Федеративний протокол обміну миттєвими повідомленнями Matrix як альтернатива сумнівному з т.з. інформаційної безпеки телеграму
Чому використовувати створений росіянами на росії телеграм — це погана ідея: youtu.be/S2OGjGgewfI
У якості альтернативи тєлєгє пропоную розглянути матрикс — це серверний федеративний протокол обміну миттєвими повідомленнями.
Це коли сервери не належать одній компанії чи людині, а можуть підійматся будь-ким і обмінюватися між собою інфою, якщо вони один про одного знають через механізм списків дозволів / блокування (allow / block lists).
Я на французському matrix-сервері: matrix.tedomum.net
створив spaces:
— «Українці у світі»: matrix.to/...-in-the-world:tedomum.net
— «Українці в Польщі»: matrix.to/...-people-in-pl:tedomum.net
а в них створив три кімнати, от одна з них, «Українські IT спеціалісти в Польщі»: matrix.to/.../#ua-it-in-pl:tedomum.net
Поки там пусто, та можемо пробувати наповнювати її.
То ж, велкам всі, хто зацікавлений і розуміє ризики використання телеграму та шукає альтернативи.
P.S. А от матрикс-простір (matrix-space) «Патріотична Україна», там купа кімнат на будь-який смак та 841 користовуч: matrix.to/...#/#ukraine.all:matrix.org
P.P.S. посилання на польський matrix-простір з купою кімнат: matrix.to/...ska-przestrzen:matrix.org з 323 учасниками, хоча є кімнати по ~700 користувачів. Не можу зрозуміти, як рахується кількість користувачів у просторі, думав, що це сумма унікальних користувачів у всіх кімнатах простору, але, виходить, що ні 🤔
Взагалі, переносити свої телеграм-групи у matrix доволі просто. Це виглядає так:
- на якомусь з серверів матрикс створюється кімната (чат)
- і в ту кімнату, і в телеграм-групу додається міст-чат-бот
, йому надається адмінка, він трохи налаштовується (йому треба id групи та кімнати надати) - коли хтось пише в телеграм-групі, ці повідомлення ретранслюються і у ту matrix-кімнату, і навпаки. Редагування повідомлень бот підтримує
Мета: мати бекап-чат на платформі поза тєлєгою, при тому залишаючи і чат у тєлєзі
Мотивація: лагідно відмовлятися від сумнівної з т.з. нацбезпеки України платформи, телеграма.
Pros:
- віддалення від тєлєги
- можна самостійно обрати країну і сервак, де зберігатимуться данні створeної кімнати
- я всіх деталей не знаю, та кімнати можна зробити приватними і по-справжньому захищеними (приватні групи в тг не є захищенними)
- купа клієнтів протоколу matrix, то ж, обирати точно є з чого
- вчитися чомусь новому завжди корисно
Cons:
- клієнти протоколу матрикс можуть здаватися незручними, особливо на початку користування ними
- кімнати не підтримують ділення на топіки, як це є у тг (з іншого боку, в матрикс є поняття space та subspace — це теж кімнати, але в яких можуть бути інші spaces та кімнати, повідомлень в spaces писати не можна, тільки в кімнатах)
- щось нове це завжди стрес чи принаймні роздратування
- плюс ще один месенждер до купи вже заінстальованих на мобілці, в якому не так і багато корисних груп порівняно з тг
Прошу вас ділитися цим дописом у ваших соцмережах.
#matrix
#element
#schildichat
#stopusingtelegram
#Ukraine 🇺🇦
#Poland 🇵🇱
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів