Яка має бути ЗП в Frontend розробника в залежності від досвіду?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Усім привіт! Маю 2,2 років комерційного досвіду в фронтенді, і працюю за 600$ в місяць.

Хотів би дізнатися:
1. Чи це ок для теперішнього стану ринку?’

2. Чи краще шукати іншу роботу?

3. Як в залежності від досвіду має зростати зп? З якої зп починали ви та як вона зростала?

Буду вдячний за відгуки!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

600 то дуже скромно як для досвіду 2+ роки, я би казав х2 від цього — це норм.

Яку випросиш, таку і будеш мати

3. Як в залежності від досвіду має зростати зп? З якої зп починали ви та як вона зростала?

У мене трохи інша спеціалізація (Python backend dev) і починав я у більш прості часи, але зп росла отак:
до 1 року досвіду — 300$, потім змінив роботу і —>
від року до 2 років досвіду — 750$-850$, потім знову змінив роботу і —>
починаючи з 2+ років досвіду — 1600$-1800$, далі, нажаль, не можу розповідати, та це й не дуже актуально для вашої ситуації)

Так що думаю з 2.2 роками досвіду можна як мінімум на 1000$ претендувати, 600 це якось занадто скромно.

Дякую за відповідь

думаю з 2.2 роками досвіду можна як мінімум на 1000$ претендувати, 600 це якось занадто скромно.

Таа, також про це задумався, що якось трохи замало, звісно ринок зараз не в кращому становищі, але переглянувши середню зп по моєму досвіду та напряму, то мало б бути більше

Дякую за відповідь

маю 4.5 роки досвіду і досить непоганий бекграунд як для фронта

А як із збільшенням досвіду, і знайденням кращої по умовам та зп роботи, появляється більший work-life balance, тобто чи менша нагрузка/години? Чи це все від компанії залежить?

раджу постійно ходити на співбесіди та підтримувати себе в тонусі

Як я поняв, це саме головне, я до цього думав, що це типу вже коли вирішив міняти роботу треба йти на співбесіди, а так виходить, що навіть якщо і все ок, все рівно на фоні треба ходити)

З якої зп починали ви та як вона зростала?

Джуном я устроился на первую работу в 2004 в Мариуполе, проработал месяцев 6, получал в среднем 300$. В 2006 устроился на 1200$ и был назван middle в Киеве.
Инфа чуток устарела правда)

Шукати надо всегда

Подучить React Native/Flutter и легко выйти на $1k

Не советую идти в кросс платформу, самые низкие зп

И самые каличные технологии. Половина функционала/спеки не работает как со стороны «веба», так и стороны «нативных приложений»

1. Теперішній стан ринку в дупі, я хз що тут ок/не ок
2. Завжди краще шукати іншу роботу
3. Ніяк, вона зростає від досвіду генерації резюме та проходження спів-бесід

1. Чи це ок для теперішнього стану ринку?

Зарплатний віджет каже, що ні —
jobs.dou.ua/...​JavaScript&experience=2-3
jobs.dou.ua/...​JavaScript&experience=2-3

Залежить від того, чи готові ви до теперішньої конкуренції на ринку, який у вас рівень навичок та на яку суму розраховуєте. Якщо ви вже задумуєтесь про можливість звільнення, то варто спробувати. Тільки не кваптесь зі звільненням «в нікуди». На співбесідах зрозумієте, на яку суму зможете претендувати та які знання необхідно буде підтягнути.

Тут у кожного буде своя історія зростання.
В супер компаніях із вистроєним процесом performance review вам будуть підвищувати оплату в залежності від виконаних професійних цілей на фіксований період, найчастіше це півроку-рік. Їх має надавати тім лід, можливо навіть в парі з менеджером.
В маленьких компаніях без процесу ви повинні покладатися лише на себе. Тобто, наприклад, займаєтесь саморозвитком, висококласно виконуєте свою роботу, ваші обов’язки на робочому місці розширились та відчуваєте впевненість в собі — йдете на розмову про підвищення оплати з керівником тіми чи навіть компанії, залежить від культури комунікації у вас. Якщо ваша аргументація свого зростання була невдалою, то найкращий вихід із ситуації — задати питання «що я можу зробити для компанії в професійному плані, щоб отримувати вищу оплату?» З відповіді можна буде робити певні висновки та планувати наступні кроки.
Також можна значно підвищити оплату змінивши роботу, але скоріш за все зараз це буде важче зробити через ту ж конкуренцію та ситуацію на ринку.
Я починала з $300 у 2016 році. Мій довід підвищення оплати можна описати двома з цих вище наведених способів:
1. Зміна робочих місць — вимушена: скорочення, закриті проекти, зменшення фінансування; добровільна: не підійшла компанія/проект (без можливості перейти на інший). Найчастіше я не обирала цей шлях, це було важко навіть до теперішньої кризи, але саме цей спосіб найбільше збільшив мою вартість на ринку та надав найбільше різноманітного професійного досвіду та знань.
2. Успішно пройдені performance review в одній компанії.
Прирост зі зміною компанії був в середньому +$500, при перегляді оплати в одній і тіж компанії — +$100-$300

Дякую за вашу дуже круту, розгорнуту та корисну відповідь)

Був проаналізував певну відбірку вакансій по технологіях, виявив, що треба вивчити, зараз працюю над цим і буду пробувати ходити по вакансіях.

Зараз також є тенденція інтеграції окремих українців у міжнародні команди. Тобто англійська повинна бути не нижче Аппер. Часи коли замовник обирав цілі UA-тіми закінчилися.

Сейчас ситуация такова, что то, что зарплата вообще есть, уже очень хорошо.

При цьому демпінг теж є, Сіньйор за 2500 зараз цілком реально.

Шо за синьор такой? Зачем на такую зп идти вообще?

Треба шукати нішу, працювати над публічними пет-проектами і т.д. Иначе при поиске новой работы большой шанс быть незамеченным в толпе таких же фронтендеров с максимально generic опытом.

Є щось трохи провокативне у вашому питанні — якщо це дійсно досвід у популярних технологіях, то достатньо відкрити статистику зп доу та джін, щоб скласти відносну картину. Та далі вирішувати самостійно. Або якщо у вас в компанії називають фронтендом щось інше від загально прийнятого , можливо якийсь дивний лоу (ноу) код то це інше питання

Дякую за відповідь

дійсно досвід у популярних технологіях

Так це дійсно досвід у популярних технологіях, хотів просто дізнатися як у інших був ріст в зарплаті Бо зараз дивлячись на все, на стан світового ринку, на стан в Україні, з одного боку хотілось би знайти кращу роботу, де зп буде відповідати навичкам, але якось лячно зараз міняти все, бо не понятно скільки часу займе пошук і чи буде та зп. Тай є відчуття, що я застряг на одній роботі, де вже нема росту, і хотів дізнатись досвід інших, як в них це відбувалося

А зараз вони (frontend) потрібні? Або маємо 100 кандидатів мідл Реакт чи Ангулар на позицію? Ось осінь наступила, є покращення? Кажись не бачимо.

І ці всі 100 кандидатів мають релевантний досвід та знання потрібних технологій?

Якщо їх дійсно 100, то до резюме твого навіть можуть не дійти, це лотерея.

Перш ніж кудись рипатися, я б радив почати із руйнації в голові хибних кореляцій.

Досвід — це не тільки та не стільки про роки. Тим паче, що в наших кінчених аутсорсах запросто можна на такому тухляку залипнути, що й 15 років не зроблять із джуна бодай міддла.

І що характерно, є певна підмножина джунів, котрі цілком усвідомлюють, що стан речей в їх ситцації пахне пісюнами, але разом з тим думають щось накшталт, — от досиджу тут до 5 жопороків, а потім одразу через дорогу сініором на 5К+ піду.
Ні, когнітивного дисонансу це в них не викликає.
Ні, це не так працює.

Чи краще шукати іншу роботу?

Краще, коли цей стан пошуку відносно перманентний, тоді й потреба вирішувати фундаментальні життєві питання через «поміч залу» на форумі відпадає сама собою :)

Дякую за відповідь

думають щось накшталт, — от досиджу тут до 5 жопороків, а потім одразу...

Та, це точно, нажаль бачу, що в мене такі думки були, через, що ще був на роботі аби добити певний стаж. Звісно комерційний досвід в cv важливий, але треба знати також певний стек технологій які зараз потрібні, і я більшість знаю, деякі зараз вчу

Краще, коли цей стан пошуку відносно перманентний,

Тобто незалежно від того чи я на ок роботі, чи ні, потрібно завжди моніторити вакансії та обновляти свої скіли під них?

Підписатись на коментарі