Хто і чому бісить тестувальників? Наболіло

Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!

Привіт! Мене звуть Маша і як сказав один представник DOU спільноти я за його словами «понтовита типу блогерша, до речі кинула ото «ваше айті»

Так, насправді я кинула айті, але не повністю. Я просто не працюю на конкретну компанію, я працюю на себе, розвиваючи свій блог. Доречі, заходьте в гості www.instagram.com/masha.it.travels

Вести блог це ще той челлендж я вам скажу, але сьогодні не про це, а про те що мене та моїх колег бісило в роботі, коли я працювала в компаніях як тестувальник.

Я пропоную вам розслабиися та випустити пар і розказати в коментарях, що вас бісить найбільше. Не тримайте біль у собі, виплиснить все, тут вас зрозуміють:)

Отже, Тестувальника бісять інші тестувальники:

• Коли в баг-трекінгу створюють дефект без опису, тільки заголовок. Особливо після регресійного тестування без вказівки кроків, даних, оточення та інших важливих пунктів для відтворення помилки. А вже про логи, скріншоти та очікувані результати я промовчу.

Та розробники:

• Коли розробник віддає на тестування код, не перевіривши його хоча б мінімально. Наприклад, баг начебто пофіксили, але система після фіксау зависає. Начебто розробник прозвітував, що передав завдання в QA, але основний функціонал не працює. А ти марнуєш час, щоб зрозуміти, що твої зусилля були марними.
  • Коли розробник не читає уважно степи в базі та повертає його як Cannot reproduced
  • Бісить, коли доводиться вмовляти розробника зробити його роботу або вказувати, що саме він повинен пофіксити баг, тому що він його і створив
  • Коли розробник кодить логування таким чином, що його неможливо розшифрувати.

І звісно ж менеджери:

• Бувають ситуації, коли щойно викотили складання на тестування і відразу ж помітні дефекти, а менеджер вже запитує, коли можна буде впровадити на продакшн. Звідки мені знати, скільки часу займе у розробника виправлення помилок? Я можу відповісти на запитання лише про тестування!
  • Бісить, коли накидають завдання більше, ніж запланували спочатку спринта. Особливо коли це відбувається повз тестувальника. Менеджер накинув аналітику, аналітик проаналізував та накинув розробнику, а тобі потім прилітає це все тестувальнику. Хто, що, як, де і звідки це взагалі, ніхто не пояснив.

А також ВА або його відсутність:

• Відсутність хоча б мінімальної документації. Доводиться мати справу з невідомо як працюючим функціоналом. І незрозуміло: де баг, а де фіча? Та й взагалі дратує, коли недостатньо документації і нема в кого запитати чи складно знайти потрібну інформацію.
  • Незрузуміла документація при живому ВА...

Команда та процеси:

• Коли немає згуртованості та ініативності всередині колективу: колега розуміє, що є проблема, але це його безпосередньо не стосується. І він не робить нічого, щоб якось допомогти.
  • Бісить відсутність версійності у проекті — коли ти навіть не розумієш, яку збірку зараз тестуєш. І в баг-репорті не можеш вказати номер білда, де було знайдено дефект.
  • Бісить, коли через стислий термін обирається швидке впровадження релізу та, таким чином, на шкоду якості. Без повноцінного тестування потім як завжди щось «вилезе»
  • Бісить, коли тобі самій приходиться ті білди збирати, витрачати час на те, щоб зрозуміти, як пофіксити помилки сборки, хоча розробник зробив би це за 5 хвилин

Замовник:

• Бісить замовник, який не в змозі чітко сформулювати вимоги до продукту. Приходиться додумувати та пропонувати йому рішення кожен раз начебто ми не команда розробки, а креативна фокус-група.
  • Бісить, коли замовник думає, що якщо на проекті є тестувальник, то він і відповідає за якість. Так, тестувальник відповідає за якість своєї роботи. А якість продукту відповідає вся команда!

Не айтішники:

Бісить, що далекі від IT, не сприймають роботу тестувальника серйозно. Мовляв, сидить такий нероб, кнопочки натискає цілий день — нічого складного.

А що вас бісить в роботі?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Бісить коли людина чиєю роботою є пошук помилок наробила купу помилок в одному короткому тексті і не перечитавши його запостила для широкого загалу :)

Аж в очах потемніло від рівня токсичності ТС.

Cannot reproduced
Коли розробник
вилезе
ініативності
сборки
розслабиися
виплиснить
фіксау

— Коли розробник не читає уважно степи в базі та повертає його як Cannot reproduced
— Коли розробник
— Бісить, коли доводиться

Нятно, коли розробник просто існує (пункт 2) :)

Тема хто і чому когось бісить Х — це дешевий вкид, який демонструє некомпетентність, і розрахований співчуття на таких самих некомпетентних персонажів.

Професійних підхід:
Що бісить і як це змінити.

1. Як я покинул(а) професію лікаря/повара/юриста/економіста/вотеверіста та увійшов(ла) у айті на позицію КуА.
Також:
1. Прийти в IT у 16 років без технічного бекграунду та отримати першу роботу. Історія української тестувальниці.
2.

P. S. Пост далі заголовка не читав. По коментах бачу, що правильно зробив.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Это ж как можно собрать пилатес, инфоцыганство, Техлида(будучи фулл мануал куа, лол), бенч-охранника со стажем в 9 месяцев и инсту-диву в один флакон, и пропихнуть статью на доу.

Сюда можно добавить акробата с маком за 6к и 16-летнюю куа, и создавать подкасты

Запамятав імя авторкині на випадок якщо моя компанія буде шукати Куа і вона там попадется серед кандидатів, щоб зразу в смітник відправили в непрозорому щільному пакеті з поміткою biohazzard

Прочитала «статью», зашла на блог, а там как раз разбор хейта к этой статье и практические советы как с ним бороться. Кстати, читать комментарии к этой статье намного интереснее, чем саму статью ) le classic )
Все стало на свои места. Сама статья была создана для того, чтобы здесь набурлили гОвна, которые потом можно разобрать в своем блоге и дать пару советов как реагировать на хейт. Спойлер: «База никогда не меняется, шлите всех нахер.»
Это какая-то своеобразная попытка раскрутки блога с помощью низкокачественных вбросов на форумы, к которым ты мало-мальски относишься.
Судите сами: Маша — пилатес инструктор, которая уже как пару месяцев не работает в айти, до этого, с ее слов, больше полугода сидела на бенче без проекта, пришла на ДОУ «выпускать пар» на тему как ее бесит работа. Какой пар может остаться если ты уже как минимум 9 месяцев не работаешь?
Короче не удивлюсь если на каком-то пилатес-инструкторском форуме сейчас висит статья «Что вас бесит в пилатес-инструкторстве» в попытках собрать подписки.
Сообщение, на случай, если я попаду в следующий разбор хейта: «Мама, смотри, меня в интернете блогеры показывают»
А пока что пошла я нахер.
Спасибо за комменты, поржали всем чатиком )

лол, подивився крайній відос про «база не міняється». топчик, орнув в голос. оце я розумію форменне інфоциганство. таку співбесіду, де кандидат як вона втирає інтервʼюверам про «база нє міняєтсья 10лєтдамбілібамбасчітаймоюмєтодічку» я б охоче подивився. мабуть почну постити коуч по кардіохірргії. хулє, у людей же нових органів не виросло, база не міняєтсья.

В мене аж світло темніше стало після цієї статті

Щось мені видається, що ви помилилися з цільовою аудиторією свого допису...)))

Краще вже це (до речі тема вже тиждень живе), ніж захисники дегенератів у секції Gamedev.

Так, насправді я кинула айті, але не повністю. Я просто не працюю на конкретну компанію, я працюю на себе, розвиваючи свій блог. Доречі, заходьте в гості www.instagram.com/masha

Лол, інфоцигани, політики, фінансові радники, а тепер ось це)

але це скоріше пост- реклама якогось інфошлаку

Якісь у вас дитячі уявлення про світ)

це проблеми тестувальникiв

Коли розробник віддає на тестування код, не перевіривши його хоча б мінімально. Наприклад, баг начебто пофіксили, але система після фіксау зависає. Начебто розробник прозвітував, що передав завдання в QA, але основний функціонал не працює. А ти марнуєш час, щоб зрозуміти, що твої зусилля були марними.

Вибачте але розробник так і повинен робити з точки зору бізнесу. Його ціна вище і тому він скидає цю первірку на QA в яких ціна нижче.

Чисто на поржать: а як у пані суміщаються ці два пункта одночасно?

Коли немає згуртованості та ініативності всередині колективу: колега розуміє, що є проблема, але це його безпосередньо не стосується. І він не робить нічого, щоб якось допомогти.
Бісить замовник, який не в змозі чітко сформулювати вимоги до продукту. Приходиться додумувати та пропонувати йому рішення кожен раз начебто ми не команда розробки, а креативна фокус-група.

www.youtube.com/watch?v=-nbDBqEiohQ
90% инфы неверно и просто надергано из каких-то неправильных учебников или курсов
Куки создает браузер — в 99.99% случаев их создает сервер и отправляет браузеру, в тех что создаются клиентом смысла нет
Небольшие текстовые файлы — совершенно неверно. Их так сохраняли лет 15 назад, щас все браузеры их скидывают в локальную базу типа sqlite
Остальное смысла нет комментировать

По-моему, стоит просто принять что куа в подавляющем большинстве компаний это люди, которые должны разгружать разработчиков в плане проверки что там наговнокодили и побежали дальше. Все эти обидки да споры работает/не работает, понятно/не понятно и так далее никуда не ведут. Если разрабы не будут косячить, то куа просто не будут нужны. Исходя из этого куа по-взрослому должен просто указывать на явные косяки, с которыми вообще никак, а неявные просто выносить в отдельную задачу, а не задрачивать разраба, который все равно этим заниматься не будет. А возмущение, раздражение и прочую дичь оставить себе, кроме плохих отношений и холодной войны ничего не добьешься, а быть одной «бандой» выгоднее для обоих сторон

Если разрабы не будут косячить, то куа просто не будут нужны.

Ты путаешь QA с QC (тестерами). QC это более частный случай. QA включает в себя формулировку, адаптацию требований, поиск явных устарелостей и нелепиц, оформление этой информации в фидбэк для заказчика, контроль и обеспечение документации, и ещё 100500 разных задач. И вот такие QA будут всегда нужны независимо от уровня косячности «разрабов» — ну разве что разрабы сами будут выполнять эту работу (в мелких коллективах типично).
И даже просто тестеры могут что-то дать полезное — exploratory testing может показать нарушения в требованиях даже верхнего уровня.

Я не понял вообще исходную тему, там «тестувальники» это просто тестеры, QA в широком смысле, или кто — может быть любой вариант. Но при прямом понимании там шла речь именно о тестерах.

Ну а «не косячить» в большом проекте нереально.

а неявные просто выносить в отдельную задачу, а не задрачивать разраба, который все равно этим заниматься не будет.

А потом они куда попадут? Разве не туда же?

Ты путаешь QA с QC (тестерами)

ничего я не путаю, у нас в стране все qc, но принято называть qa, я не пишу эти поправки в каждом предложении в надежде что не найдется душнила, который придерется к словам

А потом они куда попадут? Разве не туда же?

может да, а может нет, но решать надо это или нет будут уже не тестировщик с программистом, а еще на этапе обсуждения станет понятнее чего надо и почему может быть сложно

Ви всі проекти перевірили, точно ніде нема QA? Якщо ви їх не бачили, не означає що їх нет. Є, як і бізнес аналітики

я не видел чтобы я писал о том что их нет нигде

>>

ничего я не путаю, у нас в стране все qc, но принято называть qa

Из этого следует, что QA в Украине нет, по вашему мнению. А на самом деле есть, особенно на небольших проектах, где QA зачастую кроме QC выполняет роль прокладки между заказчиком и разработчиком, вычитывает пожелания заказчика, корректирует, открывает таски в джире для разраба, и потом их еще проверяет.

«Не айтішники:

Бісить, що далекі від IT, не сприймають роботу тестувальника серйозно. Мовляв, сидить такий нероб, кнопочки натискає цілий день — нічого складного.»

Лол, айтішники так само думають про мануальних куа макак.

типичный ответ говнокодера, котрый не может сам разобраться в чем отличие транзакций монго дб и реляционнной дб. Лол, кек, азаза

Ну і як подібних куа макак сприймати серйозно після цього )
Disclaimer: всі співпадіння з автором статті випадкові

Тестувальники бісять, бо вони в більшості з глухого села, та нічого не петрають ні технологіях ні в англійський мові. Це є факт не тільки для України, але й для інших країн. У мене були тестувальники з Філіппін — такі ж відморожені. Як навчали на курсах за три тижні — так і тестують. Незважаючи ні на що

в семье не без урода, девы, знаете ли, тоже как будто из села понаехали, нажрались говна в своем селе и говнокодят, и говнокодят без остановки и ни один код ревью их не может поменять...

Ага, есть такие. Они часто ведут телеграм-каналы и тиктоки, где учат этому других. И поток говна в укр айти становится гуще и зловоннее.
QA макаки, кстати, тоже так делают :)

1. Як я покинул(а) професію лікаря/повара/юриста/економіста/вотеверіста та увійшов(ла) у айті на позицію КуА.
Також:
1. Прийти в IT у 16 років без технічного бекграунду та отримати першу роботу. Історія української тестувальниці.
2.

P. S. Пост далі заголовка не читав. По коментах бачу, що правильно зробив.

Андрей, ну вы же все равно потратили время на этот свой комментарий, лучше б статью прочитали и рассказали что бесит вас в вашей работе, я уверена там целый список триггерных моментов.

Меня бесят подобные статьи. В работе не бесит ничего. Если бы бесило, я бы не выбрал эту работу.

а почему вас бесят такие статьи? Психологи утверждают, что то, что нас бесит в других, мы не позволяем проявлять себе сами. Не задумывались об этом?

вы не поверите, но это и есть моя работа:)

Знаете, а меня вот ничего особо не бесит. Занимаюсь себе работой и всё классно. Почему? Да потому что я нахожусь выше антагонизма (2.0 по Хаббарду). Но Вы так не сможете, если действительно QA. Контроль качества — это работа, при которой состояние выше антагонизма — это полная профнепригодность, т.к. в задачу входит находить, что не так, не по спеке. А моя задача — придумать, как сделать по спеке и вписаться при этом в ограничения системы. Вот в этом и разница.

ого, це щось на сеєнтологічному?

Кто бесит Машу.
Маша, а текст без вычитки тебя не бесит?

Ну хоть это тебя не бесит :)

Хто і чому бісить

Мне кажется, эти рублики со скандальными заголовками ничего хорошего не несут.
Каждый такой материал — очень низкого качества. Описанный тут — не исключение. Вы конечно до уровня Юлии Женило не опустились, но материал попахивает очень нехорошо .

я працюю на себе, розвиваючи свій блог.

Иначе говоря вы более не занимаетесь ни контролем качества ни иной роль в ИТ проектах.
Интересно бы послушать отзывы Ваших коллег почему так получилось

не знаю кто такая Юлия, но раз вы про нее говорите, я ей респектую априори. Я не занимаюсь непосредствоенно тестированием, я обучаю. Можете обратится к моим коллегам из G5, GlobalLogic и Сiklum, если вам очень интересно чужое мнение обо мне. Заходите ко мне в инсту и почитайте отзывы:)

так получилось, потому что мне перестало приносить удовольствие заниматься именно тетстированием, мне захотелось обучать, консультирвать и длеиться своим опытом не только в рамках компании, но и для всех остальных.Ну и конечно, тот факт, что я люблю заниматься блогом, быть на виду, привлекать внимание, выебываться и тд тоже сыграло свою роль в смене моей деятельности

Каждый такой материал — очень низкого качества. Описанный тут — не исключение.

Это чтобы не выбиваться из общего фона на DOU

Бісить коли людина чиєю роботою є пошук помилок наробила купу помилок в одному короткому тексті і не перечитавши його запостила для широкого загалу :)

все мы не без грешка, я имею право быть неидеальной

То есть вы в айти уже не работаете, но ведёте айтишный блог, и будете писать по воспоминаниям о тех временах когда работали в айти?

вы не поверите, но помимо воспоминаний, я еще и книгу написала и продаю ее и получаю положительные отзывы, а еще у меня было три потока моего авторского курса для тестировщиков с нуля. Подписывайтесь, вам понравится))

Ви щей книжки пишете. Познайомтесь з Юрой Пламарчуком, ото парочка буде :-)

Та какая разница что вы там продаете. Я о том, что в it технологии меняются, а вы учите тому что было уже в прошлом, поскольку больше не работаете.

Cannot reproduced
Коли розробник
вилезе
ініативності
сборки
розслабиися
виплиснить
фіксау

Аж в очах потемніло від рівня токсичності ТС.

Чудо-блогер-куей мала би свій текст перевірити, перед тим як сюди кидати. А то як розробник закинула на тестування незавершену таску🤦‍♂️

тут все ідеально, навіть, якщо є якісь баги

Прозвучало прям как пункт, про «бесячих» тестировщиков, которые создают баги с тайтлом, а деталей 0.

Я так можу написати, що мене бісить все те саме, скажімо сидіти в дебагері або профайлері. Це така робота. Хто його зна, напевно скажімо у інвестиційних банкірів, брокерів свої «бісить». Напевно щось же бісить президентів. Та навіть інструкторів з підводного плавання, чи аніматорів на пляжах щось же бісить.

ну так стаття спеціально для цього написана, я ж там зверзху написала «давайте випустимо пар»)))

Бісить, коли тобі самій приходиться ті білди збирати, витрачати час на те, щоб зрозуміти, як пофіксити помилки сборки, хоча розробник зробив би це за 5 хвилин

Ви працювали різноробочим ?)

Бісить, коли доводиться вмовляти розробника зробити його роботу

Схоже на те що ви передаєте правки які навіть не є правками. От це вже мене дратує, коли тестувальники передають баги, про які ще доводиться пояснювати що це не баги.

Ні, я працювала куа і мене просили самостійно збирати білди, поки я не відмовилась від цього прекрасного єкспірєєнсу

Бісять люди в коментах, які не розуміють тренду «бісить коли...» і покинають обсирати автора топіку.

Він мабуть сам його придумав і вирішив поділитись😂

тренд випустити пар, ви взагалі читали статтю спочатку? там все написано

Про тренд там не написано ні слова. Тренд в моєму розумінні — це щось досить популярне, але в моїй бульбашці таких трендів немає. Воно й зрозуміло — стиль вашої комунікації показує, що дарма ви шукаєте причини своєї дратівливості в інших людях.

це тригерний пост, спрацював, як задумувалось

Все бесит только токсичного и слабого человека в команде, который воспринимает работу как тяжелую рутину и ярмо на плечи. Сильный перепишет требования, задолбает разрабов чтоб ему внятно объяснили в чем проблема и как ее воспроизвести, на митапе всем расскажет чтоб нормально описывали баги, то что их редко описывают и разжевывают нормально. Если только с утра открыл жиру и там уже все бесит — это значит вам пора уже менять работу, брать отпуск или саббатикал и восстанавливаться от выгорания

я поэтому ушла из компании и работаю на себя:)

Мене бісять відеоблогери, особливо тревел та айті влогери :-)

замало підписоти як для блогера. вочевидь бабка якась нашептала, шо якшо тут шось висрати — на тебе масово підпишиться. фіглі, з тіндером же спрацювало

значит, ты все-таки зашел ко мне в профиль! все-таки зацепил тебя мой высер:)))

ну лишили лінку, я зайшов. себто читав. а написав «висрати» — бо вже забагато тем схожих посилів і майже ідентичних змістів, які ну ніяк не очікуєш і не хочеш читати на профільних ресурсах, починаючи від хто шо кушає і де шукає половинку, закінчуючи до переказу чергового мануального мануала, який в реальності такий же легітимний, як я балерина

так, а зачем тогда тратить на это время, если тема вам не интересна? что за мазохизм? и вы должны понимать, что админы разрешают публиковать статьи, не я. Все вопросы к ним. И да, мне обидно, что мои мысли называют «высером», хотя я понимаю, что то умозаключение пришло от человека, у которого много претензий к самому себе, спасибо, что поделились своим «высером», он меня закалит перед тем, как я наберу первую 10к подписчиков, кстати приглашаю посомтреть, как это будет происходить, подписывайся и зови своих друзей, если они у тебя есть

бо сівши писати на форумі(будь-якому) треба розуміти, що прилетить зворотній звʼязок. і подекуди якшо систематично летить ± одна й та сама вказівка, шо ваш матеріал мʼяко кажучи «неальо» — тут би варто не сеанси психотерапевта згадувати(то всі погані а я дартаньян), а все ж подумати, шо можливо ви не те робите. ви ж тестувальниця, правильно? хіба якшо в гугл плей раптово полетіли одинички і фраза «не робе» це не буде для вас приводом задуматись, шо прошляпили баг в продакшн, замість команди фас для людини, хто відповідає на відгуки? от тут те ж саме. таких статей на «поп1зд3ть» і понить — вже скоро сотні, і в кожній авторам в різній манері доносять, шо написали фігню. чи не здається вам, шо мабуть не треба писати 101шу статтю з таким же змістом? шо може стаття про те, як автоматизувати тестування пристроїв за допомогою RPi і Python збере більше позитивних відгуків і вас покаже спільноті як спеціаліста, а не інфоцигана, га?

я все делаю правильно, и это вам стоит задуматься, потомоу что вы не можете пройти мимо таких статей и не высказать свое мнение, раздутое до небес

ми можемо елегантно завершити наш діалог. дайте відповідь на просте питання. З якою метою ви написали цей топік? Щоб що?

що до вашого запрошення — мені не цікаві такі «тревел» профілі де поки прогортаєш сраки і одноманітні селфі забуваєш, шо шукав контент про подорожі. мені здається, шо моя інста більше «тревел», хоча я ні блогер, ні тревелер, а просто амнонім з доу з купою претензій до самого себе який тільки і робить, шо сре в коментах (sorry_emoji)

бесплатный лайфхак: читайте шапку профиля перед тем, как понять о чем блог и искать в нем бесплатный контент

якось і шапці не дуже відповідає, якшо чесно. але ок.

очень жаль, очень жаль, а нет, похер))

Якби було похер то не відповідали б кожному і взагалі не писали ваш «висєр». Але вам подобається цей потік, що на вас ллється, тож насолоджуйтесь ;-)

Дайте доступ, я вам запілю кнопку «Dislike» і сортування на основі рейтингу.

краще напишить свою статтю і кнопку дізлайку одразу до неї, я впевнена ви будете в топі

Думаю, я не писака статтей, але серед іншого вмію робити кнопки. Гарно коли люди роблять те, що вміють.

Але шоб к-сть дизлайків показувало, а не як зараз гуглотубі

Вас так все бісить, що схоже проблема зовсім не в IT.

Продовження коментаря вирізано самоцензурою.

це всього лише пост для випускання пару, як сеанс у психолога)))

Вы поторопились. Надо было в пятницу выкладывать, тогда топик бы булькал до понедельника.

Кстати, блог классный. Парочка мест улыбнула от души.

То не бісись, комунікація з девами і БА — це і є основна твоя робота :)
Наче джуніор QA почитав. Ви точно лід?
На всіх проектах, де я працював як QA так було і десь за місяць-півроку(в залежності від команди), я налагоджував процеси як сіньйор/лід QA.

а чому ти думаешь що куа лід не може біситись від цього, компетенція та відношення до роботи не мають взагалі нічого спільного. Я можу біситись і класно робити свою роботу, а можу бути в дзені і мені пох шо там взагалі не так, якось та буде. Розуміешь?

— Коли розробник не читає уважно степи в базі та повертає його як Cannot reproduced
— Коли розробник
— Бісить, коли доводиться

Нятно, коли розробник просто існує (пункт 2) :)

Тема хто і чому когось бісить Х — це дешевий вкид, який демонструє некомпетентність, і розрахований співчуття на таких самих некомпетентних персонажів.

Професійних підхід:
Що бісить і як це змінити.

ця стаття була зроблена спеціально,щоб віпустити пар. Стаття з професійним підходом, як ви кажете, в мене теж є. Ось, єнджой dou.ua/forums/topic/44522

Підписатись на коментарі