Що вважати ознаками патріотизму?

До Дня Незалежності України «Рейтинг» провів соціологічне дослідження про те, що українці вважають ознаками патріотизму.

У питанні, що вважають ознаками патріотизму, більшість опитаних обрали варіанти донатити і волонтерити (46%) та розмовляти українською мовою (45%). Близько третини віднесли до патріотизму служити на фронті, залишатися, працювати і вести бізнес під час війни в України, більше чверті — цікавитися історією України. Купувати українські товари, споживати український контент, займатися громадською діяльністю обрали 9-14% опитаних. Ходити в українську церкву — 6%, знати слова гімну — 4%, носити українську символіку — 3%.

Опитані, які проживають зараз в Україні, частіше обирали залишатися, працювати і вести бізнес під час війни в України. Біженці за кордоном навпаки відносно частіше обирали варіанти донатити і волонтерити, цікавитися історією України, займатися громадською діяльністю, споживати українські товари і контент. Спілкування українською є однаково патріотичним як для опитаних в Україні, так і для біженців за кордоном.

А що для вас — патріотизм?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Патріотизм це ідея яку намагаються продати масам, коли більше нічого продавати.

Для мене «патріотизм» це маніпулятивний термін, який схиляє до певної поведінки. Ну і взагалі, якщо щодо слова треба проводити опитування, що воно означає, що я краще його не буду вживати.

В опросе не хватает одного слова — добровольно. Все это может о чем-то говорить только если человек делает это добровольно.

Більшість тих хто виїхав вважає що патріотично служити в армії, але не патріотично залишатись в Україні. Лютий пон + зроз.

Не знаю, як коректно сформулювати думку, але спробую. Все життя вважав, що патріотизм — видумана фігня, щоб було легше управляти народом (ти шо не патріот, потерпиш). Але як виявилося, для виживання в сучасному світі життєво необхідно об’єднуватися, і найкращий спосіб — це об’єднання за національністю. Бо 24 лютого весь цивілізований світ був готовий дивитися, як мільйони людей будуть вбиті, і тільки патріотичні українці стали на заваді цьому.
Відповідаючи на питання — думаю, патріотизм — це свідоме визначення себе частиною нації. А далі вже залежить від совісті, хтось вишиванку носить і вчить мову, хтось іде на фронт.

83 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

«Розмовляти українською» — 45%
«Служити на фронті» — 33%

Дуже показово, перше ж значно легше, за 5 хвилин можна самому собі зробитись Справжнім Патріотом™

Кожен другий в коментарях на ДОУ пише про мрію звалити з України при першій же можливості. А кожен третій батьківщиною вважає місце, де жопі тепло.
АйТівці — це останні у кого варто(?) запитувати про патріотизм.

Вони патріоти. Грошей. Не країни. ;)

Дайте, будь ласка, посилання на визначення що таке «патріотизм грошей».

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Не знаю, як коректно сформулювати думку, але спробую. Все життя вважав, що патріотизм — видумана фігня, щоб було легше управляти народом (ти шо не патріот, потерпиш). Але як виявилося, для виживання в сучасному світі життєво необхідно об’єднуватися, і найкращий спосіб — це об’єднання за національністю. Бо 24 лютого весь цивілізований світ був готовий дивитися, як мільйони людей будуть вбиті, і тільки патріотичні українці стали на заваді цьому.
Відповідаючи на питання — думаю, патріотизм — це свідоме визначення себе частиною нації. А далі вже залежить від совісті, хтось вишиванку носить і вчить мову, хтось іде на фронт.

всю жизнь думал что патриотизм выдуманная фигня, а теперь взял то что подпадает скорее под национальное самосознание или национальную идентичность и заместил патриотизмом... по большому счету у тебя все стабильно

Ну найсильніше в військовому і економічному плані обʼєднання сучасності — США, обʼєдналось на ідеях які навпаки нівелюють фактор національності. В цьому і сила США.

тільки патріотичні українці стали на заваді цьому.

ну так напали саме на українців. Якби напали на іншу країну, то патріотичні українці і не почесались би. Згадаємо Грузію

1) Я не спєц, але мені завжди здавалося, що якраз всіх американців і об’єднує американський націоналізм, хоча в усіх інших питаннях там все дуже поляризовано.
2) Так все логічно. Я і маю на увазі, що для своєї безпеки треба бути патріотом, і бути частиною патріотичного суспільства, бо всім іншим буде пофігу

Згадаємо Грузію

Ну добровольці з України були і у Грузино-Російській війні 2008 і навіть у Абхаській віні 1993 року коли СБУ фактично був філією ФСБ (мабуть за звичкою ще тупо думали що вони досі КГБ) і сильно цьому перешкоджали та і настрої знаєте які тоді були.
Але так, у нас проросійського тоді було набагато більшого ніж у теперешніх Грузинів не зважаючи на їх уряд.

Патріотизм це ідея яку намагаються продати масам, коли більше нічого продавати.

Коли нічого більше продавати — продають перетин кордону.
А патріотизм — це любов до країни та народу, повага, підтримка, гордість.

І це все безумовно! Тобто патріот Сомалі, Рашки чи КНДР повинен любити країну, народ, поважати підтримувати і гордитись. І не важно в якій він дупі.

Саме так, не важливо. Бажаю цим країнам мати більше справжніх патріотів, а не жертв Стокгольмського синдрому.

Я люблю дружину, дітей та Бенджаміна Франкліна. На більше любові вже не вистачить.

а як же всі інші?
Moses Cleaveland, James Madison, ...

Мінімальне що тримав у руках Ulysses S. Grant

Очевидно існує пропорція любові до цих добродіїв як от наприклад Франкліна люблять в 20 разів більше за Лінкольна

Дисоціативні стани поширені серед айтівців, це не новина, я також.

В опросе не хватает одного слова — добровольно. Все это может о чем-то говорить только если человек делает это добровольно.

Смотря какое его положение в социальной иерархии? Давайте не ровнять всех под одну гребенку.

стыд какой-то... можно гимн не знать, но если не выехал и работаешь (а куда ты денешься от работы?!), то патриот... ото что 14 и меньше голосов в разы больше имеет отношения к патриотизму, нежели то что 27+. беженцы за границей считают что патриотично свалить на время войны это вообще лол

можно подытожить тем, что патриотов вряд ли 10% наберется, просто многим нравится считать себя таковыми и подтягивать то, что они могут сказать о себе, к этому определению

/me перевірив чи я часом хф читаю — а ніт, не хф..

ну як тобі сказати. там теж такі думки переважають. залишився під обстрілами — значить патріот. виїхав (навіть в умовну Вінницю) — не патріот.

Вы переворачиваете слова. В опросе нет варианта «уехать — это патриотично», есть только «остаться — патриотично». Какой патриотизм в том чтобы подвергать свою жизнь риску обстрелов, при том что нет работы и воевать не можешь? Это манипуляция.

нет тут никакой манипуляции, мне просто плевать что мои слова могут кого-то обидеть. все кто свалил во время войны по определению не могут считаться патриотами. остаться — не признак патриотизма, а свалить — признак его отсутствия.

Какой патриотизм в том чтобы подвергать свою жизнь риску обстрелов, при том что нет работы и воевать не можешь?

похоже что в твоем случае безграмотность возобладала... патриотизм — это про самоотверженную жертвенность, а не про комфорт

нет работы и воевать не можешь

-проверял? если точно нет то свалить а не есть ресурсы тут полезнее для країни

несущественно, более того если не закрывать границу для мужчин, то профит бы появился, не думаю что более одного процента бюджета, но все же, учитывая что свалили бы те, кто все равно воевать не будет

а не есть ресурсы тут полезнее для країни

Судя по данным от стран принявших наших беженцев, в итоге они принесли больше чем «проели», и это только короткая дистанция со всеми неопределённостями и проблемами, дальше профит будет только увеличиваться по отношению к «проеданию».

угу..
от взяти порівняти типового харківського «патріота» з одним із тих мудаків хто звалив за кордон, відкрив волонтерський хаб, зібрав і відправив сотні тон волонтерки, яку той харківський патріот патріотично кушав..

люблю я цих патріотів.

Живий!
Україна це метри чи люди?
Конституція України каже, що люди:
Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
...
Стаття 5. Україна є республікою.
Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Україна це народ (живий)

Самоотверженно работать и донатить, а в свободное время волонтерить, это достаточно патриотично или нет? Или все-таки сидеть в подвале патриотичнее?

ну конечно не достаточно, это тоже самое что веган будет рассказывать какой он веган потому что жрет траву или что они там едят, при этом не откажется от стейков, неужели недостаточно по-вегански жрать траву? нужно все-таки отказаться от стейков? это манипуляция!

Забули ще одну ступінь патріотизму — вказувати іншим, як любити Україну.

беженцы за границей считают что патриотично свалить на время войны это вообще лол

Точней они считают, что остаться не есть признак патриотизма. И они правы. Граница на замке. Внутри остались все и патриоты, и не патриоти. Так какой же это признак патриотизма?

А які проблеми, труднощі, підводні камені наступають у не патріотів? Чому люди взагалі вішають на себе цю личку? Який сенс? Дуже схоже на веганство, треба всім навколо заявити, але це нікого не цікавить крім інших веганів.

думаю это вопрос веры/убеждений

вішають на себе цю личку?

Потому что этой лычкой можно прикрыть свои проёбы. Особенно в стрессовой ситуации военного времени, когда мозг усиленно работает на распознавание «свой-чужой», но так чтобы на это не тратить слишком много энергии.

Більшість тих хто виїхав вважає що патріотично служити в армії, але не патріотично залишатись в Україні. Лютий пон + зроз.

Знаю військових, котрі не хочуть залишатись після перемоги, як вам таке?

А в чому тут протиріччя? Армія це також зріз суспільства. Більш патріотичний та мотивований, адже серед рандомної вибірки там досить багато ідейних людей та добровольців, але ти не менш зріз який він є.
І злочинці й алкаші з корупціонерами там також є.

Для мене «патріотизм» це маніпулятивний термін, який схиляє до певної поведінки. Ну і взагалі, якщо щодо слова треба проводити опитування, що воно означає, що я краще його не буду вживати.

Потім дійде до класифікаціі «Хто може вважати себе українцем».

Зазначені вище відповіді, безумовно, є ознаками людини, котра любить свою Батківщину. ІМХО, такі дослідження (або поширення їніх результатів") не піде на користь. Так працює людський мозок та психологія натовпу.

Дык это уже есть. Периодически тут пописывают идеи о лишении гражданство «идеологически неправильных» граждан.

лишении гражданство «идеологически неправильных»

Якщо це відкриває кордон, то де записатись?

А не тут уже и до фамилии дело есть ((

«идеологически неправильных»

це що за покемон?
любитель совка, члєніна та всього російського в цілому?
якщо так, то прекрасна ідея, запізніла, але все ще прекрасна

Достаточно критически относится к курсу евроинтеграции и считать стремление в 2к23 году построить мононациональное и моноязычное государство моветоном.

Якщо на всій планеті, а може і більше -яка гарна мрія

щось про права, закони чули?

Ці люди не поважають Конституцію України. Позбавити громадянства може лише Президент.

Треба лише конституційна більшість

По конституции в Украине нет лишения гражданства, пусть убавят аппетиты.

ДОУ напишіть краще про чергового недоайтішника-патріота

Працівник МОН висміяв незалежність України та похвалив радянську окупацію Литви
life.pravda.com.ua/...​ociety/2023/08/28/256188

свобода думки уже заборонена?
хай що хоче, то і говоре

хай що хоче, то і говоре

Свобода слова не про це. Нажаль більшість цього не розуміє.

Мне во всей этой истории интересна несколько вещей. Во-первых, сколько этому самому пану Василенко лет и мог ли он голосовать на референдумах 1990-1991 г.? Судя по фото вряд ли. Во-вторых, сей пан занимает неплохую должность в МОН и, наверняка, не бедствует. Т.е. материальный мотив отпадает. Тогда вопрос, что его конкретно не устраивает? Потому что проблема отнюдь не в решении, которое было принято 32 года назад, а проблема в том, какое государство и общество построено за эти самые 32 года. И он, как госслужащий-эксперт вполне в состоянии что-то предложить по части того, чтобы улучшить ситуацию. Ну и отмечу, что государственная служба — это такое ремесло, где эмоциональный тон выше антагонизма (2.0 по Хаббарду) — это признак полной профнепригодности. У госслужащего всегда что-то будет «не так» просто по определению, если он профпригоден.

А яке мислення має сформуматись у людей, які росли у 90х/початку нульових де з кожного кутка чули «Какую страну развалили», «Вот этот завод советский союз построил, а наши розворовали» (насправді він був на 100% нерентабельним ще за совку і побудували його лише заради виконання планів). Не пам’ятаю що було там у підручниках, але вчитель історії мені розповідала що ось після розпаду РІ тут був хаос і бандитизм, а прийшли червоні і порядок навели.
Так, у дорослому віці можна гуглити, дивитись документалки, вивчати історію по нормальним джерелам. Але цікавість у більшості пропадає і люди живуть із цими наративами. Тільки зараз дехто з них (визнаю і я у тому числі) почали цікавитись а хто такі насправді ті руські.

Звичайно, кому треба котли або лопати, якщо їх можна закупити в Китаї. Заводи закрити і побудувати замість них житло — оце і є розвиток країни. Так переможемо!

Заводи закрити і побудувати замість них житло

Було б ідеально якщо це буде гарне житло, у якому захочуть жити люди інтелектуальної праці. Дуже багато кейсів (і навіть в Україні є декілька) де на території промислових об’єктів створюються офісні та креативні простори. Перехід із 0 до 1 створює значно більше бабла ніж масштабування продукції із 1 до безкінечності

Давайте розглянемо інший варіант — мономісто на 50к, яке працює на підприємство по виробництву умовних лопат і не здатне конкурувати із таким же мономістом у Китаї з населенням 10 мільйонів. Тому підприємство живе за рахунок дотацій з казни щоб люди з голоду не подохли платить їм мінімалку. От це точно заявка на перемогу.

Люди інтелектуальної праці? Це якась особлива верства, що потребує особливого ставлення? А людей неінтелектуальної праці, чий завод закрився, їм куди?
І не зовсім зрозумілий вираз «не здатний конкурувати з таким же мономістом в Китаї». Ви настільки не вірите в нашу спроможність виробляти товари, не гірші за якістю за китайські (мова йде про ті ж самі котли та лопати)?

А чи потребують особливого ставлення люди на заводах. Але де факто це є — багато є підприємств збиткових які живуть на дотаціях.
І так ми можемо конкурувати і будуються нові рентабельні підприємства, а нерентабельні зачиняються. Тут все ок, єдине нажаль це відбувається повільно бо заводити сюди інвестиції складно.
Але це не означає що держава має кормити дармоїдів

нікому не треба в промислових масштабах «котел емальований» або «лопатка-мішалка»

Спочатку думав, що мова йде про кухонне обладнання, потім поліз в інтернет. Мова ж йде про Фастівський завод хімічного машинобудування? Нуууу як вам сказати — атомний реактор формально теж «котел»... Там робили серйозне обладнання для хімічної, нафтової та навіть фармацевтичної промисловості. Інша справа, що промисловості цієї тут зараз немає чи майже немає.

Це якщо за один і той самий завод говорите. Заводів червоний жовтень реально дофіга було.

Дык я ж написал, что вопрос отнюдь не в нарративах. А в том, что тужить за решениями, которые приняты более 30 лет назад бессмысленно. Откатить их всё равно уже нельзя и нужно решать с тем, что делать здесь и сейчас. А об этом пан Василенко не написал ничего. Хотя как эксперт вообще-то говоря должен.

печалька
ЄС може лише снитись з такими думками

Литва/Латвія/Естонія в ЄС? Спробуй там розказати що вони «Не ведали что творили», а фінальний хук отримаєш коли назовеш їх прибалтами

впевнений, якби ти відповідав за процес євроінтеграції, то ми б уже в ЄС були
але цій країні не потрібні експерти, чого не скажеш про ДОУ — тут всі можливі експерти є

дякую за довіру, назбираємо баблішко і будемо балутуватись в 2024

Звичайно хай говоре — не затикати рота — а вживати заходів за сказане )))

Свобода слова не про це. Нажаль більшість цього не розуміє.

а кожен вкладає шось своє у це поняття. в тому взагалі проблема
є чітка дефініція?

Можна звернутися до вікіпедії и там написано буквально у першому реченні:

Freedom of speech is a principle that supports the freedom of an individual or a community to articulate their opinions and ideas without fear of retaliation, censorship, or legal sanction.

Там все складно і більшість міжнародних норм є лозунгами або рекомендаціями.
Із спостережень за країнами із розвиненою свободою слова:
1. Ти маєш право критикувати владу, але не державний устрій.
2. Ти маєш право критикувати професійну діяльність людини, але не його особистість.
3. Твоя критика не має містити наклепів. За наклепи та брехню є відповідальність.

Так, якщо це державний чиновник.

Сьогодні Міністерством освіти і науки України видано наказ про порушення дисциплінарного провадження щодо державного службовця Андрія Василенка, державного експерта в експертній групі з питань цифрової трансформації освіти і науки.

Розпочато дисциплінарне провадження, за результатами якого Міністерством освіти і науки України будуть прийняті відповідні рішення.

mon.gov.ua/...​-derzhavnogo-eksperta-mon

З Міністерства освіти і науки звільнили державного експерта в групі з питань цифрової трансформації освіти і науки Андрія Василенка, який у висміяв незалежність України.
«Наказ про звільнення підписано», — повідомив очільник міністерства Оксен Лісовий.

life.pravda.com.ua/...​ociety/2023/09/14/256544

Підписатись на коментарі