Чи є місце для Барбі у DevOps?
Вітаю!
Мене звати Наталія Ковалівська, я очолюю HR department у компанії OpsWokrsCo. І сьогодні хочу поговорити на тему наших можливостей. Зокрема у фокусі позиції DevOps інженера.
Минулого тижня закрили вакансію у компанії на позицію Junior DevOps engineer. Шукали свідомо молодого спеціаліста, як то кажуть на виріст. Нам подобається навчати, ділитися досвідом, тож такий підхід іноді використовуємо для розширення команди. Звичайно спершу junior працює на внутрішніх проєктах під пильним супроводом ментора.
Враховуючи кількість «Open to work» спеціалістів на ринку, рекрутер працював переважно із вхідними відгуками кандидатів. Воронка вибудувалась ідеальна. Серед усіх резюме виділялось кілька претенденток-дівчат на цю посаду. Мені особисто дуже імпонують жінки в айті, бо я просто захоплююсь ними. Я гуманітарій і мені магія цифр та коду здається недосяжною.
До того ж за понад десять років роботи в айті я мала щастя працювати з неймовірно талановитими спеціалістами, серед яких звичайно було багато дівчат.
У нашій команді DevOps інженерів на сьогодні немає дівчат і мені було цікаво познайомитися саме із леді- інженерами.
Цього разу сталося так, що оффер отримав амбіційний хлопець.
Дівчата отримали відмову, у цьому випадку причина відмови конкретно у знаннях та навичках, зокрема, рівень англійської підкачав.
Ми щиро бажаємо успіхів іншим кандидатам та кандидаткам і я впевнена, що кожен знайде своє місце.
Жінкам є місце там, де вони хочуть бути, так само як і чоловікам. Професія DevOps інженера вимагає аналітичного складу розуму, який дозволяє розкривати складні взаємозв’язки між різними компонентами інфраструктури. Це не лише робота з конкретними технічними рішеннями, а й здатність бачити загальну картину та прогнозувати можливі наслідки змін.
У своєму щоденному завданні DevOps інженери вирішують виклики, пов’язані з автоматизацією, масштабуванням, безпекою і надійністю інфраструктури. Вони використовують розуміння бізнес-процесів, щоб досягти більш ефективної координації між різними командами та забезпечити плавний обіг додатків і сервісів.
Окрім технічної компетенції, DevOps інженери також повинні мати відмінні комунікаційні навички. Вони спілкуються як з розробниками, так і з іншими інженерами, оперативним персоналом та менеджментом. Це допомагає забезпечити розуміння всіх етапів розробки й ефективну взаємодію між всіма сторонами.
Необхідно також зазначити, що DevOps інженери є ключовими фігурами у сучасних командних розробках та впровадженні. Їхні знання і вміння впливають на швидкість розробки, якість продукту та загальний успіх проєкту. Тому вони є незамінними для будь-якої компанії, що прагне до високої ефективності та інноваційності у своїх технічних рішеннях.
Отже, DevOps — це не лише технічна робота, але й командна динаміка, співпраця та розбудова продуктивної культури.
Пригадала досвід, коли до нас прийшла талановита дівчина-інженер, на ім’я Даша і як позитивно це вплинуло на команду.
Я працювала із однією дівчиною- девелопером, яка брала активну участь у розвитку ком’юніті Women who code. Зараз Олена живе у Лондоні, працює у компанії Google і здається це ще не межа.
До речі, коли я прийшла в айті, я дуже відчувала, що опинилась у чоловічому бізнесі. Пам’ятаю, як в офісі із дівчат була я та бухгалтер. На нарадах я терпляче чекала, поки чоловіки висловлять свої думки, потім ділилась своіми ідеями. Так було допоки я не усвідомила, що все це стереотипи, що хлопці не сприймають мене як жінку, вони сприймають мене як експерта у окремих питаннях. Мені стало простіше, а бізнесу корисніше. Але то було давно, потім команда швидко росла і нас стало багато крутих і цікавих особистостей.
Гендерні ознаки можуть виявлятися в способі сприйняття, опису та відношенні до певних професій. Вони можуть впливати на стереотипи, які формуються навколо певних видів робіт та ролей.
Наприклад, професія медсестри, кого ви уявляєте у цій ролі? Звичайно переважно це жінки. Або професія водія вантажівки, тут дівчата рідко трапляються за кермом.
Проте все це стереотипи. Ми всі різні, але кожен із нас має нескінченний потенціал, в силу якого варто вірити.
Цього разу ми не отримали у команду +1 дівчину DevOps інженера. Але дівчатам точно є місце у DevOps або в іншій сфері, якщо вони того хочуть. Так само як і кожному із вас.
Нехай цей приклад стане додатковою мотивацією для жінок розглянути можливості у технічних сферах, включаючи DevOps. Жінки мають всі можливості досягти великих висот у будь-якій професії, де вони відчувають себе комфортно та мають бажання розвиватися. DevOps — це галузь, де аналітичний склад розуму та здатність бачити глибокі зв’язки між компонентами інфраструктури можуть принести результати, що вражають.
Як казала головна героїня фільму «Барбі»: «I don’t want to be an idea, and I want to invent them».
Найкращі коментарі пропустити