Ринок джунів впав до дна?
Доброго дня.
Мене цікавить дуже важливе питання щодо джунів у нашій країні та їх першої роботи.
Наткнувся я на такий пост у LinkedIn:
Коли я прочитав вимоги до джуніора, мене охопило здивування. Чи дійсно можна очікувати стільки від новачка?
1 рік комерційного досвіду:
Перше, що привертає увагу, це вимога мати рік комерційного досвіду з JavaScript і TypeScript. Якщо задуматися, то рік у IT-індустрії — це вже значний термін. І якщо врахувати, що багато хто приходить в розробку після курсів або самостійного вивчення, то така вимога може відсікти чимало потенційних кандидатів.
Англійська B1:
Чи справді джуну потрібно мати такий рівень.
Так, адже джун буде сам розмовляти з кліентами, проходити тестові завдання, бідатися на апворці для того, щоб віддати компанії 400% маржі та веслати за копійки. Це вже пройдена схема.
Redux, MobX, GraphQL:
Ці технології вимагають глибокого розуміння. Інтуїція підказує, що джун, який тільки розпочав свій шлях, вряд чи матиме належний досвід з усіма цими технологіями.
Та до чого тут GraphQL у списку стейт менеджерів...
APIs:
Якщо хтось має рік досвіду, чи йому вдавалося працювати з BrowserAPI, FacebookAPI, Stripe і GoogleAPI? Це схоже на вимоги до мідла, а не джуна. Це все дуже великі вимоги.
WebSockets:
Це вже досить специфічна технологія, і хоча вона корисна, цілком можливо, що джуніор просто не зустрічав її на своєму життєвому шляху. Адже розуміння сокетів це не тільки npm install socket.io це дуже важливий інструмент, який важко вивчити та зрозуміти
Git:
Тут все логічно. Git — основний інструмент для командної роботи, і від джуна дійсно можна очікувати базового знання цього інструменту.
Комплексні інтерфейси та деталі:
Тут знову виникає питання: чи має джуніор досвід створення «pixel perfect» дизайну? Я б не сказав що це якась висока вимога, але на практиці мені постійно доводилось писати дизайнеру або заказчику та кожен раз питати, чи насправді там потрібен margin-left: −1px.
Ant-Design, Material UI:
Навіть якщо джун має досвід з однією з цих бібліотек, чи реально очікувати від нього знання обох? Це також достатньо складні бібліотеки, адже жоден проект не буде використовувати готовий UI, його потрібно буде кастомізувати, для джуна це вже складно.
Formik:
Це популярна бібліотека для форм, але знову ж таки — це специфічний інструмент, адже джун міг працювати з іншими валідаторами (цікаво просто чому саме Formik).
Там ще є «Буде плюсом», але я думаю то навіть не варте уваги для того, щоб його описувати
Вишенькою на торті буде ЗП, яка складе
Найкращі коментарі пропустити