Клятва Програміста України

Набувши професії програміста та усвідомивши важливість обов’язків, що покладаються на мене, в присутності моїх учителів і колег урочисто клянусь:

• використовувати всі свої знання, сили та вміння для створення безпечних, надійних і корисних програмних продуктів, які сприятимуть поліпшенню якості життя людини;
  • незмінно керуватися у своїх діях і рішеннях принципами професійної етики та авторського права, поважати конфіденційність та приватність користувачів, визнавати свої помилки;
  • зберігати таємниці проекту та не використовувати їх на шкоду людині або спільноті;
  • постійно навчатись, поглиблювати і вдосконалювати свої технічні та комунікаційні навички, у разі необхідності звертатися за допомогою до колег і самому ніколи їм у цьому не відмовляти, бути справедливим до колег;
  • вчитися на досвіді попередніх поколінь програмістів, використовувати вже існуючі перевірені та ефективні рішення, уникати непотрібного повторення та створення недосконалих або непродуктивних аналогів, спрямовуючи зусилля на інновації та оптимізацію;
  • власним прикладом сприяти вихованню інтелектуально і ментально розвиненої спільноти, утверджувати високі ідеали співпраці, взаємоповаги та взаємодопомоги між людьми.

Вірність цій Клятві присягаю пронести через усе своє життя.

UPD:
За основу взято «Кляткву Лікаря України».

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ммм хотілося б відзначити роль закуски, нестачу якої в певних ситуаціях важко переоцінити...

ДатаАрт, цього працівника пора міняти, його вже поплавило.

Трохи галузевої кмітливості:
— Полюби ближнього джуна твого, як самого себе.
— Вимагати тільки більшу компенсацію, ніж мав на попередньому місці.

Актуально:
— сумлінно і чесно виконувати посадову інструкцію, накази менеджерів, неухильно дотримуватись Конституції і законів України.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

И последующие 2 года после смерти, иначе штраф.

UPD: За основу взято «Кляткву Лікаря України».

Де ви зараз бачили лікарів, які вчаться на кладовищі, таємно препаруючи викапані трупи? А сучасний програміст вчиться саме так (на кладовищах гітхабу і стековерфлоу). Можливо, через кілька сторічь, коли навчання програмістів доросте до теперішнього рівня навчання лікарів, то такі клятви матимуть сенс... Але скоріше професія програміста піде у слід за кучерами та телефоністками, а код нам будуть писати різні Копілоти та Чати ГПТ.

а чому саме «зараз»? так то усякі лікарські професійні клятви з’явилися ще за часів, коли не просто не западло було у трупах попорсатися, а ще й з руками, по коліна замазиними легасі, йшли дебажити ще живих.

Так саме «усякі лікарські професійні клятви» дійсно з’явились саме в ті часи і були схожі на кодекс сучасних програмістів. А «Клятва лікаря України» була створе лише 15 червня 1992 року, щоб лікарі перестали складати «Присягу лікаря Радянського Союзу».

— Розуміти, що можна колись і довийобуватись.
— Любити бабло, сидіти за компом і рухати тасочки. Але бабло любити більше.
— Використовувати усі свої вміння, хитрість, спритність та зухвалість, щоб епічно позбуватись тасочок у жирі.
— Різні дофіга дотепні речі робити дуже обережно, пам’ятаючи про пункт 1.
— Вміти хоча б розповісти, де ви себе бачите через п’ять років.
— Не виглядати, не пахнути і не поводитись як бомж ув офісі великої міжнародної компанії.

Різні дофіга дотепні речі робити дуже обережно, пам’ятаючи про пункт 1

а можна приклади?

Вміти хоча б розповісти, де ви себе бачите через п’ять років.

із усіх сил утримуватись від відповіді в стилі «в спальні твоєї мамці»

«Як ти міг написати таке лайно?? Ти ж клятву давав!!!!» ©

Гіпократу давала ©

Это при вступлении в IT-армию из соседнего треда такое нужно будет произносить?

Перед початком роботи на машині Кузьміна

Скоро можно будет ничего не произносить, просто ознакомиться с уведомлением в Дії и нажать ОК.

Цей крінж віцепрем’єр-міністр України Федоров у себе в телеграмі ще репостнув /facepalm
Якийсь сюр

давай лінк сюди. привіт передамо.

t.me/zedigital/3606
та там нічого передавати. тіки лайк поставити можна :)

шкода шо ригачку не можна поставити(

То що, вони нас зіграли в чотири руки?

В голандський штурвал

Ніби і жарт, але з 10+ роками досвіду щось не смішно)

А ось такі теми створювати можна на думку dou, зате без наративів)

Як без наративів, без них рідних тільки по темниках — кам’яний вік.
Все ж вочевидь — тема до чого закликає?
А програміст це вже шлях до людини зі зниженою соціальною відповідальністю — в них знання, переконання, Говінда жидкувата, хоче за кордон та +500, під 5%.
Громадянськими правами та Конституцією володіють — яку можна війну виграти з такими солдатами?

створення безпечних, надійних і корисних

чєлікі, які пишуть та адмінять умовну гідру передають привіт

які сприятимуть поліпшенню якості життя людини

чєлікі, які пишуть фронтові квізи, які в будь-яких випадках ведуть на один і той же БАД, від якого крякнуло на дослідах кілька людей

та авторського права

чи прям усі компанії надають ліцензії на ІДЕшки? Для того ж «шторма» точно було 3 види кряків

постійно навчатись, поглиблювати і вдосконалювати

а то що ти собі дозволяєш, вільний час придумав ще, смішний

створення недосконалих або непродуктивних аналогів

взяли засмутили 70% т.н. «стартапів»

сприяти вихованню інтелектуально і ментально розвиненої спільноти

сайд-ефектом якої став один сайт із італійським доменом

Допоки кращий оффер не розлучить нас

«Цю поправку до Дія Сіті розглянуто і прийнято» — Федоров

як кажуть олди-медики — «я давал клятву савєцкаму саюзу, а нє етому вашєму гіпакрату, вот гдє саюз — там жє і клятву паіщітє»

«Щоб у вас все було і вам за це нічого не було»

Ммм хотілося б відзначити роль закуски, нестачу якої в певних ситуаціях важко переоцінити...

Кляті Програмісти України. З такою назвою можна йти в політику

КПУ буде абрівіатура. У народ не піде — не дуже гарні асоціації викликає
ПСУ — Партія Сироїдів України гарніше

головне щоб не гойда)

Союз Уповноважених Компʼютерних Асоціацій...

у мене ПСУ асоціації з ПСПУ викликає. такооооє

Вседержавна Партія Інженерів Забезпечення та Девелоперів України

О.

Bastard Operator From Hell.

Згадалося :)

УПА — українська програмістська армія

Гину в словах на папері,
в серці клекоче розрада.
Дайте мені машінгвера -
спить мій творець, грію задум.
© 2008, Класика УПА (програмістська)

Ніби ж вівторок тільки🤷‍♂️

Клянусь бути зайцем і тримати це у таємниці! :-)

Трохи галузевої кмітливості:
— Полюби ближнього джуна твого, як самого себе.
— Вимагати тільки більшу компенсацію, ніж мав на попередньому місці.

Актуально:
— сумлінно і чесно виконувати посадову інструкцію, накази менеджерів, неухильно дотримуватись Конституції і законів України.

сумлінно і чесно виконувати посадову інструкцію, накази менеджерів, неухильно дотримуватись Конституції і законів України.

це що, із обовʼязків чергового по роті? Формулювання 1-в-1 просто

Клянусь постійно ходити на співбесіди та вибивати собі +500! :-)

Хочь щось гідне. Картельна змова

Почитайте теорію ігор

я сумніваюсь, що хтось цю клятву даватиме))

просто уявіть, якби прогамісти давали клятви так як лікарі і їм дорікали за її порушення.

дорікали за її порушення

щось на кшалт «висловлюємо велике занепокоєння»? _)

позив до суду — краще. Але тут тре цивілізація.

Судячи з більшості коментаторів в цьому топіку і не тільки — цивілізацією не пахне.

Є промисел, але він наче в диких умовах. 😅

Благаю не домінуй так над дикими, вони теж розумні істоти та мають право доторкнутись до величного.

)) смішно.

але я не зверхньо писав, дарма вам так здалось.

А на що саме в теорії ігор я мав звернути увагу? Я маю на увазі, до чого теорія ігор саме тут?

Що якщо ви будете дотримуватись правил завжди то будуть роботодавці яким буде вигідно завжди порушувати правила

А ви хіба граєте в гру із роботодавцями?)

Теорія ігор — теорія математичних моделей прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту.

Я звісно вибачаюсь, але для мене поняття «роботдавець» та «конфлікт» досить далекі одне від одного.

Для вас, можливо, ці поняття дійсно далекі на даний момент часу, але на DOU регулярно публікуються теми про затримки оплати тому було б гарно завчасно мати сценарій «Що робити якщо затримують зарплату»

Треба ще скласти клятву роботодаця значить.

“And I shall ask no service of you that might bring you dishonor” 🙃

Так, як і громадяни у виборах грають проти уряду (у тому, доречі, і основна проблема чому майже не можливо зробити адекватну систему електронного голосування)
І у вас і у роботодавця протилежні цілі, точніше звучать однаково «Отримати максимальний прибуток, затративши мінімум ресурсів», але як то кажуть «Є ньюанс»
Усі ці «Ми сім’я», «Ну скільки ж років працюємо ...» не вірте. Бізнес є бізнес.

Ви точно знаєте, що таке теорія ігор? питання абсурдне

так, точно.
питання риторичне.

Мені здається із роботодвацем краще підтримувати співпрацю та відкритість, аніж займати більш конкурентоспроможну або оборонну позицію яка може бути набута завдяки практичному застосуванню теорії ігор.

Мені здається із роботодвацем краще підтримувати співпрацю та відкритість

Якщо ви вибираєте відкритість то будь ласка відмовтесь від анонімних пошуків роботи

Сторони не рівні за можливостями та ресурсами, колега навмисне плутає вимушену взаємоповагу з тімбілдингом.

Ви працюєте в аутсорсинговій компанії, у вас відсутня інформація скільки замовник платить за ваш час, у вас відсутня інформація про винагороди колег

Роботодавець вже закрив від вас інформацію, щоб максимізувати свій прибуток та зменшити ваш прибуток

Разработчики привыкли к одним пряникам на волне роста рынка.
В других сферах страны, где рынки сужаются: Хорошо откнутованный народ в прянике не нуждается. Мы вас не держим. У нас очередь от Броваров. Поработать на перспективу/интерес/мыжесемью.

Мировой рынок ІТ вырос на 8% в 2023, время пряника.
Рецессия только поддержит рост ІТ.

Конкурентоспроможна позиція — підтримувати максимальну співпрацю з керівником, до чого тут оборона?

ДатаАрт, цього працівника пора міняти, його вже поплавило.

жартів не розумієте.
за базу взято присягу лікаря.

а взагалі чому я щось пояснюю невихованій людині...

жартів не розумієте.

Так жарти це коли смішно

гумор — поняття суб’єктивне. багато хто навіть не посміхатиметься на те що змушує реготати вас.

але що тут за тусовочка на DOU мені тепер зрозуміло. 😹 друзі зацінили, мені цього достатньо.

на все добре.

Не ображайся, спробуй ще раз щось інше наступного разу, тут ж не вгадаєш чи зайде прикол чи ні.

друзі зацінили, мені цього достатньо.

І це вони порадили запостити це сюди? Може вони теж пожартували?))

так, друзі ввели в оману))

топік все ж таки зібрав цікаві коментарі, тож створений не даремно.

Здається це ви не розумієте ¯\_(ツ)_/¯ з таким топіком воно і не дивно)

Попрацюйте в цій сфері 15 років, вас і не так поплавить 😂

А ) тепер я більше спокійний за вашу психічну рівновагу )

Це коли вигорів на етапі читання вакансії

Навіщо ця безпідставна агресія? Не сподобався жарт, то просто пройдіть повз.

Підписатись на коментарі