Лайфхаки для отримання роботи початківцями (Intern, Trainee, Junior)

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Поділіться відомими вам лайфхаками для успішного працевлаштування з мінімальним досвідом (крім загальновідомого — пиляйте пет-проекти, опенсорс).
Цікаві підходи, методи, схеми, рішення.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

1. Накручування досвіду, приписування, фейкові компанії, позиції — основний лайфхак, чому ніхто не згадав? Типу ніхто не чув ))

2. Вивчення готових відповідей на співбесіди до конкретних компаній, з бази знань, що дають відомі курси з післяплатою. Не чули?

Якщо немає досвіду роботи на компанію та бажана позиція — фронтенд девелопер, то порада така. Обрати популярні бібліотеки UI компонентів та позасилатиїм PRи, так, що вони були змерджені. Наприклад, якщо мова про Angular, то можна знайти репо на гігхабі для Angular material або ng-bootstrap, відкрити розділ issues та спробувати пофіксити якусь не складну багу та заслати PR. Або зробити ще проще. Заслати PR з доданими e2e / unit тестами. Їх, як правило, усім не вистачає.

Далі в резюме в розділі Досвід першим ділом пишете Open source contributor to «popular lib 1», «lib2», «lib3». Важливо, щоб в імені ліби були популярні слова такі, як react, anguar, vue, etc. Щоб рекрутер міг якось зачепитись очима за знайомі слова.

Чому це може не спрацювати.
1) Майже напевно будуть кандидати із якимось ентерпрайз досвідом і вони будуть запрошені на співбесіду першими. 2) Можливо рекрутер не приділить уваги отому Open source contributor

Чому це може спрацювати.
Якщо CV буде переглядати технічний спеціаліст, то він може подумати, що кандидат вже не зовсім нулячий, раз його роботу змерджили в популярну бібліотеку. Значить людина змогла розібратись в проблемі, зарепродюсити локально, пофіксити, пройти код ревью. Тобто людина обізнана в базових моментах розробки ПО і із цим можна працювати та розвивати.

Можливо, навіть, є сенс в резюме розписати які саме баги були пофікшені в яких лібах по аналогії з тим, як описують досвід роботи. Наприклад в такому форматі:

I am a contributor to popular open source frontend libraries. Here are some details.
* Angular
** Link to PR 1. The issue was about N. Here is how i debugged an issue here is how i fixed it, here are challenges I came through
** Link to PR 2
* React
** PR 1
** PR2

Але важливо дати перечитати таке CV комусь із досвідом роботи, щоб там все було структуровано.

Не знаю на скільки це допоможе, але, думаю, таке резюме може виділятися. Бо власники тих популярних ліб — це ІТ компанії. Раз вони ваш код змерджили в свій сорс код, то це є ентерпрайз досвід. Не за гроші, але це краще ніж всраті пет-проекти, лінки на які ніхто не відкриває.

Дякую, цікавий підхід — одразу можна виділитись з сірої маси.

І буде твій PR висіти два роки доки його не закриють як obsolete

Я якось заслав PR в Chrome devtols та його змерджили доволі таки швидко. Тепер можу на кожній співбесіді казати, що «якщо ти відкриєш Chrome devtols в **себе** на компьютері та клікнеш тут і тут, то оцей меню айтем в контекстному меню додав я». Наче і нічого такого, але для джуна буде мати вау ефект, думаю. Потім мене ще тегали внутрішні розробники, щоб я долучався до вирішення інших ішьюз, але я забив. Тому хто хвилюється за те, що його PR не змерджать — можете попробувати слати в той проект. Хоча хз як там зараз, це було 6 років тому.

Здобудьте сертифікат від CS50, навчання безкоштовне, а сертифікат вже платно

Додасте в резюме «Маю сертифікат від Гарварду» то будете бажаним кандидатом

Тож рецепт — обкластися гучними іменами? Гідно. Хороший понт — дорожчий за гроші.
s09.stc.yc.kpcdn.net/...​e/i/4/1451354/wr-750.webp

Сертифікат ще потрібно здобути, а це час та дисципліна

Може джун зробити щось настільки корисне для ІТ спільноти, щоб його помітили всі компанії?

Звісно, але на то піде багато часу тому ймовірніше закине десь на початку

Тоді спільнота має зібрати перелік потреб, що можна було б зробити корисного та проголосувати для ранжування, щоб початківець міг обрати задачу по силах з реальних потреб, а не пальцем в небо.

Тоді спільнота має зібрати перелік потреб

Перекладати відводальність за свою кар’єру на спільноту це вже ознака того, що початківець закине проєкт

Початківець може зібрати перелік реальних потреб на основі опитування

Також на форумі DOU регулярно з’являються теми від початківців з пошуком ідеї для проєкту

Купуйте курс чи методічку в інфоциган в тіктоці чи інстограмі — там стільки історій успіху!

І що там буде? Карта бажань? Ось вам натомість — пройти курс в школі з післяплатою, зробити їх зацікавленою стороною, вони будуть надавати готові відповіді в конкретні компанії.

Але ж такі курси вже давно існують, ідея явно не нова.

Добре, наступна ідея: “I have nothing on github because i mostly write code that makes money”.
Все під NDA

вы ж вроде и так знаете нужные хитрости, представившись «Team lead» в ...

а вы ж знаете еще, извольте

Бути кращим по хард і софт скілам, ніж інші кандидати. Працює.

Брутфорсити — не цікава порада.
Лайфхак це коли за допомогою розуму та кмітливості ви перегортаєте дошку — елегантно, без зайвих зусиль зробити, щоб робота найшла вас, а не бігати за вакансіями.

Якщо на те пішло, працює — найти ментора, це хоч O(log n) замість O(n2), яке ви пропонуєте.

Ну, відірваність автора від реальності — це завжди цікаво, але «елегантно, без зайвих зусиль» — це не про трейні/джунів. O(log n) — гарна аналогія, сподобалось.

Дякую за вашу думку, гарно знецінюєте, але у вас немає релевантного досвіду. Розум людині дано не для того, щоб стати кращім за крітеріями наймача, а щоб отримати максимум ресурсів мінімальними зусиллями.

Створіть свій пошуку роботи та ставте свій профіль кандидата на перші місця у пошуку

Просто йдете працювати викладачем на курси програмування

Ти не поняв — людина поки буде пояснювати 100 разів, сама розбереться, а ще й отримає добрий нетворкінг. Це лайфхак для тугодумів інтровертів.

людина поки буде пояснювати 100 разів

100 разів це ймовірно 100 потоків студентів по 3 місяці, навіть, якщо набралось одночасно 3 потоки то це 100 місяців або 8 років викладання початківцям

Раніше рекрутери були відкритіше й одразу вказували які курси варто оминати, а зараз ATS фільтрує

Стать хабом — хорошая идея

Підписатись на коментарі