Від волонтера — до солдата. Моя історія добровільної мобілізації

Вітаю шановне комʼюніті. Мене звати Віктор. Я працював DevOps/Java Engineer в одній з американських компаній.

З 27 лютого 2022 року я служив капеланом від ГО. Здійснив 11 місій на лінію зіткнення. Тричі в Бахмут, Соледар та інші місця, де найгарячіше. В лютому 2023 року, після бесіди з ждунами в Бахмуті, я припинив будь яку гуманітарну діяльність на фронті та почав їздити саме на нуль, де відстань до окупантів менше 500 метрів.

В мене є свій Телеграм-канал, де я публікую кадри з військового життя, свої думки та інше. Підписуйтесь, якщо не сподобається, завжди можна відписатись.

Я не люблю займатися зрадолюбством прилюдно. Тому деякі випадки, що я розповім, в уяві ви можете помножити на 3.

Це моя друга добровільна спроба піти в армію. Перша була в спецпідрозділ. Я не пройшов по здоровʼю та іншим причинам. Можете почитати про це тут.

У будь якій роботі, якщо обирати між гарними умовами та поганим колективом чи поганими умовами та хорошим коллективом завжди краще вибрати колектив. Тому я вирішив піти до друзів в бригаду ТрО. Мій фах — Пілот FPV Камікадзе.

Хочу одразу зауважити, що я дуже люблю свою красуню дружину, свого сина, і дуже не хотів з ними розлучатися. Але вже рік я не живу, а існую. Мені не цікаве звичайне життя. Стільки разів я був у небезпеці, багато разів був на самому нулі без зарплатні та бойового розпорядження... Цього завжди було замало.

Я не отримую задоволення від читання книг, відпочинку з родиною, перегляду фільмів та інших речей в цивільному житті. Наразі мене цікавить тільки військова справа. Тактика,стрільба та БПЛА.

Але я знаю точно, що як тільки ми переможемо, я повернуся в ІТ та до нормального життя.

Кроки до мобілізації

Подавши запити до декількох підрозділів, я став очікувати на відповідь. Паралельно з цим, продовжуючи тренуватись літати і стріляти. Швидше за всіх зробили документи на моє призначення з підрозділу мого друга айтівця, з котрим я познайомився в Португалії.

Я докупив деякий стаф та відправився у Навчальний Центр (далі НЦ).

Мій позивний — Гідеон, від імені одного з персонажів Біблії. Він має значення — могутній воїн. В часи Гедеона Ізраїль був окупований ворогами, а цей лідер переміг окупанта з військом, набагато меншим за чисельністю.

Ілюстрація до Гедеона

Реакція моєї родини

Син заповідав мені повернутися героєм. З приводу дружини — все складніше. Коли в минулий раз я збирався до спецпідрозділу, то вона робила мені нерви. Тому в цей раз вирішив сказати їй за декілька днів до від’їзду.

Дружина моя розумна, тому сама випадково мене вирахувала, побачивши на руці набряк від забору крові для ВЛК. Розпочався мініскандал. Я одразу попередив, що якщо буде, як минулого разу, то краще зберу речі і поживу десь в готелі. Тому все припинилося і ми прожили мирно ті декілька тижнів, що мені залишалися в цивільному житті.

Побут в НЦ

Приїхавши в НЦ, я поставив Старлінк в наш кубрік, подарований Стівеном після того, як я застряг в Сіверську без зв’язку та евакуації. Наразі весь мій підрозділ має змогу спілкуватися з рідними та доступ до інтернету (сім-карти в нас забрали).

Приємно дивитися, як їх настрій піднімається після того, як вони мали змогу та час на спілкування з близькими.

На моєму каналі є відео, як ми готуємо каву дріп, заливаючи воду підігріту на багатті банкою з-під тушняка, котрий щойно з’їли. Хто знає цей момент кавʼярень третьої хвилі — вони дуже піклуються про якість кави та самого процесу кавопиття, тому навіть цукор тобі не дають, бо в них є принципи. Тому це було забавно. На цю каву досить сильно підсів наш штаб. Тому я попросив OneLove, і вони передали нам ящик дріпів. Велика дяка!

Атмосфера у підрозділі нормальна. Живемо мирно. З негативного — це харасмент жінок з боку чоловіків на всіх рівнях. Це проблема, яку неможливо вирішити. Я побачив, що багато наших посестер попускають це. Якби це питання вирішував я, перше, щоб я зробив, — навчив дівчат кожен раз одразу давати максимально жорстку відсіч. Цікаво, які запобіжні засоби вживають з цього приводу в арміях Західного світу.

Годують тут в більшості випадків погано, тому в мене є власні сублімати ЇDLO. Їм я зазвичай мало, тому особливо не страждаю.

Ліжка досить зручні. Набагато зручніші ніж ті, де я мав змогу жити на лінії зіткнення. Що таке гарячий душ чи унітаз ми вже давно забули. Дівчатам дозволяють митись в теплій воді.

Опалення немає. Тому я дуже радію, що зараз тепла пора року. Краще тут не хворіти, тому що допомога буде надана дуже повільно.

Під час повітряної тривоги ми йдемо в укриття. В будь яку пору доби. Часто лишаюся ночувати в полі, тому що після повітряної небезпеки немає бажання вертатись до «располаги».

Наше зоряне небо

Розклад та тренування

Кожен день ти прокидаєшся в 5:40 ранку, в 6:10 вже бігаєш по полю. Після навантаження, в 7:20 сніданок. Сніданки зазвичай дуже несмачні. Обід більш менш. Вечеря часто гарна.

8:20 — шикування і 10 годин занять. Як правило, це тактика та вогнева підготовка.

Буває, виходимо в 8:20, а заходимо в 22:20. Як приклад, подивіться це відео, як ми вночі відпрацьовували зачистку ворожих окопів. Відбій в 22:00

Неділя — вихідний. Але нам все одно вигадують якусь роботу. До обіду в місто не випускають. Є НЦ, котрі набагато лояльніше ставляться до вихідних.

Труднощі взаєморозуміння офіцерського складу та інструкторів

Є декілька головних проблем, які я тут бачу. Це конфронтація штабного командування, часто з радянським мисленням, і бойових сержантів та офіцерів, хто опинилися тут на посадах взводних та інструкторів з тих чи інших причин. На це боляче дивитись.

Інструктори в нас всі з досвідом бойових дій в 2022-2023 роках. Вони ризикували своїм життям і здоровʼям заради перемоги. Вони втратили багато своїх побратимів на цій клятій війні. Їм постійно затримують заробітну плату. Останній раз затримка була два місяці! Це жахливо.

Проте боляче дивитись навіть не на це, а на те, як вони тут страждають. В першу чергу морально. Ніколи не будує і не прагне взаємоповаги між штабниками, котрим важливіше у військовий час, щоб курсанти не їли їжу в кімнатах та не сміялися біля столової, та людьми, які бачили, що таке жах війни.

Як військові потрапляють в НЦ

Хтось став обмежено придатним після поранень, тому вибрав шлях інструктора. А хтось перейшов дорогу командуванню і був поставлений перед фактом: наказом на перехід в НЦ. Зробити тут майже нічого не можна. Переводять звідси дуже неохоче.

В НЦ шукали айтівців і я визвався. Тим самим потрапив до штабу. Більшість роботи повʼязана з Word та Excel. Це я не люблю, але діватися нема куди. Я не шукаю звільнення від солдатської долі, тому тренуюсь разом з усіма.

Паралельно завершую сесію та деякі таски на старій роботі, тому іноді замість полігону залишаюсь в канцелярії.

Декілька важливих зауважень

Є така річ, як відношення до частини або рекомендаційний лист. Ти отримуєш його від підрозділа своєї частини, де ти хотів би служити, а потім йдеш в ТЦК. Там тебе направляють в НЦ на КМБ, де ти навчаєшся. Потім маєш відбути в розташування своєї частини.

Тепер, увага — не завжди так буває! Можете таке бути, що прийде наказ і ти поїдеш зовсім не туди, куди планував. Тому це діло треба тримати на контролі. Прослідкуйте, щоб ваше відношення занесли в стройову і командування постійно моніторило це діло.

Також є таке явище, як «покупці». Це представники інших частин. Вони приїжджають до НЦ та починають вас переманювати до себе. Тут взагалі краще «не відсвічувати», тому що якщо вони зацікавляться тобою і у них є звʼязки в НЦ, то жодне відношення тебе не врятує. Поїдеш замість роти охорони під Бахмут.

На цьому все про навчальний центр. Далі про важливе.

Моє обладнання

Зброя та спорядження в мене власні. Більшість з нього з’явилась завдяки моїм друзям, комʼюніті DOU та мого каналу.

Апер AR-15 Adams Arms P2 5.56 11.5 дюймів — поршньовий. З глушником, коліматором та магніфером.
Другий апер та ловер — Springfield Saint Victor 5.56 16 дюймів. Майже марксман гвинтівка. Регульований газоблок з х8 прицілом, глушником та сошками.
FPV Окуляри цифрові DJI Goggles 2.
FPV Окуляри аналогові Skyzone 04L V2.
FPV Хімера 7ʼʼ Pro V2 на цифрі.
FPV Дрони Камікадзе 7ʼʼ та 8ʼʼ на аналогу.
Ретранслятор з Rush Tank, TrueRC Gatling та іншим.
Аппаратура Radiomaster Boxer + HappyModel + TBS TX Lite.
Аппаратура TBS Tango 2.
Mavic 3 (Канадка).
Пульт RC Pro (без GPS).
Плити керамічні Spartan.
Плитоноска Leonidas.
Боти Lowa Zephyr Hi.
Шолом Тор-Д.
та багато іншого.

Мотивація

Зараз ми переходимо до дуже складної теми, але її треба підняти. Наголошую — все, написане нижче, це суто моя думка.

Більшість добровольців, з ким я спілкувався, мають ті чи інші вади по здоровʼю, через котрі вони не були б мобілізовані. І це їх не зупинило. Такий тип людей закінчується в Україні. В мене є цікава стаття з дослідженням по нашому мобілізаційного ресурсу — прочитайте.

В нас є жінкі. Десь 60 осіб. Добровольці. Схиляю свою голову з повагою перед ними. Все, що я розповів вище веде до наступного. Колись у Хіміка з Азову запитали його думку: що краще, щоб чоловік воював чи допомагав на економічному фронті. Він відповів — щоб воював.

Ми підходимо до тієї стадії війни, коли ТЦК почнуть масово призивати на службу населення міст мільйонників та Києва. Люди не вмотивовані різниці на фронті не роблять. Якщо ти не вмотивований воювати — не йди воювати! Ти забаранишся сам і можеш стати причиною загибелі інших.

Якщо маєш змогу донатити чи волонтерити — продовжуй робити це! Якщо ти вважаєш, що військо не заслуговує на допомогу — мовчи і нікому про це не кажи.

Також хочу додати, що стріляти та кидати гранати можна навчити абсолютно всіх. Але Бог дав кожному свою міру розуму і я вважаю, що люди розумні мають воювати там, де вони будуть максимально корисні. Не продумані, а саме розумні. Бо інакше це буде нераціональним використанням ресурсу, котрий ми маємо.

Мені та таким як я немає різниці, чим займаються чоловіки не вмотивовані. Не турбують їхні танці в клубах, походи до кінотеатру та ресторану, селфі з фітнес-клубів. Нас цікавлять тільки ті, для кого війна продовжується. Бо з іншою категорією людей вже нічого не зробиш.

Я хочу звернутися до людей вмотивованих. До тих, хто був в ДФТГ, хто тренується, до чогось готується. До волонтерів, котрі постійно ризикують своїм життям. До інструкторів приватних організацій, котрі не воювали з лютого 2023-го, хто вчить тактиці, стріляти та іншим речам.

Звертаюсь також до інструкторів БПЛА. Друзі — завжди будуть ті, хто зможе зайняти ваше місце в організації. А саме у війську вас не вистачає найбільше. Більшість з вас ніколи не буде себе вважати повністю на своєму місці, якщо ви фізично не дасте відсіч окупанту.

Я сам проходив стадії від бажання воювати фултайм та небажання залишати тепле ліжко, свою роботу, волю робити, що заманеться, та свою зону комфорту. Зараз це не має значення. Люди півдня та сходу чекають на звільнення! Хтось чекає вже 9 років.

Вони страждають, вони бояться, існує постійна загроза життю. Наші діти гинуть кожен день від обстрілів. Коли ми вийдемо на кордони 1991 року — не факт, що росія зупиниться. Тому ми змусимо СИЛОЮ її це зробити.

Друзі, кожен з вас знає когось, хто вже давно воює в нормальному підрозділі. Не зволікайте. Повірте мені, краще призватись в теплу пору року з відношенням від частини, ніж взимку по повістці туди, куди направить ТЦК. Досить готуватися. Доєднуйтесь до війська. Звикаєш до всього. До дискомфорту, до сну по 5 годин. До поганої їжі, спати просто неба. Тільки б був нормальний колектив.

Ми проводили по 12 годин при температурі повітря +46. Нас заливало дощем. Пережили. Не буду лукавити. Після бойових дій не всі з нас повернуться додому. Не всі повернуться вцілілими. Когось з вас вшанують назвами вулиць, шкіл то культурних споруд.

Не слухайте тих, хто каже, що Державі до вас немає різниці. Наші імена залишаться в віках! Наші діти та їх діти, і діти їх дітей будуть вчити про наші звитяги в книжках з історії.

Моя посестра розповіла історію з життя про свого друга. Спортсмена, підприємця, котрий похвалився їй тим, що зробив собі другу групу інвалідності. Хвалитись таким в військовий час — це ганьба. Вона відповіла йому, що мобілізувалася до війська. Тендітна, розумна жінка. Хвалитись тим, що ти оформив собі виїзд за кордон — ганьба!

В нас досить багато тут людей з інвалідністю. В нас є доброволець, мати чотирьох та бабуся трьох онуків. Її чоловік служить з початку вторгнення. Я служу з добровольцем, у котрого п’ятеро неповнолітніх дітей. Головний аналітик банку. Дуже розумна людина. Півроку знадобилось йому, щоб вмовити владу взяти його до війська.

Коли через роки нас запитають, чим ми займались під час вторгнення, більшість людей з бойовим досвідом ніколи не будуть сприймати інше зайняття, ніж військову справу. Але ми навчимося не показувати це на людях. Тому що на розбраті і непорозумінні країну не відбудуєш. Єдність — це головне, чого ми потребуємо зараз, а потім — ще більше.

Про військові потреби

На фронті ми використовуємо здебільшого аналогову систему та DJI для розвідки та скидів. Але дрони — це витратна частина, котра потрібна постійно. Це все дуже дорого.

Тому я шукаю виходи на представників фондів «Повернись Живим», Стерненка, «Армія Дронів», Фонд Притули та інші. Ми реагуємо миттєво, акти та звіти робимо швидко.

Я вільно володію англійською мовою, тому можу звітувати для іноземних партнерів також.

Наразі FPV камікадзе дрони я закуповую силами своїх друзів та ком’юніті. Їх вартість від 12 до 20 тис. гривень за штуку. Кожен донат від 16К і більше надає право назвати дрон будь яким наданим вами імʼям. Можете залишити бажану назву в комментах до статті або написати мені в LinkedIn.

Приклад з назвою 175 PEGAS у Ескадрона

Банка для дронів та обладнання
Картка банки — 5375411207408282
PayPal — itstud87(AT)gmail(DOT)com

В мене персонально є потреба в C.A.T турнікетах, набоях 5.56, плитоносці зі швидкоскидом (моя вже не підходить), коліматорі Aimpoint зі швидкозʼємом та РПС.

Банка на снарягу
Картка банки — 5375 4112 0667 0981
PayPal — itstud87(AT)gmail(DOT)com

У той момент коли ця публікація вийшла — ми знаходимось на трьохдобовому виході в умовах, наближених до бойових. Це фінішна пряма. Після цього я відбуваю в свій батальон.

Дякую за увагу. Крок за кроком йдемо разом до Перемоги, чого б це не вартувало!

З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ!

👍ПодобаєтьсяСподобалось50
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

От часто думаю про мобілізацію. А потім читаю подібні статті, про харасмент жінок (а я жінка), про суцільний пліснявий совок і мотивація множиться на нуль. Чому наша держава завжди щось вимагає і ніколи нічого не дає? Чому держава не хоче почати робити реформи, щоб люди самі хотіли «задонатити» своє життя? Якась гра в одні ворота: ми хочемо і нео-феодалізм зберегти під моднявим ребрендінгом олігархату і розвалити рабсійську імперію, і щоб всі мобілізувались та ще й були вмотивовані. Державним діячам треба або хрестик зняти або труси вдягнути. Робіть реформи, дегенерати! Почніть бодай із судової. Інакше програєте, всі ми програємо.

Дякую вам за службу пане, цікаво що у вас за НЦ, бо в мене досвід проходження славетного 199центру то у вас виглядає все більш професійніше

Давно на ДОУ не заходив, цікаво подивитись на коменти «сонечок» які ненароджені для війни і все ще наївно думають що воювати будуть не всі, цікаво скільки ще тут таких))

Особиста дяку за вашу службу і відношення до справи. Я не хочу якось критикувати всю військову структуру (справу) та порядок денний, але конкретно в мене безліч запитань. Це не відноситься конкретно до вас, чи до когось іншого. Я прочитав достатньо відгуків тут, та на інших платформах. Особисто мене турбує те, що я абсолютно не згоден з тим що всі мають воювати (це обговорювалось можливо не тут, але в інших темах щось було схоже). Це по-перше. По-друге, я володію достатньо інформацію з першоджерел як і що відбувалось на різних етапах цієї війни (як мінімум 3 джерела безпосередньо від військових, у 2-х випадках потрібно розстрілювати цих тупих командирів). Це я про що? Я на повному серйозі, що потрібно спочатку своїй завалити як мінімум декілька десятків (тисяч) всіх тих гнид, які є, щоб мати успіх.
Коли побачу розстріли дебілів з нашої сторони (хоча би реальні арешти з повною конфіскацією майна, але краще розстріли), тоді якийсь сенс зʼявиться. Я за радикальні зміни.

Мій комент більше про те, де затримання всіх тих командирів, які попутали, або від влади втратили розум? Я такий тип людей, який дуже чутливо реагую на всіляких «биків», і ніколи не буде виконувати їх накази. Зі зброєю в руках це дуже небезпечно.
А я точно знаю, що таких «биків» дуже багато, і це точно конфліктна ситуація. Якщо якийсь мудак приїде і буде розповідати таким тоном, що я бачив на одному відео, то він буде посланий у всім відомому напрямку. Це не про мій характер або принцип, це про тонке відчуття справедливості, яким я не збираюсь поступатися. Що тоді? Я взагалі вважаю що ми могли би досягти більших успіхів, якби не такі ось командири.

Окрема тема про ТЦК і як вони на вулиці «виловлюють» чоловіків:
це просто позор. Якісь дегенерати. Зрозуміло що вони виловлюють на вулиці одинаків, де можуть пресонути 4-5 співробітниками. У мене питання: наприклад я живу в Дніпрі, тут хто зна скільки фітнес центрів та спорт комплексів, або просто тренажерних закладів ( це не включаючи різноманітні спортивні секції по типу бокс, карате, mma, та інше ). Я думаю декілька тисяч чоловіків відвідують ці заклади. Ніхто туди не рипається з ТЦК. Для мене цілком зрозуміло, тому що їм просто дадуть пиз*ди. Але якщо розмірковувати з точки зору якості військового матеріалу (нових військових), то це ідеальні кандидати, які на 99% пройдуть ВЛК та вже можна задіяти.Якщо брати по країні, то це вже взагалі армія. Але ні, виловлюють на вулиці одинаків. Тому позор їм. Їх і надалі будуть хуєс*сити . Якась послідовність повинна бути.

Дорогий Друже, хай тебе береже Бог!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за службу та за захист! Побратимам передавайте вітання!

І, повертайтесь живі!

в нас видають 5.45

в мене власна зброя. Ви пропустили це мабуть у статті. В підрозділі АК-74 штатна зброя.
В мене є якась кількість 5.56 для фронту. Потрібні ще GGG 62 грейн для вогньової підготовки

Дякую, Вікторе, за цікаву статтю і за вибір.

Подяка за те, що робите все від Вас залежне! Успіхів і наснаги!

Особиста дяку за вашу службу і відношення до справи. Я не хочу якось критикувати всю військову структуру (справу) та порядок денний, але конкретно в мене безліч запитань. Це не відноситься конкретно до вас, чи до когось іншого. Я прочитав достатньо відгуків тут, та на інших платформах. Особисто мене турбує те, що я абсолютно не згоден з тим що всі мають воювати (це обговорювалось можливо не тут, але в інших темах щось було схоже). Це по-перше. По-друге, я володію достатньо інформацію з першоджерел як і що відбувалось на різних етапах цієї війни (як мінімум 3 джерела безпосередньо від військових, у 2-х випадках потрібно розстрілювати цих тупих командирів). Це я про що? Я на повному серйозі, що потрібно спочатку своїй завалити як мінімум декілька десятків (тисяч) всіх тих гнид, які є, щоб мати успіх.
Коли побачу розстріли дебілів з нашої сторони (хоча би реальні арешти з повною конфіскацією майна, але краще розстріли), тоді якийсь сенс зʼявиться. Я за радикальні зміни.

Мій комент більше про те, де затримання всіх тих командирів, які попутали, або від влади втратили розум? Я такий тип людей, який дуже чутливо реагую на всіляких «биків», і ніколи не буде виконувати їх накази. Зі зброєю в руках це дуже небезпечно.
А я точно знаю, що таких «биків» дуже багато, і це точно конфліктна ситуація. Якщо якийсь мудак приїде і буде розповідати таким тоном, що я бачив на одному відео, то він буде посланий у всім відомому напрямку. Це не про мій характер або принцип, це про тонке відчуття справедливості, яким я не збираюсь поступатися. Що тоді? Я взагалі вважаю що ми могли би досягти більших успіхів, якби не такі ось командири.

Окрема тема про ТЦК і як вони на вулиці «виловлюють» чоловіків:
це просто позор. Якісь дегенерати. Зрозуміло що вони виловлюють на вулиці одинаків, де можуть пресонути 4-5 співробітниками. У мене питання: наприклад я живу в Дніпрі, тут хто зна скільки фітнес центрів та спорт комплексів, або просто тренажерних закладів ( це не включаючи різноманітні спортивні секції по типу бокс, карате, mma, та інше ). Я думаю декілька тисяч чоловіків відвідують ці заклади. Ніхто туди не рипається з ТЦК. Для мене цілком зрозуміло, тому що їм просто дадуть пиз*ди. Але якщо розмірковувати з точки зору якості військового матеріалу (нових військових), то це ідеальні кандидати, які на 99% пройдуть ВЛК та вже можна задіяти.Якщо брати по країні, то це вже взагалі армія. Але ні, виловлюють на вулиці одинаків. Тому позор їм. Їх і надалі будуть хуєс*сити . Якась послідовність повинна бути.

Припустимо це сталось
Командирів «биків» посадили.
Ви та ваші друзі стануть на їх місце?

З тисячами це я звісно перегнув. Ну з десяток точно буде. В том то і прикол, що якщо посадить «биків» точно нічого гірше не буде. Я не хочу і не буду висвітлювати конкретні випадки які відбувалися, але повірте, що вʼязниця — це було б дуже мʼяке покарання. І це відбувалось з військовими, які проходили строкову службу до цього.
Можна ще довго продовжувати, але не хочу )

Я не казав про гірше.
Я про те, що їх потрібно буде кимось замінити.
Питання у тому, чи той хто за посадку готовий на їх місце?

Якесь дивне питання. Якщо я за посадку корупціонерів при владі, то я повинен зайняти їх місце? Можливо би і зайняв, але хто це дозволить. Це не так працює )

Які корупціонери при владі?
Мова ж була про

цих тупих командирів

😎

Солдат замість капітана чи майора? Це як?
Якась дивна логіка у вас. Чому взагалі повинен когось замінювати звичайний солдат у випадку коли командир заслуговує на розстріл або вʼязницю?

Солдат замість капітана чи майора

О, пардон, я чогось думав, що Ви офіцер.
Отже командувати Ви не зможете. тоді питання мимо....

P. S. Я до того вів, що усунутих командирів потрібно кимось заміняти.
Ви не готові, отже хтось інший повинен.
Чи є тисячі бажаючих?

Ви не зовсім розумієте про що я. Якщо командир заслуговує на розстріл або вʼязницю, то мови взагалі не йде ким його замінювати, це не важливо. Якщо його навмисні дії призвели (і призводять) до втрат, чи до того що неможливо виконати завдання, то питання ким замінити, взагалі неістотне

Солдати без командування діяти не можуть.
То ж не розумію, чому неважливо /неістотно.

з таким командиром не буде солдат. Про що мова? Може краще декілька таких командирів жахнути чим сотні (тисячи) солдат?

Можливо, але хто вирішувати це повинен?

звісно це складне питання, тут не має про що спорити. Я за те що має бути прецедент, який би мав показати як може бути як одній так і іншій стороні (це я про командування та підлеглих))
Одній стороні це б показало відповідальність (решті командуючих), а іншій мотивацію. Це ідеальний варіант.
Я прекрасно розумію що насправді все інакше, що всі події відбуваються не за твоїм сценарієм, та твоє бачення не відповідає дійсності. Але є та повині бути якісь рамки. Не дарма існують оповіді, що за деякими командирами бійці готові йти на будь-які завдання. Це питання довіри та компетенції командира.
Просто є кричущі моменти, де немає ніяких виправдань, взагалі. Тільки суворе покарання (навіть смерть, тут я не вбачаю якоїсь трагедії чи моральної дилеми). Як на мене то простіше вбити свого, який є зрадник, чим просто ворога, який виконує накази. Тому що зрадник може набагато більше шкоди завдати, чим будь-який ворог.

Читаю читаю

Все виглядає отак: «я хочу щоб все ***к, і стало добре. От просто хочу і все і йдіть всі нахер. Я не знаю що для того треба зробити, я нічого не буду для того робити. Я просто хочу щоб все ***к і стало само якось добре»

Так от, розумію, підтримую))
Теж так хочу

я не про якісь про*оби в армії, це звісно було, є та буде. Я про навмисну завдану шкоду.
Ну наприклад, з останнього, і це лайтове, що попадалось в інфопросторі, це те що якийсь там зам командира (можливо інша посада) здав в ломбард обладнання на пів ляма.
І що робити? Це питання як раз наприклад для вас. От щоб ви зробили, якби такий випадок трапився у вашій частині? А таке обладнання вам потрібно на вчора, тому що воно допомогло би виконувати завдання, зберегти людей.

здав в ломбард обладнання на пів ляма.

Блін, а це не вкид не вентилятор?
Бо щось аж занадто «як одєну портупєю, все тупєю і тупєю» 🙄

хотіло би вірити що вкид )

Ну по перше думати треба не лише про що робити якщо сталось. А й про що робити щоб такого не сталось.

По друге якби в мене в частині таке сталось, мені би й не довелось нічого робити, бо в частини є свої командири, є комунікація з ВСП, з прокуратурою. Вони би й без мене впорались би.

Якби ж в мене в підрозділі таке сталось. По перше в мене в підрозділі особливо цінні речі добре обліковуються, і їх здати в ломбард майже неможливо.
Якби ж таки сталось — доповідь по команді, прокуратура, суд, тюрма.

це добре якщо так і це працює. Скажімо так, маючи деякі спостереження як ведуть справи прокурори та судді в цивільному житті, то не можу сказати що то як повинно бути так і складається. Я розумію що це все виглядає як ви і писали "

Все виглядає отак: «я хочу щоб все ***к, і стало добре. От просто хочу і все і йдіть всі нахер. Я не знаю що для того треба зробити, я нічого не буду для того робити. Я просто хочу щоб все ***к і стало само якось добре»

"
Що робити?! Я за радикальні дії по відношенню і до суддів та прокурорів також. На жаль, зараз це — якесь болото, з якого неможливо вилізти.

це догана максімум буде

Какой выговор? Это растрата имущества в особо крупном размере от 10 до 15 лет.

Це кримінал, а не дисциплінарна відповідальність

він правий не можна йти у бій з поганим командиром це як аксіома

Я й не казав, що він не правий.

Віктор 🙏 Дякую, дуже сильна стаття! Дякую

Почитав — як телемарафон подивився

Коли ми вийдемо на кордони 1991 року

Ой не факт(

факт

Нажаль це лише припущення. До того ж незрозуміло яку ціну доведеться за це заплатити і чи прийнятною буде ця ціна

От часто думаю про мобілізацію. А потім читаю подібні статті, про харасмент жінок (а я жінка), про суцільний пліснявий совок і мотивація множиться на нуль. Чому наша держава завжди щось вимагає і ніколи нічого не дає? Чому держава не хоче почати робити реформи, щоб люди самі хотіли «задонатити» своє життя? Якась гра в одні ворота: ми хочемо і нео-феодалізм зберегти під моднявим ребрендінгом олігархату і розвалити рабсійську імперію, і щоб всі мобілізувались та ще й були вмотивовані. Державним діячам треба або хрестик зняти або труси вдягнути. Робіть реформи, дегенерати! Почніть бодай із судової. Інакше програєте, всі ми програємо.

не програємо

t.me/mapsua/2728

У довгостроковій перспективі програємо в демографію. Згідно зі статистикою Україна втратила найбільшу кількість населення з 1991-2022 рік в Європі, майже 30%, це критично багато. Не складно підрахувати до чого призведе продовження тренду після відкриття кордонів, за умов що не буде реформ.

«в довгостроковій перспективі — всі ми мерці»
якийсь радник президента США, на зауваження про шкідливість його пропозицій у довгострокій перспективі

Це не смішно, ми не вивеземо утримання такої великої території із населенням менше 30млн, а особливо поряд із таким сусідом. Це довгострокова стратегія Кремля — якумога більше нас звідси виселить/вбити, а потім піти на другий етап, друге повномасштабне вторгнення де вже розстановка сил буде ще більше на їх користь, і так до повного поглинання

Вони вже це робили з Чечнею. Так що досвід мають

ми не вивеземо утримання такої великої території із населенням менше 30млн

що за дурня з середньовіччя?
в сучасному світі озброєння важливе, а не населення
що з того, що українців буде 50 мільйонів, якщо зброї або нема, або вона технічно відстала і не ефективна?
скільки населення в Естонії? то чому їх ще не захопили, якщо там 1 мільйон людей всього?
Україні треба союз з Європою як економічний, так і військово-політичний, бо тільки це в довгостроковій перспективі дасть гарантії безпеки, а не нічим не підкріплені демографічні розрахунки, які слабо впливають на військову міць країни

в довгостроку досвід всіх минулих конфліктів — перемагає той, в кого більше мобілізовано саме бійців і краща організація

на короткій дистанції бувало і не так, але на довшій нажаль саме так

прикладів технологічної переваги в історії війн чимало — але менші сили які в деякі періоди домінували за рахунок стрибків в якості організації і технології потім відходили — коли більші кількісно сили переварювали і інтегрували їх досвід до себе (світом править технократія і завжди була у тих хто вижив, хто ж дозволив ідеології домінувати зникали досить швидко)

в довгостроку досвід всіх минулих конфліктів — перемагає той, в кого більше мобілізовано саме бійців і краща організація

Не знаю звідки така статистика про всі конфлікти
Але ще раз: розглядати кількість населення як основний фактор для ведення війни — це якась дурість
Така математика працювала дуже-дуже давно і не працювала вже навіть 100 років назад, не кажучи вже про тепер, коли мільйони населення не варті нічого, бо зброї масового знищення все одно скільки знищувати
В японо-китайській війні Японія капітулювала тільки після втручання США, а доти окуповувала китайські міста
Той же Ізраїль всю свою історію бореться з ворогами, які істотно переважали його, але не те, що не здався, а завдав їм поразки і успішно розвивається
Прикладів таких чимало і якби все вирішувалося тільки чисельністю населення, то прогнозувати війни було б набагато простіше, але так воно не працює, бо ми чомусь досі не під Індокитаєм

Не знаю звідки така статистика про всі конфлікти

Втрати сторін загиблими:

США — 58 220;
Північний В’єтнам — 1,1 млн;
Південний В’єтнам — 250 тис.;
мирні жителі (в’єтнамці по обидва боки 17 паралелі) — приблизно 2 млн.
Самі за себе: Як В’єтнам відбився від Франції, Китаю та США
focus.ua/...​d-franciji-kitayu-ta-ssha

отака ціна перемоги...

Той же Ізраїль всю свою історію бореться з ворогами, які істотно переважали його

там не все так як переказують :)

Важливим кроком був вихід Єгипта з конфлікту. Кажуть — завдяки США.
а інші — то вже Ізраїль так, справляється.

бо зброї масового знищення все одно скільки знищувати

ну так, Єфіопія поклала купу воїнів — і не змогла зупинити італійців.

так що — бувало по всякому... а коли занурюєшся у подробиці, то частенько те що масово розказуть відрізняється від того як було, як картинка Евересту від вражень коли ти сам там...

Загально відома історія — зазвичай міф, казочки.
Принаймі постійно з цим зтикався, коли занурювася у якусь історію глибше.

...зараз цікаво, що купа психологічних експерементів 50-70их на які масово посилаються від коучів до політикив — виявляються фейками, або дуже віддаленими, від тих що були...

з історією — так само.

Як В’єтнам відбився від Франції, Китаю та США

і як там захопив Китай В’єтнам у довгій перспективі? Чи демографії не хватило?

Перемагає той, хто має кращу мотивацію. В Першу світову, для прикладу, Росія примудрилася програти перебуваючи на боці переможців.

«Русский народ оказался духовным банкротом»
Н. Бердяев. «Философия неравенства», 1918 год.

Пройшло 115 років. С-сталість.

«В Росії за десять років змінюється все і за сто — нічого»

Ниже приводили пример Парагвая, у них мотивация была на высочайшем уровне и они проиграли

Сейчас выглядит так что они не играли, а ломились, будучи слабее. И вообще выглядит скверно их тогдашняя политика. (при том что до начала -вроде и правы были)

Да, будучи слабее ломится на того кто сильнее до конца это очень плохая затея.

Ога, Китай зробив Тихий а Індія — Індійський океани внутрішніми морями....а шо, людей повно та й организації як не крути багатотисячолітні

що за дурня з середньовіччя?
в сучасному світі озброєння важливе, а не населення

Ви все правильно кажете, пане. Але є нюанс, феодалізм якраз родом із середньовіччя і якщо ми від його не позбавимось ми і технологічно ніколи не наздоженемо нашого ворога (вже мовчу щоб перегнати). Ми зараз реально тримаємося на характері, величезному героїзмі солдат і натівській зброї, котра технологічно на 1-2 покоління краще ніж ворожа

скільки населення в Естонії? то чому їх ще не захопили, якщо там 1 мільйон людей всього?

Тому що тут база з військовими США

я про це і пишу, що головне не кількість населення, а сучасна зброя та/або військовий союз з сильними країнами цього світу
якщо Україна буде в НАТО, то неважливо чи 40 млн українців чи 20, бо зброї на всіх все одно не вистачить
а от якщо Україна так і залишиться без НАТО, то хоч нас буде гіпотетично і 100 млн, але це не відлякає рашку від загарбницьких планів

Просто цікаво, чому ви вважаєте, що НАТО (із Угорщиною, Німеччиною, Туреччиною) активує славнозвісну 5ту статтю для захисту умовного Алчевська, який 99.99% європейців (які мають воювати за це) не знайдуть на карті?

Тому що інакше НАТО зникне. Без виконання 5-ї статті у випадку нападу на кожного члена — НАТО нема. Тому нас і не приймають, що не хочуть за той Алчевськ воювати. А якщо приймуть — то пофіг, чи знають вони за той Алчевськ. Краще воювати у місцях, які ти не знаєш, ніж потім у тих, які знаєш. Саме така логіка захисту усіх без винятку учасників НАТО.

Модель поведінки членів Альянсу можна бачити на прикладі цієї війни. А стаття 5 передбачає вживання заходів, які вважатимуться за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

Модель поведінки членів Альянсу можна бачити на прикладі цієї війни

ця війна не з НАТО, то яку модель вона може показати у випадку гіпотетичної війни параші з країною НАТО?

А стаття 5 передбачає вживання заходів, які вважатимуться за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу

а що там мало бути написано — миттєво завдамо ядерного удару по противнику?

аякже — як тільки так в труху. чому в роки холодної так і не почався конвенційний напад (як зараз) не розквітла гібрідна? тому що (як в римськи часи — визначаємо кому вигідно), і наносимо термоядерний. і це записали в офіційних бумагах.

Вообще-то, гибридная война фактически была. Только она велась не на территории основных «игроков». Корея, Вьетнам, Лаос, Камбоджа, Афганистан, страны Африки, Латинская Америка, да даже тот же индопакистанский конфликт активно подпитывался как минимум оружием и советниками с обеих сторон. Что это как не гибридная мировая война?

бо це локальна а не гібридна

я й не кажу що це смішно.
я про те ще немає надійного правила — коли треба діяти з довгострокових перспектив, коли з коротко.

Це довгострокова стратегія Кремля — якумога більше нас звідси виселить/вбити

згоден. москалі вирішили остаточно вирішити «украинский вопрос».
Щоб «духу этава украинства больше не было»!
Вони мали надію що вирішать поступово, але побачили що поступово виходить зворотнє.

але на зараз не зрозуміло — чи вже «відкочуватись у кордони ЗУНР», чи ще ні.

друге повномасштабне вторгнення де вже розстановка сил буде ще більше на їх користь, і так до повного поглинання

так. така в них стратегія буде.

а яка тоді в нас повинна? у тому ж і питаннячко...
у — стратегії з врахуванням — можливості її реалізацї

план від забажанок відрізняється розрахунками ресурсів та часу.

Пани, а позволите поинтересоваться, что конкретно Вы сделали, чтобы решить демографическую проблему? Пятерых детей родили? Пытались лоббировать изменения в семейное право, чтобы сделать семьи стабильными ячейками общества?

Ще раз — велике молоде населення важливе для промислового ривка, ну, так це дає змогу побудувати оборонку та інфраструктуру. Якщо нам не треба буде самотужки проводити індустріалізацію — кількість неважлива. (Ну так, доведеться якийсь час економити щоб прогодувати непрацездатних)

велике молоде населення важливе для промислового ривка

це тоді, коли принципи організації суспільства, само суспільство і його ресурси дозрілі до цього, що за історію людства є меншістю випадків
в більшості випадків, раптове роздмухування блакитної частини демографічної піраміди це «recipe for disaster» і використовується як маркер ризику війн
Сірія прямо перед очима, Малі теж
conservancy.umn.edu/...​df?sequence=1&isAllowed=y

до речі російська демографія яка давала за деякими оцінками множник 1.3 до їх остатніх років зростання теж походить з цього, подолання трансформаційної ями

в научпопі у Даймонда теж багато було про війни і звязок з надлишком чоловічої молоді яку нема як інтегрувати в організацію суспільства окрім воєнної стежки

«Бог на стороне больших батальонов»

Конструктивна відповідь! )) Саме так, мабуть і депутати думають, тому крадуть і крадуть... і гуманітарку і допомогу союзників...

Так будь яка державна структура в нас є совковою і страшною, окрім хіба що цнапів, які не так давно придумали і впровадили. Зайдіть у будь яку поліклініку, внз, державну школу, бібліотеку, жєк, в будь яку державну установу — скрізь тлєн і мрак, скрізь лежить затертий паркет сорокарічної давнини, люди непривітні, та злі, послуги неякісні. Чому у війську щось повинно відрізнятися? Навпаки, там буде ще гірше і зліше, бо фактично людина яка туди потрапить стає рабом держави. Реформи є, але вони маленькі і дууже повільні.
Жінкам в армії ще років 30 точно робити нічого, вони там не потрібні і їх там не чекають і не знають, що з ними робити. Он нещодавно тільки підняли питання жіночої військової форми — до цього видавали все чоловіче, до трусів ( уявіть себе в чоловічих боксерах під час місячних наприкад — що і куди клеяти). Тож поки рано жінкам думати про мобілізацію.

Саме тому я і написала такий коментар, бо влада лише вимагає і ніц не робить. Вимагай бо ти цього вартий, оце їх девіз.

в нас досить багато добровольців жінок тут. Десь 60 людей

до цього видавали все чоловіче, до трусів

Друг служить.
Коли я його спитав про уніформу, він сказав: «Все видали. Але труси та шкарпетки я і сам собі можу купити»
Оце я розумію, людина повність «совок» витрусила з себе.

не хоче почати робити реформи

Тому, що держава то є ми?
А багато хто з нас бажає змін, але потім «нам становится страшно, что-то менять...»?

Тому, що світ не рожевий :)

Якщо дійсно хочете бути корисною країні в якості військової, просто не хочете харасменту — прийдіть до 3ошб чи 47 Магура. В них за харасмент зразу по їбалу з негайним переводом в пліснявосовкову бригаду. Ну типу.. все звісно ж скоріше хуйово чим добре. Але проблиски світла теж є, ідіть до них

Робіть реформи, дегенерати!

Ви ще скажіть, щоб хоча б під час війни вони не крали.

Реформи чудово йшли. Українці просто цього не помічали, бо а вечірньому кварталі про таке не розказували. Тому й обрали антімайдан, який ті реформи згорнув.
Але і цього українці не помітили. І не впевнений, що повномасшабне вторгнення багатьом відкрило очі на причину, чому саме тоді воно розпочалось. Не раніше і не пізніше.

Война — стечение обстоятельств, никакой конкретной причины нет. Как можно объективно анализировать хаотичную систему, в которой миллиарды субъектов совершают случайные действия? Максимум, что может сделать личность — это сделать выводы о собственных решениях и двигаться дальше, не засирая моск демагогией.

Те, що ви не бачили і зараз не бачите, що саме відбувалось в Україні, що дало сигнал ворогу розпочати другу спробу окупації країни, — не значить, що цих подій не було.

2019

Відкриття в Маріуполі центру розмінування. www.ukrinform.ua/...​i-centr-rozminuvanna.html
Розмінували поля і підходи навкруги Маріуполя доволі якісно. Доведено подальшою осадою міста в 2022 році.

Зупинено закупівлю бронежилетів, шоломів, форми, взагалі всього матзабезпечення арміії. ЗСУ увійшов в віну 202 року із тими запасами індзахисту і форми, які були зроблені до 2019 року. Звісно, після 3 років використання, цих складських запасів вже майже не було.
www.radiosvoboda.org/...​y-marchenka/30272326.html
mil.in.ua/...​za-provodylas-ne-po-dstu

Запуск «формули Штайнмайра-Лаврова»: www.president.gov.ua/...​mitu-v-normandskomu-58797
В результаті: «розведення» військ на 4-х ділянках фронту. Насправді — відвід ЗСУ зі зручних позицій, бо вже через місяць окупанти зайняли покинуті нашими силами наші ж рубежі. Заборона роботи снайперських груп, премії за НЕВІКРИТТЯ вогню, заборона розвідки, тощо. Зміною позицій лінія фронту на ключових ділянках в зоні ООС суттєво послаблена — нові рубежі обрані зовсім не такі зручні, як були.

Розформування в 2019 танкового батальону, який, згідно планів 2018 року, мав розгорнутись в танкову бригаду прикриття півночі Київщини і Житомирщини.
uk.wikipedia.org/...​ковий_батальйон_(Україна
youcontrol.com.ua/...​/court-document/94000206
«...відповідно до наказу командира військової частини А0229 від 28.11.2019 № 263 була звільнена з 28 листопада 2019 року у зв`язку із розформуванням військової частини А0229 згідно спільної директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України від 13 вересня 2019 року №Д-322/1/7дек...»
Директива КМУ+ГШ видана не просто так, а згідно Указу Президента Зеленского, бо тільки Президент має право розформовувати військові частини.

Передача ключового свідка по справі MH17 Цемаха Росії:
www.bbc.com/...​rainian/features-49591820
nv.ua/...​ni-ukrajini-50200076.html
Тоді ж вперше були обмінені беркути-вбивці майданівців БЕЗ ВИРОКУ СУДУ проти них. До вироку залишалось пару тижнів.

2020

ДБР уполовинила наше ППО і розкрило для ФСБ джерела надходження нам еонтрабанднизх російських клістронів.
texty.org.ua/...​-protypovitryanu-oboronu

Зрив із Офісу Президента блискучої операції по захопленню вагнерівців.
uk.wikipedia.org/wiki/Справа_Вагнерівців
...
того року ще багато чого відбулось. Гугл в допомогу.

2021

Згорнуті програми виробництва Нептунів, Вільх, РС-80, снарядів, тощо.
defence-ua.com/...​snarjadi_nemaje-2175.html

Роширення і капремонт дороги майже від беларуського кордону до Дитяток і далі через Катюжанку до Димера і Бородянки.
glavcom.ua/...​nt-dorig-foto-749489.html
Як вчасно розширили дорогу, якою проїжджає десяток машин в день! Чого б це?

2022
Демілітарізація КППВ Чонгар та Каланчак
www.unn.com.ua/...​tu-propusku-do-adminmezhi
///

І це просто по поверхні. Насправді, якщо порахувати, скільки разів ми виходили на протести проти дій влади в ті роки, то виходить, що жодного тижня без зашквару влади не було.

До речі, зробити _правильні_ висновки, не володіючи базовою інформацією, — не вийде.

Не забувайте про Нептуни. Наприкінці 2019 року все було готово для виробництва 200 одиниць. Після виборів, у середині 2020, військові були вимушені провести серію блискучих іспитів, щоб звернути увагу нової влади. Згідно новин того часу, наприкінці 2021 року завод виробник заявив що «є просування в затвердженні госзамовлення».

Зараз маємо те, що близько 20 ракет виготовлено на цей час. І сьогодні заявляється, що це ракетна програма Президента України. ДумайТЕ.

можна ще згадати дуже популярного на доу придворного волонтера Чмутараса, який ніс повну чмутівню про Нептуни. А коли його в інтерв’ю ткнули носом в те, що Нептуном потопили крейсер, він такий «а, ну ок».

Тобто вони самі підтверджують саботаж виготовлення цієї зброї?

Хто вони? Можете переформулювати питання, бо так не зрозуміло

ткнули носом в те, що Нептуном потопили крейсер

А хіба десь є конкретна інфа чим саме?
Не зі ЗМІ, які пишуть заради клікбейту.
Все, шо тоді надибав, то було «фіг знає чим, потопили і то добре»
В Чмут теж казав, що не знає чим саме...

Як я люблю гуглити за когось.
mil.in.ua/...​j-krejser-moskva-zatonuv
Якщо поскролите, там інформація не від клікбейтних медіа.
А чмут поливав гімном і Нептун, і Богдану (гугл в поміч). В той час як Залужний високо оцінив останню (гугл у поміч).
Ще б пак — на цьому не наваришся.

Мілітарний, Громадська організація.
Чмут там так часто виступав, хіба вони не друзі?
Якщо погуглити, то Мілітарний фонд «Повернись живим» вельми хвалить.

А ви

Ще б пак — на цьому не наваришся.

Це вааще не гарно.

Чмут «поливав» через те, що обидва проекти просто закопали, замість розвивати та фінансувати.

Жодо гуглити.
То ви на *.gov.ua теж не знайшли офіційного підтвердження, чи то лише я не знайшов?

Мілітарний, Громадська організація.
Якщо погуглити, то Мілітарний фонд «Повернись живим» вельми хвалить.

вибачте, а це до чого?? ви запитали у мене

А хіба десь є конкретна інфа чим саме?

я для вас персонально погуглила. Просили не клікбейтні медіа — ось, на блюдечку вам принесла.

Чмут «поливав» через те, що обидва проекти просто закопали, замість розвивати та фінансувати.

ще раз пораджу краще провести пошукову операцію. спойлер — нє, не так було, і близько не так.

То ви на *.gov.ua теж не знайшли офіційного підтвердження, чи то лише я не знайшов?

тобто чиновник військової адміністрації вам не підходить у якості пруфа? таке велике бажання виправдати кумира?

Це вааще не гарно.

це справді огидно. чмут обісрав те, що було зроблено при Порошенку, тому що це було зроблено при Порошенку.

вибачте, а це до чого??

Чмут постійно рекомендує дивитись Мілітарний на youtube, де вони розповідають про те, про що на Поплаві нема часу.
Ось до чого 😎

тобто чиновник військової адміністрації вам не підходить у якості пруфа?

Підходить звичайно.
Але є офіційні джерела, на яких «якщо сказав то вже сказав»
ФБук на жаль до них не відноситься.

тому що це було зроблено при Порошенку.

Ой , вибачте, треба ж було одразу сказати
Я б не сперечався 🙄

Ой , вибачте, треба ж було одразу сказати
Я б не сперечався

у вас є інша версія того, чого він обісрав наші розробки? правда, ви ж тільки сьогодні від мене дізналися про це. класно жити в бульбашці єдиного марафону?

ваші? то пан/пані причетні до нептуна та богдани? уважуха

харе вже проявляти тут всюди пасивну агресію. невже оце всі порохоботи такі агресивні?

Прости, бо не відає, що робить людина ця 😎

Як дотепно! На вечірньому кварталі стажувались?
«Наші» означає українські. Мені зараз так незручно стало, бо я наче з mentally challenged бесідую.
Хоча.

а між іншим пані перша леді порошенко зробила (і мабуть і продовжує робити) багато для покращення стану в тому числі і людей з особливостями. Ну інклюзія, все оце таке. І одна з головних задач такої роботи — щоб люди не відчували себе незручно поряд з особливими.
А бач, виявляється не всі це можуть. Вірніше можуть не тільки лиш всі. Мало хто може. Диких поглядів важко позбутися, так?

тут співрозмовника не видно, тому попереджати треба про особливості. Ніхто не має вгадувати, що ви потребуєте особливого ставлення.

Та ладно. Агресивних видно і без попередження.

І одна з цілей інклюзії, — яка, нагадаю, активно впроваджувалася «за каденції ...», - позбутися «особливого ставлення». «особливе ставлення», «стало незручно» — не за це перша леді боролася.

А якщо серйозно, то хочу завершити свою частину цієї офтопної гілки (вона виникла через мене, моя вина) наступним:
— пані (так, я побачив mrs), ваші коментарі дійсно часом занадто агресивні без жодних на то причин. Це просто неприємно читати, а прибирати топік з відстежуваних виключно через такі коменти я не хочу.
— попри мої спроби пожартувати тренд на інклюзію і інтеграцію дуже важливий. Бо це не лише про «mentally challenged», а й про травми, спричинені війною. І відчувати себе незручно просто неправильно.

єдиного марафону

То ви ще й то дивитесь, ого.
Тримайтесь там 😎

Це типу має бути дотепно? Ну ок. Гумор для плебса

Насправді коли людина згадує кумирів, ментально неповноцінних та таке інше, це вказує на певні проблеми.

Наскільки я знаю такі речі не радять залишати напризволяще.

З іншого боку — кожен сам вирішує як з тим бути, лише не варто то виносити на люди

коли людина не вміє в послідовну розмову, це теж свідчить про проблеми. Зокрема, це можуть бути мозкові порушення. КАПСЛОК для вас особисто: я кажу «можуть бути», а не є.
Тож не варто нехтувати станом, краще звернутися до профільного спеціаліста.

Так і є.
Ми всі частково шизануті.
Особливо у цей не простий час.
Тут головне, щоб людина розуміла про це, ну і була здатна вибачити «кумиру» , який не виправдав очікувань.

Більше ніж друзі ) Чмут один із засновників мілітарного

uk.wikipedia.org/wiki/Мілітарний

Чмут один із засновників мілітарного

Ну я власне тонко до того і вів.
Але мабудь занадто тонко 🙄

А коли його в інтерв’ю ткнули носом в те, що Нептуном потопили крейсер, він такий «а, ну ок».

Вы очень плохо умеете читать между строк, верно?!

Вітаю! Ви наближаєтесь до розуміння, що демократія без громадянського суспільства і контролю — не панацея.

представницька демократія, парламентська модель. пряма — ок

Інакше програєте, всі ми програємо.

Загалом ви кажете правильні речі. Але чому ви вирішили, що така манера поведінки призведе до «їхнього» програшу. Ви не замислювалися, що «наш» програш буде «їхнім» виграшем?

Тогді дефайн «вони». Якщо під «вони» ви маєте на увазі Кремль та його щупальці — то так, я погоджуюсь з вашою думкою

Так проблема в реформах чи в харасменті жінок ?

Проблема може бути тільки в однині? І те, і інше. І радянський устав, де всі права у командира, а обовʼязки у солдата, і харасмент для заміжньої особиво.

От не робіть так. Якщо людина ідеаліст і добровольно пішла на фронт не треба її демотивовувати. Нехай людина вірить у те, що вірить.

Все навіть гірше, просто не дуже говорять про спроби зґвалтування, наприклад.
Це не означає, що це масово, просто це є і про це треба знати, А так багато жінок-військових говорять про те, що вони хотіли б служити у жіночому батальйоні для уникнення подібних ситуацій.

Дорогий Друже, хай тебе береже Бог!

Кожен донат від 16К і більше надає право назвати дрон будь яким наданим вами імʼям
Приклад з назвою 175 PEGAS у Ескадрона

Ось такий куплений номер справді викликає повагу. Дякую вам!

Я не люблю займатися зрадолюбством прилюдно. Тому деякі випадки, що я розповім, в уяві ви можете помножити на 3.
Також є таке явище, як «покупці». Це представники інших частин. Вони приїжджають до НЦ та починають вас переманювати до себе. Тут взагалі краще «не відсвічувати», тому що якщо вони зацікавляться тобою і у них є звʼязки в НЦ, то жодне відношення тебе не врятує. Поїдеш замість роти охорони під Бахмут.

Не перший раз читаю тут на доу про це і не можу зрозуміти, а власне, якого хєра?

А шо тут розуміти. Совка ще до прутня скрізь із совковим ставленням (яке може взагалі корінитися у кріпосній російщині) до людей як до ресурсу який своєї думки/бажань мати не повинен, натомість повинен «стойко преодолевать тяготы и лишения».

Тому, що армію до 2014 року свідомо знищували.
Після 2014 ситуація покращилась, але всеодно недостатньо.

А зараз взяти й під час гігантської війни все пофіксити.. ага.

Тому й маємо що маємо

Згадай як м ІТ було в 1991 році

Есть годная книга «Поколение убийц» и не менее годный одноименный сериал, в том числе про долбо*бизм в армии страны которая никогда не была в совке.

Неверное понимание причины становится причиной неверного решения проблемы.

Все це так і цей твір не єдиний. Армія річ доволі специфічна будь де. Але в нас на це ще й совок наклався.

Совка уже 30 лет нет, это почти половина всего времени которое он существовал. Это просто перекладывание ответственности на кого-то другого, не более. Непонимание причин ведет к неверным решениям.

Идеи, традиции и т.д. живут гораздо дольше чем поколения.
совок наследовал идеи московского самодержавия, и не смог от них избавиться, так что нынешняя раша к ним и вернулась.

Наивность искренних революционеров в том что невозможно «весь мир разрушить до основания, а затем».
Революции конечно могут глубоко копнуть, но до основания даже полпотовскими методами не выйдет.

Ессно, если этого не знать, то уверенно кажется что все просто, делов то, переписать легаси систему за пару выходных.

Очень удобное оправдание.
Неэффективно, но сохраняет душевное спокойствие.

Очень удобное оправдание.

та не, просто знания.
когда знаний нет, ну да — знания выглядят бредом, оправданием и т.п.
это любой тинейджер знает, какие идиоты его родители да и все старшие поколения :)

Уж он то, как вырастет, проживет жизнь по другому, добьется, достигнет, изменит мир, ..., ...

Неэффективно, но сохраняет душевное спокойствие.

мидл через одного — великий архитектор, знаток бестпрактик и прочая.

обычное дело — протест против наследия, аж до утверждения что его, наследия вообще не существует.

У вас не знания, у вас мантра.

Вас вообще куда-то не туда свернуло. Я не подросток и я не собираюсь менять мир. Я намекаю, что причины проблем глубже и вообще не зависят от политического строя, они в природе человека как вида. Одни культуры чуть лучше справлялись с негативным влиянием этой природы в какие-то промежутки времени, другие чуть хуже. И если мы говорим о причинах, с целью понять и исправить, то нужно копать тут, а не в исторических обидах. А если наша задача самоутвердится и «обосрать» окружающих то можно и ваш подход использовать.

Все руководство УНР было не совковым, но это не помешало им совершать «волшебные» поступки которые привели к поражению.

Я намекаю, что причины проблем глубже и вообще не зависят от политического строя, они в природе человека как вида

тогда непонятно о чем дискутируем.
я — об том же.
только не человека как вида — а социума как единицы человеческой эволюции.
человек — стайное животное, сам не выживает.
и человеком обезъяну хомо сапиенс делает — стая, а не от рождения он человек.

истории о хомо сапиенсах выросших среди животных об этом «эксперементально» доказывают.

Одни культуры чуть лучше справлялись с негативным влиянием этой природы в какие-то промежутки времени

неизвестно, лучше ли, а особенно — хуже ли, если эти культуры были практически уничтожены другими культурами.
то есть нет чистого эксперимента. мы не можем точно сказать ничего скажем о развитии империи инков и того региона.
и Индии. И Китая, и т.д.

И если мы говорим о причинах, с целью понять и исправить, то нужно копать тут

тут — это в культуре, ее истории? полностью за, об том и долдоню :)

Все руководство УНР было не совковым

Подробности например в
Подолати минуле: Глобальна історія України, Ярослав Грицак.
видана 2021 року.

Я ее в 2022ом году прочел. Очень познавательно...
И сложно даже сказать — она оптимистическая или пессимистическая, потому что Грицак старался быть объективным, и не выносить простых оценок.

но это не помешало им совершать «волшебные» поступки которые привели к поражению.

причин поражения там много.
и еще вопрос — ошибки ли руководства УНР были главными.

я со школы не согласен с историей как жизнеописанием князей, королей и их действий.
Потому что это просто
вот князь такой то так решил и поступил. И... это было ошибкой, дурак он!
а если копнуть — а он и не мог поступить по другому, в той ситуации, с той информацией, с теми традициями — это был самый рациональный выбор.

Наши оценки поступков людей прошлого это обычно «знав би де впадеш, то й соломки підстелив би»

хотя и да, и бывали возможности и не совершить ошибку.

тут — это в культуре, ее истории?

Не совсем, скорее в природе и качествах человека в разрезе ситуации. Но даже если говорить о культуре и истории то более конкретно.
«Во всем виноват совок» это очень абстрактно и не о чем.

причин поражения там много.

Много. В том числе некомпетентность на всех уровнях.

Не совсем, скорее в природе и качествах человека в разрезе ситуации.

тут тогда дискуссия — а сколько в этой ситуации сыграло биологического в человеке, а сколько — культурного.

«Во всем виноват совок»

во всем — не может быть виноват.

это очень абстрактно и не о чем

Інституційна пам’ять — це сукупний набір фактів, концепцій, досвіду та знань, якими володіє група людей. В межах організації це писаний (правила роботи і процедури організації) і неписаний досвід, накопичений усіма поколіннями співробітників даної організації.
...
існує позиція, що інституційна пам’ять органів державної влади України це продовження інституційної пам’яті радянської влади, яка заважає реформам, тому структуру державних органів слід повністю реформувати.

Окремі дослідження вважають, що важливо поновити державний апарат за рахунок залучення молодих фахівців, проте інституційна пам’ять повинна залишитися в органах влади лише на 20 — 30 %
(кінець цитати)

А если не абстрактно — то будет много букв.
Как
вот в тех задании столько то букв
а вот количество букв в коде, которое реализует это тех задание

никто и смотреть на такой лонгрид не будет, как не смотрят на кучу неплохих проектов на гитхабе.

и самое то паскудное — что неизвестно кто писать то будет этот код, с какими традициями, взглядами, привычками :)
чтобы предсказать его — соответствие хотя бы тех заданию. пес с ними, «отраслевыми стандартами», «бест практиками»

В том числе некомпетентность на всех уровнях.

согласен.
компетентных просто не было где взять.
разве что Скоропадский был с опытом менеджмента...

правда, за дружбу с немцами Антанта и отвернулась от Украины тогда...

Не перший раз читаю тут на доу про це і не можу зрозуміти, а власне, якого хєра?

Сумна правда:
Тому що в армії, по історичним причинам, людина — це ресурс. Військовослужбовці відмовляються від частини своїх прав. Традиційно у офіцерів трохи краща ситуація.

Як жартують в Штатах: тепер ти власність держави.

Це треба розуміти.

Далі цитати іншого коментатора, але тут ця інфа доцільніша для розуміння:

Совка ще до прутня скрізь із совковим ставленням (яке може взагалі корінитися у кріпосній російщині)

В США в 2022 запустили __пілотну__ програму для деяких штатів:
Бісля бейсіка __новим__ солдатам дозволять обирати зі списку потенційних перших місць служби.
До 2022 солдат п...дує куди вирішить армія. Тому навіть в Штатах, совок не побороли повністю.
У офіцерів є «селекшн найт», але якщо місця в Німеччині чи Італії розібрали, то п...дуєш служити туди де лишилися місця.

UPD.
Нагадую, що Штатам не треба захищати свою територію і у них вже довгий час проблеми з рекрутментом, і при цьому такі зміни з’явились лише в 2022.

Тому що в армії, по історичним причинам, людина — це ресурс.

Лол, людина це ресурс всюди.

Лол, людина це ресурс всюди.

Між іншим, так, ви праві.
Якось був в ситуації, коли змінював роботу, бо мої пріоритети не співпадали з потребами контори — вакансій, що мене цікавили не було, зате були «дата інженер на пітоні» або «підтримка свінг аплікейшена».
Знаю випадки, коли люди сидять як фактично девопси, хоча приходили джава розробниками. І тут залежить від контори, хтось пробує компенсувати це грошима, хтось лапшою на вуха.

Різниця з армією в тому, що не вийде просто звільнитись і піти в іншу.

Ага, і з громадянством так само. Бо є тут один реаліст — чому скиглите, чому не діяли, інфантіли....

тепер ти власність держави

Точно так. G.I. — Government Issue.

Армії все ж різні.
Колись прочитав, ось, нагуглив.
Перевод:
Происхождение Auftragstaktik,
Major General Werner Widder, German Army
MILITARY REVIEW
September-October 2002

This article is adapted from an address MG Widder gave to CGSOC class 2002 on 3 April 2002 at Fort Leavenworth, Kansas.
...
Auftragstaktik («тактика поручений», mission tactic) не была идеей, которая внедрялась быстро, и в директивном порядке. Ее адаптация была сложным и длительным процессом. Начало auftragstaktik может быть датировано 1806 годом, следующим за катастрофическим поражением прусских войск под Йеной и Оерстедтом. Новые способы ведения войны Наполеона показали неполноценность Прусской армии, и необходимость реформ.
...
Одним из первых распознал знаки времени и пришел к правильным выводам фельдмаршал Гельмут фот-Мольтке, глава генерального штаба прусской армии с 1857 по 1888. Мольтке известен в германии как создатель тактики оперативного уровня, и духовный отец оперативных принципов. Мольтке также сыграл решающую роль в разработке auftragstaktik.

В своих письмах, заметках, и публикациях, а особенно — в своей повседневной жизни, Мольтке продвигал ауфтрагстактик. Одной из его основных забот было воспитание независимого мышления и действия среди своих подчиненных: «Есть масса ситуаций, в которых офицер должен действовать, руководствуясь собственным видением. Было бы неправильно, если бы он должен был бы ждать приказов в то время, когда приказы не могут быть отданы. Но наиболее продуктивны его действия тогда, когда он действует в рамках намерений своего руководителя.»
...Они не выдавали детальных приказов, ограничивающих свободу действий нижнего командного уровня, вместо этого, они выдавали каждому подразделению его собственную, четко поставленную задачу — его миссию. С 1914 года и по текущий момент, auftragstaktik занял прочное место в философии управления немецкой армии.
...
Лидерство в современной немецкой армии имеет два краеугольных камня: понятие Innere Führung («внутреннее руководство») и принцип auftragstaktik («тактика поручений»). Общий образ солдата немецкой армии — это свободная личность. Его индивидуальность и чувство собственного достоинства уважаются так же, как и его базовые права и свободы. Эти права гарантированны для всех граждан, в том числе и для солдат. Только ответственный гражданин будет действовать исходя из своей собственной воли и ответственности, которую он чувствует перед обществом. Он понимает, что ценности общества должны быть защищены даже ценой его собственной жизни.
...
Его навыки, творческий потенциал, и обязательства будут ключевыми элементами успеха. Таким образом, Auftragstaktik не просто техника выдачи приказов, это стиль руководства, который неразрывно связан с определенным типом подчиненного.
(кінець уривка)

Там ще багато цікавого, бо це в ЖЖ тех ліда, у розрізі керування проектами розробки ПЗ
gaperton.livejournal.com/21153.html
(вибачте за лінк на ЖЖ)

Додам, що мій батько, який був прапорщиком у радянській армії, коли читав мемуари вояків вермахту. які стали видаватися в нас в 90их — матюкався страшено:
Оце — армія! А не той довб-ізм, те скотство що в нас (срср)

І те що відомо і зараз вже про нашу воюючу армію, реформи як в пруській колись — ще попереду... :(
Є звісно підрозділи — дуже інші...

Але, як сказав Залужний в одному інтерв’ю, після свого призначення
«Армія не може бути зовсім іншою чим суспільство. Армія — то дзеркало суспільства»

Ну от тому вельми поширено, що треба заплатити командиру, щоб дав відпустку...
не кажучи про типовий стиль керування, бюрократизм, зарегульованість — і відношення до солдат...

І — що цікаво — совєцьку армію відносять до армії німецького типу — муштра, шагістіка, кантіки, бюрократія. А дивися — «свободная лічность» виявляється.

І — що цікаво — совєцьку армію відносять до армії німецького типу — муштра, шагістіка, кантіки, бюрократія.

Це — характерно для пруської армії ДО означених реформ.

Я й сам читав деякі мемуари про вермахт. Нічого такого вже там практично не було.
Причому навіть в книжках ГДРівських письменників, антинациских, тіпа «Фабрики офіцерів», та «Скітаниях» — видка інша армія.
І, активно відслідковувались ініциативи, новації, і хутко впроваджувались в армії. У вермахті — теж.
А також — повага офіцерів до солдатів, величезне значення і свобода фельдфебелям і т.і. — нечувані у радяньскій=москальскій арміях.
Толстой, той що Лев — це підмічав чимало в своїй творчості. Він взагалі був таким русофобом що від церкви відлучили :)
Що вже тоді, стосункі всередені європейських армій були набагато людянішими аніж у москальскій.

до речі, в антивоєнних книжках американських письменників, про другу світову теж інша армія: (рус)"Однажды орел«, «Нагие и мертвые», «Тонкая красная линия»
Для мене, радяньского школяра, оці книжки про війну від не наших письменників були просто відкритям іншого світу. Так і став «дисидентом» :D
Та й Барбюс, з його «Вогонь» та «Ясність» — про першу світову теж — ого вразив.

Так само з типом освіти в нас. Вважається що він також — пруській. Але — з часів запозичення в нас практично нічого не змінилося, а про структуру і підходи сучасної західної школи думаю доучани знають не з книжок.
Так от ця нова школа — з’явилася на Заході теж давно.

«В нас» — це де раша імперія залишила міцну інстуціонально-культурну спадщину.

Тому, коли промоскальскі тролять — «та какая вы Европа, прАсти хосподи» — то чимало праві... :(

Історія — то не збірник рецептів.
Історія — то знання про фундамент сьогодення. чому воно такє, а не інше. і інфа про — що треба міняти щоб змінити сьогодення, якщо воно не подобається, неадекватне.
А хто не знає історію — не зрозуміє і сьогодення. І — або тупо повторить те що йому шепоче минуле, або зробить ще гірше, коли спробує зкопіювати щось — з інших історичних фундаментів. карго-культ вийде.

так, я мав на увазі пруську. і армію і, як ти вірно зауважив, освіту.

ну от, подививсь у вікіпедії
Auftragstaktik:
Принцип директивного управління (децентралізація командування або командування через цільові завдання) (нім. Auftragstaktik) — тактична концепція та один із принципів німецького оперативного мистецтва, вироблений на основі бойового досвіду європейських воєн XIX століття. Основною особливістю Auftragstaktik є передача командних повноважень від старших ланок управління до молодших, тому що саме вони мають можливість найповніше враховувати у своїх діях обставини оперативної ситуації на місцевості.

Отримавши розвиток у роботах німецьких військових теоретиків, цей принцип став одним із наріжних каменів німецької військової школи та потрапив на сторінки багатьох військових статутів, виданих після 1870 року. Нині концепція Auftragstaktik закладена в основу доктрини «узгоджених наземних бойових дій» (англ. Unified Land Operations), яка була прийнята ЗС США у 2011 році.
(кінець цитати)
В москальскій та потім радяньскій армії — традиція виконня те що придумали у штабі.
Підхід — ви там дов-йоби і боягузи, нам тут в штабі краще знати!

Вагнерівці тому й показували ефективність, в них була чимала свобода у виборі

У нас зараз кажуть — в минулому році теж було більше свободи у виборі засобу виконання — завданння. вибору ЯК.
А зараз — повертається оте
— робіть ЯК наказано!
— та то ж фігня якась, ми ж тупо загинемо, і все. а як от і так обійти... і не сьогодні, бо те і те... а завтра...
— НЕ РАССУЖДАТЬ! ВЫПОЛНЯТЬ!

я після багаторічного міркування про всі ці речі дійшов висновку, що recruitement is the king, в тому сенсі, що західні країни набагато раніше (завдяки щільності життя) виросли в більш складні типи організації суспільства, що дозволило їм навчитися принципам рекрутації (хоч у вищі поверхи влади, хоч у професійну діяльність, будь-куди), передаючи корпус знань, розуміння, хто потрібен на позицію

наступним фактором було розширення кількох «юнітів» до десятків міліонів душ, з яких було можливо «просіяти» більше талановитих, щоб вони потрапили в тенети рекрутації (формальної і неформальної) різних структур, так народилися european powers

і от маючи такий вифільтрований кадровий резерв стало можливим розставляти на вузли мідл-менеджмент який потягне задачі на цих рівнях, одним зі слідств цього стало делегування «вниз» яке не спостерігається в організаціях не набувших рівня складності, що дозволить подібні речі без суттєвого ризику втратити можливість «всім дмухати в одні вітрила»

цікаво, що невелика частина російських pretend to be think tanks ці моменти вловила і крізь сторіччя свідомо намагається теж так робити, але загальний рівень суспільства не дає переломити критичну масу організації суспільства, тому часто можна спостерігати (в тому числі і на подіях агресії в наш бік) гойдалку — ультрасучасна спроба не витягувала і підпиралася більш архаїчним підходом

іншими словами — у нас мабуть більша частина маси ніж у них спроможна перейти і вписатися у складнішу організацію суспільства (але вона все одно «докритична» і це на покоління) і при цьому наш теперішній спосіб створює ризик відкату в більш простий тип організації, що нас відкине ще далі і це буде фатальне у змаганні за майбутнє

імхо звісно

ой да, складність та головне — невломість цих феноменів для дослідження унеможливлюють точність їх вивчення.

про ту ж — Western powers — багато хто замислювся. і написав на вигляд логічні і дотепні труди.

...але як подивишся на історію завоювання крихітною Ост-Індською компанію (а не Британією) Індії, то на думку спадає... то просто випадковість, отої «european powers».
зірвали джек-пот, і далі вже «гроші роблять гроші», а не щось такє зрозуміли, досягли, і т.д.

і дуже замалий період в історії людства, щоб впевнено сказати навіть про «сталість» наочних на зараз досягненнь, переваг — сили.

Є підозри про те що північно-європейська гілка людства краще вміє в побудову певного типу суспільних зав’язків та завдяки цьому — у високі технології. Але чомусь одразу одні починають -то білі кращі а інші -та ні, расизм якийсь. Мабуть для того щоб на виплили публічно природні засади чому так.

у них вже довгий час проблеми з рекрутментом

Цікаво, чого? Зарплата нормальна, стабільно. Воювати не треба.

Цікаво, чого? Зарплата нормальна, стабільно. Воювати не треба.

Багато причин:
— є кращі можливості роботи
— загальна культура «усіх повинні ми любити»
— воювати доведеться, бо через 2 роки точно поїдеш в деплоймент, а це може бути Німеччина, а може бути гаряча точка

Відмовитися їхати воювати не можна?

Пмсм, вы не совсем верно понимаете концепцию армии.
Там людей собирают для того, что-бы они воевали.

Цікаво, чого?

здебільшого хто хоче не проходять норми по фізичній підготовці

для рішення зокрема вигадали додаткові тренувальні табори де кандидати можуть спочатку до тренуватися до того щоб здавати норми вже на рекрута

не проходять норми по фізичній підготовці

Тю, нехай переймають досвід українського ВЛК :)

Розумна людина, розумні думки. Бережіть себе!

А що Ви, як людина мотивована думаєте про нестачу (важкої) зброї? «підходимо до тієї стадії війни, коли ТЦК почнуть масово призивати» мене пече що без півтонних зарядів люди все одно витрачаються дуже швидко.

Нестача зброї завжди буде, поки світ не зрозуміє до кінця, що всім стане краще без тоталітарної росії. Поки ще не дійшло. Буквально сьогодні людина з апарату генсєка НАТО висловилась, що це проти правил, коли наші дрони літають на москву.
В нас немає вибору. Воюємо з тим що маємо

Якщо в людини є Віра і/або Честь то питань нема. Бентежно що люди не те що байдужі чи ворожі, але якось не наснажені нестачею інструментів для важкої і небезпечної праці, і починають всикатися і розбігатися. Тут публіка весь час лякливо доказує що розрахунок дає що країна скоріш за все встоїть, але особисто скоріш за все помреш. Дякую що пішли, що тут пишете що так можна

НАТО висловилась, що це проти правил, коли наші дрони літають на москву

Файно би було ці «правила» почитати.

негласні. до речі кацапам на жаль вистачає розуму не зробити щось що дійсно зачепить чи налякає Захід і приймуть рішення розчленувати (як територію так і режим, фізично)

Дякую Ярослав 🙌

Привіт. Дякую за службу.
Я так розумію у тебе арки напівавтомати. Як тобі вони? Я ще розумію коли був капеланом, але ж на передку краще штурмові гвинтівки. Чи вистачає для твоїх задач?

Я ж пілот. Багато стріляти не потрібно зазвичай. Аркі пів автомат.

Дякую за пост. Своє дронове господарство взяв з собою в «учебку» чи залишив дома? Чи є час на польоти (і можливість) під час навчання?

Вдома. Часу літати майже немає. Коли є, літаю на симуляторі з Radiomaster Boxer

LiftOff + SlipStream

Дякую вам за службу пане, цікаво що у вас за НЦ, бо в мене досвід проходження славетного 199центру то у вас виглядає все більш професійніше

Давно на ДОУ не заходив, цікаво подивитись на коменти «сонечок» які ненароджені для війни і все ще наївно думають що воювати будуть не всі, цікаво скільки ще тут таких))

Вітаю пане. В мене 151

цікаво подивитись на коменти «сонечок»

Обов’язково у цій темі когось провокувати?

антончік з пухлими губками бантіком (прям сонєчко-мімімі) — вирішив повий...сь в рембостайлі, бгг

Нікого не провокував, задав питання, риторичне, на яке отримав відповідь)))
Цікаво спостерігати просто як певний прошарок суспільства виправдовується якимись аналогіями історії, Уругвай якийсь, без чоловіків економіка помре, я підтримую економічний фронт, я підмітаю осколки... це дуже круто і моя подяка вам. Але якщо хочете рубрику «порада яку не просять» треба готуватись всім. І фраза воювати будуть всі не значить що всіх в один момент знімають. Наша війна є унікальною і неповторною, тому будь ласка цікавтесь військовою справою. А за підмітання ролетів, не переживайте, хтось з нас прийде на ротацію після умовних 4 років, допоможе і з ролетами та і голенг зможе опанувати щоб працювати на якомусь аутсорс проекті
Так що розцінюйте ВСІ в розрізі 10-20 років, страшна перспектива?) ну тоді 2 варіанти але прямо зараз 1) мобілізація 2) контракт

Безчестя. Вам же потім із цим жити своє довге і нудне життя, яке ви взагалі берете і борг у тих, хто воює.

Расстреляли меня, внучок, расстреляли.

після умовних 4 років

Скіки-скіки?

10-20 років

СКІКИ-СКІКИ?

Деякі після таких прогнозів і повішатися можуть.
Бо якщо воювати 20 років, коли жити життя?

Питання тіки одне -де взяти ГРОШІ щоб боєць воював 8×5 54 доби відпустка а не 24×7 без ротації

Хлопче, ви в курсі, що ми воюємо коштом платників податків західного світу? Як тільки вітер повіє в іншу сторону, воювати ми будемо камінням та палками. Вам розповісти що буде далі з цією країною, в такому випадку, чи самі здогадаєтесь?

Не было ни одной войны, в которой воевали бы все. Эта не будет исключением

100% Згоден. Якщо абсолютно всю чоловіки будуть воювати то Держава не зможе повноцінно функціонувати. Тому і придумали бронь від військової служби

Воює 100% Українців. Від солдата на фронті до прибиральника, який підмітає скло після прильоту у тилу.
І посипеться через нестачу робочої сили той тил почне сипатись і фронт.

Воює 100% Українців. Від солдата на фронті до прибиральника, який підмітає скло після прильоту у тилу.

Тримає скло-підмітальний фронт

Це теж повинен хтось робити. Я з батьком на День Незалежності мав чудовий квест по відновленню його ролети на ринку і вигрібанню різного сміття що знесло вибуховою хвилею на ринок після прильоту. Теж цікаві таски були.

Базарний фронт😎

Базарний фронт весь обдристовичем зайнятий! За ним не займати!

Так це повинен хтось робити, але саме «воюють» на фронті, зі зброєю

Все впирається в пріоритети

Є питання свободи
Є питання виживання
Є питання здоров’я

А є якісь там ролети на базарі.
Вони теж потрібні, але у випадку коли є кому дбати про свободу, виживання і здоров’я.

Коли ж людей не вистачає, то ролети таке собі

Ну а якщо для людини це єдиний спосіб заробітку? Тут з’являються пріорітети свободи, виживання і здоров’я? ЗСУ роблять важливу роботу, але бісить коли труднощі і роботу цивільних при цьому зводять на 0.
Ще раз — усі воювати не повинні. Країні і економіці треба якось працювати.

Щоб щось заробляти — треба безпека.

Щоб була безпека — треба служити.

Це пріоритет. Під час війни служба в пріоритеті. Все інше — це допоміжне.

Якщо в людині є потреба і в бізнесі, і в армії. То в пріоритеті армія. Спершу має бути достатньо людей в армії. А вже потім в усьому іншому

для вас схоже війна ще не почалась.

програна війна — знімає ці всі вами проблеми автоматично.
бо ними вже буде опікуватись інша держава. а мабуть і не буде, ій точно начхати на проблеми окупованих.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

катастрофа це рашка на нашій землі

Не сперечайся з товаришем замполітом

💁‍♂️🤦‍♂️

З твоєї точки зору, держава обирає між

1. Вести якусь й**нуту загарбницьку війну чисто по приколу, пускати туди всі свої сили і спричиняти цим демографічну катастрофу.
2. Не вести цю *обнуту загарбницьку війну. Заспокоїтись і насолоджуватись мирним життям, вести бізнес родити дітей творити будувати, всі діла.

Так от! Це НЕ ТАК!

Керівництво країни обирає між
1. Битись до переможного кінця і дасть Бог нам вийде обійтись меншою катастрофою.
2. Здатись і отримати те, що зараз в ЛНР і ДНР, тобто всесторонню, в тому числі демографічну, катастрофу помножену в кілька раз.

Кацапи не дають нашій державі обирати між поганим і хорошим. Все, що лишається обирати — це між поганим і дуже поганим.

Ласкаво прошу до реальності якою вона є

Не знаю як там в того Д. Але ви я бачу профільний спеціаліст. Я десь в ціх ботів побачив та навіть тут писав — а відступ? Угорці мігрували з Уралу в Панонію. Турки — з Середньої в Малу Азію. То може нам на Балатон? З барахлом, чорноземом та навіть металоломом (чого оркам залишати) Тільки пісок з ТВЕЛів залишити. Європа ох..єєт: не пустити — орда ще й рабів захопить до нової війни готуватись — а европа втратить ціності наочно; пустити — теж проблема. (Дешевше томагавки нам передати і коордінати цілей в рф. але ж не надають. а опанувати запуск — артилерістам швидше ніж на Ф16 перевчитися)

До речі що військові думають про — союзники прийняли рішення допомогти, але постачання великих калібрів...помірне. І кацапи, як не дивно, не роблять різких заходів по нарощуванню потуги.

А, не мені. ладно Так мене не цікавить що ви думаєте. Я бачу лише те, що написали. І запевняю що результат локдауну буде ще гірший ніж ви надумали. Крім того стикнувшись з таким держава може нарешті вхопити людей не простих, а це вже буде цікаво.

Та нахера вони на фронті як такі..Є легенда, що за класичної демократії в Греції олігархи ясна річ не їщли у гребці на галери. І в гопліти теж. Але з карману купляли ті галери ну і що там піхоті треба було. БО — якщо перси переможуть — то зг’...зарубають. А як не перси — то свої, за те що з’економив -і от перси перемогли. Ключове — як хуйло -зарубали та й по тому. Юрист потім напише як правильно.

Мій друг минулого літа створив петицію про «мотиваційний батальон» — підрозділ, який цілком складається з близьких родичів (синів, братів, племінників) депутатів, міністрів, керівників ТЦК та ін. Після відправки петиції на сайт petition.president.gov.ua у друга чомусь виникала «невідома помилка». Після перезавантаження сторінки петиція зникала безслідно і не зберігалася навіть у чорновиках.

А ось коли друг створив петицію на іншу тему (не пов’язану з «мотиваційним батальйоном»), то петиція зареєструвалася без жодних помилок.

синів, братів, племінників) депутатів, міністрів, керівників ТЦК та ін.

А який у тому сенс?
Вони навоюють так, що буде ше гірше. 🙄

Перед тим, як відповідати, поточною як саме я зрозумів твій текст (ти його написав розмито, є кілька варіантів трактовки). Так от як зрозумів твій комент я:

Треба зробити щось хороше і не зробити щось погане. Тому, що погане — це погано. А хороше — це добре.

Ну типу)))

Конкретизуй що саме ти пропонуєш і чим саме ти аргументуєш, бо покишо це схоже на виступ МС Петя

Зазвичай там все просто у підсумку
«Відкрийте кордони, щоб я виїхав!»

ну а тому що людина сама відчуває, що якось це звучить не так, то

онука, 5 рочків:
— Дідуню, а давай підемо гуляти на пиво!
Дід мліє, яка то в нього добра онука
— ... а мені купиш морозива.

Ad hominem

Чого я не здивований :)

вони пропонують б̶у̶р̶ж̶у̶а̶ ̶н̶е̶ ̶в̶о̶ю̶в̶а̶т̶и̶ задіяти пріорітети

з̶а̶м̶п̶о̶л̶і̶т̶ модер dou, під котрий пункт підпадає коммент сей, просто цікаво("назвати речі своїми іменами" забрав для особливо чутливих, якщо щось):

ПРАВИЛА
1. Поводьтеся пристойно
Ставтеся з повагою до інших учасників дискусії, навіть якщо ви з ними не згодні. Не переходьте на особистості й не ображайте інших користувачів, не використовуйте лайливі слова. Перечитуйте свій коментар, перш ніж опублікувати.
2. Використовуйте реальні імена
DOU — місце, де спілкуються люди, а не віртуальні акаунти. Будь ласка, вказуйте справжнє ім’я під час реєстрації та пишіть коментарі від свого імені.
3. Не займайтеся публічним з’ясовуванням стосунків
Ми спілкуємося для того, щоб дізнатися про щось нове або поділитися досвідом. Ваш коментар можуть прочитати сотні та тисячі людей на DOU. Тож залишаймося ввічливими та конструктивними. З’ясовувати стосунки переходьте в особисті повідомлення.
4. Не треба тролінгу
Деструктивна поведінка чи тролінг стає джерелом негативу та нагнітання і не приносить жодної користі. Модератори сайту запобігають спробам систематичного тролінгу.
Якщо користувач не дотримуватиметься цих правил, його коментар буде видалено. Якщо це повторюватиметься свідомо та неодноразово, обліковий запис може бути заблоковано. Виконання правил є необхідною умовою для нормального спілкування на DOU. Як щоденна гігієна.
???????????????????

Це поганий приклад. Вони вбились об сусідів, які потім навіть не поділили країну, а так, відхапали по шматочку. Схоже на гординю — заручившись підтримкою грінго чи інглезе видушили б ту торгівлю, алеж погидували. А потім війна пішла своїм шляхом.

Я відповів на тезу. В парагваї під кінець воювали діти, 90% чоловіків загинуло. Навіть довелось многожонство легалізувати, бо тупо жіноче царство залишилось.

И дальше читаем

Столь высокие жертвы нередко связывают с фанатичной преданностью жителей страны власти Лопеса

як то кажуть, не наш случай

Не дай Боже / Це приклад всьому світу як робити не треба

В курсе, плохой пример для подражания, мужики там почти закончились, но даже там воевали не все.
К тому же главной причиной смертей как военных так и гражданских с обеих стороны были болезни.

Була. Почитайте про Парагвай кінця 19 століття. Там практично всіх чоловіків забрали. 80-90% померло, Парагвай все одно програв та втратив частину теріторії. Після цього там дозволили мати декілька жінок. Парагвай так і не оклемався і досі є найбіднішою країною ЛА

Ну так а яку ви даєте гарантію що в нас такого не може бути ?

Бо в нас інше місце і час.

Чим це місце та час відрізняється ?

Бл я ч и т а ч а не дослідник місць та часів щоб стисло і вірно вам пояснити. Всім, навіть люди ті та не ті

Гарантию того, что большая часть населения не вымрет от холеры и прочих болезней вызванных разрухой от войны?!

Там практично всіх чоловіків забрали. 80-90% померло,

не бачу згадування про холеру

А в гугле забанены?! По потерям есть разные подсчеты, 80-90% то-ли мужиков, то-ли вообще от всей популяции погибло, при этом основная причина смерти с обеих сторон это болезни, 19ый век все-таки.

Якщо б пару років тому мені б сказали що у самому центрі Європейського континенту розгорнеться повномасштабна війна із повним знищенням великих міст, справжнім геноцидом, повним відключенням всієї країни від світла та фашиською риторикою агресора. Я б звісно проржався.
Подивіться як живуть нерозвинені країни типу Гаїті. Чи це не 19 сторіччя?
Повний колапс держави цілком можливий за певних умов. Малоймовірний, але війна це не те що міняється вірогідностями. Може бути все що завгодно

Подивіться як живуть нерозвинені країни типу Гаїті. Чи це не 19 сторіччя?

Нет, не 19е. Продукты питания и лекарства доступны. Голод по сравнению с тем периодом, не регулярное мероприятие для всех, а удел самых бедных стран.

лекарства

А знаєш як туди ліки потрапляють? Бариги із Куби контрабасом везуть. Я вже мовчу про те, що Куба сама під санкціями і наприклад антибіотики 5 го покоління там дістати складно, так ще і везуть здебільшого прострочку із аптек

Жестко конечно, но в 19ом веке было жестче

Повний колапс держави цілком можливий за певних умов.

Ги-ги. Це треба щоб одночасно вмерло 99% населення, всі держслужбовці, лідери думок, озг.....але лут залишився, і в невимовних кількостях. І от випадково врятовані роблять корован а інші починають його грабувати...

Підписатись на коментарі