Фріланс — майбутнє ІТ в Україні

Стати міжнародним фрілансером — це величезний кар’єрний стрибок для ІТ-спеціалістів, але водночас і нелегкий. У фрілансі у вас є можливість розвинути свій особистий бренд, підняти свою погодинну ставку далеко за межі $50/год і навіть відкрити власну невелику агенцію. Однак це супроводжується купою вимог, таких як самоменеджмент, високий рівень відповідальності та знання мови.

Знання англійської мови в Україні тепер є обов’язковим на законодавчому рівні

З нещодавніх новин — Україна майже офіційно зробила англійську другою мовою. У найближчі 2-4 роки всі працівники та державні службовці будуть зобов’язані вивчити англійську мову. Незнання мови було найбільшою перешкодою для виходу на ринок фрілансерів, і незабаром ця перешкода зникне. Джерело — Англійська мова в Україні стане обов’язковою для деяких професій: кого торкнеться (enovosty.com)

Я дуже радий, що провів деякий час в Індії, країні, де англійська є офіційною другою мовою, 90% людей розуміють її та можуть легко спілкуватися. Протягом останніх років індійська економіка переживає бум, в основному завдяки експорту ІТ-технологій, і подібне майбутнє чекає на Україну. 50% стартапів, з якими я зустрічаюся, мають або мали стосунки з індійськими ІТ-агенціями або фрілансерами. Індія має найбільшу кількість фрілансерів на найбільших міжнародних платформах, таких як Upwork. В Індії є великі офіси найбільших міжнародних компаній, таких як Amazon, Google та Meta, які платять високі зарплати місцевим жителям. Я вважаю, що ставка на англійську мову була вирішальною в індійському успіху, і я глибоко захоплююся рішенням українського уряду рухатися в тому ж напрямку.

Я працював з розробниками з усього світу і можу сказати, що українські ІТ-спеціалісти — одні з найкращих. Вирішивши мовну проблему, Україна домінуватиме на ринку фрілансу та отримає імпульс для відновлення економіки.

ІТ-спеціалісти тепер цінують гнучкість

Окрім гарантії зайнятості, гнучкість стає пріоритетом номер один під час пошуку нових можливостей. Було сумно усвідомлювати, що багато ІТ-компаній не люблять, коли їхні працівники працюють віддалено та ведуть кочовий спосіб життя. Після закінчення війни кожна людина захоче мати можливість поїхати в навколосвітню подорож, відвідати друзів за кордоном або просто пожити деякий час десь за межами України. Потреба бути вільним і не обмеженим корпоративними правилами та політиками — це в нашій українській крові.

Фріланс — це не тільки можливість вільно подорожувати більшістю країн світу, але й чудова фінансова подушка для цього. Такі країни як Балі, Німеччина, Естонія, Іспанія та інші мають візи для цифрових кочівників, які дозволяють будь-якому спеціалісту з високим рівнем заробітку проживати в їхній країні протягом тривалого періоду часу. Більшість таких віз також не підлягають оподаткуванню, тому вам доведеться сплачувати лише українські податки. Повний список можна знайти тут — 58 країн з візами для цифрових кочівників — остаточний список (nomadgirl.co)

Україна вступає в нову епоху відносин зі США та ЄС

За час війни США та ЄС встановили міцні зв’язки з Україною, і ці відносини не зникнуть після закінчення війни. Нові закони про експорт/імпорт та трудову політику зроблять для українських громадян набагато доступнішими ділові відносини за кордоном. Найціннішим активом, після аграрного, є ІТ-ринок України.

Бізнес США та ЄС надаватиме перевагу роботі з українськими ІТ-спеціалістами як можливості відновити економіку, і наш обов’язок — зробити ці відносини успішними. Закордонні інвестори будуть інвестувати в українських засновників стартапів, і обов’язок засновників бути готовими до цього.

Україна рухатиметься до капіталізму, і рухатиметься швидко

Першочерговою метою для України в післявоєнний період буде членство в ЄС. Для цього Україна повинна зробити бізнес більш доступним для всіх і підняти свою економіку до рівня інших країн ЄС.

Я вважаю, що фріланс не тільки дозволить Україні глибше взаємодіяти з міжнародними ринками, але й збільшить кількість успішних українських засновників та екосистему стартапів, що розвивається. Подивіться на Індію, яка починала як найбільший постачальник ІТ-експорту у світі, а зараз посідає друге місце за кількістю стартапів після США. Працюючи через агентство або ІТ-компанію, двері для створення бренду та побудови відносин з клієнтами чи інвесторами закриті. Фріланс — це дуже нейтральний шлях до приєднання до клієнта у ролі співзасновника або заснування агентства, і це той економічний драйвер, який потрібен Україні.

Весь світ зрозумів, що гарантії зайнятості — це міф

Аргумент номер 1 для «Не ставати фрілансером» — це гарантія зайнятості. Можливо, вам доведеться змінити кілька клієнтів, перш ніж ви знайдете одного довгострокового клієнта, а для цього потрібно мати певний рівень фінансової незалежності. Усі ми жили у світі, де робота вважалася найбезпечнішим способом заробітку.

Після скорочень 2022 року цей міф був зруйнований, і багато людей, які вірили в гарантії зайнятості, стали безробітними. Єдина перевага, яка змушувала людей жертвувати своєю гнучкістю та високою зарплатою, зникла, і фріланс, очевидно, став реальністю.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Корисна та якісно описана стаття, дякую!

Чарівна стаття

Бізнес США та ЄС надаватиме перевагу роботі з українськими ІТ-спеціалістами як можливості відновити економіку, і наш обов’язок — зробити ці відносини успішними. Закордонні інвестори будуть інвестувати в українських засновників стартапів, і обов’язок засновників бути готовими до цього.

Ми вже зараз бачимо, кому він дає перевагу. Наприклад виявилося, що у південній америці теж є програмісти.
Just business, nothing personal.

Прямі контракти і відкриті кордони це прямий шлях до скукожуваню українського айті.

офтопик. твои комментарии точные, лаконичные и по делу. но просто интересно: почему ты перешел на украинский?

Не то что-бы перешел полностью. Я в последнее время часто бываю в украиноязычной среде и в этом случае переключаюсь на украинский.

Вопрос на вопрос. Это ваш второй коммент на форуме, чем я так вас заинтересовал?

технически было 3 комментария с текущей учетной записи (один из них удален со стороны dou, за оставленный email и профиль на lichess в теме знакомств или около того).

не участвую в дискуссиях — предпочитаю режим чтения. просмтариваю комментарии «избранных» пользователей, мнение которых интересно. ваш профиль в том числе, потому что разделяю ваш ход мыслей и способ ведения диалога. но для себя решила, что буду использовать только русский и английский языки. я нахожусь за пределами Украины 2 года и не знаю обстановку. меня удивил ваш первый комментарий на украинском. допустила, что давление внутри страны настолько сильное, что проще принять правила игры, чем отстаивать свою позицию. стало неприятно от происходящего, я бы не хотела говорить на украиском из-под палки. но на этом оборвала предположения и спросила вас.

если продолжать серию вопросов вне темы, есть ли у вас аккаунт на dou под настоящим именем? да / нет будет достаточно. «почерк» похожий. ну или же просто однодумцы.

Знання англійської мови в Україні тепер є обов’язковим на законодавчому рівні

ШТА?

Не так, ось так вірно — Ваааааат?!

Якщо ти не супер нішовий спец (якого наймають дорого, але на короткий час), прямий контракт завжди буде краще фрілансу (лонг-терм). Що таке фріланс? Це коли замовник сказав «та Їб*в я стільки платити девам у Лондоні, найму краще Миколу в Києві на 30% дешевше й з перфомансом на 20% вище». Але замовник при цьому буде мати на увазі що ти просто фрілансер, який сьогодні є, а завтра немає. Або який сьогодні і завтра є, але на продукт йому срати, бо є ще пара фріланс-проектів. І от тут приходить магічний «контракт», котрий працює трохи інакше — «за ті ж гроші найму Миколу з Києва, який буде перформити на 20% більше». От і все. А із США напряму шо на фріланс, що на контракт, найми відбуваються аля «раз у рік і палка стріляє». Скільки не спілкувався і не намагався, їм завжди краще найняти або в США, або в Латинській Америці.

А про фріланс аля «за 600 бачів бота за день написав» я навіть не кажу. Це круто за $600 написати бота за день, але весь інший час ти будеш собі такі проекти шукати. А також, багато замовників = багато проблем. Це норм працює хіба у малюванні логотипів, але там на горлянку вже AI наступає. Звичайно є нюанси, але я працював на фрілансі 5 років у різних ролях, і маю купу знайомих фрілансерів — тож досвід є.

«за ті ж гроші найму Миколу з Києва, який буде перформити на 20% більше»

За 20% ніхто не буде наймати не онсайт людину, тим більше східноєвропейського індуса

Суб’єктивно. У мене 4 фуллтайми були за цією логікую. Може все ж не 20% а більше, хто зна :)

Фриланс начинать хорошо во время универа, до пока у тебя не появятся крупные финансовые обязательства(семья). Много клиентов — много проблем, я бы не сказал. Занимаясь постоянно фрилансом накапливается база клиентов, даже если что-то по мелочи сделал и через год тебя пинганули, когда таких клиентов сотня — то это уже вырисовывается в постоянный доход в долгосроке. В данный момент двое из трех крупных проектов на которых работаю начинал как фрилансер на апворке, работаю с 2014/2016 года до сих пор, не говоря уже что отношения могут перерасти из обычного дэва в партнёры. Ничего не мешает начать как почасовой фриланс и перейти на фулл тайм напрямую через фоп если клиент в этом заинтересован. Но опять же нужно отталкиваться от сферы деятельности, я работаю в вэб разработке.

Я тоже в веб разработке, правда чистый фронт. 3 раза тоже начинал как почасовой фриланс и переходило в фуллтайм, но — фуллтайм с трекером. Имхо любой заказчик никогда от трекера не откажется :) Кроме случаев когда нету иного варианта что бы тебя удержать, или просто денег предостаточно чтобы доверять фуллтайм без трекера (а на фрилансе деньги обычно ограничены).

По поводу базы клиентов не отвечу, конечно может и так, но из всех моих знакомых у кого была именно «база клиентов», все они перегорели и скипнули фриланс нафиг. Все же стабильный проект на пару лет сильно лучше десятка помесячных, даже если платят чуть больше (сильно больше никто не будет платить).

В итоге на моем опыте было проще наняться именно на прямой контракт, где сразу есть доверие работать без трекера, при этом проект минимум на 1.5-2 года, и еще и по деньгам лучше получалось, ибо тебя нанимали не чтоб сэкономить, а чтоб сделать классный продукт (я сам искал проекты по миру и конкурировал с разрабами со всего мира, как бы пафосно не звучало). И в дополнение, на фрилансе мне бонусы никто не платил, а тут уже второй подряд контракт после фриланса, где мне дают опционы, при чем суммы такие, что хватит на небольшую квартиру. Но, опять же, субъективный опыт.

Я с 2011 кажется занялся фрилансом. Сейчас конечно уже имею несколько постоянных прямых контрактов и делаю по мелочи что-то старым клиентам, трекер использую очень редко(ни один из крупных проектов не требует).
По поводу чуть больше и сильно больше это индивидуальная величина конечно, у меня для мелких клиентов рейт на 30-40% выше, что для меня ощутимо и поэтому продолжаю работать с ними, хотя соглашусь чо жонглировать проектами приятного мало, но я от этого не выгораю.
По поводу трекера не уверен что именно вы имеете ввиду, последний проект нанялся на прямой контракт напрямую в продукт, на каждую таску в джиру нужно трекать время, до этого работал на крупную немецкую галеру — там та же история + очень напряжные порядки(хотя организация работы действительно отличная).
По поводу опционов это интересно, вы в Украине? Работаете на компанию которая на IPO и она дает опционы даже несмотря на то что вы удаленный контрактор?

Под трекером я имел в виду трекер апворка, раз уж вы его упоминали :)

вы в Украине

Да

Работаете на компанию которая на IPO и она дает опционы даже несмотря на то что вы удаленный контрактор?

Тут стоить уточнить, что опцион был 1 раз, и 1 раз просто token-based bonus. Но когда был опцион, то компания не собиралась на IPO в ближайшее время, но все равно иногда проводила что-то вроде независимой оценки стоимости, и вот на основании этой стоимости при увольнении у меня просто выкупили мою долю назад. Ну и естественно, оценка стоимости стабильно шла вверх, так что выкуп был позитивным для меня. Компания из Швейцарии.

несмотря на то что вы удаленный контрактор

Не вижу в этом какой-то проблемы, когда есть договор.

через фоп

Клієнту пофіг фоп ти чи фізособа
Це довгий або короткий контракт але зовсім не фул тайм.
Оффшор до того ж

Думаю у нас с вами разные определения фулл тайм. Под фултаймом я подразумеваю контакт на 35+ часов в неделю. Что вы имеете ввиду под фулл таймом?

Direct hire full time with benefits
Vs
40 hour pre-booked contract
Тут ще може бути через галеру варіант, що є гібридом
Vs
Per hour contract no pre-booked hours

фулл тайм напрямую через фоп

Це все ще контрактор для клієнта
Не фул тайм з правом на роботу в його країні

Не понимаю дифференциации контрактор и фулл тайм, контрактор не может фулл тайм работать?

Наверное, я эту формулировку не использовал.
Давайте разберем более детально что это значит.
Direct hire — напрямую с конторой, без галер/прослоек. Контракт продукт с фопом. Значит этот пункт — да.
Permanent — не знаю что это значит, звучит будто вас не просто уволить, если так и есть — то нет, вас могут уволить и безболезненно для компании.
Full time — 160h/month обязан отработать — то есть фулл тайм -да.
With benefits — тут наверное уже слишком абстрактно все. Если мы говорим про отпуск, больничные — то да. Если про отсыпание бонусов стоков — я не сталкивался, хотя подозреваю что такое тоже можно встретить, хоть и как статистическую погрешность.

Якось так
Контрактор це така хитра оптимізація
Ну і фоп тут нічого не значить.
Для укр галери так
Для іноземної компаніїх фор чи не фоп пофіг.
Це офшорний контрактор.
Як тільки ти маєш право на роботу в країні замовника, тебе можуть найняти як Ful time direct hire
.

160h/month обязан отработа

Ні, 160 години гарантовано що оплатять навіть якщо нічого не робив.
Решта залежатиме від команди і менеджера

Согласен. Обеспечить тебя работой — их головная боль, но от тебя требуется отработать минимум 160 часов(понятно что всякие илнессы, вакейшены, дэй оффы случаются, тут защита чтоб ты не работал постоянно по настроению н часов в месяц)

отсыпание бонусов стоков

Одна галера що починається на S
Скрисила бонуси і стоки якіинамагався замовникидати навіть офшорним контракторам

Экономить на всем они умеют, первый раз в жизни начал работать через галеру 2 года назад(перестал), достаточно много было неприятных неожиданностей. Даже как-то коммиссию свфита не хотели оплачивать пока не тыкнул носом их же контракт где написано что все комиссии в стране заказчика(галера с немецкого офиса платила) — платит заказчик. Согласились, даже не подумали извиниться при том что до этого с пеной у рта доказывали в вольной форме что «мы все сделали правильно, у нас галочка стоит, это ваш банк берет комиссию — с ними и разбирайтесь»))

контрактор и фулл тайм

Це буде все це коетракто (підрядчик)
Якому гарантовані 40 годин.
Можливо він навіть буде числитися на галері -посереднику як фул тайм, можливо на пряму.

Але контрактор це не фул тайм
І у випадку україни ще й офшор

У нас є 40 годин контрактори
Вони не співпобітники і не фул тайм
Хоч і 40 годин

Фріланс ще нижче контрактора на цій драбині

ІМХО, це якесь твоє специфічне уявлення що контрактор на 40 годин в тиждень НЕ фултайм.

Не треба бути employee щоб бути фул тайм.

Ну ок
Контрактор з гарантованими 40 годинами
Тіпа фул тайм

Але дивися яка термінологія у кадровиць

www.indeed.com/...​job/contract-vs-full-time

Якщо ти не елітний нішевий консультант,
Фултайм краще контракту для основної роботи що годує сім’ю

це якесь твоє специфічне уявлення що контрактор на 40 годин в тиждень НЕ фултайм.

Не в мене
У ельфо кадровиць
Я теж був здивований і засмучений

Але якщо йти в той бік, термінологію треба використовувати їх а не нашу

www.indeed.com/...​job/contract-vs-full-time

Контрактор не эмплойт, согласен, без права на работу — да. При этом клиент, если сам заинтересован будет пушить тебя чтоб перевести. Меня так клиент с Германии долго просил перебраться, канадский до сих пор намекает что было б хорошо. То есть фриланс не отменяет возможность релокейта и перехода в эмплойи. Оба контракта напрямую.
Касательно оффшора что вы имеете ввиду? Это черевато заказчику чем-то?(судя по тому что с немцами 10 лет, с канадцами 8 лет — то как будто с законодательством у них проблем нет). К тому же в Канаду делал бизнес визу, спокойно дали фоп-у по приглашению от компании.

>У нас є 40 годин контрактори. Вони не співпобітники
Согласен

> Фріланс ще нижче контрактора на цій драбині
А что за лестница такая? С точки зрения кого выше/ниже и почему?

Фріланс це дуже тимчасова робота
Контрактор трохи більш тимчасової роботи
Direct hire числишся в штаті

Касательно оффшора что вы имеете ввиду?

Офшор.
Деякі менеджери так і називають на мітингу: офшор тім

Це оптимізація витрат компанії.

Ще можуть бути обмеження на довжину контракту.
Погугли про скандал з майкрософт в 2012

Всім підісрали

Пасиб, офшор тим конечно звучит приятно.. Сразу чувствуешь себя частью команды которая работает на один результат и ценность каждого сотрудника. Я с таким не сталкивался.

>Ще можуть бути обмеження на довжину контракту.
Типа нельзя нанимать на дольше чем Н месяцев? Тоже не в курсе таких деталей

офшор тим конечно звучит приятно

Мені щоразу руку через камеру хотілося протягнути і дати тому менеджеру по голові

Майкрософт в 2012 обісралася з підвохкою індусів.
Їх попадили що вони економиди офлрмлюючи всіх контракторами

Тепер у великих конторах контракт ге може тривати більше 1 року з продовженням до 1.5 року

Потім декілька місяців не можна на цю контору працювати

Градації:
Фріланс разово
Контрактор 1099 на короткий час і всеиоднотабо гівно дешеве або за дкже дорого консплтінг
Штатний працівник w2

В Індії англійська стала де-факто об’єднуючою для різних регіонів, котрі без англійської не можуть між собою порозумітися, бо мають відмінні між собою регіональні мови. Але це стало можливим через те, що всюди були присутні англомовні білі господарі і це тривало десятиліттями.

В нас же, підозрюю, серед держслужбовців лише збільшиться кількість власників дипломів і сертифікатів про рівень англійської, а фактичне володіння мовою буде на рівні «ландан із зе кепітал оф ґрейт брітн».

під час створення цього допису критикал шатдаун зловило три нейромережі )))

Я б сказав що контракторство напряму з замовником, бо саме слово фріланс має душок з місцевими замовниками та привязку до біржі типу апворк, що останні часи має якісь фідбеки, що звосім не хочеться туди йти.

Весь світ зрозумів, що гарантії зайнятості

Це знає невелика група людей, які розуміються на системному мисленні та знають значення терміну «антикрихкість». Абсолютна більшість (маю на увазі процентів 99) підуть в найми навіть якщо попередній роботодавець його не просто звільнив, а ще і жорстко кинув. Бо от він був лохом, та ще роботодавець козел. Наступного разу точно буде не так. Ага, єдина у світі людина кому на тебе не насрати це ти (ну ще сім’я, але то окрема історія)
Фріланс це підприємництво — ти сам створюєш свій бренд, сам дбаєш про все — від уплати податків до справності ноутбуку. Справжніх підприємців навіть серед тих, хто вважається фрілансерами не багато бо часто люди всеодно працюють на агенства
Із форуму DOU я можу таких по пальцям перерахувати. Дуже яскравий приклад той самий Кожарев як би до нього не відносились (сам доречі таким себе не вважаю — тільки вчусь)

Антикрихкість? Розкажіть, будь ласка, як переживають кризу стартапи і як великі корпорації? Який процент стартапів вмирає і який — корпорацій? Який середній вік життя корпорацій та стартапів? Давайте від лозунгів перейдемо до конкретних цифр...

Інколи сидіти на теплому місці великої контори значно безпечніше і спокійніше — бо коли товстий сохне — тонкий здохне.

Я це пишу не до того, що у фрілансі немає потреби і грошей. Просто не треба казати — що там безпека. І гроші. Бо в середньому, за моїм досвідом, більше заробляють якраз у всілякому ентерпрайзі. Та навіть фрілансери із знайомих більше всього мають з великих замовників, ніж з одноразових замовлень.

Поруч зі мною працюють кілька інженерів (не менеджерів і навіть не тім лідів, хоча один — тех лід) із зарплатньою вище ринку у 1.5-2 рази и один працює біля 30 рочків на одному місці, інший теж майже 20. Тихо, спокійно, ситно. ;)

Кілька останніх криз навіть думки ні у кого не було їх чипляти, бо хто ж буде чипляти інженера, хто відповідає за корпоративну мережу ;) Чи архитектора корпоративних застосунків, на якому купа всього... Тож гарантії зайнятості — не міф. ;)

Гарантії зайнятості немає, коли тебе легко замінити — і не важливо, чи ти фрілансер, чи найманий робітник. Буде криза — баласт скинуть.

Тож — треба бути важливим і потрібним спеціалістом — тоді ваші ризики нижче. Але як саме ви працюєте: як найманий співробітник чи фрілансер — не важливо.

Фріланс це підприємництво — ти сам створюєш свій бренд, сам дбаєш про все — від уплати податків до справності ноутбуку. Справжніх підприємців навіть серед тих, хто вважається фрілансерами не багато бо часто люди всеодно працюють на агенства

Якщо фрілансер продає тільки свій вільний час, то це ще НЕ підприємництво як таке, і відмінності від роботи по найму суто косметичні — трохи більше гнучкості та кращій WLB за рахунок вищіх ризиків опинитись на бобах в будь-який момент.

Підписатись на коментарі