З адвоката в QA Engineer: досвід зміни професії після 24 лютого 2022 року

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт! Мене звати Анастасія Дика, я працюю на позиції QA Engineer в українській продуктовій компанії Front Pictures. Я — світчер, і до роботи QA працювала юристом та адвокатом в українських юридичних компаніях та як in-house lawyer у великих бізнес-структурах.

У цій статті хотіла б:

• поділитися досвідом про те, як я наважилася змінити успішну кар’єру та стабільну роботу і почати з нуля в ІТ під час війни;
  • окреслити кроки, які можуть допомогти світчерам знайти свій професійний шлях.

Як і чому обрала юриспруденцію

Я народилася у Донецьку в сім’ї лікарів. З дитинства обожнювала читати, «поглинути» цілу книгу за день було звичайною справою для мене. Особливо захоплювалася детективами з неочікуваними сюжетними поворотами: любила ще на початку книги розгадати, хто ж скоїв злочин та які його мотиви.

Ще з дитинства шукала в усьому справедливість, захищала слабших, мене завжди обурювало, коли хтось ображав дітей, стареньких або тварин. Мабуть, саме пошук справедливості й привів мене до юриспруденції, як майбутньої професії. Щобільше, у девʼяності-двотисячні ІТ стереотипно асоціювалося в мене з виключно «чоловічою» професією, де лише програмісти пишуть код. Про професії QA, PM чи BA я тоді не знала.

У час, коли я вступала у виш, юридичний факультет був найпопулярніший та саме там точилася найгостріша конкуренція серед усіх випускників, але високі бали з ЗНО дозволили мені вступити на бюджет омріяного юрфаку.

З першого ж курсу, я розуміла, що на відміну від деяких моїх однокурсників, які мали батьків суддів чи прокурорів, я не маю зв’язків у «юридичному світі», тож у питанні працевлаштування можу розраховувати лише на себе. Вже з першого курсу я почала проходити практику у суді, де мала змогу приходити після очного навчання в університеті та допомагати секретарям та помічникам суддів готувати проєкти судових документів.

Розуміння судового процесу та навички опрацювання юридичних документів дозволили мені згодом виконувати роботу помічника юриста та продовжувати працювати весь час очного навчання в універі.

Після отримання «червоного» диплому магістра права, написання більше ніж 40 наукових статей я отримала пропозицію продовжити навчання в аспірантурі та працювати над кандидатською дисертацією. Але, вже маючи бекграунд як юрист-практик, я воліла активно працювати, влаштувалася на роботу до великої регіональної компанії, де, згодом, очолила юридичний відділ.

А потім почалась війна...

Початок війни та криза 2014 року

У ретроспективі оцінювати події весни-літа 2014 року складно — досі боляче, ця ситуація занадто емоційна для мене, як і для всіх мешканців Донбасу, які були вимушені покинути свої домівки.

Тоді, влітку 2014-го, я не мала остаточного розуміння, що взагалі відбувається, сподівалася на краще та на те, що цей жах невдовзі закінчиться, території звільнять від окупації та все буде, як раніше.

Наразі я розумію, що як раніше вже не буде ніколи, хоча тоді, у далекому 2014 році, відчуття, що я залишаю свій дім та місто, де прожила усе своє життя, так надовго — не було.

Тож, я переїхала до Києва та почала будувати там своє життя (тимчасово, як я тоді думала).

Професійний шлях

За більше ніж 13 років я здобула досвід роботи юристом як в юридичних консалтингових компаніях, де твої клієнти — різноманітні бізнеси, від ФОПів до великих корпорацій, так і інхаус-юристом у великих групах компаній, лідерах у своїх галузях.

Коли обирала юриспруденцію, звісно ж, я романтизувала професію, гадаючи, що буду працювати як в «Suits» чи «Boston Legal». Реальна ж робота адвоката є трудоємкою, кропіткою та надзвичайно відповідальною, оскільки від результату правової роботи залежать надважливі речі у житті чи бізнесі, або, інколи, і доля людини.

Особисто в мене, як у людини з загостреним відчуттям справедливості, все більше накопичувалося непорозуміння від певних особливостей української правової та судової систем, часом, від порушень прав людей та бізнесів, а також високого рівня корупції, про що свідчить чимала кількість вироків у корупційних справах.

На фоні недосконалостей нашої правової системи, з якими юристи стикаються щоденно, збільшувалася моя цікавість до світу ІТ, як такого, що невпинно розвивається, прогресує, де відсутня чи мінімізована бюрократія, а робочі процеси налаштовані з урахуванням і результативності, і комфорту працівників.

Мені завжди подобалася якість у всіх її проявах, помічати найменші деталі, пробувати нове та досліджувати. І, коли мої клієнти ІТ-компанії запитували юридичні консультації щодо їх ІТ-продуктів, я завжди вивчала ці продукти і розуміла, що мені було б цікаво протестувати цей сайт або застосунок, і взяти участь безпосередньо у розробці ІТ-продукту в якості QA-інженера.

Через фултайм завантаження на роботі, прагнення опанувати тестування довгий час було у планах, але постійно відкладалося на невизначений термін.

Та все змінилося після 24.02.2022.

Велика війна та початок світчингу

На початку повномасштабного вторгнення я вирішила, що обов’язково хочу допомагати людям та своїй країні не тільки фінансово, а і фізично займатися волонтерством. Тому до основної роботи додалося ще і щоденне сортування гуманітарної допомоги.

На фоні стресу з’явилося бажання діяти, і я зрозуміла, що відкладати свої прагнення на потім я не можу і не хочу, тим більш шансу їх втілити, може, більше і не буде. Тому я почала активно вивчати тестування. Навчалася як на платних курсах, так і на безкоштовних.

Не нехтувала і самонавчанням та онлайн-курсами на YouTube, отже, не впускала жодної можливості та шансу наблизитися до своєї мети — навчитися тестуванню і спробувати себе у ролі QA.

Протягом декількох місяців я закінчила п’ять окремих курсів по тестуванню програмного забезпечення та два загальних курса ІТ для світчерів.

Хочу зауважити, що саме в ІТ-сфері є надзвичайна кількість можливостей для навчання та розвитку, є різні варіанти для пошуку ментора та однодумців. Особисто мені сподобалося, що на кожних з моїх курсів був телеграм-чат, де відбувалося спілкування студентів — майбутніх тестувальників, і саме у таких чатах збиралося дуже круте комʼюніті людей зі спільними інтересами, які активно підтримують один одного, діляться різними можливостями та своїми інсайтами.

Також для мене була цінною можливість взяти участь у таких крутих активностях під час навчання, як, наприклад, ІТ-хакатон. Під час хакатону ми з командою 2 дні майже цілодобово тестували програму, і в результаті — вибороли призове місце та отримали надзвичайний досвід командної роботи, виконання завдань у стислі строки, плюс, — презентації та захист результату своєї праці.

Отже, після завершення навчання, попри чималу конкуренцію, я досить швидко знайшла роботу на позиції QA engineer в українській продуктовій компанії.

Стереотипи про зміну професії та їх подолання

Можливо, думка про те, що людина має працювати тільки за спеціальностю, чи усе життя працювати за професією, яка більше не приносить того задоволення просто тому, що після певного віку вже запізно щось змінювати — є наслідком радянського минулого українського суспільства, або ж тих шкідливих та необґрунтованих стереотипів, від яких варто було б вже відмовитися.

Бо під впливом таких стереотипів деякі люди можуть просто не наважитись на кардинальні зміни у професійному житті, тож, не будуть відчувати себе щасливими та реалізованими.

Чи було мені просто наважитися на рішучу зміну свого усталеного професійного життя? Звісно, що ні, але мені цікаво було кинути собі цей виклик і я розуміла, що щоб досягти своїх нових цілей треба робити нові рішучі кроки.

Також, я на власному досвіді розумію, що молода людина у 15-16 років може і не до кінця розуміти, чим вона хоче займатися все своє життя. Тому абсолютно природнім є зміна професій та навчання протягом життя, при тому, що в процесі цього життя сама особистість людини змінюється, тож, змінюються і інтереси, і захоплення, і пріоритети.

Звісно, з наявною в мене експертизою (досвідом та знаннями) в праві я не зачиняю для себе двері у юридичний бізнес, але наразі я волію обирати те, що є для мене зараз цікавішим, і де відчуваю свій потенціал у розвитку та отриманні нового досвіду.

Зокрема, я не підтримую думку, що зі зміною професії весь попередній професійний досвід світчера — перекреслений. Наприклад, досвід взаємодії з людьми, вирішення різних проблемних ситуацій, тайм-менеджмент, стресостійкість, керування командою, розподілення обов’язків, здатність самостійно приймати рішення та нести за них відповідальність — стане в пригоді у будь-якій роботі. І цей досвід неможливо забрати — він або є, або його немає.

Тому, для багатьох позицій світчер, який має попередній досвід роботи, хоч і на іншій посаді — може бути пріоритетнішим кандидатом. Наприклад, якщо світчер працював бухгалтером, а потім претендує на посаду QA-інженера у компанію, яка займається розробкою програм для ведення бухгалтерського обліку — то це може бути ідеальний метч, бо колишньому бухгалтеру не потрібно пояснювати деталі щодо бухобліку.

Кроки на зустріч новій професії

Замість висновків хочу виділити загальні кроки, які можуть стати у пригоді тим, хто наразі знаходиться на непростому шляху зміни професії:

• Мати мету, розуміти, куди ви рухаєтеся та навіщо. У нашому нестабільному світі, серед глобальної невизначеності слід мати стратегію свого розвитку на найближчий рік-два та розуміти чіткий план досягнення власних цілей.
  • Підтримувати здоров’я та енергію. У сьогоденні українців є чимало стресу, що негативно впливає на психіку та здоров’я в цілому, на бажання щось робити та діяти, провокує вигорання. Тому вкрай важливо піклуватися про своє здоров’я, як ментальне, так і фізичне.
  • Знайти джерела натхнення та підтримки. Запорука продуктивної роботи — хороший настрій, а як «заряджати» себе позитивним настроєм, кожен вирішує самостійно. Це може бути музика, фільми, подорожі, домашні улюбленці, спорт, блоги на YouTube, відео в Tik-Tok та будь що, що дає наснагу. Вкрай важливо і спілкування з рідними та друзями, які можуть підбадьорити та підтримати.
  • Будувати ефективний нетворкінг. Цінності та світогляд людини формує її оточення. Тож, розширення кола професійного спілкування є цілком логічним кроком на шляху до поглиблення власної професійної компетенції, розуміння нових галузевих тенденцій, обміну думками.
  • Розуміти свою цінність. Усвідомлювати, що саме ваша історія і ваш досвід є унікальним, неповторним, важливим саме для вас і тому є цінним. Важливо розуміти свої емоції та відчуття, не порівнювати себе з іншими людьми, а бути собою. Безумовно, думка інших людей може бути для вас важлива, але ваша особисте сприйняття — найважливіше, бо це ваше життя і ваші рішення.
  • Не відкладати життя на потім та на «після війни». Неможливо не зважати на фактор війни у нашому житті, але це точно не означає, що потрібно поставити своє життя на паузу і чекати нашої перемоги. Життя йде саме у цей момент і ніколи не буде «зручного часу» для прийняття важливих рішень. Та у нас у всіх є обмежений запас часу, щоб діяти, ми маємо використати цей час максимально.

Отже, пам’ятайте, що лише від вас залежить ваша персональна історія, тож час не боятися нового та діяти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Після того, як останнім часом дуже багато працюю з ЧатГПТ, склалося дуже сильне враження, що стаття написана саме ним.
Нуль конкретики, маркований списочок з 6 пунктами та виділенням болдом, абсолютно ніяких технічних деталей (3 рази згаданий абстрактний процес «тестування» і все, про копання картоплі можна написати глибше і детальніше), купа води, яку зазвичай додають на сайт, щоб зібрати трафіку з пошукових систем... Навіть про такий цікавий квест, як в 2023 пошук роботи для світчера-QA написано літераллі ОДНЕ речення!
Велика кількість курсів (7) за кілька місяців підказує, що принаймі 4-5 з них — це міні-курси на курсері чи юдемі. Можна було б і вказати, в яких таких чарівних місцях можна дістати настільки безцінні знання, що при 98 чоловік на вакансію QA людина

досить швидко знайшла роботу

Хз навіщо. Я у Львові не можу жодного адекватного адвоката знайти щоб пару грошових спорів підняти, а тут світч в найгіршу айті-профессію в найгірший для цього час.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

До 2014 года имел адвокатский стаж около 10 лет. Но постмайданная правовая система буквально вызывала оторопь, я понял, что работяге-адвокату ловить в ней нечего и всерьез задумался о смене профессии. Концы не рвал, продолжал зарабатывать на жизнь юриспруденцией, параллельно изучая профессию разработчка.
Через полтора года устроился в продуктовую контору, сразу мидлом, на зарплату ниже рыночной, но я стремился получить опыт. Решение было абсолютно верным. Сменил несколько галер, накопил опыт, составил небольшой капитал и после начала войны уехал с семьей за границу, где продолжаю работать по специальности.
С ужасом думаю, что было бы, не смени я профессию.
Забудьте страшилки насчет свитчинга. Работать юристом в Украине было гораздо тяжелее, а оплачивается такая работа в разы меньше. Главное — не рубить концы, мне об этом говорил еще умный адвокат, который в свое время сам свитчнулся в адвокаты из врача «скорой помощи». Делайте это постепенно, и все получится.

Но постмайданная правовая система буквально вызывала оторопь, я понял, что работяге-адвокату ловить в ней нечего и всерьез задумался о смене профессии

а можна більше деталей?

Судьи в мусорных баках
Повестки в военкомат (тогда это было под мобилизацию в АТО) адвокатам, защищающих неудобных властям клиентов
Новая некомпетентная полиция, по факту ничего не делающая даже по живым уголовным делам
Решения в пользу того, кто привел толпу «активистов» по хозяйственному спору
Новоназначенная судья, открыто вымогающая у меня деньги по банальному делу, при том, что она меня видела в первый раз в жизни (!)
Двоих моих коллег просто убили, одного знал довольно близко.
Это то, что навскидку вспомнилось.

Дуже цікавий експірієнс у Вас, дякую що поділилися!
Успіхів Вам!

Молодець. Продовжуй навчатись в тестуванні багато цікавого.
«Свічер з 9 річним досвідом» :-) правда з фінансів

Ого, круто! Ну світчер світчера набагато краще зрозуміє)))
Саме тому і пішла в тестування, бо цікаво ж)
Щиро дякую!

Так-так, іt’s better to regret something you have done than to regret something you haven’t done)))
Дякую!

Хз навіщо. Я у Львові не можу жодного адекватного адвоката знайти щоб пару грошових спорів підняти, а тут світч в найгіршу айті-профессію в найгірший для цього час.

Дякую за Ваш коментар)
У всіх різні смаки))) мені подобається QA, бачу перспективи тут і не можу погодитись, що це

найгірша айті-профессія

+ щоб обгрунтовано стверджувати, яка айті-професія найгірша/найкраща — треба попрацювати у всіх айті-професіях, по-іншому — нерепрезентативний виснок.

Та воно ж ніколи не буває «найкращого часу», якщо довго чекати «певного часу» чи «покращення на ринку» — можна і не дочекатися.
Але це моя думка, кожен сам для себе вирішує (або чекає чогось).

Успіхів у пошуку адвоката)

треба попрацювати у всіх айті-професіях, по-іншому — нерепрезентативний виснок

Ні, треба читати аналітику по вакансіям, зарплатам і всьому такому (а не працювати в кожній профессії по пів-шишечки).

Та воно ж ніколи не буває «найкращого часу»

Буває, знову ж читати аналітику. Два роки тому ринок був на стільки перегрітий, що гребли всіх за будь-які гроші.

о ні) це як потрапив мені відос у тіктоці на тему: «через яку професію краще всього потрапити в ІТ»))) тобто авторам цих ... відео в цілому байдуже чим саме займатися, головне, щоб в ІТ... (і чому саме ця галузь — не ясно). Це максимально дивно, як на мене.

Як і дивно міряти все грошима. Ви ж також не на всі «роботи» погодитесь, навіть якщо вони будуть супер круто оплачуватися, правильно?

Ні, якщо у людини мета — більш просто та легко знайти роботу і для цього вибрати менш «популярну» та конкурентну спеціалізацію — ок, у всіх свої цілі та своє життя.
В мене ціль — щоб мені робота подобалась.

Коли я тільки починала в юриспруденції — було супер непросто потрапити на хорошу роботу, висока конкуренція і т.і. І нічого, успішно пропрацювала 10+ років.

Ви ж також не на всі «роботи» погодитесь, навіть якщо вони будуть супер круто оплачуватися, правильно?

Та от не впевнений. Якщо в айті різко за який-небудь кофі-скрипт з ж-квері почнуть давати грошей х2 від реакту — то нафіг той реакт, піду писати на чому платять.
Якщо поза айті скажуть продавати, наприклад, новобудови в свіжих ЖК міста знову ж за х2 — та легко.
Проблема в тому, що не бачу будь-яких легких переходів кудись, де б можна було ЗП подвоїти.

Що стосується MQA — то воно з самого спочатку йшло як 0,5х від програмістів і що в ньому можна знайти хорошого я за десяток років не бачив. Може AQA ще якийсь кайф ловлять, не знаю.

Коли я тільки починала в юриспруденції — було супер непросто потрапити на хорошу роботу, висока конкуренція і т.і. І нічого, успішно пропрацювала 10+ років.

З того що я бачив в Дніпрі/Львові/Києві — ринок досить порожній, прямо заходь не хочу. Плюс-мінус є з кого вибрати в розділі преміум, там де скляні офіси і секретарші з кавою зустрічають (типу як в серіалі Suits).

У всіх свої пріоритети для вибору професії — у Вас гроші і це ок, головне, щоб Вам було комфортно.

що в ньому можна знайти хорошого я за десяток років не бачив. Може AQA ще якийсь кайф ловлять, не знаю.

питання не в тому, що Ви можете знайти хорошого, а що хорошого можу знайти я)))
Кожен обирає сам для себе, я б, наприклад, ніколи не обрала реакт, навіть за супер прайс.

ринок досить порожній, прямо заходь не хочу.

сорі, але Ви, м’яко кажучи, помиляєтесь) плюс, якщо скляний офіс та пропонують каву — це не показник того, що там юристи отримують хорошу зп за цікаву роботу.
Я мала на увазі дійсно хорошу роботу у своєму прикладі)

Що стосується MQA — то воно з самого спочатку йшло як 0,5х від програмістів

дуже спірний тезіс. Так можна продовжити, що девопс 1.5 прогера ітд А DevSecOps 3 прогера

і що в ньому можна знайти хорошого я за десяток років не бачив

ти не бачив, а я вже майже 9 років бачу

світч в найгіршу айті-профессію в найгірший для цього час

а мені фронт найгірший :-)

Так можна продовжити, що девопс 1.5 прогера ітд А DevSecOps 3 прогера

Хто там х3 не знаю, але х1.5 так

а мені фронт найгірший :-)

Я по ЗП міряв кращу/гіршу. Звісно диво-пси рулять зараз, але там треба мозок в трубочку згорнути щоб зрозуміти тонкощі — а я лінивий.

Та от не впевнений. Якщо в айті різко за який-небудь кофі-скрипт з ж-квері почнуть давати грошей х2 від реакту — то нафіг той реакт, піду писати на чому платять.
Якщо поза айті скажуть продавати, наприклад, новобудови в свіжих ЖК міста знову ж за х2 — та легко.
Проблема в тому, що не бачу будь-яких легких переходів кудись, де б можна було ЗП подвоїти.

«офісніки» заробляють більше ніж х2 від іт. Свічнешся?

Що то за «офісніки»? о_О
Але потенційно можна, якщо будуть давати кілобаксів 15 в місяць, то я готовий навіть в офіс пертись. Крім того уже роздивляюсь що робити, якщо ринок айті і далі так буде падати, може бар відкрию, а може й продаж чогось для нерухомості (типу меблі на замовлення чи вікна/двері/ролети).

То ж наєбалово, а не робота, я таким не займаюсь.
Я думав в офіс пертись щоб з нього працювати або щось таке.

Їх там має бути і є, хоча дивлячись що вкладати в слово «адекватний». Дехто, приміром, вкладає його в фразу " ти ж юрист, тобі то нічо не варто" )
А професії — всі достойні. Дивлячись як відноситися.

Проблеми юристів розуміють тільки юристи)))
Моє відношення до професії просте — чим людині цікаво займатися на цьому етапі життя — тим вона і займається.
Хоче умовний програміст піти в юриспруденцію, творчість, мистецтво — не бачу перепон. Його скіли, досвід, логічне мислення — нікуди не зникають. Так само і з іншими професіями.
Немає «поганих» професій.

Критерій адекватності вже впав десь до рівня плінтусу:
аби відповіли на email з якимись розцінками та забукали дзвінок/попросили документи.

До фіналу його квесту довжиною аж в півтори хвилини поки що дійшов один, але в результаті в «протокол дзвінка» вставив пункт про 15% гонорару від виграшу, які під час жодного з двох дзвінків не оговорювались.

Так викресліть пункту як такий з яким ви не згодні — вас ніхто ж не примушує. Зрештою, хорошого правника знайти не легче ніж хорошого девелопера ) Цікавтесь сферою роботи конкретного адвоката, спеціалізацією, відгуками, рекомендаціями. А хороші профі є кругом. А тим паче у Львові.

Не знаю як «викреслити», але це не той початок, як треба починати взаємодію.
На той момент вже відправив дві тисячі гривень щоб він документи перед дзвінком почитав, аля «аналіз чи варто йти до суду з ними». Коли я побачив той тариф — сказав що це неприйнятно, оплатив «телефонну консультацію» і попрощався назавжди.

Мені навіть не «хороший профі» потрібен, а просто хтось адекватний з адвокатською корочкою. Дві з трьох справ — просто повернути свої гроші, оплачені під не здійснені обіцянки, легше вже нікуди.

Ну, нормальна річ — не домовилися. Загалом, певні речі потрібно початково обговорювати і це стосується не тільки адвокатів.
Щодо другої тези. Якщо гроші повернути просто — в суд не ходять. Звісно є справи складні і не дуже, але якщо в суд — це вже непросто і вже не швидко.

Якщо гроші повернути просто — в суд не ходять.

Вибачаюсь, а куди тоді ходять?
1. Пайовий внесок в кооператив (депозит по договору-оферті) — не підповідають на email
2. Оплата на користь ФОПа, з яким ніколи не було договірних відносин (а були з іншим ПП) — не повертає

Вирішують позасудово. Суд — крайній випадок.
1. Що тут простого — вже не відповідають по милу. Значить далі буде непросто.
2. Це взагалі під великим питанням. Нічого простого. Як би просто — ви б пішли і забрали гроші.
І це ще без вивчення документів ) Крім того, виграти суд — не значить отримати гроші. До стягнення ще шлях.

1. Там коорператив зі зробленим пайовим внеском, крім платежу внеску, фото пайового сертифіката та повернення відсотків по внеску — нічого немає. Навіть договір-оферту прибрали з сайту. В будь-якому разі той платіж подарунком не був, та має повернутись.

2. Куди підти, в офіс куди приходить той ФОП-бухгалтер кожен день на роботу та втащити йому? :) Тут документів взагалі немає, крім квитанцій банківських платежів.

Якщо цікаво і займаєтесь цивільними грошовими справами, можемо обговорити + скину що є, www.t.me/olegsuv_ua

1. Бачите — нічого немає, тобто потрібно шукати докази і, що головне, людей які за цим стоять.
2. Теж питання питань — нічого немає. ) Той бух просто скаже що ви гроші віддали, які в борг брали. Як варіант
Так що, навіть з ваших слів, тут не все так просто )

Я відкоментув виключно по одній причині — не все так просто. Це як замовник замовляє сайт — він же простий, чо ти пишеш місяць і за такі гроші ) Сайти різні бувать, так само і справи. Хоча в результаті маємо прості речі — сайт і рішення. Це ж просто ) ТОму колега і попросив документи для вивчення для визначення перспектив. Іноді клієнт може бути повністю правий, але немає доказів. Тому і говориться. що судова перспектива дуже слабка.

Той бух просто скаже що ви гроші віддали, які в борг брали

Бабця на лавочці теж може щось сказати. Гроші можна присвоїти тільки якщо є докази надання послуг або товарів. Просто так отримати чийсь платіж та вигадувати байки за що він був без документів — не працює.

не все так просто

Не все так просто з ремонтом, де 1.5 року тяганини, дизайн-проект на 56 листів А3, загублені підписані договори та ще купа всього, де починати можна від будівельних експертиз і закінчувати кошторисами інших компаній на переробку. А повернення пайового внеску чи платежу комусь без договору — це дійсно елементарно.

Пиши в приват. Дам контакти 😉

Тю, а шо за спори. То давай посудимось, нормальні юристи є в Києві!

По Києву є мікросправа — пайовий внесок (27к грн) з кооперативу дістати.
Мали його погасити 18.02.2022, але морозяться.
Якщо через суд, то можна спробувати накрутити відсотки/пені чи ще щось таке.

По Львову наче адвоката вже знайшов, там з іншого ФОПа треба гроші дістати (можна сказати, випадково йому зараховані).

З приводу пайовогу внеску ти можеш сам підготувати претензію. Так би мовити, нагадати про себе. Почни з претензій, тобто спробуй вирішити це в досудовому порядку, якщо не виходить то йди до адвокатів. Є ще один прикол. Якщо ти плануєш судитись, то наполягай свою співпрацю з адвокатом оформлювати «договором про надання правової допомоги». Щоб у випадку твого виграшу, витрати на правову допомогу стягувались з сторони що програла.
А з помилково перерахованими, якщо це було нещодавно, то ти можеш звернутись до банку з заявою про повернення помилково сплачених коштів, але вони можуть послати нахер. Якщо пошлють то реально готуй позов про повернення безпідставно набутих коштів.
Твоя проблема в тому, що суми коштів не значні, то адвокати і вуюбуються бо не дуже марженальна справа.

Так би мовити, нагадати про себе

1. Писав на email, з яким було листування — без відповіді
2. Контакт телеграму, з яким переписувались — видалений
3. Віджет живо в їх кабінеті (чатик справа внизу) — писав, без відповіді
4. По телефону з модалки про війну — дзвонив, гудки не йдуть навіть
Вайбера щоб на той телефон постукати — немає, видалив його назавжди
Ще можна звісно папір слати в поштовий ящик по місцю їх реєстрації, але таке

«договором про надання правової допомоги»

Само собою, витрати на адковата буду стягувати

можеш звернутись до банку з заявою про повернення помилково сплачених коштів

Нереально, платежі дуже давні по IBAN. По факту хлопці ухиляються від податків та попросили закинути в інший ФОП, бо на першому вже був річний ліміт. На щастя, зараз це їм боком вилізе.

що суми коштів не значні

Позов до ФОПа на 160к грн. Не мільйони звісно, але не карманні витрати.

то адвокати і вуюбуються бо не дуже марженальна справа

Загалом більшість не відповіла на email, навіть не бачучи об’єм грошей в справах.
Я розписував загалом про що мова йде, але вони просто не дивляться в inbox.

Друже, як висновок із ситуації, можу тобі порадити одного зубатого юриста, поспілкуйся з ним, (спілкування ні до чого не зобов’яже). Можливо ви заметчитесь і попрацюєте.

Буду вдячний. Загалом вже одного наняв для справи з львівським ФОПом, подивимось.
По кооперативу бажано когось з Києва, якщо до суду дійде — засідання там будуть.

а хіба жінка-адвокат зараз не на вагу золота в справах з ТЦК?

В мене інша спеціалізація: захист інтересів субʼєктів господарювання, бізнес спори, податкові справи, конкурентне право і т.і.

Чому чоловіки-адвокати не можуть виступати у справах з ТЦК, на Вашу думку?

Десь в коментах проскакувала новина, що співробітники ТЦК намагались вручити повістку адвокату в приміщенні ТЦК, куди він прибув на захист клієнта і навіть якийсь час його не випускали з приміщення

а хіба жінка-адвокат зараз не на вагу золота в справах з ТЦК?

Хороший адвокат — так.

яннп о чем статья.

Також для мене була цінною можливість взяти участь у таких крутих активностях під час навчання, як, наприклад, ІТ-хакатон.

на it-хакатонах QA мануалу, без опыта — делать нечего, абсолютно. Как и QA мануалу с опытом. Если это только не QA-MANUAL-HACKATON-2023. Это что-то из уровня «закончил курсы пошел работать на upwork».

Протягом декількох місяців я закінчила п’ять окремих курсів по тестуванню програмного забезпечення та два загальних курса ІТ для світчерів.

1. Зачем 5 курсов?

Отже, після завершення навчання, попри чималу конкуренцію, я досить швидко знайшла роботу на позиції QA engineer в українській продуктовій компанії.

1/500 на джунов----???

Редакторы продолжают вбрасывать громкими тайтлами статьи (Про нн парнишу с макбуком для тестирования за 6к$ еще не забыли). По факту это «Персональный Блог Анастасии» который не имеет никакого отношения к тестированию:
— Какие курсы, сколько времени заняло
— Сколько собеседований, какие вопросы, из сотен цвшок на сколько был респонс и т.д
— Какие обязанности, какой скоуп работ и т.д

После прочтения решил записаться на этот персональный тренинг но не нашел урла.

Автору желаю успехов и персонального роста.

Дякую Вам за коментар)

на it-хакатонах QA мануалу, без опыта — делать нечего, абсолютно

На чому базується Ваша думка? Чому така дискримінація по відношенню саме до QA manual без досвіду?)

QA-MANUAL-HACKATON-2023

Не чула про такий хакатон (хакатон, який описала в статті був ще в 2022), скиньте, пліз, лінк, якщо є)

Зачем 5 курсов?

Хотіла навчатися + було цікаво. Вас дивує жага до навчання? Чи є ліміт курсів, які можна закінчити?)

Редакторы продолжают вбрасывать громкими тайтлами статьи (Про нн парнишу с макбуком для тестирования за 6к$ еще не забыли)

Так читати ж можна не тільки тайтл)
Яким чином цей хлопець відноситься до мене — не ясно)))

«Персональный Блог Анастасии» который не имеет никакого отношения к тестированию:

В прев’ю до цієї статті вказано, що я ділюся власним досвідом зміни професії під час війни.
В прев’ю до статей зазвичай вказується про що ця стаття. Щоб читачі розуміли, та не витрачали свій час, якщо тема їх не цікавить.
Спойлер: якщо Ви не світчер, не плануєте приймати рішення про зміну професії — Вам не буде цікаво і Ви не цільова аудиторія статті.

Як на мене, логічно, що у короткій статті про зміну професії, про те, як прийняла таке рішення і т.і. не буде детально про:

Какие курсы, сколько времени заняло
— Сколько собеседований, какие вопросы, из сотен цвшок на сколько был респонс и т.д
— Какие обязанности, какой скоуп работ и т.д

Можливо, все це буде у інших статтях, а саме ця стаття — була про інше.

Автору желаю успехов и персонального роста.

Дякую дуже, навзаєм!

Перепрошую, яким чином питання про тест-дизайн відноситься до цієї конкретної статті?)

Доречі, думаю, що через півтора-два роки ви будете ПМом. Можливо навіть швидше.

Дякую дуже, неочікуваний коментар) чому саме PM?

Я так про себе думав в 2014, потім затягнуло тестування

Теж якесь дивне враження від статті. Майже всі повідомлення від вайтишників зараз — про те, як не реально попасти просто на співбесіду. Або співбесіди є, а роботу не пропонують.
А тут ви пишете, що декілька місяців понавчалися, туди-сюди і

досить швидко знайшла роботу на позиції QA engineer в українській продуктовій компанії

Ок, припустимо, це стаття — історія успіху. Але де секретики? Де якісь інсайти. На скільки співбесід сходили, скільки відмов, що саме за курси такі чудові, що за декілька місяців без проблем знайшли роботу, чому інші так багато скиглять, а у вас так швидко і без проблем вийшло. Бо читається як «Я ось став міліонером. Щось там поспілкувався з однодумцями, почитав книжки аж декілька місяців, пару разів сходив на лекції про те як стати міліонером і ось, завдяки тяжкій праці, я міліонер. Вірте в себе і не хворійте. Я змогла і ви зможете».
Ще одне пояснення чому так легко і швидко все відбулось — вас привели за руку знайомі на співбесіду і надали перевагу серед інших кандидатів. Так, я вірю, що при цьому ви добре навчалися і щось вже знали. Ну але це просто припущення. Я не наполягаю. Але це пояснило б і відсутність внятної статистики, і швидкість знаходження роботи.
P.S. я вже почитав інші відповіді, щодо того, що ви не письменник і що не хотіли перенавантажувати статтю деталями.

Дякую Вам за коментар! По суті:

це стаття — історія успіху

ця стаття — не історія успіху. Це історія власного досвіду, яким я вирішила поділитися та підтримати людей, що хочуть змінити професію, але вагаються. Це все.

де секретики? Де якісь інсайти.

ця стаття — не про це. Стаття — більше про прийняття рішення змінити професію та що цьому передувало. Ні в прев’ю до статті, ні у статті не вказано, що тут будуть інстайти чи секрети як знайти роботу.

що саме за курси такі чудові, що за декілька місяців без проблем знайшли роботу

курси не мають безпосереднього відношення до пошуку роботи. Тобто, мені ніхто не «обіцяв працевлаштування» і не надавав цього працевлаштування.

Бо читається як «Я ось став міліонером. Щось там поспілкувався з однодумцями, почитав книжки аж декілька місяців, пару разів сходив на лекції про те як стати міліонером і ось, завдяки тяжкій праці, я міліонер. Вірте в себе і не хворійте. Я змогла і ви зможете».

Ваше сприйняття залежить від того, як Ви сприймаєте інформацію + Ваш досвід, переконання і т.і. Нічого з того, що Ви описали — я не писала.

вас привели за руку знайомі на співбесіду і надали перевагу серед інших кандидатів

Такого точно не було) Ваше припущення неправильне.

. Але це пояснило б і відсутність внятної статистики,

це не статистична стаття, не аналіз статистики. В мене немає жодної статистики, я її не веду, я не статистик та не аналітик. Розповіла суто свід досвід.

не хотіли перенавантажувати статтю деталями.

я не писала такого, думаю, стаття має достатньо деталей) просто мета статті — зовсім не та, яку Ви описали.

Дякую Вам за такий розлогий коментар) у Вашому коментарі бачу апеляції до

історія про те, як українка переїхала до США
3 славетні статті «нова стеля 8к», «нова стеля 10к» та «нова стеля 12к»
Та статті, герої яких роблять те, що іншим здається неможливим

але я не маю до цих статтей жодного відношення, я їх не писала (і не читала).
Логічно було б писати коментарі саме авторам цих статей. Не мені.

Метою моєї статті було поділитися своїм власним досвідом та підтримати людей, що хочуть змінити професію, але вагаються. Текст — для світчерів, точно не

для досвічених розробників ПЗ з технічною освітою, які досягли своєрідної «стелі» в оплаті праці та хотіли б цю стелю «пробити»

Вибачайте, але про що саме ця стаття?

І це все? Декілька курсів, хакатон і ТГ чати з студентами?
На вашу думку текст, який ви виклали більше розкриває тему статті, аніж опис способів комунікації з рекрутерами? Фідбек про те, які нюанси були з пошуком і аплаєм на вакансію? Який сайт «вистрілив», джині чи лінкдІн? Як проходило інтерв"ю, які питання задавали і чи курси дали достатню базу для успішнього проходження цих інтерв"ю?

Ця стаття про зміну професії. Про те, як людина, чималу кількість років займалася однією професійною діяльність, потім — перейшла у іншу сферу і стала займатися іншою професійною діяльністю, розумієте?
Мета цієї статті — підтримати людей, які замислюються про зміну професії та поділитися власним досвідом. Це все.

Дана стаття не розкриває процес пошуку роботи, відгуки на вакансії, проходження інтервʼю, комунікацію з рекрутерами і т.і.

Але у цьому і суть. Розкрити увесь процес без прикрас та рожевих поні. Із позитивом і негативом. Показати труднощі і як їх обходили.
Ось що треба Вашій цільовій аудиторії, а не загальні фрази типу «не відкладай на потім» і «знайди підтримку». Всі і так це добре знають.

Екзектлі.
Але, у автора інша думка, Ок, най буде, бо має право.

Дякую Вам дуже за повагу до чужої думки.

Для розкриття «усього процесу» мені знадобилася б далеко не одна така стаття)))

«не відкладай на потім» і «знайди підтримку». Всі і так це добре знають.

Всі знають — але мало хто використовує, по собі знаю, тому і пишу)

Аудиторія буває різна і вподобання у всіх різні.
Але дякую Вам за Вашу думку)

Ця стаття про зміну професії.

То постіть її на work.ua чи форумі психологів які радять людям роботу змінити. Яким боком вона до ДОУ?

Дякую за Вашу рекомендацію) я не входжу до редакції DOU та не приймаю рішення про публікацію. Я автор у категорії «блог», як Ви можете побачити вгорі)

Приємно побачити практика. То підкажіть, чому ж закони не проходять тестування, а одразу в продакшн? І, куди насправді можна скаржитись — яка процедура — що закони погані -і не те що один в частині № не відповідає іншому, а вони системно не влаштовують, сама структура правової системи))).

В процесі своєї юридичної практики я не приймала безпосередню участь у законотворчості, тому не можу бути експертом у цьому питанні)
Ви слушно підмітили, що правова система не є досконалою, на жаль, є прогалини та протиріччя у законодавстві та в правозастосуванні. Україна є досить молодою державою, порівняно з, наприклад, Великою Британією, США, Францією, де правова система формувалася значно довший час. Тому, маю надію, що українська правова система й законодавчі практики будуть тільки вдосконалюватися та покращуватися)

ну точно чатГПТ :) - ввічливість з політкоректністю на максималках, зміста — 0.

Дякую за Вашу думку, але Ви вже її описували тут)
Як казав один політичний діяч: «Це ж було вже!»)))

Ну так правду ж говорит, не грех и повторить.

В чому саме правда? я схожа на чат GPT?)
Це один з найнебанальніших компліментів)))

Чисто как рекламный текст «тренингов личного роста»

А чо — как ? Киосаки Богатый Папа — Бедный Папа ну и Мавроди с Леней Голубковым. Годами проверено редакцией — хорошо работает. Ещё Джоэл Спольски хорошо заходил в кожаевском исполнении — но пошла реальная политика и забанили с подставой в итоге.

чим саме Вам не подобається Кийосаки?

Ну мені якраз подобається. Щоправда там просто чиста мотивація, зазвичай практично корисної інформації у нього нема. Просто люди не дуже полюбляють таке читати. Скажімо ви тут напишете трохи по теорії тестування, навіть просто пару глав з розумної книжки розумного автора перекладете. Та навіть просто до того як джуніорів вчать оформлювати дефект, по типу шагів до відтворення дефекту, що має бути, що є по факту і т.д. і т.п. Це не так вже і багато народу почитає. Бо це морока — робота. Краще читати «історії успіху» та інший розважальний контент. Мотивація підти на курси в принципі теж мотивація витратити гроші, не вчитись по факту робити якусь роботу — а класика з глянцевих журналів : «витрачай, витрачай, витрачай — це ж успіх».

Тобто, по-вашому мотивація людям не потрібна? Тут не можу з Вами погодитись, особисто мене надихають чужі історії (і успіхів і факапів). Якщо всі статті були б тільки про оформлення дефектів, чи суто по робочим питанням — було б одноманітно, ні?)

В статті я як раз пишу про самонавчання,

Не нехтувала і самонавчанням та онлайн-курсами на YouTube,

точно нікого не агітую йти на курси)

Навпаки, пишу, що вчилася і на безкоштовних курсах. Тільки одні мої курси були платні, всі інші — абсолютно безкоштовні)
Очевидно, що відоси з ютубу також безкоштовні)))

Отже, з чого Ваш висновок про

мотивація витратити гроші, не вчитись по факту робити якусь роботу — а класика з глянцевих журналів : «витрачай, витрачай, витрачай — це ж успіх»

абсолютно не ясно.

абсолютно не ясно.

Ну дивіться, якщо зараз написати статтю, навіть мотиваційну — що доведеться достабіса вкалувати, при чому років 3-4 за помірну зарплатню, по грішеше ніж у юриста, і результат буде дуже далекий від «успішного успіху» яку вам малює «воті в ойті» реклама курсів, ніби тільки попади сюди і буде смузі, відпуски по усьому світу з фото на дзеркалки, та маки із айіфонами та тесла. Якщо я вам скажу, що буде дуже виска конкуренція фактично за будь яку позицію, за будь яке підвищення, дуже жорсткі вимоги, особливо в англійскій мові. Буде справжня дідвщіна особливо серед тестувальників і вас чекає жорстка муштра, за пропущений баг можуть жорстко облаяти з приниженням. При чому для світчерів — ваш бос може бути на 10 років молодший за вас цього в ІТ вистачає і відношення до джуніора буде відповідним до джуніора, а не до старшої людини. Вас чекатимуть релізи на вихідних, робота по ночах, інколи не ральні строки, робота без вимог, девелопери які скинуть вам роботу не перевіривши її особисто аби «закрити по більше тікетів» і т.д. і т.п. Класно-класно звісно добре, позітів майнд та усі діла. Та рожеві окуляри варто зняти. Як і в будь якій професії доведеться працювати.

І знов не розумію, чому Ви це пишете саме мені)
Особисто я працюю з юності і до сих пір.

Як і в будь якій професії доведеться працювати.

Точно не писала що не треба працювати, навпаки.

і результат буде дуже далекий від «успішного успіху» яку вам малює «воті в ойті» реклама курсів, ніби тільки попади сюди і буде смузі, відпуски по усьому світу з фото на дзеркалки, та маки із айіфонами та тесла

Я ніде не писала ні про що таке.
Про це вже не вперше пишете Ви.

Я зрозуміла, що Вам не подобається

«воті в ойті» реклама курсів

але я до неї не маю жодного відношення.

Описала свій власний досвід. Нічого не рекламую. Нічого не продаю.
Сподіваюсь, Ви все ж таки прочитаєте статтю і зрозумієте мої слова)

Ну різне можна взяти з

Кийосаки

я з його книг дізнався, що таке капіталізм
у рідному неофеодальному містечку про нього можна було лише прочитати

Для свого часу в нього були оригінальні ідеї. Неоднозначна особистість.
Яке містечко характеризуєте як нефеодальне?)

виглядає схожим на комплімент — тому дуже дякую Вам) та, думаю, загалом небагато людей в нашій країні мають достатній досвід, статки та підстави викладати «тренінги особистісного росту», як на мене

Після того, як останнім часом дуже багато працюю з ЧатГПТ, склалося дуже сильне враження, що стаття написана саме ним.
Нуль конкретики, маркований списочок з 6 пунктами та виділенням болдом, абсолютно ніяких технічних деталей (3 рази згаданий абстрактний процес «тестування» і все, про копання картоплі можна написати глибше і детальніше), купа води, яку зазвичай додають на сайт, щоб зібрати трафіку з пошукових систем... Навіть про такий цікавий квест, як в 2023 пошук роботи для світчера-QA написано літераллі ОДНЕ речення!
Велика кількість курсів (7) за кілька місяців підказує, що принаймі 4-5 з них — це міні-курси на курсері чи юдемі. Можна було б і вказати, в яких таких чарівних місцях можна дістати настільки безцінні знання, що при 98 чоловік на вакансію QA людина

досить швидко знайшла роботу

копірайтери ще не второпали, що масовість ЧатГПТ призведе не тільки до їх заміщення — а до стійкого рвотного рефлексу до таких текстів.

що люди краще будут читати тексти з помилками, погано структуровані, з обірваними реченнями, думками, але — живою, звичайною, вуличною мовою. і про живе, а не отаку канцелярщину.

Дивлячись, з чим порівнювати) сподіваюсь, в моєму тексті менше канцелярського стилю ніж, у Податковому кодексі, наприклад)
Насправді, бачу помилки в цій статті, але я і не філолог)

ваш текст — пластмасовий :)
ну як квітки для кладовища.

в мене ще є такий давній жарт, коли комари в лісі загризають на пікніку:
— радійте, значить це живий ліс, а не пластмасовий!

нічого особистого, просто — «рев’юваю ваш пулреквест», і розумію що літератор, письменник — це не просто вміти писати.

ну і на такий текст я б тільки заради грошей час витрачав :)
це не розповідь про себе, про свій досвід, враження.
для такої розповіді не треба так заморочуватись — «з друзями так не спілкуються», «друзям не треба формальне звітування»

але з часом, як написав, постійний гейт такого стилю думаю виправить ситуацію, і люди будуть чітко розуміти — який для чого-кого стиль треба обрати.

Я ж кажу, я не філолог, не письменник, не планую займатися публіцистикою, пишу так, як відчуваю) Комусь подобається, комусь ні — це нормально. Особисто мені якщо щось не подобається чи нецікаво — то я і не витрачаю на це свій час.
А у Вас цікаві метафори) де можна ознайомитися з Вашими текстами?

Я ж кажу, я не філолог, не письменник

але ж жива людина, чи не так?
я дав вам підказку для самооцінки — ви з друзями так спілкуєтесь, отаким стилем?

Особисто мені якщо щось не подобається чи нецікаво — то я і не витрачаю на це свій час.

ну то ви. а то я. та інші :)
які не бачать проблеми сказати те що думають чи відчувають :)
поділитися — особистим враженням, а не тим яким треба, щоб отримати від вчителя 12 балів :)

всі знають як треба. що такє токсично і т.д.
і коли ситуація примушує, вимагає, ну так — затки писок своєї особистості і стань статистично типовим.

де можна ознайомитися з Вашими текстами?

на доу їх повно :) та й в інеті є.
афоризми теж писав колись. бачив потім на декількох сайтах збірниках афоризмів.

але то такє.

якщо ви написали мертвий текст, для вчителя, то нема чого і пояснювати читачам про щось. тож не для них було писано. вони випадково побачили.
а як для читачів — ну от думайте над фідбеком :)

З друзями я спілкуюся по-різному) і тексти пишу різні)
До чого Ваші аналогії з вчителями та оцінками — не дуже зрозуміла, але ок)))
Я ціную зворотній звʼязок, тим більш, кожен має право на власну думку, тому дякую Вам за такий розгорнутий фідбек)

До чого Ваші аналогії з вчителями та оцінками — не дуже зрозуміла, але ок)))

вище було. це просто друга аналогія.

кому цікаво читати шкільні твори «Як я провів літо» які отримали 12 балів?
а от ті що викликають регіт — бо дитина правду писала — постяться в інеті, і байдуже всім які там помилки :)

в мій час ця проблема була — щоб отримати класну оцінку на твір на «Євгенія Онегіна» — переписуй с передмов.
бо як напишеш те що ти сам думаєш — можуть і на пєдсовет викликати. з батьками :)

оце і різниця між мертвим і живим.
між канцелярщиною від чатгпт і — особистим.

бо як напишеш те що ти сам думаєш

А що можна думати про Євгена Онегіна в дитинстві ? Та і в дорослому віці написати твір в одне речення «Один мажор іншого застрелив через дівку, яка йому була не треба, бо обидва довбойби зі скуки з жиру бісились» ? Можна ще додати пару речень, що у Франції ще Крадинал Ришельє, за два століття до того, почав таких страчувати, щоб усім було ясно, що за вбивство по дурості доведеться відповідати. Звісно до того, дуєлі були не дурістю — а політичним інструментом, який використовували замість війни, коли була така можливість. Цей твір можливо взагалі неможливо зрозуміти школяреві, без «політекономіки» яку ще коли я вчився вже пост-радянскі вчителі перестали проповідувати. Викладати цей твір — то дати школяреві натяк, що от вбий приятеля за дівку з пістолета і тобі нічого за це не буде навіть не заарештують, що звісно неправда і старшокласники вже про це чудово знають. Взагалі Пушкіна чи Гоголя разом із Достоєвським та Булгаковим викладати школяреві — таке собі і не дуже то актуально зараз. Марк Твен чи О’Генрі чи Джеймс Купер підійдуть набагато краше куди як ближче до нашого сучасного життя. Індіанців можна скажімо азербайджанцями замінити і буде повна аналогія. Максима Горькій і Маяковский разом з Павлом Тичиною — так і взагалі підпадають під анти комуністичну заборону.

Дякую Вам, порівняння зі штучним інтелектом це щось нове для мене)))
Якщо вказувала б конкретику, вийшло б дуууже довго, намагалася стисло розказати свою історію. Із цих 7 жодного міні-курсу не було, але нічого проти якісних міні, максі курсів, як і постійної самоосвіти — не маю, навпаки. Якщо цікавить конкретика — прошу у мій LinkedIn.

Як думаєте, що важливіше для людини, що вирішує світчитися в ІТ: інформація про затребуваність спеціальності, аналіз ситуації на ринку праці і чому не зовсім варто світчитись туди, де прєсловуті 98 людей на вакансію, перелік необхідних інструментів та що виділить вас серед інших кандидатів (а ви, судячи з усього, мали надзвичайний успіх, враховуючи ту саму ситуацію на ринку праці), чи

Мати мету, розуміти, куди ви рухаєтеся
Підтримувати здоров’я та енергію
Не відкладати життя на потім

?

У вас в профілі немає Лінкедину.

Для людини, яка планує змінювати професію (не важливо — це ІТ, чи будь-яка інша сфера) важливо розуміти, чим ця людина хоче займатися у житті і докладати зусилля для того, щоб навчитися та знайти роботу в обраній сфері. По вашому, байдуже, чим людина хоче займатися, вона має промоніторити, що конкуренція десь менше і йти туди, а не в ту професію, яка подобається? Цікава логіка, хотілося б почути більше про такий підхід.
В будь-якому разі дякую Вам за Вашу думку)

www.linkedin.com/in/a-dyka

розуміти, чим ця людина хоче займатися у житті і докладати зусилля для того, щоб навчитися та знайти роботу в обраній сфері

Це очевидні речі, які годяться для ноунейм-сайтів, що видаються першими в пошуку на запит «як досягти успіху в житті» чи форумів домогосподарок.
А в комьюніті девелоперів очікуєш на такі страшні речі, як конкретика, цифри, стек, корисні практичні поради.

Бо ці всі «розуміння, чим займатися в житті» — це класно, поки людина не стикається з реальністю (див. 98 людей на вакансію), і через кілька місяців марних спроб кидає цю ідею (і світчингу в Куа, і світчингу взагалі). Бо нащо дивитися цифри попиту/пропозиції, аналізувати ринок та технологічний стек, коли можна просто зрозуміти, чого хочеш по життю?

Чи то я ставлю занадто високу планку, і у нас тут комьюніті недалеко пішло від

форумів домогосподарок

?

www.linkedin.com/in/a-dyka

Все одно не знайшов історії про, власне, процес працевлаштування.
І мені стало цікаво: ви 2 місяці тому відкрили Лінкедин, зробили 3 дописи — і маєте 1400 контактів, це зараз так працює? Просто я ніколи не цікавився цією темою, тому кинулося в очі.

Насправді Ви недооцінюєте таку, просту, як Вам здається, концепцію як:"розуміння, чим займатися в житті«. Бо у людини в роботі може бути супер релевантні прокачані скіли, багаторічний досвід, чудова фінансова мотивація, але це буде не та робота, якою ця людина хоче займатися у житті. Припускаю, що у Вас не було подібного досвіду і це чудово. Тому Ви дивитесь на «розуміння, чим займатися в житті» під своїм кутом зору, а я — під своїм. Різноманітність контенту тим і прекрасна, що кожний знаходить своє — якщо Ви не знаходите у моїй статті достатньої для Вас кількості конкретики та цифр — логічно обрати іншу статтю, вибір чималий.
Я не є спецом в LinkedIn, не знаю, як воно працює, як Ви помітили, нещодавно зареєструвалася та і веду свою сторінку не активно, можу не заходити днями, бо бракує часу. Щодо контактів, в моєму випадку працює так: додаю людей, яких знаю та яких мені просто цікаво читати, аналогічно, інші юзери відправляють запити мені, ось і все.

у людини в роботі може бути супер релевантні прокачані скіли, багаторічний досвід, чудова фінансова мотивація, але це буде не та робота, якою ця людина хоче займатися у житті

Цей щабель «піраміди маслоу» знаходиться вище за затребуваність спеціалістів по сферах, бо будь ти хоч на 101% вмотивованим, матимеш чудові знання — але за півроку роботу так і не знайдеш, бо у рекрутерів до тебе елементарно не дійдуть руки серед буквально сотень інших резюме.
В сусідніх гілках кандидати дуже багато про таке пишуть.

Погоджуюсь з тим, що зараз відгуків на вакансії так багато, що рекрутери, часом, і не всі відгуки відкривають.
Але, можу поділитися з Вами релевантним, на мою думку, кейсом пошуку роботи на прикладі людей, з якими я вчилася в одній групі на курсах. З 30 людей я особисто для себе виділила двох осіб, які були мотивовані, мали хист до тестування, хард та софт скіли, і додаткові переваги накшталт хорошої англійської. З цими двома ми спілкуємося і досі. І попри конкуренцію на ринку — вони знайшли роботу QA, як і я — без звʼязків та знайомств саме на цьому конкурентному ринку.
Тобто звісно, конкуренція існує, вона висока, — але це не означає, що треба відмовлятися від своїх прагнень тільки через те, що є конкуренція.
Конкуренція є всюди, в юридичному бізнесі — також. На будь-яку цікаву, високооплачувану позицію — є чимала конкуренція. Не тільки в ІТ. Але, чи заважає тобі конкуренція рухатися в обраному напрямку — на це питання кожен відповідає для себе самостійно.

Слухайте, я і так достатньо ЧатГПТщини кожного дня читаю, не треба мені накидувати зайві беззмістовні абзаци, будь ласка)

З 30 людей я особисто для себе виділила двох осіб, які були мотивовані, мали хист до тестування, хард та софт скіли, і додаткові переваги накшталт хорошої англійської. З цими двома ми спілкуємося і досі. І попри конкуренцію на ринку — вони знайшли роботу QA, як і я — без звʼязків та знайомств саме на цьому конкурентному ринку.

Це і було б цікаво побачити в статті. Бо якщо й читаєш щось про ринок праці зараз, то або «подався на 300 вакансій, навіть не позвали на технічний собєс», або пропагандистська «анти-панік аналітика».
Людям перед світчингом треба розуміти необхідний рівень затрачених зусиль, часу та мотивації для цього. І про це треба писати в статтях, а не як в рекламі курсів «три місяці — і офер на $1000».

Напевно, у нас з Вами зовсім різні джерела інформації, ми різне читаємо та різні абзаци вважаємо беззмістовними)))
Я не писала нічого ні про рекламу курсів, ні про

три місяці — і офер на $1000«

Про це пишете Ви.

А що таке

пропагандистська «анти-панік аналітика»

?

тут більше не зрозуміла чому

«анти-панік аналітика»

саме «пропагандистська», тому і перепитала.

До речі, дякую Вам, раніше не читала цю статтю.

Особисто я не візьмусь за будь-яку притомну аналітику (бо я і не аналітик), але живу у нашій країні, звісно ж маю власні враження та не скажу, що все чудово та безхмарно. Фактор війни та суттєвого спаду в економіці + корупції ніхто не скасовував.

Ви ж наче в минулому адвокат з великим досвідом, тому мали побачити слово як тут

як в рекламі курсів

Медіана по Junior QA зараз $800, я округлив до 1000 (як вказується в кожній рекламі курсів). Ви написали про 3 місяці курсів та офер, опустивши сам процес пошуку роботи та отримування оферу, ніби ви його на вулиці раптово підібрали.

Ще раз пишу (вже втретє, напевно, і востаннє): ваш текст може видати потенційному світчеру оманливу картинку «3 місяці курсів — і увійшов в айті», коли для абсолютної більшості світчерів зараз подорож під назвою «вхід в куа» — це захід, що вимагатиме набагато більше, ніж 3 місяці, і з не дуже високим відсотком успішності.

Дай вгадаю відповідь.

ваш текст може видати потенційному світчеру оманливу картинку

Це проблеми вашого сприйняття.

Стаття не про те, а про інше. Про досвід і що це можливо 🤔

Дякую Вам, я у змозі відповісти самостійно)))
Своїм текстом я точно не хочу видати нікому ніяку оманливу картинку.
Досвід одної конкретної людини не дає підстав вважати, що в іншої — буде так само.
Якщо чесно, думала, що це очевидно і що люди читають саме те, про що написано, без зайвого «домальовування».

Відповім Вам втретє (якщо потрібно — не востаннє), хочу щоб Ви все ж таки зрозуміли мою думку)

Ви написали про 3 місяці курсів та офер

Я ніде НЕ писала про «3 місяці курсів та офер». Більш того, я не вказувала ніде навіть такий термін як «3 місяці»)

В мене складається враження, що Ви не читали статтю, бо наділяєте її текстами, яких там немає.

В прев’ю до цієї статті вказано, що я ділюся власним досвідом зміни роботи під час війни.
В прев’ю до статей зазвичай вказується про що ця стаття. Щоб читачі розуміли, та не витрачали свій час, якщо тема їх не цікавить.
Якщо у статті вказано, що «людина ділиться своїм власним досвідом зміни професії» дивно очікувати від статті, що там буде про

процес пошуку роботи та отримування оферу,

.

Це як приходити у хлібний магазин та запитувати, чому ж там не продається пральний порошок)

Я ніде НЕ писала про «3 місяці курсів та офер». Більш того, я не вказувала ніде навіть такий термін як «3 місяці»)
після завершення навчання, попри чималу конкуренцію, я досить швидко знайшла роботу

Сорі, просто я не знав, що «декілька» — це також і, наприклад, 12 (місяців), а «досить швидко» — це ще 12 місяців. Тоді це вже більше схоже на реалії.

Якщо у статті вказано, що «людина ділиться своїм власним досвідом зміни професії» дивно очікувати від статті, що там буде про процес пошуку роботи та отримування оферу,

Тобто, для вас процес зміни професії не включає пошук роботи.

Все, питань більше не маю, якась дискусія тут марна.

Все дуже просто — текст написаний в юридичному стилі. Сухо і структуровано, тому що людина 13 років вчилась писати такий текст і тепер переформатувати себе вже не так легко.
Чат GPT теж бере свій стиль з подібних текстів, але якщо ви мали нагоду знайомитись з комерційними пропозиціями, меморандумами чи висновками великих юридичних компаній, особливо західних — ви знали б, що не лише чат GPT може писати надміру структуровано і «мертво».
Але згоден з тим, що хотів би більше технічних деталей та опису досвіду першої роботи — для цього і читав цю статтю

Так, Ви праві, коли роками пишеш юридичні документи вже виробляється певний формалізований стиль)))
Ця стаття саме про рішення змінити професію, не про досвід першої роботи, але я зрозуміла, на що є запит, врахую у майбутньому)
Дякую за Ваш коментар)

Не так часто можна прочитати такий дотепний текст

Та під копірку, через пару таких статей буде чергова реклама курсів. Це певно перша з циклу. Усе давно продумано. Тут вже навіть екс депутатів використовували для рекламних цілей курсів, навіть влаштували кудись джуніором. Щоправда надавали і чесну статистику скільки народу після курсів реально влаштовуються працювати. А так в більшості ІТ контор, хоч в нас хоч в Америці є корпоративний юрист і в більшості випадків це на багато більш цінний співробітник за manual QA чи рядового програміста. Взагалі в капіталізмі юрист одна з найбільш затребуваних професій.

Надішліть, будь ласка, пару посилань, хоч буду знати у кого життя як «під копірку» зі мною)))
Реклама — це коли вказується комерційне найменування курсів. Очевидно, що тут і натяку на рекламу немає)
І до чого тут порівняння статистики затребуваності професій під час капіталізму?)

Ну от моя «улюблена стаття» з цього циклу dou.ua/...​icles/from-juggler-to-it Там ще є про моряка, депутата і т.д. Да прибуде з вами Леня Голубков. P.S. Так я особисто працював з купою народу яки перейшли в ІТ з безлічі спеціальностей — ветеринари, залізничники, хіміки, музиканти двоє, стюард навіть був що в літаках на міжнародних рейсах літав. Справді все залежить від людини. І курси бувають як погані так і добрі, власне як і будь яка освіта. Так жодного юриста, що пішов в QA я ще не бачів. Юристи зазвичай в ІТ працюють — юристами.

Чесно, не бачу жодних аналогій зі своєю історію у наведеній Вами статті. Спільним є те, що люди змінили професію та і все. У всіх — своя особиста історія.
Погоджуюсь з Вами в тому, що все залежить від людини, її власних уподобань та цілей. Власне, цією статтею я просто хотіла підтримати людей, що хочуть змінити професію, але вагаються зробити крок у невідомість. Сама з цим стикалася, тому знаю як це)

Дякую за Ваш позитивний відгук!

Підписатись на коментарі