Прохання допомогти в популяризації ідеї задуматися про відхід від російського месенджера тєлєграма, найпопулярнішого наразі серед українців

Нічого нового, знову нагадування про федеративний протокол обміну миттєвими повідомленнями Matrix як альтернативу сумнівному з т.з. інформаційної безпеки телеграму.

Прошу підтримати мої починання вподобайкою, каментом, репостом в інших моїх соцмережах:

in: www.linkedin.com/...​-7100762401372844032-0lLS

fb: www.facebook.com/...​zz/posts/2049925202066886

ig: www.instagram.com/p/CwQwyuKNyP3

mx: matrix.to/...​sElP6Zt6Q?via=tedomum.net

tg: t.me/...​ean_zaliutynske_lake/3787

mastodon: social.net.ua/...​notice/AZ0A4Fw9MYzQQsTTou

dou: dou.ua/forums/topic/44929

Переносити свої телеграм-групи у matrix доволі просто. Це виглядає так:

— на якомусь з серверів матрикс створюється кімната (чат)
— і в ту кімнату, і в телеграм-групу додається міст-чат-бот t2bot.io, йому надається адмінка, він трохи налаштовується (йому треба id групи та кімнати надати)
— коли хтось пише в телеграм-групі, ці повідомлення ретранслюються і у ту matrix-кімнату, і навпаки. Редагування повідомлень бот підтримує

Мета: мати бекап-чат на платформі поза тєлєгою, при тому залишаючи і чат у тєлєзі

Мотивація: лагідно відмовлятися від сумнівної з т.з. нацбезпеки України платформи, телеграма.

#matrix
#element
#schildichat
#stopusingtelegram
#Ukraine 🇺🇦
#Poland 🇵🇱

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Треба щоб президент виділив кошти з бюджету на створення українського патріотичного мессенджера. Щоб він називався типу ЗеДрузі чи єЧат. Щоб була масштабна презентація з банерами, щоб по 1+1 розказували у прайм тайм про «вбивцю російського телеграму», щоб на Повітрофлотському проспекті стояли білборди з рекламою. Щоб логотип замовили у відомої київської дизайн студії за кілька мільйонів гривень. Щоб проект розробляли програмісти-оператори ЕОМ 3 розряду з зарплатнею 18,756 грн. 25 коп. з державного бюро інформаційних технологій. Щоб був набір українських патріотичних стікерів з псом Патроном і Байрактаром, а також анімовані стікери з Президентом за доп. оплату. Щоб була синхронізація з Дія і повістку можна було отримати напряму в особисті повідомлення (прочитане повідомлення вважається за отримання з усіма санкціями по неявці).
Так переможемо.

Прохання допомогти в популяризації ідеї задуматися про відхід від російського месенджера тєлєграма

Допомогти в поширенні чудок, вигадок та відвертих фейків?

А чому тоді мова лише про телеграм, а не про всі вебсервіси де є росіяни включно з гуглем заснованим москвичем Сергійкою Бріном?

Ну і робити такі заклили з анонімного акаунту — це додаткова компрометація ідею «боротьби» з російським впливом і більше схоже на роботу на тих самих москалів.

— і в ту кімнату, і в телеграм-групу додається міст-чат-бот t2bot.io, йому надається адмінка, він трохи налаштовується (йому треба id групи та кімнати надати)

А ось це взагалі чудовий підхід до безпеки: йдемо з телеграму, але залишаємося в телеграмі попутно підставляючи тих людей хто користується лише матріксом і знать не знає що його даті зливаються в телеграм.

телеграм, на жаль, має багато переваг — зручний UI/UX, дотримання гайдлайнів екосистеми, технічні рішення, яких немає в конкурентів
та й хто його конкуренти — вайбер, вотсап?
вайбер в мене тільки для чату ОСББ, а вотсап для спілкування з іноземними друзями
отже, на внутрішньому ринку конкурентів телеграму зараз просто нема

Забыл напомнить что обязательно нужно надеть шапочку из фольги, иначе не сработает.

Про всяк випадок, москалі нині є буквально всюди. Практично в кожному помітному проекті є вихідці з рашки. Так історично склалося. Їхній КДБ ще з 80х (чи навіть 70х) активно накачував всі перспективні закордонні сфери «харошімі рюськімі». І з часом рашка з ворога перетворилась спочатку на потішного такого алкаша, а потім і на шанованого бізнес-партнера.

Це для тих хто чомусь прогулював історію в школі.

І потім два (неприємні) моменти:

1) вітчизняної альтернативи тому всьому нема (тупо нема і всьо)
2) якщо її намалюють то з патріотичних міркувань доведеться лише там і сидіти, закритими від решти світу.

А за це я ризикую що мене взагалі забанять але... Але чому нікому на думку не спадає втнути нам щось своє? Своє і настільки класне що на кілька років воно буде модним і популярним і так далі. Ну типу U-crane, для кіношників. Воно ж наше.

Чому?

Бо оце всьо «запрєтіть і нє пущять» доволі фігово працює.

А всі ці матрікси, тріми, конверзейшенси, для пересічного то шось на зразок ірц в 90-00х, для дуже червонооких задротів. Бо всі «нормальні» сиділи в асі. Там теж був чат. Але там був ще й пошук по асл.

А в телеграмі є котики, цицьки та мемасіки. І звідтіля ти нікого не викуриш тепер.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

The Guardian, Russia funded Facebook and Twitter investments through Kushner investor: www.theguardian.com/...​estments-kushner-investor

===
I encourage you to look towards federated (those which don’t belong to a single company or individual, whose servers can be deployed and owned just by anybody, even by you, this means that your private and public data are not owned or manipulated exclusively by one organization) social networks and media, #fediverse:

#mastodon as an alternative for twitter
#pixelfed as an alternative for instagram
#matrix or #xmpp as an alternatives for whatsapp, messenger, telegram
#peertube as an alternative for youtube
...and much more.

Ось що робить з людьми не прийнятий вчасно галоперидол.

Галоперидол ще більше шкоди для здоровʼя спричиняє у довгостроковій перспективі (наприклад, хворобу Паркінсона може спричинити), не треба цей радянський мем тиражувати, його давно не застовують без нагальної потреби.

А чем вы лечитесь вместо галоперидола, если не секрет?

Панове, не сваріться! Чи сваріться, але в тих мх-кімнатах, шо я понастворював) там вже трійко в одній, 4-ро в іншій і близько 80 в третій (саме мх-користувачів там 6-ро, всі інші у тг-групі цієї кімнати знаходяться, тг-група мостом з мх-кімнатою пов’язана)

і в ту кімнату, і в телеграм-групу додається міст-чат-бот t2bot.io

t2bot перевантажений уже дуже давно, повідомлення можуть підвисати хвилинами або й годинами, прямо як електронна пошта на MTA років 20 тому. Для ботів обмеження у 50 000 повідомлень на секунду, наскільки памʼятаю, він із такою популярністю просто не вивозить. Краще свій інстанс підняти.

Це для того, що б користувачів своїх груп і у тг залишити, і до мх запрошувати, і що б вони тим не менш між собрю спілкувались, допоки тг [все ще] такий популярний серед українців.

До чого тут «для того»? Мова про те, що він працює через сраку, бо популярний і перевантажений через це.

Якщо і переходити, то на якийсь сігнал, бо їм більше ніж 1.5 гіка користується. Або вотсап, як західний світ.

Сигнал — е2е саме месенджер, це накладає такі обмеження, що все медіа (картинки/відоси/аудіо) та б-які інші файли зберігаються на пристроях кінцевих користувпчів, не на серверах, це з одного боку сек’юрно, а з іншого — файли локальних баз данних, чи як вони там називаються, сигнала роздуваються миттєво і займають купу місця, якщо активно пересилати в ньому медіа та ін. файли. До того ж, досі існує обмеження на кількість учасників в групах (чатах) в сигналі — 1k користувачів на чат, не знаю, чим це зобумовлено. Ватсап побудовано поверх протоколу сигналу, то ж, це той саме е2е месенджер з тими самими обмеженнями, що й сам сигнал. Канали, правда, у ватсап додали нещодавна, та в них досі нема ф-ціоналу залишати каменти, можна тільки читати канали.

Матрикс підтримує як e2e спілкування (закриті кімнати), так і пересилання повідомлень/файлів на сервер (відкриті кімнати), останнє зручно як раз для створення великих чатів на сотні тисяч користувачів. Тобто, матрикс набагато гнучкіший. Ну і настане час, коли сигнал викупить той самий паша-дуров, наприклад, і всі данні, які пересилаються у сигналі, стануть доступні паші, бо сервери у сигнала централізовані. Матрикс же ж — федеративний протокол, тобто, сервер з матриксом може підняти та підтримувати будь-хто, притому, сервери не ізольовані, повідомлення надсилаються за схожим принципом, як і емейли: не треба бути зареганим на укрнет, щоб туди надислати емейл комусь: можна і з гугломейлу слати на укрнет, і з протону, і навпаки.... до того ж, користувач протоколу матрикс може мати необмежену кількість облікових записів на купі різних серверів (у ватсап та сигнал акк жорстко прив’язаний до номеру телефону, кількість аккаунтів таким чином обмежена)

Підкажіть плз нашо потрібна сек‘юрність у каналі новин на тисячі підписників? Це ж ЗМІ — воно публічне повинно бути. І які такі гігабайти медіа-даних вам потрібно шифрувати? Чи ви порнухою торгуєте у тому месенджері? Що взагалі за х-ню ви несете?

Це вже інше проблема. Люди, які користуються тією чи іншою соцмережею, створюють т.зв. точку тяжіння до неї, ну, тобто, там всі твої дружані, нашо морочити всім і собі голову та писати в якійсь тремі, ще й платній, напишу в тг. А потім в той же ж тг пишуть і військові, бо їх волонтери там сидять, бо підписникам волонтерів зручно на публічний канал волонтера в тг підписатись, а не купувати трему, чи встановлювать сигнал і т.д. і тп. Порочне коло. Тобто, менш вразливі до проблем з безпекою соцмереж користувачі наражають на небезпеку більш вразливих, тих же ж військових. Це вже про відповідальне користування додатками та інетом уцілому. З чогось же ж треба починати.

Ви може і ДОУ з тг чи того вашого матрикса читаєте? Є пошта, є ютуб, є інстаграмчик, є сайти новин, є тематичні форуми, є робочий слак, є тімс та гугл міт, є вайбер для чату осбб, і є чати для особистої переписки та дзвінків... а хтось ще богомерзьким фейсбуком користується, чи твітером 🤦‍♂️... навіщо все засовувати в одну мережу?

Ви пепесмикуєте. Мова про відмову від стровереного кацапами на росії тг, до якого дуже багато питань як з т.з. інфобезпеки, так і з т.з. можливої співпраці з фсб, на користь альтернативи — федеративного протоколу обміну миттєвими повідомленнями, матрикс.

Так те, що ви пропонуєте — це навпаки, під‘єднати до тг всі інші мережі і тим самим скомпрометувати і їх всіх. Допустимо, я користуюсь сигналом чи вотсапом із е2е шифруванням, і ви мені пропонуєте писати через брідж людині у тг — тим самим ви всю сек‘юрність мого месенджера похєріте і підставите мене. В чому сенс?
Он в 2014 вк забанили і всі просто перебігли звідти у фб або твітер, і не потрібно було ніяких ваших матриксів

Життя складне, правда ж? Ну і, не шарю чому, та схоже, що тг якось неможливо забанити? Бо ж рф якось там же ж намагалася забанити тг і щось в них не виходило... але я вже не пам’ятаю деталей. Та т.я. це інфа з-за парєбріка, то наскільки вони там по-чесноку немагалися щось забанити, а не очі просто замилити начебто боротьбою з «вражєссскім» тг 🤔

Це щось змінює у тому, що я написав? Навіщо всі ці матрикси, якщо можна просто не користуватись тг? 🤔

В тг майже всі українці, які є в соцмережах, це доступ до великого ком’юніті. Чим тоді користуватися, якщо вийти з тг?

В тг майже всі українці, які є в соцмережах

самими отими соцмережами?

Навіщо ви це пишете? Яку мету переслідуєте? Я шукаю тих, кому цікаво переходити до федіверсу, зокрема до мх. Всі свої мотивації я пояснив. Я не переконую тих, кому це не цікаво, я шукаю тих, кому це, власне, цікаво.

я людина маленька: бачу питання — відповідаю. Намагаюся якось гостровумно, звісно, але виходять як завжди.
Я ж бо на доу чисто потриндіти заходжу

Fediverse — це загальн а назва сервісів, які підтримують ActivityPub; Matrix до ActivityPub стосунку не має, це геть інший протокол.

Ок, валідно, згадуватиму мх тепер як «децентралізований протокол обміну миттєвими повідомленнями»

А до того всі українці були у вк (ну як «всі» — мене там ніколи не було, як і багатьох моїх знайомих), але ж вийшли з нього, і не потрібно було городити якісь бриджі...
Я почав користуватись тг після початку війни, бо там в каналах почали оперативно кидати новини, значно оперативніше за сайти. Можливо, воно і раніше було, але мені до того не потрібна була така оперативність.

Чим тоді користуватися, якщо вийти з

Ну ось доу наприклад — чим не підходить? 😉

Тим, що тут нема пуш-нотіфікейшенів, шо це сайт, щоб побачити оновлення, треба його перевантажуватиа, це довго, незручно, тут є дурнувата цензура

...а звідти треба йти на сайт доу, шукати місце, де цей камент новий з’явився, і відповідати там, а не в тому ж додатку, де ти отримав повідомлення про надходження тобі каменту/відповіді на доу. Та й чому ми говоримо про доу у темі про відмову від централізованої кацапської соцмережі, замаскованої під месенджер, на користь децентралізованого протоколу обміну миттєвими повідомленнями? Чому ми це порівнюємо тут у каментах до цієї статті?

Мабуть тому, що каменти на доу — це і є валідний приклад соцмережі для спілкування. Чи ви чимось іншим в тих тг групах займаєтесь?

Дл чого ви ведете, я не розумію, чесно. Можете, б.л. , перефразувати?

Я до того, що є месенджери, де люди спілкуються зазвичай з невеликою групою особисто знайомих людей, і це _приватні_ розмови, які варто тримати в секреті. Також є соціальні мережі, де люди _публічно_ спілкуються, як от форум доу наприклад. А ще є ЗМІ, де розміщують _публічну_ інформацію, а люди просто читають. Так от: ніякого сенсу шифрувати інфу в останніх двох немає, бо воно публічне.
А ось коли використовують не за призначенням щось, то можуть виникати проблеми: або ведуть особисту переписку на форумі чи в соцмережі, або підптсуються в месенджерах і соцмережах на стрьомні канали/групи (самі не пишуть нічого туди, але ж список учасників групи є публічним) і таке інше. І намагання все звести до однієї мережі чи додатку і веде до цих проблем.

...але люди сидять в тг в першу чергу через те, що він всі ці ресурси / способи взаємодії агрегує на одному майданчику, і саме це переважній більшості людей і зручно.

Направду незручно, люди гублять переписку у товщі галасливих каналів.

Я ж написав вище, що агрегуванням приватної та публічної переписки концептуально неможливо вирішити проблему сек‘юрності, а ви продовжуєте намагатись це робити (та навіть погіршуєте ситуацію) шляхом агрегації ще більшої кількості різної інформації з усіляких джерел. І те, що ці дані будуть взагалі х*й зна де тепер вештатись (адже децентралізація — вона така), додає прям ще один рівень проблем. Так зрозуміліше?

не всі. От, наприклад, я весь чешуся, якщо у мене є непрочитані. І з такими вводними додавати собі в телегу канали — хана роботі. Пару каналів з-поза меж приватних чатиків я зберіг просто посиланнями у «збережене» і увечері перед сном заходжу туди чисто в режимі перегляду. Тому ні, тримати усі ресурси в одному міці підходить не всим.

шукати місце, де цей камент новий з’явився

Шчо? Ви не знаєте, як якорі працюють?

і відповідати там, а не в тому ж додатку, де ти отримав повідомлення про надходження тобі каменту/відповіді на доу

А чому цим має одна програма ся займати? Це не юніксвейно.

Ну ок, якір, дійсно, приведе мене у конкретне місце. А щодо «неюніксовно» — я тут пишу про залучення людей з тг до мх, кому це цікаво, і далеко не всі такі люди будуть мати бажання «юніксово» ускладнювати собі життя.

Це не ускладнення, це спрощення, просто треба пізнати дзен :P

Трема дешевше, якщо порівнювати з зп чувака, який буде підтримувати матрекс. Я її взагалі аж за 3 грн купив колись. Зараз вона коштує аж 6 баксів індивідуально разово і 1.5 євро\юзера для комерції в місяць. Плюс у мене вже так повелось — треш у вайбері(видалив його нафіг), всяка фігня у тг, секурні чати у сігналі чи тремі, спілкування з західними колегами у вотсап(стараюсь не спілкуватись).

Також я завжди тримаю в голові, що жоден з цих каналів насправді не є повністю безпечним, але має той рівень безпеки, який задовольняє цільове призначення цього месенджера.

Переїзд на матрекс, це як запропонувати епплфану з макбуком пересісти на gentoo. Навіть, якщо держава прийме якісь міри адміністративного характеру, то всі просто поплюються і перебіжуть у вотсап.

IRC на вашому малюнку — то вже взагалі некрофілія.

В мх вже зараз більше ком’юніті, ніж у тремі.

IRC на малюнку для того, щоб показати, що є місти для тих, кому з IRC (як і з іншими мережами з малюнку) за власних якихось причин складно розлучатися.

IRC ще купу моднявих месенджерів переживе, ліл. Вони приходять і відходять у забуття, а відкриті протоколи безсмертні.

Може, і переживе, та ком’юніті має вже зараз меншу, ніж у мх

А велике комʼюніті і не треба. Масовий користувач псує все, до чого ся торкає, і так буде до примусового масового лікнепу, який за ринкового капіталізму точно не світить.

Мені треба. І більшості як раз таки треба.

А більшість сама по собі треба? Куди всю цю масу люду дівати, коли автоматизація зробить її непотрібною і випхає на мороз? У ідеї, що можна підперти існуючу капіталістичну модель костуром і ввести БОД, я не особливо вірю, бо пересічні люди просто не здатні самі себе зайняти і будуть байдикувати і транжирити, суїцидитися з розпуки (що принаймні вирішить проблему, еге), або в гіршому випадку ся займати суспільно небезпечною діяльністю, прикладів у західних країнах (а особливо у Японії, вона в цьому плані попереду світу на десятиліття) бачимо вдосталь, а це лише початок.

Ви шось кудись, цейво... до занадто загальних узагальнення вдаєтеся. Б-які узагальнення — це маніпуляція, а тим більше абсолютні узагальнення: «всі», «завжди», «ніхто», «ніколи».

А треба персональні виключення робити, як у нашому прогнилому суспільстві заведено? Нє: ненавидіти усіх — значить, усіх. Навіть себе.

Зашифровані E2EE повідомлення у Matrix теж зберігаються на серверах, нескінченно, і їх можна пост-фактум розшифрувати коли завгодно, якщо мати ключики.

Мх децентралізований протокол, де ти сам обираєш чи й сам створюєш сервер, на якому зареєструєш свій акк, створиш свої кімнати, притому, все це може бути на купі різних, не на одному, серверів. У тг все належить паші. Ну й є кейси, що показували, що паша зберігає ключики до чатів на серваку. Може, вже пофіксали, та проблему таку мали. В матрикс ключ я фізизно маю зберігти десь собі локально, щоб при логіні на іншому девайсі надати цей ключ явно. Тг ніколи мене ключі не просив при логінах на інших девайсах, тільки креди. Що змушує замислитися, чи не так?

У тг все належить паші

Є стороння реалізація сервера для Telegram. При цьому можна використовувати з нею клієнти для Telegram з усіми їхніми крутими фічами (хай навіть і застарілі; не памʼятаю, скільки там реалізовано), а головне — ефективний протокол MTProto.

В умовах віяльних відключень і напівживого стільникового звʼязку MTProto добре продемонструва свою надійність; Matrix працює поверх голого HTTP з усіма його недоліками. Наприклад, вивантажити великий файл через нестабільний GPRS у Matrix майже нереально, зʼєднання ся рве. А MTProto підтримує часткове довивантаження.

Також MegOLM у таких умовах через численні збої надсилання подій втрачає синхронізацію, яка конче важлива для криптографії з подвійним храповиком. Повідомлення ся лишають нерозшифрованими, обмін ключами теж ся ламає, й ся доводить перестворювати сесію.

Тг ніколи мене ключі не просив при логінах на інших девайсах, тільки креди. Що змушує замислитися, чи не так?

Нема тут про що ся замислювати, звичайні хмарні чати там взагалі не слід розглядати як зашифровані й безпечні. Я не знаю, хто і навіщо розганяє маячню, наче воні безпечні; одні «розумники» це розповсюджують, інші потім бігають за ними і гордо спростовують, наче це якась прописна істина чи ледь не офіційна позиція. Останніх і серед кацапів повно.

Секретні чати ж взагалі між девайсами ся не синхронізують, вони привʼязані до одного. І тут Telegram явно програє Signal, де криптографія розроблена у тому ж 2013-му році, але мультидевайс підтримує, а також численним іншим месенджерам, куди криптографія з Signal згодом вперта. З іншого боку — цією дубовістю вона й надійніша. Єдина претензія від параноїків до неї — що алгоритм шифрування кастомний і тому там можуть бути закладки.

Хай навіть так, хай існують альтернативні сервери тг. Та чи децентралізовані вони? Чи вони збирають користувачів довколо своїх закритих екосистем? Чи ті імплементації альтерн. протоколів тг пофіксили проблему зберігання ключів на серверах?

Нема тут про що ся замислювати, звичайні хмарні чати там взагалі не слід розглядати як зашифровані й безпечні.

Це ваша приватна думка. Без глибшого аналізу вона виглядає зухвалою та поверхневою.

Щодо сигналу — тут ми підходимо до теми, що на кожну задачу має існувати загострений під ту задачу інструмент.

Звісно, ані мх, ані тг месенджерами не є, це соцмережі з різними ступенями захисту закритих данних, і виглядає на те, що мх краще з тим справляється. Та ще й не вимагає намертво прив’язувати твій акк до емейл-адреси чи номеру телефону (що накладає додаткове обмеження на кількість аккаунтів, які ти можеш створити)

Але пересічному користувачеві не до того, щоб розбиратися у таких ньюансах, він йтиме завжди шляхом найменшого опору та за найбільшою авдиторією і найзручнішим ф-ціоналом. Про свою інфобезпеку переважна більшість користувачів інету не переймається: «ой, а шо там про мене з тих соцмереж фсб можуть дізнатися? Що я поїв на вечерю?» — забуваючи про точку тяжіння до соцмережі, де сидиш ти і куди через це притягуєш своїх більш вразливих з т.з. інфобезпеки друзів/знайомих (напр., воєнних)..., про віповідальне користвання мережею і т.д.

Та чи децентралізовані вони?

Ні, децентралізації в протокол не закладено, її треба окремо приробляти.

Чи ті імплементації альтерн. протоколів тг пофіксили проблему зберігання ключів на серверах?

Як Ви це уявляєте?

Можна поверх Telegram ганяти довільне шифрування і не перейматися, що там і де ся зберігає. У мене у транспорті умисне на чийсь запит додане прокидання OTR, приміром (бо додавання заголовків до повідомлень псує розпізнавання заголовків OTR). Значить, хтось ся користує. З PGP аналогічно можна, він до носія невибагливий.

Офіційний застосунок Signal колись підтримуваше шифрування поверх простих SMS, потім це викинуша.

Це ваша приватна думка. Без глибшого аналізу вона виглядає зухвалою та поверхневою.

Який Вам глибший аналіз треба? Продемонструвати, що там нема E2EE, а отже, все ся тримає на совісті адміністраторів сервера?

на кожну задачу має існувати загострений під ту задачу інструмент

Задача переписки не є однією і тією ж?

Звісно, ані мх, ані тг месенджерами не є, це соцмережі з різними ступенями захисту закритих данних

Визначення (а ліпше формальні критерії) соцмережі надасте? Я вже років зо 12 маю намір вивести і все не до цього. Та й нема у цьому сенсу, раціоналізація на порожньому місці.

Та ще й не вимагає намертво прив’язувати твій акк до емейл-адреси чи номеру телефону (що накладає додаткове обмеження на кількість аккаунтів, які ти можеш створити)

Відсутність обмежень для реєстрації акаунтів відкриває необмежені можливості для спаму. Jabber багато років від цього страждаше, бо кожен публічний сервер з відкритою реєстрацією є фактично ханіпотом для спамерів (гадаю, це один з основних факторів, що розігна з нього користувачів, власне). Скінчися все закритим колом серверів із підвищеними вимогами.

Але пересічному користувачеві не до того, щоб розбиратися у таких ньюансах, він йтиме завжди шляхом найменшого опору та за найбільшою авдиторією і найзручнішим ф-ціоналом

Тому «пересічних користувачів» і необхідно примусово виховувати, а не потурати ліні нескінченно. Ця лінь несе загрозу для суспільства.

(напр., воєнних)

У кацапстані, до речі, військовим віддавна заборонено соцмережами ся користувати. КумекайТЕ.

Вибачайте, але ви з@1бали. Колись була тільки Аська — і усіх задовільняло. Потім був Скайп, потім Скайп почали хейтити, потім усі ставили на мобіли Вайбер і казали «став собі аби не платити». Потім хтось сказав що Вайбер — несукьюрно, треба переходити у Телеграм. Зараз вже Тереграм теж не такий. І це при тому, що стаціонарних телефонів давно нема. Будеш шукати людину через рік — а він ще у якомусь новому месенджері.
Уявіть собі реальний світ де коїться така куйня: кожен рік з’являється нова пошта, відправив на стару? — посилка в нікуди. Кожен рік перейменовують вулиці на честь нових героїв. Не знаєш на якій вулиці тепер живе твій приятель? — вибачай. Номері телефонів взагалі діють до наступного поповнення: забув відіслати усім свій новий номер — ніхто тобі не зателефонує.
Може комусь такий світ подобається. Але мені хотілося б аби у кожного була хоч би одна поштова скринька, номер телефону та акаунт у месенжері якій не змінюється роками. І де зберігаються усі контакти і усе листування. Ця інформація має бути власністю людини і бути невід’ємною як паспорт.
І кожен, хто створює новий месенджер чи пошту чи ще якись «убивці фейсбуку» має робити підтримку цього єдиного акаунту людини.

Товариш майор схвалює такі ініціативи!

Нічосі, як вміє: від ймовірних недоліків для кінцевого користувача, які вносить конкуренція на ринку обміну миттєвими повідомленнями, так плавно перескочив до «перейменування вулиць щороку іменами нових героїв». Талантисько, раша-тудей шукає таких самородків)))

От тому американці досі користуються SMS. І навіть MMS. А в нас Vodafone уже 4 роки як MMS не підтримує.

Американці сидять в iMessage і їх ті SMS/MMS не цікавлять, а тінейджери, котрі поголовно на айфонах, насміхаються з користувачів Андроїду, бо коли ті пишуть меседж, на айфоні воно не синього, а зеленого кольору. Взагалі тема про green vs blue bubbles дуже смішна, особливо в контексті знайомства в тіндері і подальшого спілкування.

Зелений — то життя, а синій — то алкашка 🧐

Чи то якось із green-blue deployment пов’язано? 🤔

брешіти

www.statista.com/...​ion-in-the-united-states

І це все при тому, що у них переважна більшість мобілок за контрактом і опстізи фактично заганяють на сучасні лопатофони. А не як у нас: ідеш у магазин і купуєш будь-який дешевий китайський непотріб, чи користаєш мобілку ще з 00-х із чистим сумлінням, бо повноцінний власник.

До речі, популярність MMS може бути спричинена тим, що гандроєд віддавна пропонує автоматично конвертувати у них довгі SMS заради економії.

тема про green vs blue bubbles дуже смішна

Пацаки й чатлани якісь, ліл.

знайомства в тіндері

Як же добре, що я асексуал і не маю потреби ся обмазувати цими зондами.

Используют СМС только так. И войсмейл от ОПЕРАТОРА, прикинь?

котрі поголовно на айфонах, насміхаються з користувачів Андроїду, бо коли ті пишуть меседж

То нехай пишуть тому, в кого Андроїд 😂

пофіг на рептилоїдів і Нібіру, все одно буду юзати ТГ

Багато хто користується телеграм задля контенту у каналах (новини і тд).
При цьому для читання новин вже давно є зручний та секюрний формат RSS, та рідери типу Feedly.

Тож я зробив сервіс, що автоматично генерує RSS стрічку з кожного каналу Telegram telegram-rss.com

i.imgur.com/rhgpfzd.png

Wow, that’s cool)) звучить так, що витягнути з тг людей буде ще важче, ніж затягнути було ))

Інтерфейс мобільних додатків типу Feedly достатньо зручний. Думаю питання лише 1 раз щось так додати і потім це не буде виглядати складно для юзера.

+ всередині самого Feedly є зручний пошук різних сорсів новин і підписка і клік.

Користувач завжди був, є і залишатиметься лентюхом і шукатиме, а радше плистиме за тачією та йтиме шляхом найменшого супротиву, які виводитимуть його у нові чи залишатимуть на старих сервісах. То ж, побудова зручної екосистеми, яка б приваблювала користувача саме легкодоступністю та різноманітністю контенту, завжди лежатиме на плечах розробників/адмінів/модераторів соцмереж/месенджерів і т.п. а залучення користувачів у мережу лежатиме на плечах маркетологів. Якщо ж всього цього обслуговуючого персоналу не буде в соцмережі/месенджері, чи він фокусуватиметься виключно чи здебільшого на технічних задачах, то користувач так і не з’явиться в таких мережах чи буде з’являтися у недостатній для розвитку мережі кількості, залишаючи такі сервіси у маргінезі.

От тільки RSS не злетів масово навіть за часів, коли більшість вебсайтів пропонували RSS фіди...

Та і цей, ТГ виграє оперативністю (особливо зараз, у воєнний час). Ніякий RSS такої оперативності не забезпечить

Телеграм дуже зручний тим, що в ньому неможлива цензура. Всі інші джерела інформації держава вже зацензуровала.

В телеграмі теж присутня цензура відповідно до законодавства кожної країни. До прикладу, з українським номером буде відсутній доступ до певних російських каналів пропаганди в зв’язку з «local laws violation». І, думаю, навпаки.

до речі, навіть такі канали можна читати в браузері

відсутній доступ до певних російських каналів пропаганди

О, ні, яка втрата. Вони вже там настільки забрехались, що аналізувати той рандом просто неможливо.

ТГ — це бiда. Величезний бекдор.
Соцiальний компонент СОРМ

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Дядя, ви куку? Судячи по вашому ніку, ви мабуть представник якоїсь секти антителеграмщиків.

Так і є, секта — мій рідний дім.

Я надав посилання на купу оф. джерел, що вам не так?)))

А сьогодні в школу на лінійку :)

1) Можете дати посилання де читати про мережеву структуру і власників серверів/нод? щоб я не читав все.
2) якщо клієнт не на лінукс — то до прутня що там в протоколі — драйвер захисту пам’яті для клієнтів є? (а перепрошивка для захисту від мікрокоду?)
Я було подивився — чи є сертифіковані мобіли зараз (письмова гарантія що тільки ви, виробник та анб маєте доступ) — то вже нема)))

Можу надати вам посилання на оф. кімнати (так називаються чати у матрикс), власне, протоколу matrix, клієнтів element та schildichat, посилання на простір «Патріотична Україна», який частину своїх кімнат хостить на kyiv.dcomm.net.ua серваку.

Всі інші серваки можуть належати будь-кому, я свої дві кімнати, чесно кажучи, частково випадково обрав створити на французькому сервачку, який з 2012 хостить різні сервіси для девелоперів і не тільки (gitlab, wordpress, lemmy, peertube....), 16 вересня їх команда якийсь хакатон проводить, запрошують всіх бажаючих до Парижу.

Погугліть «fediverse», це набір протоколів, зокрема OpenPub для соцмереж та matrix для обміну миттєвими повідомленнями, серверного софту для підтримки роботи цих протоколів та серваків, на яких цей сервер-сайд-софт працює, серваки не належать централізовано комусь, будь-хто може підняти такий сервак, між собою серваки обмінюються інфою, якщо додають один одного у списки дозволу, тобто, серваки не ізольовані один від одного, не треба мати акк на кожному сервері, щоб спілкуватися в кімнатах / з користувачами з інших серверів, це як email’и з гуглопошти на протон-пошту чи укрнет-пошту надсилати.

Тож, кімната протоколу matrix: matrix.to/#/#matrix-dev:matrix.org

Кімната Element for Android: matrix.to/...​lement-android:matrix.org

Кімната SchildiChat: matrix.to/...​lement-android:matrix.org

Кімната сервачка, де я захостив свої кімнати: matrix.to/#/#home:tedomum.net

Простір «Патріотична Україна»: matrix.to/...​#/#ukraine.all:matrix.org

Там вам дадуть відповідь на всі ваші питання.

ясно-зрозуміло. мережа вразлива.

Я не змагаюся з вами у знанні в області інфобезпеки та захищенності протоколів обміну миттєвих повідомлень змагатися, я не знаюся глибоко на цьому.

Для мене важлива відсутність зв’язків з рашкої (звісно, рашкобидло може підняти свій сервак, та тут вже це можна відслідкувати, бо ти явно вказуєш адреси кімнат, чи просторів, чи серваків, до яких під’єднуєшся. Гадаю, що сервіси whois нададуть вичерпну інфу, що то та урл, чи то проксі, і де фізично знаходится сам сервак, який проксюється чи, може, то його пряма адреса), я на поверхневому рівні бачу, що кімнати (а в матрикс все є кімнатами: і приватки, і чати, і простори) можна зробити encrypted і роздавати до них ключ тільки якійсь групі людей. Можна зробити повністю закриту від зовнішнього світу власну федеративну мережу (в кімнаті протоколу матрикс стверджують, що у Франції деякі держ-установи вже так і зробили). Українські військові використовують цей матрикс: youtu.be/sk79XWG6o9g

Воно непогано. Зауважте лише — коли служба не змогла зламати скайп (а мікрософт відморозився мовляв ви інша країна) то проставили перехоплювач в мобіли персонажів для прослуховування скайпу і не тільки. Тож заміняти тєлєгу на щось складне має сенс тільки коли все інше налаштоване

звісно, рашкобидло може підняти свій сервак

Не «може», а їх уже повно, і давно.

бо ти явно вказуєш адреси кімнат, чи просторів, чи серваків, до яких під’єднуєшся

Еге, тільки є один нюанс: коли до кімнати хтось підʼєднується з нового HS, якого там раніше не бʼяше, цей HS за специфікацією повинен злити собі всю історію переписки, інакше для користувачів цього HS кімната працювати не буде. В тому числі кацапський, звісно. ДумайТЕ.

Пруфи можна? Бо в кімнаті ж є керування доступом до історіїї листування для тих, хто входить у кімнату: доступна з моменту доєднання до кімнати, доступна вся історія од створення кімнати. Ну і повідомлення у закритих кімнатах мх зашифровані, а ключ зберігається фізично локально у користувача, тоді як в тг ключі лежать на серваку (!). Пригадайте, чи надавали ви клієнту тг ключик хоч раз при логіні на новому пристрої? А от мх такий ключик просить, і якщо його не надати — повідомлення у закритих кімнатах ви вже не прочитаєте.

Бо в кімнаті ж є керування доступом до історіїї листування для тих, хто входить у кімнату: доступна з моменту доєднання до кімнати, доступна вся історія од створення кімнати

Всі ці доступи існують виключно для клієнтів. Дотримувати їх ся чи не дотримувати — на совісті HS.

Пруфи можна?

spec.matrix.org/...​server-api/#joining-rooms

The joining server receives the full set of state for the newly-joined room as well as the freshly signed membership event.

А що таке «state» — читаємо вище:

The state of a room is a map of (event_type, state_key) to event_id. Each room starts with an empty state, and each state event which is accepted into the room updates the state of that room.

Уся історія кімнати є цілісним DAG, на кшталт блокчейну. Тягати й перекачувати його — та ще морока з великими кімнатами. Це все розраховане на те, що сервери за замовчуванням мають жирні канали (і тому Matrix не дуже придатний для P2P, хоч його й активно для цього адаптують).

А от мх такий ключик просить

Там не один ключик, там чимало короткотривалих ключиків, які потроху ся накопичують у клієнтах; за рік може й кілька мегабайтів таких ключиків накапати. Причому MegOLM передбачає механізм синхронізації таких ключиків між сесіями користувача. А з цього випливає, що якщо гакнути хоч один пристрій користувача, або залоґінити новий девайс і соціальною інженерією змусити його підтвердити, то можна просто висмоктати з інших клієнтів усі ключики.

КДБ Білорусі точно робʼяше подібне з Telegram, кілька років тому, коли можна бʼяше без проблем заходити через код з SMS у сторонніх клієнтах: заходять із нової сесії і підслуховують. Жертви потім навіть знаходиху їхні сесії з Kotatogram у переліку, все відкрито й наочно, але ж пересічні користувачі туди навіть не заглядають, як і не петрають, що звичайні чати не шифровані, бо їм якісь пропаґандони локшину на вуха вішають. А Ви гадаєте, у них якийсь особливий доступ до серверів є? ;) — нема чого теорії змови розводити на порожньому місці.

Спамери останніми місяцями також активно крадуть так акаунти, відтоді, як реєстрацію нових значно ускладнено: крадуть сесії (зазвичай із TelegramDesktop, бо на ПК найпростіше підчепити троян і дані застосунків не ізольовані), створюють нову, решту викидають — і привіт, необачний школяр, який просто хочаше скачати ламану гру, втрачає доступ до свого акаунту.

Допомогти поширити чутки і теорії змови? Давайте для початку активісти заборони ТГ покажуть вагомі докази під якими буде безпечно підписатися. У нас тут наче професійне комьюніті, а не політичний гурток. Я розумію, що комусь дуже кортить пролізти в політику (не будемо показувати пальцем), але давайте не нести це сюди.

Ви прочитали оригінальні дописи, на які я надав ланки у цьому пості?

youtu.be/S2OGjGgewfI

Треба щоб президент виділив кошти з бюджету на створення українського патріотичного мессенджера. Щоб він називався типу ЗеДрузі чи єЧат. Щоб була масштабна презентація з банерами, щоб по 1+1 розказували у прайм тайм про «вбивцю російського телеграму», щоб на Повітрофлотському проспекті стояли білборди з рекламою. Щоб логотип замовили у відомої київської дизайн студії за кілька мільйонів гривень. Щоб проект розробляли програмісти-оператори ЕОМ 3 розряду з зарплатнею 18,756 грн. 25 коп. з державного бюро інформаційних технологій. Щоб був набір українських патріотичних стікерів з псом Патроном і Байрактаром, а також анімовані стікери з Президентом за доп. оплату. Щоб була синхронізація з Дія і повістку можна було отримати напряму в особисті повідомлення (прочитане повідомлення вважається за отримання з усіма санкціями по неявці).
Так переможемо.

Забув написати номер рахунку для переказу рублів.

Тобі твої 15грн вже перерахували?)

Ні, тіко марки з псом патроном прислали.

виділив кошти з бюджету

А інакше ніяк.
Бо умовний сіньор задаремно не буде нічого писати.

Це з треду про заміну 1С «видно»

«ВЕЛИКЕ КОДІВНИЦТВО — Програма Президента України».

Задумували Кодівницство, а вийшло тіко Шкодівництво.

І обов’язково потім пости-розслідування на ДОУ що виявляється результат всього цього працює на Telegram SDK.

І щоб очолював то все Коля Тіщенко, він знається на колл-центрах

Вже є старий-добрий rozmova.in.ua, нащо винаходити велосипед? ПреЗедентові зараз не до велосипедів, на передову на них особливо не поїздиш.

О боже, в найгіршому випадку (якщо Дуров дійсно злив ключі фсб, чому доказів немає), фсбшники прочитають що я їв на сніданок, куди я планую їхати на вихідних, що я думаю про рашку і мемасіки.

Для чогось дійсно приватного є скретні чати в телеграмі та інші мессенжери.

Є такі українські ентузіасти-дослідники тєлєгі: youtu.be/S2OGjGgewfI. Мені їх доводи видаються цікавими та вартими уваги.

А ще телеграм має доступ до пам’яті телефону, контактів, мікрофону, камери, геолокації. Звичайно ці доступи можна не давати...

Забыл напомнить что обязательно нужно надеть шапочку из фольги, иначе не сработает.

я в ній народився, ви шо, недооцінюєте!

Допомагати «в популяризації» не буду.

Але давно користуюся тг на рівні з вайбером (тобто лише коли ситуація вимагає зайти туди).

Натомість використовую для особистої переписки сигнал, для конфочок матрицю.

Групи матриці, де сиджу:
app.element.io/...​:matrix.kyiv.dcomm.net.ua
app.element.io/...​m/#sysadmin.ua:matrix.org
app.element.io/...​oom/#games.all:matrix.org

Це, власне, кімнати з простору " Патріотична Україна": matrix.to/...​#/#ukraine.all:matrix.org, я його у дописі згадую.

matrix не нужон, есть jabber

проблема в тому що це все в стилі irc без клауд відео-фото, дзвінків і т.д. — все що так привичне включно з юзабельністю — відсутнє в таких месенджерах. а тому їх ніхто не використовує окрім тих кому безпека не пусте красиве слово...

Matrix з фоточками/відео/файлами у клауді, з відео/аудио дзвінками, з конференціями.

Хто платить за банкет і які обмеження на розмір?)

Matrix — це федеративний протокол, кожен може підняти власний сервак і хостити на ньому, власне, сервер-сайд софт матриці. От інфа щодо фінансування розробки цього протоколу з їх оф.кімнати (кімнатами називають чати а матрикс): dou.ua/forums/topic/44929

Тут ось Токар трохи про матрикс розказує: youtu.be/sk79XWG6o9g

Наклеп, усе у Jabber давно є. Я ще році у 2016-му мах автовідображення пічкурів у чаті плаґіном до Gajim.

Все є, а ком’юніті не росте. В мх вже зараз воно більше. Та й мх же ж дозволяє надсилати повідомленея на інші серваки, не маючи на них акків, схоже до того, як надсилаються листи через емейл. Чи в xmpp так можна?

Звісно можна, XMPP від початку федеративний. Підставою для розробки Matrix є виключно NIH-синдром. До того ж, його просувають як сучаснішу альтернативу IRC (це особливо помітно за форматом MXID, які схожі на назви IRC-каналів, тільки з доданим доменом). Щодо XMPP ж він існує ортогонально.

XMPP маше велику аудиторію на межі 00–10-х, коли його активно використовуваху великі гравці ринку. Наприклад, Google Talk, Ya.Online, Facebook Messenger, VK, HipChat використовуваху XMPP. Федерація, щоправда, з одними працюваше через пень-колоду, з іншими взагалі не працюваше (але завдяки використанню XMPP бʼяше просто робити транспорти). Потім почася тенденція до відгороджування і переходу на кастомні протоколи, бо корпораціям вигідно тримати паству в ізольованому загончику, і нема регуляторів, які можуть їм надавати за це по шапці. WhatsApp і Viber, приміром, досі використовують сильно модифікований XMPP, ні з чим не сумісний.

Зараз Jabber як єдина федеративна мережа здебільшого ентузіастів і цікавить. Ну й параноїків, бо підтримує аж кілька стандартів шифрування, причому давно і надійно, на відміну від модних поробок. В якості корпоративного месенджера чи для координації невеликих груп через власний сервер — теж непоганий вибір, бо сервери прості і їх можна встановити на будь-який валянок (чим ся не може похизувати Matrix, одну з причин, суто протоколову, я вже вище називах: навіть Dendrite, а про огрядний Synapse і казати нема чого).

Оффтоп: ви ж розумужте, шо вживання вами старорусинських (чи які вони там) форм мови відштовхує і змушує ставитися до вас з підозрою?))) Нашо ви це робите?)))

З метою дотримання ґендерної нейтральности. Взагалі, мене ще зі школи турбуваше, чом минулий час ся відмінює кардинально інакше, ніж теперішній та майбутній. А виявися, що це взагалі дієприкметник перероблений насправді.

Аорист та імперфект дуже гармонійно ся вписують у сучасну мову, хоч і справді відштовхують з незвички. А я от дієприкметниковий покруч уже не переношу, коли бачу, і що тепер? :P

Через інтенсивну практику можу навіть назвати причину, з якої вони повідмираша: це колізії, передусім аористу 2-ї/3-ї особи однини з наказовим способом, а місцями і з майбутнім часом. Але подібних колізій, які викликають багатозначність, і без того багато.

Дуже цікаво, але нічого не зрозуміло))

Так. тг читає рф. так — офіційна апка на андроїд підписана сертифікатом на ім’я якогось тіпа з пітєра.. але — тг користуються в Україні всі — від офіційних персон до солдатів ЗСУ. і навіть монобанк ним користується як основним варіантом для комунікації з клієнтами...
Тому рф має всю інфу — але навіть маючи її — це не особо продуктивно виявляється....
на мою думку — все бабло на збереження тонни відео і т.д. платиться рф..

Мій друг на запорізькому напрямку, їм командування заборонило користуватися ТГ ще весною. Навіть для особистих переписок.

Я чув, що там взагалі «режим літака», і ніякі телефони, чатікі і таке інше.

Це для тих, хто власне на фронті і суміжних областях, він трохи далі.

і навіть монобанк ним користується як основним варіантом для комунікації
з клієнтами...

Було б дивно, якби не користувались.

Тому рф має всю інфу

Без фактів це лише проекція ваших фантазій, бо ви навіть не уявляєте які відомі українські компанії (в тому числі найвідоміша в сфері продуктів безпеки, та що по назві компанії відома всім фронтікам) використовують телеграм в якості корпоративного месенджера.

на мою думку — все бабло на збереження тонни відео і т.д. платиться рф..

app.dealroom.co/companies/telegram
Вкладка «Telegram Funding» і більше не пишіть дурниць :)

Вкладка «Telegram Funding» і більше не пишіть дурниць :)

Нда?) N/A 850 млн. і Абрамович 1.7 мільярда?) серйозно?)

Не Абрамович (Telegram says Abramovich’s investment “didn’t exceed $10 million.”), а весь список із шести інвесторів сумарно $1.7 мільярда в 2018.

Чому тоді та так багато? В 2018 Телеграм хотів запустити власну крипто-монету TON.
Telegram Raises $1.7 Billion in Coin Offering, May Seek More
www.bloomberg.com/...​in-offering-may-seek-more

В 2019 американський SEC її закенселив і Telegram to Return $1.2 Billion to Investors and Pay $18.5 Million Penalty to Settle SEC Charges
www.sec.gov/...​ws/press-release/2020-146

Ну ок окей... А що відносно 850 млн травень 2021-го від N/A?)

Roman Abramovich Sergey Solonin David Iakobachvili
росія тут точно ні до чого

Забув дописати в першому коментарі. Якби ви провели базовий фактчекінг за 10 хв., було б зрозуміло, що за чувак з Пітєра та чому власне його іменем підписана Телеграмівська апка на Андроїд:
1. Завантажуємо офіційний APK-файл з telegram.org/android
2. Перевіряємо сертифікат:
$ keytool -list -printcert -jarfile ~/Downloads/Telegram.apk Signer #1: Certificate #1: Owner: CN=Nikolay Kudashov, OU=VK, O=VK, L=Saint-Petersburg Issuer: CN=Nikolay Kudashov, OU=VK, O=VK, L=Saint-Petersburg Serial number: 521f9d49 Valid from: Thu Aug 29 22:13:13 EEST 2013 until: Mon Aug 23 22:13:13 EEST 2038
3. Гуглимо, хто такий Ніколай Кудашов, при чому тут ВК та 2013-й рік: tjournal.ru/48221

Павел Дуров подвел итоги конкурса Durov’s Android Challenge, целью которого было создание мессенджера для Android на базе протокола MTProto, разработанного Николаем Дуровым, техническим директором социальной сети ВКонтакте.

Конкурс был объявлен 16 июля (2013), а последний его этап стартовал 7 сентября. По его итогам между пятью первыми местами был распределен призовой фонд в размере 2 миллионов рублей. Победителем конкурса стал разработчик из Санкт-Петербурга Николай Кудашов. За свой мессенджер Telegram N Edition он получит 1 миллион рублей.

Думаю, все ясно як божий день. Телеграм на Андроїд робився в якості конкурса «зробіть як на айос». Виграв Ніколай Кудашов, котрий підписав на той час ще свій Telegram N Edition (сертифікат дійсний до 2038 року) та запаблішив в Play Store, а після виграшу в конкурсі передав кодову базу та облікові дані до Play Store Дурову (чи продовжив над ним працювати під наглядом Дурова — вже не суть).

Так, все ясно, як божий день: інфа з вк, з-за парєбріка. Значить, інфа-сотка, розповідає достовірні факти, які легко знайти в першоджерелах, якими є росняві соцмережопомийки та росозмі. очевидно же ж, ніякого підвоху тут бути не може.

Перестаньте вживати важкі наркотики

Ви праві, росія — вільна демократична держава, з вільними змі, так було завжди, це ж очевидно.

Чхати хто там розробник апки, та чиє ім’я в підписантах стоїть. Це клієнт. А вся нешифрована інфа лежить на серверах. А там ніхто кодову базу розкривати не зобов’язаний.

Наче якщо її відкриють — це дасть гарантії, що на серверах саме така кодова база.

t.me/CinCAFU
А той твій матрікс нафіг нікому не потрібний.

телеграм, на жаль, має багато переваг — зручний UI/UX, дотримання гайдлайнів екосистеми, технічні рішення, яких немає в конкурентів
та й хто його конкуренти — вайбер, вотсап?
вайбер в мене тільки для чату ОСББ, а вотсап для спілкування з іноземними друзями
отже, на внутрішньому ринку конкурентів телеграму зараз просто нема

Це все one-company-owned соцмережі. Завтра в них почне інвестивути росня чи викупить маск — і там почнеться та ж сама маячня, що в твітері, непорозуміння з тим, як інфа потрапляє до фсб з тєлєґі, цензура дописів про Україну як в фб / інсті. В Мета, доречі, вже зараз несеться купа дези на підтримку Палестини, а значна, переважна частина палестинців підтримує хамас. Невже Мета цього не знає?

Тому федеративні соц. мережі насправді виглядають найефективнішим вірішенням проблеми володіння інфою та встановлення правил модерування контенту в усій соцмережі однією компанією:

The Guardian, Russia funded Facebook and Twitter investments through Kushner investor: www.theguardian.com/...​estments-kushner-investor

===
I encourage you to look towards federated (those which don’t belong to a single company or individual, whose servers can be deployed and owned just by anybody, even by you, this means that your private and public data are not owned or manipulated exclusively by one organization) social networks and media, #fediverse:

#mastodon as an alternative for twitter
#pixelfed as an alternative for instagram
#matrix or #xmpp as an alternatives for whatsapp, messenger, telegram
#peertube as an alternative for youtube
...and much more.

===
Для українців. А тут ведеться жваве обговорення мх на доу: dou.ua/forums/topic/44967

та встановлення правил модерування контенту в усій соцмережі однією компанією

Люди заради цього у смоктальних мережах і сидять. Страх, інфантилізм і моралфагство. У дикому «справжньому» Інтернеті лячно: там шахраї, віруси і порнографія. А в пейсбуку добрий пан великий брат все аморальне відмодерує, навіть якщо це закрита група якихось школярів (тому хитрі школярі там уже й не сидять).

лагідно відмовлятися від

якби ж це працювало

Зараз у телезі багато дуже важливих для виживання чатів. DeepState, Повітряні сили (що куди летить), різні ОВА, воєнкори і т/п. Першими треба домовлятись із ними щоб мігрували. Тоді видалю

Є там і опендатабот, він бере інфу з відкритих джерел. Так, зручно, що він надає єдиний інтерфейс доступу до неї, та в тому ж й небезпека: хєр-зна-хто в кацапському сервісі збирає про вас всю інфу, хай навіть і з відкритих джерел, та все одно виходить зручний дамп на кожного користувача цього опендатабота.

Ну і написати бота зараз можна на будь-якій платформі соц-мережевій. Чому наші (?) розробники так упоролися по тг — може, з-за його популярності серед українців, а , може, ця популярнісь зобумовлена наявністю купи всіх цих зручних ботів, що змушує і інших, чесних українських розробників писати і надалі боти для тг. Кругова порука, варто позривати, я вважаю.

Доречі, адмін простору matrix.to/...​#/#ukraine.all:matrix.org на прохання може зробити кімнату-дзеркало будь-якого (майже) тг-каналу в матрикс, з обмежень — репоститься тільки текст, проте ж тг має web-інтерфейс, то ж, навіть без тг-акку публічні канали можна читати. Ну і нема можливості залишати каменти під постами у самій кімнаті-дзеркалі. От, наприклад, дзеркало тг-каналу джина: matrix.to/...​jinni_official:matrix.org та «телебачення Торонто»: matrix.to/#/#torontotv:matrix.org

Про всяк випадок, москалі нині є буквально всюди. Практично в кожному помітному проекті є вихідці з рашки. Так історично склалося. Їхній КДБ ще з 80х (чи навіть 70х) активно накачував всі перспективні закордонні сфери «харошімі рюськімі». І з часом рашка з ворога перетворилась спочатку на потішного такого алкаша, а потім і на шанованого бізнес-партнера.

Це для тих хто чомусь прогулював історію в школі.

І потім два (неприємні) моменти:

1) вітчизняної альтернативи тому всьому нема (тупо нема і всьо)
2) якщо її намалюють то з патріотичних міркувань доведеться лише там і сидіти, закритими від решти світу.

А за це я ризикую що мене взагалі забанять але... Але чому нікому на думку не спадає втнути нам щось своє? Своє і настільки класне що на кілька років воно буде модним і популярним і так далі. Ну типу U-crane, для кіношників. Воно ж наше.

Чому?

Бо оце всьо «запрєтіть і нє пущять» доволі фігово працює.

А всі ці матрікси, тріми, конверзейшенси, для пересічного то шось на зразок ірц в 90-00х, для дуже червонооких задротів. Бо всі «нормальні» сиділи в асі. Там теж був чат. Але там був ще й пошук по асл.

А в телеграмі є котики, цицьки та мемасіки. І звідтіля ти нікого не викуриш тепер.

Threema is fine, what’s wrong with it?
Правда там мало народу.
Але «більше кисню» 😂

en.m.wikipedia.org/wiki/Threema

Threema is a paid cross-platform encrypted instant messaging app developed by Threema GmbH in Switzerland and launched in 2012.

Threema is developed by the Swiss company Threema GmbH.[11][12] The servers are in Switzerland and the development is based in Pfäffikon SZ.

At the end of July, 2021 Threema introduced the ability for companies to host the messenger on their own server, primarily intended for companies with significantly high privacy concerns.

Concerns:
— payed software. Це не погано, але користувачі за десятирічча кортстування безкоштоаними соцмережевими сервісами розбалувалися і платити ще не скоро захотять
— серваки належать єдиній копманії, тобто, якщо компанія вирішить раптом, як, наприклад, мета, бути проти «некрасивих» with explicit content постів українців, чи як твітер, бути платформою для всіх, у т.ч. для пророс. фейкометів, дописи яких легко розбиваються об навіть поверхневий фактчекінг, сидіти на такій платформі для українців буде нічим не вигідніше за сидіння в тих самих ватсапах/фб/твітерах, ще й треба за це буде гроші платити.
— серваки можна підіймати свої, але тільки компаніям, принаймні, так слідує з вікі. Чому тільки компаніям?
— не зміг знайти, чи є можливість людині, зареєстрованій на одному серваку треми, спілкуватися з людьми /доєднуватися до чатів на інших серваках? Бо саме це і є фішкою т.зв. fediverce, в якому є протокол OpenPub для безпосередньо соцмережевих сервісів типу mastodon («вбивця» твітеру), Pixelfed («вбивця» інсти), peertube («вбивця» youtube) і т.д., який дозволяє мати один акк на одному серваку якоїсь однієї цієї мережі, а каментити можна на всіх серваках всіх інших цих мереж, аби їх адміни додали серваки інших адмінів у списки дозволів. Ну і, власне, протокол matrix, теж зі світу федіверс, теж за принципом e-mail дозволяє спілкуватися, незалежно від того, на якому сервері твій акк, на якому сервері чат чи інша людина, з якими ти хочеш спілкуватися.

То зайве, стільки слів.
Хто хоче той користується.

Згоден, але я про те, що поки що, принаймні в українців, як мені здається, нема культури платити за софт. Може, згодом напрацюється. Бо бенефітів купа.

Я чесно не знаю вартцсть Тріми.
Купив її після початкувіцни за $1
Справа не в культурі платити, справа у можливості.

Пропоную зійтися на тому, що це (платити за софт й обирати платний софт) багатогранне, не таке й просте, замішане на соціо-культурних поглядах конкретної людини, питання

якщо ця сума не остання — то платний (звісно має значення ліцензія -може за таке платити западло) це підтримка правої ідеї.

Угу, аде для Українців на початку війни була скидка.
229 правда теж не гроші

Та ні там якраз фішка — платне — то цінуєш, GDPR, The exclusive place of jurisdiction shall be Zurich

Угу.

З таким самим успіхом можна запропонувати комусь через телнет початитись :)

Сучасна мережа має одну... специфіку. Все, що потребує якихось, навіть найменших, зусиль для опанування, приречене на забуття.

Толерантно це називається «вічний вересень».

Все, що потребує якихось, навіть найменших, зусиль для опанування

Ой, та ладно.
ВСЕ потребує зусиль.
«Я шото натисла і вже кампутер не друкує» © Життєво 😂

Особливо десктопний клієнт

Якщо хтось рекомендує користуватись мобільними мессенджерами з десктопу, відсилайте їх подалі, бо це заразне 😂

P. S. Є в мене друг, який не зміг свого часу опанувати ICQ, бо там нічого не понятно.
Натомість користувався Skype
Люди різні 😎

Прохання допомогти в популяризації ідеї задуматися про відхід від російського месенджера тєлєграма

Допомогти в поширенні чудок, вигадок та відвертих фейків?

А чому тоді мова лише про телеграм, а не про всі вебсервіси де є росіяни включно з гуглем заснованим москвичем Сергійкою Бріном?

Ну і робити такі заклили з анонімного акаунту — це додаткова компрометація ідею «боротьби» з російським впливом і більше схоже на роботу на тих самих москалів.

А ось це взагалі чудовий підхід до безпеки: йдемо з телеграму, але залишаємося в телеграмі попутно підставляючи тих людей хто користується лише матріксом і знать не знає що його даті зливаються в телеграм.

Ну і робити такі заклили з анонімного акаунту

Чому анонімного? То сам Ісус нас закликає відмовитись від телеграму!

Я посилання на всі свої соцмережі надав, де ж тут анонімність?

Гугл був зроблений у штатах, громадянином США з кацапським походженням і гугл підкоряється всім законам саме США. тєлєга та гугл, все ж таки, зовсім різні кейси.

Чому саме тєлєга — бо це найпопулярніша наразі соцмережа серед українців, зроблена кацапами на масковії, і до якої є купа питань з т.з. інфобезпеки і нац. безпеки України.

Міст потрібний як раз для тих українців, які скептично ставляться до доказів провини тєлєгі, тобто, спершу люди, потім інфобезпека у вигляді повної відмови від тєлєгі (яка і так зараз абсолютно нами знехтувана, бо повально сидимо у тєлєгє)

До інших, навіть і не кацапських, сервісів, що належать одному власнику, теж купа питань, та живемо у світі, дяка волелюбним і сміливим предкам, отцям дкмократій, що є вільним і дозволяє мати і власну думку, і власний вибір, то ж, силоміць всіх змусити перейти у федіверс — марна задача, та й чи вона так актуальна, якщо людина відмовляється розбиратися у інфобезпеці? це її вибір, за неї його ніхто не зробить, дяка богу, не на московії тоталітарній живемо.

Є і укр.пабліки у федіверс з набагато більш жорсткими правилами, та ж «Патріотична Україна», там заборонено постити посилання на будь-які кацапо-сервіси, там кожну ланку запощену адміни через whois сервіси перевіряють і роблять якийсь мінімальній OSINT. Я не маю стільуи часу, щоб кожного переконувати у важливості такого жорстого модераторства, і це нормально, у вільному світі між крайніми лівими і крайніми правими поглядами існує ще купа проміжних, власне, до душі кожен щось собі та й знайде. Вам моя ідея вважається дурною — що ж, ваше право так думати. Я сподіваюся, що знайду однодумців.

Я посилання на всі свої соцмережі надав, де ж тут анонімність?

де?
dou.ua/...​ers/enraged-jesus-christ
не бачу жодного

Гугл був зроблений у штатах, громадянином США з кацапським походженням

Телеграм працює закорндоном, керується компаніями з різних країн.

Міст потрібний як раз для тих українців, які скептично ставляться до доказів провини тєлєгі

Їм той міст як раз не потрібен, цей міст потрібен тим хто збіг в матрікс але хоче продовжувати спілкуватись з людьми яких в матріксі немає, як написав Тарас вище

якщо її намалюють то з патріотичних міркувань доведеться лише там і сидіти, закритими від решти світу.

Якщо вже перехід в матрікс зроблений через безпекові питання то ніяких мостів назад в телегу бути не може. Якщо ж це просто «інша мережа для спілкування яка подобається більше за телеграм» то звісно мости ОК, як це було раніше з джабером та ірц, але тут вже не буде цього забарвлення «всі тікаємо з телеги бо це фсб-шна зрада».

Якби Токар проштовхував матрікс саме як «це більш зручне рішення» — жодних запитань до нього не було б. Але згідно з трендами часу проштовхування робиться не тому що матрікс в чомусь зручніше, а тому що «рятуємось, Дуров у кожанці відсилає ваше листування до ФСБ».

І ще один момент про безпеку. Ні, телеграм, ні вайбер, ні вотсам не є інструментами для спілкування на теми військової безпеки. А звичайне побутове спілкування в чаті ОСББ, читання каналів з новинами, користування ботами не є чимось що цікаво ФСБ. Перенос чату ОСББ в матрікс не додасть безпеки бо агент ФСБ якщо йому раптом захочеться потрапити в цей чат зможе це зробити так само як і в чат телеги.

не є чимось що цікаво ФСБ.

не зовсім так ))) але ніякого бюджету не хвате щоб серед г,,,вна перлини шукати. раціональність.
В іншому, скепсіс відносте подібних «переходів» виправданий.

Інста, фб, лінк... далі не бачу сенсу розмовляти, раз ви не можете це розгледіти. Хорошого дня.

Насправді нема.
Ну, або то невидиме всім
-----
Був 17 хвилин тому
Зареєстрований 27 липня 2021
Профіль Коментарі 88 Топіки 2

Написати повідомлення
Enraged Jesus Christ

Про себе
За все в цьому світі доведеться платити. Безкоштовна тільки милість божа.

В цьому конкретному дописі, боже мій, посилання на пости в моїх інших соцмережех. Невже я так складно пояснюю?)))

Як для Jesus, Ви занадто нервові.
Люди за такими можуть і не піти 😂

ставите діагнози по юзерпику 🤔?

Діагнози виключно за емоційною реакцією 😂

Ок, може, ви й праві. Хто я такий, щоб мати емоції, та ще й такі агресивні.

Так, з цього потягу головне першим зіскочити, що б потім не прославитися флудером та занудою, згоден 💯%. Ви все правильно зробили.

Ісусу можна вигукувати «боже мій», це навіть очікувано, я вважаю.

Ісус взагалі то не Бог 😎
Отже «Боже мій» то не буде до нього

чому «взагалі-то»? залежить від віросповідання

залежить від віросповідання

Jesus Christ не був богом у Християнстві.
А в інших віросповіданнях не було його 😎

був. і в інших віросповіданнях він є, наприклад в ісламі, хоча там якраз не бог

Концепція «сина» вже змінилась?

У ісламі? Там же інший.

Потрібно теологів спитати 😂

Нічого з цього нема в вашому профілі на цей час

Ви це мабуть вказали, але ми цього не бачимо. Просто тому що так працює ДОУ. Для непідтверджених не показує ніфіга. Подивіться на ваш профіль у режимі інкогніто.

Абстрагуючись від теми приватності, при достатньому об’ємі даних можна почати займатись соціальною інженерією. Підсилювати одні тренди, «збивати інші», моніторити вибрані теми і т.д.

Телеграм, як і будь-який інший «безкоштовний» месенджер з закритим протоколом та приватними серверами, власне і робить бабло на даних. Просто він, по факту, дає найзручніший UX серед конкурентів.

А взагалі треба одразу кидати в будь-кого капцем, хто за принципом громадянства чи національності приписує співпрацю з ФСБ, ГРУ, FBI, CIA і т.д. без наведення достатньої доказової бази. Бо мінцирк, де формально працюють одні патріоти-українці, ледь не найкращий агент ФСБ — почали концентрувати інфу про громадян України в одному місці і потім централізовано злили її росіянам, ще і без відома та дозволу цих самих громадян.

Докази — це не триндьож на ютубі про якісь здогадки та баги, пофікшені в мезозойській ері, а статті з описом вразливостей чи експлойти, витоки даних чи\та вихідних кодів що доводили б співпрацю з силовими структурами. Поки все це виглядає як звичайний примітивний шакалячий експрес з метою підняття взнаваності та медійності поважного пана Ажнюка (він, до речі, таки отримав грін карту чи, може, громадянство США перед поверненням в Україну?).

Вони надають посилання на деякі метеріали свого розслідування, під відосом, навіщо ви дезу вкидуєте?

Додаткові матеріали корисні для цього епізоду:

Чи варто довіряти Telegram → dou.ua/...​s/is-telegram-truly-safe

Чим невдала програма bug bounty від Телеграму → www.cryptofails.com/...​ams-cryptanalysis-contest

Стара вразливість протоколу шифрування Телеграму що дозволяла вбудувати бекдор → words.filippo.io/...​dispatches/telegram-ecdh

Поради операційної безпеки в Телеграм від The Grugq → medium.com/...​nal-telegram-cbbaadb9013a

Я переглянув ці посилання (вони були в описі до відео) і нічого не побачив про критичні вразливості чи докази співпраці з ФСБ.
До речі, якщо вже така шакаляча пляска. Я сподіваюсь, що ви не користуєтесь жодним софтом, для створення якого використовувалась продукція JetBrains? Ну, там, написаним в одній з їх IDE-шок. Чи за допомогою решарпера. Або на котліні. Бо там теж коварна співпраця русні з ФСБ і в кожному зібраному в їх екосистемі продукті вкомпілені ФСБшні закладки.

Я навіть телегою користуюся, бо так вже склалося, шо критична масса всіх українців, які використовують соцмережі, сидять у тг. І я вже точно не зможу в один момент всіх цих українців змусити перейти з тг. Роблю спроби. Може, цей шакалячий експрес змусить керівництво тг міцніше замислитися про віддалення від рф чи взагалі продаж його іншим власникам з юрисдикцією у, скажімо, США; задуматися про латання дірок в його інфобезпеці.

JetBrains, you’re the next 🧐

JetBrains, you’re the next 🧐

І доведеться страждати, юзаючи VS Code чи ще якесь криве подєліє. Чого тільки не зробиш, коли ФСБшники всюди ввижаються)

Щодо тєлєгі, є купа розслідувань і фактів, що інфа з неї досі легко потрапляє до рук, власне, фсб. Я не маю зараз прям час це шукать, та коли натраплятиму, спробую не забути постити сюди. Безпосередньо, є купа свідотств, що на окупованих територіях фсб приходила до українців, показувала їм якесь «нєскрєпноє» листування з тг, яке цим людям і належало, і казала: «прайдьомтє на падвал». Ваше глузування яж ніяк не є доказом білості та пухнастості тг, я ж надав доволі багато посилань.

Щодо jetbrains, от просто не шукав матеріал по ньому, знаю, що вони переєструвалися у Чехії, повивозили всіх, хто хотів виїхати, власне, до Чехії (не до ОАЕ, як це зробила тєлєга, чи інших Туреччин, які досі м’яко ставляться до бізнесу з рашкастаном). Пошукаю і про них, дарма глузуєте. Я чіпляюся не до національності власників чи розробників софта (хоча, дарма ви опускаєте факт, що нема колишніх росіян і кожний росак — потенційний агент фсб), а показую купу інших «цікавих» обставин щодо тєлєгі.

Я би краще задумався, як продукти подібні до тєлєги, JetBrains та ін. приваблювати реєструвати свої headquarters та продуктові офіси в Україні та українському податковому і юридичному просторі за умови відмови від російського ринку, а не гнобити за національність.
Бо західні безкоштовні гроші на підтримку трусів не вічні, а без них раптом може виявитись, що король голий трошки більше, ніж повністю.
Не варто забувати, що США полетіли в космос завдяки нацисту фон Брауну, якому дали громадянство та умови самореалізації.
А ми просто направо і наліво розкидаємось навіть українцями, змушуючи їх стартувати та розвивати свій бізнес за межами України. А зараз ще і поклавши здоровєнний х*р на підприємництво, змушуючи людей платити бабки або тікати лісами за бізнес-кліматом ввівши чиновницький контроль виїздом з країни. Сорі, все це максимально лицемірно.

Я би краще задумався, як продукти подібні до тєлєги, JetBrains та ін. приваблювати реєструвати свої headquarters та продуктові офіси в Україні та українському податковому і юридичному просторі за умови відмови від російського ринку

Тут можна погодитися, та, думаю, це вже сильно інша тема.

а не гнобити за національність.

Росня нас за нац.ознакою знищує, це вже нмзкою крахн визнано геноцидрм у 21 ст

росня нас за нац.ознакою знищує, це вже низкою країн визнано геноцидом у 21 ст

Я би краще задумався, як продукти подібні до тєлєги, JetBrains та ін. приваблювати реєструвати свої headquarters та продуктові офіси в Україні та українському податковому і юридичному просторі за умови відмови від російського ринку, а не гнобити за національність.

Нiяк

Перестаньте вживати важкі наркотики
закритим протоколом

core.telegram.org/mtproto

Документація часто не встигає за оновленнями і актуальні схеми доводиться виколупувати з офіційних клієнтів, але то дрібниці.

Підписатись на коментарі