Питання по фреймворку Django

Всім привіт!
Я початківиця в цій сфері, проходжу курси, читаю книги, дивлюсь відео. Наразі зупинилась на фреймворку Django, але ніяк не можу розібратися з певними питаннями про цей фреймворк та на нього схожі (Flask).

1. Як на проекті з Django розділяється бек та фронт?
2. Чи на справжньому проекті мені теж треба буде писати та рендерити темплейти? (як і в більшості туторів на цю тему)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бек та фронт розділяються незалежно від фреймворку. Або твій сервер повертає готовий хтмл (хоч Джанго, хоч фласк, хоч фаст-апі) , або твій сервер повертає json дані, які необхідні для рендерингу на клієнті (реакт, вью, ангуляр). Як бекенд розробник ти маєш вміти працювати з обома типами. Бувають «справжні» проекти, де немає потреби в якійсь крутій динаміці на сторінці і простіше хтмл рендерити відразу на сервері.

В новому проекті скоріш за все Django буде як API, а frontend буде зроблений на фреймворку з sever-side rendering, як от next.js або nuxt.

На старіших проектах будуть темплейти, а css/js буде збиратись так як буде налаштовано — або ніяк, або через якусь бібліотеку-інтеграцію з webpack, на що вистачить фантазія.

Не зустрічав проектів на темплейтах. Можливо десь і є, але переважно бек — це АПІ. Тобто у випадку джанго — це DRF.
Якщо потрібно глянути на проект, наближений до реального, то чекни це репо
github.com/tavor118/pj
Але спочатку — туторіал в доці джанги, потім
tutorial.djangogirls.org/uk
Потім — 3 книжечки —
www.amazon.com/...​hoppingPortalEnabled=true

1. Можна використовувати 2 підходи: 1 — статика, такий собі model-view-controller (а в django це model-template-view) — це коли бекенд і фронтенд (templates на jinja + js/jquery) крутяться в одному проекті. 2 — динамічний, коли бекенд — це rest endpoints (django rest framework), а фронтенд живе своїм життям в іншому власному проекті.

2. так, цілком можливо. Наприклад djinni написаний на статиці. Я бекенд розробник і пишу на django, але якщо треба якийсь робочий сервіс напилити швидко для внутрішнього користування — накидую то діло в темплейти. Вважаю, що мінімально верстати повинен вміти кожен бекендер)

статика != легасі, як пишуть))

Дивлячись що ти розумієш під терміном «Справжній проект». Є справжні легасі проекти де використовуються темплейти, є наприклад odoo який дуже схожий на Django і є готовим ERP. Там теж темплейти.
Але багато хто використовує JS фреймворки, а на Django будується API. Спробуй покопати в сторону Django REST Framework та поексперементувати з ним — побудувати API (здається там і Swagger генератор був вбудований — створи красивий REST із свагером

Підписатись на коментарі