера і допельгерц.
Я в 25 шпілив в футбол/футзал 2-3 рази на тиждень, вечір п’ятниці|суботи йшов на нічні гулянки в умовному Пиваріумі з продовженням в інших закладах. Їздив з друзями в Турцію|Коктебель в алкотури. І моїх 2.5-3к $ хватало на все з головою.
А ну да не купував останній iPhone кожного року та інші дуже важливі речі.
Кузен в Німеччині в 25 з норм. роботкою таке життя собі не міг дозволити.

— Спешіал спорт шмот тільки преміум брендів, apple air pods обов’язково, apple watch щоб пульс міряти.

Я тебе секрет открою. Хорошие беговые кроссовки стоят под 150 баксов. В год уходит минимум две пары. А при активном вполне может и 3. И это только кросы. Можно, конечно, в абибасах с базара, но тогда не стоит удивляться когда проблемы с суставами вылезут, ну и хватать их будет на месяц в лучшем случае.

Я в 25 шпілив в футбол/футзал 2-3 рази на тиждень, вечір п’ятниці|суботи йшов на нічні гулянки в умовному Пиваріумі з продовженням в інших закладах. Їздив з друзями в Турцію|Коктебель в алкотури. І моїх 2.5-3к $ хватало на все з головою.

Я в 25 свынячил оболонь в падике, было вообще кайф, и зп с завода хватало.

Кузен в Німеччині в 25 з норм. роботкою таке життя собі не міг дозволити.

Лол, какое? Тусить в бомж пивариуме? Ну так да, не будет же он каждые выходные покупать билеты в Киев.

Я тебе секрет открою. Хорошие беговые кроссовки стоят под 150 баксов. В год уходит минимум две пары. А при активном вполне может и 3. И это только кросы

Я тобі відкрию секрет, що бутси профі футболістів коштують від 2.5к$ і вони їх частенько міняють. Це я ще не кажу про власниї дієтологів, масажистів і фітнес-тренерів. А ще можна глянути на дохід профі бігунів VS профі футболістів. ))
І що з того? Ми тут рахуєм ще середньостатичного молодого ІТ-ка в Україні VS умовну Німеччину, ні?

Лол, какое? Тусить в бомж пивариуме? Ну так да, не будет же он каждые выходные покупать билеты в Киев.

Лол-кек-чебурек. В Мюнхені він собі в 25 не міг ходити кожного тижні в «бомж-заклад» рівня Пиваріум.

П.С. Так давайте візьмем оренда 1к житла десь в централних районх міста мілйоника +

крутий абонімент в зал, з басейном і ссаунами

+ фітнес тренер + 2-3 пари взуття від 150$ + норм-небомж заклад кожної п’ятниці (є доречі в Києві такий, щоб я розумів рівень) .
А тепер порахуєм скільки на це піде в Києві Vs Мюнхені. І де цю суму netto буде реальніше заробити.

П.С.2. це ще я не пишу про таксі

Я тобі відкрию секрет, що бутси профі футболістів коштують від 2.5к$ і вони їх частенько міняють. Це я ще не кажу про власниї дієтологів, масажистів і фітнес-тренерів. А ще можна глянути на дохід профі бігунів VS профі футболістів. ))

Так. це лишня. Недогледів що ти мав на увазі ціну норм бігових кросівок 1500$, а не 150$. Соррі

А що це за

бутси профі футболістів

за 2500 долярів?

Nike Tiempo Legend X Elite FG — 300 долярів
Nike Air Zoom Mercurial Superfly IX Elite FG — 325 долярів
Adidas Predator Accuracy+ FG — 330 долярів

за 2500 долярів?

Ну тут я так норм. загнув. Колись просто бачив, що можна взяти за 2.5к$ такі ж як Рональдо шиють на замовлення. Ясно що вони йому не те що забезплатно, а ще й за доплатчують.))

Глянув Mizuno Made in Japan дійсно 200-350 $. Так от я такі собі вже давно можу дозволити кожного року купувати. Але сенсу в цьому не бачу. Колись взяв зо 70$ професійні Мізуно по мегазнижці, бо залишався тільки мій і 45-і розмірі. Так мене довго підколювали в нашій команді. причому робили це люди яким реально платили за ігри в інших турнірах.

Хорошие беговые кроссовки стоят под 150 баксов. В год уходит минимум две пары. А при активном вполне может и 3.

Це ж скільки бігати треба? Одна пара приблизно на 1000 км. Це треба в тиждень умовно по 40 км пробігати щоб 2 пари в рік убити. Нефігово так :)
Хіба шо звичайно якщо не просто бігати по 5 км для активності, а так вже як любительске хоббі, то так, на форму дофіга уходить — трекінгові, з амортизацію, швидкісні, зимові, різні там бахіли. Плюс буває що пара не заходить — натірає через якийсь час чи ще щось, треба міняти,а здати їх уже не вийде.
Плюс форма, змінна, на різну погоду.
Плюс різні енергетики-електроліти.
Плюс вартість різних забігів — 50-100-200 євро раз раз. Плюс преміум на страву.
Короче можно легко 5к в рік витрачати «скромно» взагалі без зайвих витрат і виїбонів.

Я по 2 4 години ходив
Інтенсивно
І кросівки убиті
І сині нігті

ходив
Інтенсивно
І кросівки убиті
І сині нігті

Дивно, в мене навіть після «весь день по горах» ноюігті не сині.
Литки дрижать, ото да...

По твердій поверхні в кросівках я йду 8 км на годину

По горах хайкінг або цілий день га ногах теж без проблем.

Ще від взуття багато щалежить

Якособ бачив аналіз марафону ФорестаиГампа

Там теж повинні бути сині нігті

Ну я то і кажу, що взуття можливо не зручне.
Хоча, можливо все індивідуально.
Але нігті не синіли.
Але я на хайкінг ношу «розношену» обув, бо знаю приколи нового взуття
Пальці опухали, таке було.

От за що й люблю тренажерний зал — ніяких витрат, 100 уо в рік абонемент ) Ладно, в Барні 300 ойро ) І рідка крейда 10 баксів на півроку) Шорти, комплект майок, комплект шкарпеток як купив років 6 тому, так і ношу )

А, точно, я про це навіть забув, бо моїм штангеткам вже років 9 чи 10

Це треба в тиждень умовно по 40 км пробігати щоб 2 пари в рік убити. Нефігово так :)

Я в день пішки 10к мінімум ходжу, + вікенди у гори, а там від 25км легко.
І, як не дивно, при цьому трек обув lytos (це ніфіга не крутий бренд) за $60 служить вже роки два.

Без поняття куди бігун у кроссах за 150 біжить, що їм капець.
Або то гірський бігун, або то кроси такі.

P. S. О, тут згадали, що не $150, а $1500.
Ну.... «Багаті теж плачуть» :)

Я тебе секрет открою. Хорошие беговые кроссовки стоят под 150 баксов.

По факту, для рядового форумного бігуна нічим не кращі за 50 баксів від менш іменитих брендів (не про Турцію)

Можно, конечно, в абибасах с базара, но тогда не стоит удивляться когда проблемы с суставами вылезут

Грибок максимум вилізе. А сустави по-любому будуть страждати, особливо якщо неправильна техніка бігу і бігаєте по асфальту. Я не кажу адібаси китайскі купувати, но є купа хороших моделей за 50 баксів для любителів. Те що за 150 — це для профі, які бігають по 10-20 км в день і готуються до марафонів. Або як варіант взяти за 150 але із минулорічної колекції зі знижкою 30-50%

10-20 в день то не замало для профі?
В мене дружина Nordic walk щодня 18-20, і ніяка не профі, навіть поряд не стояла.
Звичано то не біг, але і не диван 😁

Пару раз выбраться с друзьями, сходить в противоположным полом куда-то,

Та які друзья і подруги. Ті, хто скирдує 80% зарплати сичують в кращому випадку в хрущі з мамкою. Зате в старості думають, що будуть веселитись зі студентками на кабрілеті при тому, що з таким лайфстайлом «воздєржанія» простатит уже із 40ка. :)

А купити бнв чи ауді? На ланосі сам катайся :)

Прокачуй скіли, шукай роботу на 7к і купуй Ауді )

Прокачуй скіли, шукай роботу на 7к і купуй Ауді )

Так ти ж пропонуєш 3k щомісяця вкладати на пенсію. За таких умов, навіть при 7k, нормальне ауді я зможу купити через 10 років?

А ще житло ж потрібно купити

Ну так вибирай що тобі важливіше — останнє ауді зараз і батрачати до 60, чи хороше 5-літнє ауді але чуть простіше но фінансова свобода в 40 років. Тебе ж не заставляють на ланосі їздити.

Я вот взагалі був без ауді до 30, а зараз в 35 можу ламбо купити. Чи коштувало воно того? Думаю да. І почуваюсь зараз фізично краще ніж в 20. Все життя попереду. Єдина проблема що того ламбо вже не так хочеться, пріоритети з віком змінюються і все частіше включається раціональне мислення, і це sucks.

Я вот взагалі був без ауді до 30, а зараз в 35 можу ламбо купити.

Не можеш, інакше купив би ламбо або аналог. Але не можеш, бо гроші на пенсію

останнє ауді зараз і батрачати до 60, чи хороше 5-літнє ауді але чуть простіше но фінансова свобода в 40 років

Оця фраза і є ілюстрацією явища, яке я називаю «РПЗ бідні люди». Але якби вибір стояв лише так, то це ще нічого. А так може ж бути і гірше. Зараз не взяти останнє ауді, в сподіванні що після сорока не доведеться батрачити, а потім після сорока заощадження знеціняться, і все одно доведеться батрачити.

Та яке ауді, яке ламбо)
Судячи по тексту людина скирдує ті гроші, бо витрачати гроші на себе не дозволяє психологія
А потім його трохи присоромили за такий економний стиль життя і він почав виправдовуватись гіпотетичним шансом купити ламбу, що було дуже по-підлітковому

Зараз не взяти останнє ауді, в сподіванні що після сорока не доведеться батрачити, а потім після сорока заощадження знеціняться, і все одно доведеться батрачити.

Так і є, але я помічав, що таке є в багатьох українських айтішників і, швидше за все, це результат бідного дитинства, яке добре вчило як економити гроші
Адже не секрет, що в ІТ зазвичай навчалися діти з простих сімей і навіть після того як вони починають добре заробляти, то все одно не можуть дозволити собі витрачати гроші
Часто чув від знайомих, що машину дорожче 20-25к вони ніколи не куплять, бо за їхніми «раціональними» прорахунками краще брати 5-річну машину з Європи, ніж купувати з салону і в перший день втратити −10% як вони кажуть
Так і тут — 35 років, а він нову ауді навіть не розглядає і пише про 5-річну, хоча нова ауді в хорошій комплектації буде 60-70к, що не супер багато, а тим більше для людини, яка ламбу собі може дозволити :)

Коли тоді людині купувати речі, які їй подобаються, а не доношувати за іншими я хз, бо сумніваюсь, що в 45 в них психологія зміниться, а молодість тим часом проходить

можу ламбо купити
ламбо вже не так хочеться

можу купити ламбу, але не хочеться, бо треба про пенсію думати :)
хз в чому тоді був сенс цього вихваляння, якщо ламбу купують люди, яким про пенсію думати не треба, та й на останні гроші її мало хто купує

Бмв чи ауді це протилежний кут від накопичення грошей. В мене гарна зарплата в США, але навіть з нею це виглядає глупо

В мене гарна зарплата в США

Вочевидь ні, бо на бмв, ауді, чи їх аналоги, не вистачило

Я взагалі дивуюсь як можна жити в США де береш авто у лізинг на 3 роки переживати що воно поламається чи ще щось.

Лізинг то для тих хто зовсім гроші не рахує. Виходить десь на 25% дорожче ніж купувати. Найвигідніше навпаки купувати після лізингу за пів ціни

Ну якщо на новому щоб не ламалося то лізинг ге найгірше

Так 25твідсотків і вища страховка в рази

Не кажи чого не знаєш. Страховка може на 20$ вищє, але 25% дорожче за покупку того ж нового авто. Якщо купувати 3річне — економія буде у 40-50%. Ця формула не працювала тільки в період ковіду тому прийшлось брати нові авто — вони були дешевші за старі

Ні

Страховка мінімалка скільки? 50 100 на місяць?

А для лізованрї 300 −400

Я взагалі дивуюсь як можна жити в США де береш авто у лізинг на 3 роки переживати що воно поламається чи ще щось.

Він має на увазі інше, типу потужне і велике авто жере багато бензину, ТО буде коштувати дорого. Та навіть зимові колеса обійдуться у 2k мінімум. Але ж сам написав, що гарно заробляє :)

Які щє зимові колеса в США? Бензин це копійки навіть у великх авто. depreciation має велике значення, та ремонт якщо старе але це повязано

Які щє зимові колеса в США?

Alexander Pastukhov
Город Нью-Йорк

У Нью-Йорку немає снігу взимку? Ми ж усі дивилися Один вдома

Так, сніг є, колеса ніхто не ставить. Тупо вдома сидять пока не розтане, або роблять аварії з 20 авто на трасі. Він два три дні за зиму

В мене виплачених авто на 80к, але тойоти і вони не падають в ціни в два пази за три роки. Німців порівнював і виходило значно дорожче якщо розписувати скільки це буде кожного місяця (не кредит, а просадка в ціні)

Це явище я називаю «РПЗ бідні люди».

З таким тупим підходом коли відмовляєш собі у всьому, щоб відкласти на пенсію якої може і не бути, то будь які витрачені гроші це гроші на вітер.

Питання у приорітетах, якщо прям дуже хочеться чогось такого то що робити, але я зараз більше хочу незалежності від праці. Тобто хочеш працюєш, хочеш ні

Цікаве питання стосовно БМВ/Ауді я іноді замислююсь, а чи дійсно дороге авто це безглуздо, чи все ж таки можна дозволити. Все життя їздив на вживаних авто, постійно підвищуючи їх рівень (вище, більше, швидше), досвід показав, що все одно ти будеш платити багато, просто не все одразу, тож наразі пішов іншим шляхом і придбав швидке, дуже дороге, таке яке мені подобається авто, з каско ітд. Чи розумно це? Іноді мені здається, що ні, тому, що це не вигідно з фінансової точки зору, бо потенціал машини дуже великий, а реалізувати його важко, що можна замінити ці відчуття чимось іншим (наприклад мото) з іншої точки зору — авто все одно потрібно, я йшов на компроміси багато років, навіщо так важко працювати, якщо постійно себе обмежувати, чому б не здійснити свою мрію, чому б не паритись з сервісом, банально можу не дожити до старості і тд

Тому, здається потрібна золота середина — ховати все в банку на старість — а жити тоді коли, зливати все на будь-які забаганки, а тоді жити на пенсію в 100$ ? Потрібна мотивація, постійна, для цього треба працювати і досягати результатів, за рахунок цих результатів частину відкладати, частину витрачати, тоді буде такий собі симбіоз, хоча це тільки моє бачення...

Все життя їздив на вживаних авто, постійно підвищуючи їх рівень

Так це і є ідеальний варіант. Ти поступово підвищуєш рівень комфорту з мінімальними затратами. Пересісти з Ланоса на Опель і будеш тішитись як слон. Звісно, з Ланоса на Лексус — теж будеш тішитись, але лише раз, а потім — доведеться підтримувати рівень :)

Ну тут усе індивідуально, багато хто тішиться з дорогих прикрас, годинників тощо, а ці речі не несуть взагалі майже ніякої функціональної цінності. А автомобіль — особливо у таких країнах як США, де він є по суті продовженням власної дупи — це штука, яку використовуєш дуже часто і відповідно позитивних емоцій отримуєш дуже багато.

Але це звичайно треба любити автомобілі, якщо для людини це просто бричка для перевезення з пункту А в Б — то тут звичайно зовсім інше ставлення.

Так, коли тільки копиш — це депресивно, але треба відкладати великі трати якщо можливо.

Власне, це ж і є таке правило ) З кожного підняття ЗП половину дельти у інвестиції, іншу половину — на себе ) Якщо це правило застосувати одразу з універу, коли 200 баксів було за щастя, то і життям будеш насолоджуватися, бо доріжкою гедоністичної адаптації будеш крокувати повільно, і фінансово дуже швидко станеш незалежним )

Е? Ти впевнений? :)

Е? Ти впевнений? :)

Він має на увазі, що ноут коштує $4000

Залишається ще 1к в місяць на подорожі, айфончики та інші іграшки

Подорож на метро до парку
Точно що айфончики
Іграшкові, не айфон

У тебе все життя влазить в 1 к?

Я достатньо заробляю щоб мати топовий PC, останні айфончики, подорожувати 2-3 рази за кордон (і ще пару раз локально на вихідних), не дивитися в магазинах на ціни, і при цьому мінімум половину зарплати інвестувати. Єдине що на таксі в булочну не їзжу і не харчуюсь в ресторанах з середнім чеком в місячну пенсію українця. Не тому що не можу позволити, а тому, що проти дурних, нераціональних витрат.

Більше того, я можу так жити на одні лише дивіденди від моїх інвестицій (дивіденди в смислі не дивіденди які платять компанії, хоча це також є, а PoS в крипті, DeFi).

Чому не уволюсь і не піду на пенсію?
1. Дивіденди не стабільні, в мене немає впевненості що через рік, два роки, 5 років буде так самое
2. Гарна зарплата за ненапряжну роботу з гарним work-life балансом

Це можливо, якщо без дітей та хоббі. Менше ніж 3к ніколи не виходило в різні роки і це не те що ресторани, навіть без нічного життя:

— садочок приватний, діти були щасливі, я в дитинстві про таке навіть не мріяв
— так само школи, так звичайно є державні, але багато але...
— гуртки (плавання, чи гра на музичних інструментах, чи футбол чи ще щось...
— одягти/обути (ні не дольчі габана, просто речі навіть по 10 евро, бо на дітях все горить
— авто (декілька), обслуговування, паливо, резина і тд
— хоббі, якщо це спорт — це завжди витрати
— медицина (діти, старі батьки, рідні, ви)
— відпочинок, раз рік море
— допомога близьким, бо завжди комусь, щось хай невеличке, але потрібно
— айфони, інтернет, хімія, їжа, дні народження
— опалення, ком послуги, фільтри, ремонт чогось вдома...

Може ще щось забув, але ж тут немає ще алкоголю, бледжеку та... І як це все помістити в 1к, а якщо й помістити, то нащо так чекати ту старість, щоби що?

Ну да, звісно з дітьми і сім’єю цифри зовсім інші будуть, особливо якщо ще й дружина не працює, особливо якщо сім’ю рано завів коли був сінйором на 3к і тепер немає часу навіть щоб літкодити щоб вийти на 5к, не говорячи вже про 7к.

Я сімʼю рано завів, коли був сінором на 3к, але мені було вже 31 рік, та зарплати були 3.5 макс . Треба було чекати? 😄. Якщо жінка не працює — часу в тебе є достатньо і мотивація більше. Для себе щось до 7к було ліниво рости

Плюс 1

В україні витрати були під 3к з сімєю

> 2k
не буде нормального зажратого життя у молоді роки

профіксив :-)

А ну ж
Як це можна в україні було зробити?

Або як з зарплатні малої ?

Реальні можливості, відкриті для всіх, з’явились в 2019. Що в принципі теж непогано, за 3 роки там був солідний зріст

Реальні можливості, відкриті для всіх, з’явились в 2019

Чому це? Валютна лібералізація сталася у 2017 році, я одразу в ІБКР відкрив рахунок

тю, Геннадій так і робить ;)
youtu.be/05o8HhaRYGs

в США, для інженера 2м$ до пенсії не проблема.

Якщо сімейна пара — інженери в ІТ, то 2м$ і в Україні не проблема.

В Україні з надійних інструментів була тільки недвига, зараз крипта щє.

Інвестування в цінні папери сша/іноземних компаній через брокерів (IB)?

Я вот только не понимаю почему эквивалент 1,8 кк в США == 1,8 кк в Украине? Цены здесь ниже, недвигу за овердофига покупать не нужно и тд. Условно эту цифру можно смело пополам делить для Украины. А может даже и на 3.

Зберігати цей мільйон в Україні важче і дорожче. І ризики втрати вище

через брокерів (IB)?

Отут хоч і безвихідь але я б обережно

Interactive Brokers — тут вкрадуть грошi? Хто, як?

Ну який приклад
Красиво загорнуто
А на виході при своїх
Зароблять продавці лопат
Тим паче посереднтки в україні.

Ти бачив рекламу інтерактивних брокерів?
Такий задоволений єфрейчик з твоїми грошима

Інвестуй в нерухоміть може

Якби я знав

Отсутствие интеллектуальной работы ведет альцгеймеру и деменции. Лучше уже сдохнуть чем жить как овощ.

Яке це має відношення до топіка? Чи ви гадаєте, більше мозгами ніж на роботі працювати ніде не треба?

Вы можете привести пример этих занятий? Не, ну это может быть той же самой работой, но на волонтерских началах.

Вирішення кросвордів — це один із методів запобігання чи навіть лікування подібних хвороб. Отже можна спокійно сидіти на терасі свого будинку, слухати музику, дихати свіжим повітрям і вирішувати кросворди попиваючи пивко/каву/смузі. І це буде кориснішим для мозку аніж витріщувати очі годинами в монітор під тупу біль спинних м’язів, роблячи при цьому занудну роботу.

під тупу біль спинних м’язів

Мне такая тулза помогает
epicentrk.ua/...​tdrive-sd-02-krasnyy.html

Та навіть банальна гра на логіку в телефоні поки сидиш в черзі у лікаря. Не говорячи вже про хобі, ну там паяти розумний дім. Та навіть такі хобі як лижі будуть кориснішими для мозку ніж 8 годин сидіти дупою у компа так як фізична активність має пряму кореляцію з деменцією (чим більше фізичної активності тим краще). А скільки зусиль треба прикласти щоб спланувати подорож кудись, це все також мозок напрягає. Не обов’язково теореми розв’язувати щоб мозок працював.

Одне з найкращих занять — вивчення іноземної мови. Та і на ринку праці цінність буде вища, якщо людина на додаток до англійської може ще шпрехати німецькою/французькою/китайською або японською.

це нобелівка як мінімум!
вчені всього світу десятиліттями ламають голову над причинами і їх усуненням,
а виявляється в коментарі на ДОУ вже є готове рішення.

Є відповідні дослідження. Людям за 60 пропонують вчити щось нове: мови, вірші, тощо — і у них шанс отримати альцгеймера чи деменцію зменшується.

є багато різних досліджень, котрі за роки не дають жодного результату, або, що гірше, ведуть до хибних висновків. та й гранти самі себе не витратять.

так, існує просто безліч досліджень про методи нетрадиційної медицини проти онкології, котрі в жовтій пресі починаються словами: «вчені довели...»,
але будучи програмістом і теоретично маючи відношення до логічного мислення — варто ним користуватись не лише по роботі.

зокрема, якби вивчення текстів вирішувало проблеми з деменцією — її б не було в акторів, котрі суто по роботі вимушені вчити шалені об’єми тексту постійно, але ми маємо Джека Ніколсона, Брюса Вілліса, Шона Коннері та інших.
гадаю, якщо порахувати відсоток акторів з деменцією, він не буде сильно відрізнятись від популяції вцілому.

ну і рекомендації на базі нормальних досліджень зібрані тут — www.who.int/...​ct-sheets/detail/dementia

З документа www.who.int/...​tive-decline-and-dementia

“Studies have shown that increased cognitive activity may stimulate (or increase) cognitive reserve and have a buffering effect against rapid cognitive decline (Stern & Munn, 2010) as well as a significant reduction in the risk of MCI or AD diagnosis in those who reported high compared with low levels of cognitive activities”

“The NIA (United States of America) identified cognitive training as an intervention aimed at reventing or delaying the onset of age-related cognitive decline, MCI, or clinical Alzheimer’s-type dementia (Kane et al., 2017). Additionally, the WHO ICOPE guidelines (www.who.int/...​ions/guidelines-icope/en) recommend cognitive stimulation for older adults with cognitive impairment.”

Ті ж актори, можуть зловживати нікотином та алкоголем (або й іншими сильнішими наркотиками) — а це серйозний ризик фактор. До того ж розумова активність зменшує ризик, але не зводить його до нуля.

Зазначу, що документ значно більше рекомендує фізичну активність, здорове харчування та відсутність шкідливих звичок.

cognitive activities

— запам’ятовування текстів не відносять до когнітивної активності, вивчення мов до когнітивних активностей відносять лише деякі статті.

загалом, перелік рекомендацій ВОЗ базується на сукупності багатьох різних досліджень, в тому числі тих, що не стосуються саме деменції, і має загальні рекомендації для збереження здорового і активного стану мозку.

зокрема про алкоголь — www.who.int/...​act-sheets/detail/alcohol
абсолютно логічно рекомендувати виключити алкоголь, якщо за десятиліття є база підтверджених досліджень, що алкоголь має негативний вплив на мозок.

тим не менше, надійної кореляції між негативним впливом алкоголю на мозок і деменцією не встановлено.
алкоголем зловживають не тільки актори, а в деяких сегментах зловживання є майже стовідсотковим.

зокрема, дві карти, на яких добре помітна відсутність кореляції по світу:
споживання алкоголю — ourworldindata.org/alcohol-consumption
деменція — worldpopulationreview.com/...​dementia-rates-by-country

з такого переліку різнопланових рекоvендацій ВОЗ можна зробити очевидний висновок — науці наразі невідомо як надійно протидіяти деменції.

а рекомендації типу: «вчіть вірші і мови, бо є дослідження» — є шкідливими по своїй природі.
бо також є дослідження про шкоду молока, про шкоду чаю, про шкоду води у великій кількості і т.д.

До речі ледь не на першому місці фактором ризику для вищезазначених хвороб є відсутність саме фізичної активності.

Работать чтоб не сдохнуть и работать в кайф это прям совсем не то же самое. Я вот хочу работать в стартапах, но денег почти больше всегда в корпорациях. Или для своих проектов миллион идей

10k $ на рік життя.
Тобто 300к на 30 років пенсії.

Для чого вам стільки на пенсії? Хіба що буде дуже погано зі здоров’ям.

Нада. Як Скрудж Макдак купатись в них буду.

це ж на рік а не в місяць. Хз як за 10к в рік прожити. Хіба що власне житло і харчуватися макаронами.

Якщо власне житло, то кожен зламаний холодильник тягне на мфсячний бюджет на їжу

Як часто ламаються холодильники?
У мене вже 13 років холодильник та телевізор без жодного ремонту. Не думаю, що у майбутньому щось зміниться.

Що ж за люди такі прискіпливі... порахуйте кількість техніки і речей в Вашій квартирі. Це доволі дорого підтримувати, від стільникової лампи до крану у ванній. І ніхто ніколи не рахує інфляцію

Я не говорю, що речі не ламаються.
Просто мене збентежила цифра у 10 тисяч доларів на щорічний ремонт.

Ага, а потім жити на нервах що щось зламається раніше часу і доведеться вибиватися з бюджету і на чомусь іншому економити чи повертатися назад на роботу. Не говорячи вже що переживати про своє здоров’я. Короче укоротиш собі вік тільки за рахунок нервів і цього переживання.

Холодильник має бути ремонтопридатний. Перед покупкою проконсультуйтесь з майстром що ремонтує холодильники.

Ну в Україні легко, при чому їсти можна буде дуже не погано. Звісно крім випадків, коли не платити за дитячий садочок по 900 доларів за одну дитину. Ну або шлендри, тачки, кокаїн це усе в майамі і т.д. В такий спосіб життя, звісно ніяких грошей не вистачатиме. Звісно з таким життям і шанси дожити до пенсії ілюзорні, може як СнупДогу пощастить. Та більшість чекає участь Біггі та 2Pac-а і до 30 не дотягнули.

СнупДог марихуаною цілющою бавиться

І відсидів за торгівлю крек кокаїном.

Кокаїн, дівчата з онліфанс того часу, та купу всього можна зробити з грошима, тим паче 300к — це не такі й великі гроші для пенсії

Ну то кокаїн доведеться замінити на амфетамін чи китайські солі для ванни при такому бюджеті :)

Буду працювати поки не помру і справа не в грошах, а в голові — мені подобається життя коли я завантажений, так важко, але голова працює і це головне

майже 40) можу не працювати, але так швидко постарію мізками)

Якщо ви відкриєте свій стартап, то можете працювати точно до будь-якого віку.

що скажете про сонячні панелі? землі багато, гроші є...

Якщо пенсійний вік опустять до 40 років (а пенсію відповідно зменшать раз в 5), то будь-хто зможе дожити.

Тут ще багато залежить від того, у скільки років хто планує на пенсію виходити і у скільки помре. Бо якщо цей період (від виходу на пенсію до смерті) буде дуже короткий, скажімо 5 років і менше, то всі ті накопичені мільйони і 4-7-10% доходності будуть до лампочки — можна буде просто витрачати накопичення і всеодно багато ще залишиться нащадкам у спадок.

Особисто я планую перестати працювати десь у діапазоні від 55 до 65 років. Щодо смерті, враховуючи досить непогану генетику і те, у скільки років помирали мої прадідусі, дідусі й інші досить близькі родичі, що дожили до старості, то є всі шанси померти в районі 80 років (75-85).
Так що враховуючи, що «пенсія» буде тривати скоріш за все 20 років (55-75 / 65-85), мені б вистачило десь 600 000$ інвестицій. Враховуючи, що досить непогана частина цієї суми вже накопичена, то є високі шанси до 55 років досягти цієї фінансової мети.

Ніхто не може сказати точно, до скільки він зможе пропрацювати з двох причин:
1) Здоров’я абсолютно непередбачувано
2) Ви не можете бути впевнені, що навіть у 50 років будете конкурентними порівняно з молодшими кандидатами.

Багато хто розраховує бути в 50 таким же айтішником як зараз, але життя може внести свої корективи.

якщо старанно саботувати написання документації, то в 50 років він буде найціннішим працівником, бо єдиний, хто знатиме, як то все працює.

Це якщо ваш проект не закриють раніше чи не віддадуть його на аутсорсинг до іншої країни

Ходив нещодавно до фінансового консультанта в Словаччині.
Якщо задатись ціллю «в 50 років отримувати по 4 кілоєвро в місяць», то вийшло що треба кожен місяць пхати по півтора кілоєвро в ETF-фонди. Тоді по складеному відсотку з розрахунку 8% річних вийде біля півтора ляма євро, які по-троху треба буде знімати.
Звісно, це трошки розрахунок сферичного коня не тільки в вакуумі, а ще й у часі, але як є.

то вийшло що треба кожен місяць пхати по півтора кілоєвро в ETF-фонди

30 років

Рахували чи то 17 чи то 19 років. В момент досягнення 50-ліття (умовно точка, коли я не хочу прокидатись та розповідати про пул-реквести з тікетами) має бути під 550к євро. Їх екстраполяція ще на 30 років вперед (до 80-ліття, умовна довжина життя) має вирости до півтора ляма євро, але за рахунок щомісячних знять має залишатись десь на тому рівні чи спускатись по-троху до нуля.

Так не вийде. Це вже все давно досліджено, гугли Trinity Study. Щоб знімати 4К Євро безпечно 30 років треба починати з 1.2 mln Euro, а не 550k

Якщо виходити з теорії про прибутковість в 8% річних, то з 550к набіжить 44к за рік = майже по 4к в місяць. Поки вирішив закидувати по 1к чисто для диверсифікації.

Проблема теорії в тому, що 8% річних — це в середньому. Буває і мінус 20, і мінус 30 річних, і тоді sequence of returns risk все й рунує. Кажу, почитай Трініті Стаді. Якщо брати історичні данні, то 550К старт і 48К знімати, дає:

FIRECalc looked at the 123 possible 30 year periods in the available data, starting with a portfolio of $550,000 and spending your specified amounts each year thereafter.

Here is how your portfolio would have fared in each of the 123 cycles. The lowest and highest portfolio balance at the end of your retirement was $-4,010,261 to $769,216, with an average at the end of $-1,083,127. (Note: this is looking at all the possible periods; values are in terms of the dollars as of the beginning of the retirement period for each cycle.)

For our purposes, failure means the portfolio was depleted before the end of the 30 years. FIRECalc found that 110 cycles failed, for a success rate of 10.6%

Тому вважається безпечним знімати лише 4% — на цьому і побудовано все FIRE, і то:
For our purposes, failure means the portfolio was depleted before the end of the 30 years. FIRECalc found that 6 cycles failed, for a success rate of 95.1%.

Але 5 відсотків можна компенсувати нормальною стратегією зняття, типу Bond Glide, Bond Tent та інше.

Все так, withdrawal rate це саме цікаве. Є чувак, який до FIRE одним з головних аналітиків чи то в ФедРезерві, чи ще десь був. У нього цілий цикл на 58 статей присвячений тому, яким може бути безпечний WR earlyretirementnow.com/...​e-withdrawal-rate-series
Тому 4 відсотки — це гарний відправний пункт, від якого треба рахувати необхідні накопичення. А вже коли наблизився, залишилося 2-3 роки, то треба аналізувати що і як

навіщо вилучати, коли можна знімати лише %

Є чувак, який до FIRE одним з головних аналітиків чи то в ФедРезерві, чи ще десь був. У нього цілий цикл на 58 статей присвячений тому, яким може бути безпечний WR earlyretirementnow.com/...​e-withdrawal-rate-series

Спасибі за лінку, підписався на імейл розсилку. Виглядає толковим, як і www.financialsamurai.com (дуже цікаві тижневі розсилки).
Мені FIRE не світить бо є двоє дітей і можливо буде більше, але для загального розвитку піде.

Так FIRE то таке, план максимум. Але ж всі ці розрахунку так само дійсні і для звичайної пенсії. 4% від будь-якої суми на додаток до пенсії або сошиал секʼюріті ${yourCountry} краще ніж без них ) А там вже кожен сам вирішує яка це буде сума) Ну і плюс для тих, кому зараз <50, ще є досить реальний шанс дожити до longevity escape velocity, тому багато грошей не буває )

Переранив для 100 відсотків акцій (дефолтні значаення 75 акцій-25 бондів)
For our purposes, failure means the portfolio was depleted before the end of the 30 years. FIRECalc found that 91 cycles failed, for a success rate of 26.0%

Ну ти ж не все життя будеш 1.5к відкладати. Сінйор з зп 7к може половину точно відкладати. До того ж, 8% це ще досить консервативний варіант.

Он тут чувак по полочкам розкладає як працюють гроші
www.youtube.com/watch?v=ORqd9QAC8OY

Дякую, гляну. Схоже що він про американське життя, де будинки по два ляма баксів.
Зараз плюс-мінус нормально виглядає Іспанія, де будинок можна купити за 100к та довести до ладу ще за 50к. Суми аналогічні Україні, зате все своє, роби що хоч, ніхто не попре.

В Испании есть проблема окупусов — это лучше учитывать.

Да, уже видел с текстом и видео, даже законы почитал.
Из первого жилья выпереть владельцев не могут (т.е. если оно единственное), полиция приедет порешает. Со вторым и следующими дается 48 часов на реакцию, либо платить силовикам 2-5 килоевро.
Конечно захватов там тысячи, но ищутся наиболее легкие цели: без табличек про камеры/охрану, старые замки на одной личинке и т.д.
Бронедверь + таблички + система слежения это почти гарантия все будет ок.

В Испании есть проблема окупусов — это лучше учитывать.

У чому проблема поставити сигналізацію / камери, щоб поліція одразу приїхала і заарештувала?

Прям одразу і скрізь

В україні в мене 2тавтоматники були через 15 хв
А в ельфіїї мені подзвонять через 15 хв
І може пришлють вільний наряд після дщвінку

В сша теж є будинки по 100к

А думали про тил? Сімю.

Треба гроші аботна будинок престарілих або на дргляд.
І що ьо за життя.

Задушать через гроші або триматимуть овочем в тому будинку а підписуєш що гроші ім

Зараз плюс-мінус нормально виглядає Іспанія, де будинок можна купити за 100к та довести до ладу ще за 50к.

Цікаво було б почитати першоджерела. Бо звучить дуже дешево (ІМХО зараз самі матеріали стільки коштують)

Що саме читати? www.idealista.com — найбільший їх сайт нерухомості, все там.
Звісно що це б/у різної глибини: від все вимити + перекрити стіни фарбою, до чи не оновлення електрики зі штукатуркою.
Варіанти щоб як в букінгу заїхати з чемоданом і одразу кайфувати — ближче до 250к.

Та в любой стране есть дешёвая недвига in the middle of nowhere. Так что 100к + 50к на ремонт для не очень попсовой локации вполне норм

Смотря что считать как middle of nowhere.
Одно дело когда это село где-то под Винницей или поле между Краковом и Варшавой (Польша) или нечто между Жилиной и Микулашем (Словакия), а другое — когда на берегу моря или за 15 минут от него.
Под 100 килоевро я имел в виду вполне себе хорошее расположение вокруг Валенсии и за пол-часа до пляжа.

Одно дело когда это село где-то под Винницей или поле между Краковом и Варшавой (Польша) или нечто между Жилиной и Микулашем (Словакия), а другое — когда на берегу моря или за 15 минут от него.

А в чём разница? Чисто из-за моря? Ну это личное предпочтение. Я бы не жил с постоянными +30 летом, когда без кондёра особо на улицу не выйдешь) Но точно знаю что есть много людей кому бы такой климат зашёл. А в остальном отличий особых и нет.

Я бы не жил с постоянными +30 летом

Жара возле моря где-нибудь на греческом острове и во Львове или Полтаве чувствуется вообще по разному.

Жара возле моря где-нибудь на греческом острове

Даже там она в разных местах очень по разному чувствуется.

Ну я сейчас в Таллинне, на берегу моря. +30 всё равно напрягает сильно, один плюс что тут это редко, так что даже в целом без кондёра можно жить. По ощущениям один хрен то в Киеве. Ну разве что палатку на пляже поставить. Тогда да, будет отличаться.

В основном море, т.к. ради него ездили/летали в отпуск стабильно с соотв затратами. В прошлом году тотал морских поездок составил 4 недели о_О, соотв жить у моря — экономия и отпуска и денег т.к. оно доступно весь сезон.

Потом бассейн, ради которого многие люди летят в условную Турцию. Делать бассейн в Украине/Польше не очень, т.к. сам не нагреется и постоянно подогревать надо. В солнечных Италях/Испаниях такой проблемы нет.

Мне жара норм, даже этим летом разок охладжение в квартире включал — выставили 25*С т.к. ниже уже холодно.

Тільки навіщо їхати туди, де море доступне лише весь сезон, якщо на планеті повно місць, де море доступне весь рік.

Це де море доступне весь рік?

Еее, та ні, дякую. Нам 3 місяці в рік вистачить покупатись, на острови чи іншу сторону планети я забиратись не готовий

Ну з островами зрозуміло — рідко коли на островах можна знайти таку розвинену інфраструктуру, як на материку. А чому на іншу сторону планети не бажаєте — щоб бути ближче до України?

В США загалом ні нас ні будь-кого іншого особливо не чекають і не факт що навіть туристичну візу дадуть, не те що ВНЖ.

Плюс в іншій частині планети жити це інший часовий пояс, велика дельта з роботою що є та родичами з України (а я взагалі сова, мені навпаки краще з ЄС по графіку США сидіти).

До України дуже далеко, все ж мама в гості раз-два на рік приїжджає, в США це буде триндець. Машина тут катається на укр номерах, гнати назад в США хз, там вона взагалі вважається утилем, тобто продавати і там купувати. Про речі яких ні разу не два чемодани вже мовчу, взагалі не уявляю.

в іншій частині планети

не вони, а ми :)

Багато де — в Коста-Ріці, Сальвадорі, Суринамі, Гватемалі, Венесуелі, Колумбії, Мексиці, Таїланді, В’єтнамі, Малайзії, Індонезії, на Філіпінах, Шрі-Ланці, Барбадосі, на північному сході Бразилії.

Ну да, тут кому как. Мне самый кайф +17 — +20, так что я из-за этого Юг даже не смотрю)

За кілоєвро можна йти купляти квартиру прямо в Валенсії, не те що в селах.
В селах цінники йдуть ближче до 500 євро/метр.

В сезон біля моря подобово усе підряд знімають, в т.ч. в морських селах, не тільки в великих містах. Цікаво що цінник плюс-мінус той самий виходить, бо собі дивимось з ліфтами/паркінгами, а на здачу можна будь-що, аби ближче до води. По ізоляції там все погано, або самому робити, або як є кондиціонером регулювати.

Чисто теоретично кондиціонер порішає і влітку і взимку. Подивлюсь що вийде купити, можливо буде мульти-спліт система якась. У випадку квартири ізоляцію треба накинути тільки поверх тої стіни, яка йде на вулицю (потенційно по бокам сусіди, аби у них було не як на вулиці). Думав ще питання чи можна втупу пінопласт клеїти на будинок, потів подивився як виглядають ті будинки — походу можна :)

Щодо здачу поза сезоном, в теорії можна спробувати Хорватську тему: з вересня по травень, а далі на вихід. Тільки договір треба якийсь дуже класний прописати, щоб 100% звалили (законодавство у них трохи хворе).

Подивився. Ну він розказав абсолютно те саме, що я в своєму комменті.
На стільки те саме, що навіть орієнтовний прибуток в рік співпав точно: 7-8%, де він взяв 7% з пассивної точки зору, а я 8% з більш статистично-реальної.

Ще він казав про відкладання 5% доходу, а круто коли 10-20%.
У мене ж зараз платежі летят на рівні 17%, думаю подвоїти (тим більше що винути кажуть можна легко при потребі).

по складеному відсотку з розрахунку 8% річних

це фантастика, реально 3..4%, якщо з поправкою на інфляцію, але без податків

8% це з врахуванням інфляції, а так 11%, це якщо про S&P500

Це big data. Бувають короткотривалі піки як зараз після ковіда, но її все-одно швидко гасять до 3%

Без врахування, просто абсолютні числа зняли статистично на довгій дистанції та екстраполювали вперед.

От ц чора у колеги под 50 кондратій
Живий але хтозна як буде...

Я нажаль знав багатенько людей кому не вдалось дожити до пенсії.

Для такого розрахунку і до фін консультанта не треба ходити. Просто гуглите Compound Interest Calculator і вбиваєте бажані цифри. Дохідність індексних фондів по S&P 500 або NASDAQ-100 є в інеті.

Люди: Кіосакі — шарлатан і інфоциганин

Також люди: піду ка я до фінансового консультанта хай розкаже що таке складний процент і як гроші відкладати

До фінансового консультанта треба їти в 2 випадках:
1. Тобі на голову звалилося купа багатства (виграв в лотерею чи получив спадчину) і ти не знаєш що з ним робити так як з фінансами на товаришуєш
2. Щоб розказав як менше податки платити, які сірі схеми і дири в законодавстві використовувати

(я не проти податків, я проти прогресивної системи оподаткування де ти платиш більше податків коли більше заробляєш. Мене не дуже влаштовує ситуація що плачу сильно більше податків ніж більшість населення країни)

Вам не треба, а мені було цікаво які рецепти грошей пропонуть середньо-статистичному населенню небагатої країни і що накопали люди, які варяться в сфері інвестицій частіше ніж одне моє гуглення в пару років.

Пару років назад в Україні і так і не знайшов адекватний спосіб інвестиції в фонди, бо все було через жопу через чорт зна які договори без гарантії. Розвалилась ТОВка — а наша країна ні сном ні духом про інвестиції, а по законам взагалі усе нафіг заборонено.

Олег,
якщо потрібно Денис Завгородній може вам допомогти у Словаччині з фін планом і портфелем.
iplan.ua/about-us

Любомир, дякую, спробую.
Одного фін. консультанта послухав, цікавий підхід планування життя, але якось не клїться ні з подіями, ні зі стилем життя. Наразі закидую в ETF-фонди щоб хоч щось не лежало на рахунках мертвим грузом до наступної покупки якоїсь нерухомості.

Якщо рахувати відносно «безризиковий» SP500 дає 7% річних, то виходить щоб отримувати 2К на місяць (як на мене норм сума для України, на їжі не економиш, ще й на айфони-відпуски відкладати можна) треба скопити 350К. Ну я далі можна вносити правки в залежності від відсотка або бажаної суми.

2К на місяць
350К.

600К, але напрямок правильний

Обычно 4% считают чтоб наверняка и с учетом налогов

отримувати 2К на місяць

Відпрацювати 10 років в сша і на пенсію в україну

скопити 350К

А як зберегти?

В банку наведуть на тебе.

В матраци, таж постукають в двері чи вікно

А нам 1.8М — щоб ніколи і не починати робити задля грошей)))

не починати робити задля грошей

Вже так казати в Долині не модно. Тепер модно казати — займатись тим чим мені подобається і не мати боса.

Не бачу змісту відкладати на пенсію. Світ занадто нестабільний.
В мене є план А і план Б.
План А — станеться чудо і вдасться перетворити на бізнес якийсь з хоббі проєктів. і він буде стабільно генерувати прибуток щоб жити на пенсії
План Б — не буду виходити на пенсію. Все одно мені буде скучно. Кодити можна буде і з мінімальним здоровям навіть до 90 років. Думаю , що програмісти з 70 роками досвіду будуть все ще затребувані

програмісти з 70 роками досвіду будуть все ще затребувані

десь так само, як спеціалісти з Microsoft office сьогодні — в приймальні сільського голови хіба

Коли штучний інтелект буде ламатися, то хто його буде ремонтувати?
З іншого боку, якщо ШІ досягне рівня коли програмісти не потррібні, то і ваші заощадження перетворяться на фантики. Світ повністю зміниться і неможливо передбачити яким він буде

Я не роблю розрахунку на заощадження. Радше на те, що коли я закриють первинні потреби в житлі, мені дістане грошей із кимось из друзів зробити і вести real-life бізнес.

Ми місяць по гактиці Маму по поем www.youtube.com/watch?v=0NeLYdp2nyc Так теж не працює, бізнес треба вміти робити.

Якесь уявлення я маю, думаю, що в мене вийде

Тоді одразу треба йти робити бізнес, а не «закривати базові потреби». Дуже швидко виявиться, що працюючи рядовим найманим співробітником їх просто неможливо закрити. Або ти якийсь бос чи ведучий спеціаліст і т.п. — або займаєшся бізнесом. Рядовий співробітник виявляється не конкурентоздатним. Ринок працює назагал, а не на конкретний випадок. Починаєш накопичувати на будинок в доброму районі наприклад, коли починав він коштував одну сумму і був по кишені певній соціальній групі. Через 10 років накопив на цю сумму, але будинок став відповідно коштувати значно дороже, та тобі вже не по карману. Він знову доступний тільки тій соціальній групі з прицілом на яку будувався, тобто планувався в продаж певному сегменту покупців. Система пояснюється якраз паном Кіосакі, ну або Карлом Марксом тільки іншим шляхом та інші виводи та рекомендації даються.

Так із чим мені його робити? Норм суми грошей ще нема, а коли буде, то я відповідно забиратиму собі і прибуток і відсоток за користування своїми ж грошима, що компенсуватиме мої, можливо, не надпотужні здібності до ведення бізнесу. І насправді нерухоме майно мене цікавить не більше ніж можливість бути мобільним зі своєю професією. Подорожувати не переймаючись, що «на госпорадстві» станеться біда поки мене нема.

бізнес також може постраждати від розвитку ШІ. Взагалі, жодних запобіжників немає. Будь-що в зоні ризику.

Яким чином, наприклад готельний бізнес, чи будівництво може постраждати від ШІ?

Втрата робочих місць. Відсутність грошей у людей

До чого тут ШІ? І в такому випадку ніякі збереження/фінансові плани не працюють однаково

а хто сказав, що ви зможете ШІ лагодити в 90 років? що будете у стані виконувати інтелектуальну роботу в якомусь мінімальному об’ємі?

План Б — не буду виходити на пенсію.

А як тебе не питатимуть хочеш ти або не хочеш ? Виставлять із роботи, тобі 60 років та чисельні проблеми зі здров’ям. Власе більшість Українців добровільно не хочуть. Українській ІТ аутсорсовий бізнес любить людей у віці від 20-30 з іноземною освітою та рівнем англійської мови C1, досвідом роботи від п1яти років та ЗП до $2000 на місяць. Старі пердуни, скряги, їм не треба.

Виставлять із роботи, тобі 60 років

не виставлять. Демографія нині така, що будемо всі батрачити до глибокої старості, більше нікому буде.

Крім України, є багато ринків дешевої раб. сили, такі як Індія, В’єтнам. І у них з демографію все дуже непогано.

а для чого здоровʼя в програмуванні? поки голова працює і пальці гнуться код можна писати.
ну і в старості я не мушу бути супер перформером. є прості таски , код ревʼю і тд
Крім того, я бачу що на заході є традиція шанувати ветеранів в ІТ. навіть в компаніях де я працював були такі випадки.
наприклаД. був дядько 80 років, який був у штаті і його основне завдання було «пояснити інвесторам старшого віку що саме ми тут робимо». це просто ідеальна робота для старості

то мільйони відкладати треба щоб конфортно жити після інсульту ?
так, є ймовірність інсульту. але такоє є ймовірність не дожити до пенсії. і получиться, що відкладав, обмежував себе а потім як лох не дожив до пенсії

Бухатимеш, матимеш справу з жінками легкої поведінки тощо і до 40 можеш не дотягнути. Аналогічно забруднений район поряд з якоюсь домною чи сміттєспалювального заводу, чи звалища і т.д. ДТП, ракета в хату не дай і т.д. і т.п. Вартує подумати. Це скажімо у Валерійовича вілла в Женеві з супер екологією, здорове харчування та найкраща з доступних медицини. От і буде жити як її величність з чоловіком до 100 років, але так буде не з усіма. Мільйони треба не відкладати, мільйони треба постійно.Особливо як хочеш займатись чим цікаво, як той Ілон Маск — що став уособлювати американську мрію, зайнявши місце Стіва Джобса, до нього були Генрі Форд та Томас Едісон.

матимеш справу з жінками легкої поведінки

А це ще як пов’язано? заї*уть?))

Є певний вид болячок, які таким чином розповсюджуються. Там є дві болячки які сильно псують здоров’я та життя і дуже сильно його скоротять. Коли вести певний спосіб життя, лише питання часу коли то буде підхвачено.

Так на це є контрацепція, а якщо мадам не з траси, то вона і сама слідкує за здоров’ям.

Ви може здивуєтесь, але в Києві кого тільки нема в ескорті — художниці, оперні певиці, фітнес-тренери, психотерапевти, працівники дипломатичних установ..

Вірогідно, і у вас є знайомі хто

таким чином

підробляли (звичайно, друзям не казали).

А на закритих кінкі вечірках так і взагалі можна зустріти стартаперів-мільйонерів, політиків 70+, і інщих людей на яких би не подумав.

Це не про професіоналок. Ходаків та жінок легкої поведінки вистачає, там ці болячки та наркотики то звичайна справа. Чим вино кінчається самі розумієте.

Не на собственном, к счастью. Но были знакомые которых с нами больше нет. Там все сразу : гульба, наркотики — и печальный досрочный конец, не естественный, убили за догли за дурь.

Тогда я не на своем опыте буду утверждать, что шанс подхватить болячку от девушки с «легким поведением» такой же как от девушки «я не такая», разница лиш в том что вторая не заработает денег.

Бухатимеш, матимеш справу з жінками легкої поведінки тощо і до 40 можеш не дотягнути

штоооо ???

місце Стіва Джобса,

ранній пенсіонер?

Без здоровʼя не буде ні голова працювати ні пальці гнутися. Та й взагалі сидіти буде важко.

а чому не 6700 грн?

Українській ІТ аутсорсовий бізнес любить людей у віці від 20-30 з іноземною освітою та рівнем англійської мови C1, досвідом роботи від п1яти років та ЗП до $2000 на місяць.

датишо

какая разница куда откладывать (на счет под каким тайтлом), главное откладывать. И желательно 30-50%
Именно потому что мир нестабилен

Десь в 20му році отримав суму ~750K в якомусь FIRE калькуляторі.
Але так, все йде на донати.

BTW Середня зарплатня в США 60к в рік. Таким чином якщо нічого не їсти не пити ночувати в парку та не сплачувати податки, щоби заробити 1.8 мільйони доларів потрібно 30 років.

>>Прожиточный минимум в США в 2023 году составляет от 43 000 до 61 000 долларов в год в зависимости от штата

пересічний амер в середьному виходить в 0...

там пенсия лежит не в деревянных а в акциях облигациях. по средним подсчетам — на бакс вложеный к пенсии будет 2-3 бакса прибыли
Вот с ними посчитай, а так фигня — никто под подушкой не хранит

Ну чаще всего будет большой облом. Прошлый был в 2008 когда просто с без штанов остались после кризиса ипотечного кредитования. Условно автогиганты из за топливного кризиса ушли в нули по увольняли всех, массовые не выплаты по кредитам обвал цены недвижимости — цепочкой посыпалась вся экономика как итог мировой финансовый кризис. Конечно там более сложные цепочки, но упрощенно все именно так.

а тем временем рынок с 2000 года вырос на 450% если брать для примера SPY
Так что я бы не переоценивал мировые фин кризисы на длинной дистанции коей пенсия является

Ага тільки інфляція 47% www.in2013dollars.com/...​s/inflation/2007?amount=1 Насправді ринок так і не відновився до стану 2007. Нажаль, Америка рятувалась від крахів еміссіями грошей, через що, зараз змушена підняти облікову ставку щоб щось зробити з ростом цін, тобто інфляцією. Індекси промислового виробництва впали до критичних показників, навіть виробництво печива стали переносити в Мексику, бо разом із цим усим, федеральний уряд та штати стали брати занадто великі ставки податків на покриття дефіцитів бюджетів, що в свою чергу витрачались на порятунки приватних бізнесів, тобто статків мільярдерів. Там Дональд Трамп, якого тепер судять (хоча є за що) далеко не на пустому місці виграв вибори. Війна в Україні, як і в : Сирії, Лівії, Іраку, Азербайджані як і низки революцій та економічних колапсів як то в Аргентині чи Венесуелі це прямий наслідок цього. Китай жере економіку США величезними темпами. Треба визнати, зараз демократи та Байден теж рятують економіку методами Рузвельта. Як не дивно, це справді наслідки рейгономіки які поступово призвели до таких результатів. Так це допомогло перемогти СРСР в холодній війні, але в довгій перспективі призвело до колапсу. Що цікаво за цей час в Америці стало на 90% більше бідних і також мільярдерів ’, при чому мільярдери сплачують найнижчий процент податків (хоче по сумах грошей напевно більше за усіх інших). Байден про це сказав на саміті в Херосімі, там більшість часу його прес-конференції був блок економічних питань та бюджетної політики.

С 2000 скорее 77% инфляции, но 450% все равно перебивают

Китай жере економіку США величезними темпами

Це той Китай де демографічна криза, міста-призраки, та проблеми з ВВП? А мільярдери періодично «зникають»

Це швидше та Америка де з флагом конфедератів штурмували Капітолій. І де дуже багато населених пунктів, з дуже дорогими будівлями перетворились на клоаки та міста привиди, зокрема містечка шахтарів в Вест Верджинії та Пенсільванії. Навіть мегаполіс Детройт лише нещодавно почав відновлюватись. Чи ви можливо чули про якісь мега будівництва в США за останні роки ? Якісь нові Дамби Гувера які є найбільшими ГЄС в світі, чи рекордні лінії над високовольтних ЛЕБ, будівлі типу Емпайр Стейт Білдінг тощо. Поцікавтесь — що будує і вводить в експлуатацію Китай. Де йдуть найбільші будівництва в світі, рекордне виробництво та використання бетону тощо. Насправді усе це якраз показники економіки. І так в США добре знають і неодноразово наголошували, що коли це сталось з ними минулого разу вийти з цього стану стало можливо через таку подію як друга світова війна, коли через військовий сектор вдалось влити в економіку експортом астрономічні суми грошей. Китай зараз несе таку саму загрозу, яку ніс Радянський Союз 100 років тому з економічними темпами росту в 20%. Колапсувати з середини можуть обидві системи, однак комунізм не має механізмів самолікування коли на виборах виборці дають копняка під зад.

однак комунізм не має механізмів самолікування коли на виборах виборці дають копняка під зад

Це ключове

з економічними темпами росту в 20%

Коли нарід в лаптях, дуже легко рости 20%. Зараз 20% можуть тільки наснитися Китаю, в принципі як і 10%.

США не ідеільні, тим не менш туди все ще їдуть найрозумніші з усього світу (ок, крім мексиканських нелегалів, але Байдену ще дадуть по шапці за це), а в Китаї вже проблема з робочою силою, населення старіє, молодь їде при можливості.

Де йдуть найбільші будівництва в світі, рекордне виробництво та використання бетону тощо

В Китаї, щоб будувати міста-призраки які нікому не потрібні.

В США вже побудована необхідна інфраструктура, в основному її достатньо підтримувати. Тим не менш, нове будівництво йде, просто його не так багато як 50-100 років тому.

Насправді там багато в чому колапс, звісно його рівень дуже далекий від рівня колапсу України як і більшості пост радянських країн, тому ми і дивимось відкриваючи рота, в нас ситуація просто набагато гірша. Якщо відокремити економіку України від СРСР в 1990 році, це була на загал 6 економіка світу, хоча і гіпертрофована коли виготовляються : танки, ракети, турбіни, гігантські літаки, самоскиди, локомотиви, будуються атомні електростанції тощо. Але нема штанів та взуття, побутова техніка типу міксера, або мікроволнова піч, меблі, чи пральна машина і це вже дуже відповідальна покупка треба накопити та «дістати» (тобто дати з гори до офіційної ціни суттєву суму). Автомобіль, причому застарілий в порівнянні з американськими, японськими та європейськими на три покоління — взагалі мрія. Що тепер — ширпотребу навалом, купляй не хочу. Разом з тим від будь якої промисловості усіх типів майже нічого не лишилось. Є міста привиди, які перестали існувати ще до війни. І сама війна — бо до неї дійшло, а це само по собі показник. От ті самі американці, коли дивляться як в них закривають кондитерську фабрику яка є градообразуючим підприємством, десь в Нью Джерсі і виводять виробництво в Мексику — ризикують тим самим, що і ми. Залишиться лише банк та фондова біржа, де брокери продають один одному пусті папірці надуваючи економічну кулю доки вона не лопне коли усім стане ясно, що ті папірці нічогісінько не вартують. А справжніх фінансувань реального сектору економіки, взагалі не відбувається і ось усе виробництво в інших країнах та імпорт перевищує експорт.

От ті самі американці, коли дивляться як в них закривають кондитерську фабрику яка є градообразуючим підприємством,

В США, як і в будь якій іншій розвинутій економіці, 70+% це сфера обслуговування. В них немає такого поняття як «містоутворююче підприємство».

Оця сфера обслуговування, це якраз термін який прикриває сутність — по факту фінансових махінацій. Про які послуги йдеться — про фінансові, тобто прямим текстом надання кредитів. Зокрема кредити надаються Китаю, на що він будує свій промисловий потенціал. Звісно Америка далеко не в такий дупі як Україна, щодо промислового виробництва, там його його існує ще багато. Тому самому Китаю продається американського високоточного інструменту та виробничого обладнання на трілліони, щорічно. Та усе одно торгівельне сальдо 300 міліардів мінус, щорічно. Та вже йдеться про той самий дисбаланс, що став причиною краху економіки СРСР. Коли снаряди є, а трусів нема. В тих самих готелях, чи перукарнях з ресторанами без наявності товарів обслуговувати неможливо. Десь має бути та білизна, серветки, тарілки, їжа, косметика, тощо.

Оця сфера обслуговування, це якраз термін який прикриває сутність — по факту фінансових махінацій
Звісно Америка далеко не в такий дупі як Україна, щодо промислового виробництва

Хз що на таке відповісти крім LOL.
Менше читай російських новин)

закривають кондитерську фабрику яка є градообразуючим підприємством

видно людину яка США бачила лише в кіно. ви навіть і близько не розумієте масштабу країни і її економіки.
несете маячню про якусь кондитерську фабрику — це якась крупинка в морі, того що є і працює в США.
в США запас міцності, ресурсів, да ВСЬОГО, такий що вони можуть деградувати, робити все неправильно віками і «колапсу» не буде ще дуже довго. іншими словами США буде останьою серед інших країн світу по «колапсу»

Нажаль, Америка рятувалась від крахів еміссіями грошей

Поки в США найкраща армія і яйця її застосовувати, ніякі крахи їй не світять.
Безпека всієї Європи і частина Азії залежить від них, і поки це є то їхні «економічні проблеми» то просто контрольоване здування бульбашок.

Условно автогиганты из за топливного кризиса ушли в нули по увольняли всех

Я не чув, щоб європейські автогіганти хоч когось звільняли в IT відділах, навпаки, вони наймають
www.reuters.com/...​-valleys-woes-2023-01-30

Я не чув, щоб європейські автогіганти хоч когось звільняли в IT відділах,

Тому що на одного працівника там ще 5 в аутсорсі. В укр ІТ вже цілий напрям є, automotive.
Звільняють командами(

скорее всего в этом исследовании было несколько трюков. Например 1.8 на семью, а работают оба. Или опрос только на Манхеттене или только у людей с 401к, которые обычно зарабатывают больше

И у двоих средне статистических американцев, нет никаких шансов скопить такую сумму за всю жизнь. И половину от этой суммы им всеравно никогда не накопить. Так не бывает что у тебя нет пассивов и обязательных трат, как минимум питаться надо и жить где-то, а если у пары ещё и дети которых надо поднять — школы, педиатры и т.д. после чего послать в колледж и т.д. то максимум что они смогут отложить на пенсию это штук 200 на двоих в самом лучшем случае. Все эти опросы это обычный рекламный высер от гомно-брокеров из бойлерных, которые вруливают сначала немного козырных акций типа Kodac, а потом сливают мусорные акции по в 10-ро завышенной цене, типа перспективных стартапов. Когда лох понимает что его мошенники обули в 10-ро, поздно уже его деньги на пенсию или на выплату ипотеки — тю тю. Вся схема показана в фильме «Вок с Уолл-стрит» с ДиКаприо в главной роли, только без пояснення как работает мошейническая схема, с выкупом и перепродажей акций. Схема с приманкой супер пенсией, классика мошеннического обмана. Среднестатистический американец все время трудится и никак не может расплатиться с кредитами, на это и расчет мошенников.

Що ж ти на середньостатистичних американців рівняєщся? Ти ІТШинк чи хто?

Та нвіть в інвестуванні у тебе є перевага порівнянно зі звичайною Карен, так як:
1. Ти крутишся в тусовці де є гроші, і в тій тусовці половина інвестує
2. Ти крутишся в тех секторі, а тех сектор останні 30 років в бумі і бум продовожується. Ти, наприклад, знаєш що таке nvidia, які продукти виробляє і на чому заробляє.
3. І крипта тобі набагато більш зрозуміліша ніж домогосподраці (хоча якщо відкрити теми про крипту, більшість тут народу досі дупля не відстрілює)
4. У тебе є доступ до різних тулзовн по аналізу тих чи інших компаній і ціні їх акцій, блін, да ти навіть з екселем краще працюєш щоб слідкувати за своїми компаніями
5. Ти краще працюєш з компами і Інтернетом, тобі набагато простіше нагуглити ті чи інші деталі про ту чи іншу компнаі.
6. Ти сам можеш написати кусь тулзовину, заскрепити якісь дані, задатамайнити, застосувати AI

Все це не допомагає проти розводняка з акціями чи криптовалютами. Прикладів — безліч. Не даремно ж навіть мастисті трейдери чи брокери інколи виходять у вікно.

Прикладів — безліч.

Хотілось би почути

Не даремно ж навіть мастисті трейдери чи брокери інколи виходять у вікно.

Яке це має відношення до інвестування?

З розводняками допомагає ранній експіраенс, чим раніше тим дешевше, а вони знають що таке інвестиції з 20 років

Я бы по фильмам не судил. По статистике к пенсии у среднестатистического американца 300тыс на 401к, на пару это 600тыс — недостаточно, но никак не 0. Обычно полностью выплачен дом к пенсии, часто он стоит по 500-800тыс, который они продают.

Помітив, що при інвестуванні українці рідко беруть до уваги податки, волатильність ринків, транзакційні, інфраструктурні та інші ідіосинкразичні ризики, пов’язані з інвестуванням, а також амортизацію та кошт утримання своїх активів.

Через це українці занадто оптимістично прогнозують дохідність своїх інвестицій.

Звичайна українська інвестиція в нерухомість. До війни була безпрограшна стратегія.

Середня зарплатня DevOps зараз 3500. Припустимо ти працюватимеш 35 років назагал, таким чином за усю професійну кар’єру (життя) ти заробиш усього 1 470 000. Далі податки, трати і т.д. Припустимо ти живеш на 50% від заробленого, враховуючи податки, донати тощо — а 50% відкладаєш. Таким чином можна за 35 років накоптити максимум 735 000.

— Скажите, Шура, честно, сколько вам нужно денег для счастья? — спросил Остап. — Только подсчитайте все. — Сто рублей, — ответил Балаганов, с сожалением отрываясь от хлеба с колбасой. — Да нет, вы меня не поняли. Не на сегодняшний день, а вообще. Для счастья. Ясно? Чтобы вам было хорошо на свете. Балаганов долго думал, несмело улыбаясь, и, наконец, объявил, что для полного счастья ему нужно шесть тысяч четыреста рублей и что с этой суммой ему будет на свете очень хорошо.

Любить людина жити як бомж, що ж поробиш тут.

Я думаю 1 BTC хватит на всё что нужно.

Всі числа в поточних цінах.

1. своя квартира в Польщі за 250к$
2. квартира під здачу за 150к$ (щоб 500$/місяць чистими в Польщі або 900$ в Україні),
3. 200к$ в SP500 (щоб ± 500$/місяць дивідендами капало).
4. 120к$ недержавний пенсійний фонд в Польщі (якщо тут залишусь). Це по 4к$ в рік, тоді не треба платити податки на дохід якщо ці гроші забираєш після виходу на пенсію.
5. Комерційна нерухомість за 300к$ в Польщі або у Львові, залежно від того де буду жити.

Ну і мінімальна пенсія від України та Польщі, все таки не даром ж я ті ЄСВ внески платив)

Квартира за 150к$ щоб здавати за 500$?
Така собі інвестиція, на мою думку. Ще витрати на обслуговування і ремонт час від часу.

це норм — 4% рiчних + квартира часто росте швидше інфляції

росте, а потім падає )))

а в наших умовах ще буває на неї щось падає, кажу з власного досвіду

тут же айтішніки
DR plan/диверсифікація ризиків
квартири — в різних містах, краще — в іншій країні

4% рiчних + квартира часто росте швидше інфляції

з такими відсотками краще взагалі ремонт не робити і просто чекати на цей ріст, ніж здавати з гемороєм маючи 4%
хоча, можливо, в Польщі з орендою простіше — здав на 2 роки під договір і забув

ці гроші можна в новобудову десь на заході України інвестувати і продати перед введенням в експлуатацію
податків ніяких, а проценти набагато вищі будуть

Як у Вас 4% вийшло? Постійно жити в ній будуть?

Якщо тільки здавати коли вона виплатить себе, але це якщо нема податків

Квартира за 150к$ щоб здавати за 500$?

Ну це чистими, якщо ти здаєш за 800$ то чистими і вийде 500$, бо −20% податки, це треба на ремонт залишити, оновлення техніки і т.п.

І чим менш ризикова інвестиція тим менший дохід)

Podatek od prywatnego najmu mieszkania określony jest ryczałtowo. Do 100 tys. zł stawka wynosi 8,5%, natomiast po jej przekroczeniu trzeba zapłacić 12,5% od nadwyżki ponad 100 tys. zł.

Богдан, ви надто молоді і не застали ряду криз, або не помітили на собі. Ви розглядаєте проміжок 5-10 років в аналізі, а я 15-20 і далі. І от, наприклад, крищу 2008 ви не дуже відчули, мабуть, а саме тоді ринок нерухомості провалився десь на 50%, приблизно. Точно не скажу. Але от моя знайома, купивши в серпні 2008 року квартиру, однушку, панель, вторинний ринок за більш ніж 100к$ в кредит це відчула, і не тому що кредит в доларах був і віддавати важко, а тому, що через півроку, ціна такої квартири була 50-60к$, і таких прикладів хватає.
Інвестиції в інших країнах у нерухомість можливо і є хорошим варіантом, але в Україні, то як повезе.
Життя тут дуже непередбачуване. Тут не діють звичні для світу закони економіки і навпаки.

)) дізнатись скільки вам приблизно років — не так і важко, і винним вас не робив, а просто зазначив, що розглядаючи більші проміжки часу ми можемо отримати іншу статистику.
Якщо вам вдається вдало інвестувати тут і у Польщі — чудово і радий за вас. У мене є знайомі яким менш повезло, наприклад вже 3 роки як побудований іхній будинок, але не зданий — забудовник поставив багато грошей інвесторів на вибори і ще на щось та пролетів, тепер тисячі людей потерпають від цього. І це не поодинокі ситуації.
Сподіваюсь вам таке не натрапить на шляху.

А щодо віку — ще у 2000 році, працюючи у банку бачив як потерпає бізнес від провалу долара з 2 (з копійками) до 4 з чимось. І ті люди теж інвестували в Україні, брали кредит, купували обладнання, робили бізнес план. І все, один скачок і кредит на 1 мільйон доларів став не 2млн грн, а 4.

А що ви робили на початку 2000-х?
Якщо не секрет звісно

Дякую. тобто все ж таки різниця у віці має значення )))

дякую за дискусію. усіх благ

А потом ПиС скажет что > 1 квартиры на семью это куркули и быстро тебя раскулачат)

А потом ПиС скажет что > 1 квартиры на семью это куркули и быстро тебя раскулачат)

Соловьов, перелогінся)

так вже
є ж відповідний податок
а в мене чомусь таке відчуття, що власники квартир на 1.5К м2 його обходять і не сплачують

В Україні за $250к можна будинок купити в гарній місцевості!
Квартиру за $150к в Києві можна здавати за 1-2к, мабуть. Без податків практично.
За 1 млн можна кілька будиночків в Карпатах, Прикарпатті купити.

Зараз смарт можна здавати від 10 тис грн не у самому центральному районі.

Треба американцям та полякам розказати, а то вони не в курсі яка золота інвест ніша неосвоєна.

ну, до повномасштабного вторгнення іноземці цілі поверхи в київських новобудовах викуповували, переважно саме під сдачу в аренду, більшість інвесторів — з ізраїльськими паспортами
але після — їх країна якось не дуже намагається захистити інвестиції власних громадян

більшість інвесторів — з ізраїльськими паспортами

Їх прізвища раптом закінчуються не на «ко» і «ський»? В нас пів Верховної Ради таких ізраїльтян))

але після — їх країна якось не дуже намагається захистити інвестиції власних громадян

Звичайно, бо вони б були раді якщо ці гроші пішли в Ізраїль, а інвестиції — завжди ризик. А Україні Ізраїль більше ніж нічого не винен

Все так, в Україні менше конкуренція і вище профіт, але деякі ризики

Квартиру за $150к в Києві можна здавати за 1-2к, мабуть

Навряд. Навіть до 2022 було тяжко знайти лоха готового платити >1к$ за квартиру за 150к, не кажучи вже про 2к$

за $250к можна будинок купити в гарній місцевості!

хіба якщо для себе. А якщо розглядати як інвестицію, то дохідність гірша ніж в квартир, ліквідність теж.

А утримати?

Знаю начальника жку що вичислявтодиноких літніх людей і віджимав житло

Квартиру за $150к в Києві можна здавати за 1-2к,
мабуть

В київських цінах я не орієнтуюсь, у Львові 1-2к$ це нереальна ціна зараз.
Якщо до війни і в перші 6 місяців можна було здати квартиру за 150к$ (з паркомісцем, хороший ремонт і локація) то зараз це нереально. 500$ це вже дуже добре, і то шукати треба.

В Україні за $250к можна будинок купити в гарній місцевості!

Та в приміській зоні Львова і на його околицях вже продають по такій ціні. До війни вони коштували 300-400к$.
Але що з тих грошей якщо в будинок може прилетіти а поза ним хедхантери на бусиках

в польше скоро будет война с белорашкой, придется драпать дальше

Совкова армія рф маючи кількісну перевагу вже півтора роки не може досягнути значних успіхів проти ЗСУ, яке трошки прокачали НАТОм. Бульбостан же має в 4 рази менше населення ніж Польща (тобто про кількісну перевагу мови не йде), має таку ж совкову армію як рф, при цьому Польща це повноцінний член НАТО. Які шанси у Бульбостана? Максимум — якісь гібридні «іхтамнєт» в сувальському коридорі, повномасштабки по аналогії з Україною тут не буде.

у них теперь есть вагнера с боевым опытом. у польской армии боевого опыта нет. нато будет расчехляться неделю, а то и больше

нато будет расчехляться неделю

На неделю боеприпасов хаймарсов хватит, а там будет видно

вагнера захватят какой нибудь лес или болото, а поляки такие ну и хер с ним, лишь бы не было войны

а поляки такие «ну и хер с ним», и запустили туда 150 ракет casually, которые Украине надо выпрашивать

хорошо если так
а то падение ракет замолчали, пролет вертолетов замолчали

а то падение ракет замолчали, пролет вертолетов замолчали

Не замолчали ничего, и в НАТО сообщили

Или по вашему, если через забор на границе вагнеры просунут палец — надо сразу бомбить бульбарусь? Нет, поляки уже насмотрелись на войну, и «случайно» залетевший вертолет это стандартная провокация рашки.

рассказали только после скандала поднятого журналистами. можно было бы их сбить и молчать типа это не мы. или это мы и шо вы нам сделаете? вот тогда было бы совсем другое дело

НАТО сыкуны тут не нужны оправдания. Вертолеты зелетают, ракеты падают. MQ-9 Reaper — один дрон сбили, один повредили. В африке бегают с портретом путина вытесняя европу. Какой ответ был на это?

А яка відповідь повинна була бути? Ракети по кремлю?

Ціль була захопити південь/схіж України і як вішенка Київ. Як ітог — виконана на 80%

всьо ідьот в строгам саатветсвіі с планам

А в чому він неправий? Втрати російське керівництво не турбують, то ж для них в европкйских за планом

А в чому він неправий

та у всьому
я ніякий не військовий експерт, але навіть мені зрозуміло, що головна ціль — це бліцкриг, який провалився
якщо подивитися на підготовку росіян, то видно що ніякої затяжної війни вони не планували, а хотіли максимально швидко подавити ЗСУ і встановити маріонеткову владу в Києві (можливо якогось Медведчука навіть)
і ця ціль провалилась майже зразу

Втрати російське керівництво не турбують

ну так, не турбують, подумаєш сотні тисяч боєздатної армії, флагмани флоту, десантні кораблі, авіація, танки та і в принципі весь арсенал, який є в рашки, крім ядерної зброї
по факту рашка пішла в all-in і надіється тільки на те, що вона переможе в цій війні, бо якщо ні, то цей їжак залишиться абсолютно голим перед іншими країнами, які зараз просто спостерігають за війною в Україні

те, що рашка на міжнародній арені перетворилася на посміховисько — це теж, напевно, не втрата
як і те, що вона навіть в ОДКБ вже нічого не вирішує і єдиний її союзник там — це Білорусь
рашка профукала розширення НАТО біля кордону, профукала Вірменію з Карабахом, втрачає вплив на Молдову, Грузію, Казахстан, Узбекистан, які зайнялися питанням національної безпеки і проводять політику дерусифікації, через що рядові росіяни не задоволені, але рашка зараз не в силах щось зробити
все, що залишається ращці з точки зору геополітики — це ходити на зустрічі з африканськими диктаторами та терористами і робити вигляд ніби в неї є союзники на міжнародній арені

ну і найголовніше (якщо говорити про Україну) — рашка майже повністю вбила проросійські настрої в Україні, яких було не мало

якщо подивитися на підготовку росіян, то видно що ніякої затяжної війни вони не планували,

ну да, а на складах просто так лежало

ну да, а на складах просто так лежало

це ж не відноситься до підготовки до війни в Україні
техніка в них на складах лежить ще з часів совка
підготовка до війни — це, наприклад, про дегенератів, які їхали відкритими колонами в Харків і ледь не махали руками сподіваючись на Крим-2

цей їжак залишиться абсолютно голим перед іншими країнами

рф може взагалі витратити в нуль увесь свій військовий потенціал, лишивши лише ЯО — і ніхто на них через це не нападе.

Ок, може вони хотіли, щоб це було бліцкригом, який переломили українські військові. Проте стрижень поставленого завдання виконаний — додаткові землі окуповано і поступово зменшується Українкий потенціал військовий економічний, демографічний.
Це ж як життя в пітуна, йому 70 років, він скрізь хворий, але живий завдяки сучасній медицині і вливанням в то грошей. Так і тут. Адекватній людині чи країні тут однозначно ціна не варта досягнутому, але ж москалі — неадеквати.
P.S. проросійські настрої лише суттєво зменшилися. А от наявність в дотованій, воюючій країні такої корупції як і до війни на тому ж самому і те, що тим покидькам це сходить з рук — ось це справжній показник, що в нас ще багато малоросів

рф може взагалі витратити в нуль увесь свій військовий потенціал, лишивши лише ЯО — і ніхто на них через це не нападе

це як?
залишити таку гігантську країну без війська і опиратись на ЯО, яке нікхто не тестував, ніхто не знає в якому воно стані і чи спрацює взагалі?
якщо росіяни збираються так зробити, то вони приречені на розпад/окупацію, бо таке ні одна країна собі не дозволить (навіть Китай чи США)

Проте стрижень поставленого завдання виконаний — додаткові землі окуповано

справді думаєш, що їм потрібен той Маріуполь чи Бахмут?

поступово зменшується Українкий потенціал військовий економічний, демографічний

все впирається в підтримку Заходу — не буде її, то довго ми не протягнемо

москалі — неадеквати

неадеквати, але розумні люди там теж є і вони розуміють, що така ситуація невигідна росії
замість конкуренції з США і Китаю, вони застрягли в Україні, витрачають свій потенціал на українців, а прямі конкуренти тим часом або заробляють на рашці, або дають збою для війни з рашкою
очевидно, що поглинути всю Україну рашка ні за яких умов не може, але «пабєду» для внутрішнього ринку намалювати треба
тому, імхо, протягом року будуть якісь перемовини, якщо ні одна зі сторіх не зможе добитися вагомих успіхів

проросійські настрої лише суттєво зменшилися

якщо 5-10% роснявих залишиться (а вони точно залишаться), то це вже не так страшно, ніж 25/35/50%
а в довгій перспективі — це смерть проросійського фундаменту в Україні, що не може не радувати

корупції як і до війни на тому ж самому

так, корупція — друга за величиною проблема після рашки
дивлячись на все те, що робиться і як гроші відмиваються, то хочеться розстріл на місці за корупцію в воєнний час ввести, бо, схоже, інакше цих людей не перевчити

ты пересмотрел марафона. Теперь факты:
Сухопутный корридор к крыму — есть
Увеличена площадь оккупированных территорий — есть
Демографический кризис — есть
Нашей экономике жопа, живем на кредитах от ЕС — есть
Военный потенциал 0, живем на похлебке от НАТО — есть

Щось забагато ресурсів спалили на те, що їм непотрібно

не у меня одного ощущение что Польша готовится и не против вступить в конфликт?

готовится да, а насчет не против.. это на словах, а как пойдут повестки то врядли

так у них вроде пока что контрактная армия, призыв еще не вернули?

Это в мирное время. Но писали что резервистов собирают по повесткам уже сейчас

ну ты меня этим еще больше убедил что готовы, поскорее бы

п***ьож чистої води. В якому році ви почали відкладати в ppk, що у вас 600k там назбиралося? Навіть мої гугловскі друзі з Кракова не мають так заєбісте.

Чи ви пишете про свої мрії, а не про те, що маєте зараз. Тоді ок, норм план на 60 річчя.

п***ьож чистої води. В якому році ви почали відкладати в ppk, що у вас 600k там назбиралося?

Тема про фінанси на момент виходу на пенсію. Мені до того ще далеко.

Про 600к я ніде не писав, тому хз до чого тут.
В Польщі я півтори роки, тому на РРК в мене копійки, до того я сам купляв акції через ІБ)

За свої 10+ років греблі я вже маю 4ох кімнатну квартиру в новобудові у Львові з хорошим ремонтом зробленим для себе, однокімнатну під здачу і цього року (в гіршому випадку наступного) закрию питання з житлом у Польщі.
Тому не бачу проблеми інвестнути Х2 від того що я зміг відкласти до своїх 35-ти років протягом наступних 15-ти років (хіба що буде якась серйозна криза в світовому ІТ чи економіці).

Та й числа в мене цілком адекватні для більшості девів які стартанули в ІТ ще студентами і міняли роботу кожні кілька років. Тому це ніяк не

п***ьож чистої води
гугловскі друзі з Кракова не мають так заєбісте

Так це гугл в Польщі=)
З того що я чув, ЗП сіньора там на рівні 9-12к$ і треба віддавати ±40% податків і соцстрахування бо umowa o prace.
При тих самих скілах в наших/простіших компаніях це буде позиція техліда/принципала/архітекта, тобто ЗП буде 7-10к$ але завдяки податкових оптимізаціях на руки може бути і більше.

І тут я ще навіть про зайчизм/фріланс не згадав)

Якщо це план — то тоді ок, вибачаюсь, не так зрозумів.
А про податки, на умові о праці рекомендую почитати як і на що ідуть. Це і ZUS, який потім буде вам платити пенсію, і NFZ, який працює не ідеально, але рак лікує безкоштовно. І закуп нової техніки для армії, як польської так і української.
А в цілому я з вами згоден, молодий і здоровий — фігач на б2б на двох роботах. На старості ідеш на умову о праці і лікувати назбирані болячки.

NFZ, який працює не ідеально, але рак лікує безкоштовно

NFZ працює однаково і коли ти платиш 3к zlt з умова о праце і коли 300zlt через інкубатор

Ок, але ж гроші в NFZ звідки візьмуться? Хай інші фраєри платять?
За 10+ років моя родина отримала від NFZ більше ніж ми вплатили.

Это вы, а 90+ процентов поляков — нет

Вам не здається що платити % від зарплати за медстраховку це не справедливо?
Тобто той хто на мінімалці стоїть в тій самій черзі що і людина яка сплачує Х10?

Я вважаю що справедливо, ліміти мають починатися від 5-700000зл на рік. А X10 не такий вже й великий коефіцієнт. Війна показала, що життя і здоров’я невідомих мені людей важливіші. Тому якщо мої вньоски допомогли вилікувати рак якійсь вчительці-пенсіонерці в села я тільки радий. Чи якщо прилетить медичний гелікоптер до водія на автостраді.
Головне щоб ці гроші видавалися ефективно. А це вже інша історія і спосіб організації черг і доступності лікарів.

. А це вже інша історія і спосіб організації черг і доступності лікарів.

Так в тому і проблема що це не інша історія.
Я плачу зус, ще й люксмед пакет від компанії маю. Але коли треба до конкретного лікаря, то або чекай місяцями або йди до приватного заплативши гроші (що я і роблю).

Тобто на доступність до медицини не впливає сума яку ти платиш.

Нужно уточнить, что американцы чаще считают пенсию на 401к, те она до налогов и налоги будут зависеть от того, сколько снять за год. Снимете все — заплатите 50% налогов, снимете 60тыс — 20% налогов. Те это не совсем реальные 1.8млн. Еще момент — кроме 401к будут платить гос пенсию — в среднем 2000 в мес

Long term capital gains 15% а не 50. Калькулятор поломався

401к до налогов, придется оплатить все налоги на доход

З тих грошей що поставлено в фонд і знімаються після досягнення віку в 62.5 ніяких податків платити не треба.
З всього заробленого інтересту треба буде платити LTCG. Пенсія тим і відрізняється, що інкама 0, а тільки кепітал гейни.

За секунду гуглится: You won’t pay any taxes while the money is in your account, but you will pay income taxes when you withdraw it. Если ваш доход в 62.5 будет выше, чем был когда откладывали в фонд — придется еще и больше налогов заплатить

Дійсно. Дякую. TIL. 59.5років попадаєш на податки, бо дистрибуція з 401к буде рахуватися як інкам. Допустимо дистрибутиш собі 60к в рік. Якщо маєш виплачені дім, машину і діти вже давно не в афтерскулі, то цілком одному можна двіжувати плативши ефективного податку 12% (+/- макбук ейр). Для пари ця цифра 120к в рік. Тобто получається на адекватні суми на пенсії податок буде менше, чим ltcg.

Так, але податок ніяк не 12%, а класичний податок на прибуток, тобто федеральний налог, налог штата, подекуди налог каунті та налог міста. Федеральний найбільший, налога штата та інших може й не бути. Мінимально щось 20% для Техасу чи 30% для джерсі для 120к. Наче макбук дешевше 🙂, але ти правий зо можна жити і в дешевих странах на менші гроші та налоги, це мій план 🙂

Так, але податок ніяк не 12%

Правильно, він менший

налог штата

Або ні

налог каунті та налог міста

Це що за звірі такі?

Мінимально щось 20% для Техасу

Пасібкі, поржав.

З чого поржав? Зайди на онлайн калькулятор податків, вбий 120к, married filled jointly, обери штат та спробуй зробити податок нижчє за 20% . Ржи 😄

Чувак, я його кожен рік заповняю в ІРС ;)

FICA не платиться з 401к, тому навіть в Каліфорнії то буде 13%. В Техасі 10%.

Ага, ось що я пропустив. Ну добре

Податки пос мінус однакові якщо всі опції задіяти
Хата машина страховки податок штату податрк каунті, податок з продажу і т.д. задіяти

Дивно, всі пишуть що у середньму по країні з 401к 20%, та середні зняття 30-40к. Щось не знайшов про 10% в Техасі

Не знаю що там пишуть, але якщо журналісти, то в них з фінансами так собі. Залежно від політичної агенди там можуть мішати наприклад sales tax, який не сильно релевантний.

Відкриваємо наприклад smartasset.com/...​tax-calculator#dBGdmGEdoc

Якщо відняти FICA матимемо скільки платити в Каліфорнії. Якщо відняти state tax — то буде скільки в штатах як Техас.

Нажаль Fica береться до контрибуції, тобто все одно забирають www.carboncollective.co/401k/401k-tax

Ну наче запитання було до дистрибуції. Але якщо грати в цю гру, то по перше не всім треба платити FICA, по друге воно платиться до 147к.

Ага, зрозумів, має сенс.

Вот порахував 23 рік.
Якщо ви з 120к знімете без штрафу, то федеральних податків заплатите рівно $11,936, що менше 10%.
Якщо ще живете в каліфорнії, то податок штату буде $4,041. Сума 15,977 доларів сша.
Це менше 15% в HCOL.
Звісно Sales/property/whatevs в сщот не йдуть. Отакі справи.

За секунду гугляться такс брекети, якщо ми вже в бізнесі навчання один одного.

Так ось такс брекети як раз вищє 20%, а те, що буде мінусувати ssi не знав

Які це такс юрекети вище 20% для пар в Техасі з 120к доходу?

Налог штата не найважливіше, федеральні податки високі незважаючи на штат

В каліфлрніїх ніби 10
А податок на житло?
А податок з продажу
А вартість страховки?

Так покажи мені федеральний брекет :)

120 — 27.7 — 89 =
Тобто, з того, що для цієї пари доведеться заплатити 22% з 3к... і з цього ти зробив висновок, що мінімальний податок в Техасі буде 20%?

Якщо в тебе в 62.5 дохід вище ніж був, навіщо брати гроші з пенсійного фонду?

Це в теорії. Насправді після 67 потрібно брати примусово, або будуть штрафи

Це в тебе в теорфї, а на практиці,
Між 62.5 і 67 — прірва.
Рано?
переводиш гроші в ІРА і вуаля — вже 72 роки. Плюс мінімальна сума вивдравала не така щоб сильно тебе нагнула на пожатки :)

А потім назбирав 401к а тобі кажуть раз куркуль пенсія менша на 1000

к з отією допогою ковіду було
Бігав за зайчиками а хтось ні. Якраз прейшов ліміт на ті ж гроші задарма

По факту это отложенная зарплата — когда будешь получать тогда и налоги и это не называется пенсией

Ніт. Тому що гроші
1. Інвестуються і ростуть.
2. Податки будуть абсолютно іншими.

Думаю це все еквіті + накопичення. І скоріш за все не на людину а на пару.

в статье считают только пенсионный фонд 401к

3 мільйони долярів на момент виходу на пенсію. Здається що багато, але інфляція за наступні 20-25 років так понадкусює що це не буде захмарною сумою. Диверсифіковані активи: однушки на здачу, земелька, якась комерційка, ну і звісно etf з праймарі резіденс та дачею в Карпатах.
П.С. Це все за умови проживання в Україні, якщо карта не пішла то тре в Норвегію дьоргати за років 10 до пенсії на багату соціалку на старість.

якщо у тебе буде 950К$ на будинок в норвегії, то у тебе явно «карта добре пішла» в тому місці де ти будеш до пенсії, і який сенс дьоргатись туди ради соціалки?

$1,5млн мені буде достатньо.
1млн в SCHD і з девідендів жити.
500к в VOO для дитини. Нехай генерується generational wealth.

Але це все за умови життя в штатах або в Канаді.

І лише 37% працівників вважають, що їм вдасться досягти цієї мети.

Каждый третий рабочий выходит на пенсию, имея 1.8 млн. долларов накоплений?
Сомнительно даже для США, учитывая, что у них 20-30 летние ипотечные кредиты, которые они выплачивают аккурат к пенсии.

37% дивиться у майбутнє з оптимізмом, це опитування, а не статистика.

37% дивиться у майбутнє з оптимізмом, це опитування, а не статистика.

Простейший способ рассчета накоплений — ежемесячное количество средств, которые удается скопить умножить на оставшееся время до пенсии. При опросе, среднестатистический человек, полагаю, будет руководствоваться именно таким способом рассчета.

Если до пенсии осталось 30 лет (360 месяцев), то необходимо откладывать ровно $5.000 ежемесячно или $60.000 в год.

Средняя заработная плата в Калифорнии до налогов: $86.592 в год.

Пруф: www.google.com/...​а в калифорнии до налогов

Каждый третий, судя по опросам, откладывает эту сумму или более.
Я не верю, что в каждый третий в США не может корректно рассчитать сумму своих возможных накоплений за определенный период.

реально на 401к медiана 300к$ на пенсii

Такие суммы могут быть у т.н. upper middle class — миллионеры по нашему, владельцы средних бизнесов вроде СТО или склада, программисты в долине и т.п.. Подавляющему большинству американцев такие суммы и не снились, за всю жизнь таких денег не заработать.

Чому так?
Якщо я вношу максимум 401K щороку протягом 40 років, це буде мінімум 1 млн доларів у віці 65 років без відсотків (для 2023 року максимум — 22 500 доларів, для 2022 року — 20 500 доларів).
Плюс соціальні виплати (звичайна пенсія) від уряду

То в тебе буде мільйон ноликів в грошах 40 літньої давності.
При своїх десь

Але якщо цього не робити то зовсім погано

$5 mln на двох у VWСE було б ок. Це $15К на місяць, жити можна

Це $15К на місяць, жити можна

Це хоч тища баксів буде на теперішні гроші? :)

Рахую в теперішніх цінах, звісно, що сума коригується на інфляцію на момент виходу на пенсію. Але в тому і є бенефіт накопичення в індексі — росте швидше за інфляцію

Дивлячись де і як. Як я розумію для скажімо Південної Кароліни десь, Оклахоми чи Арканзасу з Техасом, це буде повний шик. При тому там усе дуже добре. Для Сан-франциско, Лос-Анджелеса чи Нью Йорка це буде нормально. А для Пало Альто чи Беверлі Хілс цих грошей нінащо не вистачатиме.

Піівнічна флоріда
Менше податків

Кароліна ні

25 річних зарплат тих що на старті карєри в 30

Це шо за старт такий? в 30 вже по FIRE треба відпочивати

Ну до 30 середній ельфієць набирається розуму
В 40 страхує життя бо розуміє безвихідність ситуації

Трактористи їдуть після 30 теж

Після 30 вже, мабуть, сім`я є і релокуватись набагато важче.

The 401(k) is becoming a non-negotiable for job seekers. When considering a new employer, 88% of workers say it is a must-have benefit and three in four would refuse a new job if it did not offer a 401(k) plan.

Якщо це правда то сайтам пошуку роботи варто додавати цей фільтр

В Києві основний показник пенсії це пару куплених хрущів біля метро

Якщо вони не здаються — то це чистий пасив, бо за комуналку треба платити. А от коли здаються — це бізнес з ленд-лордінгу. Тобто типове капітало-вкладення. Та відповідно є абсолютно усі ризики втрати ліквідності. Умовно жильці поїхали, а ціни і попит на квартири обвалились. Це якраз причина, чому американські багатії намагаються будь що загнати народ назад в офіси, бо ті офіси шалено втрачають в ціні і разом з тим генерують збитки хоч і мінімальним, але комірним та зовсім не мінімальними податками за нерухомість.

бо за комуналку треба платити

В Украине в военное положение не могут взыскивать долги по комуналке или отказывать в предоставлении коммунальных услуг.
Более чем за 3 года задолженность по комуналке в судах не взыскать.
Когда закончится военное положение — пока не понятно, и если и прийдется оплачивать долг по коммуналке, то обесценившейся гривной.
Хрущи в столице возле метро — высоколиквидный актив в чистейшем виде.

Высоко ликвидный, это когда спрос большой. Тоесть много желающих купить (спрос) и из за этого растет цена. И когда вдруг понадобилось продать — это можно сделать быстро и по хорошей цене, ликвидность. На сегодняшний момент — купить актив который потенциально может разбомбить ракета, идея так себе. Стоимость недвижимости в основном зависит от локации. Как вы пишите, возле метро стоит сильно дороже чем скажем на Троещине где нет метро. А в Полтаве за эти деньги можно купить коттедж. Соответственно будет плохо с работой в Киеве, цена будет лететь вниз и при этом продать будет все сложнее. Как раз пример потери ликвидности. BTW С IT специализациями тоже самое. Сегодня скажем знания Visual Basic или Delphi не ликвидны, работу а тем более с зарплатой по верху рынка, не найти. В то же время : Python, React, Dev Ops напротив.

Да, все так и есть.
Смотрю по графикам стоимости недвижимости в Киеве за 1.5 года войны: колоссальное падение цен.

imgur.com/a/2iMioHZ

*валюта гривні =)

Это проданные или выставленные? Я знаю что куча квартир стояли по высоким ценам, но никто не брал, рынок еле шевелился.

Це якась тупість накопичувати на пенсію. Доки до тої пенсії доживеш то будуть просто фантики.

Витрачай і зараз, і скирдуй на пенсію, в чому проблема

Скирдувати це погана ідея. Гроші треба кудись вкладати, але точно не в матрас

Мається на увазі не матрас, а скирдувати в активи.

накопичення і пенсія трохи різні речі, нє?

ще раз перечитайте назву топіку. де там хоч слово про пенсійну систему?

Из пары-другой развитых стран. А нынешнее поколение будущих пенсионеров так и везде будет в очереди за просрочкой стоять.

Ну пока что стояли массово, перед тем как умереть без нормальной медицины и питания, как раз те что платили СССР в солидарную систему, причем очень внушительный процент. Только все что им были должны — простили и растаскали по карманам прихватизацией. Нынешнее поколение скорее считает что чем дальше государство — тем больше денег.

Ельфійський ринок те саме

Перетрясають його інфляціями яби гроші витягнути

накопичення зазвичай в активах захищєних від інфляції — найпростіше у нерухомості, або спеціальніх фондах. Тому і можна накопити 2млн до пенсії додаючи лише 2000$ кожного місяця за 30 років

Спеціальні фонди, нажаль те саме — що і МММ. Краще в щось вкладатись матеріальне, при чому з диверсифікацією. Нерухомість, якісь бізнеси типу кав’ярень, готелів, крамниць чи СТО і т.п. Акції компаній з NSE чи NASDAQ це швидше азартна гра, і щоб бути чемпіоном з покеру треба бути Вореном Бафетом. Між іншим якраз Бафет усіх відновлює купляти індекси в фондах, тобто векселя, бо це головний інструмент ошуку ділками «наївних не тямущий фермерів».

Можна детальніше про

відновлює купляти індекси в фондах

? Не бачив такої інформації

Та подівіться самі. Не те що прямим текстом, але каже як є. Якщо ви не фінансист — вам нема чого робити на фондовій біржі, це справа для професіоналів. www.youtube.com/watch?v=SzKlsWsWRRY Звісно він каже купити S&P 500 або взагалі лайно з бойлерних та дешеві індексні фонди www.youtube.com/watch?v=kqfMvHufOMk — після чого в залі постійно роздається хохот. Тобто типова нутряний жарт, як скажімо меми у програмістів. Хоча так можливо це в цьому є елемент токсичності, з разряду — аматори не лізьте на біржу ви її постійно розташуєте. Якщо лізете — або ставайте професіоналами, або втратьте гроші шоб вас тут не було. P.S, Пояснення як працює сам фонд www.youtube.com/watch?v=wSIXEXIFWgY Просто пояснення, що купуючи індекс ви купуєте не акції а деривативи. Для початку у випадку бичої стратегії ви заробляєте значно меньше ніж могли би, бо усі зливки знімає фонд. В ведмежій стратегії — ви якраз ті хто постраждає, бо у вас нема акцій у вас є векселя фонду.

та_що_ти_верзеш_дідько_тебе_забирай.jpg

В 401k у них часто работодатель платит. Сам фонд не состоит из исключительно из денег. Плюс капает процент.

4 відсотки матч 100 або 50 аідсотків найчастіше.
Буває більше

Думаю варто перечитати — Роберта Кіосакі — Богатий Папа Бідний Пара та зрозуміти, що так воно не працює.

Ну мабуть ви погано читали, накопичення інвестують в активи, потім у свій час продають і виплачують пенсію.

Все чітко в активи. Що таке активи ? Той самий бізнес, дещо, що приносить гроші. Самі накопичення Кіосакі не рекомендує робити в чистій формі, бо так їх зїдять податки та інфляція, бо з часів виникнення держави скільки чиновникам не дай усе одно буде мало. Тому краще за усе не виймати гроші з бізнесу постійно в щось вкладатись, щоб мати якийсь процентний прибуток на який і жити. Хоча його поради звісно для американців. В Україні віддають перевагу робити корпоративні переводи в офшор.

Правильно, в офшор, бо не прийде СБУ чи ще хтось, разом з пацанами-качками, та не зможе просто віджати бізнес, як зазвичай у нас все робилось.

Сьогодні он написали в новинах, що віджати Київстар не виходить, бо офшор в Нідерландах.

Але там звісно можна його відсудити, якщо будуть причини та закон на нашому боці.

бо не прийде СБУ чи ще хтось, разом з пацанами-качками, та не зможе просто віджати бізнес

Це де завгодно може бути. Можете поцікавитись яким методом Джон Рокфеллер переконував низку фермерів продавати свої ранчо, на яких була нафта по прийнятній ціні. Як він сам висловлювався «Надійні хлопці переконували їх добрим словом, та кольтом 45 калібру».

Краще читати Баффета, Богла і Лінча.

Кiосакі не найкрашій приклад та його книжки напів-популизм для дітей. Зараз він каже що нерухомість непотрібна для накопичень, але статистика каже інше

Кіосакі не жив тут, всі ці мильні книжкові «опери» треба пропускати через фільтр специфіки локацій проживання.
Те що працює у США може повністю не працювати у нас і навпаки.
Який би не був розкручений автор — своя голова має бути на місці

киосаки разбогател продавая книжки типа «как стать миллионером» всяким нищебродам

Нам до неї просто треба дожити, для початку

Це валідний консьорн навіть без війни.

я тільки заради цього коменту проскролив униз

Що цікаво. 40% чоловіків в Україні не доживає до 60 років. 50% чоловіків не доживає до 65 років. Найбільше люди живуть в Києві, в середньому доживають до 70 років. Найменша тривалість життя в Закарпатській області. Ну тобто тренд очевидний — де бідніше, там і гірше нема доступу до медицини, розваг через що повальний алкоголізм та тяжка фізична праця. Головна причина передчасної смерті не викликаної хворобами — алкогольне отруєння, на другому місці ДТП. Алкоголізм одна з найпоширеніших хвороб в Україні. Отака х..ня малята.

А звідкіля узяли ці цифри? Є лінк на офіційні джерела?

Лінк на гугл?
Вбий там «тривалість життя в Україні»

Нагугліть інформації повно. Офіційні дослідження робить зокрема інститут Демографії та соціальних досліджень. Також можете нагуглити про пияцтво в Україні і побачити що в Європі більше за нас п’ють тільки росіяни та білоруси. В цілому на одного українця на рік приходиться 7.7 літри спирту. ВОЗ важає, що нація яка вживає більше 8 літрів спирту на людину на рік спивається www.google.com/...​id=chrome-mobile&ie=UTF-8

И кто же больше пьет?

Він же пише

7.7 літри спирту

Знайди такий самий рейтинг, але по алкоголю міцнішому за пиво, бо пиво у ЄС на сніданок п’ють :)

так рейтинг именно по спирту

This is a list of countries by alcohol consumption measured in equivalent litres of pure alcohol (ethanol) consumed per capita per year.
Це еквівалентний рейтинг, одне діло випити 10 літрів пива за місяць, а інше бахнути 2 пляшки горілки за раз.

В тому і справа, в нас багато людей які пиячать — алкоголіків, на яких і приходиться ця статистика з літрів вжитого. Тобто пара пляшок за раз — що є смертельною дозою, це звичайнісінький випадок і причина передчасної відправки на той світ. При чому є чіткі показники, що це набагато частіше трапляється на селі ніж в місті. І взагалі на селі люди живить в середньому меньше ніж в місті аж на 10 років. Алкоголізм біч усього колишнього СРСР, в Україні трохи краща ситуація за сусідів. Самими тверезими були балтійські країни, як не дивно навіть мусульманські регіони вживали. Як пояснюють причини — нема більше чого робити, нема закладів культури в достатній кількості, розважальних закладів тощо. Як не дивно навіть наявність пабу, тобто там де наливають, вже зменшує загальну кількість випитого.

в даних мінфіну немає ЖОДНИХ даних які б могли підтвердити

Головна причина передчасної смерті не викликаної хворобами — алкогольне отруєння

звідки інфа? жовто-обісцяна журналістика?

по вашому ж запиту в гугл, знаходиться частіше таке
«Найпоширеніша причина смерті, як у 2021 році, так і у попередньому, — серцево-судинні захворювання»

так що перевіряйте інфу, перед тим як вірити кому попало

Серцево судинні захворювання це хвороби. Алкогольне отруєння лідер з загибелі — більше ніж загибель в ДТП, та навіть в бойових діях до 22 року.

Алкогольне отруєння лідер з загибелі — більше ніж загибель в ДТП

Не вірю) з гугла:
У 2020 році 2513 українців померло через вживання алкогольних напоїв.

Авто
Кількість загиблих за 2020 рік склала 3 тисячі 541 людина, а травмованих — 31 тисяча 974.

Підписатись на коментарі