Не має бути «обмежено придатних», вони можуть служити в IT-військах, — Уповноважений ВР з прав людини Лубінець
Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, вніс пропозицію до Ради національної безпеки та оборони про виправлення формулювання «обмежено придатний» у контексті визначення придатності до військової служби в різних військових спеціальностях. Про це пише «Українська правда».
Він зазначив, що якщо особа через стан свого здоров’я не може виконувати бойові завдання зі зброєю на передовій, вона може бути направлена до військових підрозділів, де потрібні спеціалісти з IT-сфери.
«Щодо рішення „обмежено придатний“. Ми зафіксували дуже багато випадків, коли через корупційну складову були видані довідки громадянам, які не мають вад, не мають проблем зі здоров’ям, як „непридатні“, а громадянам України, які мають відкриті проблеми зі здоров’ям, є багаторічні діагнози, їм видали оці довідки „обмежено придатний“. Це потребує врегулювання.Це було окремо заслухано на засіданні Ради нацбезпеки і оборони в присутності президента та членів РНБО, я там, в тому числі, доповідав. І рішення таке, що треба прибрати це „обмежено придатний“. Громадянин України повинен або бути придатний до виконання військової служби, або не придатний.
Якщо він в силу свого здоров’я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, у нього є, наприклад, проблеми з хребтом, він може бути в штабі або в складі ракетних військ, займатись військовим напрямком IT. Все це треба врегулювати.
Я дав рекомендацію на РНБО, що питання „обмежено придатний“, „непридатний“ чи „повністю придатний“ треба врегулювати через військові професії».
Найкращі коментарі пропустити