Як легалізувати себе у Польщі?

Усім привіт!

Прошу поділитися досвідом легалізації перебування в Польщі. Потинявшись по світу, вирішила перебратися до Польщі на тривалий час. Pesel ukr немає — бо не оформлювала, як була у Польщі. А зараз наче не видадуть, оскільки покинула територію України на початку літа та заїжджати не планую. Залишилося 45 днів за безвізом.

Бачу два варіанти:

1. Пошук польської компанії і робота за стандартним трудовим договором. Тоді нібито можна без проблем податися на карту побиту і легалізувати перебування. З мінусів — податки і те, що багато польських компаній хочуть B2B.
  2. Відкрити JDG, укласти контракт із роботодавцем за B2B і намагатися податися на карту побиту за JDG. Тут багато плюсів: податки нижчі, компаній більше, можна працювати не тільки з польськими компаніями тощо. Але незрозуміло, чи можна одразу після відкриття JDG податися на карту побиту, тому що в переліку документів є інвойси, декларації ZUS, декларації VAT і т.д. за минулий рік діяльності твого JDG. Таке відчуття, що подаватися на карту побиту можна через рік, але як легалізувати перебування в Польщі протягом цього першого року не зрозуміло. Business Harbour? Але не зрозуміло, чи можна отримати цю візу перебуваючи за межами України? Наскільки я розумію — вже ні.

Ймовірно, я щось упускаю і є якийсь нормальний шлях легалізуватися за JDG. Якщо хто стикався, поділіться, будь ласка, робочим алгоритмом дій. Цікавить також чи можна в’їхати в Польщу і встигнути легалізуватися за півтора місяця або потрібно/можна починати якісь процеси віддалено?

Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А якщо подаватися на blue card, то зарплата повинна бути вища в півтора рази від середньої по Польщі взагалі (~9000zl), чи по індустрії?

По Польщі. Вже здається то ближче до 10к злотих брутто буде.

підкажіть, в якому банку краще відкривати konto firmowe для jdg з розрахунком на іпотеку в цьому банку? маю konto osobiste в BNP, наче все влаштовує, але хз як у них по іпотекам для в2в-шників

Ще такий момент, буду отримувати EUR, тому потрібен нормальний курс на обмін валют. Поки що бачу, що курс в банках ~ 4.15-4.17, але курс в обмінниках 4.30 (все на продаж EUR). Це я якийсь невірний курс в банках дивлюсь чи тут дійсно така велика різниця між онлайн операціями та готівковим ринком?

Валютообмінні операції в польских банках треба робити через Kantor — це типу як наші обмінники. В деяких банках він є доступний відразу в додатку, навіть для фірм.

Подивився через Kantor — там курси 4.33-4.34, це вже краще, дуже дякую :)

Не страшно зараз брати іпотеку в Польщі? Якщо запахне жареним то Польща друга після прибалтики випихне назад захищати кордони...Що тоді буде з іпотекою. Цікаво чи Польські банки вже вкладають цей ризик при прийнятті рішення про надання кредиту

Що тоді буде
з іпотекою

Нічого не буде, це не америка.

Казати таке в настільки турбулентні для ЕС часи....

А як взагалі можлива на практиці масова депортація осіб, які знаходяться на території країни легально?

В світі того що ми бачимо скільки в чергах стояло за паспортами (після законопроекту про мобілізацію) по всій Європі, скільки все ще виєжає/тікає/перепливає (що вже навіть не випустають інвалідів і багатодітниз) і вже і Президент і Залужний реально кажуть що людей немає і є велика і реальна проблема саме в недостачі людей. Це саме і підтверджується оцим новим драконівським законом.
А з іншого боку Польща це ж перша країна (ну плюс прибалтика) яка дуже зацікавлена щоб русня не просувалась. І якщо, не дай боже, для Польщі стане питання, де краще захищати кордони Польщі — на території Польщі чи на території України то зрозуміло де перш за все будуть Поляки брати людський ресурс і куди відправляти. Та навіть якщо Україна обмалює ситуацію і попросить Польшу якось допомогти з людським ресурсом то легальність для цього зроблять достатньо швидко.

Головне питання: як вибратись з України? Я так розумію наступного року буде мобілізація ппц.

Всім привіт!
Поділюсь своїм досвідом станом на листопад 2023 року.
Приїхав в Варшаву транзитом через Угорщину. Знайшов квартиру, через пару тижнів підписав договір аренди і пішов в ужонду дізнаватись за песель. Від песеля укр відмовили друзі, а коли вже вирішили таки його робити, співробітник ужонди сказав, що треба прямий в’їзд через Польщу (згодом його колега сказала, що непотрібно, але вже було пізно, бо пройшло 30 днів). Тому це правда, що деякі держслужбовці можуть трактувати якісь норми/закони по-різному.
Зробили звичайний песель (обов’язково потрібен договір оренди та мельдунек (прописка, хоча б для одного члену сім’ї)).
Через місяць зареєстрував JDG, думав що також зможу десь через місяць податись на карту побиту. Але тут не все так просто: проконсультувавшись з компаніями, які допомагають в подачі, щоб податись на підставі JDG, треба пропрацювати мінімум 1 рік і показати всі інвойси, виписки, сплати податків тощо, і то не факт, що одобрять.
Сказали, що якби був песель укр, то там типу якісь пільги і можна було б спробувати податись відразу, а так без шансів.
Тому поки сидим по безвізу до березня, а далі може робитиму візу або ще щось.

Багато людей з цього чату t.me/JDG_PBH подаються по JDG відразу по приїзду, навіть зі звичайним песелем. Якщо коротко, то головне щоб ти за перші кілька місяців після подачі зміг заробити середній дохід за 12 місяців (зараз десь 8к злотих в місяць). Інвойси можна доносити поступово, твою заяву все одно будуть розглядати мінімум півроку.

податись звичайно можна, але мені сказали, що 99% відмовлять.
вирішив не витрачати час і нерви, може в наступному році спробую

Це неправда, в законі є легальна «шпарина», яка дозволяє отримати ВНЖ навіть новорегу — через додаткові критерії, такі як наявність грошей на рахунках фірми, бізнес-план і так далі. Просто помогатори не хочуть зайвого напрягу — з повним фін. роком їм і робити нічого не потрібно буде (за той самий прайс)...

Це не правда. Почитайте чат t.me/JDG_PBH
Реально багато людей відписують о своїх вдалих подачах на карту з JDG, якому всього пару місяців. Просто потрібно зібрати правильний кейс доків, який, до речі, там теж вказан.

Подача не дорівнює отримання)

А чому друзі відмовили від песель УКР? За попередні захисти запитували і чи були вони у вас?

За попередні захисти не запитували (в мене не було), подивились штамп в паспорті звідки і коли в’їхав. Питали в зв’язку з чим і тд.
Друзі відмовили, що типу потім нюанси якісь будуть при роботі, він нічого толком не дає і тд
Але потім почитав, помоніторив і мінусів особливих не знайшов, тому пішов його робити і там вже співробітниця збила, що типу не можна, тому і не встиг зробити)

Тому що, якщо є непрацююча дружина або діти — їм зі статусом укр не можна тоді подаватися на карту побиту по іншим обставинам.

Маєте на увазі, що взявши песель УКР — батьки подаються на карту по JDG а дитина лишається на захисті і не може податись на карту побиту? А які тут мінуси?

взявши песель УКР — батьки подаються на карту по JDG а дитина лишається на захисті і не може податись на карту побиту? А які тут мінуси?

Те що в дитини не буде карти побиту.
Не вийде з’їздити сім’єю в іншу країну і вернутись назад в Польщу.

Чому? У дітей статус укр є які проблеми?

якщо в батьків карти побиту, то в них не повинна працювати дія.пл. Якщо дитині менше 12 років, то в нього не може бути власної дії, тільки додаються до батьківської. Тому якщо в батьків її немає, то у дітей немає потрібних для виїзду та повернення документів

А закордонного паспорта і песель УКР не достатньо? Я не думаю, що на кордоні не пустять дитину з батьками у яких є карти.

по закону — не достатньо. Потрібна дія, карта або віза. Тому якщо нема бажання грати в рулетку пустять/не пустять, то сім’єю законно в такій комбінації виїзжати не можна

Мінуси такі — що статус, це тимчасове рішення і колись він таки може закінчитися. І тоді прийдеться швидко щось вирішувати. А на карті буде йти стаж і потім можна буде на карту резидента податися, а там і на паспорт.

Може хтось знає як найкраще перейти з Blue Card по UoD на карту по JDG?

В мене вже є діюча блу кард + сім’я по возз’єднанню(подавався ще до того як дозволити JDG українцям відкривати).

Клієнт хоче щоб я перейшов на UoP або JDG через ризики роботи з інкубатором для нього.

Якщо є піду на UoP, то все ок з картами але податки+соц платежі конські (рахував що вийде більше −40%).
Через JDG вийде ~16% що менше ніж я плачу через інкубатор.

Якщо актуально, спитайте в цьому чаті t.me/JDG_PBH Думаю, там вам щось підкажуть.

1. У мене і у дружини песель укр, обидва збираємося реєструвати JDG та подаватись на карти побиту по бізнесу (кожен окремо). Сьогодні дізнавався за відкриття JDG у помогаторів (Moja Firma), окрім очевидних речей сказали, що наразі неможливо легалізувати дитину і треба чекати законодавчих змін або продовження прихистку. На dou бачив поради вписувати дитину в подачу «на інших підставах». Хтось вже легалізовувати дітей через свій JDG? Чи вдалося отримати карту?
2. Ввезли в Польщу 2 авто на укр номерах, одне на мені, інше на дружині. Я правильно розумію, що немає жодних знижок по песель укр / JDG і при перереєстрації обох авто треба платити VAT 23%?
3. Який PKD для програмістів — 62.01?

1. Якщо у дитини теж песель укр (а це, думаю, майже 100%, бо у мами теж укр), то Ви не зможете подати її «на інших підставах». Ця опція доступна при наявності звичайного песелю.
3. 62.01.Z

1. Так, перепрошую, у дитини також песель укр.
Тобто з тими правилами, що маємо на даний момент, я та дружина можемо отримати карти побиту, які після закінчення можна буде продовжувати, але дитина має право знаходитися на території Польщі лише до 31 серпня 2024? :)

дитина має право знаходитися на території Польщі лише до 31 серпня 2024? :)

Всі очікують що з наступним законом про захист про дітей вирішать.

Тому я б подавався, поки ту децизію дадуть то вже і з дітьми все норм буде

Це все так, але якось стрьомно покладатися лише на те, що дитині продовжать ТЗ. Для мене неможливість вписати дитину саме з песель укр виглядає як сигнал, що тут не сильно хочуть щоб ми залишалися, а я планую саме грати в довгу та хочу мати залізобетонне право на перебування без зав’язки на ТЗ. Якщо не буде нормальної легалізації по JDG в довгостроковій перспективі, то для мене все це не має сенсу і треба розглядати альтернативи — або шукати іншу роботу вже на UoP та намагатися отримати Blue Card; або навіть їхати в іншу країну, якщо фінансово на UoP все буде занадто пєчально.

Захист подовжать. Можливо дозволять подаватись на карту по об’єднанню родини. В любому випадку якщо захист припиниться то буде можливість отримати карту родині по об’єднанню. Тому краще щоб хтось з родини мав карту побиту. Потім легше і швидше можна буде приєднати родину. Є кейси коли по JDG давали карту на 3 роки.

Маєте на увазі, що якщо захист не продовжать, то дитина втрачає статус укр і ми набуваємо право на воз‘єднання? Має сенс, дякую

А як резолвиться те, що можна подаватися на воз’єднання тільки після втрати ТЗ — якою буде підстава для знаходження в Польщі? Це треба буде виїжджати та чекати рішення?

якою буде підстава для знаходження в Польщі

Очикування рішення по карті то і є підстави перебування в країні. Навпаки, краще не виїжджати, якщо нема якоїсь візи, статусу укр, днів безвізу, бо назад не пустять і статус очікування вже ролі не грає для прикордонників.

Ну так не буде що всіх хто був під захистом будуть виганяти з Польщі. Якщо будуть підстави відмінити захист то спочатку дозволять подаватись на карти, на умовах які були до прийняття спецустави. Тобто всі хто легально працює і члени їх сімей зможуть мати законі підстави залишитись, а інші до відзенія. Особливі умови подачі на карту зі статусом УКР зробили 1. щоб заохотити офіційно працювати в Польщі, 2. щоб зменьшити кількість заяв, бо інакше всі ужонди були б переповнені заявами на карту побиту.

але дитина має право знаходитися на території Польщі лише до 31 серпня 2024? :)

Скоріш за все карту побиту дадуть на рік і вона у вас обох закінчиться ще до закінчення тимчасового захисту, то в чому сенс робити карту побиту прям зараз?

Навіть якщо отримати карту побиту завтра, то вона вже закінчиться пізніше ніж тимчасовий захист у його нинішніх строках. У разі продовження тимчасового захисту, я все одно віддаю перевагу бути на карті побиту, т.я. не бачу для себе жодних переваг ТЗ.

В Польщі продовжать як і в ЄС до березня 2025 року, тому не раніше.

я все одно віддаю перевагу бути на карті побиту

А переваг карти побиту теж не дуже, особливо якщо чекати її півроку.

Лише карта побиту дає право на врахування стажу для отримання статусу Довготермінового резидента ЄС та в далекому майбутньому громадянства. ТЗ нікуди не рахується. Тобто якщо ціль пересидіти — ТЗ ок. У мене більш довгострокові плани, тому треба повноцінний вид на проживання :)

Чому це? Я не знайшов такого в законодавстві що "

Лише карта побиту дає право на врахування стажу для отримання статусу Довготермінового резидента ЄС

" Буду вдячний за посилання на уставу.

Так, не зараховується. www.gov.pl/web/udsc-ru/-----4
Можливо, у лютому 2024 приймуть поправки, які це змінять, але це не точно.
www.ukrainianinpoland.pl/...​refugees-apply-for-it-ru

Читав про це доволі давно, сорс не зберіг. З того, що знайшов на даний момент, то інфа доволі суперечлива.
www.asylumlawdatabase.eu/...​ct_on_foreigners_en_0.pdf

Стаття 213 каже, що буде відмова:
Article 213. Initiation of the proceedings on granting a foreigner a long-term resident’s EU residence
permit shall be refused if the foreigner:
(1) resides in the territory of the Republic of Poland:
(e) in connection with having been granted a residence permit for humanitarian reasons, a
permit for tolerated stay, asylum or temporary protection

В той самий час
www.gov.pl/...​f-a-long-term-eu-resident (офіційний сорс, посилається на попередній документ, але йде в протиріччя з ним).
Каже, що має бути врахований весь час під протекцією або його половина якщо статус був менше 18 місяців.
— The whole, or one half of, the residence in the course of application for international protection if longer, or shorter, respectively, than 18 months.

Тут взагалі кажуть, що все враховують(не впевнений що це взагалі можна розглядати в якості source of truth):
ukraina.interwencjaprawna.pl/...​-for-the-resident-status
The 5-year period of stay may include the period of legal stay in Poland on the basis of the “Special Act” and stay on the basis of the above-mentioned temporary residence permit for Ukrainian citizens (and their family members).

Тобто питання доволі неоднозначне і, можливо, я був занадто категоричним, заявляючи, що ТЗ точно не враховується. Але для себе вирішив, що все одно буду намагатися отримати карту побиту та не залежати від об’єктивних (неточності та зміни в законодавстві) та суб’єктивних (як буде трактувати людина, що буде приймати рішення, яке в неї буде відношення до українців та взагалі настрій) чинників.

В ustawe o cudzoziemcach не врахована specustawa, що в принципі і не дивно. А «ochronа międzynarodowа.» мається на увазі біженство, що дещо інше ніж статус УКР. Але в Польщі деякі закони діють дуже гнучко. Якщо це не буде врегульовано явно то побачимо через 3 роки як буде на практиці.

Сенс у тому, що: 1. Буде йти стаж перебуття у ЄС і потім можна отримати карту резидента. А чи враховується стад від песель укр — наврядчи. 2. Не має залежності від тимчасового статусу, який можуть змінити у любий момент. 3. На практиці більшості видають карти на 3 роки.

1. Буде йти стаж перебуття у ЄС і потім можна отримати карту резидента.

так, але здається воно тільки для Польщі, для ЄС цей термін не грає ролі

2. Не має залежності від тимчасового статусу, який можуть змінити у любий момент

В один день нічого змінювати не будуть, навіть якщо війна закінчиться прям завтра то статус не відмінять одразу, дадуть достатньо часу щоб хтось легалізувався а хтось зібрав речі, але ж не всім є куди їхати, і вони це розуміють, тому прям виганяти за день не будуть.

3. На практиці більшості видають карти на 3 роки.

Наскільки я читав то в більшості дають на 1 рік, який сенс давати на 3 роки, якщо це JDG це бізнес, який не вимагає карти побиту аж на 3 роки на старті, тому в них не буде причин давати одразу на 3 роки.

1. Не тільки, стаж в якості резидента зараховується в ЄС.
2. Навіть якщо не за 1 день, то навіщо втрачати час на щось тимчасове, коли можно тратити його на щось корисне і зараховувати собі стаж для статусу резидента і потенційного громадянства.
3. Це не зовсім вірно, почитайте відгуки в чаті про ІП у Польщі. Майже всім з ІТ напрямку дають на 3 роки. І сенс у тому, що карта на 3 роки закінчиться у 27 році ( 2024+3 роки), а захист до 25.

1. Так, все верно. Але всі очікують, що статус укр будуть продовжувати, бо ЄС загалом продовжило тимчасовий захист, а Польща поки що на локальному рівні це не зробила.

Щодо продовжувати карти — не після, а перед закінченням терміну краще подаватися на нову. Бо це не дуже швидкий процес, особливо у Вроцлаві і Гданську:)

Є влучна цитата з чату ІП в Польщі: «Что-то, а вот со сроками во Вроцлаве „все в порядке“. За время ожидания Вы успеете заработать много денег, встретить Пасху и, возможно, родить ребенка (может, и не одного).»

Сьогодні дізнавався за відкриття JDG у помогаторів (Moja Firma)

Це не складно зробити і без помогаторів, є інструкції як крок за кроком все зробити самому, це як встановлення віндовс. Або сходити в банк в якому плануєш реєструвати бізнес акаунт і вони часто допомагають з відкриттям безкоштовно, в деяких банках це в акційному пакеті прописано. Я думаю на початку бухгалтера треба буде наймати, так от вони теж часто вміють відкривати і в деяких бух агенціях є в пакеті послуг також безкоштовне відкриття JDG. Я просто чув що деякі «помогатори» гребуть за відкриття 500-1000зл, а це дофіга як для роботи на 20хв.
І все одно для подачі на карту побиту я читав що треба кілька місяців попрацювати як JDG.

Це не складно зробити і без помогаторів

Я й не писав, що збирався користуватися їх послугами :)

Додавайтесь у чаті по ІП в Польщі, там багато корисного, є інструкції детальні як відкривати jdg, як на карту подаватися.
t.me/JDG_PBH

Так черга на запис декілька місяців — я на днях записувалася, дату поставили на кінець лютого. Якраз 3 місяці встигне jdg покрутитися:)

А зараз наче не видадуть, оскільки покинула територію України на початку літа та заїжджати не планую

А можно вкратце, почему не выдадут? Польша выдает только при условии обязательного заезда через границу Украина-Польша? Даже если это не первое посещение Шенгенской зоны после начала войны?

Це ж питання, мають дати без проблем. Раніше була вимога вїзд після 24 лютого 2022 безпосередньо з України але її скасували. Залишилась вимога не мати ТЗ від іншої країни (навіть скасованого) і податись на PESEL UKR до 30 днів після в’їзду до Польші (дату треба вказати в анкеті). Наскільки суворо з останньою вимогою на практиці не знаю.

Дякую. Якщо дається лише 30 днiв, то дiйсно проблема (якщо я правильно розумiю, тут мається на увазi самий перший в’їзд до Шенгену через Польщу пiсля початку вiйни, навiть якщо жили в iншiй країнi).

Також цiкаво, чи вважають за ТЗ iншої країни звичайний вид на проживання (наприклад, оформлений по роботi або через iншi пiдстави, не пов’язанi з вiйною)?

Судячи з коментів нижче, якщо вважати в’їздом до Польщі не перший а найбільш свіжий, має спрацювати. Якщо найбільш свіжий білше 30 днів це протирічить букві закону, а ось як на практиці самому цікаво. Ну і теоретично можливий фінт полетіти за межі Шенгену (Болгарія, Кіпр), а потім назад прямо в Польшу щоб був свіжий польський штамп і одразу за ukr щоб звести ситуацію до першої.
Але не факт що хтось інший не відмовить бо забагато штампів про подорожі.

Якщо найбільш свіжий білше 30 днів це протирічить букві закону, а ось як на практиці самому цікаво.

є відповідь, не дивляться на прострочку 30 днів на реєстрацію, песель укр дають спокійно, головне в’їхати в Шенген і Польшу законно і після 24.02.22. При цьому виїхати саме ідеально законно з України не є обов’язковим )

Можна, будь ласка, уточнити? Бо я саме йшов з дружиною отримати статус UKR, але відмовили, бо вже пройшло 30 з моменту в’їзду до Польщі.

Прискіпливо дивились на штампи, дата в’їзду в Польшу є графою в анкеті і її було вказано чесно (десь 45 днів на той момент, не напряму з України), але УКР дали без питань в Варшаві.
Але в цьому процесі велику роль відіграє людський фактор, хтось більш строгий хтось добріший, може спрацювати варіант покататись по околицям.

а де саме в Варшаві? бо мені відмовили в Urząd Dzielnicy Śródmieście — «після виїзду з України більше місяця перебував поза ¨ЄС»

А де саме не дивляться?
В гданьску відмовляють

Раньше было требование, что должен был быть прямой заезд из Украины (но это вроде как убрали). + У меня еще канадская виза, а с ней тоже не очень хотят давать и надо потыняться по разным ужондам, чтоб дали. Ну и он оказался не нужен, к счастью.

Канадская виза — долгосрочная, или туристическая?
Как я понял, вы поездили за пределами ЕС и только теперь решили попробовать податься на временную защиту? Не изучали, будет ли это проблемой если подаваться в Испании или Прибалтике?

Канадская виза — долгосрочная, или туристическая?

Канадская долгосрочная с воркпермитом.

Как я понял, вы поездили за пределами ЕС

Насчет въезда — я была в Польше в конце лета, потом на месяц выехала в Канаду и вернулась обратно в Польшу по безвизу, у меня еще оставались не использованные дни, которые продлеваются до 4.03.2024, если заканчиваются на территории Польши.

решили попробовать податься на временную защиту?

На временную защиту (песель укр) я не подавалась, потому как тогда я бы не смогла присоединить ребенка при подаче на карту побыту. А просто отрыла фоп(jdg) и на днях записалась на подачу на карту побыту.

Не изучали, будет ли это проблемой если подаваться в Испании или Прибалтике?

Насчет Испании и Прибалтики не подскажу — не рассматривала эти страны.

Просто ходить по ужондам? Или гминам? А к кому обращаться?

По ужондам, в окошки, где песель или укрпесель выдают

Спасибо!
а вот у меня ещё вопрос возник Я почему-то упёрся в получение песель укр, но мне его не хотят давать.
цель в дальнейшем легализоваться и получить карту сталую побыту.
Собственно вопрос даёт ли песнь укр какие-то преимущества в дальнейшем или не стоит заморачиваться и получать обычный песель?

Карта сталлго побиту видається у досить малій кількості випадків, судячи з питання — ви навряд підпадаєте під них. На карту тимчасового побиту можна подаватися зі звичайним песелем, як і було до того. Песель укр дає можливість не працюючи мати доступ до НФЗ(але якщо працюєш, то все одно сплачуєш зус і маєш доступ до НФЗ), подаватися на дитячі виплати 800+(але збираються з вересня закривати таку можливість), мати Дія.пл і можливість з нею подорожувати за межі Польщі(з великою імовірністю раптово отримати зняття статусу укр))). Більше таких явних плюшек не пам’ятаю

дякую за відповідь, але не зрозумів — все таки варто намагатись отримати песель укр, з прицілом на сталий побит, чи вистачить і звичайного?

Сталий побит не дадуть якщо немає польського коріння

Сталий побит не дадуть, резидента ЄС — дадуть. Оскільки права у резидента й у людини зі сталим побитом такі самі, то поточне оба статуса називають сталим побитом, всі це розуміють.

Це все ж різні речі як по суті так і по строкам. Резидента ЄС можна отримати через 5 років проживання на терирорії РП і ще невідомо чи буде зараховуватись строк перебування під захистом.

Якщо відразу, то так, без польського коріння сталий побит не отримати. Хоча є опція зіграти в президентську лотерею на громадянство, але без дальнього польського коріння ймовірність отримати відмову майже стовідсоткова, крім того при цьому час очікування значно більше року.

Через 4 года непрерывного пребывания по карте побыту, выданной по востребованной профессии, иностранец вправе претендовать на карту сталего побыту — бессрочный статус ПМЖ.

poland-consult.com/...​m_source=table_of_content

А цей пункт хіба робочий? Є список потрібних професій для Польщі від міністерства?
leewadia.wordpress.com/...​-після-4-х-років-праці-м

К сожалению, это сейчас не работает..

Немає сенсу отримувати песель Укр. Можна отримати звичайний. 5 років побути на картах тимчасового побути, потім отримати карту резидента ЄС і через 3 роки отримати громадянство.
А ви JDG (ФОП) плануєте відкривати чи по умові о праці працювати?

десь в сусідніх темах бачив переваги УКР:
— не привязаний до роботи — т.ч. якщо втратив роботу — можно не смикатись )

Брехня
Єдина суттєва перевага яка є в тому статусі це доступ до державної медицини. Але якщо сплачувати внески в зус то він і так буде.

Так на JDG теж можна не смикатись, головне податки(зус) своєчасно платити)

питання ширяться )
я планую по умові о праці працювати, але:
пошук роботи може затягнутися більше чим 90 днів, і я не розумію що мені робити на моєму безвізі (
треба ж по ідєє подаватися на карту побиту, а як?
та навіть по JDG така ж ситуація, схоже

Згідно устави, ваші дні безвізу продовжуються на території Польщі, як і у українців зі статусом укр — наразі до 4 березня, а як підпишуть продовження — до 30.06. В цей час можна спокійно знаходитись на території Польщі і шукати роботу. Але без права виїзду з неї.
Знаходите роботу — записуєтеся на подачу доків на карту, якщо немає укр статусу. Якщо є — то поштою тре подавати.

Вистачить звичайного

Подскажите какие варианты получения карты побыта для жены, если она не работает? Я работаю по JDG. Лучше подавать сразу на себя и на жену через воссоединение семьи? Или же сначала самому получить а потому уже жене на основе своей?

Одновременно подавайте себя на карту по JDG , а жена по «другим обстоятельствам». Жене выдадут сразу с вашей, на основании вашей карты. Через 2 года жена сможет податься на след.карту по воссоединение семьи и получит право работать.

Через 2 года жена сможет податься на след.карту по воссоединение семьи и получит право работать.

ʼработать в нашем банке большая честьʼ
Якщо врахувати, що податися дружина так не може якщо є під захистом (спецустава), і громадянства треба чекати 10 років мін, а карту можна чекати роками і на норм роботу в більшості випадків без гарної польської вас навряд вийде влаштуватись(якщо взагалі вийде врахувати враховуючи , що ви українці), а самі нейтів спікери массово валять у сусідні країни в пошуках кращої долі, рекомендую подумати добре перед тим як це робити..

Завжди у всіх країнах хтось кудись валить. І це не є показником, щоб на нього рівнятися. Без гарної польської завжди можна влаштуватися з гарною англійською у міжнародну норм компанію на remote, якщо говорити про ІТ.

Щодо спецустави — так, не зможе, якщо песель укр. А якщо немає — то зможе.

Щодо подумати — то кожному своє, мене поки що все влаштовує, дякую.

Завжди у всіх країнах хтось кудись валить. І це не є показником, щоб на нього рівнятися.

Це дійсно так, для Польші показник це максимальна незацікавленість у залучені емігрантів для економічного розвитку країни і максимальне використання іноземців для пошуку винних у внутрішніх проблемах, іноді здається щоб досягти економічного процвітання їм треба ізолюватися від всіх навкруги , а то українці з одної сторони конкурувати вимагають, а єс бюрократи щось всі плани на процвітання ламають.
По вашій позиції. Якось дивно жити в країні і всерьоз розглядати роботу на іноземну компанію для довгострокових планів — особливо якщо у вас тут дружина і діти.

незацікавленість у залучені емігрантів для економічного розвитку країни і максимальне використання іноземців

Это вот те ребята с плакатами «free Palestine» двигают экономический рост в других странах?

Такі настрої зараз майже у всій Європі, завжди будуть незадоволені мігрантами. Хіба що у Канаді інша ситуація. Але там досить своїм проблем.

Щодо моєї позиції — не бачу нічого дивного, бо так працює багато хто, і не тільки українці і все ок у плані довгострокових перспектив. Є ФОП, відносно низькі податки, все легально, чисто і красиво. Немає сенсу вишукувати саме польську компанію, якщо можна по b2b робити будь з ким.
За такою логікою тре закрити половину українських компаній, які роблять на іноземних замовників і вишукувати їх тільки у своїй країні.

Такі настрої зараз майже у всій Європі, завжди будуть незадоволені мігрантами.

насправді якщо порівняти польшу і німеччину то в останній набагато сприятливіші умови для інтеграції емігрантів будуть. В інших країнах так само, у будь-якому випадку там розглядають можливість отримати зиск з робочої сили та асимілювати. У Польші влада і суспільство майже не зацікавлені у задіяні емігрантів,якщо не сказати навпаки — вбачає загрозу для свого благополуччя.

За такою логікою тре закрити половину українських компаній, які роблять на іноземних замовників і вишукувати їх тільки у своїй країні.

Моя ідея полягає в тому, що якщо ви вже подалися шукати кращого життя, не простіше буде знайти ту країну де у вас будуть зацікавлені і зі списку тих на корпорації яких ви зібралися працювати з Польші. Інакше виходить дивно — вам все одно для довгострокових планів потрібно інтегруватися у нове суспільство, в якому ви себе схоже не дуже бачите.

Може в Німеччині і сприятливіші умови — але майже 50% податків це класно нівелюють.

Щодо вашої ідеі — не простіше, бо мені не всі країни подобаються, а в Польщі норм по податкам і умовам.
І нічого дивного, то більше ваші домисли, бо я вже в нього інтегруюсь. А раз я в нього інтегруюсь — значить, я себе в ньому бачу.

На цьому офтоп завершую.

А постійна резиденція має набагато менше переваг порівняно з громадянством? Очевидно, що громадянин та негромадянин це різні речі, але у багатьох аспектах — резиденції буде достатньо, чи не так?
Я чув, що при описаному вище сценарії, дружина все ж таки може знайти роботу: або через інкубатор (якщо вже є компанія, з якою людина співпрацює, та компанія готова так працювати), або найманим працівником (працедавець матиме зробити «освядчення»).
Або, якщо це погані варіанти — який кращий варіант ви можете порадити?

Не совсем понял что за право работать через 2 года. У нас обоих PESEL ukr и она имеет право работать сейчас. «По другим обстоятельствам» я так понимаю только в случае отсутствия захиста нужно подаваться?

Мы говорили о подаче на карту побыту «по другим обстоятельствам» для жены — для подачи на такую карту не должно быть временной защиты в виде песель укр. Жена в данном кейсе идёт «прицепом» за основным заявителем — мужем, который подаётся на карту по jdg.

З коментарів я зрозумів, що багато кому вдалося заїхати просто по безвізу, отримати песель / песель укр та відкрити JDG. Я чув, що хоча процедури возз’єднання сімʼї (у кейсі песель + JDG) наразі немає, але можна подаватися на карту побуту та включати туди дружину у заявку на «інших підставах» (*дружина не є громадянкою України, та про всяк, не є громадянкою росіі / білорусі). Можливо у когось є досвід / інформація з цього приводу?

Так і є, як Ви описали. Песель Укр, якщо у вас громадянство України, не є обов’язковим для відкриття JDG. I дійсно, спочатку тільки по іншим обставинам можна податися дружині. Через 2 роки при подачі на наступну карту вона зможе податися по возз’єднанню і там буде більше опцій щодо роботи.

Дякую за пояснення! А тут такий момент, що наразі дружина працює через український ФОП. Якщо ми таки отримаємо карту побиту по іншим обставинам, і дружина перші 2 роки не матиме права на роботу / відкриття свого JDG, ТА продовжуватиме працювати як зараз (через український ФОП). Наскільки я розумію, це ок, ЯКЩО у неї не буде якихось великих покупок (типу автівки, житла)? Я уявляю, що вона може робити якісь замовлення онлайн, розплачуючись українською карткою (умовно, велосипед / меблі / одяг / продукти). Напевно ж це не буде викликати особливий інтерес польських податкових органів?

З точки зору польського законодавства працювати через укр.фоп це не ок. Але (якщо я не помиляюся) поки що немає для цього ніякого регулювання, тільки якщо самі Ви податковій про це розповісте.

Так, наскільки я зрозумів, варіанти для дружини 2 (якщо не брати до уваги — просто тихо продовжувати працювати через укр ФОП): 1) переоформити відносини з нинішньою компанією через інкубатор (до отримання другої карти побиту, де вже буде можливість відкрити JDG); 2) знайти іншу роботу та йти у штат компанії, яка зробить освядчення / зезволєніє (ще не розібрався який підходить у її кейсі).

І ще одне питання. А чи маю я показувати більший дохід при подачі дружини на карту побиту по іншим обставинам? Мовляв, вона ж не матиме право на роботу..

Тре заробляти не менше мінімуму в місяць, типу «Заявитель + супруга (супруг) или 1 ребенок, или родитель, т.е. иностранец + 1 член семьи — 1200 zl».
poland-consult.com/...​kriterij-dohoda-2022.html

чув, що хоча процедури возз’єднання сімʼї (у кейсі песель + JDG) наразі немає

Якщо песель не укр а звичайний в твоєї дружини то можна.

включати туди дружину у заявку на «інших підставах» (*дружина не є громадянкою України, та про всяк, не є громадянкою росіі / білорусі).

Дружина українця має ті самі права що і українці, тобто їй можна зробити песель укр якщо і тобі можна.

Пошукай на ютубі відео про песель укр, легалізацію. Більшість з тих хто це знімають допомагають з легаліазцією (наприклад «перша віза»). Хто тобі виглядає адекватним і займається тим більше кількох років, до того і звернись за консультацією

Дякую за пораду. Пошукаю відео. Тобто, ви мали на увазі, що дружина може отримати песель тоді ж коли і я, просто на основі того, що у мене український паспорт?
*Якщо це має значення (можливо це може якось вплинути на рішення польських чиновників) — шлюб був зареєстрований на території України, та у дружини була посвідка на тимчасове проживання в Україні, але вона заекспайрилася ще на початку 2022 року.

Не беріть укр песель жінці, бо з ним ви можете отримати купу проблем — вона не зможе податися на карту по іншим обставинам. І потім в ужонді буде колізія щодо наявності у неї песель укр і відсутності українського паспорту (такі кейси я вже читала). Ну і коли закінчиться(а він таки колись закінчиться, бо це тимчасове рішення) песель укр вам потрібно буде щось вирішувати, як легалізувати жінку у Польщі.

що дружина може отримати песель тоді ж коли і я, просто на основі того, що у мене український паспорт?

Так,
Każda osoba, która od dnia 24 lutego 2022 r. przybyła do Polski z terytorium Ukrainy lub poprzez inne kraje w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi w Ukrainie i:
1. ma obywatelstwo Ukrainy lub
2. jest mężem/żoną obywatelki/obywatela Ukrainy, ale nie ma obywatelstwa ukraińskiego lub polskiego,

www.gov.pl/...​uga-dla-obywateli-ukrainy

Якби я зараз їхав в Польщу, я б розглянув можливість зробити harbour візу, можливо там легко дружину підв’язати

Це не так. Зі звичайним песелем жінка може спочатку тільки по іншим обставинам податися. А вже потім по возз’єднанню.
З песелем укр вона б ні на яку карту не змогла податися.

Дозвольте, уточню. Якщо сценарій — власник укр паспорту відкриває JDG, та на основі цього подається на карту побиту, куди також включає дружину на «інших підставах» — то ВАРТО, щоб на цей момент у дружини ВЖЕ був песель? Чи без наявності песелю у дружини — включити її у заяву на карту побиту буде просто неможливо?

Так, варто, щоб вже був. Бо без нього можуть відказати у подачі.
Осі корисні лінки, там розписано, як подаватися і необхідні доки

sobolevbel.github.io/jdg/legalization
checklist.mitin.by

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Цікаво чи є люди які залишились працювати на фопі маючи Песель укр і працюють більше ніж півроку. Які проблеми можуть виникнути у такому випадку? Дякую.

Мабуть, всі на карту побиту подалися, щоб не залежати від песеля.

Такі люди є.
З проблем, якщо ти більше пів року, то згідно з польськими законами ти їхній податковий резидент, тому маєш платити податки зі всіх доходів отриманих як в Польщі так і за кордоном (в Україні).
Прецедентів що когось зловили чи якісь інші проблеми ще не було, і думаю що не буде якщо не купляти квартиру/машину чи щось схоже.

Через інкубатор можна платити 6-8% до ~60к$ включно з соц платежами, далі податки 26%.
Через аналог ФОПа вийде ~17% з обов’язковими соц платежами.
Різниця не така велика, враховуючи курсові проблеми в Україні, тому більшість переходить

Песель звичайний
Профіль зауфани
Відкриття онлайн JDG
Працюємо
Подаємося на карту побуту з необхідним мінімумом (фото, заява, паспорт, сплата) поштою чи особисто, залежить від запису
Доносимо/досилаємо документи кожен місяць
Отримуємо на 1-3 роки карту
Реально податися за тиждень від дати приїзду
Десь у Вроцлаві чи Гданську буде рік, напевно, щоб донести документи

JDG зараз доступно для всіх громадян України, з тимчасовим захистом і без нього.
Знайдіть роботу з б2б контраком, зареєструйте JDG і одразу подавайтесь на карту побиту.
Бізнес Харбор вам не потрібен, то більше для білорусів.
Ще один з плюсів карти побиту по господарчій діяльності: не матимите привʼязки до роботодавця. Нікого не цікавитимуть ваші зміни «роботи» (бо вона вам не робота, а замовник), цікавитиме лише дохід за календарний рік. А карту по трудовому договору потрібно буде переоформлювати щоразу при зміні роботи, а це неприємна і довга процедура.
Всі ті документи в переліку подаються, якщо вони вже є. Якщо ви щойно відкрились, то подаєте те з переліку, що фактично можете подати. В найгіршому випадку дадуть першу карту на рік, наступну вже на три роки, якщо все буде в порядку з документами.

Якщо ви легально заїхали в Польшу, наприклад по ще діючому безвізу, то можна перебувати в Польщі до 4 березня 24го року(якщо діти в школі чи садочку, то до 31.08.24). Ведення jdg для громадян України, які легально перебувають в Польщі можливе, навіть зі звичайним песелем. Можна відкрити підприємництво, через пару місяців подати документи. Далі залежить від воєводства, в тих, які довго розглядають справи — доносити інвойси регулярно і додавати до справи.

І цій группі багато питань розглядають з приводу легалізації www.facebook.com/groups/2093143500817217

Якщо є гроші то зверніться до помагаторів, гугліть «допомога з подачею на карту побиту».
Песель в будь якому випадку треба робити (навіть якщо не укр).

На форумі вам мало чим допоможуть бо все міняється відносно часто

Дякую, теж думала над таким варіантом.

Ви не можете легалізуватися по дожному з двох пунктів які ви описали. Бо вам потрібен дозвіл на роботу. Песель УКР його дає. Але ви не має те цього статуса.
напристіше це все таки зробити цей песель. Хоча б спробувати треба.
Якщо ні то треба робочу візу робити мабуть. не кожен роботодавець захоче це робити

Чому не можу? ФОП точно зараз можна відкрити просто на основі свого українського паспорту.

Как Вам и ответили: Вам нужно право на работу, а у Вас его нет. Вы в статусе туриста. Ваш единственный вариант — рабочая виза. (Если мы упускаем temporary protection)

Не вижу нигде в документах этого требования. Вот, например, poland-consult.com/...​cherez-biznes-gov-pl.html

Для початку потрібна авторизація на порталі biznes.gov.pl. Виконати її можна за допомогою профілю зауфани. Нагадаємо, що українські біженці отримували його разом із PESEL UKR.

Это цитата из документа, ссылку на который вы привели.

Це один з варіантів. Авторизацію можна пройти використовуючи банківську апку.

І там нижче пише що іноземцям без песеля укр треба отримати песель звичайний

Там процедура отримання песель не описана, тож тут я — пас.

Не вижу тут ничего, что не даёт мне право на работу. Обычный Песель для авторизации я без проблем могу получить.

А как это делают? Из тех процедур, что я вижу в интернетах, нет «без проблем». Нужна прописка, например.

Якщо є договір оренди житла, то прописка робиться за 10 хвилин

Идешь в ужонд в своем городе, заполняешь заявление и получаешь песель (обычный или УКР). Никакой аренды и тем более прописки раньше не требовали. Только загранпаспорт. Многие прописку кстати вообще не делают.

Это не так. На данный момент все граждане Украины могут работать официально и открывать JDG без дополнительных разрешений, при условии что они находятся легально на территории Польши.
И вот как раз те, у кого безвиз закончился после 24 февраля 2022 года, находятся легально до 4 марта 2024 года.

про це багато говорять в укр сегменті інтернету. Але я не бачу підтверджень в реальних польських документах.
в мене друджина втратила статус укр бо виїхала більше ніж на 30 днів. повернулася по безвізу і прикордонники сказали виїхати з польщі до 90 днів.
чітких законів там зараз немає. кожег чиновник трактує по своєму. все звелося просто до везіння, чи попадеш на хорошого чиновника чи на поганого.

Якщо про працю без дозволу, то це ще було у уставі 12 березня 2022 року.
Щодо легального перебування до березня 2024 року, то це було у уставі цієї весни. Але так, там не зовсім зрозуміло з тексту які категорії окрім статусу УКР підпадають під неї. Хоча були якісь роз’яснення від польської влади, після яких і вважають що всі українці можуть лишатися у Польщі до березня.

Але я не бачу підтверджень в реальних польських документах.

Підтверджень чого конкретно не бачиш?

Того, що українець заїхав у польщу по безвізу може бути там законнно більше 90 днів. Всюди пишуть «українці які ллегально перебувають в польщі згідно спецзакону можуть те і се.» . А в спец законі написано, що треба приїхати і протягом 30 днів отримати песель. ТОбто неясно чи можна бути без песеля

Ось що мені відповіли на консультації " Доброго дня!
Наявність статусу UKR не є обовʼязковою.
Якщо дні вашого безвізу закінчаться на території Польщі, то згідно з законодавством (sip.lex.pl/...​rojnym-na-19216115/art-42) вони будуть продовжені до 4 березня 2024 року."

це те що я шукав. Дякую. тепер точно будем знати, що перебування легальне. Бо всі говорять, але не було посилання на реальні закони і постанови

Виїжджала в Україну чи іншу країну? На якій підставі відмовили у в’їзді якщо безвіз був? Дякую.

Виїзджала в Болгарію. Назад в Польщу пустили, але по «безвізу». І тепер неясно, чи можна бути в польщі більше 90 днів чи не можна. Чіткої відповіді не можемо отримати. Однозначно, якщо виїде то назад вже точно не пустять. Але чи можна бути довше 90 днів так і не отримала чіткої відповіді.

Немає такого везіння є закон. Якщо у Вас немає дозволу на перебування то це депортація(але зараз українців не депортують). Якщо немає дозволу на легальну роботу, то у Вас немає дозволу на роботу а не перебування це різні речі. Везіння є частково на кордоні, але якщо немає підстав то не пустять, скільки б його не було, і з безвізом вам все правильно сказали. Приділіть трохи часу на вивчення порядків країни в якій живете.

Фактично так. Питання лише в тому чи буде якась санкція для неї і дітей якщо вони будуть в польщі довше 90 днів

На який час виїхала дружина? Чи мала безвіз коли виїжджала?

Виїхала більше ніж на 30 днів. Десь 40. Про безвіз не знаю.
Але її ситуація вирішилася. Вона подала звернення до ужонду і вони відновили песель. Типу в ручному режимі розглядали 10 днів і таки вернули.
Так що ця проблема вирішилася

А если начать работать по безвизу, насколько я понял там работодатель должен просто уведомить о рабочем контракте? И потом сразу податься на карту побыть
poland-consult.com/...​vizy-dlya-ukraintsev.html

Бо вам потрібен дозвіл на роботу. Песель УКР його дає.

Песель укр його не дає.
Дозвіл на роботу дає громадянство України.
І це точно так, бо я так працюю, песеля укр не маю (приїхав за тиждень до війни по безвізу).

Впевнений що і JDG теж без песеля укр можна відкрити

і досі не оформлювали ні песель укр, ані карту побиту?

Если приехал до войны и находился все время в Польше с момента приезда, то песель УКР никто не даст. Потому что основание для него это штамп о въезде после начала войны.

Подався на блюкард, вже майже рік чекаю)

Дадуть Вам той Песель, не переживайте.
Моя ситуація: виїхав в 2022, на території ЄС в 2022 був може тижні два сумарно.
В цьому році був в Польщі, перетинав кордон в аеропорту Кракова, через 4 дні ЄС покинув.
Три дні тому перетнув кордон з ЄС в Нідерландах.
Вчора у Вроцлаві отримав PESEL зі статусом UKR. Процес максимально простий: заповнюєш анкету, жінка з України, яка працює в ужонді її перевірила, зробила потрібні ксерокопії ксерокси та підказала де краще зробити фото (там потрібна одна фотографія).
Черги майже немає. Упорався може за годину, максиму півтори і то, півгодини робив фото.

Дякую, буду пробувати. Мабуть, залежить від інспектора, що видає. Бо є знайомі, яким з таким же кейсом не дали або не відновили цей статус.

Може від міста залежить. Якщо в одному місті не вийде, спробуйте в іншому.

Плюсую, знаю вже кілька кейсів від реальних знайомих у Вроцлаві, вони теж певний час після 24.02 жив в інших країнах (ЄС/не ЄС).

Ось один з них: Друг мав абсолютно такий самий кейс. Він виїхав влітку 2022 і близько року провів в Іспанії/Португалії. Цього літа приїхав до Вроцлава, сходив в ужонд, там отримав PESEL UKR, далі відкрив JDG через помогаторів-бухгалтерів і зараз спокійно собі працює. Наступного року можна буде маючи гарний PIT і іншу історію доходів спокійно податись на карту побиту і закрити питання легалізації на найближчі 3 роки.

Якщо раптом не захочуть робити PESEL UKR — варто спробувати прийти до іншого інспектора або катнути в інше місто, але по ідеї у Вроцлаві з цим проблем немає.

Еще Niebieska Karta UE или виза PBH. В целом то же самое, что карта побыту, только проблем с ними поменьше (нет привязки к конкретному работодателю, проще прыгать по галерам)

Визу PBH можно получать в стране своей национальности — а это только в Украине, к сожалению. В других странах ее нельзя оформить.

Скажіть будь-ласка, чи вийшло податися на каток побиту одразу після відкриття JDG?

Поки що тільки записалися на подачу на карту, бо jdg відкрили неділю назад, дуже довго шукала роботу.

Підписатись на коментарі