Апгрейд ноутбука. Питання до техногіків

Доброго всім дня. Нажаль не знайшов де запитати, але є таке питання.
в мене старий ноут Lenovo 2004, він гальмую, але я зараз на ньому навчаюсь.

питання 1

як можно його апгрейдити за невеликі кошти та чи є в цьому сенс? (Були б гроші купив би інший, нажаль)

питання 2

де спілкуються українські техногікі? Телеграм чат чи форум живий.

дякую усім за відповіді.
так гуглив, шукав на форумі та в тг.
так, знаю, що мій ноут старий та непотреб, але така ситуація.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

2004 рік? Це там що, одноядерний Pentium4, Celeron чи аналог від AMD? Ще й памʼять DDR1 чи 2 та жорсткий з IDE розʼємом? Я не впевнений чи є взагалі якийсь сенс апгрейдити цей ноут.

1. У ті роки можна було міняти проци, але не всі ноутбуки мали таку можливість. Треба дивитись модель ноута та його документацію. А ще може бути так, що фізично проц можна поставити, але його не підтримує прошивка мат плати ноута. У будь якому разі сумніваюсь, що ви зможете поставити туди якийсь Core 2 Duo чи аналог з двома ядрами.

Здається, в 2006 чи 2007 році я поставив 4ГБ DDR2 в компʼютер двома каналами та це був фізичний максимум. Що ви зможете поставити в ноутбук 2004 року? Один чи два ГБ максимум, як на мене. І для сучасних сайтів, цього буде недостатньо, особливо для тих, що мають інтерактив для навчання.

Стосовно HDD із IDE, то що тоді, що зараз є SSD з таким розʼємом, але їх треба шукати. Мабуть легше буде знайти перехідник з IDE на Compact Flash і використовувати ті карти памʼяті. І якщо ваш ноут підтримує UDMA5, який десь у ті часи й зʼявився, то зможете досягти швидкості аж до 100 МБ/с, що для того ноута якась божевільна цифра. Але ціна на Compact Flash обʼємом у 128 ГБ коштує майже 6000 грн, а на 64 — від 1500 до 3000 грн.

Були в ті часи ще стандартні розʼєми під графічні карти (здається називались MMX різних ревізій) та ентузіасти намагались міняти карти на ноутах. Але там така лотерея, що не раджу в цю сторону дивитись.

Проте все що я написав вище не має сенсу через гроші, бо вартість такого апгрейду коштуватиме більше, ніж б/в ноут 2010-2015 років. Тому я радив би вам назбирати приблизно 5000 грн та пошукати б/в ноут на OLX, IZI, Prom чи SkyLots. Раджу шукати щось від 2013 року та новіше. Чому? Бо тоді зʼявилась в ноутах графіка HD4000 яка навіть сьогодні дасть змогу не тільки дивитись навчальні відео в браузері та ще й використовувати софт для конференцій. Тільки не ведіться на i3, бо за 5000 грн можна знайти нормальний i5 із 4 ГБ памʼяті. І не забудьте про Linux, він реально допоможе старій машинці легше дихати.

А якщо ви студент і ноут вам потрібен для навчання, то спробуйте звернутись до волонтерів, може вони допоможуть. Тут на ДОУ була тема від, здається, одного з засновників якогось фонду, що надавав ноути учням під час блекаутів, пошукайте.

2. Гадки не маю.

Дякую за змістовну відповідь. Все, що зроблю, це чистка та лінукс. На цьому поки зупинюсь. В нього 3гб оперативки.

Краще буду збирати та шукати щось потужніше.

Ні, мені 44 роки і життя так повернулося, що вирішив зараз навчитися програмувати на пітоні. Є певний досвід, але розумію, чого хочу, але всю норм техніку втратив і зараз маю те, що лежало в шафі. Тому і спитав, зараз розумію, що немає ніякого сенсу апгрейдити, буду так.
Є досвід у відео монтажу, графіці, дизайну сайтів, поліграфії, тощо.

Дякую

Як відпустять курс долара, може вийти що збирати доведеться ще довше.
Ще як варіант можна (бажано 11.11) купити minipc за 80-130$ на Алі, як є монітор чи телик з HDMI. Хоча це все одно майже пів нотбука.
www.aliexpress.com/...​tem/1005003595670890.html
www.aliexpress.com/...​tem/1005001565518382.html
За ~110$ можна 8гб/256гб/N95 взяти чи 16/256/N5095 за 130$, а як в розпродаж може ще −10-15% буде як з купонами.

Якщо піти далі та пошукати б/в малі Dell OptiPlex, HP Elitedesk, Lenovo Thinkcentre чи Nec Mate, то так можна знайти щось на i5 6-8 поколінь до 5000 грн.

По бенчмарках свіжий N95/N100 не гірше, а то і краще... тим більш враховуючи TDP. www.cpubenchmark.net/...​el-N95-vs-Intel-i5-7442EQ
Та і б/в замість нового навряд чи чи це «ще далі» якщо мобільність не в пріоритеті.

Ті малята мають звичайний LGA 1151 сокет і використовують процесори з маркуванням T на 35 Ват. Тому бенчмарки будуть такі: www.cpubenchmark.net/compare

А під «ще далі» мав на увазі:
1. Б/в ринок більш інертний, тому є запас часу перед подорожчанням.
2. Вони апгрейдяться, тобто якщо треба щось швиденько та дешеве знайти, то можна взяти умовний Tiny Thinkcentre і при першій роботі трохи оновити, а потім вже дивитись на нові більш цікаві пристрої.

Ще на Nokia N70 я намагався вивчати Python, то думаю вам вистачить ноутбука для опанування самої мови та її середовища з пакетним менеджером, а для навчальних матеріалів може мобільний підійде.

Можна віддалено ходити на інший сервер в коауді чи локально.
Ноутбук тоді це тільки клієнт.
Потужніший десктоп бу можна за 200 доларів купити. Буде мати проц і 32 памяті (якщо ноут не підтримує)

Ну із того що можна зробити:
— SSD — це обов’язково. Купи будь-який по об’єму на що маєш кошти. Не пожалкуєш — це пункт № 1. Якщо не вистачає на великий по об’єму то купи малий. Можна замість CD-ROM вставити SSD (є спеціальні адаптори) і використовувати для операційки SSD , а HDD як файлопомийку
— Можна подивитись характеристики та збільшити об’єм RAM. Дивись скільки слотів і скільки максимально потягне. Нажаль, оперативка для старих ноутів DDR2 не дешева навіть у Б/В варіантах
Мабуть усе.
Ну якщо проц не впаяний що зустрічається дуже рідко то міняють проц, але це екзотика і суттєвого приросту швидкодії наврядче дає

По замене проца главное чтобы он вообще в природе встречался :D я когда-то меняла проц на своем древнем ноуте, но в продаже он был только на алиэкспрессе, на удивление, проработал ещё лет 7 с тех пор.

Брав приятелю на Ali десь три Xeon-и.
Він їх у системники вставляв, і все ок

Теж колись брав із відбраковки по бросовій ціні. Так все ок, але всеодно розумієш що кот в мішку і могло бути інакше. А це хоч і смішні ціни, але не мишка за 10 баксів. Тому було стрьомно

По замене проца главное чтобы он вообще в природе встречался :D я когда-то меняла проц на своем древнем ноуте, но в продаже он был только на алиэкспрессе, на удивление, проработал ещё лет 7 с тех пор.

Даже не знаю что в мире встречается реже
Старый проц на али экспрессе
Или девушка меняющая в лаптопе этот самый старый проц...

Чисто технически, я занималась выбором и покупкой проца, а менял уже мастер)

Даже выбор проца это сейчас редкость )

Можна замість CD-ROM вставити SSD (є спеціальні адаптори)

Ті адаптори для SATA, перша специфікація якого випущена на рік раніше музейного ноута.

А що таке старий ноут?
В мене є Dell Latitude E6400 ATG
на Intel® Core ™ 2 Duo Р8600, 4 RAM, 120 SSD
Windows 10 Ltsc на ньому
В принципі як офісна машинка, youtu.be, кіно — працює ок.

А ще ним можна голову проломити 😂

У мене на сучасному вебі Core2Duo коли ютубчик вмикав вентилятори так гуділи що думав він зараз взлетить.

теж є старий ноут. викинути було шкода і був час погратися, типу що з нього можна витягнути.
ssd вже був (але це обов’язкова умова, бо без нього буде дуже важко)
встановив windows tiny 10 (завантажив з веб архіву, важить такий дистрибутив до 3 ГБ) — пробував і х86 і х64, залишив варіант х86 — працює стабільно, без лагів. як хром бук тепер живе.
єдина проблема з х86 — це обмеження до 3 ГБ оперативної пам’яті, тож багато вкладок не відкриєш.
спробуйте

Друзі, дякую за коментарі. Є ssd, поставлю, почищу, ram поставлю так спробую лінукс поставити, але не уявляю як я його встановлю бо вже була колись так спроба.

ноут Lenovo 2004
Є ssd, поставлю

У вас є SSD з IDE?

Були б гроші купив би інший, нажаль

Новий самий дешевий ноут 7к коштує, апгрейд настільки раритетним залізом це просто ж викинуті гроші будуть, бо там DDR2 та IDE або перша версія SATA. Хоча 1000 грн це в принципі і не гроші для експерименту, але все одно навіть саме бюджетне свіже залізо дасть фору 20 річному. Ну DDR2 можна найти чи на olx чи у китайців за пару баксів, але з SSD буде складніше, бо треба підібрати інтерфейсний конвертор якийсь типу
www.aliexpress.com/...​tem/1005005791669118.html
www.aliexpress.com/item/4000234237009.html

Такий старий краще оновити
Пошукайте б/в лаптопи, можна узяти 2019-2020 рік і це буде зовсім інший рівень

Якщо нема можливості купити інший лаптоп, то апгрейд може виглядати так:
— ram
— ssd
— поставити лінукс

Теоретично можна змінити CPU, якщо він має кріплення PGA і при заміні CPU залишиться незмінною конфігурація GPU (у старих ноутах бувало таке що нижча модель з Intel GPU і без виділенної карти, а вищі CPU — усі без відео і потребують додаткової карти — тому замінити не вийде якщо відео карти нема у лаптопі)

Трохи згодом так, зараз цей хоч трохи прискорю. Дякую за пораду.

Я саме такий шлях проходив у 2013 році приблизно
Додавав ssd & ram, перехід на лінукс
CPU не міняв (там чи ніжки не підходили, чи з графікою були проблеми)

Але тільки апгрейд ssd & ram & linux освіжив лаптоп мені на роки, і для програмування було достатньо. Змінив на потужний лаптоп у 2016 році тільки через те що проект вимагав nvidia для роботи з 3D рендерінгом.

В мене також завдання. Головне це Гугл докс в роботі, тому потрібна швидка друкарська машинка.

Дякую

Так. Дивився. Але час минає, треба змінюватися, навчатися. Поки що немає можливості. Трохи згодом звісно інший.

Почістіть його від пилу та спробуйте поставити Linux

Можливо додати озу та встановити ssd але це більш для спокою. Але краще придбати трохи новіший .

апгрейдити шоби що? ціль яка?

Підписатись на коментарі