Федеративний протокол обміну миттєвими повідомленнями Matrix як альтернатива сумнівному з т.з. інформаційної безпеки телеграму

Чому використовувати створений росіянами на росії телеграм — це погана ідея: youtu.be/S2OGjGgewfI

У якості альтернативи тєлєгє пропоную розглянути матрикс — це серверний федеративний протокол обміну миттєвими повідомленнями.

Це коли сервери не належать одній компанії чи людині, а можуть підійматся будь-ким і обмінюватися між собою інфою, якщо вони один про одного знають через механізм списків дозволів / блокування (allow / block lists).

Я на французському matrix-сервері: matrix.tedomum.net

створив spaces:
— «Українці у світі»: matrix.to/...​-in-the-world:tedomum.net

— «Українці в Польщі»: matrix.to/...​-people-in-pl:tedomum.net

а в них створив три кімнати, от одна з них, «Українські IT спеціалісти в Польщі»: matrix.to/...​/#ua-it-in-pl:tedomum.net

Поки там пусто, та можемо пробувати наповнювати її.

То ж, велкам всі, хто зацікавлений і розуміє ризики використання телеграму та шукає альтернативи.

P.S. А от матрикс-простір (matrix-space) «Патріотична Україна», там купа кімнат на будь-який смак та 841 користовуч: matrix.to/...​#/#ukraine.all:matrix.org

P.P.S. посилання на польський matrix-простір з купою кімнат: matrix.to/...​ska-przestrzen:matrix.org з 323 учасниками, хоча є кімнати по ~700 користувачів. Не можу зрозуміти, як рахується кількість користувачів у просторі, думав, що це сумма унікальних користувачів у всіх кімнатах простору, але, виходить, що ні 🤔

Взагалі, переносити свої телеграм-групи у matrix доволі просто. Це виглядає так:

• на якомусь з серверів матрикс створюється кімната (чат)
  • і в ту кімнату, і в телеграм-групу додається міст-чат-бот
    , йому надається адмінка, він трохи налаштовується (йому треба id групи та кімнати надати)
  • коли хтось пише в телеграм-групі, ці повідомлення ретранслюються і у ту matrix-кімнату, і навпаки. Редагування повідомлень бот підтримує

Мета: мати бекап-чат на платформі поза тєлєгою, при тому залишаючи і чат у тєлєзі

Мотивація: лагідно відмовлятися від сумнівної з т.з. нацбезпеки України платформи, телеграма.

Pros:

• віддалення від тєлєги
  • можна самостійно обрати країну і сервак, де зберігатимуться данні створeної кімнати
  • я всіх деталей не знаю, та кімнати можна зробити приватними і по-справжньому захищеними (приватні групи в тг не є захищенними)
  • купа клієнтів протоколу matrix, то ж, обирати точно є з чого
  • вчитися чомусь новому завжди корисно

Cons:

• клієнти протоколу матрикс можуть здаватися незручними, особливо на початку користування ними
  • кімнати не підтримують ділення на топіки, як це є у тг (з іншого боку, в матрикс є поняття space та subspace — це теж кімнати, але в яких можуть бути інші spaces та кімнати, повідомлень в spaces писати не можна, тільки в кімнатах)
  • щось нове це завжди стрес чи принаймні роздратування
  • плюс ще один месенждер до купи вже заінстальованих на мобілці, в якому не так і багато корисних груп порівняно з тг

Прошу вас ділитися цим дописом у ваших соцмережах.

#matrix
#element
#schildichat
#stopusingtelegram
#Ukraine 🇺🇦
#Poland 🇵🇱

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за статтю. Для мене дуже корисна

Є купа замінників Телеграму як саме месенджера, наприклад, ще не скрізь здох Jabber, а з плагінами і сучасними мобільними клієнтами він може бути навіть доволі функціональним.

Проблеми починаються, коли:
1) в них немає сантехніка, лікаря, чи ще когось, «хто користується ютубом і вайбером, мені не потрібен інтернет». Таких людей взагалі-то багато, якщо не більшість, їм і русняві вайбер/телеграм чудо що вдалось освоїти
2) в них всілякі сповіщення про повітряні тривоги і публічні особи якщо і заведуться, то у вигляді репостів, першоджерелом всем одно лишиться якась крупна соціальна мережа/месенджер
3) власники публічних федеративних серверів можуть з тим же успіхом бути росіянами або їх прихильниками, у порівнянні з централізованими месенджерами, більше ризиків несподіваних невмотивованих змін політики модерації, технічних аварій, або просто що надоїсть підтримувати проект.
Тримати свій сервер під час війни і блекаутів, а тим більше хостити у себе вдома фізично теж надзвичайно ризиковано
4) месенджери, де-факто, це не тільки про спілкування, приватний файлообмін або боти теж широко використовуються.

Сам до останнього був прибічником децентралізованих сервісів, користувався Jabber+Conversations для всього чого можна, але при евакуації, економія батарейки на пушах і відсутність історії змусили повністю перейти на телеграм

дякую, що ділитеся роздумами. ну, є cons, звісно, є pros, я сподіваюся знайти однодумців, ну і місти-чат-боти як раз і дозволяют з’єднані кімнату у матрикс і групу у тлезі та ретранслювати повідомлення між ними, як раз тому, що завжди будуть, як ви написали, ті, хто триматиметься до останнього за звичне. То ж, звідси і «лагідна відмова» від тєлєгі в мотивації використання матрикс.

Про третій пункт. Адмін сервера Матріксу ніяк не може на своїй стороні розшифрувати дані та повідомлення користувачів його сервера, тож навіть якщо виявиться раптом, що одним з українських серверів насправді заправляє русня — вона все одно не зможе дістати повідомлення та дані українців з того серверу. Вихідний код Матріксу повністю відкритий, ви можете самі дослідити як там все це працює більш детально. Тим часом шифрування телеґраму повністю закрите та пропрієтарне, ніяких аудитів це шифрування як шифрування Сіґналу та Матріксу — не проходило, немає абсолютно ніяких інших свідчень про безпеку того шифрування, окрім слів Дурова (Ну а його слова загалом таке собі джерело, оскільки той як виявилось, брехав про те, що в росії не був з 2014, та про те, що він ворог путінського режиму, та взагалі там багато чого), та навпаки, судячи з останніх викриттів та фактів — Дуров з ймовірністю 95% якщо не вище, все ж передавав ключі шифрування тґ ФСБ.

Тим часом шифрування телеґраму повністю закрите та пропрієтарне,

MTProto
код клієнта повністю відкритий, є альтернативні клієнти.
сервер — закритий, з сервером проблеми (проблеми перевірки, аудиту)
Тому користуйтеся фактами правильно — використовуйте реальні факти, а не надумані. Це тільки збільшить вагу ваших аргументів.

Що на рахунок адекватного мобільного клієнта ? Чи не треба буде потім віддати останні штани за Push notifications ? І ще багато запитань — поява Viber & сотоваріщєй практично випиляла self-hosted рішення і їх тепер на пальцях перерахувати можна. Єдина надія на те що масове закручування фінансових гайок Slack & Company вдихне в цю галузь нове дихання.

Matrix dev-community живе з фінансування інвесторів, не вивчав цю тему, не можу назвати джерела інвестицій, та з донатів у меншій мірі. Клієнтів повно, розробники стараюцця, хто як може, їх підтримує matrix dev-community та, власне, донати. Через це, мабудь, клієнти цього протоколу через недосконалості свого IU / UX переважно змушують вас нервувати та матюкатися, але потроху щось змінюється. Думаю, завдяки як раз різноманітності цих клієнтів (саме matrix-community офіційно радить аж три: Element, SchildiChat та FluffyChat) кожен зможе собі шось та й обрати.

Основна фішка matrix-протоколу — федеративнісь, тобто незалежність від єдиної людини чи організації, і при тому не ізольованість користувачів різними серверами, бо сервери можуть дізнаватися один про одного через систему списків, як я написав у дописі, та користувачі з одного серверу можуть спілкуватися у кімнатах з інших серверів без необхідності щось додатково робити.

Щодо фінансування матрикс, відповідь в оф. кімнаті розробників матрикс, matrix.to/...​trix.org&via=libera.chat [img]i.imgur.com/BxBK3JR.jpg[/img]

кімнати не підтримують ділення на топіки, як це є у тг

Як на мене у телезі це теж реалізовано максимально кринжово. Після Discord хочеться плакати. І у більшості групп що зустрічав коли сидів на телезі такого не було, а у деяких коли пробували створити більшість прохала це знести. Тому то така фішка — що є, що її нема.

Підписатись на коментарі