Вартість життя типового сироїда
Почав відповідати на комент про вартість життя і зловив себе на думці, що треба нова тема для срачу від сирників та оставунь.
Погнали.
Дуже давно я переіхав до Австрії розвивати науку, бо ІФК ім. Писаржевського пропонував мені в довгостроковій перспективі не дуже привабливу ЗП. Моя колега з досвідом 40 років отримувала на 300 грн більше, ніж я. Тож вибір був очевидний :)
Там вже закрутилося і я паралельно з ПхД взяв собі мастер по програмуванню і вірвався в ІТ.
Ближче до справи.
Суть топіку — банальна статистика. Скільки вам коштує життя в Украіні чи в будь-якій іншій державі?
Свій приклад.
В Австрії оренда в новобудові на заході коштувала 850 євро, з усіма витратами на сімʼю без дитини вистачало і на життя, і на відпочинок. Витрати близько 2500 євро на міс.
Франція. Окрема тема. Податки, ЗП, житло. Комфорту життя немає. Витрати 3000 євро у середньому.
Україна. Повернувся в 2018 році через сімейні обставини. Своє житло, оренди немає. На сімʼю витрати 3000 в місяц. Розваги, їжа, речі і тд. Зранку мак: кава-круасан.
Зараз Норвегія. Житло 850, їжа / розваги 800, садок 100, машина 300. Основний фактор витрат — подорожі.
Як у вас? На чому економія? Як вдається грамотно керувати фінансами?
Найкращі коментарі пропустити