Я воюю за Україну для майбутніх поколінь. Моя історія про фронт, повернення додому і нашу незалежність

Привіт, мене звати Іван Дурський, я працюю Service Desk Analyst на клієнтських проєктах у SoftServe. За три дні після повномасштабного вторгнення я долучився до лав ТрО та вже за два місяці був на фронті. Прослуживши понад пів року, я отримав поранення і був демобілізований за станом здоров’я. Зараз я працюю на проєкті і допомагаю своїм побратимам як волонтер.

У цьому тексті я хотів би поділитися власним досвідом перебування на фронті, повернення до цивільного життя та адаптації. Сподіваюся, моя історія буде корисна тим, хто збирається захищати країну, а також ветеранам, які намагаються реінтегруватися в суспільство.

Наприкінці я також поділюся своїми думками та висновками, і запрошую вас до дискусії в коментарях.

Як і чому я потрапив на фронт

24 лютого вранці мене розбудила дружина і сказала: «Ваня, на нас напали». Я подумав, що це прикол, бо очікував цього у 2021 році, коли росіяни стягували війська до наших кордонів. 24 лютого я щиро цього не чекав.

Сім’ю — дружину та на той час півторарічного сина — одразу вивіз до батьків, а сам пішов у військкомат. Там були величезні черги, усіх охочих не встигли прийняти та врешті створили списки з контактними даними та пообіцяли передзвонити.

Дзвінка я так і не дочекався, бо військкомат випередив мій хороший товариш. Він зателефонував і сказав, що в його бригаді є вакантна посада, можна просто прийти та податися. Я так і зробив і за місяць, 27 квітня вже був на фронті. Кілька тижнів ми пробули на третій лінії, а після цього весь час працювали на нулі.

Моя дружина тролить мене, що я пішов воювати, бо не хотів сидіти з малим сином. Але, якщо без жартів, то моєю головною мотивацією була в першу чергу сім’я. Я прагнув захистити свою сім’ю за будь-яку ціну і для мене важливо було, щоб вони були в безпеці. Коли компанія допомогла перевезти дружину і сина за кордон, скажу відверто, — мені було легше воювати.

Як на мене, то всі війни ведуться в першу чергу за близьких, за родину. Я бачив, як люди перед важкими боями чи під обстрілами передивлялися фотографії рідних, намагалися їм додзвонитися і попередити, що їх кілька днів може не бути на зв’язку.

Солдат дає присягу захищати народ України, але в першу чергу, солдат йде захищати свою сім’ю.

Чи можна вижити на війні без військового досвіду

На фронті я був старшим стрільцем, а потім — помічником кулеметника (проте цю посаду офіційно так і не встигли оформити). Я малював карти для ведення і коригування вогню, хоча до цього військова справа була мені незнайома: я не служив в армії, не навчався на військовій кафедрі і не мав суміжного досвіду.

У мене були дуже базові знання медицини і непогана фізична форма. Сумарно, я навчався два-три тижні: двічі ми їздили на полігон та стільки ж разів проходили навчання по блокпостах, один раз приїжджали інструктори навчити нас поводитися зі зброєю і ще один — саперного ремесла. Вистріляв я 9 і 15 патронів. Воювати ми вчилися вже на війні.

Навчання зі стрільби

В багатьох є переконання, що солдат мусить в першу чергу вміти стріляти. Так, це необхідно, але стрілковий бій — це вже крайня ситуація, коли все погано. Бо спочатку в бій йде важке озброєння, потім танки, важка стрілецька зброя по типу кулеметів Browning, і вже тільки потім доходить черга до стрільців.

Насправді коли ти потрапляєш на фронт, то одна з основних навичок і одне з перших завдань — це викопувати окопи. Я не вмів правильно копати. Для мене було відкриттям, що є ціла наука зі зведення фортифікаційних споруд, що має бути певна техніка викопування окопів, дотримана товщина землі, глибина, форма і так далі.

Це критично важливо, адже правильний окоп може врятувати життя під час обстрілів. Як тільки ви переїжджаєте на нове місце, першим ділом потрібно швидко вкопатися. Кому цікаво, подивіться це відео:

Копати мене навчили побратими, як і багато чого іншого. На фронті я зрозумів, що наша армія — дуже інтелектуальна. Я зустрічав програмістів, художників, підприємців, директорів, механіків, стоматологів і багато кого іншого. Кожен володіє унікальними знаннями, якими може поділитися з іншими, і може чогось навчитися натомість.

Наприклад, у нас були люди з бойовим досвідом, які навчили ходити нас бойовими «двійками» і «трійками» (це такий тип пересування в бою). Один розвідник пояснив, як рухатися тихо і як маскуватися. Був мисливець, що розповів про особливості пересування лісами.

Кулеметник, який у 2014-му штурмував гору Карачун, навчив поводитися зі зброєю, її розбирати, чистити, збирати, заряджати. Інший побратим дістав книжки Ганса фон Даха з техніки бою, які ми всі по черзі читали під час нарядів чи у вільний час. Я, своєю чергою, показував одному добровольцеві задушливі прийоми, які знав з занять джіу-джитсу.

Тож, я переконаний, що хто хоче і має бажання вчитися, той навчиться.

Як це — повернутися ветераном

На війні я отримав поранення і в мене почав сильно падати зір, що було несумісним з несенням військової служби. Тому в серпні минулого року я повернувся додому. Реінтеграція у цивільне життя — це складний для ветерана процес як морально, так і фізично, особливо, коли повертаєшся з травмою.

Першим моїм відчуттям було, що я не зробив свою роботу до кінця, що я ще не «навоювався» і мав сили боротися далі. Я боявся, як мене сприймуть мої близькі, колеги, я не знав, що мене чекає у цивільному житті, яке за пів року війни здавалося чимось дуже далеким і малознайомим.

Але потрохи я почав адаптовуватися, завдячуючи підтримці рідних, друзів і компанії. На щастя, вдалося швидко повернутися до роботи. Упродовж моєї служби компанія зберегла за мною місце роботи та компенсацію, і після демобілізації я захотів повернутися на свій проєкт.

За час моєї відсутності його повинен був хтось підтримувати, тож на моє місце знайшли нового співробітника. Проте клієнт поставився з розумінням і мене поновили. Все це зайняло приблизно два тижні, і за цей час я ще встиг відпочити, вирішити деякі особисті справи і частково розібратися в собі.

Я зі своїм сином після повернення з фронту

Ветерану потрібен час, аби оговтатися, адже його чекає чимало викликів. Коли людина повертається з війни, вона з «фронтової бульбашки» потрапляє у зовсім іншу бульбашку, до якої потрібно адаптуватися, сприйняти і звикнутися.

Є багато речей, які тригерять. Наприклад, коли люди, які ні разу не були на фронті, насміхалися з ворога, розказували про «чмонь» і так далі. Це неправда. Я ні разу не бачив недолугих росіян на фронті — з нами воював дуже навчений ворог, це була морська піхота та дагестанці.

Недооцінювати ворога — це плювати собі ж в обличчя. Проти нас йшли добре натреновані, добре укомплектовані військовослужбовці, які вміють вбивати і, що найгірше, люблять вбивати.

Десь було розчарування, бо серед цивільних багато хто поводиться так, ніби ми вже перемогли, хоч впевнено про перемогу на фронті не говорить ніхто. Здавалося, що багатьом людям стало байдуже. Мені дуже хочеться вірити, що це у людей така захисна психологічна реакція, коли розум намагається «сховати» проблему у свідомості.

Разом з тим, я побачив, що величезній частині суспільства далеко не все одно, і завжди є ті, хто готовий допомогти. У нас в робочих чатах постійно несуться збори. Коли я служив, компанія неодноразово допомагала мені і моєму батальйону.

Коли на фронт прибула чергова партія допомоги від компанії

Я сам волонтерю і, на щастя, закриваю збори за допомогою небайдужих людей. Головне — оточити себе «правильною» бульбашкою. До речі, ось мій новий збір на FPV дрони для мого батальйону, хто хоче долучитися, більше інформації тут.

Назбирав снайперу на інструмент :)

Досвід ІТ vs Досвід на фронті

Багатьох цікавить, чи беруть ІТшників у ЗСУ за спеціальністю. З мого досвіду, беруть туди, де потрібні люди, а не туди, куди хоче солдат. Я зустрічав сисадміна, який дуже хотів бути зв’язківцем, але йому сказали йти медиком, і хлопцеві довелося дуже швидко освоювати медичну допомогу.

Був маркетолог, якого направили в кулеметники. Багато просяться на «дронщиків», але насправді тут ІТ-спеціальності не треба. Це та ж сама піхота, за якою ще додатково закріплена відповідальність за дроном. Але, як я казав, — усьому можна навчитися.

Моя робота на війні ніяк не була пов’язана з моїми попередніми знаннями в ІТ. Але все ж деякий досвід, на мою думку, варто було б перейняти. Наприклад, я раніше недооцінював те, скільки уваги компанія приділяє налагодженню комунікації.

Можливо, когось дратує велика кількість мітингів, але завдяки цьому можна вирішити дуже багато питань. В моїй команді це завжди працювало так: є проблема — ми її обговорюємо і вирішуємо, якщо треба, долучаємо комунікативного менеджера.

У війську, з мого досвіду, брак базової комунікації провокував найбільше проблем. Ми намагалися це змінювати: наприклад, коли потрібно було почати роботу з іншою бригадою, ми їхали і знайомилися, налагоджували контакт, проговорювали питання, і намагалися поставити комунікацію, щоб в нас не було непорозумінь (бо вони можуть дорого коштувати).

Друга річ, яку було б чудово перенести в ЗСУ, — це диджиталізація. Деякі айтівці, яких я зустрічав, пробували перевестися в штаб, де в основному займаються паперовою роботою. Саме паперовою, бо в армії досі ходять папірці, а не електронні документи.

Я часто згадував Confluence, де можна було швидко і зручно знайти всю потрібну інформацію. База знань для солдата онлайн — це те, що зекономило б купу часу і зусиль.

Я вірю, що ми будемо рухатися у правильному напрямку, бо ті люди, які служать зараз, приносять новий досвід і кращі практики з власного професійного досвіду, в тому числі з ІТ.

Щодо роботи, то найголовніше, що я взяв з армії — це простіше ставлення до багатьох речей. Після сидіння в окопах робота за ноутбуком вдома видається полегшенням. Я став більше цінувати те, як організована комунікація, і мене вже не бентежить велика кількість мітингів :)

Також я взяв уміння виконувати зобов’язання, адже в армії робота має бути виконана без жодних «але». Гадаю, українці показали всьому світові, що ми здатні працювати в будь-яких умовах.

Моя війна — за майбутнє

Я зрозумів, що так чи інакше — це війна кожного з нас. Спілкуючись з багатьма побратимами, більшість схиляється до того, що ми не останній раз воюємо з росією, і що воювати ми будемо ще довго.

Саме зараз, у час війни, всі ми гостро розуміємо сенси слова незалежність. Зараз ми виборюємо свою незалежність, своє право на життя і на майбутнє як держави, як народу, як нації, як демократичної проєвропейської країни.

Треба розуміти, що зараз ми не стільки воюємо за Україну для себе, скільки за Україну для майбутніх поколінь — наших дітей та внуків, аби вони про війну знали тільки з підручників історії. Цитуючи Романа Ратушного: «Чим більше росіян ми знищимо зараз, тим менше доведеться знищувати нашим дітям». Я ставлю на це своє життя, як і багато моїх побратимів і посестер, і для мене це прийнятна жертва.

Я хотів би сказати, що в мене завжди була чітка і свідома громадянська позиція. Але зізнаюся: до 2014-го я був у когорті людей «какая разніца». Революція Гідності змінила все, дала усвідомлення, що я не хочу жити в Україні, що схожа на росію чи білорусь. У нас має бути правова держава, де кожен громадянин має рівні права та обов’язки.

Ми незалежні доти, доки зберігаємо та виношуємо свій культурний код, бережемо нашу історію, мову та національну ідентичність. Я бачу майбутнє нашої країни лише як повноправного і рівноправного члена Європейського Союзу.

Кожен з нас може робити щось для цього майбутнього. Перемога у війні — це ключ до нашого виживання. На жаль, досі є ті, хто обирає «ігнорувати» війну. Їх треба переконувати, впливати на їхню позицію, залучати до волонтерства. Попросіть людину зробити репост, подякуйте за нього (на початку доведеться багато дякувати), і людина вже відчує свою причетність до спільної перемоги, свою важливість. Я знаю тих, хто був не дуже свідомим, але завдяки маленьким крокам потроху втягувався і змінював своє ставлення.

Коли я повернувся з фронту, я хотів і далі бути корисним, тому почав волонтерити. Кожен лайк, кожен репост, кожен донат — це, без перебільшення, внесок у нашу перемогу. Всі мої збори закриваються завдяки соцмережам, де у мене трохи більше 450 підписників, але чиїсь репости і лайки допомагають достукатися до набагато ширшої аудиторії.

Допоки ми будемо згуртованими, поки ми будемо бити ворога як єдиний кулак, доти наше світле майбутнє буде реальним. Ми добре відчували цю єдність на початку війни, коли всі робили все можливе і навіть більше. Якщо ми хочемо побачити перемогу, нам ще рано розслаблятися — ми мусимо мобілізувати нашу здатність до боротьби і відправити росію слідом за її воєнним кораблем.

👍ПодобаєтьсяСподобалось88
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дякую за службу!

> Наприклад, коли люди, які ні разу не були на фронті, насміхалися з ворога, розказували про «чмонь» і так далі. Це неправда. Я ні разу не бачив недолугих росіян на фронті — з нами воював дуже навчений ворог, це була морська піхота та дагестанці.

От, український інфопростір трохи менше аніж повністю складається з відосів нищення русні з коптера, нищення русні в окопах, інтерв’ю з полоненою руснею, кєкання з м’ясних штурмів, тощо.
Я перестав дивитись цей контент, бо уявляю що пишатись тут нема чим, і такі ж по суті відосіки, історії та кєкання можна дістати зі сторони русні.
Але комусь можливо він піднімає мораль. Тому тут ситуація неочевидна. Кому треба — дізнається все на справі, а інші хай кєкають, головне щоб не розводили зрадоньку.

Дуже дякую Вам та вашим побратимам за те, що захищаєте нас! Низький уклін вам!

Зараз я збираю на fpv дрони для підрозділу аеророзвідки 78 батальйону 102-ї бригади, в якій я колись воював.

Долучитись можна ось тут:

send.monobank.ua/jar/3QW1drbvYv

5375411207767828

Дякую тобі за службу

Недооцінювати ворога — це плювати собі ж в обличчя.

Це доречі в першу чергу йде від нашої пропаганди, потім розбирається на меми. Правду розповідати мало хто хоче.
Хоча можливо мало хто і слухати її хоче. Бо русня робить нерви і більшості цивільних. Мабуть захисні реакції вмикаються якісь.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Может хватит защищать совковую идею квадратизации, и начать айтишников брать айтишниками, медиков медиками, логистов логистами, и т.д.? Это не армия, когда IT специалиста ставят гранатометчиком, а васю комбайнера ставят дронщиком. Это ***ня на постном масле, и я это говорю как действующий военнослужащий ЗСУ. Может стоит совковых офицеров переатестовать, или погнать на*** ссаными тряпками? Особенно старший офицерский состав возраст которого более 50 лет? Но нет, мы будем терпеть и сосать, сосать и терпеть.

Cовершенно согласен с утверждением что берут туда где нужны люди без оглядки на профессию, и хочу акцентировать на этом внимание! Это форменный дебилизм когда медика берут пулеметчиком, программиста берут гранатометчиком, а грузчика берут на работу ITшника. Когда не проводят нормальную медкомиссию и прочее. Реально в нашей армии самая большая проблема это квадратно-гнездовые совковые офицеры в ранге майора или выше. Которые вместо того чтобы искать посаду для человека ищут человека для посады. Это не должно так работать. В итоге у нас некомпетентные люди занимают компетентные посады. Возможно стоит жестким образом провести переатестацию офицерского состава от капитанов и вверх, пока эти совковые дебилы не наделали беды?

Дякую за службу. Надзвичайно поважаю людей, які зробили такий досить важкий крок

Дякую тобі за службу. Та окреме дякую за статтю.
Про папірці в штабі прям серпом по ... сердцю.
Хоча маю зазначити, що діджиталізація повільно, але невпинно йде в армії.

Хочу щиро подякувати вам за те, шо захищали, захищаєте та будете захищати Україну! Дякую за те, шо поділились вашими думками! Це цінно!

Дякую за службу! Саме завдяки таким як ви все тримається. Дякую за статтю. Міцного здоров’я!

Дякую за службу! Міцного вам здоров’я!

Дякую вам за службу, пане! Знімаю капелюха та висловлюю безмежну повагу.

Дякую за службу!

> Наприклад, коли люди, які ні разу не були на фронті, насміхалися з ворога, розказували про «чмонь» і так далі. Це неправда. Я ні разу не бачив недолугих росіян на фронті — з нами воював дуже навчений ворог, це була морська піхота та дагестанці.

От, український інфопростір трохи менше аніж повністю складається з відосів нищення русні з коптера, нищення русні в окопах, інтерв’ю з полоненою руснею, кєкання з м’ясних штурмів, тощо.
Я перестав дивитись цей контент, бо уявляю що пишатись тут нема чим, і такі ж по суті відосіки, історії та кєкання можна дістати зі сторони русні.
Але комусь можливо він піднімає мораль. Тому тут ситуація неочевидна. Кому треба — дізнається все на справі, а інші хай кєкають, головне щоб не розводили зрадоньку.

Я перестав дивитись цей контент, бо уявляю що пишатись тут нема чим

Ну коли люди дивляться відосики с контр срайка вони ж теж не пишаються і там теж пишатись нема чим, але ж дивляться

Кому треба — дізнається все на справі

З такою логікою і солов’я з боброєдкою можна виправдати. «кому нада дізнається сам, а іншим і так сойдьот, головне щоб не бухтіли і сиділи тихенько»

Дякую величезне за службу!

Насамперед дякую вам!

Є багато речей, які тригерять. Наприклад, коли люди, які ні разу не були на фронті, насміхалися з ворога, розказували про «чмонь» і так далі.

Тут треба зробити коректировку — люди так думають (і я в тому числі думав), тому що у перші десь 10 місіців війни черпав інфу майже виключно з каналів, які розказували як в нас все добре та частково дивився ютуб канали (які як виявилося пізніше, глубоко у сраці Єрмака).
Потім, як перестав дивитися канали, посил яких — критикувати владі не на часі, в нас все добре, корупція в нас зараз — не саме найголовніше — розуміння п****ця прийшло швидко

Десь було розчарування, бо серед цивільних багато хто поводиться так, ніби ми вже перемогли, хоч впевнено про перемогу на фронті не говорить ніхто. Здавалося, що багатьом людям стало байдуже. Мені дуже хочеться вірити, що це у людей така захисна психологічна реакція, коли розум намагається «сховати» проблему у свідомості.

Таки думки у людей знов таки — від того, яку інформацію люди споживають. Якщо всі укр медіа у нас зараз в одних руках, і по ним усім кажуть — ми майже ось ось перемогли — то що ще мають думати люди?

На жаль, досі є ті, хто обирає «ігнорувати» війну. Їх треба переконувати, впливати на їхню позицію, залучати до волонтерства.

Це прям майже про всіх чінуш, які за тиждень пиздять стільки, скільки волонтери збирають за місяці

Дякую за вашу думку. В більшості погоджуюсь!

Іване, спасибі вам за службу і захист!

Вам спасибі, що прочитали!

Дякую за статтю. Підкреслив багато моментів для себе. Теж займаюсь волонтерством, друзів до 1000. І все ж таки збори збираються!!! Дякую за інформацію про окопи, побратимів і їх позицію та пояснення, як відбувається відбір спеціальності... вже буду готовий до того, що треба вчити багато нового, якщо ща моєю спеціальністю не буде вакантного місця.
Удачі та натхення!!! І нашої перемоги над підступним ворогом російським!

Да половина моих друзей разработчиков уже на том свете о чем вы!

дуже важлива стаття Іван! горда за тебе !

Зараз я збираю на fpv дрони для підрозділу аеророзвідки 78 батальйону 102-ї бригади, в якій я колись воював.

Долучитись можна ось тут:

send.monobank.ua/jar/3QW1drbvYv

5375411207767828

З мого досвіду, беруть туди, де потрібні люди, а не туди, куди хоче солдат. Я зустрічав сисадміна, який дуже хотів бути зв’язківцем, але йому сказали йти медиком, і хлопцеві довелося дуже швидко освоювати медичну допомогу.

А десь тим часом сидить над фаєрволом або PBX вишколений медик і тоже вчицця. Ех.

Таке може бути, але переважно людину хоч з якимось відношенням до медицини беруть на медика. Хоч уздист, хоч зубний технік. Згаданого сисадміна взяли медиком, бо цитую: та в тебе бабця була лікарем.

Можливо, когось дратує велика кількість мітингів, але завдяки цьому можна вирішити дуже багато питань.

Коли всі зацікавлені сторони знають, шо роблять, то воно десь так і робе. А коли великою кількістю мітингів створюєцця видимість роботи, а мітинги ні про шо, то маємо саме то, на шо айтішний нарід скаржицця.

Я боявся, як мене сприймуть мої близькі, колеги

Як героя що не побоявся піти на війну.

серед цивільних багато хто поводиться так, ніби ми вже перемогли

Таке враження що проводиться ворожа ІПСО в телемарафоні та публікаціях в ЗМІ, щоб люди розслабилися і менше йшли воювати. Чи може просто самообман.

Інший побратим дістав книжки Ганса фон Даха з техніки бою

Знайшов тут декілька книжок цього автора, а також інші публікації:
sprotyvg7.com.ua/vijskovi-publikacii

Дякую що поділились досвідом.
Цікаво було прочитати як змінилось ставлення до IT роботи після перебування на фронті.

Таке враження що проводиться ворожа ІПСО в телемарафоні та публікаціях в ЗМІ, щоб люди розслабилися і менше йшли воювати. Чи може просто самообман.

З одного боку, треба розуміти, шо ворог не досконалий термінатор, проти якого в тебе нульові шанси, шо в нього є слабі місця, шо його перемогти можна взагалі, бо інакше треба загорнуцця в саван і самому повзти на цвинтар.

Але це не значе, шо ти його отак візьмеш і переможеш, curb stomp battle тут не буде. Але мудрий нарід може бути тіко в двох положеннях, «зрада» і «перемога», так шо я не знаю, яке з них двох ліпше.

Суть в тому, що в перші місяці ми були згуртованіші, а ворог нас тоді серйозно недооцінив. Зараз ситуація навпаки. Нажаль, ми ще не виграли. А якщо будемо далі обманювати себе, що: ось вже перемога; а не посилювати свою підтримку воїнів — тоді ситуація буде зовсім невесела.

Таке має бути посилом якоїсь адекватної пропаганди, шось типу: поки ми підтримуємо військо, їбошимо невпинно, не зрадойобимо, але й не спочиваємо на лаврах, поти ворог перемагабельний.

З другої сторони, нашу пропаганду читають і там. Якшо посил буде такий, шо ми без зайвої бравади поволі спустимося з гори і вип...димо їх усіх, така спокійна впевненість без дурної бравади, то ворог може засумнівацця в собі. Нам треба, шоб він сумнівався кожен день, а ми ні. Бо той, хто війну програє попри власні переваги, спочатку програє її у власній голові. А сторона без переваг повинна не сумнівацця, шо вона тій іншій наваляє.

Але мені здаєцця, в головних тезах ми згодні так чи сяк, всьо решта — нюанси, а пропагандисти з великим охопленням нас і так не читатимуть, так шо то таке.

А інфу про збір на дрони продублюйте ше й тут, будь ласка, бо не в усіх тут є інстаграм, а як і є, не всі в нього ходять. Я ше з поштових розсилок не всіх повилазив, якшошо.

Щодо «***ари ж нас теж досліджують, тому треба робити вигляд, що ми супермени»

Я трошки цікавився темою. В ІПСО підари дуже і дуже сильні.
Вони аналізують нас не стільки по наших кричалках в новинах. Скільки по допитах полонених, коментах і т д. І щоб як ми хотіли, якщо в нас є слабкість — від них ми її не сховаємо.

Нам вигідніше чесно визнавати ту слабкість і працювати над нею.

Якщо ж ви мали на увазі «рускій Ванька читає наші новини..». Ну типу.. це трошечки не так. Більшість з них навіть мови нашої не знають і навіть не пробують знати

Ше врахуй таке. Якшо всі почнуть зрадойобити про те, шо перемогти ми не можемо ніколи взагалі, бо росіяни чисельніші й компетентніші, і шо треба робити переговори ше вчора, а така мулька натужно пробуєцця розганятись кацапньою весь час гарячої війни, то обивателі точно будуть за припинення воєнних дій, а військових, які шось пробують зробити, будуть ненавидіти поголовно, а не так, як зараз оце. А якшо кількість активних обивателів за зраду переваже кількість обивателів за перемогу, то ми складемо лапки навіть як нам хтось ядрьону бонбу подарує.

Да, це гра на нашому полі, бо в Україні при всіх її недоліках громадянське суспільство є, і воно таки в стані на шось впливати.

Так у нас не можна бути за перемовини — одразу зафукає активна меншість. Хоча чогось вже більшість чоловіків «на гражданці» на фронт не хочуть. І якось не проти перемовин, бо воювати не хочеться...
Багато хто розуміє, що ця війна може йти майже безкінечність для росії, але для нас не на стільки, бо людей у нас менше...
Тому такі й вступають до вузів, правдами та неправдами виїжджають, або просто никаються від воєнкомів :)

Я цілком за перемовини.

Але є нюанс, шо про ці перемовини має попросити русня, і шо вони мають відбуцця в форматі, шо Україна і союзники кажуть, як воно все має бути, а російська сторона має право на дві репліки: «простите нас, засранцев, мы больше не будем» і «будет сделано». Замість віддавання територій має рішацця вопріс, на яку глибину простягаєцця демілітаризована зона РФ вздовж усього кордону з НАТО і Україною: 100 км, 200 км чи шось між цим.

Перемовини з ініціативи України — то капітуляція.
А раша піде на них — тільки у результати страшенних поразок на фронті, які не зможе приховати від суспільства.

Чому, написав розгорнуто:

dou.ua/...​rums/topic/44812/#2684942

А раша піде на них — тільки у результати страшенних поразок на фронті, які не зможе приховати від суспільства.

Вы о чем? Переговоры велись в марте прошлого года в Турции. В РФ готовы к «заморозке».

В РФ готовы к «заморозке».

конечно они готовы принимать капитуляцию.
с первого дня готовы.

Я бы не называл «Корейский сценарий» капитуляций

Я бы не называл «Корейский сценарий» капитуляций

Так його не має на столі. Не має опції з корейським сценарієм.

С чего вы взяли? Я вижу как он во всю обсуждается в том числе в западной прессе.

У заходу є свої інтереси, у нас є свої інтереси. Ми будемо відстоювати власні інтереси. По досвіду Ізраїлю це можна робити досить ефективно.
В загалі у заходу підхід що ти партнер, а не васал.

С чего вы взяли? Я вижу как он во всю обсуждается в том числе в западной прессе.

Я пам’ятаю як в Західній прессі обговорювали відмови рашки від Криму після накладання санкцій. А потім була перезагрузка від обамки. І що? Віддали Крим?
Рашка просто за 3-5 років переозброється, прикупить ще пачку Орбанів і піде знову. Це розуміють всі і тому Україні ніхто не дасть гарантій як Пд.Кореї і ніхто не буде сюди івнестувати.
В Корейський сценарій можуть вірити тільки наївні лохи.
Ну себто Захід з радістю піде на це, скаже що це Корейський сценарій і через 10 років Україна буде як Пд.Корея. А коли через 3-5 роки рашка знову полізе, розведе руками і скаже «ну што ж. Хто міг про це подумати». Але це вже будуть проблема не Шольца, Байдена і Ко, а їх наступників.

нет никакого сходства.
там было — одна страна — два собственных политических режима. курса, и практически — гражданская война.

у нас нет никакой второй Украины, если не считать вой про дамбас.
а есть — агрессор желающий уничтожить Украину, и оккупировавший часть ее территорий. верный признак оккупации — это даже не где войска стоят. а — оккупированное объявлено и записано юридически у себя как своё.

признание его целей, согласие с ними, признание что то что записано как своё противником, и есть — капитуляция, а не «корейский сценарий».

ессно, есть кучка промежуточных состояний — типа обе воюющие стороны выдохлись и взяли тайм-аут.
и такой тайм-аут может оказаться «вечным, как все временное». худым миром вместо войны.

но для этого обе стороны должны себе признать что — выдохлись.
иначе тайм-аута не будет.

договоренности — это не просто объявление того что все обязаны делать. а — наличие воли это делать.

практически — гражданская война

Миллион «китайских добровольцев» с одной стороны и воиска НАТО с другой — не похоже на гражданскую войну.

У заходу є свої інтереси, у нас є свої інтереси. Ми будемо відстоювати власні інтереси.
у нас нет никакой второй Украины

Вы про территорию или про людей? Территорию можно вернуть позже в более удобный момент, с людьми так не получится. Если следствием войны станет Украина с 15-20 миллионами человек большая часть из которых старики и калеки то это ни как не можно будет считать победой и не важно где будет проходить граница, хоть по карте УНР 1919 года.

но для этого обе стороны должны себе признать что — выдохлись.
иначе тайм-аута не будет

За более чем пол года фронт не сильно поменял свои очертания. Ситуация явно патовая.
Более того неизвестно кого выберут в США в следующем году, у республиканцев там какая-то болезнь головного мозга повальная, а мы воюем их оружием. С высокой долей вероятности ресурсов на войну станет меньше, а значит условия переговоров уже другими и, вероятно, еще более хреновыми чем сейчас.

К тому же явно назревает война США с Китаем и если США переключатся полностью на Китай, то воевать станет вообще нечем. И в этом случае трудно сказать где орда остановится.

Миллион «китайских добровольцев с одной стороны» и воиска НАТО с другой не похожи на гражданскую войну.

у каждой части корейского народа нашлись свои союзники.
как и во вьетнамской войне у вьетнамского.

Вы про территорию или про людей?

я про то что нет в Украине второй стороны конфликта.
Есть — внешний агрессор.

За более чем пол года фронт не сильно поменял свои границы. Ситуация явно патовая.

в РФии так не считают. а значит — тайм-аут для них — не нужен.
писал уже на пальцах, как будет выглядеть для РФии признание Украиной что все — воевать больше не может
— а давайте заморозим войну?
«аха, припалзли хАхлы на брюхе пощады просить. ну теперя ужО мы им выкатим условия...»

Более того неизвестно кого выберут в США в следующем году,

ну та РФия, как пишут — и ждет ослабления Украины. потому что у союзников Украины изменятся приоритеты.

то воевать станет вообще нечем. И в этом случае трудно сказать где орда остановится.

да. поэтому орде и не нужен никакой «корейский вариант».
им надо — просто подождать, что они и делают.
у них нет патовой ситуации. они — измором берут. получится ли, сработает ли их стратегия на сейчас, ну да, дискуссионый вопрос.

но — зачем им «корейский вариант», если они думают что скоро получат — все что захотят.

в РФии так не считают. а значит — тайм-аут для них — не нужен.

Вы опять забыли про переговоры которые велись в марте прошлого года?

ну та РФия, как пишут — и ждет ослабления Украины. потому что у союзников Украины изменятся приоритеты.

Не только приоритеты, но и запасы вооружения, Европа отдала большую часть того, что могла.

если они думают что скоро получат — все что захотят.

Всегда умиляли люди которые знают то о чем кто-то думает. Хотел бы я так уметь.
Если в войне США против Китая победят США, то, с высокой долей вероятности территорию можно будет вернуть мирно, РФ додавят без войны и лишней крови с нашей стороны. И не важно что думают в Мордоре.

Давай ще мінські домовленості згадаємо. Напишіть же ж до чого домовились тоді? Це була капітуляція а не Корейський сценарій.

Пмсм, Минские договоренности позволили очень серьезно подготовить армию и общество. В 2015ом Украина явно не потянула б полномасштабную войну против РФ.

До речі, Мінські стосувались тільки Ордло.
А от ситуація з Кримом це майже ваш «Корейський сценарій». І як вам цей сценарій? Норм?

І як вам цей сценарій? Норм?

Да, норм.
Прекращайте манипулировать.
Сил на возврат Крыма не было тогда и нет сейчас. У нас есть два варианта:
1 Взять реванш в будущем
2 Убиться как это сделал Парагвай, вот только украинские девушки не рожают столько детей, сколько рожали 150 лет назад, а значит в случае провала, возможности для реванше в будущем не будет. Останутся только страницы в учебниках истории.

Да, норм.

Ну ок. Себто підписуєм і через 3-5 років маєм нову ітерацію війни, поки лінія розмежування «Корейського сценарія» не підбереться до Львова.

Прекращайте манипулировать.

Маніпуляція? Це блін факти.

1 Взять реванш в будущем
2 Убиться как это сделал Парагвай, вот только украинские девушки не рожают столько детей, сколько рожали 150 лет назад, а значит в случае провала, возможности для реванше в будущем не будет. Останутся только страницы в учебниках истории

А більш варіантів не має? Наприклад, спробувати вийти до Азовського моря що переріже комунікація в Крим.

А більш варіантів не має? Наприклад, спробувати вийти до Азовського моря що переріже комунікація в Крим.

3 последних месяца показали что для этого нужно сильно больше ресурсов.

Ну ок. Себто підписуєм і через 3-5 років маєм нову ітерацію війни

...

Если в войне США против Китая победят США, то, с высокой долей вероятности территорию можно будет вернуть мирно, РФ додавят без войны и лишней крови с нашей стороны. И не важно что думают в Мордоре.

З чого ви взяли це?

О, черговий план «Анаконда». А що мішала таким чином повернути Крим з 2014?

З чого ви взяли це?

Каждый день смотрю deepstatemap.

А що мішала повернути Крим з 2014?

Армия Мордора которая значительно сильнее ВСУ. А так-же то, что «убийственные» санкции которые наложили на РФ не достигли своей цели, так как оказалось что их можно обходить через тот же Китай например. Не будет авторитарного Китая — санкции добьют РФ.

На «перегрупіровку» з правоого берега пішло декілька місяців. Побачим в жовтні результат.

Не будет авторитарного Китая — санкции добьют РФ.

Ахахах. Це серйозно? Захід не може розібратись з кволою авторитарною рашкою, де в 90-х була гласність та свобода слова. А тут магічним чином, Захід розвалить топ-еконміку світу, де люди вже років 100 не знають що таке свобода слова.
Скоріше буде друге пришестя Христа, або прилетить планета Нубіру.

Ахахах. Це серйозно?

Серьезно. У них нет другого варианта. Китай мешает США, США мешают Китаю, конфликт там неизбежен, это вопрос существования коллективного запада.

На «перегрупіровку» з правоого берега пішло декілька місяців. Побачим в жовтні результат.

Случится что-то магическое? Орки учли свои ошибки, отмобилизовали мясо и настроили укрепления. С учетом того, что большая часть резервов ВСУ уже задействовано в наступлении результат предсказуем.

Китай мешает США, США мешают Китаю, конфликт там неизбежен, это вопрос существования коллективного запада.

холодная война может тянуться десятилетия.

не путайте с горячей.

Может. Но многие американские аналитики и генералы считают что в ближайшие 5 года полыхнет. И судя по активности в том регионе все к ней готовятся.

согласен ,может и полыхнет.
серьезно не интересовался на каком уровне там напряжение, что там Китай, до какого градуса готов поднять, пока — разногласия.

«Горизонт планирования» же у Украины — точно меньший чем процессы США-Китай.

Нет смысла рассматривать на что и когда потратишь свой первый милллион баксов, пока у тебя даже 100 тыс нет

геополитика — конечно штука интересная.
но очень уж сложная. очень уж много там субъектов и объектов, чтобы как-то даже упрощенно выявить тренды и что будет.
с их желаниями, ресурсами, которые как положено — меняются, и тогда меняется все, ...,

спекулировать потому можно много, долго и красиво :)

«Горизонт планирования» же у Украины — точно меньший чем процессы США-Китай.

Категорически не согласен.
Короткий горизонт планирование — путь смерти.

Короткий горизонт планирование — путь смерти.

горизонт планирования ограничен — ресурсами.
без ресурсов — это не планирование, а фантазии. маниловщина, хотя наверное этот мемасик уже слишком олдовый :)

встречал что горизонт планирования у США 12-15 лет.
У Китая — 20.
У раши — 3-5 лет.
У Украины, в мирное время — 0.5-1 год.

Конечно высчитать это сложно, но думаю что порядок чисел где-то такой.

Что дано Юпитеру — не дано быку.

горизонт планирования ограничен — ресурсами.

Ложное утверждение. Наоборот, чем ограниченней у тебя ресурсы, тем более тщательно ты обязан анализировать ситуация и строить планы, ведь в отличии от крупных стран у Украины не будет шанса на реванш в случае критического неуспеха. Очевидно речь не о планах колонизации Марса, речь о планах в рамках доступных возможностей.

Ложное утверждение.

доказательство:

твой горизонт планирования настолько далек, насколько ты можешь уменьшить свои активы, до момента получения прибыли от них.

если ты можешь разместить сумму Х на срок Y на депозит — и вполне прожить этот срок без этой суммы — вот твой горизонт планирования.

...если государство «вкладывает» средства X на срок Y и в течении этого срока — скажем его пенсионная система коллапсирует, до народных бунтов — то — горизонт планирования был неадекватным имеющимся ресурсам.

Поэтому

чем ограниченней у тебя ресурсы,

тем меньше у тебя горизонт планирования.

а все что ты себе намечтал, не имея ресурсов — надежда на джек-пот, черных лебедей и прочие непрогнозируемые факторы.

В условиях же жизни и смерти — это вообще не имеет значения, есть у тебя план, или нет.
в такой ситуации стратегия — проживи хоть еще одно многовение!

У вас очень узкое восприятие планирования.

Чем ограниченней у тебя ресурсы,
тем меньше у тебя горизонт планирования.

Вообще никак не связано. Зависит только от интеллектуальных способностей.

а все что ты себе намечтал, не имея ресурсов — надежда на джек-пот

Очевидно планирование должно проходить в рамках возможностей.

У вас очень узкое восприятие планирования.

конкретное. с книжек по планированию, бюджетированию и т.д. которые пришлось изучать когда 1Сничал.
ну и по проектной деятельности. руководящие позиции обязывали.

Зависит только от интеллектуальных способностей.

от них зависит только четкость картинки сферических коней в вакууме, а не планирование.

можно зарабатывать написанием книг в миксе жанров альтернативной истории и киберпанка.
вроде неплохо продается.

Очевидно планирование должно проходить в рамках возможностей.

поэтому интеллектуальное творчество о будущем — и не является планированием. а вид — беллетристики.

конкретное. с книжек по планированию, бюджетированию и т.д. которые пришлось изучать когда 1Сничал.

Офигеть, вы правда не понимаете разницу между планированием в бизнесе и тем, о чем мы говорим?

Планирование — это постановка целей или задач, с оптимальным распределением ресурсов, которые потребуются для их достижения. ... любой процесс нуждается в задействовании человеческого потенциала и материальных источников, а также времени.
...
давайте используемое вами опеределения термина — планирование.

Можем использовать ваш термин. Где вы увидели в нем ограничение по времени? Есть очевидное ограничение по ресурсам, действительно многие решения для нас недоступны, но не по горизонту планирования. Для горизонта планирования необходимо понимание происходящих вокруг процессов и умение создать реалистичный прогноз на будущее в рамках которого разрабатываются предварительные планы.

Где вы увидели в нем ограничение по времени?

вообще-то планирование это и есть — описание последовательности шагов. их результатов, и т.п. — один за другим.
такой ряд обычно подразумевает — временную ось.

Есть очевидное ограничение по ресурсам

которое и является ограничением по времени. потому что наличие в плане шагов без ресурсов — и превращает эти шаги в ожидания, мечтания, и т.д.

это «разные документы» — план и набор желаний, лозунгов, и т.п.

мы можем даже описать подробно — как определить достижение желаемого. но в планировании этого пункта не будет.
потому что — не указаны ресурсы — значит и время нам неизвестно. потому что мы не можем описать действия, с использованием ресурсов, чтобы — оценить — время.

Для горизонта планирования необходимо понимание происходящих вокруг процессов

тогда еще жестче к нему требования — социальные науки и близко не подошли к четким количественным описаниям процессов. еще и у них фундаментальная проблема — описание влияет на описываемые процессы.

но других наук на сейчас нет, поэтому используются те что есть.

умение создать реалистичный прогноз на будущее

шутка с книжек
Талантливый экономист умеет составлять реалистичный прогноз.
Гениальный — умеет показать что реалистичный прогноз неосуществим.

в рамках которого разрабатываются предварительные планы.

в процессе разработки плана ессно мы оставляем пустышками пункты о ресурсах и времени.

Но, как бы Украина не планировала, каким бы способом — она не может повлиять на пункты в планах стран типа США и Китая.
вписать в бюджет США на 2028 год — помощь Украине в размере X ресурсов.

Далее, «предварительный план» — это любой план.
Как тоже шутка с книжек
Планы составляются для того чтобы изменять.

Берем самый известный план государства — бюджет на год.
Грубо говоря там — расходы и доходы.
И, да, нередко вписываются расходы выше доходов.

Если «чуда не случится» — планы в которые вписываются ресурсы по расходам — будут изменяться, в сторону увеличения срока завершения, или вообще отменяться.

И вот мы тогда приходим к начальному тезису:
Чем дальше мы смотрим в будущее — увеличиваем горизонт планирования — тем больше у нас должно быть ресурсов, уверенность их получения к нужному этапу, которые — потребуются для реализации вписаных шагов.

а чем больше пустышек в графах ресурсах остается в плане — тем более этот план — фантастичен, рассчитан на джек-пот. и т.п.

То есть теряет саму ценность — планирования. ему нет смысла верить — сроки то неизвестны. «когда появятся ресурсы, когда звезды сойдутся».
Поэтому «китай» тоже не планирует вперед на «100 лет». ресурсов столько не видать. хотя ж будут какие-то. наверное.

тогда и рассматривать его — ну, фантастику я с юности люблю.

вообще-то планирование это и есть — описание последовательности шагов. их результатов, и т.п. — один за другим.
такой ряд обычно подразумевает — временную ось.

О_о
Да, и?!
Я говорил о горизонте планирования. А вы о чем?
Существуют планы которые требуют мало ресурсов, но могут выполнятся десятилетиями.

в процессе разработки плана ессно мы оставляем пустышками пункты о ресурсах и времени.

Нет. Мы учитываем ресурсы которые у нас есть и разрабатываем планы исходя из этого.

Но, как бы Украина не планировала, каким бы способом — она не может повлиять на пункты в планах стран типа США и Китая.
вписать в бюджет США на 2028 год — помощь Украине в размере X ресурсов.

Предположим не может. Но зная то, что ресурсы будут ограничены могут быть разработаны планы на действия в этих условиях. В конце концов должен быть разработаны планы на случай как победы США так и победы Китая (безусловно они будут предварительными и будут коректироватся в процессе выполнения). Странно, что я должен разъяснять такие базовые вещи.

Дальше у вас вода которая говорит только об ограниченном понимании вами происходящих процессов.

итай мешает США, США мешают Китаю, конфликт там неизбежен, это вопрос существования коллективного запада.

Рашка це питання колективного існування Європи. І що? НАТО може стерти рашку в порошок за пару тижнів. І вони сцуть взагалі щось робити і навіть нам забороняють бити їх зброєю по території рашки.
А тут почнуть великий конфлікт з Китаєм. Аналітика просто від бога.

Случится что-то магическое? Орки учли свои ошибки, отмобилизовали мясо и настроили укрепления

Оркам треба було робити мобілізацію ще весною і спокійно відступити від Бахмуту. Але і там і там політичні рішення перемагають здоровий глузд.

С учетом того, что большая часть резервов ВСУ уже задействовано в наступлении результат предсказуем.

Про це ніхто не знає. Наприклад орки в авральному режиму перекидають вдв з під Купянска та правого берега на Південь. Там аеродроми де стратегічні літаки базуються лхороняють техніки, бо гарнізон охорони вже на півдні. Ми не знаємо скільки у нас резервів. А те що у орків з резервами зараз туго це факт.

Рашка це питання колективного існування Європи.

Нет, сами по себе они не угроза Европе. Они проблема в союзе с Китаем и другими авторитарными странами.

Оркам треба було робити мобілізацію ще весною і спокійно відступити від Бахмуту

Зачем?

Про це ніхто не знає.

Про это знает западная пресса. В целом какие именно подразделения и на каких участках принимают участие найти можно.

Парочка на краю села:
— Любимая, я вижу в твоих глазах весь мир!
Малец зарюмсаный подбегает:
— Дяденька, дяденька, а козы моей вы там не видите?

еще в самом начале, те военные эксперты которых считаю компетентными — не ждите результатов наступления раньше осени!
будет многомесячна муторная тактическая война, продвижение на сотню метров за несколько дней, отступления, смена направления давления, и т.д.

ничего вы не увидете снаружи до осени.
ничего и близко не будет похожего на предыдущие наступления.

так что я лично — просто жду объявления завершения. и объявления результатов.

генштабы конечно знают больше уже и о текущем этапе, да не скажут.. военная тайна потому что.

только «сливы» которые по большей части — ІПсО воюющих сторон.

Я теж чекаю та Сподіваюсь, і вірю

ничего вы не увидете снаружи до осени

Осінь вже завтра 🙄

P. S. Нещодавно у відпустку приїздив знайомий звідти.
На превеликий жаль нічого позитивного не сказав.
«Дуже все не просто... Кінця тому не видно... » отакі слова.
Але хлопець спокійний, не зрадоеб.

Осінь вже завтра

на початку казали — десь вересень-жовтень.
тобто два фактори будут кінцем
— сили для наступу
— погода.
який перший спрацює- тоді і стоп, і підраховуємо досягнення і втрати.

На превеликий жаль нічого позитивного не сказав.

в мене знайомі звідти теж — втомлені, і позитивом від них не дуже...

в мене знайомі звідти теж — втомлені, і позитивом від них не дуже...

Мене не втома його вразила, а те, що місцеві, хто залишився у прифронтовій зоні: «Бачать людину у формі == вартість послуг (у магазині щось придбати) стає 2х (у порівнянні з людиною у цивільному)
Оце ї є натяк на» північну Корею" :(

А, це да, так. Питання:
Чи є чайнатаун територією Китаю?

Не має остаточного, універсального вирішення.

Тобто коли ставиться питання — то ви про теріторію чи людей? : ми матимемо несумісні «аксіоми».
Які на практиці вирішуються компромісами та силою.

І комроміс практично ж встановився, після 2014. Де факто Україна відмовилась від силового вирішення питання.

Питання ж з ждунами тому й робить ці війну не за території, гроші.

... Почав дивитись лекції Тімоті Снайдера. Оце історик! Я зі школи вважав хибною типове викладання історії, і уявлення про неї. В його лекціях — історія то жива гамма ідей які рухають спільнотами. І зворотній процес, утворення спільнот яке йде непомітно, а потім декларує своє існування — ідеями.

Ну і на прикладі історії України він показує, як те працює.
і одне з питань від так ставить — чому віками Україна була так приваблива для сусідів? Чому вона «серце пітьми»?

Тому... Корейській варіант неможливий.

Хоча якщо узагальнювати — де воюючі зупинились надовго, то й все воно — «корейській варіант».
Практично всі кордони такі — результати війн.

Почав дивитись лекції Тімоті Снайдера

Все ніяк «руки не дійдуть».
Але як на мене будь який історик просто викладає власне бачення + певні дослідження + вміння донести це до аудиторії.
А аудиторія вже або сприймає, або скаже : «то фігня»

Корейській варіант неможливий

То був натяк на" тих людей".
Вони нібито як ПКорейці ненавидять ЗСУ.
Я хз чому так.

Але як на мене будь який історик просто викладає власне бачення

люба людина викладає — тільки своє бачення.
питання в тому — чи можна чомусь навчитись для — свого бачення.
Снайдер — вчить — як дивитися самостійно потім. На що саме дивитися. Про що — рефлексувати. які і чому методи — правільні. корисні, а які — хибні, точно приведуть до неадекватного бачення.

ну і звісно — а які — дискусійні, невідомо який з них кращий.
«Мені подобається ось цей, але не скажу що й отой спосіб поганий»

А аудиторія вже або сприймає, або скаже : «то фігня»

Так. і з життєвого досвіду та спостережень — найчастіше кажуть фігня на навячання методам бачення, а не надають — готових заповідей на кам’яних скрижалях.
Як тільки — «думай сам» — більшість скаже — фігня якась.

Люди вимагають — чітких інструкцій, а не «філософії» :D

А от авторам отих інструкцій — і треба снайдери.
Ну як у «Професія» Азімова. Проблема стара як світ :)

То був натяк на" тих людей«.

Да, я зрозумів. Під таким кутом, так, можна казати про два народи, які опинилися в одній державі.

за опис указаного вами народу у 2014ому мені на доу гнівно й закидали — та ти кончений нацист!!!
але то такє, мені постійно щось з вереском і істериками закидають. причому — протилежне, залежить просто — з якої сторони дивляться.

Я хз чому так.

по ждунах що я знаю в реалі все просто — вони москалі які народились тут і мають «папірець з тризубом».

це «невиліковне», це — самоідентифікація.
ну і ЗСУ для них така сама чужа, ворожа армія як і для москаля з тамбову.

Ну як у «Професія» Азімова. Проблема стара як світ :)

Глобальна 😁

ну і ЗСУ для них така сама чужа, ворожа армія як і для москаля з тамбову.

Ну, б чесно на їх місці взяв і поїхав....
Байкал наприклад, природа гарна і все таке....
Бо навіщо себе так насилувати? 😎

Ну, б чесно на їх місці взяв і поїхав....

отож і проблема.
в них позиція (знаю з реалу, а не тільки з інету)
а чого я повинен їхати звідси? це — моя земля! це ви їдьте звідси на свою «оукраину» кудись туди, під «тернопіль»
і ор з Московії — так, так. це — Наша земля!

Тобто — типова базова позиція — для війни.

І на питання для мене — чи винні самі українці у війні?
у мене — ні, українці не винні.
а от росіяни с паспортами з тризубом — так, винні. як і любі інші росіяни позиція яких і є — підргунтям для ідеології війни.
бо вони — не були і не є українцями. вони — просто ворогі України.
і все що вони кажуть — от якби не майдан, не бЕндерівці — брехня.
вони — росіяни, для них України не існує — ніякої. ні «нарвано-бЕндерівської», ні європейської. малороский край, по аналогії з краснодарським. от що вони відчувають під назвою — Україна.

я був 1го березня 14го, і бачив як летів україньский прапор на землю. і як оці росіяни раділи коли над ХОГА піднявся триколор.

...ну а знайомі що воювали тоді на Донбасі, теж були без ілюзій, щодо російського населення там.
вони казали — воюємо не за дамбас, нафік він здався. а за те щоб москалі далі не пішли.

ілюзія у тих, хто думає що самоідентичність можна перевиховувати.

якщо можна — то у чому проблема перестати бути українцем?
ну і стань собі, та й живи далі. але багато українців не змогли — і тому — виїхали з Донбасу тоді.

P.S.
свіженьке, з новин, про росіян з нашими паспортами:
На питання лучанки до власниці магазину чи та з України, жінка відповіла наступне: «Да, из русского города Днепропетровск. А ты чьих будешь. Смотри, девочка моя, ты там из Луцка, Волынская область... Смотри, это западная Украина — это вообще к Днепропетровску и к русскому языку не имеет никакого отношения».

типова відповідь росіянки.
це не «вата зазомбована», якби ж то. це — росіяни. москалі з малороской губернії. вони так себе — відчувають. самоідентифікують.

Как вам верно написали осень наступает уже завтра. До октября и сезона дождей всего месяц, первую линию обороны, вроде как, прорвали в одном месте, впереди еще 2. Про цену этого прорыва даже писать не хочется.

осень наступает не по календарю, а по погоде.

первую линию обороны, вроде как,

линии обороны там — разные по характеристикам, а не полосочки на карте.

и скорость продвижения вчера — нельзя экстраполировать на завтра.
это — война.
она может как замедлиться, так и увеличится.

Пусть неизвестное остается неизвестным. Моя позиция в данном вопросе.

Про цену этого прорыва даже писать не хочется.

потому что она неизвестна

потому что она неизвестна

В открытом доступе уже достаточно много информации, что-бы понимать что она высокая.

линии обороны там ...

Вы можете сколько угодно заниматься самообманом. Но у всего есть цена.

осень наступает не по календарю, а по погоде

В октябре начинается сезон дождей.

нарожают. Тільки не в Україні і не від українців))))

да, раша рассчитывала на «мирный вариант» развала и поглощения Украины.
Поэтому и категорически утверждала:
РФ не есть сторона конфликта. Нас там нет!

Какая разница, что они там утверждают?

какая разница что думают те кто не имеет информации и считает что все врут про то что там было :)

я же верю этому — потому что для меня это было попаданием в мои ожидания на 100%

тут даже про рашу ничего знать не нужно.
войны не начинают, чтобы на следующий день подписать полюбовное перемирие.
войны начинают чтобы достичь своих целей, и обычно — в полной уверенности что эти цели достижимы

обычно. наверняка есть прикольные исторические случаи :)

перемирие как цель агрессора — да, прикольная штука начала войны :)

войны не начинают....

Капитан очевидность, вы?!

сливаетесь что-ли? да, неплохо, неплохо :)

то есть вы решили слиться знатной демагогией — ad hominem?
ну это тогда скучно :)
слишком банально.

Слиться с чего? У вас даже нет внятно оформленной мысли на которую можно ответить.
РФ не собирается отступать?! Это очевидно. И что?

РФ не собирается отступать?! Это очевидно. И что?

адресуйте эту очевидность автору фразы

Случится что-то магическое?

который, забавно потом сам описывает описывает какую-то магию.

У вас уже пятничный вечер наступил?

Это вы забыли чем они закончились.
И как официально было объявлено об этом.

Кратко — были выставлены условия капитуляции. Украинская сторона отказалась — капитулировать.

Не только приоритеты, но и запасы вооружения, Европа отдала большую часть того, что могла.

Ну да, есть такая проблема.
Значит — Украине придется сдаваться, без оружия внятный отпор раше выглядит малореальным.

Всегда умиляли люди которые знают то о чем кто-то думает. Хотел бы я так уметь.

Есть тесты у педагогов — ребенку показывают стол, на нем сидит мишка. Просят описать.
А затем спрашивают — а что видит мишка, опиши?
И до определенного уровня развития ребенок описывает что мишка видит тоже что и ребенок.

...в шахматах партии противника изучаются для выявления стиля противника. выявления того — как он будет поступать в тех или иных позициях. выявление слабых мест — чтобы затем загонять противника в позиции где он слаб.
и т.д.

но что точно нелепо — приписывать противнику поведение выгодное тебе, а не противнику. приписывать противнику свои мотивы, а не его.

то что рашей большинство на доу не интересовались, и сейчас слабо представляют что оно такое, раша эта — да, самоуверенно заявляю.

все эти сюжеты про то какие они там тупые, дурные, зомбированы и т.п. — точно такая же глубина понимания как у Задорнова: «ну американцы, ну тупые...»

Если в войне США против Китая победят США

речь о войне в Украине с рашкой.

о возможностях Украины. и т.д.

И не важно что думают в Мордоре.

пока войны США-Китай нет.

а что будет, если будет, если то. если сё, ну да, интересно.

РФ додавят без войны и лишней крови с нашей стороны

или РФ додавит Украину раньше. Почему б нет?
Они же этого хотят, или вам сложно представить что у кого-то есть желание — додавить Украину?

Ну да, есть такая проблема.
Значит — Украине придется сдаваться, без оружия внятный отпор раше выглядит малореальным.

Этого нужно избежать.

речь о войне в Украине с рашкой.
о возможностях Украины. и т.д.

И на нее влияет ситуация во всем мире. Мы обязаны это учитывать.

или РФ додавит Украину раньше. Почему б нет?

Все верно, это может случится. Поставки вооружения уменьшаются, у ТЦК давно нет очередей. Неадекватно себя вести так, как будто этого нет.

Кратко — были выставлены условия капитуляции.

Откровенная ложь. Тезисы документа есть в сети.
Условия мягко говоря неприятные, но высока вероятность, что в следующем году они будут еще менее приятными.

. Тезисы документа есть в сети.
Условия мягко говоря неприятные, но высока вероятность, что в следующем году они будут еще менее приятными.

Тільки чудаки можуть вірити будь-якм документам які підпише рашка. Якби ми підписали той документ, то через рік була б вже повна капітуляція.

Тільки чудаки можуть вірити будь-якм документам які підпише рашка

В эту игру могут играть двое.
Минские соглашения тому пример.

В эту игру могут играть двое.
Минские соглашения тому пример.

Так і чим закінчились Мінські? Тотальною війною же, а тепер ми підпишим чергові «Мінські», але це вже буде корейський сценарій, інфа 146%.

Так і чим закінчились Мінські? Тотальною війною же

Да, но на более удобных для нас условиях. Об этом и речь.

Откровенная ложь. Тезисы документа есть в сети.

В первый день полномасштабного вторжения 24 февраля 2022 года Россия дважды направляла Украине предложение о капитуляции: напрямую через зампреда Правительства РФ Дмитрия Козака и через министра обороны Беларуси Виктора Хренина.

...
Как отмечали пресс-секретарь президента Турции Ибрагим Калын и украинские переговорщики, делегация от России начала первую встречу с ультиматумов
...

Из публичных комментариев сторон следовало, что требования России касались, в частности, принадлежности ДНР, ЛНР и Крыма; закреплённого в конституции «внеблокового» статуса Украины и назначения Юрия Бойко премьер-министром страны.
...
Россия никогда публично не обозначала конкретные цели вторжения или переговорную позицию
и т.д.

но высока вероятность, что в следующем году они будут еще менее приятными.

да, возможно.

тут уж — или сразу сдавайся, или — дерись сколько сможешь.
если убежать не можешь.

Раша так и предлагала по всем каналам
Не воюйте, и не будет у вас войны!

делегация от России начала первую встречу с ультиматумов

На что получили ультиматумы в ответ. Ритуал такой.

Из публичных комментариев сторон следовало

Все верно.

тут уж — или сразу сдавайся, или — дерись сколько сможешь.
если убежать не можешь.

Или, если не можешь победить сейчас, найди способ остановить бой, наберись сил и ударь снова, когда будешь готов.
Вы зачем-то ограничиваете спектр возможных действий. Это путь к поражению.

Чувак, твої писульки ’на пальцях’ ні для кого не є істиною в останній інстанції. Вони взагалі мало чого спільного з реальністю мають)

коменти тих кого не приховуючи вважаю невігласами, з слабо розвитим мисленням — теж не впливають на мої погляди, і на те що я і чому і як пишу.

більшість в інеті таких, у всіх коментах.

Можливо їх більшість саме тому що невіглас з слабко розвиненим мисленням — саме ти? Ніколи не задумувався?))

Вони на фронт не хочуть, бо вони не відчули що таке рускій асвабадітєль. І фронт не прийшов до них.

Они не хотят на фронт потому, что боятся за свою жизнь здоровье больше чем за Украину.

Ти не путай «ми ніколи не зможемо перемогти» і «у нас є речі, які давайте виправляти». Оло

Для зручності я додав реквізити на збір в коментарі. Дякую, що підказали.

Передивився бесіду з Сайгоном на цю тему: youtu.be/jzn_ns9SEN4
Каже що війна перетворюється на АТО 2.0, тільки більших масштабів. Один воює, а 10 в смартфоні новини читають. Що телеграм канали з новинами в рожевому кольорі, на кшталт того що ми переможемо в 2023 році — цьому сприяють.

Никогда такого не было и вот опять

Як героя що не побоявся піти на війну.

Першим питанням буде: «Чи з‘явились в тебе психічні проблеми».

Дяка! Простими словами описав далеко не прості події і думки.

Дякую тобі за службу

Недооцінювати ворога — це плювати собі ж в обличчя.

Це доречі в першу чергу йде від нашої пропаганди, потім розбирається на меми. Правду розповідати мало хто хоче.
Хоча можливо мало хто і слухати її хоче. Бо русня робить нерви і більшості цивільних. Мабуть захисні реакції вмикаються якісь.

Взагалі це наративи москальні, що якусь «правду» від нас приховують. Хто захоче, той з легкістю знайде коментаторів різної міри зрадойобства в нашому інфопросторі — Бутусов, Чмут, Портніков досить популярні.

А комусь взагалі і «правда» від русні ближча.

Мабуть не правильно висловився. Мав на увазі не те що приховують, а те що займаються часто популізмом. А потім жаліються чого у всіх такі настрої наче вже перемогли. На всі ці канали я підписаний. Але більшість досі слухає марафон

Ну від настроїв «що ми уже перемогли» у простого люду не бачу нічого поганого. В рашці на цьому власне вся війна і тримається. Можна звичайно десять разів розпинатися, що у нас народ інший і т.д. Але наш спротив і залежить власне від впевненості, що ми можемо на хорошому рівні воювати.
А коли немає впевненості, що це все не коту під хвіст, то мотивованість згасає.

Ага, і Бутусова хейтять за правду. За те що показує війну як вона є.

У него и Чмут в этом списке...

Погоджуюсь з коментарем Bohdan B

Рекомендую пресінг (канал такий), від душі в душу (канал такий), 3 ошб (їх канал в ютубі, вони його прям круто ведуть), Бутусов (фейсбук сторінка), Цензор.нет

Кожен сам визначає свою інформаційну бульбашку)

Дуже дякую Вам та вашим побратимам за те, що захищаєте нас! Низький уклін вам!

Дякую за службу!

Підписатись на коментарі