Чому мобілізація аспірантів це погана ідея
У ВР зареєстровано всім нам відомий закон itd.rada.gov.ua/...billInfo/Bills/Card/42664 який передбачає, в тому числі, мобілізацію аспірантів(а точніше відсутність відстрочки) для тих кому 30+.
На мою думку, це неправильно по ряду причин:
1. Вік суттєвої частини аспірантів завжди був 30+ років, особливо зважаючи, що аспірантура тривавє 4+ роки.
2. Аспіранти це крапля в морі серед загальної кількості мобілізаційного резерву. Так, наприклад, на Все КПІ цього року вступало трохи більше 300 аспірантів з усієї України(частина з яких жінки) і це тільки подачі, зараховано буде ще менше. На всі 14 факультетів і 10 науково-дослідних інститутів.
Ще не досліджував, але підозрюю, по іншим ВУЗам буде ± схожа ситуація.
3. Цінність яку несе аспірант. Тут можна дуже довго розписувати починаючи від того скільки часу і грошей треба аби підготувати спеціаліста до рівня пересічного аспіранта, особливо якщо він має всі шанси захистити наукову роботу, а не кидає через рік.
Так і той пункт, що аспірант може дійсно зробити вклад у науку/бізнес/технології.
Ну і аспіранти це майже завжди високооплачувані дефіцитні спеціалісти.
4. Це відео youtu.be/...kGAKg?si=8bGKwdsrRfNYe9bZ
Буде звучати пафосно, але особисто мене воно мотивує вже не один рік, з того моменту, як я його побачив.
5. Якщо ми дійсно зацікавлені у післявоєнній відбудові та економічному рості як країна, вирвати зараз аспірантів з освітнього процесу це постріл в спину завтрашньому собі.
Ми ризикуємо лишитись без наукових та просто висококваліфікованих кадрів на роки а то й десятиліття.
Хочу почти ваші думки з цього приводу, сфокусуємось саме на аспірантах, так як
Давайте випрацюємо якусь спільну конструктивну позицію на яку можна буде посилатись, а не розведемо ще один топік про зраду.
P.S. В КПІ на ФІОТ в 2023 не було жодної заявки на аспірантуру від жінок. Ви де, а як же ми будемо гендерну рівність робити?
60 коментарів
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.