Як не попастись на скам
Передісторія
Якось за ранковою кавою передивляюсь цікаві мені задачі і попався один кадр, який прямо просить створити для нього honeypot token (це такий токен, який неможливо потім продати)
Тут я майже не подавився кавою від такої нахабності і кинув звісно репорт. Але тут подумав — невже за довгі роки існування криптоіндустрії люди так і не навчились відрізняти сками від реальних криптопроектів.
Тому вирішив додати декілька порад по своєму досвіду (я у криптосередовищі десь рік і можу не все знати тому якщо у вас є ще цікаві кейси додавайте у коменти)
Як же розпізнати скам
1. Перевіряйте юридичну інформацію — декому здається що криптосвіт це середовище для анархістів та пройдисвітів, але я вважаю що часи дикого заходу вже давно закінчились і багато чого вже зарегульовано законами, а нормальні проекти які дійсно створюють якусь цінність мають реальні юридичні особи, ліцензії та платять податки
2. Дивіться активність проекту — особливу увагу приділяйте його участі в акселераторах та хакатонах. Особливо хакатони — зазвичай великий серьйозний проект виступає спонсором хоча б на одному хакатоні. Це дозволяє привернути увагу комьюніті та непоганий піар. Ну крім того команди від компанії мають брати участь у хакатоні бо це теж непоганий піар.
Основні організатори хакатонів:
— Можна дивитись хакатони на buildbox
3. Аналізуйте контракт — так із смарт контрактами вийшла дивна річ. По ідеології вони мали стати заміною паперових контрактів, але DSL смарт контрактів це справжня мова програмування. Деякі взагалі використовують Rust
Тому є аналізатори контрактів такі як https://tokensniffer.com, honeypot.is
Вони аналізують не тільки сам контракт, а ще і багато параметрів типу скільки людей тримають токен, у кого найбільша ліквідність і т/п
Ще можете переглянути контракт на експлолері і зверніть увагу чи нема у нього таких методів як addTooBlacklist та isAddressBlacklisted. Якщо є то запитайте у підткримки по яким причинам адреса може потрапити до блекліста (доречі, відсутність підримки також є червоним прапорцем)
4. Дивіться на точну дату старту продажів — для великих CEX (централізованих бірж) це не актуально, а от коли токен виходить на DEX (особливо на PancakeSwap) то гарантовано буде з десяток його клонів. Не ведиться на старт продажів раніше офіційно заявлених і перевіряйте адресу контракту щоб вона співпадала із тим що задекларував у себе на сайті емітент цих токенів.
Десь так. Не бійтесь інвестувати у крипту. Це ризикований, але зростаючий ринок і якщо все зробиш правильно то обов’язково опинишся в плюсі

3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів