Де вигідніше жити програмісту — Європа чи Україна?

Поставимо крапку над і:

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Має бути «Де вигідніше жити програмістЦІ»

Класний прикол враховуючи те що кордони закриті)) сміялись всією галерою

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

відосік брєд )) про 250к і про 5к )

Следующий топик нужно «топ 10 стран для путешествий в 2023» чтоб совсем разозлить программистов в Украине

Так я тут уже несколько раз писал 2 года назад, что надо было приезжать к нам на море в Крым. Вот еслиб последовали умному совету, то заплатили бы всего 50 баксов за пару каких-то ПЦР-тестов, и никаких проблем. А не 5000 баксов на лапу за выезд за кордон как сейчас, или сколько там уже.

І писати гадості коментах шоб по феншую

Відео?
Серілсли?
Без транскрипту?

Ставлю крапку до того як подивився

Нема сенсу у вигоді, якщо нема її куди витратити чи вкласти. Утримання шкур — сумнівна інвестиція та і витрата.

Має бути «Де вигідніше жити програмістЦІ»

Ну напевно вони з чоловіком знайшли спосіб як загубитись з України. Оскільки тут голова дуже добре працює, напевно ще до повномасштабного вторгнення.

І що? Нащо ця стаття зараз тут?

Багато хто з емігрантів дуже хочуть, щоб їм заздрили. Це звісно дуже далеко не усіх стосується.

Власне дівчина непогано рахує бабки, так що як її взяти «на утримання» то це швидше схайрити бухгалтера, або навіть фінансиста. По суті тут заміжжя прорахована як непоганий бізнес-план. Таким чином можна прорахувати будь який бізнес, скажімо салон краси.

Да пишите как есть, ей можно домохозяйкой — а вам приходится работать, потому что надо деньги на всякие плючшки и хотелки. Просто бритвой побрить пару раз в неделю ноги в облом, воск больно. И вообще, спа косметика, гардероб, украшения, духи и т.д. А то другие женщины недай будут лучше выглядеть и обойдут в чем нибудь. Тоже инстинкт, но в нем большой смысл. Тот же Стив Джобс когда стал искать инвестора, стал бриться и носить костюм. Потому что никто не даст денег дурно пахнущему хиппи.

Я думаю тебе бы дай условный безлимит — ты бы только и делала что ходила по салонам красоты, спортзалу, спа, басейнам и т.д. Но приходится заниматься : таг менеджментом, продажей ссылок и поисковой оптимизацией.

Я думаю тебе бы дай условный безлимит — ты бы только и делала что ходила по салонам

— В цій фразі не гендерний, а професійний хейт. Тут не люблять таких як ми з вами впринципі, і знецінюють роль нашої з вами роботи в лідогенерації компаній в яких сами працюють, а відтак і в клієнтів. Ті хто це каже думають що клієнти самі на голову падають і вони своєю роботою допомагають відбиватися від них. Якби ви належали до процитованого класу, то останнє щоб ви робили — то це писали тут.

Хоча

лазерная эпиляция от 1500, покраска-150, мани/педи от 70, и тд.

— це опції далеко не всіх, в тому числі гарних дівчат. Досить перефирійний і опційний набір.

ей можно домохозяйкой — а вам приходится работать, потому что надо деньги на всякие плючшки и хотелки. Просто бритвой побрить пару раз в неделю ноги в облом, воск больно. И вообще, спа косметика, гардероб, украшения, духи и т.д. А то другие женщины недай будут лучше выглядеть и обойдут в чем нибудь. Тоже инстинкт, но в нем большой смысл. Тот же Стив Джобс

а ты сильно завидуешь домохозяинам или жиголо?
особенно интересно про жиголо — у тебя инстинкт срабатывает? это ж какой самец, обошел всех высокоранговых айти синьоров и по ходу даже круче Джобса, раз женщины ему сами деньги дают

раз женщины ему сами деньги дают

тоже вариант, танцуй танго профессионально на круизном лайнере. 50 летние дамы и никаких тебе дебагеров или вырви глаз логов, чтобы понять какого лешего таг на кибер не деплоится :)

это ж надо постоянно хорошо выглядеть — диета, спортзал, вечно рожа напудренная и зубы идеальные потому что все вставные
по крайней мере тех двоих жиголо, которых я знаю, они оба очень хорошо выглядят. и они не 100% жиголо, а как бы наполовинку — там у каждого есть работа, а дам на бабло разводить это только часть дохода

У его неработающей девушки ценность денег может стремиться к нулю, и весь это кеш флоу посыпется при первом же

Все кеш флоу посыпется при попытке ездить в кафе и обратно на такси, что было абсолютной нормой в Украине.

BTW ціла купа психологів наголошує, що відносини як не крути на сам перед фінансова модель відносин, це в базісі ще з печерних часів, до виникнення Гомосапієнс навіть. Так працюють інстинкти виживання та розмноження. Жінці не цікавий чоловік, що не може забезпечити безпеку (захистити свої ресурси, та в разі потреби відібрати чужі) та достаток для родини, що є необхідним для виживання потомства. Чоловіку не потрібна жінка не здатна народити дитину через здоров’я не або вести справи по хозяйству , що теж є необхідна риса для виживання потомства.

О, так тоді виходить, що розробникам ПЗ таки вигідніше жити в Україні.

З іншої сторони, якщо дружина працює в IT і буде за кордоном отримувати хоча б середню зарплатню по країні, що для IT малоймовірно, бо зарплати значно вищі, то у вашої сім’ї джекпот, що в Україні, що в Європі.

Згідно опитування доу розробниць ПЗ лише 8%

Не обов’язково бути розробником, є QA, є фінанси, а моя дружина технічний письменник

Є безліч іншої роботи в ІТ ніж лячкати форми на реакті, або круди на спрінзі з кафкою чи дотнеті, чи джанго чи ноді і т.д., ну або купу ямлів кейтса та хелма чи мобільні застосунки під iOS або Android. Є ще тестування, авто тестування, бізнес аналіз, прожект менеджмент, SEO, продажі та купа усього. В сучасному IT величезна купа професій. Програмісти на усі випадки життя, які самі усе роблять, сіті розводять та принтер починяють в дуже вже далекому минулому. В деякій мірі працюють конвеєрні методи, тільки менеджмент їх не американский а японській на загал. Коротше це давно сталий бізнес із високою конкуренцією на ньому. Тому жінок вже в ІТ доволі не мало.

З іншої сторони, якщо дружина працює в IT і буде за кордоном

закордоном дружина може працювати хоч прибиральницею і приносити 1,5к+ нетто (якщо мова йде про європу) у сімейний бюджет

закордоном дружина може працювати хоч прибиральницею і приносити 1,5к+ нетто (якщо мова йде про європу) у сімейний бюджет

Для цього треба щоб зарплата була 32k на рік (щоб було 1.5k+ по 5-ій категорії). Я не вірю, що прибиральницям стільки платять.

(щоб було 1.5k+ по 5-ій категорії)

это зачем такой мазохизм сидеть на 5 классе человеку, который работает не миниджоб?

12 евро/ч сейчас минималка
и примерно 1500 нетто на 1 или 4 классе

но вообще есть уборщицы, которые в месяц поднимают 4к нетто, пашут конечно неофициально по 12-14 часов и ищут «сложный» клининг, там оплата не по часам, а за объект. еще знаю уборщицу, которая работает официально с 4 до 10 утра (это чтобы была пенсия и страховка )) ну да, она немка )) ), а потом еще идет путцать дома в Грюнау. думаю там 2,5-3к нетто будет.

И если я могу предположить, что условный синьйор стивджобится в плане фешна, то предположить неработающую девушку с 0 вложений в себя — impossible. В USA, лазерная эпиляция от 1500, покраска-150, мани/педи от 70, и тд.

А что ей мешает сесть на лоукостер и сгонять на Кубу или в Украину, и сделать всё что надо подешовке где-нибудь на рынке за углом? Там же и отовариться может всякими шмотками, время у неё на это есть. Потом приедет обратно, скажет знакомым что в NY в бутиках всё купила за 100500, специально выбирала где подороже.

Ну вот у меня жена не работает, но на ней дом, дети со всеми активитис и еще море всего.
Да вот такое у нас разделение труда.
И я не миллионер , хотя в принципе прилично зарабатываю.

Ще кілька прощупувань про заборону виїзду після війни і це буде риторичним питанням)

а щоб стало вигідно жити за кордоном, спершу доведеться як слід напружитися і навчитися швидко вирішувати алгоритмічні задачі

а щоб стало вигідно жити за кордоном, спершу доведеться як слід напружитися і навчитися жити за кордоном, як не дивно :)

а ти розраховуєш за 250к серіали дивитись й у волейбола пектися? да ти оптиміст :)

сей ПЗ РПЗ ван мо тайм, ай дер ю!

От цікаво, дівчина порахувала, що з зарплатнею 80k EUR ірландець за рік виходить в мінус. Беручи до уваги, що там середня зарплатня у країні 45k EUR, то дівчини не постало питання, вони там всі жебракують?

Їдять у ресторанах 30% часу? Йопт, я їм три рази на день, 90 разів на місяць, це що, є люди, які їдять 30 разів на місяць у ресторані?

Таксі 2 рази на тиждень — це Київ, навряд чи у Ірландії взагалі таксі потрібне хоча б раз на рік.

Три, відносно дорогі відпустки, на рік для сім’ї киянина або ірландця $5340 на рік? Хто і що там курить. Не маю на увазі військовий час, але у звичайний час стільки будуть коштувати ДВІ дешеві, тижневі, сімейні відпустки. А $5340, це ОДНА відносно дорога, на інший континент, хоча скоріше вийде 6-7k.

Ну звісно не їдять в ресторанах і не катаються на таксі постійно, не винаймають нянь, самі прибирають в своїх квартирах, не займаються лижами/сноубордом як типовий український програміст

Ну звісно не їдять в ресторанах і не катаються на таксі постійно, не винаймають нянь, самі прибирають в своїх квартирах, не займаються лижами/сноубордом як типовий український програміст

В ресторанах їдять, десь 5-6 разів на місяць, навряд чи я у Києві більше їв.

На таксі у Європі останній раз хтось із моєї родини їздив років 5 тому, навіщо воно взагалі?

Про нянь — зараз бабусі і дідусі переїхали у Європу, живуть поряд з внуками, тому це вже не актуально. Але навіть без бабусей, ми просто залишаємо дітей у знайомих / родичів. Наприклад, позавчора ходили на Барбі, декілька сімей звезли дітей до знайомих і пішли великою компанією. А українців тут зараз просто море, це реально вже не проблема.

І лижами займаються, і багато ще чим. Але не на 6000 євро на місяць, як мінімум у Німеччині, коли ти сіньйор.

Житло по різному у всіх, ну нехай 1800 євро.
Їжа 800 євро, і це ще досить багато
Витрати, клуби, ресторани, рахунки, ТО, бензин, ще десь 1000 на місяць
Подорожі, нехай буде 16000 на рік / 1300 на місяць, а там хто, як поділить на окремі відпустки
Загалом виходить 4900 євро на місяць, або 60000 євро на рік з незапланованими витратами, типу телефон розбився, що значно менше, ніж показав нумбео.

Це я розписав варіант життя аналогічний сіньйору у Києві. В реальності буде ще вигідніше, бо в тих місцях, де зарплати 80k, житло буде коштувати 1200-1300, а там же житло коштує 1800 то і зарплати 100k+, тобто все одно буде залишатись більше.

І головне, як показує сусідній топік про пенсії, київський сіньйор змушений щомісяця відкладати і інвестувати значну суму на пенсію, що знижує його фінальні грошики у кишені.

Не забуваємо, що доступ до розваг у ЄС неймовірно вищий, ніж у Києві, де власне немає навіть жодного великого парку розваг. На що витрачати гроші у Києві, на ресторани і кіно?

На що витрачати гроші у Києві, на ресторани і кіно?

еще на уборщицу
не для того синьор по клавишам целый день стучит, чтобы за собой потом еще прибираться

А если сломал? Две сразу
«дорогая подотри пожалуйста»?

«дорогая подотри пожалуйста»

все правильно, как говорится — и в муках, и в радостях
не только ж на айтишную зэпэшку мужа сыры покупать, иногда надо помочь. тем более пятая точка — это жизненно важное место для программиста

я думаю сам
иначе на доу уже б всплыло, типа невзначай обмолвился — неработающая жена, квартира в элитном ЖК, сыры по 500 грн, персональный жопоподтируй

Я мабуть неправильний програміст, але саме так і жили до війни. Зараз ще сумніше.

Ви щось не туди потрапили. Ваші запити швидше на російського олігарха, який сидить в офісі десь в москвасіті та жере горілку з віскарем доки пара серкретарок ласкають його знизу. З офіційною пасією їздить в Куршавель, кататись на лижах та сноуборді. Бо насос крутиться — лавешка мутиться. ІТ-шникам же доводиться працювати, постійно і багато.

youtu.be/BjYphhyJ6U4?t=694 Люди помиляються, але страхування від втрати непрацездатності мало кому треба.

Але ти не можеш знати чи потрібне воно тобі поки не буде пізно.

В будь-якому випадку, я буду тільки радий за когось, якщо такий страховий випадок настане.

Люди помиляються, але страхування від втрати непрацездатності мало кому треба.

Від втрати непрацездатності точно не потрібне :)
А від втрати працездатності потрібне звичайно, і не тільки воно.

Ну шо за вопросы? Конечно же выгоднее всего программисту жить в Пакистане.

Дайте вгадаю — чергове порівняння «на руки» по індексу нумбео?

Так, нумбео теж там є)) зекономлю тобі час — середньостатичний укр сенйор в Ірландії буде жити в мінус.

середньостатичний укр сенйор

Це той що так богато жив в Україні, що завжди в розрахунках переїзжає без фінансових запасів, дозволяющих взяти житло в іпотеку, з дружиною, мама якої квіточку ростила і замуж за сінйора віддавала не для того щоб та працювати йшла, і з двома неповнолітними дітьми?
Тому що не уявляю як сінйору жити в мінус в дубліні навіть на посередню зп сінйора. Це треба зовсім з головою не дружити.

Сорі, але відео вводить в оману.

0. Тайтл про Європу, по факту порівняння лише з одною країною Європи.

1. Ірландські зп взяті з пальця? Cтатистика з Левелс, базована на опитуваннях програмістів, говорить, що медіанна зп сенйора в Ірландії 113 000 Євро www.levels.fyi/...​/senior/locations/ireland , а не 80 000 Євро як у відео.

2. Топовий рівень — це які критерії? Просто робота в ФААНГу, судячи з відео? Тому що по фільтру > 10 років досвіду і якщо дивитись дані працівників з ТОП компаній, є як і зп під 600к Євро в рік у Гугла, так і 113к Євро в Інтелі www.levels.fyi/...​mpensation&sortOrder=DESC Вибірка дуже мала, щоб робити висновки.

3. Половина стоками — можна якісь пруфи? Чи знову з пальця?

Розумію ваші консьорни. На свій захист скажу, що медіана — некоректне значення для порівняння, адже враховує всі рівні компаній. Але зп в FAANG в декілька разів вища за зп в звичайній компанії, а медіана математично випаде на найкращих програмістів середніх компаній, а не середніх програмістів.
Даних по Україні взагалі недостатньо щоб на їх основі робити такі висновки. Та я думаю що мало хто буде сперечатися, що 5к — золотий стандарт для сіньйора.

Так от моє джерело в Ірландії це рекрутери, що називали ренжи в компаніях типу J.P. Morgan або VMware та знайомі, що працюють в FAANG. TC по 600к в Google — це люди що працюють там дуже довго та мають велику кількість стоків саме через це. Прийти на 600к в Гугл ззовні доволі важко.

Все одно рахувати треба не абстрактного програміста в вакуумі, а себе конкретно, та мені здалося, що більшість глядачів знайде себе в одній із цих двох категорій.

Так от моє джерело в Ірландії це рекрутери

Тепер зрозуміло :)) Дуже серйозне джерело, як і цінність відео :))

Це було порівняння, важлива сама різниця, а не абсолютні значення. Відео не про зарплати, а про різницю зарплат. Берете свої офер і рахуєте свій кейс.

Додайте 20к євро до зп в 80к і висновок порівняння абсолютно не зміниться.

Навіщо брати взагалі цифри зі стелі? Є ж джерела, базовані на опитуванні сотень/ тисячь людей.

На свій захист скажу, що медіана — некоректне значення для порівняння, адже враховує всі рівні компаній.

Звісно, зато слова рекрутера — коректне значення.

Але зп в FAANG в декілька разів вища за зп в звичайній компанії

І що? В тому і суть, що в Ірландії в тебе є можливість працювати на умовний Гугл чи Інтел, коли в Україні ти обмежений циклумами і софтсервами. Ні, ну ти можеш і в Ірландії працювати на місцеві рога і копита, але навіщо?

Що вам не подобається там для обох категорій є порівняння, для тих хто здатен пройти в фаанг і тих, хто ні

Я ніби зразу написав, що не подобається — цифри зі стелі, але розумію, треба якось приваблювати аудиторію на канал.

Ось таку статтю ще почитайте dou.ua/forums/topic/34770

TC по 600к в Google — це люди що працюють там дуже довго та мають велику кількість стоків саме через це.

Як саме ви рахуєте ТС в Гуглі? Акції ви рахуєте на момент «grant», «vest» чи продажу і 600к це яка валюта? Акції деноміновані в usd а зп в Ірландії платять в eur і курс usd/eur дуже волатильний.

Прийти на 600к в Гугл ззовні доволі важко

Я не впевнений чи я правильно розумію цю фразу. Зазвичай компанії не виробляють співробітників всередині компанії, тому у будь-якому випадку людина приходить в Гугл "ззовні’. На який ТС і через який час людина може вийти на ТС в 600к вже залежить від людини.

Рахую TC на момент підписання оферу — ту суму що обіцяють за рік. Що по факту вийде це як пощастить. Волатильність курсу не грає величезної ролі. 600к знайшов коментатор зверху на levelsfyi. Скоріш за все це в баксах. Мала на увазі, що прийти на компенсацію 600к одразу менш вірогідно ніж дорости до неї отримуючи підвищення в стоках з ранніх років життя корпорації.

Ранні роки нічого не дають, бо вестаються (=дається на руки) стоки протягом 4х років від моменту видачі.

Дякую за відповідь. Коли підписуєш контракт, ТС як «суму на рік» не обіцяють, ТС програміст має вихарувати самостійно виходячи з того що написано в контракті і в додатках до нього і вже він/вона вибирає для себе як йому/їй зручніше враховувати акції (на момент Grant чи Vest і відповідно ціну акцій у який момент). Волатильність курсу грає велику роль (наприклад дали програмісту 200к usd акціями в момент коли eur/usd був 1.0 і це 200к eur а на момент продажу курс вже був 1.18 і це вже 170к eur, то яку суму краще врахувати? І чи можна сказати що 30к на рік це незначна похибка і ролі не грає?).
І як вже тут відповіли акції вестяться 4-5 років зазвичай і тому все ще було більше ніж 4-5 років тому на ТС напряму не впливає.

Заборону на виїзд чоловікам залишити. Ввести заборону на виїзд для жінок на 15 років.
Привезти 20 млн жінок з Африки, Азії, Океанії, Америки. А краще 40-60 мільйонів.
Дозволити #гареми.
3-8 дітей від 50 млн жінок дозволить збільшити населення України до 100-200 млн у 2025-2050 роках.
За таких умов ІТ спеціалісту вигідніше жити в Україні, де він зможе мати гарем з 3-5 жінок.

Класний прикол враховуючи те що кордони закриті)) сміялись всією галерою

до війни було так: за баблом — україна, за комфортним життям та оточенням — європа.
кому що важливіше.

Все дуже просто:
якщо ти чоловік — вигідніше жити в Європі.
якщо ти жінка — то в Україні)

І кому така оцінка зараз потрібна?) історикам?)

Війна це час, коли все встає на паузу і неможливо загадувати наперед, бо ніхто наперед не знає конфігурацію повоєнного світу. Хоча такі обговорення вже показують, як ми шукаємо у війні нової нормальності, що й не дивно. А втім, взірцеві для нас брити жили у війні шість років.

В Європі — дорожче але безпечніше, в Україні — небезпечніше але дешевше. Питання як правильно порахувати саме вигоду.

Так це впливає не на дешеве життя, а на відсутність грошей.

Є чимало способів заробляти гроші віддалено, але обмаль місць з інфраструктурою, де так само дешево, як в Україні.

небезпечніше але дешевше.

Было до войны. Теперь всё так же небезопасно, а в догонку ещё и цены как во многих странах Восточной Европы

Теперь всё так же небезопасно

Так же? 😯

Не, понятное дело что Украина до масштабного вторжения и после сильно отличается в плане безопасности. Но не стоит забывать что фактически война началась в 14 году. Да и до этого в плане бытовой безопасности Украина проигрывала большинству стран

Підписатись на коментарі