Стабільність оптоволокна при довготривалих відключеннях
Цікавлять відгуки користувачів оптоволоконного інтернету при довгоривалих відкюченнях та наявності резервного живлення.
- Чи були проблеми з доступом до інернету, якщо були, то на скільки часу вистачало інтернету?
- Чи є відгуки від тих, хто день або більше був без світла, та користувався таким інтернетом?
Update
Дякую всім, хто відгукнувся, і поділився своїм досвідом використання інтернету по оптоволоконній мережі, бо для багато кого тема з розрядку капітан очевидність і т.д. Ваші відгуки навели мене на певні висновки, хоча мабуть для багато кого з вас вони очевидні, тому багатьом далі читати мої суб’єктивні висновки це марна трата часу :)
— Взагалом бачу, що оптика заслуговує на те щоб на неї перейти (взагалом відгуки досить непогані, багато в кого досить хороший аптайм), але завжди потрібно уточнювати у провайдера чи це GPON. Дякую Denys та Denis Skripnik за уточнення!
— З Ethernet можуть бути проблеми, бо часто ставлять свинцеві акумулятори, які довго заряджаються, тому якщо виключили світло на декілька годин та інтернет не пропадав, це не гарантує, що при віялових відключеннях все буде так само стабільно працювати (бо акумулятори можуть не встигнути зарядитись), тому уточняйте чи провайдер використовує LiFePO4, а краще при можливості переходьте на оптику (GPON звісно ж).
— Якщо у вас є неадлеко офіс (чи вільний коворкінг) з старлінком та генератором, і для вас не проблема інколи навідуватись туди, то наявність оптики має покрити майже всі потреби (якщо ситуація зі світлом не буде вкрай катастрофічною, але це вже інша історія).
Альтернативи:
— 3G/4G — У багатьох закінчується разом із вимкненням світла, але дякую Dmitriy Mozgovoy та flyman за за досвід користування і певні роз’яснення.
— Старлінк — досить непоганий безкомпромісний варіант, але не для всіх він являється оптимальним із-за ціни (і також можуть бути свої нюанси), хоча зараз багато кронштейнів для установки в багатоповерхівках.
— Супутниковий інтернет від Датагруп. Глянув відгуки в сусідньому топіку, ціна вища ніж у оптоволоконного, але невисока швидкість і поганий пінг, але все-одно для багатьох це непоганий варіант за розумні ціну. Тим кому потрібно качати великі файли, працювати по рдп і часто мітингувати — це може привносити певний дискомфорт і призводити до падіння продуктивності. Якщо я не помиляюсь, супутниковий інтернет Датагруп в багатоповерхівки не підключає (але за потреби краще уточніть у провайдера ще раз).
— Комбіновані варіанти в залежності від потреб і власних суб’єктивних прогнозів по відключенням, комусь може підійти Ethernet + супутниковий від Датагруп, а комусь — Старлінк + оптика.
Сам думав перейти на супутниковий від датагрупу, але із-за досить непоганих відгуків за оптоволокно (і один відгук своїх сусідів :), так я тут беру середньопотолочне відкидуючи самі негативні і позитивні відгуки, хоча знаю що може все бути не так) і заявлених обмежень датагрупу вирішив, поки залишитись на оптиці. Хоча я замовив собі старлінк (поки ціна не космічна) як бекап і активую його лише тоді (за тарифом RV), коли вже почнуться трабли з оптикою та інтернету почне вже невистачати в робочий час. І вже потім поставлю на паузу, коли відключення припиняться (хоча я надіюсь, що мені не доведеться його активовувати і згодом зможу його подарувати чи віддати).
Також дякую Yuri Tabachnik за технічні лайфхаки, думаю вони будуть цікаві тим, хто проживає в квартирі і хоче забезпечити більш-менш стабільне електропостачання та роботу інтернету в квартирі (Starlink + LiFePO4 + генератор з вулиці для швидкої зарядки акумуляторів за 2 години, коли все дуже погано).
А також дякую всім іншим за поради, вибачайте кого забув, бажаю всім удачі, комфортної осені, зими та весни (і літа вже за одно :)), а також, стабільного енергопостачання та інтернету!
Найкращі коментарі пропустити