Чому мобілізація аспірантів це погана ідея

У ВР зареєстровано всім нам відомий закон itd.rada.gov.ua/...​billInfo/Bills/Card/42664 який передбачає, в тому числі, мобілізацію аспірантів(а точніше відсутність відстрочки) для тих кому 30+.

На мою думку, це неправильно по ряду причин:
1. Вік суттєвої частини аспірантів завжди був 30+ років, особливо зважаючи, що аспірантура тривавє 4+ роки.

2. Аспіранти це крапля в морі серед загальної кількості мобілізаційного резерву. Так, наприклад, на Все КПІ цього року вступало трохи більше 300 аспірантів з усієї України(частина з яких жінки) і це тільки подачі, зараховано буде ще менше. На всі 14 факультетів і 10 науково-дослідних інститутів.
Ще не досліджував, але підозрюю, по іншим ВУЗам буде ± схожа ситуація.

3. Цінність яку несе аспірант. Тут можна дуже довго розписувати починаючи від того скільки часу і грошей треба аби підготувати спеціаліста до рівня пересічного аспіранта, особливо якщо він має всі шанси захистити наукову роботу, а не кидає через рік.
Так і той пункт, що аспірант може дійсно зробити вклад у науку/бізнес/технології.
Ну і аспіранти це майже завжди високооплачувані дефіцитні спеціалісти.

4. Це відео youtu.be/...​kGAKg?si=8bGKwdsrRfNYe9bZ
Буде звучати пафосно, але особисто мене воно мотивує вже не один рік, з того моменту, як я його побачив.

5. Якщо ми дійсно зацікавлені у післявоєнній відбудові та економічному рості як країна, вирвати зараз аспірантів з освітнього процесу це постріл в спину завтрашньому собі.
Ми ризикуємо лишитись без наукових та просто висококваліфікованих кадрів на роки а то й десятиліття.

Хочу почти ваші думки з цього приводу, сфокусуємось саме на аспірантах, так як 40-50 річні першокурсники-бакалаври це дійсно зашквар, на мою персональну суб’єктивну думку, не хочу нікого образити.
Давайте випрацюємо якусь спільну конструктивну позицію на яку можна буде посилатись, а не розведемо ще один топік про зраду.

P.S. В КПІ на ФІОТ в 2023 не було жодної заявки на аспірантуру від жінок. Ви де, а як же ми будемо гендерну рівність робити?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

60 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Опишу свою думку з точки зору випускника аспірантури (захистився 1.5 роки тому в Шеві), що навчався за новою програмою доктора філософії (галузь IT).
1. Вік 90% аспірантів (якщо не більше) галузі природничих наук та інженерії (фізики, хіміки, біологи, радіотехніки, інженери і т.п.) складав менше 30 років. Тому 34-річні аспіранти були для нас винятком (на нашому факультеті таких, наприклад, не було). Можу припустити, що в гуманітарних науках цей відсоток може бути значно меншим, адже чимало відповідних здобувачів наукового ступеня керуються метою отримання гарного бонусу для резюме чи посади.
2. Щодо кількості аспірантів, на нашому факультеті їх було дійсно мало (наприклад, я був один на своїй спеціальності, бо на кафедрі відносилися до навчання доволі строго).
3. Цінність аспірантів вимірювати складно, адже, зазвичай, варто думати про довгострокову перспективу. У топ ВНЗ України аспіранти можуть проводити дійсно важливу наукову роботу; принаймні, я розумів, для чого це робиться, як це може допомогти в майбутньому Україні та науці в цілому. Такі ж відгуки чув від фізиків та хіміків. Однак я впевнений, що більшість наукових робіт виглядає фіктивно для закриття щорічного плану (щороку аспірант має закрити план у декілька наукових робіт та виступах на конференціях). Можу зробити такий висновок як один з організаторів міжнародних (доволі рейтингових) конференцій: подається робота (огляд літератури, дубль результатів з попередніх робіт), друкується, і бінго, ти закрив академзаборгованість. В Україні просто добіса видань, які вважаються фаховими. Для доктора філософії ще вимагається публікація однієї роботи в іноземному журналі, що у багатьох випадків вирішується за рахунок друку в журналі Словаччини/Чехії/Угорщини за гроші.
4. «Якщо ми дійсно зацікавлені у післявоєнній відбудові та економічному рості як країна, вирвати зараз аспірантів з освітнього процесу це постріл в спину завтрашньому собі.» — якщо ми зацікавлені у цих факторах, може варто розпочати з надання відстрочки людям з науковим ступенем з подальшим їхнім залученням до держініціатив? ) Пан Оксен Лісовий зазначав, що нам варто повернути науковців з-за кордону, але я б ще додав, що варто зберегти тих, хто ще є в Україні.

Отже, які мої суб’єктивні висновки :)
— Варто зробити статистику віку людей, які захистилися (дійшли до кінця) за новою програмою доктора філософії; якщо захист у 35 років буде виглядати аномальним, або буде закономірність (наприклад, найбільше таких вікових захистів через юридичні спеціальності), тоді можна приймати рішення щодо вікового обмеження.
— Для відбудови науки потрібно не збільшувати кількість аспірантів, а зменшувати кількість аредитованих журналів та ВНЗ. Інакше буде більший відсоток людей, які скористаються можливістю публікації у локальному «Пізнайко», що навряд надасть Україні якийсь поштовх.
— І щодо вже існуючих кандидатів наук: потрібно зробити тотальну перевірку робіт на академдоброчесність з позбавленням наукового ступеня. Наприклад, можна дати шанс людям скористатися опцією добровільної відмови від ступеня (таке є, це жесть, але ок) протягом 6 місяців з подальшою тотальною перевіркою та відповідним штрафом (думаю, що відмови будуть сипатися :)). Далі вже можна думати про механізм бронювання науковців з можливістю залучення до проектів країни. Інакше немає сенсу тримати аспірантів, щоб потім наступати на ті ж самі граблі.

Дещо дискусійні тези.
1. Раніше дійсно майже всі вчились і захищались до 30, але зараз тренд змінюється і все частіше люди «дозрівають» з часом до необхідності отримати диплом чи вчену ступінь.
Найяскравішим прикладом є Цукер, який кинув, але потім довчився. ms.detector.media/...​yplom-pro-vyshchu-osvitu
Особисто в мене сталось десь ± так само. Закінчивши магістерку, мені знадобилось трохи років аби опанувати в повній мірі професію, знайти те, чим я хочу займатися і в чому бути корисний.
2. На моїй спеціальності аж 5 аспірантів, двоє трохи старше 30, точно така ж кількість була в 2021 році й до війни.
3. Тут комплексна проблема яка стартує з того, що багато йдуть в аспірантуру по інерції після магістерки і тому займаються фігнею і неможуть нічого конкретного показати.
Це має бути усвідомлено і тоді не треба буде пізнайка.
4. Тут згоден, нам треба не втратити науковий потенціал, який зараз дуже сильно обміліє, якщо призвати діючих аспірантів та тих хто має Ph.D. і вище.

Щодо віку, я погоджуюся, тому і пропоную опиратися на статистичні дані. Якщо дійсно є такий тренд, його потрібно враховувати. Хоча припускаю, що раніше захищалися трішки пізніше, ніж зараз, адже кандидат наук міг захищатися у будь-який час після закінчення аспірантури; доктор філософії має захиститися протягом року після завершення навчання (принаймні так було у мене). В будь-якому разі статистика (а не просто кргуле число 30) може дати відповідь на вікове питання: можливо з’ясується, що аспірантура в 45 років — це теж ок. Ми всі ± розуміємо, що бакалавр у 40 — це щось дивне, але щодо аспірантури володіємо меншою кількістю даних.
Крім навчання по інерції, вступ до аспірантури був популярним для отримання відстрочки від строкової служби і до 2022 року ) Але цим користувалися люди до 25-27 років. Тому такі випадки можуть бути виявлені лише протягом навчання шляхом детальнішого аналізу наукової діяльності :( Додатково аспірант може взяти академвідпустку з першого року навчання, що теж є доволі цікавим індикатором

Однак я впевнений, що більшість наукових робіт виглядає фіктивно для закриття щорічного плану

Доволі дивно ставити це питання аспірантам, не дуже-то вільним у виборі тем за межами пропонованого науковим керівникам, а не тим, хто ці теми затверджує. Скажімо, деякі тематики просто автопролонгуються ще з радянських часів, будучи абсолютно відірваними від будь-яких потреб індустрії, і навіть при самому добросовісному підході до виконання, публікації в принципі не можуть дістатить до титулованих зарубіжних журналів, а підготовка самого аспіранта і результати наукових робіт — мати наукову значимість.

Деякі тематики, навіть зі справжньою науковою актуальністю, фактично не по зубам українській індустріі. Наприклад, моя спеціалізація, фізика напівпровідників — у нас після закриття Квазар-Мікро повністю перестало існувати власне виробництво, але те що було, і близько не затребувало дослідження квантових точок чи напівпровідникових приладів на балістичному транспорті, а з огляду на його зав’язаність на російського споживача і ВПК, я б навіть не стверджував що зникнення цих виробництв і експертиз для України пішло на шкоду.

Погоджуюся, не врахував факт відсутності вибору теми у багатьох аспірантів — я формував свою тему і узгоджував її з науковим керівником, тому у мене не було такого досвіду.

Автори законопроекту — Веніславський і Безугла. Зробили їх разом, чо

Найбільший цинізм в тому, що Безугла сама поступила на навчання цього року
kievvlast.com.ua/...​hu-osvitu?noredirect=true

І ще цитата Веніславсього стосовно неповернення щодо нападу:

«Сім мільярдів гривень в місяць — втрати України через війну. Мова йде про комплексний підхід: якби було оголошено, що ворог нападе, розпочалися б неконтрольовані процеси, з точки зору переміщення людей і в тому числі фахівців. Яким чином відреагувала б економіка? Є розрахунки, які підтверджують слова президента, що Україна втрачала би дуже великі гроші», — наголосив представник президента в КСУ.

Зноден з автором. Аспірантів насправді дуже мало, їх дійсно варто залишити(на фізфаці кну, чув, 6 штук лише цього року буде) і, не дивлячись на низьке фінасування, щось корисне вони все ж роблять, дуже не хотілося б добиватися залишки української науки. Мої знайомі що збираються вступати цього року — думали про це ще на бакалавраті, до початку війни. Враховуючи складність відбору — ті хто пройдуть — дійсно ентузіасти

P.S. Бакалаври в 40 років це дійсно крінж

Читайте уважніше, в запропонованій поправці до закону в казано що якщо особі яка вступає на момент всупу має більше 30р тоді відстрочка не надається. Тобто якщо ти вступив у 28р на аспірантуру то і після 30р в тебе буде відстрочка.

Стосовно того чи не заважатимуть довчитися вже діючим аспірантам це велике питання, так як законопроект може бути змінений і туди можуть впихнути що завгодно, тому питаня варто піднімати вже.

Як у вас вік вступу в аспірантуру вийшов 30+?
я з дипломом магістра вийшов з політеху у 24 роки.
Скільки аспірантура триває — не має значення. уважніше читайте закон, на який посилаєтесь.

проблема полягає в тому, що в звичайні роки на другу/вищу освіту претендувало порядку 50к абітурієнтів, а з 22 року раптом звідкілясь взялось ще 50к — от цю лазійку і прикривають.

Як у вас вік вступу в аспірантуру вийшов 30+?

А що з цим не так? В нас на потоці навчаються і одразу після магістратури і 70-річні. Шо в тому не ок шо людина в 35 років йде в аспірантуру?

переважна більшість або іде одразу, або не йде взагалі.
тих, хто йде сильно пізніше — поодинокі випадки.

ними можна пожертвувати, коли питання в 50к уклоністів — ці декілька людей, котрим дійсно потрібна магістратура в 35+, ніяк суттєво не вплинуть на «нестачу кваліфікованих кадрів на десятиліття».

переважна більшість або іде одразу, або не йде взагалі.

ну таке. ми маємо повірити такій статистиці?

так звідкілясь же її взяли? наприклад — registry.edbo.gov.ua/opendata

або спробуйте самі відправити офіційні запити і отримати свіжу інформацію від Міносвіти.

якщо у вас така тотальна недовіра до інформації, що надходить від офіційних джерел, то дивно, як ви досі не покинули Україну.

registry.edbo.gov.ua/opendata

де там хоч слово про аспірантів?

якщо у вас така тотальна недовіра до інформації

так, я критично сприймаю будь яку інформацію. це погано?

по-перше, правка до закону не обмежується лише аспірантами, а охоплю всіх, хто пішов отримувати вищий рівень освіти. Відповідно магістри ховаються за аспірантами, спеціалісти — за магістрами і т. д.

тому картина по цим даним вимальовується досить однозначною,
щодо саме аспірантів, якщо вам їх дуже бракує в цих виборках — спробуйте запитати в Міносвіти.

по-друге, критичність заради критичності не має сенсу.
ви б ще почали сумніватись в гравітації, чи в тому що земля кругла і попросили доказів.
в решті решт, можна самому вирощувати собі їжу, не довіряючи виробникам, котрі стверджують, що їх їжа безпечна і надають сертифікати,
не довіряти тим, хто видав виробникам сертифікати, бо це бізнес і вони у змові.
одним словом, не доводьте критичність до маразму.

Ви пускаєтеся в крайнощі. Ця тема була про аспірантів і ТС писав саме про них.

все так, але не зрозуміло скільки саме це — «суттєва частина».
по моїм розрахункам «суттєва частина» навіть встигає закінчити аспірантуру до 30 років.

а ті, хто робить свідому перерву в декілька років — ну, тут ще є питання навіщо і скільки саме таких.

ними можна пожертвувати, коли питання в 50к уклоністів

уклонисты все равно воевать не будут

це не той аргумент, котрий прийме Міноборони.

всі, хто хотів — давно прийшли самі, але когось таки ще систематично добирають.
от і виходить парадокс:
один не хотів, але його забрали прямо з роботи, а другий не хотів і сховався в якомусь інституті.
двоє однаково не хотіли, але в першого нуль шансів сховатись, а другий гарантовано не пішов би.

дочка сусідки поступила цього року в консерваторію і на заочне в політех.
так в них і там і там є «студенти» 35+, 40+ і т. п.

я писал не про хотение воевать, а про результат такой мобилизации

так і я вам також про результат — роботяга точно так само не хоче йти, але буде мобілізований, на противагу від такого «студента»

такое ощущение что ты пытаешь трактовать мои слова в вольной форме, я пишу буквально и прямо: уклонисты воевать не будут, желания и мобилизация тут не при чем

таке враження, що ти намагаєшся на бачити очевидних паралелей.

та людина, що не пішла за наступною корочкою в 40+, а просто залишилась працювати — має точно ті ж самі погляди, і точно так само воювати «не буде».

окрім того «воювати не будуть» має досить широке розуміння.
якщо йому в зуби дадуть автомат, висадять в окоп, і в нього буде на вибір або відстрелюватись і можливо застрелити ворога першим, або отримати кулю — то відстрелюватись будуть практично всі.

заочне в політех

заочка ж не дає відстрочку. нашо туди вступають 35+ і 40+ ?

без поняття, чесно кажучи. може дочка сусідки і не на заочку поступила, а може це було ще на більш ранньому етапі — коли обирала, куди саме піти. я чув краєм вуха і в деталі не заглиблювався.

вибрав і підбив суми — i.imgur.com/LBW9z36.png
падіння лише на вечірньому бюджеті.

Уклоніста може й не пошлють штурмувати посадку через брак мотивації, але штурм посадок це лише 5% армії.
Така людина буде займатися хазяйством і тягати ящики на складі, стояти на блокпості й охороняти територію, для такого людей там також невистачає.

Воювати це не тільки натискати на спусковий гачок АК в посадці, а й зробити все для того, аби цей гачок і бійця який на нього натисне, доставити туди, укомплектувати, нагодувати, забезпечити, вилікувати, проінформувати, віддати наказ, провести розвідку і багато чого ще.

Дуже багато яких ролей в цій ланці може робити немотивований мобілізований який ще вчора був уклоністом.

нет, воевать — это воевать, люди боятся именно воевать и у всех в голове то что именно они будут штурмовать посадки. готовить еду для военных это не воевать, при всем уважении к поварам

Уклоніст — це тіп який таксує в Uklon’i якшо шо

про навчання після академвідпустки —
на 1-2-3 курсах коледжу призові місця на обласній олімпіаді з математики були мої,
на 4 курсі математики не було і призового місця і не отримав.
достатньо було пів року, щоб багато чого підзабути.

В нас на потоці навчаються

чи варто це розуміти, як те, що ви один з таких «студентів»?

Ні, я не студент, я аспірант. А «такий» чи «не такий» це вже субʼєктивна оцінка. Ні, відстрочка не була головною причиною вступу в аспірантуру, та і немає в мене відстрочки оскільки вечірня форма навчання. Це Ви чомусь вирішили що всі вступають у ВНЗ щоб відкосити, хоча та ж заочка і вечірня форма не підпадають під відстрочку.

не всі, звісно,
але статистика 2022-2023 років показує, що таких порядка 50-60 тисяч.
саме з цією проблемою і намагаються зараз боротись.

адже ми прекрасно розуміємо, що ці умовні здобувачі вищої освіти її не потребують, і в майбутньому навряд застосовуватимуть на практиці.

Буданов он теж в аспірантуру вступив. Мабуть теж відстрочку хоче.
censor.net/...​spetsialnist_politologiya

та, смішно вийшло ))

Коли я закінчував магістерку, моїм одногрупникам було 23-27 років, відповідно навіть з мого потоку вступникам аспірантам було б 24-28, а випускалися б вони в 28-32.

Окрім того є таке поняття як друга вища, академічні відпустки, перерва у навчанні між бакалавром та магістром, перерви через хворобу, поновлення після того як тебе вигнали, хтось після армії пішов і багато чого ще, що може розтягнути отримання магістра до 30+ років і це ми беремо умовно-мирні роки коли не варто було особливо про відстрочку піклуватися.
І це навіть ми не розглядаємо кейс, який би мав бути «по-правильному» тобто те, що ти маєш йти займатися науковою роботою коли ти до цього дійсно дозрів, зібрав багаж знань та кваліфікації, а це може бути і в 30 і в 40 і в 50.
Знову ж таки, мова про аспірантів, а не бакалаврів, хоча на «розвиненому заході» здобування вищої освіти в 40-60 не те що б щось унікальне, досить багато таких випадків.

Стосовно того чи не заважатимуть довчитися вже діючим аспірантам це велике питання, так як законопроект може бути змінений і туди можуть впихнути що завгодно, тому питаня варто піднімати вже.

+50к абітурєнтів які пішли на перший курс на бакалавра це дійсно лазійка і саме тому я не хочу змішувати аспірантів та бакалаврів, це занадто різний рівень як кількості так і якості аби ставити в один ряд.
Хоча, якщо вже бути по-справжньому чесними та послідовними, їм би теж варто було б дати можливість довчитися хоча б через те, що закон не повинен мати зворотньої дії.

академічні відпустки, перерва у навчанні між бакалавром та магістром
поновлення після того як тебе вигнали

Ви схоже трохи не розумієте як це працює, і не читали бумажки, які відносили щорічно у військомат (або хтось це робив за Вас). Взяти академвідпустку чи паузу між бакалавром і магістром і автоматично загрести на строкову службу по призиву можна було запросто, і навіть при безрозривному навчанні бакалавр-магістр-аспірант були ризики.

ти маєш йти займатися науковою роботою коли ти до цього дійсно дозрів, зібрав багаж знань та кваліфікації, а це може бути і в 30 і в 40 і в 50.

Займатись науковою роботою != здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень. Вже після закінчення аспірантури я нею займався просто як хоббі вдома, по необхідності переписуючись з цікавлячими професорами на теми помилок у їх публікаціях, бо мене щиро цікавили описані у них результати і їх ніби-то недооціненість у світі.

я нею займався просто як хоббі вдома

Ось в цьому і вся різниця, як хоббі вдома я займаюсь вишиванням хрестиком, але це не робить мене інженером-швеєєю.

Є принципова відмінність між навчанням/роботою/дослідженням в академічному середовищі, з комунікаціями, дедлайнами, потенційними грантами і т.д. І хоббі вдома, настрій на яке сьогодні є, а завтра нема і, відповідно, відповідальності жодної також нема.

Я знаю що таке академічне середовище, сам закінчив аспірантуру, плануючи поправити матеріальне становище і у більш спокійному ритмі від

комунікаціями, дедлайнами, потенційними грантами і т.д

, які вимагали продукувати макулатуру замість реального запилювання вимірювального комплексу і тестових зразків, зібрати нормальний матеріал на дисертацію, і тоді вже захищатись, а не висмоктувати матеріал з пальця, бо чомусь хтось вирішив, що DLTS-спектрометр і опромінені у прискорювачах діоди Шотткі на фосфіді галію самі себе встигнуть зробити, обміряти і проаналізувати результати за 3 роки.

На жаль, у наукового керівника від перевантаження освітніми задачами і score creep дослідження не було можливості доробити свою частину, поза доступом до обладнання я не мав можливості взяти її на себе, а потім втрутився ковід і активна фаза війни, і стало не до науки...

бачу ви досі не прочитали документ, навколо якого пробуєте розігнати зраду.
немає значення, в якому віці ваші одногрупники випустяться, важливо лише в якому віці поступили.
от якщо внесуть «що завгодно», щоб грести прямо з аспірантури — тоді і будемо нагнітати.

який відсоток тих, хто брав академ і пішов довчатись в 30+ був до 2022 року?

Я читав документ і саме тому створив цю тему.

який відсоток тих, хто брав академ і пішов довчатись в 30+ був до 2022 року?

Такі люди були щороку, в тому числі й на бакалавраті-магістратурі, по різним причинам які я описав вище.
Само собою, що, як правило, люди 30+ йшли на заочку, але на денній формі також бачив.

все ж таки варто об’єктивно розуміти який відсоток аспірантів поступає після 30,
а не «ой-ой-ой, аспірантські батальйони смерті»

відповідь: «там де я вчився — 2 з 5 були 30+» — не статистично значущою.

Вік суттєвої частини аспірантів завжди був 30+ років

Як вже не аспірант, але представник цієї вікової категорії, відмічу що війна іде з 2014, у той рік мобілізаційні повістки були влітку, акурат між випусками бакалаврів та прийомом в магістри, а також у всі роки 2014+ випуск магістрів відбувався посеред літа, початок навчання — взимку, а між ними — осінній призов. І жодні слова про важливість науки і паралельна хозтема по розробці певного спорядження на ЗСУ у ті часи не гарантувала відсутності проблем з військоматами. Тодішні аспіранти вписувались у вимоги або по іншим статтям обмеженої придатності, або шляхом ігнору повісток і приводу у військомат поліцією, але вже коли таймінг дозволяв мати правильні документи про відтермінування, комусь пощастило не отримати повісток взагалі, цивілізованих рішень проблема не мала. Висновки робіть самі.

Ну так, це зашквар. Але давайте подумаємо що ми можемо з тим зробити?

Спалити все сьогодні аби вмерти завтра, це однозначно погана стратегія.

На мою суб’єктивну думку яка є заангажованою і може бути помилковою — кожен має бути там, де принесе найбільше користі.
Так це звучить несправедливо по відношенню до героїв(я без сарказму вдячний кожному захиснику і вважаю кожного з них героєм) на фронті.

Складні питання і проблеми потребують непростих рішень. «Мобілізувати всіх» це просте рішення і хоча б через це воно з великою ймовірністю неправильне, ще одним таким простим і помилковим рішенням є призов інвалідів та осіб із рядом захворювань(наприклад СНІД) яких раніше не чіпали.
Ось ця історія наприклад: vsn.ua/...​vidpraviti-na-front-30419

Одним із таких складних рішень може стати бронювання аспірантів, як інвестиції в майбутнє.
Іншим складним рішенням може стати мобілізація 40-50 річних першокурсників.
Іншим складним рішенням може бути призов жінок без неповнолітніх дітей на штабні та «небойові» посади.
Контроль кордону і реальні посадки з конфіскаціями прикордонників які випускають людей за гроші може стати дуже хорошим і мотивуючим, хоча й неймовірно складним в імплементації, рішенням.
Список складних рішень дуже довгий, але це все має обговорюватись і робитися.

Просто рішення ніколи не призводять до хороших результатів.

Так що ж робити? Ви так і не відповіли. От конкретно нам з вами. Абстракні «треба бронювати аспірантів» це прекрасно, але треба конкретні дії направлені на донесення суспільної позиції. Як на мене це має бути як мінімум якась петиція на президента, а не чергова тема-срач на ДОУ з 3к+ коментами. Можливо мітинги. Не треба казати що вони заборонені у військовий час — це все фігня.

Для початку треба вияснити чи дійсно така проблема існує і якщо існує, то для скількох людей вона важлива. Тому що якщо збереться всього декілька бажаючих заявити про свої права, то діла не буде.

Тому й створив тему для вияснення цього і обговорення.
Але зважаючи на низький рівень активності тут — для більшості цього питання не існує і вони, максимум, розглядають його в тому ж контексті, що й студентів.

На мою суб’єктивну думку яка є заангажованою і може бути помилковою — кожен має бути там, де принесе найбільше користі.

Як опредилити наібільшу користь і хто це вирішує?

Іншим складним рішенням може стати мобілізація 40-50 річних першокурсників.

Якщо 50-річний чоловік вирішив, що він найбільшу користь принесе на 1-му курсі універсітету — мабудь це так і є? Мабудь ця користь буде для нього і його родини? Або ви пропонуєте вірішувати це за нього?

Просто рішення ніколи не призводять до хороших результатів.

Що??

Що??

Описка, там мало бути «ПРОСТІ рішення». Офіс простих рішень не працює.

Як опредилити наібільшу користь і хто це вирішує?

Об’єктивно — ніяк.
Суб’єктивно — спробуй не думати про себе, а підстав у ситуацію рандомних незнайомих тобі людей. Якщо на твою думку середньостатистичний 40-річний чоловік на 1 курсі універа тобі видається таким, що принесе більше користі ніж в якості мобілізованого бійця — так і є.
Є багато уточнень, що він, наприклад, десятки тисяч донатить щомісячно або дає багато робочих місць іншим або єдиний годувальник у великій родині і т.д.
Просто підставляєш незнайомих людей і дивишся чи зашкварно такій людині йти першачком чи може краще було б мобілізуватися.
Я свою думку вже висловив.

Тут простих і однозначно правильних відповідей нема.
Срана русня єдині хто винен у цій всій ситуації, нам просто треба всім думати як вижити і що для цього робити.

Якщо на твою думку середньостатистичний 40-річний чоловік на 1 курсі універа тобі видається таким, що принесе більше користі ніж в якості мобілізованого бійця — так і є

А якщо користь від нього на першому курсі така, що він залишитися живим, його дружина матиме чоловіка, його діти — годувальника та батька? І майбутнє суспільство хоч і буде травмовано війною, але не так сильно, бо не втрачало батьків на цієї віні?

Як я сказав вже вище, тут немає правильних відповідей чи хороших рішень.
Всі відповіді є поганими, а рішення неправильними, тому що срана русня затяіла війну і вбиває, гвалтує, катує, грабує, знищує.

Звісно, що втрата батька, сина, чоловіка це невиправна трагедія і тому відправка людей на війну є поганим рішенням.
В той же час, майже всі військові кажуть, що вони воюють за свої родини, аби русня не вбила їх дітей і не згвалтувала їх жінок.
Тому наше суспільство вже травмовано війною, але якщо всі діюючі військові повернуться до своїх родин, а нових не будуть мобілізовувати і забирати з родин, то цих самих родин може не бути взагалі.

І що це доводить? Що 4 роки тому в армії був випадок сексуальних домагань чи те, що в нашому суспільстві є окремі корупціонери?
Що в армії служать такі ж люди з такими ж гріхами і бажаннями як і решта суспільства?
Що через окремих злодіїв непотрібно боротися за країну, свободу і безпеку?

Ми ризикуємо лишитись без наукових та просто висококваліфікованих кадрів на роки а то й десятиліття.

Ви всерйоз вважаєте, що випускників Трускавецької Академії це хвилює?
Правда в тому, що чоловік для влади найцінніший як cannon fodder — гроші і зброю можна роками отримувати від ЄС і США, а от людей ні

Це має хвилювати нас, як виборців, як політично активних громадян.
Влада може помилятися або свідомо робити шкоду і це нормально вказувати їм на таке.
Один із останніх прикладів — петиція про відкриття декларацій.

Цим постом я хочу зрозуміти чи в мене одного такі думки і якщо ні — згуртувати однодумців.
Ну або виявиться, що я помиляюся, це теж ймовірний сценарій.

Підписатись на коментарі