Стабільність оптоволокна при довготривалих відключеннях

Цікавлять відгуки користувачів оптоволоконного інтернету при довгоривалих відкюченнях та наявності резервного живлення.

1. Чи були проблеми з доступом до інернету, якщо були, то на скільки часу вистачало інтернету?
  2. Чи є відгуки від тих, хто день або більше був без світла, та користувався таким інтернетом?

Update

Дякую всім, хто відгукнувся, і поділився своїм досвідом використання інтернету по оптоволоконній мережі, бо для багато кого тема з розрядку капітан очевидність і т.д. Ваші відгуки навели мене на певні висновки, хоча мабуть для багато кого з вас вони очевидні, тому багатьом далі читати мої суб’єктивні висновки це марна трата часу :)

— Взагалом бачу, що оптика заслуговує на те щоб на неї перейти (взагалом відгуки досить непогані, багато в кого досить хороший аптайм), але завжди потрібно уточнювати у провайдера чи це GPON. Дякую Denys та Denis Skripnik за уточнення!
— З Ethernet можуть бути проблеми, бо часто ставлять свинцеві акумулятори, які довго заряджаються, тому якщо виключили світло на декілька годин та інтернет не пропадав, це не гарантує, що при віялових відключеннях все буде так само стабільно працювати (бо акумулятори можуть не встигнути зарядитись), тому уточняйте чи провайдер використовує LiFePO4, а краще при можливості переходьте на оптику (GPON звісно ж).
— Якщо у вас є неадлеко офіс (чи вільний коворкінг) з старлінком та генератором, і для вас не проблема інколи навідуватись туди, то наявність оптики має покрити майже всі потреби (якщо ситуація зі світлом не буде вкрай катастрофічною, але це вже інша історія).

Альтернативи:
— 3G/4G — У багатьох закінчується разом із вимкненням світла, але дякую Dmitriy Mozgovoy та flyman за за досвід користування і певні роз’яснення.
— Старлінк — досить непоганий безкомпромісний варіант, але не для всіх він являється оптимальним із-за ціни (і також можуть бути свої нюанси), хоча зараз багато кронштейнів для установки в багатоповерхівках.
— Супутниковий інтернет від Датагруп. Глянув відгуки в сусідньому топіку, ціна вища ніж у оптоволоконного, але невисока швидкість і поганий пінг, але все-одно для багатьох це непоганий варіант за розумні ціну. Тим кому потрібно качати великі файли, працювати по рдп і часто мітингувати — це може привносити певний дискомфорт і призводити до падіння продуктивності. Якщо я не помиляюсь, супутниковий інтернет Датагруп в багатоповерхівки не підключає (але за потреби краще уточніть у провайдера ще раз).
— Комбіновані варіанти в залежності від потреб і власних суб’єктивних прогнозів по відключенням, комусь може підійти Ethernet + супутниковий від Датагруп, а комусь — Старлінк + оптика.

Сам думав перейти на супутниковий від датагрупу, але із-за досить непоганих відгуків за оптоволокно (і один відгук своїх сусідів :), так я тут беру середньопотолочне відкидуючи самі негативні і позитивні відгуки, хоча знаю що може все бути не так) і заявлених обмежень датагрупу вирішив, поки залишитись на оптиці. Хоча я замовив собі старлінк (поки ціна не космічна) як бекап і активую його лише тоді (за тарифом RV), коли вже почнуться трабли з оптикою та інтернету почне вже невистачати в робочий час. І вже потім поставлю на паузу, коли відключення припиняться (хоча я надіюсь, що мені не доведеться його активовувати і згодом зможу його подарувати чи віддати).

Також дякую Yuri Tabachnik за технічні лайфхаки, думаю вони будуть цікаві тим, хто проживає в квартирі і хоче забезпечити більш-менш стабільне електропостачання та роботу інтернету в квартирі (Starlink + LiFePO4 + генератор з вулиці для швидкої зарядки акумуляторів за 2 години, коли все дуже погано).

А також дякую всім іншим за поради, вибачайте кого забув, бажаю всім удачі, комфортної осені, зими та весни (і літа вже за одно :)), а також, стабільного енергопостачання та інтернету!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Тема ні про що, тому що все залежить від конкретного провайдера, способу підключення та технічної бази провайдера.
У когось оптика заходить в квартиру, як, наприклад, у мене, і медіаковертер на 12В. У сусіда навпроти — ковертер оптики в RJ45 на 220. У сусідньому під’ізді оптика до щитка і далі кабелем у квартири.
Наш провайдер тримав 10-12 годин у нас,інший провайдер на районі, оптика — падала відразу, бо не було резервного живлення на вузлі.
І ще багато цікавих та важливих нюансів.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Друзі, плануємо підготувати для вас відео, як українські айтівці підготувалися до вимкнень електроенергії 🎥🏡

Якщо готові стати одним з героїв нашого відео та розповісти, що та як (генератори, ДБЖ, електростанції, супутниковий інтернет) ви облаштували вдома для безперебійної роботи — пишіть мені в телеграм @d_honcharuk 📩

Відключення були годин по 6 максимум. Інтернет не відключався. Провайдер підготувався заздалегідь.

Були проблеми. В провайдера є проміжні точки, якісь комутатори. Там акумулятори також сідали.
Але мій провайдер десь до лютого порішав ці проблеми. Можливо закупив акумулятори або якісь генератори. Одним словом інтернет вже не пропадав. А в листопаді і грудні було досить важко. Причому, так получалося, що коли в мене є світло то інету нема бо десь в іншому районі немає і там сіли акуми. А коли в мене нема світла то інет був (а мій роутер був на акумах )

Коли були 4-годинні відключення, провайдер протягував лише 3.5 години.
Але під кінець блекаутів світло у селі зникло на тиждень бо попадали стовпи, а от інтернет був...

Краще розшукайте користувачів цього інтернету і спитайте у них, як було на практиці. Чув як про приклади, коли GPON тух, так і у мене, наприклад, звичайний езернет весь 2022 не працював, а потім провайдер різко щось зробив, що навіть незважаючи на проміжні свічі по будинку, інтернет тримався більше доби без електрики.

Дякую за відгук. Я запитавав, але відгук лише один був, і то людина рідко користувалась ним під час вимкнень, хоча нарікань не було, і ніби з резервним живленням все працювало як завжди (максимальні відключення були на 4 години, потім дві було і 4 не було). Провайдер заявляє, що все гуд, резервне живлення є і взагалі у них стабільніший інтернет за старлінк, ну ви зрозуміли :). Мій поніт, що цього року скоріш за все провайдери будуть брати золоту середину, тому цікавлять відгуки. Хоча проміжні висновки я собі вже зробив, більше відгуків = більш точний висновок, але це не точно :)

Повинно бути не просто оптоволокно, а саме технологія gpon. Бо саме там від клієнта до провайдера тільки пасивні спліттери

Так, згоден, хоча думаю, що це зараз розуміють як дефолтний варіант.

Ой не факт. Треба запитувати чи дійсно саме GPON. Знайомий так вже ошпарився — виявилось що оптика йде від сусіднього будинку, в якому ще світло частіше відключали аніж у нього.
Хоча це було того року коли усі намагались щось швиденько на лохах наварити. Може ситуація змінилось

Ви мене не так зрозуміли, хоча я може і не правильно виразився, але я маю на увазі коли ми обговорюємо оптику на форумі, то ми по дефолту маємо на увазі саме GPON, інакше, цю тему скоріш за все, не варто було б обговорювати.

Навіть у такого сумнівного провайдера як Воля за роки до повномасштабки був стандарт що ДБЖ на обладнанні повинні тримати добу, а потім підганяють причеп-генератор, тому сподіваюсь у інших провайдерів буде не гірше:)

По факту його не має. Без світла немає жодного провайдера в будинку, в т.ч. і Волі

Комент був про обладнання у провайдера, не в будинку, це тоді покривало кейси коли десь чи всюди світло є, а у приміщенні провайдера — ні.
Коли з оптикою, то і обладнання в будинку зазвичай немає, крім пасивних спліттерів

Користувачам від того не легше, що у провайдера заживлені центральні вузли, якщо до користувачів не доходить. Воля ж наче не володіє якимись загальними вузлами, через які й інші провайдери працюють?

Користувачам від того не легше, що у провайдера заживлені центральні вузли, якщо до користувачів не доходить. Воля ж наче не володіє якимись загальними вузлами, через які й інші провайдери працюють?

У провайдерів з оптикою доходить, все що треба це юзеру заживити своє обладнання в квартирі. Воля була просто прикладом, що навіть стрьомні провайдери нормально резервують живлення

Воля ж наче не володіє якимись загальними вузлами

Доречі цікаве питання, сама по собі Воля — ні, але її викупив магістральний провайдер Датагруп, тому не здивуюсь якщо у них можуть зʼявитися спільні приміщення з обладнанням

Оптика краще тут тільки тим, що окреме волокно може бути значно довшим без підсилювача — до 3 км на типових зараз модемах, наскільки знаю. На Ethernet це до 100м, на DOCSIS ще менше через поверхові підсилювачі. Тому менше вузлів концентрації і їх легче високоякісно живити (наприклад, на умовну Оболонь 3 вузла — можна тримати по великому батарейному блоку і по генератору на кожний).
(Модем тут — конвертер клієнта, SFP модуль свіча, що завгодно)

Але який провайдер як це виконає — непередбачувано. Тому — тільки дивитись на конкретного провайдера в конкретному місці.

(І не забувати, що клієнтський бік теж вимагає електроживлення)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

-

При полном блэкауте (весь город без электричества) интернет по оптике работал стабильно, при том, что не работало больше вообще ничего, — даже радио. Но это длилось относительно недолго. Что будет при отключении на сутки и больше — неизвестно.

Тема ні про що, тому що все залежить від конкретного провайдера, способу підключення та технічної бази провайдера.
У когось оптика заходить в квартиру, як, наприклад, у мене, і медіаковертер на 12В. У сусіда навпроти — ковертер оптики в RJ45 на 220. У сусідньому під’ізді оптика до щитка і далі кабелем у квартири.
Наш провайдер тримав 10-12 годин у нас,інший провайдер на районі, оптика — падала відразу, бо не було резервного живлення на вузлі.
І ще багато цікавих та важливих нюансів.

Дякую за відгук, я у приватному будинку підключив оптику напряму до провайдера, але вже після віялових відключень, тому на слово провайдеру не вірю. Думаю чи варто брати старлінк як бекап, взагалом цікавить чи провайдери мають дбж для тривалої роботи, тому хочу зібрати більше відгуків.

Сумніваюсь що вам допоможуть відгуки. Треба йти до провайдера і питати. Якщо він говорить що буде працювати, то тут хз. Чекати поки світло виключать і то, навіть тоді, не факт що все буде саме так. Світло може пропасти на різних «етапах підключення». Так наприклад, у вас світло є, а десь далеко на західній уже тиждень немає. А саме там проходить важливий провід.

Я хочу почути максимально позитивний відгук і від нього відштовхуватись за бекап, тому задумуюсь за супутниковий і старлінк. В мене інколи бувають тривалі і часті мітинги та інколи робота по рдп і скоріш за все старлінк має перевагу, але більша абонплата і я не виключаю, що вона збільшиться цієї осені-зими, тому зараз роздумую над оптимальним варіантом.

Старлінки теж не дають 100% стабільність.
Тому рекомендую переїхати ближче до місця, де коворкінг має і оптику, і старлінк і генератор. Бо за вашими коментарями ви шукаєте рожевого поні серед сірих крокодилів, чи навпаки.
Незрозуміло що і не зрозуміло для чого

Я зараз у приватному секторі, є гелеві батареї на 500 ват годин і невеличкий генератор з паливом, скоріш за все буду брати старлінк як бекап. У датагруп поганий пінг і як я розумію немає змоги поставити послугу на паузу як у старлінку. Тому взагалом старлінк виходить дорожчим приблизно на 50% (може і більше, якщо відключення затягнуться) але із значно кращою якістю.

Старлінки теж не дають 100% стабільність.

Власні спостереження за майже півтора року експлуатації: іноді (один-два рази на день) бувають пропадання інтернету секунд на 30, в хмарну погоду — частіше. Один раз був момент коли інет ну дуууже гальмив протягом майже доби. Але потім так само «раптово» відновився.

скоріш за все старлінк має перевагу, але більша абонплата і я не виключаю, що вона збільшиться цієї осені-зими, тому зараз роздумую над оптимальним варіантом.

Порахуйте, скільки коштуватиме Starlink та абонплата, порівняйте з потенційними втратами у випадку втрати (соррі за повторення) роботи, купіть Старлінк і не переймайтеся.

P.S. Користуюсь Starlink з літа 2022-го, вистачає на RDP без проблем.

Дякую, згоден, там ніби можна брати RV і потім ставити на паузу, коли відключення закінчаться.

плюс генератор до Старлінка

Генератор треба до системи безперебійного живлення, бо старлінк споживає ну нехай 50 Вт, і вижирати моторесурс маленького генератора лише на старлінк — неоптимально.

Власну реалізацію (в деталях та зі схемами) описував, наприклад, тут: dou.ua/...​on-for-blackouts/#2684517

так отож, до старлінка потрібно ще невеличку електростанцію

Порахуйте, скільки коштуватиме Starlink та абонплата, порівняйте з потенційними втратами у випадку втрати (соррі за повторення) роботи, купіть Старлінк і не переймайтеся.

і ? чекаю порахнку

і ? чекаю порахнку

На OLX Starlink десь 500 доларів одноразово, абонплата — хай навіть 100 доларів у місяць. Потенційні втрати == місячний дохід айтішника, тобто 3000+ доларів у місяць...

і ти сидиш такий у всіх темінь тиждень, а в тебе інет :)
моя думка, не на хуторі чи в криївці, то можна і старлінк,
якщо є gpon то для чого платити більше,
до 6ти годин без е.е. можна перебитися, а більше 6ти годин регулярно, то і старлінк не врятує, бо решта інфраструктури ляже трупом

пан забув добавити в кошторис таку дрібницю, як вартість міні-електростанції, для якої потрібно приміщення, а для антени видимість неба в досить широкому секторі, не кожен балкон допоможе

тут також залежить хто на кого працює, якщо офіс в Україні, то так, але дехто працює напряму на клієнта, хоча таких мало, тому в Україні інфраструктури немає. Гелева батарея на 240 АН + іневертор і зарядне на 30 А цього літа коштувало разом менше 15К грн (але потім дуже подорожчало) + невеличкий генератор 4К грн ну і ще бензин (приблизно 200грн на 8 годин гоботи малого генератора), тому день від генератора (і тим часом зарядити батареї) і пару днів від батарей, можна чергуватись. Але це більш апокаліптичний варіант.
Дійсно, якщо отпика дає стабільно 6 годин після вимкнення світла і цього вистачає для роботи, тому у супутниковому інтернеті практично немає необхідності.
У вас стабільно майже 6 годин був інтернет на оптиці при віялових відключеннях?

Напр. в мене минулого сезону щоб вийти на стандап 15 хв раз в день, і вистачало спочатку одного ББЖ і ноута та пакета КС (4 ГБ), коли було 3 год. блекаутів, потім коли по 6 год. блекаути, то ще плюс два ББЖ і ще один пакет КС ( ще +4 ГБ).
Надалі налаштував клієнт віддалений десктоп, але блекаути закінчилися і потреба мати стабільний інет пропала.

Тобто при блекаутах і роботі в основному офлайн вистачало моб. інету.

Як буде далі х.з. (читав що збираютьс лайф штрафанути, бо не гарантує 3 доби чи тиждень безперебійної роботи базових станцій)

Загальний кошторис біля 4 Кгрн: 4 нових батареї до ББЖ (самі ББЖ були куплені ще до того як) і різні приблуди із аліекспрес.

fi202x.blogspot.com/2023/02/6.html

з.і.
жінка була категорично проти під жпон «портити ремонт», тому викручувався так

і як запасний варіант розглядав аренду кімнати (1.5..2К грн в місяць) в пішій доступності, але в з іншим графіком відключень

Дякую за відгук, у нас моб інтернет пркатично пропадав разом зі світлом, годину-дві ще як не як міг протриматись, а — далі то вже нуль, а коли були відключення 4 через 2, то навіть і на годину не завжди вистачало, мабуть обладнання на старих свинцевих батареях.

я думаю, що тягнуло інет з базових станцій, які були в досяжності, але не на аккумах, а від силової лінії під напругою

Ще ж можна зовнішню точку доступу 4G і будь-яка БС в радіусі до 15км ваша, і їсть вона лише 4-7вт 12в та коштує відносно копійки, хоч при наявності GPON навряд чи знадобиться, хоча хто знає який там в провайдера аплінк і що в нього з резервом.

Ще ж можна зовнішню точку доступу 4G і будь-яка БС в радіусі до 15км ваша,

Коли починається блекаут — всі масово переходять на мобільний інтернет і він «чомусь» закінчується, перевірено у минулому році.

не факт, ти просто під"єднуєшся до базової станції в районі міста, який не у відключці

перевірено у минулому році.

Перевірено на зовнішній точці доступа? То «закінчується» у тих хто на телефонах сидить чи на юзб свистки ловлять. Поки батарейка на БС не опуститься нижче рівня, коли вона переходить в режим економії на 2G і голосовий зв’язок, то якийсь інтернет буде, та і на основні таки генератор підключають.

не зовсім так, наскільки я пам"ятаю, обмеження LTE біля 160..180 одночасно підключених абонентів на БС

обмеження LTE біля 160..180

ну це ж на соту і в LTE гугл каже що до 200, але хз

А в чому різниця для БС — обслуговувати свисток чи точку доступа із здоровезною зовнішньою антенною? Проблема ж не в рівні сигналу, а саме у одночасному навантаженні на БС, через яке «виїдається» загальний канал.

алгоритм може вибрати точку доступу із здоровенною антеною, або свисток з точки зору QoS

А в чому різниця для БС — обслуговувати свисток чи точку доступа із здоровезною зовнішньою антенною?

Велика, і з фізичної точки зору, і точки зору алгоритмів QoS на БС.
Це в ідеальному світі нема інтерференцій перешкод, втрат, колізій і т.д. і поки не всі ломляться в інтернет воно перекривається повторними відправками і всякими алгоритмами корекції з надлишковими даними і на це витрачається пропускна здатність каналу з загальним доступом.
Алгоритми БС завжди люблять надійних абонентів і їх краще обслуговує, поганих мінімально, бо затрати на них можуть бути навіть більшими, чим від надійного клієнта з 10мбіт, хоча поганому абоненту доходить реально 100кбіт, а все інше витрачається на повторні відправки, корекцію, при чому поганий абонент може псувати чужий фрейм, навіть у кращого клієнта. Фізично на соту там десь умовно гігабіт, так що навіть якщо на соті висить 200 це все ще прийнятна швидкість, та і реально же в однин момент всі 200 весь канал не використовують.
В будь-якому випадку краще буде, питання на скільки youtu.be/mp9zXqDShYU?t=534

апдейт до попереднтох відповіді.
дружина додумалася відмовитися від стаціонарного телефону із точкою ADSL
а я думав, що цей альтернативний канал існував

в мене товариш юзав стару телефонну лінію від укртелекому, там мегабіт щи щось типу того, то спасало, хоча на відеодзвінках вже підлагувало

і ти сидиш такий у всіх темінь тиждень, а в тебе інет :)

У мене ще й blackout штори, якщо що;

якщо є gpon то для чого платити більше,

Якщо є _стабільний_ gpon;

а більше 6ти годин регулярно, то і старлінк не врятує, бо решта інфраструктури ляже трупом

Котельні/водоканали у приорітеті в плані заживлення — може бути таке, що світла пару діб не буде, але вода та тепло — буде;

пан забув добавити в кошторис таку дрібницю, як вартість міні-електростанції

Тут згоден, але потенційні збитки все одно вищі;

для якої потрібно приміщення

Виніс на вулицю на дві години — забив акуми — заніс;

не кожен балкон допоможе

Я взагалі не впевнений, що хоч якійсь балкон допоможе. Треба виносити антену на дах.

Отже потрібно ще купувати хату, хоча би десь піж Козятином/Жмеринкою, і машину (наші люди на таксі в булочну не їздять)

до речі, мені родичі підкидали ідею зробити собі «кіберсело», але я почекаю, коли ідея піде в маси і лідери ринку переймуться на тільки дномсіті

Ну чому, дача непоганий варіант :) Невеличкий будинок з пічкою, дровами, сауною і басейном, те що треба :)

тільки ще потрібно дворецького, бо доглядати то все плюс один фултайм

тому треба невеличку і недалеко і щоб було приємно туди їхати і мало роботи було :)

Ще бажано три фази, бункер і прямий вихід на Женевське озеро.

Уся описана някота розміщується у звичайній двокімнатній квартирі звичайного багатоповерхового будинку. Машини не маю.

ага і при відключеному ліфті тягати генератор на вулицю, ляпота

Кіловатний інверторник — до 10 кг, в іншій руці каністра з паливом. Якщо генератор більших розмірів — домовлятися з головою ОСББ та ховати його в підвал. Або взагалі купити генератор на весь будинок — хоча б телефони/ліхтарі буде чим заряджати.

це ж просмердіти всю квартиру бензином

На балконі тримати можна. Краще нюхати бензин, аніж сидіти в темряві.

Можна купити ніссан ліф і його юзати як транспорт і великий павербанк, хоча не чув поки реальний відгуків від тих, хто тривали час використовував електрокар для живлення обладнання.

можна який електробайк чи електросамокат як бюджетний варіант 2 в 1

ну, «хто хоче працювати — знаходить можливості, хто не хоче — шукає причини» :P
моб.інет найменш надійна фігня і лягає першим (модем із сімкою використовувався мною тільки кілька разів коли ел.енергія була, але провайдер оптики лежав)
оптика gpon — використовував в 90% випадків, ~200 грн/міс
старлінк — десь 10% відсотків (коли оптика таки лягала після кількох відключень підряд), на паузу не ставив, так що це 75$/місяць. Чи воно того варте — ну хз, кілька разів пригодився.
P.S.
macbook pro m1 — чудова автономність
невелика bluetti (~500$ + трансформатор 110-220В) — юзав доки не поставив інвертор; 3kva інвертор/2.2kAh LiFePo (~1600$) — юзаю постійно, сонячні батареї не ставив; генератор 3,5kva (~500$) — юзав нечасто. Є ще один резервний 4.5 kva (~600$), який так і валяється в коробці не розпакований, сподіваюсь і не пригодиться.
P.P.S.
так, це все не в квартирі

Мені тільки дай щось порахувати))
Стартові вкладення:
500$ старлінк
1000$ ecoflow delta 2, ємності якраз приблизно на робочий день старлінка і девайсів
500$ генератор

Обслуговування за місяць:
75$ старлінк
20 * 1.5$ = 30$ бензин для генератора при умові вмикання на годину раз в робочий день щоб повністю зарядити екофлоу і девайси
50$ / 100 * 20 = 10$ ТО генератора при умові його проведення кожні 100 мотогодин

Якщо відключення будуть ~4 місяці, то:
Стартові вкладення розмазуються по 2000$ / 4 = 500$ на місяць плюс щомісячні витрати 115$, виходить 615$ на місяць — тобто джун і навіть не кожний мідл потягне, але в цілому не космічні затрати:)

Ну а далі можна гратися з параметрами, типу взяти Ecoflow delta max за 2000$ і заряджати його раз в два дні або живити холодильник з котлом бонусом, купити інверторний генератор замість звичайного і витрачати менше бензину, докупити зовнішні батареї до екофлоу замість генератора і сидіти на них тиждень, etc

Так отож, я прикинув, що регулярно маслати в місяць біля франкліна при разовій інвестиції в ціну хати біля Козятина

бо старлінк споживає ну нехай 50 Вт,
«Станція Starlink споживає 60-70 Вт, що є поліпшенням проти 80-100 Вт, які вона споживала лише рік тому.»

Майже влучив. Навіть 100 Вт при умові, що генератор розрахований на 800-900 — марнотратство з точки зору моторесурса, який складає сотні (ну хай навіть одиниці тисяч для фірмових) годин.

тому потрібен «посередник» який «швидко» заряжається від генератора і «повільно» віддає старлінку

lifepo4 або якісь великі гелеві акумулятори (2-3 рази дешевші) і маленький генератор, за 8 годин можна зарядити і декілька днів юзати акумулятори

Тільки LiFePO4, іх можна швидко заряджати від мережі, якщо світло таки будуть давати хоча б на дві години. Свинцева батарея на декілька днів, навіть ну в дуууже економному режимі — це під 10 кВт*г, або десяток акумів по 12В, 100 А*год. Технічно реально, але це вже не для квартири сетап — треба мати окрему акумуляторну.

Так LiFePO4 круті особливо в минулорічному сценарії, коли 4 години без електрики і 2 — з електрикою.

Взагалом хочеться вибрати найоптимальніший варіант по ціні-якості, хоча він і не найкращий, от тільки важко спрогнозувати, що буде по відключенням.

В мене дві гелевих по 240 АН кожна, правда важить одна 60кг. Так, заряджати досить довго і це дійсно їхній мінус. Але я спокусився ціною влітку і мені одна батарея обійшлась в 10-11к грн, по тестам мій робочий сетап за 10 годин витягнув десь 50% ємності (по показникам десь в районі 1.5 кВт, точну цифру не пам’ятаю), тобто ще десь залишилось 10-20% для використання. Тому двох батарей має вистачити для покриття своїх базових потреб на 2 дні, якщо трохи економити, то і на всі 3.

Я сам зараз в приватному будинку, тому менше мороки з використанням генератора, хоча в деяких сценаріях може бути більша витрата мотогодин, що також мінус.
Плюсом може бути якщо буде потрібне живлення при відключенні електрики на два-три дні, чого я не виключаю.

мені одна батарея обійшлась в 10-11к грн

Наче ціна 4-х LiFePO4 банок не набагато і більша, але заморочитись треба + доставка.
www.nkon.nl/...​80ah-lifepo4-b-grade.html

Так, дійсно, дякую! До цього в основному орієнтувався на наші магазини.

Майже влучив.

А два-три роки тому це було 130вт. Навіть зараз в магазинах деякі пишуть що 120вт. 20вт ноут і 120вт праска для інтернету :)
allo.ua/...​ellite-dish-kit-v2_2.html

Ну якщо максимально позитивний, то ок) Живу в приватному будинку. У мене було оптиволокно до відключень і воно заходить прямо в приватний будинок. По факту стоїть два роутера один для оптики і один wifi та ethernet. Бачу що є сплітери на стовпах і походу вони пасивні, оскільки підчас відключень світла все працювало як треба. Купив собі bluetti на 550 ват. Піллючаються до нього обидва роутера і разом вони їдять 6-10 ват. Тобто такого сетапу вистачить годин на 50. Якщо заморочиться то можна підключатися не через розетку і блоки живлення, а напраяму через DC дирку. Так виходить 2-4 вата. Тобто набагато ефективніше. Можна навіть ноут заряджати, оскільки він здохне скоріше, а ніж роутери. У мене мак на М1. 10 Годин роботи з компіляціями переживає.

З цікавих спецефектів можу відмітити, що інколи міг пропадати інет на декілька хвилин. Підозрюю що це повязано з тим що вимикалось світло десь далі по лінії. При цьому це не залежало від того чи є в мене світло чи ні.

Дякую за відгук, а на скільки у вас відключали світло?

Було 2 години без — 4 зі світлом, було 4 години без — 2 зі світлом. Інколи на довше

Який провайдер?

В мене невеличкий провайдер з вінничини Quicknet, по відгукамі ніби минулого року при відключенні на 2-4 години — працював.

Питайте у провайдера напряму. В мене їх зараз два, у одного акумулятор на вузол на кілька годин, після чого обіцяють запуск генератора (але майстер повинен зреагувати, виїхати та запустити, це все час). Інший говорить, що має генератор на район — але, знову ж таки, запуск/перезапуск займає якийсь час. Якщо у вас всього 2-4 години, то, мабуть, генератор вони не запускають, це дійсно мало.

просто надовше минулого року не відключали, максимум 4 години було відключення в моєму районі

добре вам, в нас по декілька діб не було :(

В нас найгірший сценарій, якщо я не помиляюсь — це 4 години без світла і 2 з електрикою, сумарно на добу 16 без світла.

мабуть поставив ДБЖ на вузлах. Хоч так.

В нас провайдер поставив ДБЖ і генератори — витримує відчутно довше.
Передмістя Києва.

Кажуть, що цілком можливий гірший варінат, ніж минулого року, тому потрібно бути готовим... Скільки у вас витримує без світла? У вас оптоволокно?

так, оптика.
вже й не пам’ятаю точно, може 12+, а може й більше доби тримає.

працівники провайдера паливо періодично підвозять і заправляють генератори.

Цікаво, що вам дасть інформація, про те, що за сотні км від вас якийсь провадер має дбж, а інший немає?
Тим більше, що поки немає відключень — ви реальну ситуацію знати не будете, яу і всі інші

Ну дивіться, якщо мені кожен другий буде казати, що оптика для провайдерів — це тільки маркетинг і не більше, і зачасту інтернет є максимум одну дві години після відключення світла, тоді я зроблю один висновок. І навпаки. В нас провайдери люблять не тільки конкурувати, але і економити. Навіщо провайдерові тримати інтернет 8 годин, якщо його ближчі конкуренти тримають 4 години і т.д.? Хоча у моєму попередньому місці проживаня досить багато перейшли на оптоволокно і змінили провайдера, бо той же датагруп не розглядав перехід нашого дому на оптоволокно економічно обгрунтованим. Тому на основі відгуків думаю, що оптимально брати як бекап, старлінк чи супутниковий датагруп.

Тому на основі відгуків думаю, що оптимально брати як бекап, старлінк чи супутниковий датагруп.

Як тобі допоможуть відгуки людей не то що з іншого міста, навіть з іншого кварталу у місті?🤦‍♂️ У всіх зовсім різні умови.
Старлінк бери.

Я писав у топіку, що мені взагалі цікаво наскільки стабільний оптоволоконний інтернет в Україні при відключення світла. Якщо б аптайм був би більше 70-90% у відгуках, я зробив би одні висновки, якщо менше — інші. Зазвичай провайдери згодом обирають золоту середину по ціні та якості, щоб не значно гірше було як у конкурентів (якщо вони не єдині на районі), щоб не втрачати абонентів і щоб не переплачувати за обслуговування свого обладнання.

Знаєте, на цьому етапі хочеться послати вас за кораблем, щоб не їб@ли мізки людям тупими постами та коментарями. Хочу не знати що, не знати де, не знаю як, але щоб працювало.
Дитя та й годі.
Треба вже дорослішати.
Успіхів вам та стабільного інтернету

Підписатись на коментарі