Живу наразі у Варні, вже півроку. Район Бріз-Святи Нікола. Море видно із вікна, дуже близько.
З приводу чистоти повітря: воне дійсно чистіше ніж в Україні, немає клубів пилу, тощо.
З приводу чистоти на вулиці: дуже багато сміття, в районі достатньо часто тече каналізація.
Також в нас доволі часто вимикають світло і воду, на цілий день (десь раз у тиждень-півтора).
Із-за вологості може бути пліснява, особливо в ванній кімнаті. Централізованого опалення і газу тут немає (є такі квартири, але це рідкість).
Про підприємництво правда: 10%
Стабільна валюта це плюс.
Стосовно мови, не сказав би, що легка, ні угорська мова, але все ж таки.
Оренда дешевше ніж у Польщі (сам не був, але багато читав, дивився), десь у
Продукти доволі дешеві, якщо порівнювати із західною європою, доволі дорогі, якщо із Україною (десь 30%), із Польщею не можу точно сказати.
Стосовно рузьких бачив всього одну-дві машини, зустрічав одного разу, конфліктів немав. Немає враження, що тут багато русьні.
Із місцевими спілкування практично немає, тому їх позицію не знаю.
Замість висновку: наступного року їду у Польщу))
Мені і дружині Болгарія не сподобалося.
Вже казали, що в Болгарії багато вати. Причому серед місцевих навіть більше, ніж серед понаїхавших росіян.
Була в мене розмова із подібною істотою. Побачив тризуб на футболці і почав розпинатись, що путлєр бог, рассєя впердє, і таке інше.
Сказав йому дослівно «Не здивований, бо ви завжди за фашистів. У 1941 добровільно стали на бік Гітлера, а сьогодні на на бік Путлєра».
Не дуже політкоректно, бо люди там все ж різні, але конкретно це тіло образилося так, що мало в бійку не полізло.
Щодо життя в Болгарії. Відправили мене туди по роботі на зимовку минулого року. Жив із грудня по квітень на Сонячному Березі (Слънчев Бряг). Основні враження такі.
1. Мова більш-менш зрозуміла лише в письмовому вигляді. Нас слух не зрозуміло взагалі ніфіга.
2. Зима тепла, морозу та снігу взагалі не було, але іноді з моря дме такий вітер, що не знаєш куди дітись.
3. У несезон курортні містечка нагадують Прип’ять. Нічого не працює, людей немає, при собі бажано мати болти чи гайки.
4. Сервіс допотопний, на сайт єдиного інтернет-провайдера міста можете подивитись самі: retecomtv.com.
5. Мобільні оператори такі самі, як і провайдери. Поповнення припейдів лише через термінал у салоні в робочий час.
6. Якщо звикли до європейських дрібниць накшталт прокатних велосипедів чи самокатів, велодоріжок, туалетів — то відвикайте.
7. Парковка у несезон безплатна майже усюди де є відповідна розмітка, а це багато де. В сезон
8. Дороги такі собі. Точніше, основні траси без нарікань, але як звернеш куди-небудь, то іноді нагадує Україну.
9. Тимчасово для українців не потрібна віньєтка, зелена карта потрібна.
10. Все відносно дешево, продукти на тиждень для сім’ї із трьох людей приблизно 100 Євро.
11. Житло в несезон знімали відносно дороге аж за 200 євро (студія із додатковою спальнею, 100 метрів від моря), в сезон те саме коштує від 500.
12. Дуже багато наших, навіть українські дидсадки та школи вже є під патронатом UNISEF.
Живу тут вже півтора року, в Софії. Дуже замислююсь над релокейтом в іншу країну. Постараюся описати без пристрасті. Все, що перечислю, стосується по більшій частині саме Софії, в інших містах іноді може бути по іншому.
1. Щодо податків — я досі працюю на українському ФОПі, з цим проблем нема. Болгарські податки залежать від твого доходу. Не пам’ятаю точно, але здається, до 2000 Евро по відсотку розраховується, а далі фіксована ставка.
2. Клімат схожий на український, трохи тепліший. Остання зима була до +20 в січні і лютому. Але місцеві кажуть, що це аномально. Має бути сніг та мороз, але снігу майже не було. Влітку було до +37. Тому якщо знімати квартиру — то тільки з кондером. Жити в Пловдіві — взагалі для тих, хто звик до іспанських спек. Тут завжди
3. Дороги більш-менш норм, але багато вулиць з бруківки, навіть центральних, особливо в центрі та навколо центра. Міняти її на асфальт не збираються. Тротуари тут — це взагалі жах. За один день було таке, що 5 разів підвернув ногу.
4. Я родом з Харкова, і там за останні роки там дуже круто зробили парки, дороги, тротуари. Тут парки занедбані, зарості кругом, часто засмічені. Є пара охайних, але їх треба шукати і вони дуже невеликі.
5. Якщо у вас астма — то їдьте в невеликі міста. Там повітря чище. Софія оточена горами і повітря тут часто стоїть. Вихлопи та дим від курців — привіт.
6. Проблема паління — тут більша половина населення палить. І дуже часто можна зустріти дітей
7. Сервіс тут «на висоті». Настільки, що місцеві заклади не можуть конкурувати з закладами, які відкривають українці. Навіть у
8. Про нормальні сайти та онлайн-обслуговування можна забути. Поповнити інтернет в інтернеті можна тільки на одному кривому сайту, а мобільний — на іншому. Інакше — йди у відділення або так званий «Easy Pay», де зовсім не easy, та іноді навіть питають паспорт, коли платиш за комуналку. І карткою не оплатиш там, тільки нал (по-місцевому «брой»).
9. Відношення болгар до ₚосії та України — 50/50. Особливо старці, що жили при комуняках, можуть бухтіти. Президент тут проросійский. Парламент — проєвропейський, і то частково. З агресією я не зтикався, але іноді може бути і таке.
10. Багато циган та сирійців. Можна просто уникати тих районів.
11. З плюсів відмічу транспорт. Метро доволі нове та красиве, трамваї, автобуси — все ходить по розкладу з
12. Хазяїва квартири, де ми живемо, дуже допомагали перший час після початку війни. І добрих людей достатньо.
13. Мова доволі проста. Я через рік без вивчання міг підтримати просту бесіду. Ті, хто вивчають — ще швидше. Немає відмінків, є часи накшталт анлгійської, але як і там, тут їх всі не використовують.
14. Природа тут реально красива. Гори, ліси, озера, море — якщо є дрон, то розкривається ще більше.
15. Поруч Греція Турція і Македонія, де відпочити можна дешевше, ніж тут.
Занадто велика концентрація «хороших руських»
Із таких країн кажуть в Албанія непогано — там багато наших і мало руських. Хоч не в ЄС, але у НАТО що більш важливо
Xтось апнув цю тему... Бачу, в цій темі був досить активним @Sergejs Borysson, але він зник кудись з самого кінця січня. Ніхто не знає чому він зник й де він зараз?
Xтось апнув цю тему... Бачу, в цій темі був досить активним @Sergejs Borysson, але він зник кудись з самого кінця січня. Ніхто не знає чому він зник й де він зараз?
де він зараз
Стоїть у черзі до загальної пральної машинки у підвалі свого шведського ЖК ))
У LinkedIn бачив його коменти нещодавно
Мабуть просто перерву взяв))
Хтось може мені допомогти зрозуміти, як легалізуватись у Болгарії? Чи всі просто їдуть туди і на Україну фопі сидять? Чи якось криптою отримують гроші тощо?
Приїхати та оформити тз це зрозуміло як. Але як залишитись після ТЗ? Як буде після податкового резидента?
Скорее «свободна професия» или «свободна практика». Хотя это может быть тоже самое что и търговец, с юридической точки зрения
та то я розумію. цікавить на практиці як воно. бо, як відкрити фоп у польщі тонни інфи і це все робити просто самому. А ось, як це у Болгарії — хз
Оформляешь себе миграционный статус, в твоём случае наверное это будет ТЗ. Получаешь «личну карту».
Дальше идёшь в НАП («Национална агенция за приходите», налоговая) по месту жительства. Заполняешь там формуляр на получение статуса самозанятого — выше указано как этот статус называется в Болгарии. Скорее всего потребуют перевод профильного диплома. Если его нет, или если он украинский (может не признают?), то не знаю... Наверное можно доказать профпригодность как-то иначе. Например старыми договорами, инвоисами или ещё как-то. Всё надо переводить, но это недорого как и все услуги в Болгарии.
Через недельку-другую получаешь налоговый номер и начинаешь «фактурировать».
Всё это при условии что по ТЗ можно быть ФОПом, вроде это действительно так.
Есть ещё вариант открыть ЕООД — это болгарский лимитед. Здесь опыта у меня мало. По налогам это вроде теже яйца, что и ФОП. В инете есть много материала как выгодней работать, самозанятым или через ЕООД.
В любом случае имеет смысл нанять бухгалтера/налоговика, как минимум на первое время. С ЕООД точно надо
Був у Софії та Благоевграді — на це просто боляче дивитися. Це не країна з європейськими стандартами життя
На погані дороги, на відсутність світлофорів, на задрипані будівлі. Бідна країна, якщо вже переїжджати — то не сюди, це помітно гірше ніж довоєнна Україна
Ви не перший, від кого я це чую. Але я все ще не можу для себе пояснити. Болгарія за gpd per capita
Справедливості заради я бачив що там багато чого будується, але напевне старт в них був значно гірший за Україну тому вони зараз наздоганяють лише. Вцілому я не розумію навіщо розглядати Болгарію коли є Польша
Я щиро люблю Польщу і регулярно відпочиваю там, але ж зима в північній Європі — то журба. Я розумію, чому автор дивиться в сторону Болгарії. Вочевидь тому, що країни Середземномор’я відчутно дорожчі для життя, а сонце взимку не заміниш вітаміном д в пігулках.
Не знаю, я ось під враженням від +35 в Парижі точно би обрав холодну зиму а не тепле літо
Там же спекотно дуже. Чув в Іспанії декілька сотень людей померло рік тому. Не думаю що в Португалії краще зараз
Ну так, в новинах було що від рекордної спеки багато померлих. 40 + градусів якщо людина стара та без панамки
. 40 + градусів
здається при 52+ градусах згортається білок в крові і вона стає як желе, відповідно серце зупиняється. На сонці може і більше напекти.
Польщі смог. хоча в Болгарії теж але менший))
Що, аж в Україну той смог завіва, нащо носитися з ним в кожній темі? вже ж пояснювали що смог залежить від морозу, а його майже нема останні зими і тому особливо не палять венгль’ і він локалізований навколо кам’яниць, біля новобудов смогу майже нема. Мапи забруднення повітря не дуже адекватні бо вимірювальні станції натикані в найбільш забруднених районах і вони вимірюють тільки певний вид забруднення, не думаю що в умовній Португалії чи Хорватії з цим заморочуються, а там локальне забруднення може бути не меньше, просто не вимірюється.
З 2025 року запускається програма заміни вугільного опалення на електричне.
Вам вже писали люди з Кракова і Вроцлава що реальний смог в цьому році був буквально
Що, аж в Україну той смог завіва,
Смог не може надути.. смог появляється тоді коли вітру якраз нема... це тобі не пісок сахари.
смог залежить від морозу, а його майже нема останні зими і тому особливо не палять венгль
З чого б це раптом перестали палити вугілля? нема морозу? так що — жити при +1 вдома чи як?
Електростанції зупинили?
Чому тільки в мороз? смог є тоді коли нема вітру... мороз не мороз це нічого не міняє особливо.
станції натикані в найбільш забруднених районах і вони вимірюють тільки певний вид забруднення
Ну тобто всі райони — найбільш забруднені? чому немає різниці між тими датчиками?) може тому що якщо нема вітру то смог рівномірно розповсюджується по всіх території?)
не думаю що в умовній Португалії чи Хорватії з цим заморочуються, а там локальне забруднення може бути не меньше
Перш ніж не думати — ти поцікався... В Португалії такого бути не може через великі вітри.
В Хорватії таке в центральній частині і місцями побільше Польщі... особливо Загреб — фактично як Краків.
Ну наче сьогодні в мене на півдні Польщі 20 градусів, але повітря в апці 108 зайчиків забруднених.
Вцілому я не розумію навіщо розглядати Болгарію коли є Польша
Прикольно, що ще півроку тому люди дійсно вважали поляків друзями
Болгари теж не друзі, кожен сам за себе. Але країна так собі, Польша значно краще
у польщі треба інтегруватися, а у Болгарії не обовʼязково, там дофіга експатів та пенсіонерів з різних країн Європи і не тількі. якщо нема дітей, купив собі два будиночка — у горах та на морі і живеш життя
Слушай, почему другие страны должны ставить интересы другой выше своих собственных?
Приютили, навалили кучу оружия и выпускают для последующей передачи — скажи спасибо.
Для уникнення розчарування треба уникати ілюзій. У всього є межа і у дружби також. Гарні друзі, які вміють дружити, це знають і не сідають на голову.
Прикольно, що ще півроку тому люди дійсно вважали поляків друзями
Цирк на дроті. Та навіть твої найближчі сусіди за парканом не обов’язково тобі друзі, про які узагальнення взагалі може йти мова?
При совку це була майже єдина доступна «заграница». Ось багато ментально застрявших у срср людей туди за звичкою і їздять і готові витрачати на це багато бабла
Розумієте, що давали не на всіх заводах, й давали по лінії профспілок. Іншими словами, щоби отримати «путьовку» по-перше треба було працювати там, де їх розподілили профспілки, по-друге «путьовки» не давали, якщо хтось раніше працював на «оборонку» чи якщо чоловік/жінка працювали на «оборонку». Серед громадян СРСР теоретично поїхати профспілковою «путьовкою» могли небагато хто. Вашим батькам пощастило.
І що ? Теза була «єдиний доступний закордон», в Іспанію не було путівок взагалі, а в Болгарію успішним були. В геленджик теж не усім давали чи у сочі. До речі завод був у структурах Мінсередмашу, покруче «оборонки» у деяких аспектах, але наявність Козлодую відкривало деякі двері :)
«Не Болгарієй єдиной». Знайомі моїх батьків їздили по «путьовкє» в Сопот (Польща), інші до Карлових Вар в тодішню Чехословаччину...
Ви ж розумієте, що порівняння «знайомі батьків» vs «мої батьки», то не дуже 😂
Я казав що майже єдина доступна. Так були ще дружні країни соц блоку, до яких виїсжали громадяни срср, але із кількості знайомих Болгарія була топчиком у проретаріїв. Чехословаччина це взагалі для еліти
Яку не узяли офіційно тільки через те, що занадто багато репарацій Грекам була винна. А так судячи із історичних статей це майже як Білорусь зараз
Це єдиний спосіб на доу припинити отримувати сповіщення по темам, які тебе більше не цікавлять.
Це єдиний спосіб на доу припинити отримувати сповіщення по темам
видалити профіль?
якщо нема простішого варіанту, щоб не отримувати сповіщення, то я дуже здивуюся такому UX від dou
Так в листах сповіщеннях внизу є лінка щоб відписатись. Завжди так роблю
Якщо коротко то ні.
Совок і дев’яності. Розруха, проституція, сміття.
Жив взимку у Варні. Також часто бував у Бургасі, Софії, Старій Загорі, Русе і Светі Власє (тобто по суті скрізь по країні крім пловдіва).
Всього провів близько 9 місяців в країні.
З плюсів — недорого і спокійно. Особливо біля моря.
В Болгарію треба переїжджати хіба шо з Румунії.
А що, в Румунії ще гірше? Був там років 4 тому як турист, Бухарест не зайшов особливо, але не сказати що все дуже погано
З точки зору статистики Румунія багатша за Болгарію, але на Румунію просто боляче дивитися.
Придатний для життя регіон — тільки гірський район трансильванії (Бран, Брашов) і можливо зовсім трошки Тімішоара.
Все інше це просто жах і депресія. Нуті крім того зовсім незрозуміла і досить важка для вивчення мова.
боляче дивитися
— румуни те ж саме кажуть про Болгарію. Клуж-Напока, місто на 300К населення, 2 величезних торгових центри (вщент забиті відвідувачами), не рахуючи тих що поменше. При цьому наприклад в Запоріжжі, під мільйон населення, великих ТЦ нуль.
З яких пір наявність великих торгових центрів стала ознакою хоч чогось?
Навіть у нього в рейтингу здається нічого про торгові центри не було :)
О, в контексті недавної заруби про Арланду, забавно подивитися на як писав Іван про Клуж:
Мощний аеропорт, есть куда путешествовать
Прямі рейси з Клужа:
www.flightconnections.com/...ghts-from-cluj-napoca-clj
При чому 90% прямих рейсів це сраний візейр 🤦♂️
В топ-100 аеропортов європи його щось не знайти.
Потужно :)
Для міста з населенням 300К дуже непоганий аеропорт і вибір рейсів. І що такого поганого у віззеір ?
візейр лоукост із всіма наслідками цього — незручні аеропорти прибуття, незручий час, жодних стиковок, тісні салони, часті затримки, жодних додаткових сервісів, які іноді потрібні.
Само по собі в візейрі як додатковій альтернативі нічого поганого нема. Але зовсім інша картина, коли не існує інших варіантів крім візейра.
жодних додаткових сервісів, які іноді потрібні.
По типу нормального расположения аренды авто))) В клуже европкар прямо в терминале)))
Я то писал не только про аэропорт))) Куда ты можешь поехать из Стокгольма даже не за два часа, а за
Но не в Будапешт и не в Белград)))
Ну и вот такие вот штуки там в часовой доступности
maps.app.goo.gl/R8V31SQz5Dzc9LKL8
Но не в Будапешт и не в Белград)))
Ну это тоже такие себе плюсы конечно)
Я щось тільки не розумію нафіга із Стокгольма їздити в жопу потипу Белграда? Щоб шо?
Ну як варіант, полікувати зуби, нє?
Тай просто відігрітися на сонці та поїсти нормальної їжі, а не отого шведського хрючева.
Теж так.
А ще як МРТ треба, так то взагалі краще зрпзу померти в отих Швеціях.
Ось тільки б ляпнути :)
Плати 300 євро і роби своє МРТ чого хочешь і коли хочешь без будь-якого направлення від лікаря
www.scannakroppen.se/valj-undersokning
А, ну добре якщо так. Я просто зі свого експіренсу в ЮК знаю що якщо лікуватися, то краще їхати кудись в східну Європу. Дехто навіть в Україну їздить, а потім за якимсь чортом в те ЮК переться, бо там рівень життя високий, ага.
Ну звичайно черги теж у нас як і в ЮК. І якщо заплатив податки, і тобі лікар призначив — то доведеться чекати якщо хочеш це безкоштовно.
Але якщо хочеш швидко — то приватні альтернативи за свої гроші існують, це не те що їх нема.
Плюс у нас є додаткові приватні медичні страховки, в яких покривається обслуговування в приватних закладах, візит до лікаря-спеціаліста протягом тижня, якщо якась операція — то до місяця. І це недорого.
та і в стоке вистачає. З такою кількістю арабів і тих самих балканців :)
Там навiть моря нема. Їжа — свинина на свинині, був двiчi, кругом реклама газпрому та будiвлi совок-стайл.
Лікувати зуби в Стокгольмі дорого тільки перші 300 євро на рік, далі ціни доволі нормальні. А дітям так взагалі безкоштовно.
А іжа в Стокгольмі як раз дуже ок capitalofgastronomy.se/en
Cкоріше як раз в Белграді хрючево буде.
А що не так в Швеції з їжею? В тих закладах кафешках і ресторанах в Стокгольмі, в яких я був, вся їжа була смачна, чого не можу сказати про деякі з інших країн.
странно что Будапешт не назвал жопой)) это был бы окончательный диагноз.
В Белград едут за отличной балканской едой, атмосферой и дружелюбными людьми вокруг. А если еще знаешь немного традиции и местный язык, то вообще бомба.
Так же как и в любую балканскую столицу. Конечно после вылизанного стокгольма все вылядит подзапущенным, но атомсфера и люди вокруг решают.
Ну Будапешт хоч красивий в центрі. Белград як місто — натуральна жопа. А населення ватне трохи більше ніж повністю.
Белград як місто — натуральна жопа.
Ну хз, мені сподобався замок в центрі. Атмосферний і гарний вид відкривається. Також балканська кухня це просто вау. Але я до війни був. Зараз хз, що там по русні
Замок добрий, дружина ще замовляла духи купити у якогось вiдомого старого мiсцевого парфюмера, таки сподобалися. Кухня смачна, так, але на мiй погляд не дуже вiдмiнна вiд iнших пост-османських краïн та важкувата. Грецька, наприклад, трошки меньше давить на чисте м’ясо. На узбережжi Адриатики також трохи рiзноманiтнiше.
Дуже багато знайомоï радянськоï архитектури, кондерiв та балконiв, прилiплених як попало, по домашньому)
Зачем добровольно ехать к ватанам? Есть же Хорватия, Румыния и Болгария рядом
Так же как и в любую балканскую столицу. Конечно после вылизанного стокгольма
Відкрив гугл мапс і навмання ткнув в першу ліпшу вулицю на дейякій відстані від центру, щоб подивитись як воно там в людей
www.google.com/...!7i16384!8i8192?entry=ttu
Що ми бачим: торішнє листя, похилившийся парканчик з сітки, сміттєві баки, парковка на піввулиці і старий лексус.
Вибачте, але ваші оті стереотипи вже на вуха не налазять.
Я вже зрозумів, бо далі йде жила вулиця і там посеред вулиці не паркують. То парковка для другої машини в родині)
Неподалік приватний сектор
www.google.com/...!7i16384!8i8192?entry=ttu
Архітектура з контейнерів це жесть.
Димар натякає на чисте повітря і звеншення викидів со2 взимку.
Далі дивитись не буду, нехай воно залишиться вилизаним містом.
Не знаю такого. Але контент генерую сам. Так от — на гугл мапсі намальований срач і крапка.
Нє, він зайнятий у інший темі — рекламує своє створіння накшталт чергової low-code плвтформи))
Тим часом, на деякій відстані від центру Бєлграда:
www.google.com/...!7i13312!8i6656?entry=ttu
Згоден, старий Лєксус тут так само кинувся б в очі.
Ну так ніхто ж і не каже що там все вилизано.
Звичайний постсовок, як і в Україні, тай усе.
Ну ти ж писав
Мощний аеропорт
А насправді аеропорт десь на рівні сраної Скавсти звідки теж тільки лоукости літають. І там теж європкар в терміналі, радість то яка :)
Можна поïхати в аеропорт на автобусi, нiкуди не летiти, а взяти машинку, хитрий план)
я так думаю що на шатлі від літака візейра до термінала можна їхати довше ніж до рентала в арланді :)
Вот что я писал:
«Местоположение для путешествий, наличие мощного аэропорта рядом»
Аэропорт в стоке безусловно лучше Клужа (даже несмотря на упоротый рент), но локейшен печален.
Із аеропорта Стока ~2 години до хабів — 15 рейсів на день в Лондон, 9 в Амстердам, 7 у Франкфурт. І тобі відкриті далі прямі рейси в будь-яке місце світу. Удачі з візейром :)))
А який там рент машин взагалі до жопи. Коли в місті живеш рентом в домашньому аеропорту не користуєшься.
Ты читать умеешь?)))
Аэропорт в стоке безусловно лучше Клужа (даже несмотря на упоротый рент), но локейшен печален.
ну так, в плані саме автоподорожей із стокгольма дійсно печальний, якщо в порівнянні з Мюнхеном, Цюрихом чи Женевою. А в порівнянні з Клужем — одна фігня.
Я б ще розумів ти б за Загреб топив би — там і правда і місцеположення дуже вигідне, і місто хоч і теж провінційне, але хоч на місто схоже.
Та причем тут мюнхен или женева или загреб. Клуж все равно удобнее для автопоездок, хотя бы тем, что он находится в континентальнйо части. И не нужно искать паромы или пилить до континента два дня.
Ну ок, от Клужа до Белграда 6 с гаком часов пилить. Это точно поездка на выходные или может лучше самолетом?
самолетом надо логистику решать — чемоданы, доехать до/от ажропорта, сдать.получить багаж в итоге выходит не сильно меньше 6 часов, но с кучей неудобств.
опытным путем я выяснил, что до
надо логистику решать — чемоданы,
для короткой поездки ручной клади достаточно
что до6-8 часов удобнее на авто
Ну это твоим путем. После
А скоро еще обратно столько же, удовольствие ниже среднего, в короткой поездке основное время получается за рулем.
Нахера? Порулить, чтобы порулить?
для короткой поездки ручной клади достаточно
с ребенком?
После6-8 часов за рулем я точно не пойду окрестности рассматривать
после 13 часов за рулем и прохождения границы я пил пиво с Ковалем))) эх, были времена))
Нахера? Порулить, чтобы порулить?
Мне нарвится сам процесс поездки на авто.
И не нравится тягать чемоданы и менять кучу траспорта для самолета.
с ребенком?
А то с детьми не летают? Маленький чемоданчик на колёсиках, на которого ребёнка можно и верхом усадить. Чем там большой чемодан забивать?
Мне нарвится сам процесс поездки на авто.
Это я давно понял, что тебе порулить, как Турко про океан поговорить) но это сильно специфично. Я б ещё понял поездку на кэмпере
ну можливо трохи зручніше — можна в теорії доїхати в альпи за 1 день, хоч і напряжненько, чи знову ті ж татри-карпати поряд. Але різниця не принципова.
Якщо вже дивитися якісь маленькі провінційні недорогі містечка з зручним місцеположенням, то Братислава, Брно, Загреб явно зручніше і дають більше цікавих варіантів ніж кататися по Румунії, Сербії і Болгарії.
Братислава, Брно, Загреб явно зручніше і дають більше цікавих варіантів ніж кататися по Румунії, Сербії і Болгарії.
С жтим никто не спорит, Цюрих или Милан еще лучше в этом плане. Но речь идет о Стокгольме и Клуже.
Так це нема сенсу порівнювати. Клуж — село в 2 вулиці і 3 айті галери на задворках європи — і географічно, і політично, і економічно, і цивілізаційно.
Стокгольм — одна із європейських столиць у всіх вищеперерахованих аспектах, хіба шо теж географічно віддаленна від інших європейських міст. Але тут як раз в допомогу нормальний аеропорт, який повноцінно зв’язує його з європою і іншим світом. Із мінусів хіба шо незручний рентал в Арланді, ну якось можна пережити :)))
Ну ще є Бромма і Скавста для любителей аеропортів прям як в Клужі :)
мы обсуждаем автопутешествия, а не авиа. ужэе ж выяснили что арланда — топ, а авиаклуб клужа — флоп)))
ну так з автоподорожами все зрозуміло — і звідти і звідти до цікавих місць треба летіти. Хіба шо для любителів Белграда в Клужі буде краще.
Хоча теж залежить — із Скавсти літає Візейр в Белград. 1 година до аеропорта, 1,5 години в аеропорту, 2,5 години льоту, там вийшов відразу взяв рентал в паркінгу в терміналі. Квиток 100 євро раундтріп, 5 годин і ти в Белграді і вже пьєш Апатінське з домашньою балканською кровяночкою.
Із Клужа 7 годин тільки по гуглмапс, а ще з зупинками по дорозі.. таке.
Із Клужа
я прямо сейчас сел а авто и поехал в Белград, без поиска и покупки билетов на непонятную дату и время.
я прямо сейчас сел а авто и поехал в Белград,
Время пошло xD
Ось до речі коли дивився квитки в Белград згадав іншу особливість Візейра, яким останній раз користувався ще в Україні — це рейси по напрямкам
На щастя я лiтав не вiзом. Пiпл у лiтаку доволi колоритний, стiльки спортивок адiдас за раз ще не бачив
в районе 30. Текущей машине чуть больше полутора лет и 47 пробег уже.
Солидно, примерно как полтаксиста)
Та это обычный пробег если по выходным выезжать с семьей и среди недели офис-магазин, и не сидеть дома безвылазно.
Я вот сыч по меркам евро-уравниловки и за год пробег пассатика —
Ну как сказать, у нас 15к средний по стране. У меня и того меньше, в офис на машине ну нафиг, это ж Амстер, посреди недели что-то докупить, в 500 метрах несколько магазинов. Дальше Тироля и Дании на этой машине не ездил. Ездил на ЮБФ через Швейцарию на прокатной в 2020, но то надо длинный отпуск и остановки по пару дней, чтоб не превращалось в ралли, да и спина не в восторге.
Когда-то сдуру 24 часа за рулём провел с весёлыми приключениями, 2мя гнутыми дисками и поисками шиномонтажа в ипенях Харьковской области в 2 ночи, больше к этому не готов. Ну и у жены ещё прав нет, только собирается учиться.
Теоретически обсуждали вариант взять кэмпер и по Норвегии неспешно покататься, но пока это проджекты.
Я в местный магазин хожу пешком, но иногда езжу и в Био магазин и в кауфланд. Они дальше находятся, 20 и 35 минут на велосипеде соответственно :-)
В этом году большой вклад внесла поездка на море — 1800км в один конец. Мы полюбили путешествия на авто от места к месту.
Детские развлечения тоже не близкие. Ганноверский зоопарк — 40км в один конец. Оленей покормить — 80км. Парк птиц, парк серенгети — 100км. Горы 90км. В общем за викенд у меня бывало и 350км получалось :-) но сейчас я не езжу на велопокатушки в байк парк, он 50км в одну сторону от дома. Тогда пробег за год точно больше 20к будет.
Мы без мелких детей. Олени и шотландские дикие коровы у нас поближе в дюнах, но хрен их покормишь. В ковид объездили много городов в так называемых тупых поездках. Погулять по пустому центру, съесть кебаб на вынос и домой xD.
В Бельгию и Германию проникали почти как советские разведчики, осторожно и с непалевным парашютом за спиной, соседи нас не любили (
Погулять по пустому центру, съесть кебаб на вынос
Прочитал как «кебаб с крысой» и только с второго раза прочитал правильно :-)
О, кста, а у вас есть такая штука как mobility budget?
У нас встречается такая прибавка к зарплате, направленная на решение транспортных вопросов любым путем как-то вел, ОТ, машина, включая лизинговые платежи. Хитрость в том, что использованные деньги не облагаются, а неиспользованные облагаются как бонус, то есть по максимальной ставке.
Жене ща начнут платить 500 евро, это считай бесплатный лизинг авто можно замутить
О, кста, а у вас есть такая штука как mobility budget?
У нас встречается такая прибавка к зарплате, направленная на решение транспортных вопросов любым путем как-то вел, ОТ, машина, включая лизинговые платежи. Хитрость в том, что использованные деньги не облагаются, а неиспользованные облагаются как бонус, то есть по максимальной ставке.Жене ща начнут платить 500 евро, это считай бесплатный лизинг авто можно замутить
Вроде есть, но возможно в другом виде... Я знаю про 2 системы: это покупка, например, велосипеда, с брутто зарплаты и вторая — в налоговой декларации можно попросить вернуть налоги связанные с работой.
Ну на велосипеды схема есть, типа раз в 3 года новый вел до 700 евро, это чуть другое. Транспортные контора может компенсировать, а может и нет, тогда возврат с налогов, если до работы 10+ км, ну или контора может заявить, пофиг как добираешься, вот тебе 21 цент на километр и ни в чем себе не отказывай, что даже ОТ нынче не покрывает.
Очень многие компании у нас дают компани кар. По сути оплачивают лизинг любого авто до определенной суммы. Также часто встречается топливная карта)))
Компани-кар да, но это имеет существенные налоговые последствия, если использовать не только для работы. Поэтому у нас электрички и выстрелили, что в качестве служебного авто это было очень выгодно, сейчас меньше.
Это вас так бомбит от осознания что мой ваг вас тут всех переживет))
бачив тойоту пріус на якой вже 450т міль і воно їде ! ваг за такий період взагалі у оксід заліза перетвориться
Куда ты можешь поехать из Стокгольма даже не за два часа, а за5-6?
Он может взять лодку и отправиться в плавание
Или на лыжах по лесу
Или на велосипедах
Или просто хайкинг, даже с палаткой
Я про то что не всем надо
Ну и вот такие вот штуки там в часовой доступности
Может кому то достаточно тихой жизни рядом с природой :) без суеты посещения сотен разных интересных мест :)
я просто не знаю що він мав в сенсі. Якщо природних заповідників тільки в межах стокгольма декілька. Типу такого goo.gl/maps/9fZV7nn1rz4g3MUq5 — для хайкінга або маунтін байка, особливо коли з дітьми — ідеально.
Це не рахуюючи 30 000 островів архіпелага, на човні припливаєш на острів де нікого більше нема.
Якщо в сенсі гір, то так, за горами треба їхати або на північ, або в Норвегію.
Таких заповедников и лесов полно в любой стране, где можно и хзайкать и байкать и палатку ставить. И все эти места на 90% одинаковые)))
Найди 10 отличий:
goo.gl/maps/QV4YvCXMg9Ny7tk17
goo.gl/maps/VDE519RuqRvLd58J9
goo.gl/maps/vKvAsniuQAMVBbHa8
goo.gl/maps/siStB6Yb5DPTSTde7
goo.gl/maps/nbs2o1txoWP9VZsXA
Це не рахуюючи 30 000 островів архіпелага, на човні припливаєш на острів де нікого більше нема.
кроме холодного несоленого моря. часто плаваешь на острова хоть летом? а зимой?))))
Якщо в сенсі гір,
В смысле не просто гор, а красивых и интересных мест. Просто в горах таких мест всегда нанмого больше.
Мы уже с тобой смотрели места вокруг Стока, куда можно на выходной с ребенком поехать. По сути кроме зоопарков (которые реально круты) выбраться некуда.
Та то ти просто не знаєш нічого :)
Ну ось на минулих вихідних наприклад поїхали з дітьми на екскурсію в одну із королівських резиденцій goo.gl/maps/PR6ymqdGDdn9TaC67
там дуже приємне красиве старе туристичне містечко на воді. Красивий замок 15 сторіччя.
Ще старий залізничний вокзал з екскурсійною поїздкою на паровозі.
www.oslj.nu/en-GB
Дітям як раз таке все дуже подобається. Без всіх цих толп туристів і кілометрових черг як в великих спеціальних парках розваг.
Потім до речі було як раз по дорозі — спеціально проїхав подивитися на будинок нашого прем’єр міністра :))) - там теж таке приємне місце, стара красива церква з великим парком з видом на воду www.google.com/...!7i10000!8i5000?entry=ttu
А потім ще по дорозі додому заїхали на майданчик дитячий goo.gl/maps/QVhS2eL62qtATR7h6 — прикольний такий, дітям сподобалося. Думаю в Румунії з Сербією наврядчи схожі є :)
а в інщий день як раз каталися на кораблику на один з островів архіпелагу близько до центру goo.gl/maps/fwv3HW6DbQGTvgjWA
Мені сподобалося пиво із сістембулагета з пивоварні яка як раз на цьому острові, захотілося скататися на дегустацію до них.
Мені як раз не подобаються якісь великі розважальні парки чи популярні туристичні місця, в яких завжди купа народу і черги, які часто псують всі враження.
Ну ось на минулих вихідних наприклад поїхали з дітьми на екскурсію в одну із королівських резиденцій goo.gl/maps/PR6ymqdGDdn9TaC67
там дуже приємне красиве старе туристичне містечко на воді. Красивий замок 15 сторіччя.
мы туда тоже спецом ездили месяц назад. ничего особенного в сравнении с европейскими замками. на фотках он выглядит намного лучше, чем в реале. там кстати на пушках надписи на старославянском)))
и на паровозе катались тоже)))
А вот как должен выглядеть замок: goo.gl/maps/bMYsMJXsnRkbAiRt8
С оружием внутри, а не скучпой картинной галереей. А еще в нем проводится офигенный фестиваль весной: www.youtube.com/watch?v=NgrRZxyVBDs
Думаю в Румунії з Сербією наврядчи схожі є :)
на вашей площадке в ебенях парковка ограничена 3 часами)))) в чем логика?))))
вот например в румынии goo.gl/maps/iAHspwhH314sVBSz7
Мені як раз не подобаються якісь великі розважальні парки чи популярні туристичні місця, в яких завжди купа народу і черги, які часто псують всі враження.
для очередй обычно есть специальные пассы. ну и когда таких мест дофига, народ там размазывается и особых очередей нет.
на фотках он выглядит намного лучше, чем в реале.
Мені здається як раз навпаки, фотки не передають атмосферу міста в хорошу погоду.
там кстати на пушках надписи на старославянском)))
Кацапьскі трофеї ще з 18 сторіччя.
на вашей площадке в ебенях парковка ограничена 3 часами)))) в чем логика?))))
Нам вистачило :) Що там робити більше ніж 3 години?
вот например в румынии goo.gl/maps/iAHspwhH314sVBSz7
Вид навколо кльовий. Але до речі оце теж штука про «дешеві для життя місця», де за якийсь парк з 5 фігурками динозаврів, батут і лазалку із пофарбованих покришок платний вхід — з сім’ї з 4 людей 20 євро. Це як би і не дорого, але коли за все всюди доводиться платити, то набігає в суммі зовсім немало. Вже краще за 40 євро в той же DinoPark в Будапешті cходити, там хоч є за що платити.
Мені здається як раз навпаки, фотки не передають атмосферу міста в хорошу погоду.
вохможно я разбалован, но впечатлен не был вообще.
Що там робити більше ніж 3 години?
да много что можно делать. вопрос в том, зачем это ограничение в условных ебенях?
за все всюди доводиться платити, то набігає в суммі зовсім немало.
:D
DinoPark
самый крутой динопарк в котором мы были находится здесь:
goo.gl/maps/BteVbVvscKqztN9W6
вохможно я разбалован, но впечатлен не был вообще.
так отож. Ми наприклад їздили, тому що мій молодший останнім часом явно зацікавився всякими старими будівлями і замками, просить заходити в кожну церкву чи замок. Ну ось і поїхали.
Але мені просто подобається влітку атомсфера у всіх цих примістях Стокгольма типу Ваксхольма, Маріфреда, Сігтуни, Труси, Упсали і т.д. Там просто добре погуляти пару годин, десь посидіти. Але вони майже нічим один від одного не відрізняються.
Але така саме картина всюди в Європі. Ну буде у тебе навколо не 5 замків, а 50. Що воно змінює? Все одно через 5 разів вже ці замки вражати не будуть на якій би горі вони не стоялі, чи який черговий фестиваль в народних костюмах і народними музичними інструментами там не проводили. Зовнішня стимуляція працює тільки перші рази, далі це все приїдається і доводиться шукати свій персональний інтерес в чомусь, а не розраховувати на новізну. Перший раз красиве озеро з пейзажем в Альпах — вау, другий раз інше озеро теж вау, а на п’ятий «ще одне чергове озеро в Альпах».
В цьому плані як раз набагато більше емоцій викличе з’їздити в таке місце раз на рік у відпустку, ніж кататися кожні вихідні.
Але така саме картина всюди в Європі.
нет, и в этом прелесть континетальной Европы. Мы можем выбирать между целой кучей разных городов и мест для поездки на выходной или выходные. И это будут разные страны и культуры.
Неужели для тебя это одинаковые города?
goo.gl/maps/7wYVWh6L129Jz74E9
goo.gl/maps/b3Y8mqmoUZvABSyi6
goo.gl/maps/ZWqzTEexGanYkW8T9
goo.gl/maps/w1Y8BDoFjbkne1hM8
Все одно через 5 разів вже ці замки вражати не будуть на якій би горі вони не стоялі, чи який черговий фестиваль в народних костюмах і народними музичними інструментами там не проводили. Зовнішня стимуляція працює тільки перші рази, далі це все приїдається і доводиться шукати свій персональний інтерес в чомусь, а не розраховувати на новізну. Перший раз красиве озеро з пейзажем в Альпах — вау, другий раз інше озеро теж вау, а на п’ятий «ще одне чергове озеро в Альпах».
Для нас это по другому работает. Возможно потому что действително озера, замки, парки и т.п. очень разные. Нет каких-то паттернов, которыми можно охарактеризовать например альпийские озера.
Хотя возможно если ездить исключительно по замкам или озерам не разбавляя и не переключаясь, то так и будет.
С другой стороны, такое количество интересных мест приводит к достаточно высокой планке. Я думаю ваш Грипсхольм действительно красив, но скорее для людей, которые не посещали
Кохем, Глубока или Кашель.
В цьому плані як раз набагато більше емоцій викличе з’їздити в таке місце раз на рік у відпустку, ніж кататися кожні вихідні.
просто ездить некуда. поэтому каждая поездка так и воспринимается. без обид.
Дико плюсую, мне нифига не надоедает. Люблю смотреть на шпили, ну а природа всегда топ.
я думаю, що поїздка на вихідні в 400 км в одну сторону — це дуже сильно на любителя. 30ткм в рік пробігу це теж далеко за середніми показниками.
Для більшості поіздка вихідного дня це в межах
Ось мати можливість поїхати своєю машиною на тиждень кудись, коли один день за кермом дає широкий вибір різних країн — це дійсно дуже суттєва перевага тієї ж південної німеччини. Але з Клужем все одно якось не дуже переконливо — занадто там специфічні місця навіть в межах
Тут мова не про те наскільки красивий Гріпсхольм. Я не був в перерахованих тобою замках, але був в парі дестяках інших замках і фотрецях в десятку різних країн європи. Мова йшла про місця для того щоб там провести час з дітьми на вихідних. Таких місць у нас більш ніж достатьно — купа різних музеїв, розважальні центри, великі цікаві дитячі майданчики, зоопарки, акваріуми, ті ж самі історичні споруди типу замків і т.д. В більшості своїй навіть за межі Стокгольма далеко виїзжати не треба. Можливо, вони не вражають своєю унікальністю чи широтою вибора більш вимогливих дорослих, але дітям більш ніж достатньо для повноцінного розвитку і проведення вільного часу.
Звичайно, якщо хочеться саме різномаїття і широкого вибору, то так, Швеція в цілому країна не така, цього тут не знайдеш, і я теж вважаю що тут нудновато, для дорослих так точно. Якщо сім’я хоче кожні вихідні кудись їздити в нове місце типу великого парку розваг, то навколо стокгольма вони дійсно доволі швидко зтикнуться з тим що вже і нема куди поїхати — їх по пальцях однією руки.
Ми наприклад в подібні місця їздимо в основному тільки влітку на канікулах. В холодну пору більшість із них зачинено, та і якось не вистачає часу на вихідних постійно кудись кататися — у всіх різні активітети, плюс домашні справи, плюс зустрітися з друзями, плюс просто хочеться спокійно провести час і відпочити.
И все эти места на 90% одинаковые)))
Ой да, то ли дело очередная врастая башня на площади посреди города или музей с рубашками, которыми 100 лет назад кто-то зад вытирал))
это все можно делать наверное в любом месте любой евространы.
Я имел в виду реально красивые и интересные места.
Может кому то достаточно тихой жизни рядом с природой :) без суеты посещения сотен разных интересных мест :)
тому и будет пофиг на местоположение для путешествий)) но мы же обсуждаем в общем, а местоположение стока не очень.
Дивно порівнювати Клуж зі Стокгольмом. Порівнювати Клуж треба з якимось Івано-Франківськом чи може Кошице.
Але нікуди особливо із Клужа в рамках до 8 годин на машині не доїдеш, ото хіба шо в Будапешт їздити. Тому та ж сама історія що і зі Стокгольмом — аеропорт. А аеропорт в Клужі рівня Жулян до війни, навіть до Бориспіля не дотягує.
Але нікуди особливо із Клужа в рамках до 8 годин на машині не доїдеш, ото хіба шо в Будапешт їздити
Доедешь в другие города и места Сербии, Венгрии и Болгарии. Которые между собой очень отличаются, в отличие от ваших городов.
Якщо б мова йшла про міста Італії, Франції, Іспанії я б погодився. А в міста Болгарії, Угорщини і Сербії хай їздить хтось інший :))
Вона ж входить в романо-геманську групу, схожа на італійську. Наче не повинна сильно вибиватись.
Мова там взагалі п****ць, за все життя не вивчити.
Наче взяли український + англійський алфавіт та додали формул з екселю.
Податки платиш в Україні. Як і в Болгарії та Румунії спокійно працюєш на Укр ФОП. В Афінах з мовою 0 проблем. Від касирів до лікарів і держустанов всі спілкуються англійською на пристойному рівні
Податки платиш в Україні.
Щоб далі що? мати на руках просто чорний нал без його легалізації?
Якщо в тебе вистачило розуму заробити пристойні гроші, то вірю, що вистачить перетворити їх на білі європейські
Слухай ну тут 2 шляхи (для контрактора) залежно вiд майндсету. Комусь норм платити податки в умовнiй Нiмеччинi, вихваляти соцiалочку, тримаючись за умовну стабiльнiсть. Я не вважаю справедливим твердження, що українці якi виїхали через війну повиннi платити будь якi податки за межами України, тому не буду цього робити. Краще вже платити 19.5 в Україну як на мене
Я не зовсім розумію твій поінт — ти вважаєш кращим платити 19.5 в Україні ніж 8.5 в Польщі чи 10 в Румунії чи де там?
Проживаючи в країні більше 183 дні ти стаєш податковим резидентом і повинен платити податок — справедливо це чи ні — але якщо не будеш платити то отримаєш чорний нал в європі і білі гроші в Україні — за які ти можеш теоретично купити нерухомість і продати (заплативши податок ще) — і таким чином «відбілити» теоретично — але це такий собі шлях як на мене.
Проживаючи в країні більше 183 дні ти стаєш податковим резидентом і повинен платити податок
Це все теорiя. Багато грекiв оформленi у Болгарiї щоб не платити податки в Грецiї наприклад. ДумайТе. Шляхи до бiлих грошей рiзнi є в залежностi вiд умов на входi.
чи 10 в Румунії
Там як i в Грецiї та Болгарiї всiм пофiгу на твiй дохiд на укр ФОПi
Цi країни обирають саме тому в першу чергу
Там як i в Грецiї та Болгарiї всiм пофiгу на твiй дохiд на укр ФОПi
Настільки пофіг що ти можеш спокійно класти гроші у їх банк і казати «це з фоп»? і всім пофіг?
А з якими б радив? з українськими? чи як? wise payoneer revolut — вказувати їм всім що ти в Україні чи як? якщо вказати що не в Україні — що хіба не запитають декларацію?
Крипту та кеш. Взагалі сподіваюсь, що swift запрацює рано чи пізно з певними обмеженнями з укр банків
ну кажу ж) чорний нал) — в європі це не варіант. за нього нічого важного не купиш...
Я б не називав його чорним. Ти ж не наркотики продаєш. У всякому разі нал ще досить високоліквідний актив в більшості країн Європи. Якщо потрібно нерухомість купити то варіанти перетворення як писав вище знайти не важко. Були б гроші
А чим пану українські «дочки» великих закордонних банків не вгодили? Укрсіб, Креді Агриколь, (з огидою) Райффайзен, Прокредит?
Бо все одно це український банк, де діють обмеження. Наприклад, не купити долар за гривню онлайн (до останніх днів). Чи не зробити переказ за кордон, а тільки платити картою.
Це ще не беремо форсмажор, якщо не буде працювати банківська система чи закриття того банку.
Так, звісно, ви праві. Але ж ми говоримо про кейс, коли людина десь в Болгарії та порівнює плюси й мінуси укр ФОП та болг ФОП. А, відповідно, може й знімати кошти в готівці в тій самій Болгарії.
Це якщо прибутки не дуже великі і десь в межах витрат (наприклад 3к USD), то взагалі ніяких проблем. І зняти у банкоматі можна і витрачати. Головне щоб ліміт на зняття готівки був більше ніж оренда хати та деякі інші готівкові витрати.
Проблеми лише з суттєвими заощадженнями на укр рахунках, особливо в гривні.
Там всім пофіг що навіть не питають. Звичайно якщо не валізи готівки заносити. Але якщо в тебе вже є валіза готівки — то мені знайдеться знайдеться невелика пачечка для податкового консультанта який розкажу що і як краще зробити. Як казали нижче — ти ж не наркотики продаєш.
Багато грекiв оформленi у Болгарiї щоб не платити податки в Грецiї наприклад
І притому живуть в Греції і не їздять в Болгарію ваще?)
Возможно. Может раз были, для регистрации.
Встречался с болгарами, которые искали фиктивное МЖ, чтобы платить податки по болгарским тарифам. А сами жили где-то в ЮКей, это модно у них, зимой 100% рейсов из Бургаса и наверное 30% из Варны — в Лондон Luton
Они там работают, а не просто живут. Почему то вся Восточная Европа любит гастарбайтерить в ЮКей, хотя те вроде уже не ЕС и не думаю что зарплаты там такие уж хорошие.
По любому стремятся платить болгарские налоги, примерно как украинские ФОПовцы-оптимизаторы. Для этого им похоже нужна какая-то прописка в BG
ну тобто живуть в ЮК і ніхто їх там не замахує з локальними податками?) як же їм це вдається?)
Здається в умовній Німеччині чи Польщі з того моменту коли запрацює система автоматичного обміну налоговою інформацією — варіанту платити в Україне не буде. Бо заплатити будуть вимагати і там і там і ще штрафи додадуть. Польша однозначно про це висловилась а у Німеччині ж їх ордунг.. Дивина якщо Греція чи Болгарія не претендують на додаткові кошти які можуть вимагати з ФОПів згідно закону.
З роадмапу CRS не дуже зрозуміло коли саме той момент настане але він десь вже поруч. Якщо ще не стався.
Якщо ви глибше поринете та почитаєте як саме працює ця система, то зрозумієте, що там не все так просто з цим автообміном особливо якщо Україна вважає вас своїм резидентом. Я з радістю подивлюсь як Польща почне кошмарити ~50к Укр фопів, які досі отримують прибуток
Які джерела порадите для поринання? Бо я двічи пробував розібратися — я стільки не п’ю.. Бухгалтера теж гадки не мають що там да як.
Про які такі 19.5 всі пишуть? А податок роботодавця? Щоб білим Вам на карту прийшла 1к грн, з рахунку компанії знімається 1,46к грн. Тобто податок якщо працюєте по трудовій 46 відсотків.
19.5% не індивідуальний податок,який з грос сплачується. А всі забувають про 22% що роботодавець платить ще на грос працівника :) це якщо офіційне трудове оформлення/біла зп. Ну або якщо навіть мінімалка— податкові рейти однакові.
Ну а яке може бути офіційне оформлення якщо ти закордоном?) кзот?))
22% що роботодавець платить ще на грос це у недосвідчених РПЗ, у досвічених 22% з 15 мінімальних зарплат.
Якби я вирішив їхати з Польщі, то вибирав би країну краще, а не гірше.
Навіть якщо треба змінити клімат.
оплачую ліки і операції, а заощаджень поки що не маю
Не маєш поняття про страховку чи як? може варто?)
Ви як біженці переїхали за кордон? В Словенії та Франції страховку оплачувала держава. Польша як мінімум давала по 500 злотих на ліки.
в Європі страховка трішки по іншому працює і потрібно дізнатись деталі напряму на що можна розраховувати
Якщо просто потусити пару років без інтеграції та дітей то норм країна, якось 7 місяців тусив, дешево все, але сервісів звичних майже нема. У Софію я б не поїхав, щось біля Бургасу або само місто, чи Созополь чи щось між ними. Є міжнародний аеропорт та пару рейсів у ЄС :) є потяг у Стамбул. Море та природа красиві. Головне питання це навчання дітей, бо нафіга їм болгарська у перспективі. Є комерційні школи з англійською, деталей не знаю.
Живу тут вже півтора року, в Софії. Дуже замислююсь над релокейтом в іншу країну. Постараюся описати без пристрасті. Все, що перечислю, стосується по більшій частині саме Софії, в інших містах іноді може бути по іншому.
1. Щодо податків — я досі працюю на українському ФОПі, з цим проблем нема. Болгарські податки залежать від твого доходу. Не пам’ятаю точно, але здається, до 2000 Евро по відсотку розраховується, а далі фіксована ставка.
2. Клімат схожий на український, трохи тепліший. Остання зима була до +20 в січні і лютому. Але місцеві кажуть, що це аномально. Має бути сніг та мороз, але снігу майже не було. Влітку було до +37. Тому якщо знімати квартиру — то тільки з кондером. Жити в Пловдіві — взагалі для тих, хто звик до іспанських спек. Тут завжди
3. Дороги більш-менш норм, але багато вулиць з бруківки, навіть центральних, особливо в центрі та навколо центра. Міняти її на асфальт не збираються. Тротуари тут — це взагалі жах. За один день було таке, що 5 разів підвернув ногу.
4. Я родом з Харкова, і там за останні роки там дуже круто зробили парки, дороги, тротуари. Тут парки занедбані, зарості кругом, часто засмічені. Є пара охайних, але їх треба шукати і вони дуже невеликі.
5. Якщо у вас астма — то їдьте в невеликі міста. Там повітря чище. Софія оточена горами і повітря тут часто стоїть. Вихлопи та дим від курців — привіт.
6. Проблема паління — тут більша половина населення палить. І дуже часто можна зустріти дітей
7. Сервіс тут «на висоті». Настільки, що місцеві заклади не можуть конкурувати з закладами, які відкривають українці. Навіть у
8. Про нормальні сайти та онлайн-обслуговування можна забути. Поповнити інтернет в інтернеті можна тільки на одному кривому сайту, а мобільний — на іншому. Інакше — йди у відділення або так званий «Easy Pay», де зовсім не easy, та іноді навіть питають паспорт, коли платиш за комуналку. І карткою не оплатиш там, тільки нал (по-місцевому «брой»).
9. Відношення болгар до ₚосії та України — 50/50. Особливо старці, що жили при комуняках, можуть бухтіти. Президент тут проросійский. Парламент — проєвропейський, і то частково. З агресією я не зтикався, але іноді може бути і таке.
10. Багато циган та сирійців. Можна просто уникати тих районів.
11. З плюсів відмічу транспорт. Метро доволі нове та красиве, трамваї, автобуси — все ходить по розкладу з
12. Хазяїва квартири, де ми живемо, дуже допомагали перший час після початку війни. І добрих людей достатньо.
13. Мова доволі проста. Я через рік без вивчання міг підтримати просту бесіду. Ті, хто вивчають — ще швидше. Немає відмінків, є часи накшталт анлгійської, але як і там, тут їх всі не використовують.
14. Природа тут реально красива. Гори, ліси, озера, море — якщо є дрон, то розкривається ще більше.
15. Поруч Греція Турція і Македонія, де відпочити можна дешевше, ніж тут.
та іноді навіть питають паспорт, коли платиш за комуналку
тоже самое в молдове...
оплатить комуналку можно только с 10:00 до 11:00, крутись как хочешь (спасибо что каждый день, а не в последний четный четверг месяца). Когда дамочка все забьет — то NFC расплатится нельзя, только физической картой. Если на карте нету first_name/last_name — нельзя. А если все таки есть — покажи паспорт.
В первый раз я дважды переспрашивал у них, действительно ли они являются банком, или я попал в «быстрый кредит»
И отдельно бесят люди, которые приходят либо 50 евро поменять в банкомате (когда вокруг туча обмеников с таким же курсом) либо снять 150 лей (7$)
В болгарии я слышал удобство банков просто «на высоте»
Дуже замислююсь над релокейтом в іншу країну.
В яку? і чому взагалі в Болгарії опинився?
В Болгарію нас вивезла компанія ще до війни.
Але зараз ось теж шукаю, куди релокейтнутися. Поки ще не визначився, теж шукаю.
А як то ти ви умудряєтеся живучи 1.5 року в Болгаріі платитит податки в Украіні?
Та багато хто так живе, сподіваються на те що податкова не дізнається :)
А як вони хоча б в теорії можуть дізнатись, якщо Україна сама не почне надавати інфу? Я теж пів року так прожив, і нічого.
Про Софию еще можно добавить, что на окраине города стоит станция канатной дороги, на которой за полчаса можно доехать до горнолыжных склонов.
Антон , підкажіть будь-ласка по питанню податків , чи подавали ви декларацію на прибуток фіз-особи в Болгарії — оскільки через 183 дні перебування в Болгарії Ви автоматично стаєте податковим резидентом цієї країни ( це з урахуванням того , що працюєте як Український ФОП )
Та не подавав він ніяку декларацію. очевидно же) чорний нал тай усе)
та не треба нічого подавати) можна сидіти тихо і все буде добре
це якщо не відкривати рахунки у місцевих банках
а мобільний — на іншому
я користувался аплікухою щоб поповнювати баланс мобільного, ніяких проблем не було(оператор був vivacom)
взагалі з написаним згоден
від себе ще додам — у мене голова чутлива до погодних змін, в Софії це відчувалось набагато сильніше ніж в Київі (теж саме було і у дружини). Можливо тому що Софія значно вище над рівнем моря знаходиться ніж Київ. За три місяці я з’їв всі запаси цитромону що в мене були (хочаб раз на тиждень доводилось вгамовувати головну біль)
привіт, ми з чоловіком також тут 1,5 року, в принципі згодна з таким відгуком про Софію) у нас тут, в западен парку, чомусь стали цигани на своїх бричках на алеї заїжджати, в парку конячого лайна було через кожні 50 метрів. Але через пару місяців пофіксили)
Маю питання: чи є якись зустрічі наших у Софії (кава/щось міцніше)?
Тільки зараз побачив коментар. Може ще актуально буде. Є декілька груп на фейсбуці з допомогою один одному. В пошуку просто вбити «Українці в Болгарії». Але там більше про юридичні питання та щось на кшталт «де знайти нормального стоматолога». Про зустрічі нічого не знаю, в основному просто хто з друзями, або вже тут познайомився, можуть зустрічатися. Особисто ми знайшли міжнародну англомовну церкву (IBC), і там знайшли і друзів. Також проводимо табори та благодійні івенти для українських дітей разом з ними.
Знайомі переїхали у Нідерланди, і дуже задоволені. Є свої мінуси, але в цілому кажуть, що там краще. Сам теж планую по весні, може до червня, зібрати манатки з дружиною та виїхати. Куди саме, ще думаємо, є пара варіантів, але однозначно залишатися тут не хочемо. Занадто багато мінусів, з якими миритися в довгостроковій перспективі неможливо.
підкажіть, чи всюди можна євро розрахуватися, чи треба з левами туди їхати?
На євро вони ще не перейшли, і процес навіть не розпочався. Все хочуть, але коли і як це буде — ще подивимось. Тому готівка тут тільки леви. В якщо картка, то валюта не має значення — євро, гривні, долари.
щe зали iгрових автоматiв всюди
Можливо, я не звертав уваги.
Та і давно у Болгарії не був
В рeсторанi чи таксi домовитись можна (Софiя/Варна), бeруть i євро, i долари. Курс звiсно нe офiцiйний, алe коли «гарно гуляєш», то байдужe :)
З картками проблeм нeма.
I трeба мати на увазi що Uber’а там нeма, хоч i є офiс розробки. Є «аналоги», мобiльнi додатки маю на увазi.
Щодо життя в Болгарії. Відправили мене туди по роботі на зимовку минулого року. Жив із грудня по квітень на Сонячному Березі (Слънчев Бряг). Основні враження такі.
1. Мова більш-менш зрозуміла лише в письмовому вигляді. Нас слух не зрозуміло взагалі ніфіга.
2. Зима тепла, морозу та снігу взагалі не було, але іноді з моря дме такий вітер, що не знаєш куди дітись.
3. У несезон курортні містечка нагадують Прип’ять. Нічого не працює, людей немає, при собі бажано мати болти чи гайки.
4. Сервіс допотопний, на сайт єдиного інтернет-провайдера міста можете подивитись самі: retecomtv.com.
5. Мобільні оператори такі самі, як і провайдери. Поповнення припейдів лише через термінал у салоні в робочий час.
6. Якщо звикли до європейських дрібниць накшталт прокатних велосипедів чи самокатів, велодоріжок, туалетів — то відвикайте.
7. Парковка у несезон безплатна майже усюди де є відповідна розмітка, а це багато де. В сезон
8. Дороги такі собі. Точніше, основні траси без нарікань, але як звернеш куди-небудь, то іноді нагадує Україну.
9. Тимчасово для українців не потрібна віньєтка, зелена карта потрібна.
10. Все відносно дешево, продукти на тиждень для сім’ї із трьох людей приблизно 100 Євро.
11. Житло в несезон знімали відносно дороге аж за 200 євро (студія із додатковою спальнею, 100 метрів від моря), в сезон те саме коштує від 500.
12. Дуже багато наших, навіть українські дидсадки та школи вже є під патронатом UNISEF.
Хороший отчёт, почти со всем согласен. На СБ не зимовал, но уже третье лето здесь. Как по мне летом — норм. Зимой — в Бургас, вполне себе город, наверное похож на Одессу, в которой я не жил, но бывал только проездом. Но так себе представляю причерноморский славянский город
Омг, юайка просто рідкісно жахлива) Настільки, що типовий трейні фронтенд девелопер без дизайнера зробив би як мінімум не гірше, а, скоріш за все, набагато краще.
Молодший сисадмін зробив вечором після роботи, скоріш за все.
По самокатах тут у Софії є нормальні (раджу BinBin). Інші — або поламані, або маленьке покриття, або дорожче. Є велосипеди Cyrcl, тут 50/50. Nextbike краще і дешевше, але тут їх нема. Велодоріжки є, але тільки по деяких широких центральних та нових вулицях. Прокатні ровери тут жах.
В місяць. Там взимку такий постапокаліпсис, що квартира реально коштує як один-два походи в супермаркет. При цьому 90% житла стоїть порожнє, бо більшість власників взагалі не заморочується здавати за такі гроші.
при собі бажано мати болти чи гайки
це щось типу «цегли в кишені» щоб не знесло сильним вітром, чи для чого?
Живу наразі у Варні, вже півроку. Район Бріз-Святи Нікола. Море видно із вікна, дуже близько.
З приводу чистоти повітря: воне дійсно чистіше ніж в Україні, немає клубів пилу, тощо.
З приводу чистоти на вулиці: дуже багато сміття, в районі достатньо часто тече каналізація.
Також в нас доволі часто вимикають світло і воду, на цілий день (десь раз у тиждень-півтора).
Із-за вологості може бути пліснява, особливо в ванній кімнаті. Централізованого опалення і газу тут немає (є такі квартири, але це рідкість).
Про підприємництво правда: 10%
Стабільна валюта це плюс.
Стосовно мови, не сказав би, що легка, ні угорська мова, але все ж таки.
Оренда дешевше ніж у Польщі (сам не був, але багато читав, дивився), десь у
Продукти доволі дешеві, якщо порівнювати із західною європою, доволі дорогі, якщо із Україною (десь 30%), із Польщею не можу точно сказати.
Стосовно рузьких бачив всього одну-дві машини, зустрічав одного разу, конфліктів немав. Немає враження, що тут багато русьні.
Із місцевими спілкування практично немає, тому їх позицію не знаю.
Замість висновку: наступного року їду у Польщу))
Мені і дружині Болгарія не сподобалося.
Не згоден — "
" — дружина аллергік, дуже пильно, возимо з собою очисник повітря, так як у Варні він у нас ніколи не забивався, після 2 годин на вулиці, дружина постійно приймала антигістамінні. В квартирі робили вологе прибирання по 2 рази день, бо достатньо пильно, тільки виїхавши звідти, по алергії ситуація стала краща. Проживали в 2 районах, Бріз та в районі Гренд Молу — ситуація по пилу одинакова.
Я мав на увазі, що немає стовба пилу коли приїжджає трамвай, як в Дніпрі, або коли вітер із трамвайної колії несе стіну пилу літом або коли на дорозі біля бордюру є купи різного сміття та плюс пил і інше. Не звертав сильно увагу на інші міста України, але в Дніпрі такі проблеми практично у всіх районах.
в дніпрі кожного дня вологе прибирання доріг є.
можливо не у всіх районах, але тополь-підстанція-12 квартал-райончик вул.косіора — дороги миють точно.
Після Польщі (навіть Лодзі) у Болгарії хіба що Софія підійде. Але там ні разу не дешево, в тих районах де за пару років можна сплатити квартиру жити не захочеться.
Якщо потрібен більш вологий мікроклімат спробуйде Гданськ (є достатньо розвинуте ІТ) чи Щецін (близькість Німецьких замовників на аутстаф з частковим онсайтом)
імхо, Польща дуже близька до довоєнної України ментально та ідеологічно: низькі податки, відносно доступні сервісні послуги через все ще низьку мінімалку, хороше співвідношення бюрократії та цифровізації, свої клоуни при владі.
В Софии ее вообще не видно, а слышно очень редко. В основном болгарский и английский.
за 3 місяці там, я бачив особисто аж 4 авто на рус номерах і сотні наших. Але в сусідній Турречині, потоки русні зашкалюють
мабуть все таки сильно від локаціїї залежить, бо на морі ситцація інша
Вже казали, що в Болгарії багато вати. Причому серед місцевих навіть більше, ніж серед понаїхавших росіян.
Була в мене розмова із подібною істотою. Побачив тризуб на футболці і почав розпинатись, що путлєр бог, рассєя впердє, і таке інше.
Сказав йому дослівно «Не здивований, бо ви завжди за фашистів. У 1941 добровільно стали на бік Гітлера, а сьогодні на на бік Путлєра».
Не дуже політкоректно, бо люди там все ж різні, але конкретно це тіло образилося так, що мало в бійку не полізло.
Ось таке тут якраз і є. В них було 5 перевиборів за два роки. І кожен раз не могли набрати нормальний парламент, бо не було більшості навіть в коаліціях. Зараз парламент ще хоч якось набрав 65% проєвропейської коаліції, але президент тут проросійський. Благо, в нього не так багато влади, щоб щось вирішувати.
Як вони стали членами НАТО та ЄС — просто міракл, треба почитати.
Є типу нейтральні болгари, що кажуть «ну ви ж з ₚосіянами один народ». Таким можна відповісти, що вони з турками один народ. І були ж одним народом до 1878 року. Якщо скажуть, що це інше, то знайте, що турки їм також робили геноцид, а зрадників ставили на правлячі позиції. Щось це дуже нагадує. І через османьське господство кров з турками змішувалась. Так що хай вони йдуть зі своїми «вижбраття»
Москальська пропаганда. До недавнього часу москалі витрачали мільярди на створення іміджу передової держави, другої армії світу, і такого іншого. Багато навіть західних європейців велося на це фуфло і досі думає, що в кожній сизрані стоять хмарочоси. А в совковій Болгарії таких ще більше.
То факт. Єдина Словʼянська нація, яка непримушено (на відміну від Словаччини з Хорватією) і як держава підтримала Гітлера.
поїдь потусуйся там місяць в самий «холодний сезон» — зрозумієш чи подобається саме тобі
де б мене попустила астма — поблизу моря було б ідеально
Висока вологість повітря біля моря нормально для астми?
уникайте місць з високим забрудненням повітря www.eea.europa.eu/...es/pm2-5-annual-mean-in-2
В Софии воздух достаточно сухой, вам где то ближе к побережью стоит искать.
-
скажу так, після життя декількох років в Естонії, зрозумів, що в постсовкові країни кращє не переїджати, відсоток вати скрізь зашкалює і ця вата неадекватна
то старий стереотип, я думаю по Таллінну рузіян рейт не менше ніж 50/50, якшо не більше. Підєрський акцент домінує. З цього року в кінотеатрах зявився рузький дубляж і багато всього іншого
З цього року в кінотеатрах зявився рузький дубляж
З цього року? Вони там стріхою поїхали? «Ідеальний» час, щоб толерувати русню
після життя декількох років в Естонії
1+ млн населення, значна частина якого рускоязична і тяготіє до раші
якби не паспорти негромадянина, то Естонія вже була б окупована
імхо, такі країни навіть розглядати не варто для еміграції
паспорт негромадянина введений з початку незалежності, а до НАТО Естонія вступила в 2004
якби Естонія не подумала про національну безпеку ще в 1991 році, то, ймовірно, ніякого вступу в 2004 не було б, бо 1 мільйон населення раша дуже легко розбавила б своїм
але треба визнати, що естонці молодці, що перекрили такий лайфхак для окупації
А які плюси що ти досі там?
Податки ж немаленькі. Мова напряжна. Ціни на продукти і паливо — вищі. рф за 100км — люба ракета досягне.
Що там такого в Таллінні що тебе приваблює?
обставини, не так легко підірватися і звалити в іншу країну якшо є діти, але зараз вирішуємо в яку країну їхати і це точно буде не екс-совок, вже наїлися
Так що конкретно від совка залишилося в естонії?
— російськомовне населення? яке голосує за проросійських політиків? бізнес прем’єрки в рф і т.д? пропаганда?
— убіта інфраструктура? панельки? хрущовки? сталінки?
— совкові «таваріщі» і «клерки» в держустановах?
— «міліція яка нас береже»?
— ти для держави а не держава для тебе?
— «забрать і подєліть»?
— людина піщинка системи?
— всі повинні однаково страждати?
Що з того там залишилося і чи додалося ще щось?
Податки ж немаленькі.
В смысле? 20 процентов без всяких соц взносов и т.д.
20 процентов без всяких соц взносов и т.д.
Ну здрастє. Це ти в Естонії живеш чи я? Навіть я в курсі що у вас ще 33% соцвнесків компанія платить.
Это проблема компании. С практической точки зрения наёмного сотрудника интересует:
1. Сколько он получает на руки
2. Какие соц гарантии он за это получает
3. До какого уровня зп ещё можно дорасти в текущей стране
Бгг, так така ж система в більшості країн ЄС. Виключення які я знаю хіба Данія і ще в Німеччині 50/50.
Такая это какая?)
Потому как вон в соседней Польше на UoP соц взносы идут как с работодателя так и с работника. Ну не считая тех стран что ты перечислил.
ага, 35% платить компанія(якщо рахувати до брекета) і 2,45% страховки на лікарняні платить працівник
taxsummaries.pwc.com/...nd/individual/other-taxes
As of 1 April 2015, the employer pays total contributions in a range of 19.21% to 22.41% of the employee’s gross salary
The contribution rate for the employee is 13.71% of gross salary. — это только соц, без PIT
wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen
kwota brutto 20 000,00 PLN
koszty pracodawcy 24 096,00 PLN
Какие 35% платит компания?
Соррі, неправильно прочитав і зайві 11.26% порахував работодателю.
Ну так, це ближче до німецької моделі.
Ось тут зручна актуальна табличка по всім євространам
f.hubspotusercontent40.net/...Tax Rates Europe 2021.pdf
Франція це п..зда звичайно :))
чіво? ааа. ти напевно не в курсі що галера чи хто там доплачує решту)
без всяких соц взносов и т.д.
Ну от ключове слово без соцвнесків. І навіть якщо ти ремоутиш через ОЮ то треба цей трешак башлять чи робить трюки з дівіденди + мінімалку.
В Болгарии не был, но страны Балтии вообще последнее место, куда бы стал переезжать.
И да, они тоже вполне себе постсовковые, к слову.
но страны Балтии вообще последнее место
А що з їх «совком» не так?
Кажуть, що Болгарія ідеально підходить якщо дуже скучив за Батьківщиною. Я б в вашому випадку подивився б на Словенію. Ті самі плюси, але немає суто Болгарських мінусів. GDP per capita в 2.2 раза вище.
Вам треба подивитись на те і на те. Як на мене Болгарія краще — дуже все схоже на нас. По сервісам — він балканський але ви зможете прочитати що пишуть. Є зручні доставки — Speedy, їжа дешева, є аналог doc.ua — superdoc.bg. У Софії є все, як на мене. Румунія теж непогано — Трансильванія це прям Європа. В Албанії не сподобалась відсутність інфраструктури, відсутність супермаркетів, ну і мечеть буде будити зранку. Це зовсім інша культура. Ну і мерседесів забагато))
В Тірані є супермаркети, інфраструктура, і мечеть не будить :) Про мерседеси погоджусь, клондайк.
Доброго дня! Питання по мулі, вранці дуже голосно чи ні(бо в Туреччині дуже голосно, спати норм неможливо), гучно лише біля мечеті чи дублюєтся молитва через гучномовець по всьому місту?
Тірана, столиця. Досить світське місце, в центрі мечеті і храми є поряд, але виконують більш декоративну функцію. Мулли не співають ні зранку, ні в інший час, так само немає дзвіниць, або, принаймні, не чув. Передмістя забудовано бізнесом, багатоповерхівками, торговими центрами (принаймні де був, вздовж великих трас). Гучномовців тим більше немає. Автомобілі не сигналять, хіба дуже рідко. Аудіореклами немає теж. Можуть вуличні музики грати на площі Скандерберга, ось і весь шум. В кафе гучно теж не прийнято святкувати, та і ментальність тут інша.
Особливості є, звісно. Албанія незаможна країна, з своїми традиціями та менталітетом. Поза великими супермаркетами та туристичними місцями карткою не розрахуватись. Всі банкомати за зняття лек з іноземних карток беруть комісію
Наскільки зручно і довго добиратися до аеропорту громадським і власним транспортом( і вартість парковки на добу в цьому випадку) від центра міста/місця де ти живеш? Просто є цікаві ціни на квитки за деякими напрямками, наприклад в Мілан чи Рим, якщо купувати їх за кілька місяців до перельоту www.trip.com/...-31&locale=en-XX&curr=USD
Власного транспорту не маю, тому не підкажу. Громадським просто — є муніципальні автобуси (від Bashkia Tiranë), біла лінія їде в ту сторону, але не факт, що до аеропорту. Від центру ходять приватні автобуси щогодини, проїзд в один бік 300 лєкє, десь 3 євро приблизно. По часу десь півгодини. Таксі можна взяти, буде десь
Ага, і ще одне. Розрахуватись можна офіційно всюди євро, здачу дадуть лєками. Єдине, що не завжди по доброму курсу можуть порахувати, найпростіше рахувати 1 лєк == 1 євроцент, але насправді євро коштує
По Албранії. Жили у Вльорі, мечетей зовсім не чутно, вони впринципі не включають гучномовців, релігійність дуже далека від наприклад Туреччини, більш світське суспільство. Трохи хаотичний рух на вулиці, особливо в сезон, парковка також хаотична. Дороги непогані і безкоштовні, біля Тірани трохи гірші бо більше трафіку. По банкоматам, можна було знімати без комісії в otp та credit, потім тільки в otp, потроху вводили комісії банки. У Вльорі магазини на кожному кроці як супермаркети так і продуктові лавки, з цим особливих проблем немає. Ціни ніби і не високі, але наприклад італійські продукти все ж недешеві, дорожчі ніж на півночі Італіїї суб’єктивно звісно
Так, бо під час комуністичного керування в 1968 році Албанія була проголошена атеїстичною країною, й це було записано в конституції. Ця конституція діяла до краху комунізму в 1990 році. З 1968 по 1990 рік визнавання будь-якої релігії було злочином й це каралось виправними таборами.
Занадто велика концентрація «хороших руських»
Із таких країн кажуть в Албанія непогано — там багато наших і мало руських. Хоч не в ЄС, але у НАТО що більш важливо
легкость языка и халявное жилье это скорее что-то из области мифов...
очень стремный сервис даже самых базовых вещей, например, службы такси
проблемы с банками, которые сейчас крайне неохотно открывают счета иностранцам
Ну так там є дійсно халявне «житло», за ціною 1м2 в Цюріху можна придбати кілька «будинків») www.propertyunder20k.com/...by-country/bulgaria/house
Що ти знайшов? У тому списку більшість будинків під снос і без коммунікацій. Втюхаєщ бабла більше ніж коштує квартира у Цюріху і будеш жити у чорта на куличиках.
В Україні такі будинки коштують як місячна аренда квартири у Київі.
Лапки́ — розділовий знак, що використовується задля вирізнення прямої мови, цитат, заголовків, а також слів, ужитих у непрямому, найчастіше іронічному значенні.
А чому не Албанію? Клімат кращий, море тепліше, гір — до фіга і є місця де взимку можна на лижах покататись. Країна в НАТО, щоправда не в ЕС — але в цьому є і певні плюси, наприклад як цифровий кочівник ти не станеш податковим резидентом через 6 місяців, можеш і надалі працювати як украінський фоп. Можна легко отримати ВНЖ та відкрити місцевий аналог фопу з 5% до 80к евро річного прибутку (нульовий — до 50к) + єсв 100 євро в місяць. Якщо порівнювати 2 великих міста на березі моря — то ціни майже на все (крім таксі) в Албанії дешевші — www.numbeo.com/...Varna&displayCurrency=EUR . Мова не слов’янська. Ну це теє все в теорії )
Приєднуюсь до плюсів Албанії. Також варто врахувати, що Рада Міністрів республіки Албанія дозволила перебувати Українцям протягом 2х років з дати першого в’їзду, а також відмінила безвіз русні, навіть на літній період. Мова дійсно специфічна і унікальна, але звикнути можна. Досить недооцінена країна, як на мене і друг України.
Доброго дня! Питання по мулі, вранці дуже голосно чи ні(бо в Туреччині дуже голосно, спати норм неможливо), гучно лише біля мечеті чи дублюєтся молитва через гучномовець по всьому місту?
По всему городу точно не дублируется. На самой мечети стоят динамики, но я бы не сказал что особо громкие (я жил в 20 метрах от мечети, через пару дней перестал просыпаться).
У Болгарії достатньо багато проросійсько налаштованих людей, тому отримати собі проблем на голову можна швидше.
проросійсько налаштованих людей
це плюс для автора і доу — буде хоча б з ними там нити, а не на форумі про «безсмислєнну войну, бо рассію не пабєдіть, нужна прісаєдінітся і жіть дальше, а тім болєє для атішнікав нічєго не паменяєтся»
Не потрібно на мене проєктувати те, чим займаєшся сам. А твоя поведінка є лише черговим доказом того, що українські ура-патріоти є точно такими ж схибленими, як і русняві, тільки скривлені у протилежний бік. Злі та неадевкватні люди, які не вміють поважати ні себе, ні інших.
не бомбить у мене, не бомбить ©
Тре чітко усвідомлювати хто є втіленням зла у цій ситуації.
Які б не були серед наших уйобки порівнювати їх із зетниками які від щірої душі бажають нам смерті ні в якому разі не можна.
Це ви з тризубом та портретом Бандери поміж них будете бігати щоб отримати проблеми, чи як?
ви з тризубом
а хоча б прапор свій можна чи це теж нацизм буде?
цікаво почути думку персонажів з внє_палітікі
у випадку з родичами знайомих — достатньо того, що ми не покорились роісі, і через це у них там олія і інші продукти в ціні піднялись. тому вони ображені на українців
в Румунію після Швеції? О_О
чи це до переїзду розглядали такий варіант?
Та вже втомився від швецьких ліваків-європурів, пакую чемодан в Клуж.
відгуки іммігрантів із постсовка — людям це місто реально дуже подобається.
Ось це дійсно показник що місце топчик!
ви поїдьте спочатку в Варну як турист. Офігійте від кількості кацапів (один район повністю забудований ними), сирого холодного клімату взимку. Повної відсутності пішохідних доріжок, так собі доріг, сміття. Відсутності різномаїття їжі в супермаркетах — в цьому плані Румунія виграє. Неможливості отримати ВНЖ. І взагалі щодо податків, якщо в тебе прибуток від іноземних компаній, він становить не 15, а 30 відсотків, як не крути. Податки ідуть політикам в кишені (дивись пункт вище про дороги і сміття). Відсутні пільги українцям. Але можна просто тупо податки не платити при цьому — що є плюсом. Влітку дійсно поруч море, але самі болгари їздять в Греції відпочивати, це близько, просто простояти на кордоні треба кілька годин))))
якщо в тебе прибуток від іноземних компаній, він становить не 15, а 30 відсотків,
Шо за бред?
це місцевий юрист сказав на консультації, якщо маєте іншу перевірену інфу, скиньте лінку, будь-ласка.
можливо, розкажете потім враження від сарни! Із того, що я читала — треба створити компанію з 5 найманими робітниками.
Дивився на Ютубі відгуки іммігрантів із постсовка — людям це місто реально дуже подобається
ромко, їдь і нікого не слухай!
цей «рай» якраз для тебе 💪
не треба тобі ту русофобську Польщу, коли є приємна душі Болгарія з берізками😁
ps: ще Сербію розглянь, теж кажуть хороша країна
Сербія взагалі топчик! Там є офіси великих міжнародних айті компаній — «„Яндекс“ сообщил о планах открыть второй офис в столице Сербии — Белграде. Компания намерена нанять в стране до 2 тыс. человек.»
А якже Угорщина? Можно ж по швидкому отримати паспорт і голосувати за фідес.
трохи не підходить, бо ромко шукає близьких за майндсетом імігрантів із постсовка, а в уйобщині з цим, імхо, будуть проблеми
Ніяк, верніше за програмами репатріаціі або натуралізаціі, язиком просто помолоти захотілося людині
Ну за такою програмою можна отримати «швидко» в багатьох країнах. Тільки треба ж мати коріння. Та й швидко там відносне поняття.
Дивився на Ютубі відгуки іммігрантів із постсовка — людям це місто реально дуже подобається.
Врахуй що людям із постсовка подобається Миколаїв :)
Сам знаю таких. Я б не довіряв їм.
В Варні доступні ціни на житло?
То ти пару-трійку останніх років пропустив.
Те ж саме приблизно по половині інших твоїх уявлень про Болгарію.
Інші коментатори — теж мамкіни емігранти, більше їх слухай.
Я боюсь что ты его травмировал ) В Швеции вообще-то не очень низкий suicide rate, так что ты с Клужем в следующий раз поосторожнее ))
Бля, ну хто таке взагалі знімає? :)
Розповідають про «сіліконову» доліну, а на бекграунді якась типова галера і грєбци в настольний футбол гоняють :) Це типу пародійний ролік?
Бля, ну хто таке взагалі знімає? :)
Я ржав як кінь — «здесь работают свыше 50 сотрудников» і на відео гра у кікєр :-)))
Та можна і просто так померти, від усвідомлення яке Клуж приємне місце у порівнянні з Стоком ))
Найкращі коментарі пропустити