Проєктний менеджмент і бізнес-аналіз 60-річної давнини: принципи роботи кібернетика Віктора Глушкова

Я Денис Гобов, понад двадцять років займаюся системним і бізнес-аналізом. Останні сім років моє професійне життя пов’язане з DataArt, де я працюю як Senior Business Analyst і лідер BA Capability. Також я є засновником і тренером школи бізнес-аналізу Art of BA та гостьовим лектором в НТУУ «КПІ ім. Сікорського».

Цьогоріч відзначають століття з дня народження Віктора Глушкова — фундатора української кібернетики, піонера світової комп’ютерної техніки та засновника Інституту кібернетики, де мені, до речі, пощастило навчатися на магістратурі та аспірантурі. DataArt IT Museum опублікував унікальні розшифровки аудіозаписів спогадів Глушкова, передані музею дочкою та онукою науковця. У цій статті я спробую обрати з мемуарів так звані правила Глушкова та перевірити їхню актуальність з точки зору сучасного IT-менеджменту.

Інститут кібернетики як тогочасний R&D-центр

Цікаво, що людина, яка працювала за часів СРСР, мала цілком прогресивний погляд на ІТ-галузь. Деякі з ідей Глушкова наразі можуть здаватися очевидними, але врахуйте — він дійшов до них самостійно і це в 50–60-х роках минулого століття.

1957 р. Віктор Глушков організував на базі лабораторії Обчислювальний центр Академії наук України, а ще за п’ять років потому — самостійний Інститут кібернетики. Якщо говорити сучасною мовою, інститут організували як R&D-центр, завданням якого було створення прикладних рішень в апаратній та програмній галузях. Його також можна сприймати як продуктову компанію, орієнтовану на державного замовника та промислові підприємства.

Віктор Михайлович, будучи вченим та інженером, фактично керував величезною технологічною корпорацією, яка об’єднувала вищезгаданий потужний R&D-центр, виробництво та проєктні команди розробників. І керував успішно, наскільки це дозволяли радянські реалії. Зрештою, він багато зробив саме для становлення українських інформаційних технологій і, з огляду на його мемуари, первинно думав про розвиток локальної промисловості.

Багато принципів, які сформулював Глушков ще наприкінці 1950-х, близькі мені як бізнес-аналітику. Я обрав сім правил, які здалися мені найцікавішими.

1. Пошук «якірного» замовника

Опорою будь-якого успішного комерційного продукту є наявність платоспроможного клієнта, який придбає цей продукт, і відтак вирішить важливу проблему. Найкраща ситуація: проблема для клієнта настільки важлива, що він готовий бути early adopter (раннім послідовником) і наперед оплатити продукт, який ще не існує. Тож не варто починати зі створення абстрактного корисного проєкту. Краще заздалегідь знайти свого «якірного» замовника й опісля розвивати продукт із залученням майбутніх користувачів.

Зі спогадів В. Глушкова: «Оскільки я мав схильність індустріалізувати виробництво, то одразу, крім роботи над зразком для „Києва“ (авт. — електронна обчислювальна машина „Київ“), для самого Обчислювального центру, я вирішив знайти багатого замовника, який здійснив би фінансування і постачання. Таким замовником виявилася Дубна, Об’єднаний інститут ядерних досліджень. До нас приїжджав адміністративний директор цього інституту, ми уклали договір і другий екземпляр машини робили для Дубни. Так ми одразу розв’язали питання фінансування і матеріально-технічного постачання, які розв’язати в умовах Академії наук було би просто неможливо».

Справді, пошук інвестора на ранній стадії розробки може вирішити багато фінансових труднощів проєкту. Як не згадати цитату з книги The Mom Test Роберта Фітцпатріка: «Не важливо, наскільки проблема є болісною для клієнта, якщо він не має на це платоспроможного попиту».

Але чи завжди клієнт розуміє свою проблему? Тут ми переходимо до наступного принципу Глушкова.

2. Замовник не завжди правий

Дуже часто ми зіштовуємося із ситуацією, коли замовник звертається вже зі своїм готовим рішенням і не факт, що воно є оптимальним. Проте адекватно проведений бізнес-аналіз може заощадити час і зусилля виконавцю, а також, цілком імовірно, гроші замовнику.

«Із самого початку роботи в лабораторії з’ясувалося, що замовників на моделювання, наприклад, різноманітних дискретних систем дуже багато. Нас буквально засипали всякими проєктами постанов високих органів, що треба змоделювати те, змоделювати це тощо. Уже пізніше, після утворення Обчислювального центру, коли було створено відділ Мар’яновича Т. П., йому було доручено цим займатися. Я йому дав вісім тем, тобто вісім замовлень, карток замовників. А в нього шість осіб. Він прийшов до мене і каже: „Як же я це виконуватиму?“. Я відповів, що не треба робити ані того, ані другого, ані третього, ані восьмого, а роби СЛЕНГ (це її потім назвали СЛЕНГ) — універсальну мову для моделювання дискретних систем. Я зібрав усіх замовників, провів з ними виховну роботу, і вони погодились, що це саме те, що їм потрібно, і насправді вони неправильно склали картки»

Прочитавши про картки у спогадах, одразу зрозумів, що це елемент з тріади «Card, Conversation, Confirmation» для роботи з User Story. А інструмент-то практично сучасний! :)

Цікаво, що сучасне українське IT, орієнтоване на світовий ринок, витратило понад десять років на подолання шляху від outstaffing (продажу людино-годин) до надання сервісу повного циклу чи навіть консалтингу. У своїй роботі ми досліджуємо потреби клієнта та проблему, яку необхідно розвʼязати, і тільки після цього даємо рекомендації з використання продукту або сервісу. У менеджменті Глушкова це ж було закладено з початку.

Варто визначати цілі та межі проєкту перед початком активної розробки, і в цьому нам допомагає третій принцип.

3. Принцип єдності теорії та практики

Протягом останніх років в аутсорсингових компаніях з’явився попит не лише на бізнес-аналітиків, що працюють над проєктом разом з командою та займаються інженерією вимог, а й на бізнес-аналітиків, які проводять передпроєктне дослідження — discovery phase. Під час цієї фази треба визначити бізнес-проблему та можливі варіанти її вирішення, окреслити межі майбутнього рішення і обґрунтувати доцільність його створення.

З іншого боку, компанії готові підтримувати дослідження та створення нових інструментів, але лише за умови потенціалу для практичного застосування. Наука заради науки, програмування заради програмування — приречені речі у світі наживи та чистогану.

«Не варто будувати теорії, які не мають застосунків. Не слід розпочинати практичну роботу, якою б важливою вона не здавалась, якщо не проведено її попереднє теоретичне осмислення. Ось що це означає: може виявитись, що треба робити зовсім не цю роботу, а щось інше, більш загальне, яке потім покриє п’ятсот застосувань, а не одне», — з мемуарів В. Глушкова.

Такий підхід дозволяє щоразу знаходити нові застосування розробкам, перевикористовувати та масштабувати рішення — фактично доводити їх до стану готових продуктів з коробки.

4. Принцип єдності довгострокових і короткострокових цілей

Постійний пошук балансу між закладанням фундаменту для подальших практичних застосувань і отриманням практичної віддачі — одне з ключових завдань інноваційних компаній. Отже, варто поєднувати довгострокові та короткострокові цілі в загальному баченні, і водночас розділяти їх між собою.

«Цей принцип близький до попереднього, але все ж підходить до питання з іншого боку, з погляду часу виконання цих робіт. Каже він наступне. Не слід братися за якісь дрібні окремі роботи, нехай навіть такі, що мають багато практичних застосувань (тобто першому принципу вони відповідають), якщо не видно продовження цих робіт у майбутньому. Другий бік принципу такий. Не слід ставити довгострокові теми, якщо вони не розбиті на такі етапи, кожен з яких мав би закінчене наукове і практичне значення»

Наприклад, класична проблема бізнес-аналізу та керування проєктами — відсутність дорожньої карти. А саме вона дозволяє, з одного боку, підтримувати прив’язку деталізованих задач до поставлених бізнес-цілей, а з іншого, утримувати активності з декомпозиції глобальної мети щодо задачі відповідно до SMART-критеріїв.
Про цей підхід наразі говорить кожен коуч, але 60–70 років тому цього не навчали, прочитати було ніде, ще й загальна практика йшла врозріз.

Утім, стратегія та впровадження дорожньої карти — це чудово, але як керівнику організації знайти на все це час? На це запитання відповідають наступні два принципи.

5. Керівник не має бути цілком зайнятим поточними справами

На перших етапах значна частина менеджерів повністю занурюється у виконання операційних задач. Водночас часу на розробку та підтримку стратегічного бачення просто не залишається. Вихід із цієї рутини — делегування повноважень, що дає можливість підлеглим професійно розвиватися, а керівнику — не фокусуватися на дрібних завданнях.

Зі спогадів В. Глушкова: «Я досить швидко зрозумів, що при керівництві великим колективом із різноманітною тематикою потрібно застосовувати принцип децентралізації відповідальності. Я виділяю ділянки і ставлю керівників на ці ділянки, заступників тощо, відповідальних за наукові напрями, і прагну мінімізувати своє втручання».

А проте залишається спокуса контролювати підлеглих, одразу ж виправляти їхні помилки, демонструвати свою експертність та перевагу. Для підсилення власного его — чудова позиція, але знов-таки заводить у глухий кут.

«Якщо навіть я бачу, що все робиться неправильно, то я направляю не конкретно, кажучи, що це питання треба було розв’язати таким чином, а за якимись інтегральними показниками»

Деяким менеджерам страшно делегувати повноваження, бо це зменшує їхній вплив і значущість. А ось Глушков легко передав своїм заступникам, наприклад, розподіл квартир — а за радянських часів це і був механізм реальної влади. Уявіть собі сучасного менеджера, здатного преміювати когось у команді квартирою в Києві.

6. Залучення практиків до викладання в закладах вищої освіти

Сьогодні нікого не дивують лабораторії від провідних ІТ-компаній в університетах та гостьові лекції від кваліфікованих розробників, тестувальників, бізнес-аналітиків, керівників проєктів тощо. Продовжується впровадження дуальної освіти, яка б дозволила поєднувати навчання у виші з практичною роботою. У період активного зростання (зараз, на жаль, скоріш період затишшя) компанії побачили можливість формування кадрового резерву шляхом активної роботи з інститутами та університетами. Цей підхід використовувався і в часи В. Глушкова.

«Протягом усього часу становлення та подальшої роботи інституту, роботі з кадрами постійно приділялася велика увага. Насамперед ідеться про підготовку й перепідготовку кадрів. Робота охоплює всі рівні — насамперед тих, хто вже працює в інституті. Для них створювалися різноманітні семінари, зокрема і наукові, і навчальні, читалися лекції у міру того, як створювалася теорія проєктування машин... Я з самого початку вимагав, щоб наші провідні співробітники обов’язково або погодинно, або на півставки читали лекції та працювали зі студентами. Потім — робота зі школярами. Ми одразу взяли підшефні школи, де у старших класах почали викладати програмування. Потім почали влаштовувати різноманітні конкурси й олімпіади в Інституті кібернетики, організували Малу академію наук для школярів у Криму, де юнаки влітку слухали лекції, де з ними проводили заняття найкращі фахівці»

І серед моїх знайомих є ті, хто проводили відкриті уроки в школах ще декілька років тому: розповідали про IT та те, до чого слід готуватися, на чому фокусуватися.

Варто сказати, що майже вся система освіти у сфері інформаційних технологій багато в чому завдячує саме Глушкову. Тільки в Києві були організовані спеціалізації з обчислювальної математики й обчислювальної техніки в КНУ імені Тараса Шевченка та в Київському політехнічному інституті на радіотехнічному факультеті. Пізніше стало можливо організувати на базі цих спеціальностей факультет кібернетики в КНУ та факультет автоматики та обчислювальної техніки в КПІ.

Вийшло так, що вирішуючи цілком прикладне, нехай і глобальне завдання з пошуку та підготовки кваліфікованих кадрів для свого інституту, він організував і освіту, і практику для багатьох українських студентів-комп’ютерників у 1960–1980-х.

7. Дистанційна робота

Досить дивно говорити про дистанційну роботу як про щось незвичне в сучасних реаліях, правда ж? Але йдеться про впровадження цього підходу 60–70 років тому — і це справді ще одна опція для керівника задля дистанціювання від операційної текучки.

«Треба віддати належне Гнєденку Б. В. (авт. — директор Інституту математики на той час), він дуже правильно побудував мою роботу. Він заборонив мені три дні на тиждень з’являтися в інституті, тобто в лабораторії, та дозволяв лише три дні перебувати там — тоді ще в суботу, здається, працювали. Вільні три дні були дані, щоб вивчати предмет, входити в курс справи. Протягом цих трьох днів щодня призначався тимчасовий виконуючий, тобто кандидати наук чергували по черзі», — зі спогадів В. Глушкова.

Водночас він був глибоко занурений у проблеми команди та багато спілкувався з колегами: невипадково, запрошуючи на роботу, Глушков надавав великого значення збігу характеру кандидата та, як би ми сьогодні сказали, корпоративній культурі. Баланс він бачив у гібридній системі з присутністю на робочому місці у разі потреби.

Усі вищезгадані принципи дозволили Віктору Михайловичу побудувати потужну інституцію із формуванням сильної команди та піднести вітчизняну кібернетику до світового рівня. Він був справжнім візіонером, і багато в чому його підходи випереджали західні напрацювання. Київська школа кібернетики була технологічно передовою, а її лідер чудово знався на керуванні процесами. Як бачимо, покладання на бізнес та його потреби зовсім не суперечать традиційній українській інженерній культурі. Якраз навпаки.

Фото на обкладинці та більше матеріалів з мемуарів ви можете переглянути за посиланням.

👍ПодобаєтьсяСподобалось27
До обраногоВ обраному10
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Стаття дуже класна.
Коментарі теж знакові і підтверджують тезис, що «немає пророків у своїй вітчизні».

Про делегування — гарний 5 пункт 👍🏻

Ганьба DataArt за поширення недостовірної інформації з брехливих мемуарів!
Приклад зухвалої брехні, який мене обурив:

Представник DataArt звернувся до мене з проханням надати фото моєї матері.
Отримали та заздалегідь недостовірний підпис, який принижує гідність та честь Катерини Ющенко.
Цитата:

Катерина Ющенко захистила докторську дисертацію під керівництвом Бориса Гнєденка у Львові в 1950 році, а коли останнього обрали академіком і перевели в Київ, він запросив її до своєї команди. У 1950 році Катерина брала участь у об’єднаній команді Математичного та Електротехнічного інститутів зі створення математичного забезпечення першого комп’ютера МЕОМ. Із приїздом Глушкова в Київ вона підключилася до його проекту, а незабаром стала одним із провідних фахівців.

На момент появи Глушкова в місті Києві Катерина Ющенко:
а) вже, як 6 років займалася розрахунками математичних задач та перша розпочала програмувати розв’язки реальних задач на МЕОМ:
— розрахунки траєкторій польотів балістичних та космічних ракет (зовнішньої балістики);
— оптимізація прокладання дальніх ліній високовольтних електропередач;
— та багатьох, багатьох інших;

б) у 1954/55 році створила одну з перших в світі мов програмування високого рівня — Адресну мову програмування;

в) на 9 років, ніж у США, винайшла Pointers, спискові ланцюжки та деревоподібні формати (складні ієрархічні структури), яким подібні Абстрактні типи даних та динамічні структури;

г) розробила систему команд унікального комп’ютера «Київ» з апаратною реалізацією багатократного розіменування Pointers;

д) в лабораторії ІМ АН УРСР керувала підрозділом з 40 співробітників: математиків, програмістів та обчислювачів;

е) у 1955р. написала перший підручник по програмуванню, який було видано обмеженим накладом у 1955р. в КДУ, та який завдяки Глушкову не був опублікований великим накладом (Удовиченко за проханням Глушкова — заборонив видання).

Питання: хто приєднався і до чиєї справи? Глушков до справи дружнього колективу Гнеденка та Ющенко, чи навпаки, як написано під фото?

На правах спадкоємця прав Катерини Ющенко вимагаю:
а) привести у відповідність: підпис під цим фото;
б) принести публічні вибачення за оприлюднення недостовірної інформації, яка принижує гідність та честь Катерини Ющенко.

Вважаю, що на початку публікації спогадів варто розмістити інформацію про наявність альтернативних думок очевидців про особу В.М.Глушкова.

Перед публікацією цього коментаря починаючі з 09.09.2023р. очікував зв’язок з:
а) представником DataArt Веронікою Нерода (їй було передано фото);
б) PR менеджером DataArt (обіцяв влаштувати автор цієї публікації — Денис Гобов).

Катерина Ющенко захистила докторську дисертацію під керівництвом Бориса Гнєденка у Львові в 1950 році, а коли останнього обрали академіком і перевели в Київ, він запросив її до своєї команди. У 1950 році Катерина брала участь у об’єднаній команді Математичного та Електротехнічного інститутів зі створення математичного забезпечення першого комп’ютера МЕОМ.

Що з цього є зухвалою брехнею?

Із приїздом Глушкова в Київ вона підключилася до його проекту, а незабаром стала одним із провідних фахівців.

Вона до приїзду Глушкова була давно провідним фахівцем як в галузі програмування, так і в галузі архітектури комп’ютерів.
Не бачу сенсу продовжувати з Вами спілкування, якщо Вам потрібно пояснювати такі очевидні усім речі.

Вам з наведеного фрагменту не подобається лише "

незабаром стала одним із провідних фахівців

". А ви до цього додали декілька повністю коректних речень.

Якщо ви заперечуєте те, що "

Катерина Ющенко захистила докторську дисертацію під керівництвом Бориса Гнєденка у Львові в 1950 році, а коли останнього обрали академіком і перевели в Київ, він запросив її до своєї команди. У 1950 році Катерина брала участь у об’єднаній команді Математичного та Електротехнічного інститутів зі створення математичного забезпечення першого комп’ютера МЕОМ.

", то прошу вас припинити зухвало поширювати брехливу інформацію.

Ці речення недостовірні! Звісно, що заперечую!
Ви припніть зухвало захищати свою брехливу статтю.

Це вони нам принесли культуру, шо ми в цьому памімаєм

Історія, яку написано комуністичним тоталітарним режимом не завжди правдива, містить перебільшення та зазвичай в ній навмисно, в інтересах правлячої верхівки, приховуються вагомі факти.
Дякую за підбір інформації, яка відома ще за часів СССР.
Варто зробити окремі зауваження.
ОЦ АН УРСР створено не В.М. Глушковим, а Б.В. Гнєденком. До планів Б.В. Гнєденка входило створення Інституту обчислювальної техніки та розрахунків. Вимушений виїзд Б.В. Гнєденка з Києва став причиною створення інституту лише через 5 років після заснування ОЦ.
Фундаторами українських ІТ є С.О. Лебєдев з його дружнім колективом інженерів до яких перш за все відносяться Л.Н. Дашевський, К.О. Шкабара, С.В., Погребинский, З.Л. Рабінович та ще з десяток інженерів, які розробили комп’ютер МЕОМ. Цей комп’ютер містив в собі головні підказки для подальших досягнень та винаходів киян. Це стосується досягнень в архітектурі комп’ютерів: унікальні можливості універсального асинхронного комп’ютера «Київ», який став першим в світі комп’ютером призначеним не лише для проведення розрахунків, а й для розв’язку логічних, інформаційних задач та задач штучного інтелекту, включаючи розпізнавання методами машинного навчання простих геометричних фігур, друкованих та рукописних літер та цифр.
Апаратні можливості розіменування Pointers комп’ютера «Київ» увійшли до всіх подальших розробок київських комп’ютерів та до комп’ютерів C.О. Лебедєва: М-20, БЕСМ-3, БЕСМ-3М, БЕСМ-4, білоруських комп’ютерів серії «Мінськ», радянських серії «Урал», серії «Агат» та «Наірі».
Є сумніви щодо тверджень В.М. Глушкова щодо знайдення саме ним багатого замовника — Об’єднаного інституту ядерних досліджень в місті Дубна — для постачання другого примірника комп’ютера «Київ», оскільки зв’язок з І.В. Курчатовим та М.В. Келдишем був ще за часів (1952-1955рр.) проведення розрахунків на комп’ютері МЕОМ задач проєктування водневої бомби. До можливостей комп’ютера «Київ» згідно потреб цього інституту було включено можливість автоматичного віддаленого керування комп’ютером роботою складного устаткування для проведення ядерних досліджень.
Фундатором українських ІТ слід вважати і Б.В. Гнєденка, вагомість внеску якого у зародження та розвиток світових ІТ приховувалась за часи ссср.
Відео «Про вагомий та невідомий внесок Б.В.Гнєденка у зародження інформаційних технологій» —
youtu.be/8Ju51SOsG_4 .

До речі в своїх спогадах Глушков неодноразово згадує Гнєденко.

"Треба віддати належне Гнєденку Б. В. (авт. — директор Інституту математики на той час), він дуже правильно побудував мою роботу.

Отже на початку роботу Гнєденко фактично був керівником/куратором створення академічного обчислювального центру в УРСР.

А загалом вся стаття написана на основі мемуарів В.М. Глушкова. Тому певні неточності можуть бути.

Альтернативним погляд на інформацію у цих мемуарах оприлюднено у спогадах: Гнєденка, Дашевського, Шкабари (її доньки Тетяни Свербілової), Королюка, Іваненка, Кладька, Пржиялковського, тощо.
Тут: museum.dataart.com/ua/victor-glushkov — міститься помилкова, перекручена та недостовірна інформація.

За наведеним посиланням містяться спогади Глушкова.

міститься помилкова, перекручена та недостовірна інформація.

— дуже сумнівне твердження.

Ви пишете —

ОЦ АН УРСР створено не В.М. Глушковим, а Б.В. Гнєденком.

Цитати зі спогадів Глушкова: «У 1955 році було прийнято рішення про створення престижних академічних обчислювальних центрів у великих академіях наук союзних республік, у тому числі і в Україні, ця справа була доручена Інституту математики та персонально Гнєденко Б. В.»
Обчислювальний центр було створено на базі лабораторії обчислювальної техніки Інституту математики Академії наук УРСР. Лабораторією керував Глушков на запрошення Гнеденка. Директором обчислювального центра став також Глушков.

Розбіжності в спогадах, особливо у тих, хто пішов з Інституту Кібернетики майже відразу після його заснування, і тих, хто там залишився на довгі роки — нормальна практика.

Будівництво споруд для ОЦ АН УРСР на вулиці Лисогірській б.4 та житлового будинку по вул. Велика Китаївська б. 111/2 (тепер: просп. Науки 43/2) розпочато у 1956р. ще до того, як В.М. Глушкова переїхав до Києва.

Можна ще почитати спогади Бориса Маліновського:
«У грудні 1957 року було прийнято офіційне рішення уряду і президії АН України про створення самостійної установи — Обчислювального центру Академії наук України. До цього часу наш колектив нараховував трохи більше 100 чоловік. Академія наук України виділила кошти для будівництва будівлі Обчислювального центру на вулиці Лисогірська. Тоді ж був побудований житловий будинок для співробітників. »

files.infoua.net/...​pereklad_IsfcstKievUa.pdf

Але на мій погляд, рік початку будівництва споруд — це ті тонкощі, якими можна знехтувати.

Наведу приклад однієї недостовірності:

міститься помилкова, перекручена та недостовірна інформація.
— дуже сумнівне твердження.

«1956 року він очолив лабораторію моделювання та обчислень в Інституті електротехніки АН УРСР в Києв» цитата з museum.dataart.com/ua/victor-glushkov .
У 1956 році ніякої лабораторії моделювання та обчислень в Інституті електротехніки АН УРСР вже не існувало, бо ще у 1954році було об’єднано лабораторію методів обчислень та розрахунків при ІМ АН УРСР з лабораторією (МЕОМ та інженерів, які її розроблювали) обчислювальних машин при Інституті ЕЛЕКТРОДИНАМІКИ (!!!) АН УРСР та утворено лабораторію обчислювальних машин та розрахунків при ІМ АН УРСР.
Самого Інституту електротехніки АН УРСР у 1956 році теж вже не існувало, бо його було у 1953р. реорганізовано в Інститут електродинаміки АН УРСР.

Якщо є бажання дізнатись та виправити недостовірності, то пропоную продовжити спілкування у особистих повідомленнях.

Схоже і тут ви помиляєтесь. В декількох джерелах зазначено, що перейменування/реорганізація відбулась не в 1953, а в 1963:
У 1947 році на базі електротехнічного відділу Інститут енергетики АН УРСР був створений Інститут електротехніки АН УРСР (з 1963 року — Інститут електродинаміки).

Перепрошую: з датою реорганізації — дійсно помилився.
А з головним питанням:

У 1956 році ніякої лабораторії моделювання та обчислень в Інституті електротехніки АН УРСР вже не існувало,

точно не помилився!

І тут ваша і моя точки зору майже співпадають.
Як я написав вище:

Обчислювальний центр було створено на базі лабораторії обчислювальної техніки Інституту математики Академії наук УРСР. Лабораторією керував Глушков на запрошення Гнеденка. Директором обчислювального центра став також Глушков.

Отже правильна назва лабораторії, яка була відкрита в Інституті математики АН УРСР в 1956р. — Лабораторія обчислювальної техніки. Саме таку назву згадують Глушков та Маліновський в своїх спогадах. Згодом назва була змінена на «Лабораторія обчислювальної математики та обчислювальної техніки».

Враховуючи історію створення цієї лабораторії, її можна вважати «правонаступником» лабораторії моделювання та обчислювальної техніки Інституту електротехніки, де Лебедєвим була створена МЕЛМ (МЭСМ).

Джерела:
www.icfcst.kiev.ua/...​XT/Malinovsky_history.pdf
www.icfcst.kiev.ua/...​HALL2/Gl_paradigms_r.html

Ви продовжуєте наполягати, що твердження:

«1956 року він очолив лабораторію моделювання та обчислень в Інституті електротехніки АН УРСР в Києв»

— достовірне?

Який сенс вести розмову, якщо не читати повідомлення співрозмовника?

В повідомленні вище ви можете знайти відповідь на запитання.

Але не важко повторити.

Щодо вашого початкового твердження:
1.

лабораторією (МЕОМ та інженерів, які її розроблювали) обчислювальних машин при Інституті ЕЛЕКТРОДИНАМІКИ (!!!) АН УРСР

— не відповідає дійсності.
2.

утворено лабораторію обчислювальних машин та розрахунків

- не відповідає дійсності
3.

Самого Інституту електротехніки АН УРСР у 1956 році теж вже не існувало, бо його було у 1953р. реорганізовано в Інститут електродинаміки АН УРСР.

— не відповідає дійсності.

В чому ви були праві і в чому помилка в матеріалах (не моєї статті, а тієї, яка згадується):

утворено лабораторію при ІМ АН УРСР.

Глушков ніколи в Інституті електротехніки АН УРСР не працював та тому ніяк не міг в ньому очолювати лабораторію!

Датаарт — кацапи.

Для тих, хто не в курсі.

Ну, это еще хорошо отделались. В тогдашних традициях вообще удалять имена разработчиков. Мое имя начали удалять из всех документов прямо при мне. Как только подписали мое увольнение. Эти сохранились.

Помилково писати про Глушкова як видатного менеджера, а також фундатора саме української кібернетики, ні першим, ні другим він не був.

Можете навести аргументи щодо вашої точки зору? Кого ви вважаєте фундатором української школи кібернетики?

Можете навести аргументи щодо вашої точки зору?

Я залишав коментар стосовно цього, потрібно розширити? dou.ua/...​-viktor-glushkov/#2686985

Кого ви вважаєте фундатором української школи кібернетики?

Поки — нікого, Кібцентр — це деградуюча радянська спадщина, а визначати фундатора саме української школи кібернетики зараз ірраціонально, ... і Глушков би при житті заперечив подібні вашим скандальні заяви.

Підлеглі вважали Глушкова видатним математиком, але жахливим керівником, а також скажилися на те, як був загублений їхній професійний потенціал в молоді роки, бо багато проектів закінчувалося невдачами

1. У висококонкурентному науковому середовищі завжди буде хтось невдоволений.
2. Але навіть ті, хто був невдоволений керівництвом Глушкова, не заперечують його значний вклад в розвиток науки.
3. Багато проектів закінчувались невдачами — це норма для наукових досліджень, це не комерційна розробка.

За всі досягнення Інституту кібернетики зазвичай хвалили керівників відділів

Одна із задач керівника забезпечити можливості для підлеглих. Бачимо, що з цим Глушков успішно впорався.

Ну і ніщо не заважає вважати Глушкова в першу чергу видатним вченим, в другу — як успішного організатора.

Я мав досвід спілкування протягом 14 років із різними підрозділами Кібцентру — керівниками відділів і багатьма науковцями та інженерами, яким довелося працювати за часів Глушкова, і загалом вони або нічого не говорили про Глушкова, або переважно критикували його керівні здібності, але ні разу я не чув похвали чогось крім як математика Глушкова.
Ваша компанія оцифрувала мемуари Глушкова — молодці, для і історії та в скарбничку недостовірних фактів, що часто характерно для такого літературного жанру.
Я не знаю, що вас мотивувало роздувати культ особистості Глушкова та поширювати недостовірні факти, але це дуже помилкові зусилля.
І повертаючись до теми статті «Проєктний менеджмент і бізнес-аналіз 60-річної давнини» — це нерелевантно порівнювати із процесами в сучасному українському ІТ, інше діло якщо б ви порівнювали Глушкова із бувшим CEO Яндекс Аркадієм Воложем (як керівників організацій), то ще куди не йшло б, але до проектного менеджменту та бізнес-аналізу Глушков відношення не мав від слова «зовсім», а називати його фундатором української кібернетики дуже скандально і помилково.

Що сами ви називаєте недостовірними фактами?
В статті наведені цитати із мемуарів та зазначаються аналогії/паралелі з позиції сьогодення. Ви з чимось конкретним не погоджуєтесь чи це ваше загальне емоційне сприйняття матеріалу?

Якщо ви не згодні з оціночними судженнями "

фундатор української кібернетики, піонер світової комп’ютерної техніки

" - не бачу проблем. Ви можете вважати когось іншого фундатором української кібернетики. Живемо у вільній країні.

Можливо є зауваження по згаданими принципам? Я особисто бачу паралелі, а ви їх не бачите, це нормально. Глушков керував проєктами? Керував. Чи розробляв системно принципи керування проєктами — скоріш ні. Чи займався Глушков бізнес-аналізом? Звичайно займався. Беремо визначення бізнес-аналізу з A Guide to the Business Analysis Body of Knowledge і питань не виникає. Чи розробляв цілеспрямовано цю дисципліну — ні.

На основі описаного у онлайн-виставці компанії та вами, буду тоді вважати, що в компанії DataArt керівництво не просто відповідальне переважно за стратегічний та операційний менеджмент, але й також має => широку техічну експертизу, компетентність і залученість в бізнес-аналіз та проектний менеджмент поточної розробки, а проектні імплементації — це заслуги саме вищого керівництва, такий собі унікальний сплав широкої компетенції та мікроменеджменту.
Також, що Глушков є фундатором української кібернетики — це лише позиція компанії DataArt та особиста думка Denys Gobov, і добре, що хоч не пишете ще, що Ленін створив Україну.
Ok, дякую за виділений час!
Із дискусії вийшов.

Кого ви вважаєте фундатором української школи кібернетики?

Прям так что б основателем так нет. Я б Новохатнего и Северодонецкий импульс повыше ставил.

Трохи погуглив. Мабуть не просто Глушков, але й Хрущов (із його відлигою, яку припинили у 1964) Заказ на Мир-1 десь тоді з_явився, у період аграрної революції, коли з_явилося що підраховувати.

А чого СРСР помер, хоча бізнес процеси у нього були отакі огого?

Може тому, що Глушкових на всі інститути/галузі не вистачило? А може тому, що і йому система не давали працювати на повну потужність і втілювати ідеї в життя?

Тут можна задати питання, а чому США не померли, незважаючи на Енрон, наприклад? Бо система стійка й адаптивна.

Ось і я про це. Ота система, що була у СРСР, вона не життє спроможна. Час усе всім довів. Утопія утонула.

Утопія утонула. А напрацювання вчених — лишились. І не тільки їх.

Так, так. Саме вони і літають у нас тепер над головами. І не тільки літають, а ще й нелюдей контролюють, щоб виконували.
Це все уламки СРСР та всіх її системних напрямків.
Як ото Кітай вберігся?

А українські напрацювання в тій самій військовій сфері, на ваш погляд, з’явились на порожньому місці?

Приклад: Державне підприємство Державне Київське конструкторське бюро «ЛУЧ» створено в 1965 році як основний розробник в СРСР автоматизованих систем контролю та діагностики спеціальної авіаційної техніки. Є одним з провідних розробників складових частин комплексів авіаційного та протитанкового озброєння України.

Яка поезія. Система розділилася на два ворогуючі лагері і сама себе остаточно винищує.
Одним тільки щасливий, що ми на стороні майбутніх переможців.
Соціалізм, комунізм? Більше ніколи.
І звісно — чи варто тоді ту логіку побудування відносин взагали брати до уваги?
Вона руйнівна. Можливо знищить із часом і вас.

Зазначені в статті принципи вже давно з успіхом застосовуються в усьому світі. Кого саме вони мають знищити?

Слушне питання. Треба дослідити дослівно, що саме пропонується.
А може Глушков був першим капіталістом СРСР...
І саме тому йому волі і не дали.

Може тому, що Глушкових на всі інститути/галузі не вистачило? А може тому, що і йому система не давали працювати на повну потужність і втілювати ідеї в життя?

Я звонил и общался. И сейчас не хотят. Так и жизни и на форуме так же. Бабки ж надо сегодня зарабатывать. Новое делать некогда.

Вкалував він якраз на повну. Просто американці мали суттєву фору і переважали по електроніці СРСР на три голови загалом. Тому з рештою військові та уряд прийняли рішення — просто клонувати американські розробки. Не дивлячись на протести зі сторони вчених та інженерів.

Усе просто. Яка ціль існування соціалістичної держави, доки не відбулась всесвітня соціалістична революція і настав комунізм, це коли люди живуть общінами коммунами рівно як в Ізраїльських кібуцах (Карл Маркс та Фрідріх Енгельс призивали саме до цього) ? Правильно ціль організація і забеспечення всесвітньої революції. Була чітка теоретична основа, що світовий імперіалізм на базі не чесного капіталізму — будь що намагатиметься знищити соціалізм, військовим шляхом. Для цього використовуватиметься ультра правий радикалізм — тобто фашизм, та усі його методи : пропаганда, шовінізм, ксенофобія тощо. Що має проти-поставити радикальні котра ліві — всесвітню підтримку соціалістичних революцій, та військову силу для стримання фашизму. Утворенні таким чином два лагері почали гонку озброєнь, де СРСР та Варшавський договір опинився не конкурентно здатним проти США та НАТО, та вимушено спрямовував значно більший, за НАТО процент усіх ресурсів саме на військову сферу. В решті вийшло таким чином, що в соціалізмі танки та ракети є, супутники, самоскиди, електростанції тощо — а от штанів, чи скажімо міксера на кухні нема. Колишній актор, американський президент Рональд Рейган та його консультант Казимеж Бзежиньский придумали розкрутити американську економіку в локальний максимум, та взвентити гонку озброєнь до стану, коли СРСР технічно не зможе підтримувати темп і в решті розвалиться. При цьому опускаючи очі на проблеми в середені власної країни яки виникнуть, через брак соціальних виплат, наприклад з фінансування псих лікарень, високі як для капіталізму і стимуляції бізнесу податки, які спрямовувались на сам перед на оборонні та наукові витрати які більші за весь світ разом взятий. СРСР справді розвалився — по плану, що дало США принаймі два десятиліття над багатства, та з величезними проблемами. Для початку воно не не для усіх, та не для більшості — а лише для певного прошарку людей. Для більшості не було навіть доступу для медицини. Це призвело до найбільшого рівня злочинності на планеті в окремо взятий країні. Через час місце СРСР, зайняв соціалістичний Китай.

Так. Ось яка для мене головна суть комунізму: божевільна мрія про те що, хтось потурбується про тебе (бо більше йому зайнятися нічим буде)
Але правда у тому, що люди турбуються лише за себе — ну ще родини свої. Іншим треба платити гроші за турботу. І хто зна як вони виконають цю свою роботу.
І звісно, ті, хто надіється що хтось про нього потурбується — та чи варто взагалі про таких турбуватися?

Тлєтворноє вліяніє гнілова запада...

Можливо зможете додати щось більш змістовне по темі статті?

Щось змістовне додає Юрій Ющенко.

А ти кацап, тебе можна лише чмурити. Чим і займаюсь.

В целом, интересно. Хотя, подчас, забавно. ))

Цікаво, що людина, яка працювала за часів СРСР, мала цілком прогресивний погляд на ІТ-галузь.

Канеш, имел. )) СССР в то время был одной из 2 сверхдержав. А в 80-е годы 25% всех учёных планеты работали в СССР. Мы очень много где были первыми. Это было бы невозможно без постоянного движения вперёд, исследований, внедрения этих инноваций в практику. Почему это так удивляет автора, мне непонятно. :) Наш опыт незаслуженно забыт, хотя, поучиться есть чему. Шевченко писал: «Свого не цурайтесь і чужого навчайтесь.» Этот опыт ещё ждёт современных исследователей. Полезное надо взять, неудачное отбросить.

Глушков, вообще, был идеологом и разработчиком ОГАС (Общегосударственная автоматизированная система учёта и обработки информации). Если говорить современным языком, это советский интернет. К сожалению, работа не была доведена до конца. А если бы была доведена, то, как знать, может быть, мы бы сейчас при программировании писали команды не на английском языке, а на украинском (ну, или русском). Оцените преимущества этого: украинские языки программирования доминируют в мире. Какие суммы прибылей вам приходят в голову? :)

Автор пишет, что Глушков заботился о будущих кадрах. Опять же, непонятно почему автора это удивляет. СССР был страной-мегакорпорацией, которая всю систему образования (школы, ВУЗы, ПТУ, техникумы...) выстраивала вокруг плана развития государства на десятилетия вперёд. Т. е., например, исходя из планов развития государства, следующие 10 лет надо, чтобы ежегодно в промышленность приходило 5 000 инженеров-строителей, 5 000 химиков, 10 000 технологов... Нужно учить именно столько специалистов. Под это дело надо построить дополнительно 4 института, 2 университета; преподавателей взять оттуда-то. И т. д. Эти планы корректировались людьми на местах, такими как Глушков. Спрос на этих специалистов уже заложен, они будут трудоустроены обязательно. В эти планы закладывалась демография, градостроительство, снабжение... Понятно, что эти планы были несовершенны, на чём СССР в конце концов (в том числе) и погорел. Но идея интересная. Сегодня роль заказчиков будущих специалистов выполняют частные компании. По большому счёту, ничего нового с тех времён, только масштаб планирования значительно меньше.

А почему вы думаете, что меня это удивляет? Меня радует то, что практика заботы о будущих кадрах снова стала активно внедряться лидерами отрасли. И делают они это не столько из филантропии, сколько из здравого расчета: если тебе нужны хорошие специалисты, то включайся в их подготовку.

Нагадало анекдот про «— Вовочка, ти чого плачеш? — Хочу жити в СРСР».

Та не кажіть. Така цікава стаття , а коментарі — якийсь портал в пекло ))

Звести в коментарях прихильників СРСР та патріотично налаштовану спільноту. Що може бути краще для просування статті в топ :)

Звести в коментарях прихильників СРСР та патріотично налаштовану спільноту

Опа, опа... «У вас ус атклєілся». Можна спитати, до чого тут взагалі патріотизм?

Бо ті, хто бачать себе в успішній Україні майбутнього,
здебільшого дуже критично відносяться до шанувальників СРСР

Коли критичне ставлення до висловлювань змахом чарівної палички перетворюється на критичне ставлення до автора висловлювання — це маніпуляція, при чому дуже деструктивна. Бо якщо люди ще можуть зберігати конструктив коли критикуються ідеї/висловлювання, але майже миттєво «стають в стійку» якщо критика стосується особистості.

Не зовсім розумію, до чого ви апелюєте, коли говорите про «критичне ставлення до висловлювань» та «критичне ставлення до автора висловлювання».
Залучення в коментарі під постом прихильників та противників певної ідеї гарантують довгі й багатослівні, хоч інколи і беззмістовні дискусії.

А анекдот ваш був дуже в тему.

Може, ми вже давно там?

Ну що? Про усе те файно розмовляти в теорії, а на практиці — прийде ПМ, котрий не розуміє програмування, і скаже, що фічу треба завтра здати в прод. А увесь той код реюз, викладання студентам, та дівчата в колективі його не хвилюють. Так само, як і завдання примусити усіх замовників контори використовувати єдиний софт, щоб не набирати окрему команду під кожного замовника.

Якщо це разовий випадок — «помри, але завтра фічу треба здати в прод» — це нормально. Якщо це регулярно — то проєкт приречений.

Та ж 80% проектів на ринку — такі. І не лише в аутсорсі. А на не таких — зазвичай низька зарплатня, і вакансії раз на рік.

Себто, «приреченість» проекту не є поганою для бізнесу, якщо «завтра в прод» відіб’ється швидким захопленням ринку та отриманням надприбутку протягом кількох років.

«Завтра в прод» — стосується невеличких змін/правок дефектів. Якщо говоримо про проекти підтримки — так може бути. Отримання надприбутку при постійній роботі в такому режимі виглядає сумнівним.
Якщо проект по створенню нового рішення і беклог постійно шторміть — це проблема.

«Завтра в прод» стосується методології розробки, котра не звертає увагу на технічний борг. Результат зветься monolithic hell, класичним прикладом є Oracle DB news.ycombinator.com/item?id=18442941 Незважаючи на проблемність та приреченість проекту, Оракл з нього отримав дуже великі прибутки.

Отримання надприбутку при постійній роботі в такому режимі виглядає сумнівним.

А надприбуток не буває постійним — він заснований на неоднорідності ринку, і зникає з роками. Xerox зняв надприбутки свого часу, але де зараз той Ксерокс? От щоб захопити ринок швидше за конкурентів, треба дуже швидко відрелізитись, навіть з поганою якістю та невдоволеними програмістами. Бо хто швидший, той перший, а хто перший — той тримає ринок і збирає надприбуток, доки конкуренти доженуть за рік-два. А далі — сама можливість надприбутку зникне, бо з’явиться конкуренція.

Якщо мова про технічний борг — так, це загально прийнята практика — відкладати на потім... Да і на часту зміну пріоритетів часто команди жаліються. Але з цим можна розібратись — www.dataart.team/...​m-professy-biznes-analiza

Але це не заважає компаніям співпрацювати з університетами, розробляти внутрішні інструменти/фреймворки тощо. Ці ініціативи не проектного рівня.

Але з цим можна розібратись

Проблема, що таке, зазвичай, не вігідне менеджменту.

Ці ініціативи не проектного рівня.

А хайрять на проекти.

Ви щойно стиснуто описали книгу — «В середені Торнадо», автор відомий Гордон Мур засновник Intel. Книга доволі стара, потерпіла дві редакції. В другій вже було написано, що на здивування автора, проміж першою і другою редакцією книга стала обов’язковою в рамках більшості програм MBA.

Навіть не має власної сторінки на вікіпедії. Ось найближче en.wikipedia.org/wiki/Crossing_the_Chasm

Завтра чи позавчора в прод, це щоб дешевше коштувало — а не захоплення ринку, не переймайтесь. Так ст інакше, напевно не великий дефіцит часу в проекта чи програми в цілому це напевно добре. Середній вимагає оцінки ризиків, та відмови від усього, що не є критичним, розділення на декілька релізів і т б.і т.п. Великий дефіцит часу та ресурсів робить усе безнадійним, якість буде зашкалюючи низькою і усе звалять на розробників.

Я сам бачив, як контора дуже переймалась, чи встигне випустити напівпрозору 3Д візуалізацію в своїй програмі з відривом місяць від конкурентів, котрі вже оголосили таку фічу. Як не встигнуть — конкуренти перехоплять шматок ринку.

Еще смешнее. Мне ответили что ты докажи что ты новое сделал.)) Я даже начал писать подробнее.. А потом подумал а нахрена оно мне надо, если оно им не надо.

Дякую за статтю. Безумовно Глушкова і колеги як то Келдиш великі вчені та інженери, яки заснували радянську школу кібернетики, представниками котрої є фактично усі хто закінчив пост радянські Вищі. Разом з тим щоправда і заклали фундамент, заодно не казати, що через розвід данні мали певний доступ і до певних матеріалів наприклад, Манхетеского проекту і ENIAC та EDVAC які їх використовували і т.д. Також до дослідів IBM та передового на той момент американського типу менеджменту, робіт Генрі Форда і т.д. За чистим збігом, на МЄСМ та ENIAC програмістами були самі жінки :) Також геній Глушко одразу сам почав використовувати вакуумні лампи та феритову пам’ять, двоїчну логіку. Ну так вийшло, що не треба було ставити експериментів з всілякими релле і т.п. чим займались скажімо Алан Тюринг в Англії та Конрад Цузе в Німеччині та Джон Еккерт а Америці. Таким чином радянські вчені до абсолютно усього і завжди доходили самі. Так чи інакше треба підсвітити, що те до чого радянські академіки «доходили самі» — вони реально використовували на практиці. Чого як ми часто бачимо американські та європейські компанії часто не використовують по сей день, маючи повний доступ до інформації. В цілому же у Глушкова безумовно власні розробки, як то кажуть з нуля, на відміну від подальших дій з постановлення урядів — банально клонувати IBM та DEC. Власні же розробки жили лише в сфері суперкомп’ютерів, які використовували скажімо в центрі керування польотами. Навпаки у Глушко DEC придбали ліцензію на машину Мир 2, на ідеях якої було створено легендарний PDP. Що його використали Річі і Томсон для створення C та Unix.

Підписатись на коментарі