Від підручників до клавіатури: мій шлях від учительки до Front-end Developer
Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!
Перші кроки

Почалося все з того, що я давно підглядала за роботою програмістів. Я звільнилася з попереднього місця роботи і попросила чоловіка подарувати мені підручник «Програмування на JavaScript». Так, 25 грудня я почала цей цікавий, але іноді дуже складний шлях.
Спочатку я зосередила свою увагу на читанні підручника та вивченні основ JavaScript. Читаючи, я зрозуміла, що автор постійно посилається на попередню книгу, у якій пояснював html та css. Тож, паралельно я шукала відео на YouTube, які б допомогли мені краще зрозуміти матеріал. Тепер я знаю про відомі і дуже корисні канали для майбутніх розробників, але на початку мій список відтворення був весь у вчительських лекціях і знайти відповідний україномовний контент було нелегко.
Після декількох тижнів самоосвіти я зрозуміла, що мені потрібен більш структурований підхід, тому я вирішила знайти курси. Бо виходило так: «про все і ні про що конкретно». Проаналізувавши відгуки у спільноті DOU, я обрала три можливі варіанти: «Mate Academy», «GoIT» та «Комп’ютерна школа Hillel». Проконсультувавшись з менеджерами цих шкіл, я зупинила свій вибір на «Hillel (IT School) » і не пошкодувала про свій вибір. Повідомила про своє рішення школі та здійснила перший платіж. Вони ж запропонували зручну систему оплати, навіть можливість розбити суму на декілька частин, якщо потрібно.
Початок навчання на курсах
Перед стартом курсу, мені було надіслано запрошення до особистого кабінету LMS школи. 8 лютого відбулася перша з 20 лекцій, де ми познайомилися і розпочали навчання. Я навіть щось намагалася встигнути записати за лектором. Але потім зрозуміла, що варто приділити більше уваги саме слуханню. Обсяг інформації був настільки великий, що потребував ще й переглядати записи після лекцій, щоб краще опанувати новий матеріал. До цього я вже проглянула відео у YouTube і вже мала деяке розуміння термінів верстки, таких як HTML, CSS, теги <a>, <body> та іншими, але це була лише вершина айсберга.
Поступово кількість інформації збільшувалася, мені ставало все цікавіше і цікавіше. Перше домашнє завдання — зверстати своє резюме. І перші 100 балів. От тут мій комплекс відмінниці прокинувся і я зрозуміла, що спати буду, коли закінчу курси.
Звісно, нема чим вихвалятися. Продовжую боротися з комплексами. Поки, безуспішно.
На третьому занятті лектор розповів про Git та GitHub. Тоді нам здалося, що це неймовірно складно. Я мала полегшення, бо самостійно, до курсів, проглянула серію відео про Git на каналі «Кравець кодить» . Я вже знала про семантику, про те, що id вагоміше, ніж class, що таке iframe та який корисний Emmet.
Як я зрозуміла, що займаюся тим, чим потрібно? Саме тим і саме зараз
За 8 місяців навчання можна на пальцях порахувати кількість днів, коли відпочивала від своїх frontend цікавинок. Кожну вільну хвилинку я прагну приділити отриманню нової інформації. Без перебільшення. Коли готую — слухаю, з дітьми на майданчику — читаю, а вночі, коли місто засинає, прокидається мій внутрішній малесенький кодер. Чи порушений у мене work-life balance? Скоріш за все. Але я би пірнула ще глибше в нову професію, якби у добі було не 24 години, а більше. Вкладка «Збережені» мого Telegram має таку чергу відео для перегляду та нотаток, що, здається, ніколи не закінчиться, бо продивившись одне — додаю три. Але ж в який чудовий час ми живемо! Скільки можливостей! Варто лиш знайти напрямок і мати бажання рухатися.
Перші домашні завдання на Basic від яких у мене сяяли очі та перші невдачі
На курсі Basic мені запам‘яталося кілька завдань.
HW 2:• Потрібно зробити сторінку про себе (про свою улюблену команду, виконавця тощо), на цій сторінці має бути фотографія та коротка інформація за типом тієї, яку зазвичай вказують у резюме або автобіографії .
• Додати посилання на інші сайти (наприклад, на ваші соцмережі) і зробити так, щоб ці посилання відкривалися у новій вкладці...(і ще кілька уточнень).
І тут я зрозуміла, що підбір шрифтів, кольорів — ще той виклик. І я точно НЕ дизайнер.
Потім ми мали зробити невеликий календар, щоб гарно засвоїти теги<table>, <tr>,<td>,<th>.
Я також отримала задоволення від цього завдання, бо зверстала календар, яким було приємно користуватися.Але коли я отримала HW6 ... я подумала, що збожеволію. Давно ви грали у логічну гру «П‘ятнашки»? Ось, до речі, завдання:
Float . Макет у figma.4. 3 Два ліворуч, два праворуч.
Свої невдачі зафіксувала на фото.
Від кожного зсуву блоків «не туди» у мене був то істеричний сміх, то сіпалося око. За це завдання я таки отримала свої 100 балів. Але витратила стільки часу і тоді воно далося мені дуже складно.
О! Мало не забула. Наш викладач виконав його за 10 хв.
Тепер ті завдання викликають посмішку і приємну ностальгію, адже то були перші кроки. Наразі, завдання складніші і значно цікавіші. Дипломний проєкт на React викликає такий спектр емоцій, що складно й описати. Але точно вже бачу, що React — то любов.
Привіт, LinkedIn, або я таки наважилася там писати
Місяць тому я зрозуміла, що подобається чи ні, а без цієї соцмережі не вийде. Чомусь, складалося враження, що там користувачі або занадто поважні, або постять безкінечно мемчики, частину з яких я ще й не розуміла.
Написала, почали приєднуватися контакти. За 10 днів їх було вже 500+. Паралельно створила канал у Telegram MyFunction. Там пишу про свій шлях, розміщую посилання на найближчі курси та офлайн зустрічі, а також готую корисні шпаргалки по HTML, CSS, JS, React, які допоможуть підготуватися до співбесіди. Запрошую ;)
Отже, моя подорож у світ програмування продовжується. Наразі я закінчую курс «Front-end Pro (React)». Відчуття задоволення від тої кількості нової інформації, яку я отримала за ці 8 місяців, та можливість росту, додають мені сил рухатися вперед. Я стала менше спати, але, при цьому, в рази щасливіша і з відчуттям, що зараз я маю бути саме тут. Я хотіла мати спеціальність, яка не дасть занудьгувати, від якої палатимуть очі. Мріяла про роботу, яка завжди вимагатиме бути в тонусі і потребуватиме постійного розвитку. Я її знайшла! Далі — більше.
ХОЧУ+РОБЛЮ=МОЖУ
А я і хочу, і роблю. Отже, MyFunction працює.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів