Не має бути «обмежено придатних», вони можуть служити в IT-військах, — Уповноважений ВР з прав людини Лубінець

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, вніс пропозицію до Ради національної безпеки та оборони про виправлення формулювання «обмежено придатний» у контексті визначення придатності до військової служби в різних військових спеціальностях. Про це пише «Українська правда».

Він зазначив, що якщо особа через стан свого здоров’я не може виконувати бойові завдання зі зброєю на передовій, вона може бути направлена до військових підрозділів, де потрібні спеціалісти з IT-сфери.

«Щодо рішення „обмежено придатний“. Ми зафіксували дуже багато випадків, коли через корупційну складову були видані довідки громадянам, які не мають вад, не мають проблем зі здоров’ям, як „непридатні“, а громадянам України, які мають відкриті проблеми зі здоров’ям, є багаторічні діагнози, їм видали оці довідки „обмежено придатний“. Це потребує врегулювання.

Це було окремо заслухано на засіданні Ради нацбезпеки і оборони в присутності президента та членів РНБО, я там, в тому числі, доповідав. І рішення таке, що треба прибрати це „обмежено придатний“. Громадянин України повинен або бути придатний до виконання військової служби, або не придатний.

Якщо він в силу свого здоров’я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, у нього є, наприклад, проблеми з хребтом, він може бути в штабі або в складі ракетних військ, займатись військовим напрямком IT. Все це треба врегулювати.

Я дав рекомендацію на РНБО, що питання „обмежено придатний“, „непридатний“ чи „повністю придатний“ треба врегулювати через військові професії».

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я просто маю написати тут цю історію, яка так мене вразила, що досі не відпускає відчуття провини та «синдрому вцілілого».
У моєї двоюрідної племінниці був чоловік (декілька років як побралися). Молодий хлопець, справжній патріот, ще до війни служив у добробаті — пройшов курси і був польовим медиком у відділенні. З самого початку війни боронив Харків, потім минулого року воював у Бахмуті. Зрозуміло, що я допомагав як міг: придбати броню, зібрати медичний рюкзак, зібрати на пікап для евакуації. Хоч його бачив тільки на весіллі (та мабуть ще пару разів) — але родина та родичі для мене багато важать, на жаль я, як інтроверт, не дуже люблю спілкування. Отже для «своїх» допомога у першу чергу.
Після Бахмуту він був засмучений що не втримали — і як тільки оголосили про штурмові бригади «Лють» — він перевівся туди. Він дуже вірив у цей контр — наступ що буде яка під Харковом: прорвемо фронт і будемо гнати окрів аж до моря!
За його словами «Лють» виявилася не зовсім тим, що він очікував. Він думав це буде типу як «штурмові групи» які вигадали ще у 1 світову:

Вперше термін «штурмова група» був застосований в період Верденської операції 1916, коли німецьке командування назвало так спеціально навчені групи піхоти, що наступали попереду бойових порядків атакуючих батальйонів. До складу таких загонів входили підготовлені піхотинці, озброєні автоматичною зброєю, гранатами і вибухівкою. Під прикриттям вогню артилерії, штурмові групи наближалися до окопів противника, закидали його гранатами і вступали у ближній бій, прориваючи оборону противника.

uk.wikipedia.org/wiki/Штурмовий_загін
Тобто замість безглуздої «м’ясорубки» тижнями на одному місці — ці групи «командос» мали проривати оборону. Відповідно у цих групах мали бути «найкращі з найкращих, сер»...
Але насправді більшість груп — це були мобілізовані (деякі — силоміць). «Ветеранів» туди додали аби вони передавали свій досвід. Отже наступ затягувався, а «Лють» тим часом тренувалася на полігонах, а потім їх перевели на другу лінію.
Усе змінилося, у Серпні, коли до 23 серпня усі командири хотіли відрапортувати що «звільнили» чи хочаб «просунулися». Чоту нашого героя відправили у бій.
На фронті, у «сірій зоні» була невелика низина, по обидва боки якої окопалися наші та орки. Отже на пагорбі наші — на іншому орки, між ними низина: там поля та лісосмуга десь посередині. У цій лісосмузі вже були окопи і бліндажі — наші були вимушені відступити звідти. І от завдання «штурмової чоти» було з ранку, під прикриттям туману у низині, на бронетранспортерах висадитися біля лісосмуги і зайняти там укріплення. Ця частина плану пройшла вдало. Але потім туман розсіявся і орки побачили наших. А біда в тому, що на цій висотці у орків стоїть батарея 120мм мінометів і дуже добре працює розвідка: орлани та квадрокоптери висять над головою увесь день. Плюс у них достатньо «ланцетів» аби запускати не тільки по машинах — а і по окремих людях.
Посадка у низині — отже окопи і бліндажі там виявилися не дуже глибокі (глибше-вода) та ще й частково зруйновані. Отже чота мого родича опинилася там у «вогневій пастці». Командира поранило ще у перші часи, мій родич загинув від влучання 120мм міни трохи раніше. Увесь день над ними висіли дрони: зкидували вибухівку і наводили міномети. Іноді «ланцети» залітали прямо у бункер.
Чи можна було щось зробити аби врятувати хлопців? Казали що до них намагалися прорватися бронетранспортери — але вдень їх помітно (на відкритому полі) — і їх підбили. Можливо їм би допомогла якась антидронова рушниця чи РЕБ, але проти Орланів, які літають вище це не працює.
На мій погляд будо дві реальні можливості:
1) Подавити міномети вогнем з нашого боку. Коли прилітає хоч 1 снаряд на 3 хвилини — мінометники будуть сидіти у схованках, а не стріляти. Це дозволило б організувати відхід чи евакуацію на техніці. Але, можливо, були якісь проблеми зі зв’язком чи допомогу арти просто не передбачили.
2) Поставити димову завісу. Це давно перевірений засіб сховатися від ворога. Не знаю чи допомагає вона зараз проти дронів з тепловізором — але усе краще ніж бути під постійним наглядом ворога. Як я розумію — про це ніхто не подумав і своїх димових шашок не було.
Важко сказати як так сталося — але є можливість що оскільки підрозділи були нові то операція була погано узгоджена: не продумали прикриття арти, не передбачили що може піти не так, не зібрали достатньо інформації про ту кляту лісосмугу і чому її ще не узяли.
У сумному підсумку: десь з 40 чоловік увечері, коли знову ліг туман, відійти вдалося десь 15. Ще декілька 300х вони змогли витягнути на волокушах. На жаль за день більшість важко поранених не дочекалася евакуації. У той лісосмузі залишилося десь 20 героїв, враховуючи мого родича.
Плітки потім доносили що були ще декілька спроб забрати тіла чи закріпитися у цій лісосмузі. І це коштувало життя новим героям.
Сидячи тут, у безпеці з видом на моря — що я відчуваю з цього приводу?
По-перше прикро що життям людини ось так розпорядилися. Не можна сказати що вони загинули марно — але ж вони навіть не мали можливості підстрілити жодного ворога! Коштовна екіпіровка, місяці тренування, відчайдушна сміливість — усе втрачено в один день.
По-друге сум і розпач: як і коли так сталося що життя людей стало так мало коштувати? Чи вартий той клаптик землі життів стількох громадян України? А що ми будемо робити з цими відвойованими руїнами коли більшість нашої молоді будуть лежати у звільненій землі?
По-третє, звичайно, провину. Так — я втік, а цей молодий хлопець віддав життя за Україну. Я теж міг би залишитися, мне б рано чи пізно дістали і я також віддав би життя. Можливо — ще десь у спеку на полігоні, ще до бойових дій. І якщо наш тренований герой вбив хоч декілька ворогів у Бахмуті — то я точно загинув би марно.
P.S. Я соромлюся цього відчуття: але усе одно десь у глибині душі я відчуваю полегшення. Це такий контраст: спокійне мірне життя біля моря, чи постійний страх і очікування гіршого. Найменше, на що заслуговує кожна людина від народження — це просто право спокійно жити. Коли твоїм життям хтось може розпоряджатися як витратний матеріалом — це просто неправильно!

Я ж правильно розумію, що

Уповноважений ВР з прав людини

це та людина, котра повинна захищати людей від держави, коли держава неправа?))

Добре, а цей Лубінець чому не у Бахмуті? Або він «необмежено непридатний»?

— Товариш старшина. А чому мені сказали що призивають до IT підрозділу, а дали автомат і сказали завтра на передок.
— Ну так, ти в IT підрозділі. У вас усі айтішники.
— ...а, але ж автомат
— Сорян. Йди на склад, скажи цим йолопам щоб видали ще клаву

Йоьаний стид.
«Рішення про придатність на ВЛК встановлюється індивідуально». Невже за 2 роки повномасштабного вторгнення.не можна створити документ, де чітко описано, з якими боляками в які види військ можна брати? І на який термін
Чи тоді пропаде підгрунтя для корупці?

223 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Ну раз физические данные уже не важны, то почему не предлагаешь женщинам идти в те самые IT войска? Давайте равенство уже.

потому что женщин мало и на всех их не хватает а женщинам ещё рожать по 3 детей в каждой семье в планах демографического возрождения нации

Как это мало? Женщины повыезжали, но ещё могут вернуться, а мужчины на фронте погибли безвозвратно.

Женщины повыезжали, но ещё могут вернуться

европейцы уже не выпустят в зад разве что вплавь через тису

извините, но это какой-то бред. женщины катаются туда-сюда постоянно.

«— У нас убеждения.
— Какие такие убеждения?
— Веруем в Господа нашего Говинду, а он нам в людей стрелять не велит.
— Всё, вы нам подходите. И Говинда ваша ничего. Жидковата, но ничего. И стричь вас опять же не надо. И люди вы, видно, выносливые: 4 часа „Харе Кришну“ орать — это не каждый сдюжит... Пойдёте в химвойска.»

Я так розумію оті «іт війська», що цей дядько ляпнув, існують лише в його уяві.
У реального пана майора «іт війська» — то окоп чи штурмова група під Бахмутом

Вони існують лише в уяві автора теми. Дядько казав про ракетні війська.
Але це скасовує сказаного вами, служити у ракетних військах обмежено придатний зможе лише у своїх мріях.

ракетні війська

Наче ракетні війська у нас є
Цікаво а цей дядька серьйозно доповідав військовим про ракетні війська і з нього не ржали?

Ну продовжують західну повістку дня — нема зброї, ну тоді набирайте камікадзе та кидайте їх в банзай атаки. Треба жорстко давити у відповідь — щоб віддавали : F-16, ATACMS та усе інше що потрібно. Суєцидальні атаки Залужний як бачимо припинив, бо має клепку, та почав «розширення плацдарму».

Корупційна складова тільки одна — примус. Якщо є примус будуть ті, в кого інші плани. Серед них знайдуться ті хто з грішми і також, по інший бік знайдуться ті, хто гроші захоче взяти. Тому, допоки існує примус буде існувати і корупція, якими милицями то не підпирай

Щоб не було примусу — відповідно мають бути гроші та зброя. А з цим як бачимо величезні проблеми. Бо декого жаба давить. Те що це тим кому жаба давить буде коштувати дуже дорого, бо коли в сусіда горить сарай і їго не тушити — то в тебе загориться хата, до багато кого не доходить. Так само англійський прем’єр Чемберлен свого часу їздив до Гітлера, та підписував різні папірці, потім ними роздмухував на аеродромі. Усе думав, що з абсолютним злом яке прагне цілковитого реваншу — взагалі можна домовитись. От ми це те саме бачимо, коли Ердоган катається на «перемовини». Принаймні Англійці навчені гірким досвідом, замість нікчемних перемовин розмістили бойову авіа группу в Румунії, чудово знають куди можна сходити з папірцем підписаним диктатором.

Блін, і знову я не можу пройти повз. Ну як??? Можна бути такими тупими, щоб думати що Україна зараз воює за зруйнований клаптик землі? Я нагадую, що півтора роки тому Росія штурмувала Київ. Київ, Карл!!! Відмовитися сьогодні від окупованих територій = легітимізувати окупацію, показати слабкість і запросити їх в Київ знову. Варіантів не існує. Не хочете вмирати? Та ясно це, ховайтеся просто. Нахріна в публічному полі зраду розводити?

ховайтеся просто

Скільки? Рік, два, десять?
Війна вже доходить до тієї точки що конфлікт буде вкрай довгим. Ще на один строк путлера точно вистачить.
Щоб утримати на цей час фронт треба переводитись на трохи інші рельси:
— Створювати дісно професійну армію, яка замінить на фронті мобілізовану.
— Відкрити кордони і випустити безумовно усіх кому треба. Я думаю це буде взагалі зворотній ефект мати — повернутся ті, у кого не склалося за кордоном але боялись повертатися.
— Мілітаризація економіки. Мінімум грошей на підтримку мінімальних потреб суспільства — лікарні, освітні заклади і т/п а не будівництво стадіонів. Максимум грошей в ОПК і армію. Це можна потім і монетизувати продаючи надлишки створених тут озброєнь. А озброєння, які пройшли бойове хрещення у реальних бойових умовах безцінне
— Якось таки треба думати про проведення виборів. Можливо навіть частково в електронному вигляді, але на платформі яка б контролювалась наприклад ЄС

Я не знаю, що вам відповідати. Напевно, ви праві. Але до чого тут це? Мій пост був про інше.

Це пов’язані речі. Усі насправді все розуміють.
Те що кажуть на публіку це передумовлено бажанням поскоріше вийти із теперешніх умов.
А варіанта що бачу тільки два — або боротися тільки більш грамотно, або здаємося

Ну про випуск за кордон це смішно. Офк ви хочете щоб вас випустили, а інші виживали як могли(і це не звинувачення, я сам не в Україні) але очевидно це не в інтересах держави тому так не зроблять ніколи

Офк ви хочете щоб вас випустили, а інші виживали як могли

Ні, я ж написав — щоб хто хоче той виїхав.
Усі не виїдуть, частина приїде, хтось поїде по справах і повернеться. Альтернатива — мати армію злих та зашуганих чоловіків. Тимчасові обмеження може і у інтересах держави ну хай на горизонті рік війни. Для довготривалої війни я вважаю що це шкодить державі. І вони досить скоро це зрозуміють.

Так а до кінця війни хто повернеться. Краще бідним в Європі ніж мертвим на фронті. Офк дуже багато людей вийде і не буде достатньо для армії

Люди живуть і працюють у прифронтовій зоні хоча більш логічно переїхати трохи подалі і це не тільки можливо, але і бажано. Багато не виїде. Ну так і відміна призову це звісно ще одна умова. Нам воювати років 5 якщо не більше. Не вистачить на це чоловіків навіть якщо залишити все без змін (вже думають де б по краплі щось назбирати). Тому стратегію треба координально міняти.

А якщо дозволити виїзд то чоловіків вистачить чи що?

Воювати треба грамотно, а не людьми. Якщо для держави чоловіки розходний матеріал то скоро це дійде до останнього ідіота і ніхто воювати не буде. У перспективі це для держави також погано.

Чоловіки під час війни завжди були росходним матеріалом, на війні завжди вмирають люди. В вас завжди є нагода піти в ВСУ і показати як саме грамотно, п не людьми треба воювати

Такое может написать или клоун из-за границы или травмированый психологически военный.
Только вот «корабля я не вижу».

Під час 2 світової сильно чоловіків питали? Не кажу про СССР — навіть західних країнах. Люди діють в своїх інтересах, країна, як великий механізм — в своїх. В інтересах країни щоб певна частина людей билася і помирала за неї, хоча це, звичайно, не в інтересах людей що ризикують життям та здоров’ям

Друга світова це коли основною силою була піхота із болтами? Дуже вдале порівняння

Зараз воюють без піхоти і без жертв чи що? Гинуть не мільйони як у ВВ2 а десятки(або навіть сотні) тисяч — війна це не лише дрони. Потрібна піхота, потрібні ті хто використовує бронетехніку. Жертви неминучі і війна потребує жертв. Якщо є можливість виїхати — виїжджайте, але сенсу казати в розпал війни що треба відкрити кордони чи зробити набір в війська лише по бажанню — нема, цього ніколи не зроблять. І ви не зробили б, на місці влади

Гинуть не мільйони як у ВВ2

десь якісь німці написали що потрібно мобілізувати 3 млн людей

мені стало цікаво я подивився на той самий ВВ2 тож усі 4 українські фронти (1-2-3-4-й український фронт) складали близько 2.5 млн людей може навіть 2-2.5 млн і більше того ця цифра була динамічна згідно розгортання ситуації і завершення окремих операції (визволення криму) окремі фронти розформовувалися

Жертви неминучі і війна потребує жертв.

так але далі слід вже почати робити визначення війни бо 1-й та 2-й українські фронти звільняли східну та південну європу а 1-й брав участь у битві за берлін а не те щоби вони вийшли на кордони срср (якого року?) і зупинилися бо далі всьо а у ВВ2 вони зупинилися лише коли прямо «уперлися» у американців як у тому самому берліні

цілі ВВ2 були цілком конкретні і доречі сама велика вітчизняна тривала «усього» 4 роки (не рахуючи подальшу війну з японією) а що і як робити у випадку сучасної війни то є вже не зрозуміло

До Москви(чи навіть до Криму) всу не дійде, тут і казати нема про що. Зараз зупинитися не може бо Россія не згодна. Що тут ще визначати? На данний момент мобілізовано не 2.5 мільйони(і наврядчи буде), але потрібні люди, так би мовити, в тилу(та і на фронті теж, багато кого мобілізують). Ви захищаєте свої інтереси, кажучи про виїзд(і це розумно), але скажіть — яка вигода Україні від відкриття кордонів?

Здається ти намагаєшся за щось виправдатись. Виїхав — молодець. Сиди собі.

яка вигода Україні від відкриття кордонів

Системна. Якщо грати у довгу. Перш за все це задовольнить потреби суспільства — держава це громадяни, а не кордони і громадяни повинні це відчувати. Може тоді більше мотивованих на фронті буде
По друге вклад в економіку — заробітчани, а не біженці привозять сюди бабосики. Ну і бізнесменам треба їздити за кордон. На конференції треба їздити представникам деяких професій. І т/д.
Щоб доперти такі речі генієм не треба бути.

Але тут так погоджуюсь — поки що влада у довгу грати не дуже налаштована. Можливо ще деякий час у теперешніх умовах протримаються і допилять все що не встигли.
Про потім не думають

Якщо відкриють кордони то ви станете вмотивованим і підете на фронт? Це ні про що розмови. Заробітчани зараз можуть лишитися на Заході, не повертаючись в Україну

Системне мислення не кожному нажаль дано
І досить вже за фронт — чья б корова мичала.

Не засмучуйтесь, завжди можно наверстати

Заробітчани зараз можуть лишитися на Заході, не повертаючись в Україну

ти увесь час намагаєся розказати що «країна та держава» потрібні людям лише тому що вони не можуть від цього відмовитися тому що не мають вибору а як вибір буде то не буде ні країни ні держави

чи це не так слід розуміти?

Ну держава, особливо в воєнний час, це не лише переваги, а й примус. Жертвуючи десятками(сотнями якщо рахувати людей з інвалідністю після бойових дій) тисяч людей Україна спасає десятки мільйонів(не кажучи вже про майбутні покоління). Але, якщо ціль була спочатку діяти «жадібно» і максимізувати вигоду в поточний момент — найоптимальнішим варіантом було просто перейти під контроль Росії. Варіант гірший в перспективі, але не потребуючий значних жертв на поточний момент

Україна спасає десятки мільйонів

«рятує»

найоптимальнішим варіантом було просто перейти під контроль Росії. Варіант гірший в перспективі, але не потребуючий значних жертв на поточний момент

це не зовсім так це власне вже доведено документуванням усіх тих кримінальних злочинів з ордером на арешт самого тов. путіна особисто зокрема

Ну держава, особливо в воєнний час, це не лише переваги, а й примус.

питання саме у тому що поле переваг стрімко звужується якщо воно взагалі проглядається на цей момент виходячи з тези

держава, особливо в воєнний час

де «в воєнний час» на цей момент не має бодай як визначених меж

мова саме про те що перший етап вже пройшов і настав час думати вже про майбутнє

з огляду на поточний момент для майбутнього є лише примус а переваг просто нема

Україна спасає десятки мільйонів(не кажучи вже про майбутні покоління)

тож не зовсім зрозуміло що таке «майбутні покоління» виходячи саме з поточного моменту

бо варіант «поточного моменту без кінця» ми взагалі то вже проходили за срср де «майбутні покоління» щоразу відсувалися «у майбутнє» і комунізм ні коли не наставав

Принаймні економіка матиме можливість працювати

так наче як перелічені тобою плюси і зараз можна? мені в тілівізорі сказали (і так в газеті написано) що на кокретні заходи дозвіл дають. Той же кожаєв їздив попирятися ножичком.
оця «гра в довгу» у твоєму пості виглядає виключно як пошук причин, чому треба випустити.
Імхо навіть «порушення конституційних прав» чесніше і не виглядає як пошук отмазок.

окретні заходи дозвіл дають

Та ти що?
От умовно я хочу поїхати на Web Summit.
Або побалакати із замовником.
Як це мені зробити?

та фіг його знає. Я не знаю як поїхати на вебСамміт і без усяких обмежень.
А для розмов використовуй гугл міт /j

Ви захищаєте свої інтереси, кажучи про виїзд(і це розумно)

не зовсім зрозумів мій інтерес але най буде

... тож що до «моїх інтересів» так само зокрема висловлених словами американців «ми будемо підтримувати скільки треба» тож у цьому місці передбачається конкретний план досягнення конкретних цілей а не «заморожування конфлікту на завжди»

До Москви(чи навіть до Криму) всу не дійде, тут і казати нема про що.

бо це і означає саме заморожування конфлікту на зажди і це вже мало суттєво у якому стані відбувається це заморожування чи то стан «перманентної не війни» чи то стан «перманентної війни» так чи інакже мова йде саме про заморозку саме конфлікту

... тож повертаючись до тактичних вигод стратегічної гри в довгу

але скажіть — яка вигода Україні від відкриття кордонів?

на не популярні міри доведеться йти так чи інакше якщо дійсно починати працювати в довгу

доречі «в довгу» це скільки? нехай це буде «на завжди» щоб не розмінюватися але далі це можна вже починати бити на етапи

отже наступний етап виходячи з поточної ситуації а яка поточна ситуація? наразі виїхало до 6.5 людей прямо зараз йдеться мова про те що принаймні 3 млн з них вже не повернуться бо нема сенсу

що таке «нема сенсу»?

це означає що люди прилаштовуються на новому місці

скільки це має займати? (про всяк випадок нагадаю мова йде про оцінки часу наступного етапу)

як на мене (маю досвід) 2-3 роки достатньо для прилаштування на новому місці з урахуванням чужої мови чужої культури чужої економіки

але є одне але зараз «наші» мають дуже суттєву бюрократичну перевагу у вигляді суттєвих спрощень та «покращень» усіх бюрократичних процесів «тимчасового статусу» і це вельми суттєвий фактор

отже максимум 3 роки на те щоб перша хвиля повністю облаштувалася на новому місці при чому в офіційних статусах це не то щоби «нелегали»

що далі?

далі потягнуться «горизонтальні звязки» кум брат сват племінники онуки хрещені тощо яких можна вже буде запитати «ну шо там як?» і то не тільки запитати але й отримати цілком конкретну допомогу від конкретних людей які вже конкретно облаштувалися на новому місці

ви ще слідкуєте про що взагалі мова?

а мова про те що навіть за умови не оголошення формального «це на завжди» так чи інакше таке розуміння та питання буде виникати а отже почнеться друга хвиля «сіра» або ж вона зірветься на вже майже офіційно «білу» як керівництво країни таки оголосить це офіційно що «це на завжди»

у березні буде 2 роки від початку та першої хвилі переїзду до того ж люди якраз перезимують другу зиму хто де хто «в оттуда» хто «вдома» і вже матимуть ще більше упевненість у «завтрашньому дні» як то зокрема його відсутності

березень буде критичною межею до цих «не популярних рішень» ок березень-квітень як кінець опалювального сезону та тепла достатнього для більш зручної міграції

на наступні рішення буде якраз місяці з травня по вересень ці рішення буде приймати та реалізовувати або влада або народ і «відкласти» їх уже не вийде бо питання «нема цілі є лише шлях» якраз стане вже руба для тієї другої хвилі

ЗЫ: доречі офіційний виїзд для чоловіків теж є це досягнення 60 років у мене знайомий з харкова вже їде вже купив квитки з варшави до чікаги побачить онуків а там буде думати що далі це не сама бідна людина з не самим малими можливостями зокрема більшими за більшість «вайтішників»

тож до учасників «другої хвилі» додаються ще й «діди» які можуть собі дозволити виїхати та самим роздивитися на новому місці та закріпитися та витратити власні можливості саме на це

... і у них є онуки які може ще не виїхали або ж «далекі родичі» які б за інших обставин не подумали би бо не звикли так думати але якщо є кому подумати та допомогти то чом би й ні?

тож звісно захищаючи інтереси далі можна було би прийняти рішення закрити кордони взагалі як то є зокрема було за ковіду

доречі з 1-го жовтня під категорію не виїздних підпадають ще категорії жінок які підпадають під мобілізацію і знову же ж таки влада «точно не може відповісти» чи так чи ні «але скоріше за все так но єто нє точно»

з чого я можу робити припущення що влада до рішень «в довгу» не буде готова ні коли і відповідно народ просто почне приймати свої власні рішення

ЗЫ: зокрема фактично до кінця вересня ще є можливість виїхати жінкам яким потім не буде вже більше можливості і це буде спонукати до прийняття рішень

... а на медичний персонал є попит скрізь у тій самій німеччині чи навіть у канаді ще раз дивись п.п. «про спрощення усіх бюрократичних процедур для українців саме зараз і у найближчому майбутньому»

більше того «захищаючи свої інтереси про виїзд» іноземні держави почнуть приймати спрощені програми за інтеграцію вже «в довгу» як на мене політичні оголошення про це стануться за висновками «весіннього контрнаступу» який за оцінками американців завершиться до кінця жовтня а імплементації будуть якраз навесні коли стане більш зрозуміла ситуація «в довгу»

тож хто ще досі «виїздний» це зокрема 3.7 млн сьогоднішніх школярів з хлопцями включно

ЗЫ: хочеш ще продовження «в довгу» як вже наступний етап? за висновками цьогорічного осіннього «реєстрації призову жінок які підлягають призову» будуть прийматися рішення що до вступу або не вступу у «виші» відповідної категорії що відповідно дає за 4-6 років хвилю скорочення наявного нового медичного персоналу

і це все буде ще й накладатися одне на одне хвиля на хвилю бо як приклад у медичний «виш» можна не тільки не вступити але й не закінчити ... а скажімо запитати родичів за допомогу та перевестися у іноземний виш тої самої категорії але з відповідними наслідками виходячи вже з планів в довгу відповідно до ситуації «це на завжди»

Ви захищаєте свої інтереси

от така ... малята ні чого особистого

Треба дочекатись статистики по вступній компанії в вузи цього року. Цікаво який % випускників шкіл 2023 року чоловічої статі до українських вузів добрались.

тож хто ще досі «виїздний» це зокрема 3.7 млн сьогоднішніх школярів з хлопцями включно

на даний момент без супроводу дорослих тільки після 16 років.
Але про цю «дірку» між 16 і 18 вже подбали — в турботі про «дітей» виїзд без дорослих взагалі прикриють (до 18 років)
itd.rada.gov.ua/...​billInfo/Bills/Card/42257

отже максимум 3 роки на те щоб перша хвиля повністю облаштувалася на новому місці при чому в офіційних статусах це не то щоби «нелегали»

що далі?

далі потягнуться «горизонтальні звязки» кум брат сват племінники онуки хрещені тощо яких можна вже буде запитати «ну шо там як?» і то не тільки запитати але й отримати цілком конкретну допомогу від конкретних людей які вже конкретно облаштувалися на новому місці

вот уже пишут как социальный апрувчик принципа

Наявність друзів і знайомих у Німеччині, вищі заробітки та соціальні виплати є основними причинами, чому українські біженці залишають Польщу і їдуть до Німеччини.

отже наступний етап виходячи з поточної ситуації а яка поточна ситуація? наразі виїхало до 6.5 людей прямо зараз йдеться мова про те що принаймні 3 млн з них вже не повернуться бо нема сенсу

що таке «нема сенсу»?

це означає що люди прилаштовуються на новому місці

скільки це має займати? (про всяк випадок нагадаю мова йде про оцінки часу наступного етапу)

як на мене (маю досвід) 2-3 роки достатньо для прилаштування на новому місці з урахуванням чужої мови чужої культури чужої економіки

... тут нацбанк якраз звітує про те що (буквальна цитата) «витрати українців за кордоном знизилися»

... зокрема він ставить це як добрим знаком стабілізації питання курсової різниці між готівковою валютою та без готівковою що відповідно різко знизило інтерес до «карткового туризму»

... але що буде якщо на справді люди просто витратили усі гривневі кошти і просто стали заробляти «не гривневі»

отже який наступний очікуваний «знак» як на мене це буде різке (якщо казати оптимістично «інструментально помітне») зниження кількості «податкових резидентів»

на скільки я розумію податковий рік у європі прив’язаний до календарного

як порівняння у штатах податковий рік то є кінець березня наступного року (тож у квітні вже звітувати податки)

виходячи з цього січень-квітень наступного року то є час коли мають надходити відповідні події

але скажіть — яка вигода Україні від відкриття кордонів?

але якщо казати конкретно політично як «не популярні міри»

... отже виїхати всьо дно зможуть не всі це від слова взагалі

... далі буде перша хвиля виїздів тих самих відчайдух яких за 2-5 тисяч зараз ловлять на кордоні мужні радянські прикордонники

... з цієї хвилі буде до 90% повернень бо виїхати це одне а жити далі це інше бо зараз йде мова саме за «пересидіти»

... моя оцінка термінів цих повернень до пів року у це вкладеться саме більшість тих хто взагалі зможе виїхати

... «відкриття кордонів» повністю прибере ту саму «велику корупційну складову заплати хабар для виїзду за кордон»

... політично також це знизить соціальну напруженість не можливості мати виїзд чоловіків до сімей таке зниження напруженості буде однозначним суперечки лише про те на скільки і як саме у деталях

... економічно це дасть певний поштовх «заробітчан» яких так чи інакше потребує усі найближчі сусіди у цьому питанні саме чоловіків (будівництво)

це все звісно виходячи з планування «в довгу» як то наявності якихось реальних стратегічних цілей взагалі бо як я вже казав «не популярні міри» доведеться приймати так чи інакше бо це буде або влада або народ і народ може й не спитати владу про свої власні рішення і тоді у якийсь момент може буди просто пізно як не те щоби «пізно вже на завжди» але пізно на якийсь осяжний період часу коли народ почне дивитися на «своїх» та «стиха відвертатися» від влади і то роблячи це саме «собі на умі»

чи буде у цьому вигода Україні? важко сказати я гадаю що ні дивлячися що розуміти під терміном «вигода Україні» та «Україні» зокрема у контексті

зокрема мова може йти про те що «Україні» залишиться лише сама влада та ті кому просто заборонено (знову же ж таки дивись верхню межу вікових обмежень а також ще й нижню межу)

чи буде у цьому вигода Україні я не знаю як на мене українцям точно ні

терміни за які вони (українці) почнуть метикувати що до чого я вже вказав це власне вже за пів року

на мою думку сама влада за цей термін суттєво не зміниться і ні яких суттєвих (стратегічних на довго) рішень не буде прийнято

... а далі ще й вибори

Офк дуже багато людей вийде і не буде достатньо для армії

чого це раптом? підтримка армії та відновлення територій більше 80%

виїдуть хіба що одиниці та й то більшість з них повернеться вже менш як за пів року бо життя за кордоном не таке вже й красиве яким воно здається доки не спробують самі

Краще бідним в Європі ніж мертвим на фронті.

Одна справа виїжджати в мирний час, і інша — в воєнний. Зараз альтернатива виїзду для багатьох — буди мобілізованим, а в Європі дають які неякі подачки(+ можно знайти роботу). Я теж підтримую армію, але не повернуся поки війна не скінчиться, бо жертвувати гроші і життя — зовсім різний рівень. Не лише програмісти не хочуть вмирати

«Я выехал и говорю тем кто не выехал, что правильно что их не выпускают». Красиво)

Более того, с точки зрения Украины правильно было бы не выпускать и меня

Ну бо це прагматична точка зору. Мені(та Україні) не вигідно щоби випускали вас. Вам же вигідно щоб вас випустили, тому ви і відстоюєте це

А що думаєш з приводу призову, треба зробити лише добровільний?

І що треба робити якщо добровольців не вистачає?

Ніщо не потрібно так як власне життя. Але країні зі своєї точки зору, своє існування важливіше ніж життя солдатів, тому призив не припиниться. По факту ваш варіант означає стати частиною Россії — але наврядчи українська влада піде на це

Країна заради людей чи люди заради країни? Я думав що перше, але це не популярна думка.

якщо добровольців не вистачає?

більше 80% населення підтримує звільнення усіх територій як може при цьому «добровольців не вистачати»?

Яка частина населення підтримує звільнення територій цінной їх життя?

я не зовсім зрозумів питання уточни

він мав на увазі, що підтримувати і віддавати своє життя за звільнення территорій не одне і те саме. що той, хто підтримує не завжди буде готовий воювати за це

я так само не зовсім розумію... отже слід розуміти 80% та більше населення підтримує щоб примусути когось в ідеальному варіанті усіх (інших?) «звільняти території»

... характеризуется централизованной автократией милитаризмом жёсткой социальной иерархией силовым подавлением оппозиции и индивидуальных свобод а также стремлением к мобилизации общества и к тотальному контролю над обществом и экономикой

ви точно не плутаєте «особливості систем мілітарізованого примусу»?

Если нет желающих, значит мотивация не достаточная. 100к базовая зп + по 10к за день на 0, отбоя не будет от добровольцев. Когда закончатся и за такой рейт, повышаешь. Рынок.
«Страна», защищает свои активы, значит должна быть готова достойно оплачивать. То что сейчас 20к в базе — налоги + мутные схемы выплат боевых, из которых ты многое сразу же спускаешь в свою же экипировку и тд, это недостойная оплата рисков.

Ну ось навіщо це писати? Ви не знаєте що грошей не вистачає зараз(хоча на це і в мирні часи наврядчи б вистачило) і дійсно думаєте що є можливість платити таку зп?

Спочатку вбити економіку, а потім жалітися що немає грошей

А що до того, як це зробити швидко вже неодноразово писали тут на форумі. Гроші є. Немає волі

По-перше, гроші є, нічого страшного не трапиться якщо відкласти будівництво доріг і ремонт стадіонів до перемоги. По-друге, за такою логікою можно і буквально рабство виправдовувати — «В мене є плантація, але я купив собі яхту і тому нема грошей заплатити людям які будуть збирати бавовну, а отже....»

Мені(та Україні) не вигідно щоби випускали вас.

Дико звучить, як на мене. Сподіваюсь це жарт. Тобі то яка різниця, буде тобі гірше, якщо умовний Вася зможе виїхати?

Війна здорової людини це коли два табори:
— Ті, кому є що захищати і вони це захищають
— Ті, хто прийняв рішення не захищати а тікати. Значить у них нема цих потреб.
Обидва рішення розумні.
Третій табор — мені тут є що захистити, але ви там якось без мене. Довбані виродки.
P.s Я якщо що відношусь до другого табору і після перемоги так вважаю що це не моя перемога і не маю морального права тут залишатись.

Вигідно, або ні, питання друге. Це якось «зашквар» писати людям в Україні що правильно що їх не випускають, при тому будучи десь в Європі.

Чим довше йде війна тим більше в ахує від різних порід довбодятлів.
Вже ні хочу не Європу ні штати ні ще щось. Хочу острів безлюдний. Ну на крайняк будинок далеко у горах

Ну можна тоді навпаки — на острови відправити їх.

так-с, а чому нема верхньої межі?

Якщо ктулху призовуть русня обосреться і буде біжати аж до Владивостоку

А це може означати тільки одне. Що пан Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, всі всі всі проблеми з правами людини в Україні вже порішав, і може навіть на довгі роки ЕСПЛ тепер забуде про Україну, і от він, як чесний менеджер найнятий народом, відчуваючи, що може зробити більше, вирішив допомогти іншим менеджерам, які трохи не вивозять. Побажаємо йому вдачі, та будемо сподіватися, що синдром новачка спрацює. Це коли людина геть не розуміє що там до чого, але починає щось робити і в неї все виходить. Так воно завжди ж і буває? Тем більш зробити там щось гірше ніж є зараз, звісно можна, але може воно буде не дуже помітно. Це ж як лего, не вийде нічого страшного, можна розібрати і з наступної каденції якісь інші ідеї реалізувати. Наприклад, хай ідуть служити тільки руди або тільки ти хто зимову гуму не міняв тогоріч!

— Остаточне вирішення питання з прав людини

Йоьаний стид.
«Рішення про придатність на ВЛК встановлюється індивідуально». Невже за 2 роки повномасштабного вторгнення.не можна створити документ, де чітко описано, з якими боляками в які види військ можна брати? І на який термін
Чи тоді пропаде підгрунтя для корупці?

Ви взагалі читали той же кримінальний кодекс?
Там будь-яка дія це злочин від середнього до найтяжчого, і для будь-якої статті покарання написані в дусі «штраф в 500грн, або роботи годин так 100, або умовне, або тюрма років на 5» і взагай що вибере суддя. Тут аналогічно.

уже и так описано, все есть в законе и документе. Проблема в том, что разных специализаций побольше стало

Ничего не написано. Куча статей с «индивидуальным решением».

Все йде до того що так і зроблять.
Критерії:
— Людина
— Стать чоловіча
— Дві ноги, дві руки
— Наче прямоходяча
Придатний.
ВЛК відмінити як зайву коррупційну ланку

Широта дискреції гарантує глибину компенсації

Хто ходив на Kyiv Book Fest?
Імперія наносить кіберудар у відповідь...

ракетних військ

Вже є ракетні війська? Скільки бригад?

Лол, всегда были, вооружение — в основном реактивная арта начиная с Градов.

у нас чиновники(і не тільки) займаються всім підряд, а не тим на що у них є повноваження і спеціалізація

Добре, а цей Лубінець чому не у Бахмуті? Або він «необмежено непридатний»?

він же чинуша — у нього бронь

Це синонім. «Необмежено непридатний» = «з бронью».

Лубінцю ще з 16го року мав би світити термін за співпрацю з ворогом. Натомість він при посаді і займається підривною діяльністю.

Мене одного дивує що одні і ті ж українці виступають за перемогу будь-якою ціною, рваться лінчувати всіх хто хоть якось натякне на перемовини, пропонують Маску засунути його старлінк в одне місце (так як Крим в одному із 1000 епізоді не покрив), виступають проти всіх країн, компаній і чиновників які підтримують Україну лише на 90% (так як 90% не рахується, треба 100%, інакше — «працюють на рашку»), но... в той же час виступають проти мобілізації?

А хто ж тоді воювати буде? Ви тоді або в окопи лізьте, або промовчіть і перестаньте зраду скрізь шукати, і переслідувати союзників, які начебто неправильно допомагають. Той же Маск психане (а він може), відключить старлінк, і все. Вам на дивані все-одно, а ось ті, хто реально в окопах сидять, вам за це спасибі не скажуть.

Зараз скажуть що легко мені говорити знаходячись за кордоном. Но я якраз мовчу, і не підтримую движуху проти Маска, я не хочу воювати, тому хай краще Маск зі своїми старлінками за мене воює, і мені пофіг що він хуйлу дзвонив і щось там намагався домовитись. Так же само не підтримую двіжуху проти російських ліберальних блогерів які на нашій стороні. Як ні як, но вони тримають під контролем 20% росіян які могли б стати мобілізаційним резервом як і решта 80%, а значить тим хто реально в окопах, було б на 20% важче. Їм же з ними воювати, не мені, не хочу робити їх задачу важчею.

А тут ситуація проста: якщо наші військові будуть висловлюватися за перемовини, то я їх підтримаю. А якщо вони хочуть продовжувати, то я тем більше готовий терпіти.

Дуже зручно, але тільки якщо ви не військовозобов’язаний або за кордоном

Сумно усвідомлювати що у людей в голові вата і вони ці наративи хавають, а тих хто не хаває вважають «непатріотом» :(

робіть висновки самостійно.

Імхо висновки досить прості: будь-яке перемир’я зараз це час для рашки послабити санкції, переозброїтись,прикупити пачку Орбанів, дочекатись нової влади в штатах та купи Європейських країн і через роки 3-5 захопити більшу частину України. Далі як повезе. Велика ймовірність, що більшість мизамирців буде штурмувати в мясних атаках Талін у складі братської об’єднаної армії.
Якщо що, то не дивився жодної програми з телемарафону.

Если мы исходим из того что рашка после окончания войны будет готовится к следующей, и границы в любом случае не уважает, какая им разница будут они по 91 году или по состоянию на сегодня? Я не подвожу ни к каким выводам, но хотелось бы понять вашу точку зрения, по тому что схожая позиция, как мне кажется, довольно распространена

Если мы исходим из того что рашка после окончания войны будет готовится к следующей, и границы в любом случае не уважает, какая им разница будут они по 91 году или по состоянию на сегодня?

Не має ніякої. Імхо, в нас є один шлях пропетляти від наступної тотальної війни:

1. Відновлення економіки. Для цього кров з носу треба контролювати Крим, щоб контролювати порти. Ордло далеко не так критичне, тому його ніхто не буде штурмувати в лоб. Якщо і будуть робити якісь наступальні дії там, то як і в 2013 будуть намагатись перерізати комунікації і взяти в облогу.
  2. Гарантії безпеки НАТО, а краще прямі гарантії від штатів як для Японії та паралельне посилення обороноздатності до такого рівня, що рашці простіше буде нападати на інших сусідів. Грузія/Вірменія привіт. Більше того вже очевидно. що в пукін живе у своїй реальності. Враховуючи реакцію НАТО на ракетні удари по Польщі та Румунії, то навіть НАТО не дає абсолютні гарантії від рашки. Власне тому шаленими темпами і обзроюється Польща, щоб не залежати від настроїв в Берліні, Лондоні та США. Головна ідея це бути не найкращою цілью для рашки. Наприклад, щоб окупація країн Балтії була набагато простіша та коштувала набагато меньше.
Це все теж не гарантує 100% захисту від наступної ітерації тотальної війни. Але якби вибору то у нас не має. Є всього два варіанти: або зараз зупинитись і чекати наступного вторгнення з розваленою економікою, відсутністю підтримку з заходу та обкладеним з трьох сторін від північного заходу до півдня, або продовжувати з фінансовою, воєнною і політичною підтримкою заходу, ослабленою рашкою, котра вигрібає танки 50-х-60-х років минулого століття зі складів, шукає снаряди по всьому світу і сцить проводити мобілізацію до виборів президента.
Для цього кров з носу треба контролювати Крим, щоб контролювати порти.

які порти? там нема ні яких комерційних портів є керч до якої треба тримати логістику через весь півострів від якої до 20-25 км до найближчого російського берега це якраз прострілюється артилерію дівізійного рівня не хаймарси навіть і не іскандери і від якої 125 км до російського новоросійська який якраз є базою флоту і якраз російським комерційним портом зокрема

ЗЫ: зі свіжачка руські через свої індо прокладки вкинули свіженьку інфу «за морськими каналами» буцімто «українськи беспілотники атакували щось там на землі» (не зовсім зрозуміло чого земля до морських каналів) а також руські впс знищили 3 українські «u.s. made» морські дрони «біля острова зміїний які наближалися до узбережжя криму» (к) (тм) дарма що там 270 км до севастополя по прямій тож твоя інфа «щоб контролювати порти» якраз вкладається у цю індо руську картину світу

Ордло далеко не так критичне, тому його ніхто не буде штурмувати в лоб.

о то вже усі території важливі але де які не такі важливі ти диви вже торг

... а з ордло чи то навпаки без ордло «у не визначеному статусі» приймуть до єс та нато?

Гарантії безпеки НАТО

не має ні яких «гарантій нато»

а краще прямі гарантії від штатів як для Японії

а чого як для японії а не як для кореї? вони ж однакові нє?

Власне тому шаленими темпами і обзроюється Польща, щоб не залежати від настроїв в Берліні, Лондоні та США.

гм... а до війни так тоже можна було?

або продовжувати з фінансовою, воєнною і політичною підтримкою заходу

гм... «продовжувати»?

які порти? там нема ні яких комерційних портів є керч до якої треба тримати логістику через весь півострів від якої до 20-25 км до найближчого російського берега це якраз прострілюється артилерію дівізійного рівня не хаймарси навіть і не іскандери і від якої 125 км до російського новоросійська який якраз є базою флоту і якраз російським комерційним портом зокрема

Сорян але я тут більше довіряю думці бувшого командувача військами НАТО в Європі:

Killing every Russian soldier within 100km of Bakhmut changes nothing strategically.  Liberating Crimea changes everything.

Чомусь ви розглядаєте лише один варіант. А як щодо іншого?
Ми підписуємося на тривалий конфлікт, який, очевидно, на користь русні. ПреЗедент вже сказав, що він морально готовий. От тільки у громадян не спитав. Я, особисто, не певен щодо наших можливостей повертати території в теперішній ситуації. Та й про ціну таких дій не варто забувати.
Не пропоную здаватися, пропоную шукати інших варіантів зберегти чим побільше українських життів. Адже саме це важливо, правда? Правда? Заморожувати конфлікт без угод з рашкою. Добиватися посилення санкцій. путінский режим стоїть на обох ногах але він не настільки стійкий як може здаватися. Ба, за якийсь час кордони 91 самі повернуться.

який, очевидно, на користь русні

Це не очевидно

Я, особисто, не певен щодо наших можливостей повертати території в теперішній ситуації

А ви якоюсь інформацією володієте? Чи по компіляції руснявих телеграм каналів аналітику робите?

Та й про ціну таких дій не варто забувати.

Яка ціна альтернатив? І які саме альтернативи ви пропонуєте?

Не пропоную здаватися, пропоную шукати інших варіантів зберегти чим побільше українських життів. Адже саме це важливо, правда? Правда? Заморожувати конфлікт без угод з рашкою. Добиватися посилення санкцій.

Зберегти на якому відрізку часу? Зараз? Впродовж двох-трьох років? Впродовж десяти років?

Яку вигоду отримає Україна від заморозки конфлікта? Дасть рашці час накопичити сили. Знизить потік допомоги від заходу. Активізує проросійські сили на заході, які будуть вимагати послабити санкції, і взагалі, «он дивіться, війна скінчилася, давайте повертатися до нормального життя».

А ви якоюсь інформацією володієте? Чи по компіляції руснявих телеграм каналів аналітику робите?

З різних джерел, в тому числі від друзів із ЗСУ.

Яка ціна альтернатив?

Збереження життя українців

Дасть рашці час накопичити сили.

Україні теж.

Знизить потік допомоги від заходу. Активізує проросійські сили на заході, які будуть вимагати послабити санкції

Це ви щойно придумали. Зовсім не обовязково.

Знизить потік допомоги від заходу. Активізує проросійські сили на заході, які будуть вимагати послабити санкції
Це ви щойно придумали. Зовсім не обовязково.

він правий. з чого виходить що задля цього війну треба продовжувати за будь яку ціну таким чином перетворюючи її на «проти росії» чи то навпаки «за росію» як то «звільнення росії від режиму»

Зберегти на якому відрізку часу? Зараз? Впродовж двох-трьох років? Впродовж десяти років?

у темі «війна на завжди» стверджується про прив’язку часу до часу життя тов. путіна лічно отже оцінка 10-15 років так би мовити «песимістична»

... що зокрема говорить також про те що сам особисто тов. путін лічно має якраз поспішати щоби завершити справу свого життя ще за власного життя

Знизить потік допомоги від заходу.

я так розумію мова йде про потік допомоги на відбудову зокрема прямі іноземні інвестиції у впк той самий рейнметал хіба ні?

і взагалі, «он дивіться, війна скінчилася, давайте повертатися до нормального життя».

стривайте тож з цієї тези виходить про необхідність не припинення війни за будь яких умов бо припинення війни за будь яких умов буде означати саме те

Знизить потік допомоги від заходу. Активізує проросійські сили на заході, які будуть вимагати послабити санкції, і взагалі

тож правильним буде не припиняти війну правильно?

Буде правильним не припиняти війну до, скажімо так, того часу, коли її можна буде припинити на вигідних для України умовах. Це як максимум відвоювання усіх територій (давайте не будемо розводити срач про можливість чи неможливість цього), як мінімум — відвоювання того, що реалістично відвоювати.

Тобто, якщо казати глобально (геополітично, хоч і не люблю це слово), дуже важливо, щоб скоторосія не отримала з цієї війни ніякої вигоди. Тобто, ніяких нових територій, ніяких крупних геополітичних поразок України. Щоб підводячи підсумки цієї війни, було ясно видно, що росія просрала навіть те, що мала.

Це підставить під велике питання доцільність і швидкість наступного раунду.

З точки зору цієї мети вихід на кордони 1991 року — це величезна перемога, навіть з урахуванням того, що бойові дії це не припинить.

коли її можна буде припинити на вигідних для України умовах. Це як максимум відвоювання усіх територій (давайте не будемо розводити срач про можливість чи неможливість цього)

питання ціни так само довготривалої ціни

зокрема «відвоювання усіх територій» це лише один з етапів бо далі ці територій ще треба утримувати як у військовому стані так і у соціально політично економічному а там якраз розруха в усіх ціх 3х станах хіба може за виключенням криму де з економічним трохи простіше це не рахуючи проблеми з водопостачанням яку відкладено на не визначений термін виходячи з фізичного знищення каховського водосховища

навіть без цих територій питання відбудови вже утримуваних територій вже починається з питання мінної безпеки яке ще тільки окреслюється у потенційних естімейтах свого обсягу а не те щоби конкретних планів його вирішення

зокрема виходячи з інформації з наступу на півдні там це питання буде стояти не просто «гостро»

слід розуміти у криму буде дуже схожа ситуація

як мінімум — відвоювання того, що реалістично відвоювати.

тож торг уже почався... а коли про це планують сказати ті хто зараз при владі?

Буде правильним не припиняти війну до

чи починає не припинення війни як «замороження конфлікту у активному стані» ставати вже політичним рішенням яке дозволяє відкласти на довго будь які дуже не прості політичні рішення які би витікали за інших варіантів як то «замороження конфлікту у не активному стані»?

як на це дивитися американцям?

Тобто, якщо казати глобально (геополітично, хоч і не люблю це слово), дуже важливо, щоб скоторосія не отримала з цієї війни ніякої вигоди.

дивися яка ситуація зі «росією» ви (тут узагальнення) почали перейматися «росією» більше ніж Україною

Щоб підводячи підсумки цієї війни, було ясно видно, що росія просрала навіть те, що мала.

ви (тут узагальнення) увесь час намагаєтеся сказати тим самим американцям що саме ця ціль для вас важливіша за власне Україну не кажучи вже за «народ»

З точки зору цієї мети вихід на кордони 1991 року — це величезна перемога, навіть з урахуванням того, що бойові дії це не припинить.

саме про те й мова а у чому же ж тоді тут власне «перемога» з точки зору саме України та саме українців?

і то це питання не дуже просто бо дивися як воно повертається а що раніше саме така перемога не розглядалася? буквально цитуючи «де ви були ці 8 років»? чи намагаєся ти сказати що «росія» таки була права і ви таки справді таки саме готувалися захопити усі території просто не встигли а «росія» відповідно встигла цьому завадити просто не правильно розрахувала чи так це слід розуміти?

ти ж розумієш що такі питання дуже легко поставити з боку «узагальнених американців» як то «а що саме ми підтримуємо?»

зокрема «відвоювання усіх територій» це лише один з етапів бо далі ці територій ще треба утримувати як у військовому стані так і у соціально політично економічному а там якраз розруха в усіх ціх 3х станах хіба може за виключенням криму де з економічним трохи простіше це не рахуючи проблеми з водопостачанням яку відкладено на не визначений термін виходячи з фізичного знищення каховського водосховища

Це дещо інше питання, але згоден

чи починає не припинення війни як «замороження конфлікту у активному стані» ставати вже політичним рішенням яке дозволяє відкласти на довго будь які дуже не прості політичні рішення які би витікали за інших варіантів як то «замороження конфлікту у не активному стані»?

Хз, звісно, що частина політичного рішення тут є.

як на це дивитися американцям?

З риторики американського уряду — вони це розуміють дуже добре, розуміють, що конфлікт може затягнутися.
Але у них є дуже великі можливості прискорити завершення.

саме про те й мова а у чому же ж тоді тут власне «перемога» з точки зору саме України та саме українців?

Ну це і є перемога: повернути території, відтіснити ворога за кордони країни. Яка ще може бути перемога у реалістичному сценарії?

і то це питання не дуже просто бо дивися як воно повертається а що раніше саме така перемога не розглядалася? буквально цитуючи «де ви були ці 8 років»? чи намагаєся ти сказати що «росія» таки була права і ви таки справді таки саме готувалися захопити усі території просто не встигли а «росія» відповідно встигла цьому завадити просто не правильно розрахувала чи так це слід розуміти?

Це питання не до мене, а до влади. Я думаю, що так і було, і розглядали саме варіант, що захоплять усе. Що не дивно, бо усі були впевнені, що саме так і буде (усі у світі, Європа, Америка тощо).

ти ж розумієш що такі питання дуже легко поставити з боку «узагальнених американців» як то «а що саме ми підтримуємо?»

Але нас підтримує не «узагальнений американець», а американський уряд. І він дуже чітко дає зрозуміти усьому світу (і американцям у тому числі), що саме вони підтримують.

З риторики американського уряду — вони це розуміють дуже добре, розуміють, що конфлікт може затягнутися.
Але у них є дуже великі можливості прискорити завершення.
Але нас підтримує не «узагальнений американець», а американський уряд.

ах.єть )) ти цитуєш совєцьких ура патріотів ... чи може не цитуєш ))

щоб скоторосія не отримала з цієї війни ніякої вигоди

Мені здається вже отримала.
— економіка України
— демографія України

+ соціологія )) наразі соціологія обох радянських республік почала сходитися до дрібних відмінностей суто кольорових «ці наші а ці не наші суто формально» а так чиста тобі ферма тварин у буквальному цитуванні вже важче стає навіть називати це алегорією

ЗЫ: йошкін кот та сюди ж тепер навіть хакі однострій влади вже починає потрапляти у образ ... ого

І шо їй з демографії та економики (тим більш, вони розуміють, що у разі програшу будуть цю саму економику відновлювати за свої).

А як щодо іншого?

Якого, іншого? Напишіть вже який інший шлях.
Якщо що, то Україна віддала ядерну зброю, стратегічні бомбардувальники, крилаті ракети. І рашка всерівно окупувала Крим та Донбас. Потім були міньскі. І всі ці пошуки інших шляхів привели до тотального вторгнення.

Не пропоную здаватися, пропоную шукати інших варіантів зберегти чим побільше українських життів.

так напишіть що робити. Он поляки в 1939-у так і не знайшли інший шлях, євреї якось теж з нацистами не змогли домовитись.
Якщо що, то однією з причин вторгення рашка називала біолабароторії де комарів тренують кусати росіян. Це озвучувалось з трибуни ООН. Які гарантії, що це не повториться завтра?

Адже саме це важливо, правда? Правда?

Саме так.

аморожувати конфлікт без угод з рашкою. Добиватися посилення санкцій. путінский режим стоїть на обох ногах але він не настільки стійкий як може здаватися. Ба, за якийсь час кордони 91 самі повернуться.

О так. Звичайно. Корея досить гарний приклад цьому. Я таке пам’ятаю ще в 2013 з планом «Анаконда». І що там? Помогли санкції від обамки? Чому західні платники податків мають втрачати кошти через санкції через війну по телевізору? Коли Рашка окуповувала Молдову, то Україна багато допомогла останній? Чому Джон з Техасу тепер має допомагати Україні?
Магічним чином переговорами вмовимо рашку відступити. Це ще я не пишу про мирний договір між Россією та Чечнею після першої чеченської.
Он Молдова десятиліттям була супер нейтральна країна і Придністров’я так і не повернули. Навіть якщо забити на територію Придністров’я, то єдиною причиною, чому вони ще не окупована рашкою незалежна країна, тільки через Україну.
В Грузії вже з десяток років проросійський уряд і щось площа окупованої території не зменьшуються. І фіг з тим з площею. Імхо, грузини наступні anyway: програємо чи ні.

Ок, то ми вгробимо ще декілька сотень тисяч українців з примарною цілюю вийти на кордони 91го. Так ніби цей вихід щось змінить. А знаєте чому приклади з Кореями, Молдовою та Грузією дуже хороший. Бо всі ці країни, хоч і втратили територію, зберегли безліч життів! Це основне.
А щодо мінських ви підміняєте причину та наслідок. Хто би що не казав, вони дали Україні час. Інше питання як ми ним скористалися але це відтермінувало повномасштабне вторгнення. Його неможливо було уникнути, нажаль.

Цей вихід змінить дуже багато.
Фактично бойові дії він не припинить, але це означатиме, що росія втратила те, що мала (ЛДНР + Крим) і натомість не отримала нічого.

але це означатиме, що росія втратила

і ти готовий обміняти усе це саме на це? саме навіть не на те щоби

Фактично бойові дії він не припинить

це вже трохи якось дивне не сам не знаходиш?

і ти готовий обміняти усе це саме на це? саме навіть не на те щоби

А які ще є варіанти?

Але це реальність. Що з цим можна зробити?

Немає хороших варіантів у нас. Є кращі з гіршого. І будь-який сценарій, де росія буде мати у виграші хоч щось — це стратегічний програш України, на довготривалому інтервалі. У нашій ситуації є два вихода: перемогти, або здатися. Будь-які варіанти поступок — це програш. Тому поки є можливість спиратися — буде війна.

А які ще є варіанти?
Але це реальність. Що з цим можна зробити?

ах.єть )) ти цитуєш совєцьких ура патріотів ... чи може не цитуєш ))

ЗЫ: а далі так просто буквально ))

декілька сотень тисяч українців з примарною цілюю вийти на кордони 91го

Вийти на кордони 91-го не є цілью. Ціль є якраз зберегти країну та життя українців. З 2014 Україна не воювала ні за Крим, ні за ордло і навіть не думала проце. При Тарану взагалі було роззброєння. І це привело до тотального вторгнення.
Ви пропонуєте повторити це знову? Рашка облажалась зі вторгненням, другий раз вона не облажається, що призведе до значно більших жертв серед українців.

А знаєте чому приклади з Кореями, Молдовою та Грузією дуже хороший. Бо всі ці країни, хоч і втратили територію, зберегли безліч життів!

Кореї дали гарантії, бо Пн. Корея не була на той час яжерною держовою зі другою армією світу. Нам таких гарантій ніхто не дає і саме головне не дасть найближчим часом при сильній рашці, бо ніхто не хочу конфлікту між ядерними державами.

Молдовою та Грузією дуже хороший. Бо всі ці країни, хоч і втратили територію, зберегли безліч життів!

Молдова зберігає поки життя наслення виключно через те що рашка не окупувала Україну. Якщо рашка пробиває коридор до Придністров’я, то вся ця «розумна» політика занзає краху за тиждень.
Грузія просто відстрочила вторгнення. Побачим що там буде через років з 10.

Хто би що не казав, вони дали Україні час. Інше питання як ми ним скористалися але це відтермінувало повномасштабне вторгнення. Його неможливо було уникнути, нажаль.

Бінго. Я ж про це й пишу. Ви пропонуєте підписати нові Міньскі і відповідно буде нове тотальне вторгнення. Всі це розуміють і ніхто не буде інвестувати в країну, щоб потім через 5 років все знищили/захопили окупанти. Ніхто не надасть ніяких притомних гарантій, бо ніхто не захоче воювати з рашкою.
Стартові позиції будуть:
розвалена економіка зі знищеною інфраструктурою з розумінням що є 3-5 років до наступного вторгнення
VS
зняття санкцій + повернення сотен млрд. долл заморожених коштів рашки.
Результат буде очевидний.

П.С. Мінські також надали час для рашки, наприклад добудувати ПН. потік, накопичити снаряди і т.д.

Кореї дали гарантії, бо Пн. Корея не була на той час яжерною держовою зі другою армією світу.

це не зовсім так по перше на той час північна корея таки була «другою армією світу» просто на їх місці були «народної добровольчої армії» китаю і якщо ти таки поцікавися перебігом війни то вони якраз почали від тої самої 38-ї паралелі і спочатку північ перетнула її а потім її відтисли назад аж до північних кордонів відповідно з китаєм де якраз і почалася та сама «народна добровольча»

по друге північна корея на той час узагалі не була армією чи ти справді вважаєш що легендарний корейський льотчик винищувач лі сі цін був справді ісконним корейцем разом зі своїм винищувачем

а отже виходячи з цього так само не формально як і другою армією світу і ядерною державою північна корея вже була

ти також певно плутаєш термінологію «дали гарантії» відносно корейської війни там не було ні якого «кореї дали гарантії» бо американці просто не пішли з кореї як вони зокрема пішли з в’єтнаму

американці там прямо воювали саме офіційно при чому вони робили це з самого початку бо розділ по 38-ї паралелі відбувся саме за підбиттям результатів другої світової тільки американці офіційно фактично окупували південь а совєти як завжди у цих випадках продовжували робити вигляд що світова революція відбувається саме силами місцевих комуністів

зокрема так само американці саме окупували японію а також філіпіни

Нам таких гарантій ніхто не дає і саме головне не дасть найближчим часом при сильній рашці, бо ніхто не хочу конфлікту між ядерними державами.

ця теза не зовсім зрозуміла окрім чергового підкреслення моменту

найближчим часом

але ігноруючи саму ціль цієї тези особисто я вважав що ціль як найдвидший вступ до єс і потім до нато

Грузія просто відстрочила вторгнення. Побачим що там буде через років з 10.

не зовсім зрозуміло чого ти так активно просуваєш це саме зараз хіба що саме зараз саме як політичний момент саме утримання поточної політики на «не найближчий час»

і саме головне не дасть найближчим часом

але якщо казати про стратегію а чого ви тоді не готувалися? принаймні північ можна було закрити повністю як її закрили оце зараз я читаю зведення і на певних інших напрямках так само

що саме має свідчити про те що зараз це інакше?

Побачим що там буде через років з 10.
Стартові позиції будуть:
розвалена економіка зі знищеною інфраструктурою з розумінням що є 3-5 років до наступного вторгнення

не зовсім зрозуміла яка конкретно тому пропонується альтернатива

... ось зокрема з новин

Польське оборонне відомство затвердило контракт на придбання 486 пускових установок HIMARS.
міністр національної оборони Маріуш Блащак заявив, що 486 систем HIMARS — це та кількість, яка необхідна для ефективного стримування агресора. Інтеграція пускових установок із польськими системами займе два роки.

а шо так тоже можна было?

..
там прямо воювали саме офіційно при чому вони робили це з самого початку
..
ти також певно плутаєш терміПольське оборонне відомство затвердило контракт на придбання 486 пускових установок HIMARS.
міністр національної оборони Маріуш Блащак заявив, що 486 систем HIMARS — це та кількість, яка необхідна для ефективного стримування агресора. Інтеграція пускових установок із польськими системами займе два роки.нологію «дали гарантії» відносно корейської війни там не було ні якого «кореї дали гарантії» бо американці просто не пішли з кореї як вони зокрема пішли з в’єтнаму

.. Себто викреслюємо приклад Кореї відразу. За нас американці точно не будуть воювати в найближчій перспективі.

але ігноруючи саму ціль цієї тези особисто я вважав що ціль як найдвидший вступ до єс і потім до нато

Ага і ЄС і НАТО просто кіп’ятком піся.ть як хочу нас взяти до себе при сильній рашці. Ну щоб через пару років калібри з кінжалами летіли по Берліну. Якщо що то в Польщу і Румунію рашка пуляла вже ракети та шахеди. Як там реакція НАТО?

але якщо казати про стратегію а чого ви тоді не готувалися? принаймні північ можна було закрити повністю як її закрили оце зараз я читаю зведення і на певних інших напрямках так само

Це до мене питання? )))
Але я відповім чому не готувались. Ну якби були підписані з рашкою мінські. Це якраз те що нам пан зараз пропонує. ))

не зовсім зрозуміла яка конкретно тому пропонується альтернатива

Альтернатива якби очевидна, зараз намагатись йти далі, допоки Захід нас підтримує фінансово, воєнним забезпеченням та політично.

... ось зокрема з новин
Польське оборонне відомство затвердило контракт на придбання 486 пускових установок HIMARS.
міністр національної оборони Маріуш Блащак заявив, що 486 систем HIMARS — це та кількість, яка необхідна для ефективного стримування агресора. Інтеграція пускових установок із польськими системами займе два роки.

а шо так тоже можна было?

Ахахах. Відразу видно експерта. Україна хотіла десь в 2015-2019 купити санйперські гвинтівки в країни Балтії, але Німеччина як виробник це заборонила. Ну «конфлікт» на сході всі діла. В цей же самий час Німеччина та Франція поставляли оптику та тепловізори на БМП та такни для рашки. До війни із сотню джавелінів ледь випросили. А тут про Хімарси. може ще F-35 прикупити треба було. Ну цей літак, який навіть туркам, членам НАТО на хвилиночку, не продають

але Німеччина як виробник це заборонила. Ну «конфлікт» на сході всі діла.

от клятий захід роздмухав таки конфлікт на сході провокуючи росію ((

В Польщі, наприклад, вже є ф-35.
На авіашоу пару тижнів назад показували всім охочим.
А то шо туркам його не продають,так то через турків.

А то шо туркам його не продають,так то через турків.

Ну так і я ж про це. Що те що ти хочеш купити Хімарси ще не значить що тобі їх продадуть.

Ми підписуємося на тривалий конфлікт

«ми»? «огласітє пожалуйста вєсь спісок!» (к) (тм)

ПреЗедент вже сказав, що він морально готовий.

а ну тоді да тоді список приймається )) він там багато на балакав доречі...

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Но я якраз мовчу

та ти в кожному топіку «мовчиш», закордонний воїн
ще й маску з росіянами по класиці підлизав

українці виступають за перемогу будь-якою ціною, рваться лінчувати

Я написав що то за українці, але комент видалили -_-

Шо не речення, то зашквар. Ще й під такою новиною. Хто воювати буде? Ну напевно інваліди, ВІЛ інфіковані та вчорашні школярі. Перемовини про що мають бути? Про здачу територій, зняття санкцій, зменшення нашої армії та зброї (та сама демілітаризація) та створення плацдарму для сво2.0 через рік/три/десять? На інше росія не згодна, то навіщо маніпулювати перемовинами наче це дійсно варіант який може хоч якось влаштувати українців?

та вчорашні школярі.

про школярів треба думати вже зараз так згідно офіційної статистики мін освіти цього року у перші класи вступили 340 тисяч школярів а загалом в Україні навчається 3.7 млн школярів що дає цілком адекватну пласку апроксимацію (зараз 11 чи 12 класів навчання у школі?) тіх самих 340 +/- тисяч на кожен клас на кожен рік

тож якщо розглядати що грубо половина з цих школярів хлопці то майбутній мобілізаційний резерв складає усього 170 тисяч на рік і то є брутто

Переговори про що мають бути?

здебільшого про вступ до нато та єс усе інше лише технічні деталі

та створення плацдарму для сво2.0 через рік/три/десять? На інше росія не згодна

власне вже наявні статистичні дані прямо показують що ні якого «плацдарму» там нема тож самим країнам нато як то прямо сусіднім на західному кордоні чи навіть на північному кордоні перейматися особливо нема чим

тут «особливо нема чим» у тому сенсі що то вже за будь яких умов не буде «велетенська червона навала з танковими армадами через ядерні вибухи до ламаншу» тож перейматися так само слід бо провокації на кордонах вочевидь не припиняться але мова тут саме про дрібні провокації а не про мільйоні добре озброєні армії

власне саме питання вступу до єс та нато (радше за все саме у такій послідовності) і дає можливість «укріпити східні кордони» зокрема саме ідеологічно та «морально»

наче це дійсно варіант який може хоч якось влаштувати українців?

звісно тут «ідеологічно та морально» йде мова за сам нато як принцип та його членів як окремі «країни нато» і самих українців такий варіант справді може не дуже влаштовувати або просто не влаштовувати в принципі

На перемовини не йде росія. В них є план захопити всю Україну. Тоді нащо їм перемовини?

Якщо я правий — у нас до весни будуть атакамси

Ви звідки їх план знаєте? путіну дзвонили?

Як будь-який детектив, прочитав з того що відбувається. Що за питання?

А Маска чого сюди приплели. Я впевнений що він такий же пацифіст як і Генрі Форд свого часу. Але то таке — лише моя думка.
Щодо перемоги за будь-яку ціну. Звісно ні.Я підтримую військових та людей які хочуть боротися за Україну. Нажаль, ми опинились у ситуації — або вони або ми. І якщо рашка не лусне до того, як у нас закінчиться бажання боротись і підемо на переговори тут тупо жити буде небезпечно. Це теж треба розуміти.
До кінця йти не можна, але треба підтримувати тих хто бореться. А там подивимось що буде. Інших варіантів всеодно нема.

І якщо рашка не лусне до того

американці вже розглядають саме варіант що саме не лусне тож...

Інших варіантів всеодно нема.
Ви тоді або в окопи лізьте, або промовчіть

вот б***ь, наш нарiд-богоносець забывает шо на одного воюющего — 3 чела саппортит.
Разъебись вы хомудоблядским пиздопроёбом (ц)
у нас в тылу тупо не хватает людей даже, а они боятся в армию идти

Разъебись вы хомудоблядским пиздопроёбом

Це щось із Лєрмонтова?

Це щось із Лєрмонтова?

Якщо не преплутав, то автор initial коменту мобілізівувався добровольцем не так давно. А справжній патріот з дивану питає його про Лєрмонтова. Класика.))

Нічого не маю проти патріотів, і сам себе ніколи так не називав.
У вас з цим якісь проблеми?

У вас з цим якісь проблеми?

Я мабуть не так зрозумів ваш комент. Соррі якщо що.

да пусть хоть про пушкина спрашивают, я не могу обсуждать патриотов/волонтеров, бо сам был волонтером первый год войны

малый петровский загиб

ІМХО: зараз лише слова про перемогу будь-якою ціною йдуть від влади, а не від народу... Альтернативну точку зору абсолютно приглушено, бо не дай бог не підтримаєш те, що говорить влада.
Влада втратила звязок з реальністю і робе вигляд, що все окей, але велика кількість питань не вирішена і навряд чи буде вззагалі вирішуватись цією владою

ІМХО: зараз лише слова про перемогу будь-якою ціною йдуть від влади, а не від народу...

без влади не має держави а народ можна швидко відновити грамотною міграційною політикою

У теперішньої влади є усі підстави ігнорувати думки людей і навязувати свої. Бо кожного разу як проводять опитування, то звичайні люди якісь дурниці несуть: censor.net/...​siyu_v_uryadi_ta_voyennyh

геніально)
навіть і нема, що сказати на це)
автократія працює

Я просто маю написати тут цю історію, яка так мене вразила, що досі не відпускає відчуття провини та «синдрому вцілілого».
У моєї двоюрідної племінниці був чоловік (декілька років як побралися). Молодий хлопець, справжній патріот, ще до війни служив у добробаті — пройшов курси і був польовим медиком у відділенні. З самого початку війни боронив Харків, потім минулого року воював у Бахмуті. Зрозуміло, що я допомагав як міг: придбати броню, зібрати медичний рюкзак, зібрати на пікап для евакуації. Хоч його бачив тільки на весіллі (та мабуть ще пару разів) — але родина та родичі для мене багато важать, на жаль я, як інтроверт, не дуже люблю спілкування. Отже для «своїх» допомога у першу чергу.
Після Бахмуту він був засмучений що не втримали — і як тільки оголосили про штурмові бригади «Лють» — він перевівся туди. Він дуже вірив у цей контр — наступ що буде яка під Харковом: прорвемо фронт і будемо гнати окрів аж до моря!
За його словами «Лють» виявилася не зовсім тим, що він очікував. Він думав це буде типу як «штурмові групи» які вигадали ще у 1 світову:

Вперше термін «штурмова група» був застосований в період Верденської операції 1916, коли німецьке командування назвало так спеціально навчені групи піхоти, що наступали попереду бойових порядків атакуючих батальйонів. До складу таких загонів входили підготовлені піхотинці, озброєні автоматичною зброєю, гранатами і вибухівкою. Під прикриттям вогню артилерії, штурмові групи наближалися до окопів противника, закидали його гранатами і вступали у ближній бій, прориваючи оборону противника.

uk.wikipedia.org/wiki/Штурмовий_загін
Тобто замість безглуздої «м’ясорубки» тижнями на одному місці — ці групи «командос» мали проривати оборону. Відповідно у цих групах мали бути «найкращі з найкращих, сер»...
Але насправді більшість груп — це були мобілізовані (деякі — силоміць). «Ветеранів» туди додали аби вони передавали свій досвід. Отже наступ затягувався, а «Лють» тим часом тренувалася на полігонах, а потім їх перевели на другу лінію.
Усе змінилося, у Серпні, коли до 23 серпня усі командири хотіли відрапортувати що «звільнили» чи хочаб «просунулися». Чоту нашого героя відправили у бій.
На фронті, у «сірій зоні» була невелика низина, по обидва боки якої окопалися наші та орки. Отже на пагорбі наші — на іншому орки, між ними низина: там поля та лісосмуга десь посередині. У цій лісосмузі вже були окопи і бліндажі — наші були вимушені відступити звідти. І от завдання «штурмової чоти» було з ранку, під прикриттям туману у низині, на бронетранспортерах висадитися біля лісосмуги і зайняти там укріплення. Ця частина плану пройшла вдало. Але потім туман розсіявся і орки побачили наших. А біда в тому, що на цій висотці у орків стоїть батарея 120мм мінометів і дуже добре працює розвідка: орлани та квадрокоптери висять над головою увесь день. Плюс у них достатньо «ланцетів» аби запускати не тільки по машинах — а і по окремих людях.
Посадка у низині — отже окопи і бліндажі там виявилися не дуже глибокі (глибше-вода) та ще й частково зруйновані. Отже чота мого родича опинилася там у «вогневій пастці». Командира поранило ще у перші часи, мій родич загинув від влучання 120мм міни трохи раніше. Увесь день над ними висіли дрони: зкидували вибухівку і наводили міномети. Іноді «ланцети» залітали прямо у бункер.
Чи можна було щось зробити аби врятувати хлопців? Казали що до них намагалися прорватися бронетранспортери — але вдень їх помітно (на відкритому полі) — і їх підбили. Можливо їм би допомогла якась антидронова рушниця чи РЕБ, але проти Орланів, які літають вище це не працює.
На мій погляд будо дві реальні можливості:
1) Подавити міномети вогнем з нашого боку. Коли прилітає хоч 1 снаряд на 3 хвилини — мінометники будуть сидіти у схованках, а не стріляти. Це дозволило б організувати відхід чи евакуацію на техніці. Але, можливо, були якісь проблеми зі зв’язком чи допомогу арти просто не передбачили.
2) Поставити димову завісу. Це давно перевірений засіб сховатися від ворога. Не знаю чи допомагає вона зараз проти дронів з тепловізором — але усе краще ніж бути під постійним наглядом ворога. Як я розумію — про це ніхто не подумав і своїх димових шашок не було.
Важко сказати як так сталося — але є можливість що оскільки підрозділи були нові то операція була погано узгоджена: не продумали прикриття арти, не передбачили що може піти не так, не зібрали достатньо інформації про ту кляту лісосмугу і чому її ще не узяли.
У сумному підсумку: десь з 40 чоловік увечері, коли знову ліг туман, відійти вдалося десь 15. Ще декілька 300х вони змогли витягнути на волокушах. На жаль за день більшість важко поранених не дочекалася евакуації. У той лісосмузі залишилося десь 20 героїв, враховуючи мого родича.
Плітки потім доносили що були ще декілька спроб забрати тіла чи закріпитися у цій лісосмузі. І це коштувало життя новим героям.
Сидячи тут, у безпеці з видом на моря — що я відчуваю з цього приводу?
По-перше прикро що життям людини ось так розпорядилися. Не можна сказати що вони загинули марно — але ж вони навіть не мали можливості підстрілити жодного ворога! Коштовна екіпіровка, місяці тренування, відчайдушна сміливість — усе втрачено в один день.
По-друге сум і розпач: як і коли так сталося що життя людей стало так мало коштувати? Чи вартий той клаптик землі життів стількох громадян України? А що ми будемо робити з цими відвойованими руїнами коли більшість нашої молоді будуть лежати у звільненій землі?
По-третє, звичайно, провину. Так — я втік, а цей молодий хлопець віддав життя за Україну. Я теж міг би залишитися, мне б рано чи пізно дістали і я також віддав би життя. Можливо — ще десь у спеку на полігоні, ще до бойових дій. І якщо наш тренований герой вбив хоч декілька ворогів у Бахмуті — то я точно загинув би марно.
P.S. Я соромлюся цього відчуття: але усе одно десь у глибині душі я відчуваю полегшення. Це такий контраст: спокійне мірне життя біля моря, чи постійний страх і очікування гіршого. Найменше, на що заслуговує кожна людина від народження — це просто право спокійно жити. Коли твоїм життям хтось може розпоряджатися як витратний матеріалом — це просто неправильно!

((
Дуже сумна історія. Співчуваю за родича.

Вважаю, що засуджувати за вибір жити неправильно.
Також вважаю, що неправильно казати, про тих хто там лишився (у тій лісосмузі), що вони в чомусь вині або неправі, що зробили такий вибір (дехто не самостійно).

Тому ця історія це вибір кожного із своїми обставинами і подробицями. Зрозуміти людину без контексту важко, а судити неправильно.

А хто вам міг розказати ці всі деталі ? Якщо ваш родич загинув одним із перших?

Це розповідали на поминках. У першу чергу — його дружина. Десь половина хлопців вижила — отже було кому розповісти що там було. Про план операції і чому все пішло не так — можна тільки здогадуватись: командири розповідати не будуть.
Я можу навіть припустити що це була «відволікаюча атака» і поки вони відволікали увагу на себе — десь поряд інший підрозділ просунувся і щось звільнив. Хотілося б у таке вірити.

Ті хто був на нулі і повернувся дивом, кажуть «не вірте новинам, усе погано».
А в новинах лише і чути: «гей гей, перемога», «гей гей втрат нема», "гей гей рускіє воюють древньою зброєю часів другої світової"...нудить від цієї брехні.

Казати «усе погано» — це так само перебільшувати, як і казки про тупих орків.
Війна — це на 70% хаос, попре усе планування. Жодний бій ніколи не іде за планом. Усі припускаються помилок. Сьогодні пощастило їм — завтра пощастить нам.
Відео як ми мочимо русню артою, дронами, як беремо полонених — це правда, а не знято десь у студії. От тільки у ворога теж є і арта і дрони і спецназ.
Пропаганда — це також невід’ємна частина війни. Парашка успішно промиває людям мізки аби йшли помирати за чужу землю. Якщо у нас телевізор буде казати правду — то багато хто замислиться «а чи варто воно того»?
І справжня відповідь у тому, що жодна війна не варта тих втрат, які вона приносить у порівнянні і з здобутками! Війна — ще хвороба, як сказ. Це людське божевілля коли якісь абстрактні цілі людині здаються важливішими ніж власне життя і власна родина.
Саме тому особисто я вважаю що твереза реакція на війну має бути як на стихійне лихо — по-перше евакуюватися у безпеку і зберегти життя. А потім вже можна сумувати за втраченим майном, житлом чи землею. Поки людина жива — вона може усе почати знову, відбудувати, пережити. А от хто загинув на війні — для них вже нема майбутнього, яким би чудовим воно не було у разі перемоги.

Парашка успішно промиває людям мізки аби йшли помирати за чужу землю.

на разі здебільшого простий примус як у старому доброму срср і до того стара добра російська імперія

зокрема повертаючись до питання чій крим який як відомо споконвічно належав саме росії то тут стара добра імперія знову же ж як у старі добрі часи порушила власний мирний договір зі старою доброю османією

В договоре были подтверждены некоторые территориальные завоевания России, достигнутые в ходе войны
...
Признана на вечные времена независимость Крымского ханства и невмешательство в его дела как России, так и Турции
Договор был дополнен в 1779 году Айналы-Кавакской конвенцией, объявленной частью Кючук-Кайнарджийского договора; в этой конвенции была подтверждена независимость Крымского ханства и вывод российских войск с его территории.
В 1783 году статьи договоров, касающиеся независимости Крыма, были аннулированы — Крымское ханство было присоединено к Российской империи; 28 декабря 1783 года Россия и Турция подписали «Акт о мире, торговле и границах обоих государств», которым отменялась статья (артикул) 3 Кючук-Кайнарджийского мирного договора о независимости Крымского ханства.

тож срср ще за часів своїх до комуністів вів війни постійно і так само постійно не особливо переймався

успішно промиває людям мізки аби йшли помирати за чужу землю.

сказали іти то йдеш які ще можуть бути питання

то багато хто замислиться «а чи варто воно того»?
А от хто загинув на війні — для них вже нема майбутнього

це не зовсім так адже вся пізня радянська ідеологія засновувалася саме на героїзмі та жертві загиблих які слід було поважати таким чином ті хто загинув на війні саме формували майбутнє бо знову ж таки особисте майбутнє не має значення має значення лише майбутнє держави задля якої і має бути to sacrifice себе як для вищої цілі за себе особисто

(все дожився не зміг згадати слово довелося переводити словником з американської sacrifice)

на разі здебільшого простий примус як у старому доброму срср і до того стара добра російська імперія

Так само як у старих добрих штатах з драфтом у війні з неядерною державою, яка нічим не загрожує штатам з 6 разів меньшою кількістю населення.

так і так само як штати вже за новітньої історії напали на афганістан сирію лівію ірак

у війні з неядерною державою, яка нічим не загрожує штатам з 6 разів меньшою кількістю населення.

тож срср цілком має таке саме право як і тоді у кореї та у в’єтнамі

Ті хто був на нулі і повернувся дивом, кажуть «не вірте новинам, усе погано».

В мене друг з тероборони був в Бахмуті за пару тижнів до відходу звідти — «усе погано» не казав. Інший в РЕР, теж такого не казав і сусід який з другого тижня на передку теж такого не казав.

Хорошая попытка, товарищ майор, но нет :)))

Бгг. Я це саме хотів на ваш initial комент.
Враховуючи ваше твердження про всіх хто був на нулі. Ще й «дивом» не забули..

А де там написано що «всі»?
Я не писав що всі.
Завжди знайдуться «патріоти» які нічого не розкажуть навіть якщо це насправді так.

А де там написано що «всі»?
Ті хто був на нулі і повернувся дивом

<Душніла_font>Я, звичайно, не дуже в логіці, але наче тут все очевидно по умовам:
1. Був на нулі
2. повернувся дивом.
Хіба двозначність у слові «дивом». Як зрозуміти що повернувся дивом чи ні. </Душніла_font>

Співчуваю.
В умовах постійного страху і очікування гіршого не у всіх здають нерви і не всі піддаються паніці.
Можна жити спокійно, а можна жити цікаво.

чота

это что, рота?) Гугл-тренслейт интересуется

Получається ,що хто відкупився і має довідку про непридатність — лишається і надалі вдома ,а хто дійсно хворіє і немає бабла на відкуп і є лише обмежено придатним — прошу до війська? Що тут скажеш? Вах— маладец бляд, харьошій защітнік.

Ну как вариант это могут быть операторы FPV дронов или сборщики FPV дронов. Вполне себе IT-войска.

Денег на это Европа даст. Китай без ограничений отсыпет запчастей. Приложение работы найдется и для больных и для тупых.

В то же время от дронщик сейчас — это убер-оружие, примерно как снайпер в Первую Мировую. И точно от него пользы будет больше чем от чувачка с автоматом в окопе.

Китай без ограничений отсыпет запчастей

Чому б це?

Потому что им невыгодно блокировать продажу чего-либо в Украину и политически, и экономически. А собрать из конструктора дроны со своей прошивкой это не так уж и сложно. Стоимость FPV дрона как 2 снаряда 155 НАТО.

Потому что им невыгодно блокировать продажу чего-либо в Украину и политически, и экономически.

Украина там мало при чём она просто попадает под общую раздачу эта война (конкретно «блокировка продаж») идёт между китаем и штатами и ограничения касаются «мира вообще» ну собственно как это было при ссср холодная война только теперь на его месте китай и сэв его ака брикс

ЗЫ: штаты в свою очередь так же ж пытаются ограничить китай технологически а вот кстати китайцы выпустили запрет на использование айфонов китайскими чиновниками тем самым прямо обрушив акции аппле кстати на сколько я понимаю после начала войны сам аппле в Украине официально не торгует да?

Денег на это Европа даст. Китай без ограничений отсыпет запчастей.

— Не надо огня! В потёмках, маменька, мечтать веселее. © женитьба Бальзаминова

Почему мечтать, Европе выгодно тупо дать денег Украине вместо того чтобы посылать своих солдат. Иначе лет через пять солдатам из Европы придется дохнуть или в Тайване или в странах Балтии. А тут небольшой донат в пару десятков миллиардов и про про проблему можно забыть, её решают украинцы.

Китай без ограничений отсыпет запчастей.

З першого вересня КНР вводить обмеження на експорт продукції та обладнання, які використовувалися при виробництві та оснащенні цивільних дронів. Йдеться про деякі види двигунів, лазерів, радіопередавачів та комунікаційного обладнання, а також систем боротьби з безпілотниками.

Операторами дронів — точно ні. Оператор працює на відстані кілька кілометрів до цілі. це фронт і є.

А збирати дроні можуть і не військові. — давайте мобілізувати ще сантехників у сантех війстка, прибиральніць у клінінгові...

Оператор працює на відстані кілька кілометрів до цілі

Хороший пример. Что бы изменить это от нескольких км до нескольких тыс км, нужны инженеры, много инженеров.
И нароботок таких у нас уже сотни. Работы для технарей в ВПК выше крыши может быть. Конечно если начать думать о том как самим производить, а не клянчить по миру.

Ось тільки для того, щоб щось виробляти — треба зовсім не мобілізація співробітників цих виробництв...

Вже ж сказали, що не буде обмежено придатних. Але ті хто не можуть на фронт — йдуть не на фронт. Але як їх тепер відділити? От якби був такий термін, який описує що людина може бути в армії обмежено... дуже шкода що нема

Я дав рекомендацію на РНБО, що питання «обмежено придатний», «непридатний» чи «повністю придатний» треба врегулювати через військові професії.

Я так розумію що якщо в тебе відірвало руки/ноги на фронті, чи якась хвороба, і ти частково придатний, то тобі просто дають іншу професію. Наприклад звязківець чи айтішник. Що робити якщо професія вимагає знань я так і не зрозумів.

Мені цікаво чому Лубінець вирішив що він розумніший за людей які складали закони що є і чому уповноважений ВР з прав людини цим займається. В його обовязки входить боротися з наслідками корупції в ТЦК?

Але ті хто не можуть на фронт — йдуть не на фронт. Але як їх тепер відділити?

Це працює не так: як тільки ти потрапив до армії — ти більше не вільна людина. Куди тебе пошлють — будеш вирішувати не ти. І ніякі закони вже не діють — наказ командира виконують, а не оскаржують.

ак: фашистки концтабори та газові камері уперше використали (ще до війни!) аби позбавитися «паразитів», яких практичні німці не хотіли кормити за свій рахунок:

... у тому числі тих хто не проявляв належного патріотизму та палкого бажання стати до лав армії та зі збоєю у руках відвойовувати територію великого рейху

втім так фактично ти про це написав ))

і усіх «неблагонадійних».

і тут якраз досвід німеччини слід докладніше вивчити бо не раціональне витрачання ресурсу вельми не доречне

навіть зовсім не придатних воювати можна привозити на фронт і там показово розстрілювати

натомість слід раціонально використовувати ресурс залучивши його до роботи на підприємствах впк

Mauthausen initially served as a strictly-run prison camp for common criminals, prostitutes and other categories of «Incorrigible Law Offenders». On 8 May 1939 it was converted to a labour camp which was mainly used for the incarceration of political prisoners.
...
Mauthausen and its subcamps included quarries, munitions factories, mines, arms factories and plants assembling Me 262 fighter aircraft.

Mauthausen concentration camp

зокрема про це вже висловили ідею згідно якої мобілізований зможе написати заяву про відмову від мобілізації «за власних або релігійних переконань» а натомість погодитися на використання у якості трудових ресурсів

зокрема саме такий підхід зможе стати вагомим фактором залучення інвестиції у першу чергу іноземних які були би зацікавлені у наявності гарантованого та керованого трудового ресурсу для своїх інвестиційних проектів і це якраз те що держава могла би гарантувати вже як суто технічно як те що їй підвладне на відміну скажімо від ворожих обстрілів якими держава «керувати» не може і отже не може надавати «гарантій» як таких

танки і дрони самі себе не зберуть не кажучи про те що до цього ще треба збудувати власне самі заводи як просто фізичні корпуси до того ж ще й не погано захищені що передбачає велику кількість простих фізичних робіт

той самий Mauthausen збудований фактично саме на гранітному кар’єрі а граніт це щебінь як основа для будь якого бетону та просто дорогу відсипати чи подушку для залізної дороги влаштувати

так що ні яких «показових розстрілів» що зокрема навпаки могло би радше налякати та відвадити іноземних інвесторім змушених так чи інакше враховувати суспільну думку власних громадян

Ми зафіксували дуже багато випадків, коли через корупційну складову були видані довідки громадянам, які не мають вад, не мають проблем зі здоров’ям, як «непридатні», а громадянам України, які мають відкриті проблеми зі здоров’ям, є багаторічні діагнози, їм видали оці довідки «обмежено придатний». Це потребує врегулювання.

Ну тобто розбиратися з корупцією ніхто не буде, а просто всіх хворих і тих хто купив довідки в одну купу і на фронт?

Уповноважений з прав корупціонерів

Ну тобто розбиратися з корупцією ніхто не буде

Зе регулярно записує відео з різким засудженням корупції та проханням не красти
Ну хіба цього недостатньо?

Я ж правильно розумію, що

це та людина, котра повинна захищати людей від держави, коли держава неправа?))

Ні, ви не зрозуміли. «Війна в країні! Немає прав, а є обов’язки, крапка!», тому пан Лубінець захищає не права людей, а обов’язки людей перед батьківщиною!

Які ж ви смішні, рабське мислення, совок, расєя, ви всі такі з одного тіста

Ні, це приблизно, як HR. Він має пояснити, чому вам добре :)

Для військових є багато обмежень що можна робити з обмежено придатними.
Тому нема категорії — нема обмежень.

Якщо він в силу свого здоров’я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, у нього є, наприклад, проблеми з хребтом, він може бути в штабі або в складі ракетних військ, займатись військовим напрямком IT.

А такі фрази тільки показують тупість людей при владі.
От призвали Петра який з трудом школу закінчив, в нього проблеми з хребтом, і що його керувати хаймарсом чи дрони робити відправлять?)

От призвали Петра який з трудом школу закінчив, в нього проблеми з хребтом, і що його керувати хаймарсом чи дрони робити відправлять?)

Ні — його відправлять розмінувати. Там навіть ноги не потрібні — усе одно повзти. І навіть якщо нічого не вмієш — то мінімум одну мину знешкодиш!
Отже для такої «військової роботи» підходять будь-які люди: навіть немовля що навчилося повзати. Треба просто автоматично забирати усіх — а там вже армія вирішить куди витратити цей «ресурс».

Там було сказано «в ракетних», а не IT

яка рівзниця. головне створити на форумі чергову срачєтему на 1к+ коментів.

— Товариш старшина. А чому мені сказали що призивають до IT підрозділу, а дали автомат і сказали завтра на передок.
— Ну так, ти в IT підрозділі. У вас усі айтішники.
— ...а, але ж автомат
— Сорян. Йди на склад, скажи цим йолопам щоб видали ще клаву

Я вам більше скажу, якщо ти айтішнік то це не значить що тебе візьмуть в айті війська.
У мене в військоматі перше що спитали -«диплом є?»
-"...аааа, нема, ну то підеш відбудовувати Донбас"(бо в армії не служив).
І те що я бекендер майже сінйор і гуру в налаштуванні/сборці ПК нікого не хвилює.
Це совок бейба! :(

А почему диплом не купили, легально, через удаленное обучение? Сеньорских денег не хватило? В Эльфиях без диплома вас допустять разве что до влажной уборки датацентра, будете клининг-сеньором.

dl.sumdu.edu.ua/uk

В Германии без диплома попробуйте устроится на позицию разработчика.

в штатах та же ж история только уже «чистая конкуренция» где тебе придётся «конкурировать» с 200-ми такими же ж программистами на место только уже они будут с дипломами об чём кстати будет сказано и в job description и ты (здесь обобщение) может и будешь лучше но формально просто возьмут программиста с формальным дипломом селяви ни чего личного просто бизнес даже не социалистическая германская обязаловка Ordnung muss sein

Тут ще навіть на етапі доступу до США можуть виникнути проблеми через відсутність профільного диплому.

Так и есть.
Но на эти 200 программистов 250 вакансий, так что все не так плохо.
Не знаю никого из кодеров, кто переехал в штаты и за пол года не нашел работу.
Хотя первое время люди могли и водителем в Убере поработать.

Так а як тваріщ майор має визначити твій рівень сіньйорності? Співбесіду з ООП провести?
Диплом профільний є — ІТшник, немає — сорян, треба було мати.

А окрім товариша майора айтішніків більше невма у ВСУ? Одні кандидати?)

Хто в ТЦК має інтерв’ювати кандидатів які заявляють, що мають ті чи інші знання?
На кожну професію мати по інтерв’юєру?

Якщо ви дійсно є ІТшником який хоче служити, зв’яжіться з бригадою, візьміть у них відношення і йдіть служити в ІТ війська куди буде відношення.

Що за дурниці?
Товариш майор так само нічого не сече в медицині — для цього є компетентні люди до яких він направляє.(ВЛК)
Які проблеми тут зробити так само?

Хто в ТЦК має інтерв’ювати кандидатів які заявляють, що мають ті чи інші знання?
На кожну професію мати по інтерв’юєру?

Тобто в ТЦК має сидіти виділений жабаскріптер для того аби інтерв’ювати кандидатів)?

А шо, брати без інтнрв’ю, а згідно диплому?
Які в Україні дуже легко купляються?
Просто самі ж ВСУ в інтерв’ю згадували про брак ІТ кадрів...то нашо випендрюватись з дипломом?

Якби ми говорили про приватну компанію яка орієнтована на прибуток і результати, я б з вами повністю погодився.
Але ми говоримо про монструозну державню бюрократичну машину яка має все ще багато рудиментів совка(привіт журнал обліку журналів), тому логіка тут відходить на другий план.

Тому беруть згідно диплому і згідно ВОС, навіть якщо ти отримав її на військовій кафедрі 20 років тому і нічого з предмету не знаєш.

От, я про це ізначально ж і казав.
Що це абсурд.
З цього коменту все і почалось)))

На диплом чи знання там теж ніхто не дивиться. Тим більше що в воєнкоматі можуть 314здіти що завгодно, але справжне розподілення відбувається наказом з Києва, людьми які про вас знають напевно лише фамілію та ВОС. А фактичне призначення на посаду робить частина, там можуть і роблять призначення на будь-яку вільну посаду по принципу затикання дір в штатках, і ніхто не дивиться ні на які дипломи і навіть на ВОС не завжди.

Не знаю як зараз, але до 22 року попасти на айпішну посаду в армії можна було виключно корупційним шляхом, по знайомству. Я навіть питав тут у піарника контори LobbyX як вони гарантують кандидатам потрапляння на заздалегідь обрану посаду і у відповіть була тиша («ми супроводжуємо кандидатів на всіх етапах» чи щось подібне).

Якщо є Військово Облікова Спеціальність, то тут навіть говорити нема про що, в 90% випадків призовник буде розподілений за нею.
В інших випадках або треба задовго до відвідин ТЦК пошукати самому як потрапити в ІТ війська або інше місце яке вас цікавить.
В іншому випадку це буде лотерея і там хіба вже на місці казати, що ви айпішнік і хай вас садять за комп робити паперову роботу. Враховуючи, що бюрократії в армії більш ніж достатньо, а дійсно навчених грамотних людей не так що б і багато, то ви з великою ймовірністю попадете кудись в штаб сидіти за компом.

Пригадав трешачок, який я написав у 2015 (вибачайте, що москальскою):
dou.ua/forums/topic/13457

ОН проходит перед строем своих бывших коллег и говорит «Ну что, диванное войско, кто готов с оружием в руках защищать Родину? — шаг вперед!» Все мнутся, отводят глаза, кто-то явно дрожит. ОН говорит: «Я так и знал! Поэтому оружия вы не получите — оно только для настоящих мужчин. Сержант — раздайте инвентарь!» Сержант берет ящик, открывает его и раздает ИТшникам клавиатуры. ОН шутит: «Надеюсь достаточно эргономичные для ваших нежных ручек?» ОН (командирским голосом): «Вот ваш приказ: донести эти клавиатуры до вон-той лесопосадки. Кто добежит первым и вернется — отправится дальше протирать штаны в офис. Кто откажется выполнять приказ — расстрел на месте.» ОН показывает на пулемет, установленный на крыше бронемашины и громко кричит «Вперед!» ИТшники толпой бегут через поле. Кто-то помоложе вырывается вперед, другие еле тащатся и оглядываются назад.
Впереди с клавиатурой в руках бежит самый молодой джун. Вдруг из посадки выстрелы — пуля пробивает клавиатуру и его. Он падает, все залегают и ползут к посадке под нестройным огнем противника.
все залегают и ползут к посадке под нестройным огнем противника.
...
Сразу выяснились любопытные вещи. Во-первых, оказалось, что война еще не началась и что радиостанция «Голос Отцов», вопящая последнюю неделю о кровопролитных сражениях на нашей территории, врет самым безудержным образом. Никаких кровопролитных сражений не было. Хонтийская Патриотическая Лига в ужасе орала на весь мир о том, что эти бандиты, эти узурпаторы, эти так называемые Неизвестные Отцы воспользовались гнусной провокацией своих наймитов в лице так называемой и пресловутой Хонтийской Унии Справедливости и теперь сосредотачивают свои бронированные орды на границах многострадальной Хонти. В свою очередь Хонтийская Уния Справедливости костила Хонтийских Патриотов, этих платных агентов Неизвестных Отцов, последними словами и обстоятельно рассказывала, как кто-то превосходящими силами вытеснил чьи-то истощенные предшествующими боями подразделения через границу и не дает им возможности вернуться обратно, каковое обстоятельство и послужило предлогом для так называемых Неизвестных Отцов к варварскому вторжению, которого следует ожидать с минуты на минуту. И Лига, и Уния при этом почти в одинаковых выражениях считали своим долгом предупредить наглого агрессора, что ответный удар будет сокрушительным и туманно намекали на какие-то атомные ловушки.
...
— Опять мы к войне не готовы, массаракш, — заметил Зеф, выключая приемник и открывая прения.

С ним не согласились. По мнению большинства сила перла громадная, и хонтийцам теперь придет конец. Уголовники считали, что главное — перейти границу, а там каждый человек будет сам себе хозяин и каждый захваченный город будут отдавать на три дня. Политические, то-есть выродки, смотрели на положение более мрачно, не ждали от будущего ничего хорошего и прямо заявляли, что посылают их на убой, подрывать собою атомные мины, никто из них живой не останется, так что хорошо бы добраться до фронта и там где-нибудь залечь, чтобы не нашли. Точки зрения спорящих были настолько противоположны, что настоящего разговора не получилось, и патриотический диспут очень скоро выродился в однообразную ругань по адресу вонючих тыловиков, которые вторые сутки не дают жрать и уже, поди, успели разворовать всю положенную водку. Об этом предмете штрафники готовы были говорить ночь напролет, поэтому Максим и Зеф выбрались из толпы и полезли на нары, криво сбитые из неструганных досок.

(к)

— Солдаты!... Я не ошибся, я обращаюсь к вам, как к солдатам, хотя все мы — и я в том числе — пока еще дерьмо, отбросы общества... Мерзавцы и сволочи! Будьте благодарны, что вам разрешают нынче выступить в бой. Через несколько часов почти все вы сдохнете, и это будет хорошо. Но те из вас, подонки, кто уцелеет, заживут на славу. Солдатский паек, водка и все такое... Сейчас мы пойдем на позиции, и вы сядете в машины. Дело пустяковое — пройти на гусеницах полтораста километров... Танкисты из вас, как из дерьма пуля, сами знаете, но зато все, до чего доберетесь, — ваше. Жрите. Это я вам говорю, ваш боевой товарищ Анипсу. Дороги назад нет, зато есть дорога вперед. Кто попятится — сожгу на месте. Это особенно касается водителей... Вопросов нет. Бр-р-ригада! Напра-во!

(к)

все залегают и ползут к посадке под нестройным огнем противника.
(вибачайте, що москальскою)

... доречі переклад існує вже давно Київ: Веселка, 1991 схоже ще радянський виходячи з того що формально срср припинив існування аж у грудні а книжки за пару днів чи за пару тижнів чи навіть за пару місяців не виходять тож як на мене слід вважати цей переклад саме ще радянським

доречі українська вікіпедія дає ілюстрації саме звідти з того видання 1991-го року

uk.wikipedia.org/...​/Населений_острів_(роман

...
Відразу з’ясувалися цікаві речі. По-перше, з’ясувалося, що війна ще не почалася. Ніяких кривавих битв не було. Хонтійська Бойова Ліга, пойнята жахом, горлала на весь світ про те, що ці бандити, ці узурпатори, ці так звані Вогненосні Творці скористалися мерзенною провокацією своїх найманців у особі так званої і горезвісної Хонтійської Унії Справедливості і тепер зосереджують свої сили на кордонах багатостраждальної Хонті. В свою чергу, Хонтійська Унія лаяла, аж гай гудів, Хонтійську Лігу, цих платних агентів Вогненосних Творців, і докладно’ розповідала, як хтось переважаючими силами витіснив чиїсь виснажені попередніми боями підрозділи через кордон і не дає їм можливості повернутися назад, саме ця обставина і стала для так званих Вогненосних Творців приводом до варварського вторгнення, що його слід чекати з хвилини на хвилину. І Ліга, і Унія при цьому в однакових виразах туманно натякали на якісь атомні пастки, готові до зустрічі підступного ворога.
...
Кримінальники вважали, що головне — перейти кордон, а там кожен буде сам собі господар і кожне захоплене місто віддаватимуть на три дні. Політичні дивилися на становище більш похмуро, не чекали від майбутнього ніякого добра і прямо виголошували, що їх посилають на забій, висаджувати собою в повітря атомні міни, жоден з них живим не залишиться, отож добре було б дістатися до фронту і там де-небудь залягти, щоб не знайшли. Позиції сперечальників були настільки протилежні, що справжньої розмови не вийшло, і диспут невдовзі перетворився в одноманітну лайку на адресу паршивих тиловиків, які другу добу не дають жерти і вже, напевне, встигли розкрасти увесь шнапс. Про цей предмет штрафники готові були теревенити цілісіньку ніч, отож Максим і Зеф вибралися з натовпу і полізли на нари, криво збиті з необструганих дощок.

(к)

— Солдати!.. Я не помилився, я звертаюсь до вас як до солдатів, хоча всі ми — і я в тому числі — поки що звичайнісінькі покидьки суспільства... Будьте вдячні, що вам дозволяють нині стати до бою. За кілька годин майже усі ви здохнете, і це буде добре, одначе ті з вас, хто вціліє, заживуть, як у бога за пазухою. Солдатська пайка, шнапс і таке інше... Зараз ми вирушимо на позиції, і ви сядете у машини. Справжня дурниця — пройти на гусеницях півтори сотні кілометрів... Танкісти з вас, як з пляшки молоток, самі знаєте, але зате все, до чого добудетесь — ваше. Це я вам кажу, ваш бойовий товариш Аніпсу. Дороги назад немає, зате є дорога вперед. Хто позадкує— спалю на місці. Це особливо стосується водіїв... Запитань немає. Бр-р-ри-гадо! Напра-во!

(к)

Звання ’старшина’ є лише на флоті, а товариші — в совку. Перелогіньтесь)

Сорян калька на на старі анекдоти. Що там у ЗСУ як цивільна людина не знаю

Мастер сержант. Замість прапорщіків — старший та головний майстер сержанти.

В Україні використовується з 1991 року. 05.07.2016 року президентом України був затверджений «Проєкт однострою та знаки розрізнення Збройних Сил України». В проєкті серед іншого розглянуті військові звання і знаки розрізнення. Відповідно до проєкту звання ’’старшина’’, ’’прапорщик’’ та ’’старший прапорщик’’ зникають, а перелік сержантських звань значно розширено.

З 1 жовтня 2020 року відповідником званню «старшини» у Збройних Силах України стало звання «головний сержант».

Підписатись на коментарі