Чи є місце для Барбі у DevOps?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Вітаю!
Мене звати Наталія Ковалівська, я очолюю HR department у компанії OpsWokrsCo. І сьогодні хочу поговорити на тему наших можливостей. Зокрема у фокусі позиції DevOps інженера.

Минулого тижня закрили вакансію у компанії на позицію Junior DevOps engineer. Шукали свідомо молодого спеціаліста, як то кажуть на виріст. Нам подобається навчати, ділитися досвідом, тож такий підхід іноді використовуємо для розширення команди. Звичайно спершу junior працює на внутрішніх проєктах під пильним супроводом ментора.

Враховуючи кількість «Open to work» спеціалістів на ринку, рекрутер працював переважно із вхідними відгуками кандидатів. Воронка вибудувалась ідеальна. Серед усіх резюме виділялось кілька претенденток-дівчат на цю посаду. Мені особисто дуже імпонують жінки в айті, бо я просто захоплююсь ними. Я гуманітарій і мені магія цифр та коду здається недосяжною.

До того ж за понад десять років роботи в айті я мала щастя працювати з неймовірно талановитими спеціалістами, серед яких звичайно було багато дівчат.

У нашій команді DevOps інженерів на сьогодні немає дівчат і мені було цікаво познайомитися саме із леді- інженерами.

Цього разу сталося так, що оффер отримав амбіційний хлопець.

Дівчата отримали відмову, у цьому випадку причина відмови конкретно у знаннях та навичках, зокрема, рівень англійської підкачав.

Ми щиро бажаємо успіхів іншим кандидатам та кандидаткам і я впевнена, що кожен знайде своє місце.

Жінкам є місце там, де вони хочуть бути, так само як і чоловікам. Професія DevOps інженера вимагає аналітичного складу розуму, який дозволяє розкривати складні взаємозв’язки між різними компонентами інфраструктури. Це не лише робота з конкретними технічними рішеннями, а й здатність бачити загальну картину та прогнозувати можливі наслідки змін.

У своєму щоденному завданні DevOps інженери вирішують виклики, пов’язані з автоматизацією, масштабуванням, безпекою і надійністю інфраструктури. Вони використовують розуміння бізнес-процесів, щоб досягти більш ефективної координації між різними командами та забезпечити плавний обіг додатків і сервісів.

Окрім технічної компетенції, DevOps інженери також повинні мати відмінні комунікаційні навички. Вони спілкуються як з розробниками, так і з іншими інженерами, оперативним персоналом та менеджментом. Це допомагає забезпечити розуміння всіх етапів розробки й ефективну взаємодію між всіма сторонами.

Необхідно також зазначити, що DevOps інженери є ключовими фігурами у сучасних командних розробках та впровадженні. Їхні знання і вміння впливають на швидкість розробки, якість продукту та загальний успіх проєкту. Тому вони є незамінними для будь-якої компанії, що прагне до високої ефективності та інноваційності у своїх технічних рішеннях.

Отже, DevOps — це не лише технічна робота, але й командна динаміка, співпраця та розбудова продуктивної культури.

Пригадала досвід, коли до нас прийшла талановита дівчина-інженер, на ім’я Даша і як позитивно це вплинуло на команду.

Я працювала із однією дівчиною- девелопером, яка брала активну участь у розвитку ком’юніті Women who code. Зараз Олена живе у Лондоні, працює у компанії Google і здається це ще не межа.

До речі, коли я прийшла в айті, я дуже відчувала, що опинилась у чоловічому бізнесі. Пам’ятаю, як в офісі із дівчат була я та бухгалтер. На нарадах я терпляче чекала, поки чоловіки висловлять свої думки, потім ділилась своіми ідеями. Так було допоки я не усвідомила, що все це стереотипи, що хлопці не сприймають мене як жінку, вони сприймають мене як експерта у окремих питаннях. Мені стало простіше, а бізнесу корисніше. Але то було давно, потім команда швидко росла і нас стало багато крутих і цікавих особистостей.

Гендерні ознаки можуть виявлятися в способі сприйняття, опису та відношенні до певних професій. Вони можуть впливати на стереотипи, які формуються навколо певних видів робіт та ролей.

Наприклад, професія медсестри, кого ви уявляєте у цій ролі? Звичайно переважно це жінки. Або професія водія вантажівки, тут дівчата рідко трапляються за кермом.

Проте все це стереотипи. Ми всі різні, але кожен із нас має нескінченний потенціал, в силу якого варто вірити.

Цього разу ми не отримали у команду +1 дівчину DevOps інженера. Але дівчатам точно є місце у DevOps або в іншій сфері, якщо вони того хочуть. Так само як і кожному із вас.

Нехай цей приклад стане додатковою мотивацією для жінок розглянути можливості у технічних сферах, включаючи DevOps. Жінки мають всі можливості досягти великих висот у будь-якій професії, де вони відчувають себе комфортно та мають бажання розвиватися. DevOps — це галузь, де аналітичний склад розуму та здатність бачити глибокі зв’язки між компонентами інфраструктури можуть принести результати, що вражають.

Як казала головна героїня фільму «Барбі»: «I don’t want to be an idea, and I want to invent them».

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я такий собі девопс, але щось не пам’ятаю в консолі AWS чи в командах cubectl жодної операції, яку можна було б виконати лише чоловічим статевим органом.

Пропоную такий самий алгоритм застосовувати для пошуку відповіді на весь клас питань — «чи є місце дівчатам в XYZ?» Є операції, для виконання яких потрібен виключно прутень — немає місця, якщо таких операцій немає — дівчата можуть займатися XYZ.

Для «психологічної підтримки» пост непоганий (типу you go girl!), але як новина — ні про що, якщо чесно. Якщо прибрати стать, то виходить:

Цього разу сталося так, що оффер отримав кандидат Х.
Кандидати А, В, С, D, E отримали відмову, у цьому випадку причина відмови конкретно у знаннях та навичках, зокрема, рівень англійської підкачав.

Оце так «шок» — спеціаліста обрали за скіллами, а не за гендером чи іншими нерелевантними параметрами.

Коли я працював на заводі, то у нас було досить багато жінок операторів станків (токарниць, фрезерувальниць, шліфувальниць і т.д.), жінок операторів кранів, жінок інженерів і т.д. І якось нікому не приходило в голову принижувати жінок словами про те, що: «Ого, ти лише подивись на неї — вона ж лише жінка, а працює на одному рівні з чоловіками!».

Тобто, я погоджуюся з тією частиною, де написано, що і хлопці і дівчата можуть ставати ким захочуть, навіть у складних професіях. Але я не вважаю, що для дівчат це більше досягнення ніж для хлопців. Якщо це складна професія — то будь-хто, хто її опанував — молодець, якого б гендеру ця людина не була. Якщо це проста професія — то нема приводу для гордості, також хто б ти не був.

В статті про девопсів-початківців хотілось би прочитати, який скіл стал ключовим для прийняття рішення про найм, наприклад. Або порада щодо популярного пробілу в знаннях, який багатьом варто було б закрити. А не про те, що у девопсів в трусах :)

З повагою ставлюся до авторки тексту, але:

«Пригадала досвід, коли до нас прийшла талановита дівчина-інженер, на ім’я Даша і як позитивно це вплинуло на команду».

Що саме позитивно вплинуло на команду?

Те, коли вона прийшла до вас?
Те що вона прийшла саме до вас?
Те що вона талановита?
Те що вона дівчина?
Те що вона інженер?
Те що її ім’я Даша?

Про що ви пишете? Що ви намагаєтесь сказати?

«Это BBC или сумасшедший дом?» ©

Мені особисто дуже імпонують жінки в айті, бо я просто захоплююсь ними.

А мали б імпонувати спецілісти без гендерної ідентифікації!

Взагалі цікава тенденція вимальовується, статті пишуться не про спеціалність з уклоном на спеціальність (пробачте за тавтологію), а про гендерну «кваліфікацію» в них. Наступним етапом буде стаття введення квот на жінок у відділі?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
На нарадах я терпляче чекала, поки чоловіки висловлять свої думки, потім ділилась своіми ідеями. Так було допоки я не усвідомила, що все це стереотипи, що хлопці не сприймають мене як жінку, вони сприймають мене як експерта у окремих питаннях

А можна поцікавитись що було після просвітлення? Ви перестали чекати поки люди висловляться і стали перебивати?

Мені чомусь здається на будьякому мітингу це етикет дати людям говорити й висловити свої ідеї, і чекати поки вони її договорять і довисловлюють :)

Звісно дівчатам є місце всюди. Я наприклад абсолютно не проти простихоспаді, аби коли впав прод на вихідних чи вночі, щоб на колі опівночі були гендерно вирівняні учасниці й учасники, яким всюди є місце і яких вирвали з класного клубєшніка чи розбудили серед ночі. Але менеджмент проти чомусь, вже навіть сварився за це

А чому менеджмент проти щоб інші люди окрім вас піднімали прод? Дивні якісь.

Барби — это пластиковая кукла
Вы так кого именно обозвали?

А мали б імпонувати спецілісти без гендерної ідентифікації!

Взагалі цікава тенденція вимальовується, статті пишуться не про спеціалність з уклоном на спеціальність (пробачте за тавтологію), а про гендерну «кваліфікацію» в них. Наступним етапом буде стаття введення квот на жінок у відділі?

Я звісно вибачаюсь, але Ви вже «поїхали» зі своєю барбі. Який фемінізм в країні , де по статевому ознаку багато що сепарується ?

Ви не розумієте, це інше! У жінок нема прав писати код, у них відбирають клавіатуру, а в спеціалізованих магазинах не продають тематичні книжки, на співбесідах замість питати про скіли — домагаються і вцілому всіляко закривають їм туди шлях.

А ви дочитали пост до кінця?

Я дочитав, але цілоком згоден з автором коментаря, ви сепаруєте по статевих ознаках, а не по професійних, це назвивається «повєсточька». Яка, на біса, «Барбі»? Фільмів надивились?

Цікаво, чому ще сюди фемінітив не прикрутили, шось типу Девопеса, чи Девопсерка, як правильно?

Коли барб почнуть грузити в бусіки не зламності — тоді і поговоримо про тему вашого топіку

З повагою ставлюся до авторки тексту, але:

«Пригадала досвід, коли до нас прийшла талановита дівчина-інженер, на ім’я Даша і як позитивно це вплинуло на команду».

Що саме позитивно вплинуло на команду?

Те, коли вона прийшла до вас?
Те що вона прийшла саме до вас?
Те що вона талановита?
Те що вона дівчина?
Те що вона інженер?
Те що її ім’я Даша?

Про що ви пишете? Що ви намагаєтесь сказати?

«Это BBC или сумасшедший дом?» ©

Про DevOps інженра, яка у нас працювала, можу написати окремий пост. Звісно за згоди самоі Даши, тоді розкажу, де, коли і чому. Чим виділялась поміж інших. У даному пості згадала двох колег як приклад можливостей і нескінченого потенціалу людини.
За поважне ставлення- дякую), мені приємно і я рада знайомству!

У даному пості згадала двох колег як приклад можливостей і нескінченого потенціалу людини.

Або я щось не розумію або ви в заголовку об’єктивізували людину і диференціювали її як «Барбі»

Минулого тижня закрили вакансію
Як казала головна героїня фільму «Барбі»

«привіт жжешечка..»

До речі, коли я прийшла в айті, я дуже відчувала, що опинилась у чоловічому бізнесі

Коли прийшла в айті...

Мені особисто дуже імпонують жінки в айті, бо я просто захоплююсь ними. Я гуманітарій і мені магія цифр та коду здається недосяжною.

....ейчаром.
*facepalm*

Хоча з цього

мені магія цифр та коду здається недосяжною

наче і випливає що айті то щось з цифрами та кодом, але якщо себе та/або інших жінок називати «Барбі» то може і не випливає....

Так то

мені теж імпонують жінки в айті. А ще мені імпонують чоловіки в ейчарах, але чомусь їх там майже немає, це що виходить, що жінки не пускають чоловіків в свій «жіночий бізнес»?

Чоловіка в HR є, вони можуть бути крутими спеціалістами, так само, як і жінки в DevOps.
Слово Барбі вжито у назві, метафорично. Дивіться, Як це спрацювало- більшість коменатрів свідчать, що люди і не читають пост, значить вдала назва- назва має чіпляти. Барбі як образ красивоі і щасливоі теж може бути, просто цей образ глибше.
Я пишаюсь бути HR, тому не витрачайте час аби зачепити.

Барбі немає місця у DevOps. Барбі це пластикова лялька.

Чи є місце для Барбі у DevOps?

все зависит от размера груди и талии

А дiвчатам приємно, коли їх називають Барбi?

Я знав одну, якiй було ок, але її ім’я і справді Барбара)
Що характерно, зазвичай Барбi її звали iншi дiвчата)

Для «психологічної підтримки» пост непоганий (типу you go girl!), але як новина — ні про що, якщо чесно. Якщо прибрати стать, то виходить:

Цього разу сталося так, що оффер отримав кандидат Х.
Кандидати А, В, С, D, E отримали відмову, у цьому випадку причина відмови конкретно у знаннях та навичках, зокрема, рівень англійської підкачав.

Оце так «шок» — спеціаліста обрали за скіллами, а не за гендером чи іншими нерелевантними параметрами.

Коли я працював на заводі, то у нас було досить багато жінок операторів станків (токарниць, фрезерувальниць, шліфувальниць і т.д.), жінок операторів кранів, жінок інженерів і т.д. І якось нікому не приходило в голову принижувати жінок словами про те, що: «Ого, ти лише подивись на неї — вона ж лише жінка, а працює на одному рівні з чоловіками!».

Тобто, я погоджуюся з тією частиною, де написано, що і хлопці і дівчата можуть ставати ким захочуть, навіть у складних професіях. Але я не вважаю, що для дівчат це більше досягнення ніж для хлопців. Якщо це складна професія — то будь-хто, хто її опанував — молодець, якого б гендеру ця людина не була. Якщо це проста професія — то нема приводу для гордості, також хто б ти не був.

Дякую за коментар, насправді цінно, що ви дочитали, хоч для вас і не про що та ще і коментар залишили. Це без підтексту.

Якщо це складна професія — то будь-хто, хто її опанував — молодець, якого б гендеру ця людина не була

Тільки дівчатам доводиться опановувати під дуже «підбадьорюючі» заклики неадекватних людей (їх мало, 5% від популяції, але зустрічаються) в стилі «Місце жінки на кухні», «Знаєм, ви в інститут прийшли заміж вийти», «Дєвушка, позовітє сісадміна! — Я тут сісадмін, я вас уважно слухаю» ітп.

Але все буде класно, як тільки ви навчитесь цих 5% неадекватів посилати в ліс :D

Круто, дякую!

Я на днях створила тікет для наших девопсів — пофіксити черги на одному з серверів. Хлопець, якому передали цей тікет, написав мені в приват з питанням, в кого він може уточнити технічні деталі)) Хлопець, до речі, був наш, також з України.

Так це нормально.

По-перше, може ви створили тікет за когось, хто не міг того зробити і попросив вас (так буває: обідня перерва, лікарняний, повітряна тревога, і т.п.), або якась інша людина більше розуміється на тій проблемі і ви можете перенаправити.

По-друге, ви не додали технічних деталей в тікет. Це тільки підкріплює перший пункт.

Питання доволі логічне.

Спеціально перевірила цей тікет ще раз (якраз не закінчила працювати на сьогодні) — вказане все, що тільки можна: сервер (хост і директорія), описана проблема, доданий текст помилки. Пояснено, що зроблено в коді для вирішення проблеми, але не допомогло. Чітко сформульоване прохання — прибрати тайм-аут в 1 хвилину для виконання jobs.
Я люблю описувати свої прохання/тікети максимально деталізовано, щоб ніхто потім не смикав. Але є такі люди, які все одно напишуть в чаті, скільки деталей їм не надай.

«ты слишком тупой для это работы», «это не твое», «никто из вас не будет работать по професии», «вы нам не подходите, это больше женская работа», «позовите старшего». Возможно такие подбадривающие комментарии не настолько резкие как «Місце жінки на кухні», но в мужском мире их не меньше.

Було б дуже корисно, якби девопси (хлопці та дівчата) розповіли про свій шлях — як вони прийшли до цієї діяльності. Тому що, наскільки я знаю, девопсами не стають дуже швидко.

Зазвичай це люди, які спочатку адміністрували якісь мережі (інтернет в під’їзді чи домі), розбиралися з OC різних видів, ковирялися з Linux, ітп. Якшо ви опишете шлях «Як стати девопсом» або «Як я стала девопсом» — людям буде більш ясно, як ним стати і з чого починати.

Так, це теж крута тема і на цю тему досить багато інформації. Дякую за зворотній зв’язок.

Дякую за статтю. З мого досвіду, у дівчат кращий емоційний інтелект і навички комунікації, що допомагає в роботі. Це доповнює аналітичні здібності і технічні хард скіли

Дякую за зворотній зв’язок.

Здебільшого такі «перекоси» стосуються вітчизняного ринку...
Зараз знаходжусь в процесі зміни місця роботи... також в іноземну компанію... де до мене на цій посаді (Lead DevOps) також працювала дівчина...
Хоча сама стаття виглядає як аутотренінг)))

Так, стереотипи тягнуться з минулого, але і нові формуються.
Щодо аутотренінгу- навряд чи), я не технічний спеціаліст, тому не виборюю місце серед DevOps інженерів)). Жартую

Вас особисто не мала на увазі...)) а лише те, що правильні стереотипи НЕ формуються... дівчата на таких посадах в Україні це скоріше виключення, яке ЗАВЖДИ сприймається скептично...

Дяую, Таню, крутий коментар насправді!

Мені цікаво чи є місце у DevOps для шульги. Зможе хтось цю тему розкрити?

Немає. Твій шлях — у крамницю Фдандерса.

Серед усіх резюме виділялось кілька претенденток-дівчат на цю посаду. Мені особисто дуже імпонують жінки в айті, бо я просто захоплююсь ними. Я гуманітарій і мені магія цифр та коду здається недосяжною.

это же явный сексизм нафиг. почему женщины думают, что если оно исходит от них, то это защита свободы, а если от мужчин — то это женщиноненавистничество?

Цей текст написано з допомогою чатгпт? Доволі беззмістовно і нелогічно. Можна відчепитися від жінок?

Текст написаний мною. Я- жінка.

Я теж жінка, і мені незрозуміло, яка мета цього тексту і навіщо він взагалі існує

Це нормально, на мою думку. Нам подобається різне, нам зрозуміле різне.

В статті про девопсів-початківців хотілось би прочитати, який скіл стал ключовим для прийняття рішення про найм, наприклад. Або порада щодо популярного пробілу в знаннях, який багатьом варто було б закрити. А не про те, що у девопсів в трусах :)

Такі статті теж є, до речі, я не так давно писала на схожу тематику. А цей пост про інше.

субординат в юніті дівчина , на проекті дівчина, чудово працюємо

Зачем тащить кого то если человек не хочет? когда человек захочет — он сам к нужному прийдет, а дальше рынок и конкуренция расставит все по своим местам. А то можно быстро прийти к маразму как на западе — когда вместо скилового берут трансгендера африканца из лгбт движухи. И начинать нужно не с пропаганды какой то работы или направления, а с воспитания детей и школы — где нужно говорить каждому ребенку что он может хоть в космос полететь = главное желание и стремление к этому.

Та ніяк не будемо. Ринок сам виправить ситуацію, бо інакше доведеться насильно змушувати дівчат йти в девопси та й розробники теж)

Змушувати не треба), головне давати можливість спробувати будь-якій людині знайти себе

Насильно не можна, зате можна відкидати кандидатів, які можливо більш кваліфіковані за професійними якостями, але мають привілейований ґендер. Або знімати утримання із зарплатні привілейованих осіб та доплачувати менш привілейованим. Таким чином нерівність буде подолана!

Насильно не треба і не можна, згодна.
Дякую за коментар!

тобто знімати відсоток у seniors, щоб доплачувати junior-ам. Давай уравніловку для всіх!
Геть дискримінацію по досвіду!
:DDD

Та навіщо той DevOps, онліфанс легше і прибутковіше. ггг

Новинка від Mattel — круто придумали. Експертність спеціаліста дійсно не залежить від статі

Спочатку видали порцію лайна, а потім присипали рожевою пудрою.
А ще кажете, що kenough. Не вірю.

У нашій команді DevOps інженерів на сьогодні немає дівчат і мені було цікаво познайомитися саме із леді- інженерами.

Не дочитавши до кінця хотів написати, що при цьому в нас був дуже позитивний досвід з дівчиною DevOps. Але вже далі по тексту побачив що це згадується.
Сподіваюсь що ми виправимо ситуацію у найближчому часі і в нас буде навіть не одна дівчина інженер.

Як казала головна героїня фільму «Барбі»:

ги, самий гендерно стереотипний фільм, який можна уявити.
а те що він зібрав таку касу, вказує що цей стереотип про Барбі — ого який масовий.

От якби ви з «Опенгеймера» щось процитували... тоді була б крута крапка у розмові про гендерні стереотипи :)

о, дякую за ідею!

Ти реально віриш що касу яку заявляють люди які створили фільм барбі реальна,а не надумана?

Вау, такої конспіраційної теорії я ще не чула

якщо вже пішла підготовка до сіквелу — то є успіх.
успіх в кіноіндустрії — то гроші.
якщо й приписали пару сотен тисяч доходу — то такє.

я вірю в те що капіталісти вимагають фінансової звітності, і сильно обдурити їх не вийде.
політичної ж волі, у такому обмані про касу Барбі — я не бачу.

Я такий собі девопс, але щось не пам’ятаю в консолі AWS чи в командах cubectl жодної операції, яку можна було б виконати лише чоловічим статевим органом.

Пропоную такий самий алгоритм застосовувати для пошуку відповіді на весь клас питань — «чи є місце дівчатам в XYZ?» Є операції, для виконання яких потрібен виключно прутень — немає місця, якщо таких операцій немає — дівчата можуть займатися XYZ.

Ну ні. Хлопці та дівчата просто різні. Біологічно, в т.ч. і мозок, і софт скіли по-різному функціонують. Так, ми всі все ще homo sapiens, але таки різниця є. Тому чоловіки, які працюють манікюрщиками — це рідкість. Тому дівчата, які штукатурять стіни — також. І питання не тільки у фізичній силі. Тобто звязок зі статевим органом — непрямо — але є. Відкидати це — це відкидати біологію.

Я ж не казав «всі хлопці — в манікюрники», чи «всі дівчата — на бульдозер!» Моє правило відповідає на питання «чи є місце дівчатам в XYZ», не більше.

До речі, штукатурниці, оздоблювальниці, малярші тощо — зовсім не рідкість.

Як раз саме дівчина-штукатурниця трапляється доволі часто
Бо за часів совку і після нього в ПТУ багато дівчат йшло саме на цю професію

Можете закидати вакансії(особливо вітаються вакансії для початківців) у групу по вивченню девопс яку я створив: t.me/DevOpsMarathon

В тому числі, там є і чимало мотивованих дівчат які шукають роботу.

Або пишіть в приват, підшукаємо вам ідеального кандидата.

Я мала честь працювати над розробкою продукту з найталановитішою дівчиною, яку тільки знаю. Вона могла все — і код, і логіку, і архітектуру, і навіть DevOps 😏 Тому так! Дівчатам є місце всюди і вони афігенні!

Згодна! дякую за коментар

Не підкажете, який промт в ChatGPT вводили?

Ні, не підкажу). Мені подобається самій писати, особливо, якщо ділюсь роздумами.

Вам іронічно натякають, що стаття беззмістовна. Який меседж ви хотіли донести? Що жінки не настільки тупі, щоб працювати девопсами? Серйозно? В 2023 ви потратили час і сили для того, щоб донести всім це одкровення? Особливо тонкої іронії додає той факт, що самі ви не девопс і не технар, в девопси не спішите перекваліфіковуватися і взагалі ця «магія коду здається недосяжною». Ви жінка в ІТ на самій найстереотипнішій посаді — ейчара розповідаєте як класно жінкам працювати девопсами. Не знаю що тут ще добавити. Успіхів вам!

Підписатись на коментарі