One Day Product Framework: як валідувати вашу ідею швидше. Значно швидше
Привіт. Я Саша Шумило. Продуктовий стратег в The Gradient, де щодня дизайнимо та пропрацьовуємо цифрові продукти. До цього працював у декількох ІТ аутсорс-компаніях та маркетинговому агентстві.
Що важливо, я також входжу в надихаючі 90% світових стартапів, які зафейлились. Словом, маю досвід запуску продукту та втрати ~$50K власних заощаджень.
Увесь набутий досвід підштовхнув до створення фреймворку, який має допомогти значно швидше зрозуміти, чи ми створюємо правильний продукт, чи він комусь треба, та на чому варто сфокусуватись.
З чого почати
Почнемо з запитання. Фаундери, коли до вас прийшла геніальна ідея продукту, як ви визначаєте, що саме буде приносити найбільшу цінність для користувачів? І, саме важливе, — як зрозуміти, на чому саме фокусувати зусилля, щоб не витрачати час та гроші?
Про все це далі й поговоримо.
MVP
Скоріш за все, ви відразу подумали про MVP. І це крутий фреймворк. Проте, на практиці він часто не спрацьовує.
Я десятки разів чув: «Так! Почнімо з MVP!... Це буде коштувати $50К і займе
ОК, але здається трохи довго, щоб отримати відповідь на ключові питання.
Або Еджайл
Ми віримо в маніфест і сумлінно дотримуємось процесу: скрам, спрінти, ревʼю, демо, ретроспективи і все таке. Але якось так виходить, що реальні користувачі бачать продукт через 12 місяців потому.
Прототипи
Дуже їх люблю! Але, чесно кажучи, зазвичай я просто клік-клік-клік до кінця і все.
Ну, і думаю: «Блін, круто ж виглядає... скоріш за все буде працювати».
І, наостанок, славнозвісна мудрість стартапів:
— Стартапи фейлять, тому що продукт нікому не треба. Стартапи фейлять, бо швидко спалюють усі гроші.
— 100%, так і є. То що? Додамо гейміфікацію в першу версію? Я чув, що це робить продукт цікавішим і підвищує енгейджмент.
Problem statement
Зазвичай, ми інвестуємо достатньо багато часу та грошей в фічі без розуміння, чи вони будуть працювати, чи ні. На початку, нам не вистачає знання про те, що справді приносить цінність користувачам.
Я точно не хочу сказати, що усі попередні концепти погані — вони насправді дуже круті. І, скоріш за все, є компанії, які дуже послідовно слідують усім правилам та отримують результат.
Проте, з мого досвіду, ми дуже часто настільки сильно захоплюємось процесом і настільки сильно любимо ідею, що нам складно повірити, що щось буде не так.
Але що, якщо ми отримаємо наш продукт за один день?
Отримаємо фідбек від користувачів та краще зрозуміємо, що справді є важливим. Побачимо деталі та нюанси, про які б ніколи не подумали. Ідентифікувати те, що справді приносить цінність людям, перед тим, як інвестувати час та гроші.
Ідея
Створення продукту за один день. Ліміт в 1 день допомагає сфокусуватись. Викиньте все зайве і подумайте, як можна зробити версію вашого продукту лише за один день.
- Красиві кнопки? Ні, не треба.
2-фактора аутентифікація? Трохи пізніше.- Адмін панель? Ні.
- Ризики з безпекою? Пофіг.
- Складні алгоритми? Використаю dummy data.
- Складні ролі користувачів та права доступу? Усі можуть все.
- Система щось обраховує? Під капотом жива людина.
Памʼятайте, головна ціль — швидкість та валідація. Ця одноденна вправа допоможе отримати важливі інсайти, побачити, що саме потрібне людям та навести різкість на майбутні плани.
Є два правила
1. Кор функціонал важливіший за UX і UI і все інше. От ви колись користувались жахливим продуктом? Можливо, покупка авіабілетів чи оформлення страховки?
Попри жахливий UX, ви все рівно користувались ним, бо кор функціонал важливіший за зручність.
Ментальна пастка: ми сильно завищуємо планку для першої версії продукту. Звичайно, всі розуміють, що кор функціонал має бути основною, але так і хочеться прикрутити гейміфікацію, прикольний онбординг і ще купу найс-ту-хевів.
Це все круто і потрібно, проте з самого початку потрібно сфокусуватись на тому, що приносить головну цінність для людей.
То як зрозуміти, які саме фічі є самими головним? Тут на допомогу приходить друге правило.
2. Користувачі — головне і єдине джерело правди. Чим раніше ви пройдете ріаліті-чек, тим краще. Тільки користувачі своїми діями можуть показати, що щось їх справді чіпляє.
Коли вони такі «Ок, я зрозумів. Це прикольно» і повертаються за добавкою, тоді ми впевнені, що нащупали справді щось хороше і можемо переключитись на покращення користувацького досвіду.
Ще одна ментальна пастка: ми — професіонали. Ми любимо робити те, що ми робимо. Проводити рісьорчі, обговорювати гіпотези, малювати прототипи, писати код, шукати класні нові фреймворки і заповнювати таблички. Як ви знаєте, що те, що ви робите, має сенс? Досвід — важливо. Ріаліті-чек — ще важливіше.
Як там кажуть: «Якщо вам не соромно за продукт, який ви випустили — ви запізнились».
Рухаймось ближче до суті. Процес — нічого екстравагантного. 5 підготовчих етапів, потім 24 години розробки і кульмінація — перша версія продукту в руках.
Для зручності, зробив темплейт в FigJam.
Етап Перший. Ідея
Формулюємо продуктову ідею та прописуємо ключові функції. Зазвичай це все те, що ви перераховуєте, коли у вас хтось питає: «Так в чому ідея?»
Наприклад, ми хочемо зробити апку з челенджами.
- Головна ідея — челенджити друзів.
- Юзер може відправити челендж «відвідайт музей», або «10 віджимань», або «прогулянка на веліку», або «20 сторінок книжки».
- Щоб валідувати, що челендж був таки виконаний, юзер має відправити фотку, як доказ, а інший юзер має апрувнути, що все чесно було зроблено.
- У кожного челенджа є певна ціна і дедлайн.
- Якщо друг фейлить, то повинен заплатити.
- З іншого боку, якщо справляється, то ніяких призів немає. Просто молодець.
Етап Другий. Фічі
Тепер виписуємо усі фічі, з яких буде складатись продукт. Якщо у вас декілька типів юзерів, то для кожного з них окремо.
Продовжуємо з челендж-апкою.
Юзер А
- Список челенджів (статичний). Картинка, опис, ціна, дедлайн.
- Сторінка з описом челенджа.
- Відправка челенджа. Тап на картці -> Вибрати юзера зі списку. Поки можна відправити тільки одному.
- Екран успішного відправлення.
- Список друзів.
- ...
Юзер Б
- Секція: мої челенджі.
- Сторінка челенджа.
- Прийняти челендж.
- Завершити і відправити фотку.
- Оплата.
- ...
Система
- Нотіфікейшни. Відправляємо емейли.
Етап Третій. Інтерфейс
Тепер треба спроєктувати інтерфейс. Дивимось на список фіч і малюємо від руки, як бачимо UX/UI. Інший прийом — знаходимо схожі апки, робимо скріншоти і колажуємо інтефрейс. (Дивитись можна на Mobbin, Behance, Dribbble)
Якщо в процесі бачите, що треба детальніше прописати флоу, то you’re welcome to do it.
Під час візуалізації ви вже побачите якісь деталі, про які ви раніше не думали.
Про що не подумав в челендж-апці:
- Нам не сильно треба опис челенджа, бо з назви і так все буде зрозуміло.
- Треба додати можливість створити кастомний челендж.
- Для Юзера А не треба сторінка з описом челенджа.
- Список друзів також поки не треба — всі можуть відправляти усім юзерам в системі.
Етап Четвертий. Пріоритезація та варіанти рішення
Проходимось по списку фіч та інтерфейсу і дивимось, чи ми можемо це зробити за один день. Якщо так — то залишаємо, якщо ні — то викидаємо.
Також думаємо, яким чином ми будемо створювати продукт, які тули використовувати. А я їх багато:
- ChatGPT;
- Notion;
- Bubble;
- Google docs;
- Webflow;
- Keynote;
- Coda.
Наприклад, челендж-апку будемо робити в bubble. А функціонал оплати поки взагалі не включаємо, бо за день не встигнемо.
Етап Пʼятий. Як будемо тестувати
Останнє питання, на яке варто дати відповідь, як тестуватимете продукт — роздасте друзям, сядете поруч і будете дивитись? Самі будете тестувати? Можливо, якісь системи аналітики?
Етап Шостий. (Ну, нарешті) Створюємо
Один день. 24 години на те, щоб все закінчити. Але ви точно может закінчити і раніше. Памʼятайте, головне — щоб працювали, а не те, як виглядає.
Етап Сьомий. Заключний. Інсайти
Ура! Вітаю з продуктом. Тепер найцікавіше.
Давайте почнемо користуватись.
Слухайте себе, записуйте усі інсайти, емоції. Що вам сподобалось, чого бракує, як ви себе почуваєте, в різні етапи використання, що корисне, а що ні. Чи є якісь деталі, які ще варто додати або пропрацювати.
Записуйте все.
А що по челендж-апці? Основне відкриття — ключове флоу неправильно зроблене. Ініціатор флоу — це людина, яка відправляє челендж другу. Проте, я зрозумів, що я не стільки хочу відправляти челенджі друзям, як хочу, щоб вони перевіряли, чи я виконую свої челенджі. «Віджатись 10 разів» потрібно більше мені, а не другу.
Відповідно, логіку апки треба змінити. Тепер юзер буде створювати челендж і буде запрошувати друзів в форматі «Хей, хочеш заробити на шару 100 грн? Просто трекай мій результат, якщо я справлюсь, то ти нічого не втрачаєш. Якщо ні — 100 грн твої».
Наступний інсайт. Я втратив 50 грн, бо не пішов у зал, хоч мав піти. Втрачати гроші було не прикольно, але як не дивно, воно заохотило мене ще раз створити челендж і все ж таки піти. Тепер думаю, чи треба створювати наступний челендж на наступний похід. В будь-якому випадку, ходити в зал стало простіше (і це дуже добре).
І останній. Після того, як я втратив гроші, мені дуже захотілось, щоб мій друг теж чимось відповідав. Якщо я втратив гроші, то хочеться, щоб він теж мусив щось зробити в своєму челенджі, таким чином все збалансовується. (І я не почуваю себе постійно лузером, бо втрачаю гроші.)
Трохи менші:
- Я побачив, що предефайнуті челенджі не такі вже і прикольні.
- Було прикольно трекати, скільки днів залишилось до того, як друг має виконати челендж.
- Коли отримав фотку на апрув, то було прикольно. Гарний момент, щоб створити наступний челендж.
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів