Як не попастись на скам

Передісторія

Якось за ранковою кавою передивляюсь цікаві мені задачі і попався один кадр, який прямо просить створити для нього honeypot token (це такий токен, який неможливо потім продати)

Тут я майже не подавився кавою від такої нахабності і кинув звісно репорт. Але тут подумав — невже за довгі роки існування криптоіндустрії люди так і не навчились відрізняти сками від реальних криптопроектів.

Тому вирішив додати декілька порад по своєму досвіду (я у криптосередовищі десь рік і можу не все знати тому якщо у вас є ще цікаві кейси додавайте у коменти)

Як же розпізнати скам

1. Перевіряйте юридичну інформацію — декому здається що криптосвіт це середовище для анархістів та пройдисвітів, але я вважаю що часи дикого заходу вже давно закінчились і багато чого вже зарегульовано законами, а нормальні проекти які дійсно створюють якусь цінність мають реальні юридичні особи, ліцензії та платять податки

2. Дивіться активність проекту — особливу увагу приділяйте його участі в акселераторах та хакатонах. Особливо хакатони — зазвичай великий серьйозний проект виступає спонсором хоча б на одному хакатоні. Це дозволяє привернути увагу комьюніті та непоганий піар. Ну крім того команди від компанії мають брати участь у хакатоні бо це теж непоганий піар.

Основні організатори хакатонів:

— ETHGlobal

— Dora Hacks

— Можна дивитись хакатони на buildbox

3. Аналізуйте контракт — так із смарт контрактами вийшла дивна річ. По ідеології вони мали стати заміною паперових контрактів, але DSL смарт контрактів це справжня мова програмування. Деякі взагалі використовують Rust

Тому є аналізатори контрактів такі як https://tokensniffer.com, honeypot.is

Вони аналізують не тільки сам контракт, а ще і багато параметрів типу скільки людей тримають токен, у кого найбільша ліквідність і т/п

Ще можете переглянути контракт на експлолері і зверніть увагу чи нема у нього таких методів як addTooBlacklist та isAddressBlacklisted. Якщо є то запитайте у підткримки по яким причинам адреса може потрапити до блекліста (доречі, відсутність підримки також є червоним прапорцем)

4. Дивіться на точну дату старту продажів — для великих CEX (централізованих бірж) це не актуально, а от коли токен виходить на DEX (особливо на PancakeSwap) то гарантовано буде з десяток його клонів. Не ведиться на старт продажів раніше офіційно заявлених і перевіряйте адресу контракту щоб вона співпадала із тим що задекларував у себе на сайті емітент цих токенів.

Десь так. Не бійтесь інвестувати у крипту. Це ризикований, але зростаючий ринок і якщо все зробиш правильно то обов’язково опинишся в плюсі

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Крім очевидного (що за проекти, чим займається, хто розробники, їх історія), треба дивитися на:
1. Хто інвестор, які фонди інвестували
2. Присутність на біржах (нормальні біржі зазвичай говно не лістять)
3. Твіттер, хто за ним слідкує, хто обговорює
4. Об’єми торгів, ліквідність

Зазвичай інформації про інвесторів та янголів майже нема.
Можна вивчати по лінкедін працівники яких фондів у них у контактах
Твітер так, відноситься до соціальної активності компанії. Але вказав хакатони бо це надійніше — якщо контора активно взаємодіє із dev комьюніті то налаштована закріпитись на ринку серйозно.
По торгам та ліквідності теж складне питання. Бували сками з накрученими ботами об’ємами та великою ліквідністю яка у якийсь момент виводилась. Треба ще дивитись у кого та ліквідність

А чому так складно — як коін приймають до оплати за реальні товари і послуги — то не скам, а як не приймають то нащо далі розбиратися?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підписатись на коментарі