CTO Meetup. 🦄 Як знайти свого єдинорога? Приклад інженера-засновника People.AI
Всім привіт!
Я знову на зв’язку зі своїми інсайтами зі світу СТО та стартапів.
Вчора мені випала честь поспілкуватися з Вовою Петровим, інженером-засновником (akka founding engineer) і директором в People.AI. Він розповів про його шлях інженера-засновника від компанії в три людини до компанії з оцінкою в мільярд.
Мене зацікавило, як можна визначити компанію на раній стадії з потенціалом стати єдинорогом🦄. Це складне завдання, і не існує методу, що дає хоча б найменші гарантії. Венчурні капіталісти та інвестори часто дивляться на конкретні сигнали та характеристики при оцінці стартапів. Ось деякі стратегії та рекомендації, які варто мати на увазі:
- Команда засновників
- Розмір потенційного ринку (TAM, SAM, SOM)
- Унікальна ціннісна пропозиція
- Масштабованість
- Traction (це взагалі перекладається 😅? якщо знаєте український аналог, напишіть, будь ласка)
- Капіталовитрати
- Захищена технологія або ІP
- Регулятивне середовище
- Конкурентне середовище, тощо
Вова Петров розповів про власний підхід та оцінку компаній, які мають потенціал. Ось кілька його порад:
- Шукайте лідерів, яким ви дійсно довіряєте. Ви маєте вірити в те, що цей лідер, має потенціал довести компанію до мільярдної оцінки або іншого ключового результату, в якому ви зацікавлені.
- Переконайтеся, що цільовий ринок є обширним. Це дозволить вашій компанії розраховувати на якусь частку ринку в майбутньому, якщо ви зможете вирішити біль клієнта та масштабуватись.
- Віддавайте перевагу середовищу навчання. Обирайте компанії, де співробітники знають більше, ніж ви. Ви зможете набагато швидше вирости. З часом це може виявитися ціннішим, ніж оцінка компанії.
- Переконайтеся, що компанія зростає. Інвестиційні раунди, ARR, непублічна інформація про стан справ у компанії, можуть дати багато інформації.
Відповідь Вови на питання «Як зрозуміти, що компанія має потенціал єдинорога 🦄 при наймі на ранній стадії? Які питання задавати CEO?», можна знайти за посиланням на YouTube.
Для тих, хто хоче дізнатися більше, повний ефір можна знайти на YouTube
Ми йдемо на невеликі канікули🌴. До зв’язку у вересні!
Посилання на попередній пост «How to Become a Great CTO» — 😰 Нова хвиля скорочень у тех секторі
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів