Обговорення портрету ІТ-спеціаліста 2023

Цей топік для обговорення цьогорічного портрету ІТ-спеціаліста. Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції — залишайте їх тут.

Портрет ІТ-спеціаліста — 2023

І як бонус перелік всіх роботів — героїв портрету:

Підписуйтеся на Telegram-канал DOU, щоби не пропустити нову аналітику.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Портрет ІТ-спеціаліста — 2023

ухилянт

Вау, яка робота проведена над інфографікою👏. Дуже круто! 👏

Простежується лінійна залежність: що вищий дохід — то більше ним задоволені (роботодавці, візьміть до уваги)

Don’t you say?

Навіть цікаво, коли вже редактори DOU допетрають що вони своїми опитуваннями міряють не ’портрет IT спеціаліста в Україні’, а портрет читатів DOU.
А, навіть не так. Портрет читачів DOU які проходять опитування.
Спойлер: читачі DOU не дорівнює всі українські айтівці.

і навіть більше, це портрет «тих хто любить писати».
певно тим хто за 35 і старше — все менш цікаво стає щось доводити, особливо такими «опитуваннями»

Не Клаптрап, а CL4P-TP steward bot :D

Кілька рандомних спостережень:
— У розділі про еміграцію немає таких опцій як «Хотілося б поїхати й не повертатися» та «Поїхав(-ла), сподобалось, не збираюсь повертатися» (або збираюсь). Тим не менш, у розділі «де живуть» — 10% за кордоном. Написано до того ж що планують повертатися, а скільки не планують?
— Кореляція між кількістю за тайтлами (Senior, Middle etc.) та кількістю років роботи: жарти про 23-річних сініоров усе ще актуальні?

Одна я не зрозуміла що з графікою і чому ДОУ став чорним? Мені це вириває глаза.
Мені простіше/швидше зрозуміти звичайні графіки як в екселі чи паверпоінті — для олдскулів =)

Що з жінкою у якої «є діти»? Їй треба терміново до психолога, чого вона там кричить?

Їй треба терміново до психолога, чого вона там кричить?

^this

Ні, шо шо, а подача і графіка супер. Артово.

Там помилка в інфографіці... Після сайлона центуріона мусить бути Шістка, а не ото одоробло.

Зацікавив ось цей показник: «Шлюби в айтівців надзвичайно міцні: розлучених лише 2%»
Цікаво, з чим це пов’язано? У мене є декілька гіпотез:
— ІТ-спеціалісти зазвичай досить спокійні люди, не люблять драм, скандалів і усього цього екшену, через який розпадаєтья значна частина сімей у світі
— дохід дозволяє комфортно жити і закривати майже всі потреби піраміди Маслоу, що значно знижує вірогідність побутових скандалів
— ІТ-люди досить серйозні і так само серйозно підходять до шлюбу, обираючи людину, з якою можна прожити разом десятки років
— люди в ІТ зазвичай більш інтровертні, ніж екстравертні, що звужує коло спілкування, знижує шанс зради і допомагає сконцентруватися на сім’ї, а не бути social butterfly. Тобто, досить низький ризик, що хтось комусь у парі скаже: «Він/вона приділяв(-ла) мені недостатньо уваги!»
— у багатьох людей в ІТ були складнощі з тим, щоб знайти партнера/партнерку і вони з власного досвіду знають, який це непростий квест, так що тримаються за те що є, бо розуміють, що якщо спробувати «знайти щось краще», можна опинитися біля розбитого корита

Зацікавив ось цей показник: «Шлюби в айтівців надзвичайно міцні: розлучених лише 2%»
Цікаво, з чим це пов’язано? У мене є декілька гіпотез:

Пропустив найочевиднішу — завдяки середньому віку у 29 років у більшості просто ще немає великого стажу перебування у шлюбі з усіма похідними. Цей показник буде мати сенс, якщо дивитись на 35+ років))

Ще одна причина — цей показник вибирають лише «щойно одружені», а ті хто вже побудував нові стосунки обирають інше.

Звісно, аналітика цікава... Але дизайн, який її супроводжує — це щось неймовірно розкішне! Вау, щиро дякую людині/людям, які працювали над графікою. А ще порадував бонус з тултіпом — «Звідки персонаж»))) додам в улюблене, щоб переглядати час від часу цю красу.

Є середня винагорода для Junior, Middle, Senior то подібне варто робити й для донатів

скоро буде окремий детальний матеріал про донати

пікчер топ, точно не пилосос Roomba у своїй справі)

Мне 44 и я пытаюсь перейти в UX UI Дизайн, судя по статистике тяжко мне прийдётся...

Ментора вже знайшов?

як і рік тому, 81% айтівців регулярно переказують гроші на ЗСУ, хоча середній донат зменшився з $270 до $190 на місяць

офігів у квадраті

Еге ж, середня з/п $3000 після податків без бонусів з червневого опитування у 2023 по всьому ІТ (Дані в CSV). 66% витрачають менше, ніж заробляють. Середній донейт $190 — це 6% від середньої з/п. Виходить, не тільки у рівні податку, але й у донатах серед ІТ зберігається мінімум?

у донатах серед ІТ зберігається мінімум?

У порівнянні з ким?

Та навіть порівняно з військовим. При тих же $3000 вони донатять значно більше, ніж 6% від з/п на війну (ремонт тачки, допомога родині загиблого і так далі)...

Цікаво було б подивитись якусь аналітику на цю тему, бо порівнювати окремі випадки може не мати суттевого сенсу. Також було б цікаво подивитись абсолютні цифри, а не тільки відсотки.

Так, там у коментах вище наче обіцяли по тайтлам описати тему донатів. А по військових, то це дуже загальний тренд, а не поодинокі випадки, якщо поспілкуватися з багатьма.

Це сприйняття може бути незовсім вірним, тому що у війскових далеко не всі $3k отримують. Також варто порівнювати не тільки з військовими, а і з іншими громадянами.

Середній донат навіть в $190 дає $38m/mo якщо екстраполювати на 200к айтішників. Незнаю наскільки це відповідає дійсності, але сума точно чимала.

Звісно, але ті хто отримують 3к точно донатять більше середнього по ІТ, а мало б бути навпаки.

Навіть якщо ці цифри правильні, з них можна зробити також протилежний (і скоріш за все теж хибний) висновок — більше за айтівців донатять тільки самі військові

Під таким форматом ці цифри ще можна так гарно подати: «середній донат айтішника дорівнює пенсії». Але в середньому донати 6% від з/п в 3к під час війни — це смішно, враховуючи всі комфортні умови даної галузі. У порівнянні з середніми з/п в Україні 190$/міс може і виглядають немалими, але це не порівняти з витратами на війну тих, хто воює на 0 і мають аналогічний дохід.

Графіка кайфова)

Я так розумію, безробітних не враховували?)

враховували, але їх мало — вони неохоче беруть участь в ЗП опитуванні / Портреті. Але приходять, коли питаємо про пошук роботи

Класне оформлення, дякую!
Образливо хіба що зобразили розлучених(:

мені сподобалось, як зобразили вільних, я тепер їм навіть трохи заздрю)))

Дуже класні та влучні інфографіки! Велика подяка Роману 🙇.

Схоже є помилка: у тексті за віком 40+ 5 відсотків, а на інфографіці 12.

дякую, що написали! в моб версії картинки була помилка у відсотках. Уже замінили!

Вперше в житті попав в останню вікову групу. Ейджизма в айті немає?

Мне 44, хочу в ИТ. Но судя по статистике, легко не будет даже найти первую работу. Эджизм скорее всего существует...(

Просто люди 35+ більш цінять свій час і менше уваги приділяють усіляким опитуванням.

Та ну, багато молоді традиційно продовжує йти в індустрію. Останні півтора десятиліття (крім 2022-2023) індустрія швидко зростала, приваблюючи нові кадри. Тому і не дивне розподілення, думаю цілком відповідає реальності.

Систематическая ошибка выжившего

Підписатись на коментарі