Торгові мережі заявляють про ажіотаж навколо генераторів та зарядних станцій. А ви все купили?

За повідомленнями однієї великої мережі, продаж генераторів зріс на 80% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а портативних зарядних станцій — у 25 разів. Про це пише «Економічна правда».

Найбільший попит серед покупців спостерігається на побутові бензинові генератори потужністю 2,5-3 кВт. Нова тенденція цього року: продаж потужніших генераторів на 4,5-5 кВт зріс у сім разів.

А ви готові до зими? Все купили? Чи плануєте придбати або змайструвати ще щось?

Також читайте матеріал DOU Як айтівці та компанії готуються до можливих блекаутів: сонячні панелі, генератори, релокаційні програми.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Цього разу дуже відповідально підготувався до зими. І заздалегідь втік в мирні теплі краї.

Я підготувався найкраще. І бачу що не дарма. Пам’ятаю як минулої осені усі казали «це буде найскладніша зима для України», «Нам би тільки пережити цю зиму», і навіть під кінець зими вже було «Параша витратила 90% своїх ракет»...
На щастя у Харкові було тільки 2 доби повного блекауту, коли я зовсім не міг працювати.
І що я читаю зараз в українських новинах?! «Цієї зими буде гірше», «ми ще не знаємо які будуть обстріли — але вже зробили графіки виключень по 10 годин на добу» ...
Тобто за рік нам надали більше ППО, параша «витратила усі ракети», ми пів-року ремонтували усе зруйноване, нам надіслали купу генераторів та іншої допомоги ... і вони кажуть про відключення по 10 годин?!
Якщо ви вже зараз знаєте що усе так погано — то треба починати евакуацію з великих міст (де неможливо нормально жити і працювати пів-доби без світла) у села, треба перевозити заводи за Карпати. Треба примусово вивозити жінок та дітей за кордон.
Годі вже брехні! Або ми перемагаємо і вже от-от Парашка зламається, або ми готуємось до війни на роки, до ще більших обстрілів, до можливого застосування хімічної чи ядерної зброї. Тоді треба вже зараз переводити економіку на військовий стан. Кінець ринкової економіки, жодних барів та дискотек — тільки військове виробництво, евакуація усіх міст і заводів зі сходу України за Карпати, будівництво підземних міст і заводів у Карпатах (як були у німців у 2 світову). Підготовка підриву Запорізької так Чорнобильської станцій () - якщо ми не можемо звільнити територію — хай ворогу залишається тільки радіоактивний попіл.
Можливо заздалегідь має сенс зібрати декілька «брудних бомб» аби Бомбас та Крим ще 100 років «світилися» на радість окупантам.
НАТО має розуміти реальний стан речей — якщо нам не вистачає допомоги і ми не встоїмо — то погано буде усьому світу!

Все, що розумно було б закупити наперед, вже закуплено у минулому році, за літо по-максимуму впорядковано.

Для себе підвів риску, що гранично можливий горизонт планування при блекауті у місті — 1 тиждень, далі housekeeping всього цього добра просто не лишить часу і ментальних сил на продуктивну роботу, грошей на місяць потенційної автономності буде вбухано стільки, що можна відразу купити хату в селі чи виїхати вчорну, а головне — на одного преппера прийдеться кілька чоловік, які не готуються практично ніяк, це особисте геройство не додасть кастомерам готовності ризикувати своїм бізнесом і не усуне ризику скорочень, які вже були на початку року. Тож не блекаутом єдиним, до імовірної хвилі скорочень потрібно також готуватись...

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

— Дітки ви готові?
— Так Капітан
— Екофлов підзарядили?
— Так капітан
— «Вчора ввечері в результаті масованого обстрілу ворогом зазнала пошкоджень теплова електростанція в південному регіоні», — Укренерго

Друзі, плануємо підготувати для вас відео, як українські айтівці підготувалися до вимкнень електроенергії 🎥🏡

Якщо готові стати одним з героїв нашого відео та розповісти, що та як (генератори, ДБЖ, електростанції, супутниковий інтернет) ви облаштували вдома для безперебійної роботи — пишіть мені в телеграм — @d_honcharuk

Чудова ідея аби заспокоїти клієнтів!
А ще краще було б зняти репортаж про повністю автономний підземний бункер десь у Карпатах поруч з кордоном, куди українські ІТ компанії перевезли своїх співробітників. І там їм не загрожує ні випадкове влучання ракети, ні відсутність електропостачання, ні навіть використання ворогом ядерної зброї. Також на території укриття є представництво ООН, тому вхід охороняє міжнародна охорона, яка не пропустить ні могілізаторів ні «маски-шоу». І навіть на випадок повного захоплення території — є домовленість що цей шматок території відходить найближчій країні НАТО.
Таким чином український ІТ-кластер — буде найбільш захищений у Європі! Поки хтось робить гроші на війні і міряється «супердержавними» п1сюнами — ІТ бізнес має подбати про BCP на усі випадки.
В ідеалі усе світове ІТ мало б сенс евакуювати кудись на атоли де достатньо енергії сонця, приливів та досхочу бананів аби працювати навіть коли супер-держави зітруть себе на радіоактивний пил. ІТ вціліє і стане новим Заснованням, яке збереже знання людства.

всі ойтішники на одному острові — ідеальна ціль для усяких упоротих луддитів і родновєрів.

Також на території укриття є представництво ООН

Якщо хочеш побачити купу нафіг нікому не потрібних менегерів тобі в ентерпрайз

ІТ мало б сенс евакуювати кудись на атоли

чомусь згадався Кріптономікон Стівенсона

Вихідні провів дуже плідно. Зараз:
— Два 100А акуми та окрема розводка 12В по квартирі. Світло від Led стрічок + 5В розетки для підзарядки гаджетів, роутер теж від 12В.
— Якщо буде зовсім погано окремо виведені до вікон конектори для сонячних батарей і дві батареї по 300 Вт на вікна можна ставити валяються у кладовці (хотів сонячні жалюзі придбати але ціни капець).
— Інвертор лежить, але сенсу у ньому особливого не бачу. Хоча є окрема розетка для його підключення.
— Холодильник вважаю сенсу немає живити. У морозильці лежать акуми холоду. Думаю на добу вистачить, але не тестував бо не було таких відключень.
— Якщо будемо зовсім мерзнути дві електричні панелі по 700 вт + підьїсжає авто із генератором. Генератор ставиться на вулиці, розетка на фасаді.
— Також є японський гасовий обігрівач, але це дуже на крайняк. Хоча японці так гріються, але мені якось стрьомно

Інвертор лежить, але сенсу у ньому особливого не бачу.

На постійну роботу звичайно оптимальніше відразу працювати з 12 чи 24В, але і у інверторі буває потреба, скажімо, коли потрібно запустити паяльник, струйний принтер, осцилограф, чи ще щось разове і нетипове. Про всяк випадок непогано мати у запасі.

Купувать треба було в червні коли був просто шалений демпінг і продажі складцьких залишків по ціні нижче собівартості.
А зараз так все знову поповзло

А что если блекаутов не будет? Никто не рассматривает такой вариант?

Всмысле не будет? При таком ажиотаже на генераторы и зарядные станции? Вы шутите?

Буде. Минулого року нас врятувала фактична відсутність зими.

Та й тоді у мене в квартирі було +14.

А зараз вона буде? Уже скоро жовтень, а на вулиці спека +30

Та уже лєгко повинно +10 на вулиці бути як мінімум вночі у нашій кліматичній зоні. Цей рік взагалі жесть — за один місяць температурні рекорди побиті уже 10 разів.

Мои аргументы очень просты:
1. хенерал армагедон-сдалхерсон уже списан в сирию или куда-то туда. Это его идея была про обстрелы
2. ракеты есть, но их не так уж и много. Опыт прошлой зимы показал неуспешность всей задумки
3. ПВО по ракетам работает сейчас лучше, чем в прошлом году

У імпорту більша проблема не в грошах.
Продають надлишки. А прям надлишків щоб сильно зіграло нам погоду у ЄС нема. Коли кажуть про імпорт/експорт це зазвичай стабілізаційні обміни адже енергосистема у нас єдина

Наростить она то может и наростила, но основная ставка была на безграничные запасы советского наследия.

Если посмотреть иконографику чем били:
«Свежее»: искандеры, ониксы, калибры, х-101. Но опять же, это не то, что сделали за пару лет. Этот весь скарб собирали, десятилетие (-ия).
А дальше С-300, и различные советские Х-ы и суммарно, это все далеко впереди, по кол-ву пусков, на фоне того, что «свежее».

хенерал армагедон

Эдиний хенерал, який приймає там рішення досі на троні. Можуть бути тактичні ньюанси, але стратегії він не міняв. Обстріл зерносховищь це ж теж було все до зернової угоди. І от зараз

Ага і шахеди збивають прям над будинком і пропелер впав на сусідське подвір’я. Добре що не уламки ракети

Звучить так, ніби це якась ставка в азартній грі на гроші, просто супер буде, якщо блекаутів не станеться. Але особисто я заходи підготовки тільки нарощував.

Так вопрос — к чему готовиться? Можно потратить кучу денег в пустоту просто, и не подготовиться.

Ну купить інвертор і аккумів на кіловата 2 — 4 , не сильно і дорого

Якщо не зовсім обмежений бюджет, я б брав мобільне рішення типу екофлоу. В самого інвертор та акумулятори. Екофлоу, будь воно в мене, вже рази три-чотири знадобилося б протягом весни-осені цього року. Інветор та акумулятор на практиці повністю статичне рішення, яке лежить-пилиться до зими.

Віялові відключення і одиночні аварії 100% будуть, бо мережі далеко не всі відновлені.

к чему готовиться?

This didn’t age well

Не перестаю удивляться тупости русни — будут биться лбом

З сьогоднішнього ранку вже почалися — частина Києва, частина Рівного...

Це були не прильоти а падіння уламків. Не факт що ціллю була саме енергетична інфраструктура.
Але такими массовими ударами орки кажуть — «можем повторить».

Так а яка різниця? Я відповіла людині, яка припускає, що блекаутів не буде. Неважлива причина блекаутів/відключень — важлива їх наявність. Тим більше, що енергосистему досі повністю не пофіксили з минулого року.

епічно, що ви це написали за декілька годин до перших обстрілів критичної інфраструктури)

А ще у мене на гаражі і в квартирі сигналка. Кожного місяця плачу за охорону. Але мене ж жодного разу не пограбували і ніколи не було пожежі. Нащо це все мені?

Потому что 200 грн в месяц дешевле чем лечение тревожности

Отож
Екофлов, генератори та старлінки звісно сильно дорожче навіть якщо рахувати річні витрати на сигналку + залізо, але на здоров’ї не економлять.

Було б дуже наївно в це вірити. русня звичайно придурки, але на жаль в них бувають нехилі проблиски інтелекту.

Сьогодні вночі повітряні сили збили 34 із 44 мопедів. Ефективність атак зростає. Крім того, як я розумію це ще не модифіковані. А в останніх модифікаціях кажуть що вони вже не мопеди і їх буде складніше виявити акустичними засобами.

Все придбала ще минулого року. І зарядні станції, екофлоу в тому числі, від якої може працювати маленький холодильник, генератор, каністри, простирадло з підігрівом, яке працює від зарядних станцій в тому числі. Є діодні ліхтарі, лампа та багато чого ще.

Ще минулого року затарився:
EcoFlow DELTA (зараз коштує у 2 рази дешевше)
Генератор бензиновий інверторний 3600W
Навіть старлінк десь лежить (на паузі)

Люди повернулись із відпусток, отримали зарплатню і починають массово готуватись до зими. Під кінець місяця ажіотаж спаде аж до перших блекаутів.

Або це проплачені заяви закупівельниками генераторів і зарядних станцій, які не змогли впарити весною, коли ціни обвалились.

Щось мені здається перші блекаути будуть не раніше листопада.

Залежить від погодніх умов. Єбашити починали з огляду на минулий рік коли десь нижче +5
Але тут не зрозуміло на скільки наших наявних потужностей з генерації та розподілення вистачить і без обстрілів. Відключення можуть початись із стартом опалювального сезону

Коли починалось спочатку по понеділкам як за розкладом, потім десь 10-14 днів.
На скільки я розумію головна якраз проблема із розподіленням. Станції можна нормально прикрити ППО — їх насправді не так вже і багато. Та і судячи з усьго більш за все будуть пускати дрони. Конкретні об’єкти від шахедів прикрити не проблема — великокаліберні кулемети по периметру + прожектори.

Ага, нещодавно шахеди прилетіли у Львів через купу областей, на півдні прильоти кожного разу по портам коли були пуски, хоча й збивають наче більшість. Як я розумію, найкраще їх збиває наразі авіація, а кулеметами збивати зовсім не так легко. Гепарди наче мають справлятися, але їх користувачі не мають достатнього досвіду аби надійно збивати шахеди. За межами Києва хоча б декілька завжди не вдається збити.
Я вже мовчу про те, що на прожектори та теплаки кошти збирають цивільні після перших прильотів
Вы дуже переоцінюєте ефективність ППО проти них за межами Києва

Може то іпсо паранойя, але на що Ви букву «ы» вставили?
> Вы дуже переоцінюєте

SwiftKey клавіатура відмовляється українізуватися, треба мабуть знести кеш, аби зупинити ці пекельні борошна
А якщо ви вважаєте іпсо збір на прожектори, то я вам можу скинути такий вже не перший збір для ТРО мого міста на 1.5 млн грн, хоча там наче майже зібрали вже.

Мені не зрозуміло насправді чому шахеди досі проблема. Я також вважав, що кулемети з якоюсь примітивною програмною системою вже існують, маючи корекцію на вітер, швидкість, тощо та мають трощити примітивні цілі у 10 з 10 випадків. Ну а бо що їх вже створили за півтора роки, враховуючи наскільки багато шкоди задешево наносять шахеди. Сподіваюсь, що таки створюють хоча б якусь реальну відповідь, але вона потрібна вже зараз. Наразі найкраще що є це наче гепарди.

Треба буде мені пошукати пояснення, бо в мене бомбило останні півтора місяці через необхідність сидіти в коридорі о четвертій ранку, слухаючи купу автоматів/кулеметів/зенітку, які збивають 3 з 10, а для підстанцій мабуть достатньо 1 влучання.

Я вважаю, що шахеди — це все ще реальна загроза, росіяни вже запустили власне велике виробництво і тому я не розумію оптимізму щодо стабільного електропостачання.

Таке бачив у інтерв’ю з офіційним імпортером EcoFlow:

Українське представництво EcoFlow є частиною європейського ринку і ми користуємось загальними політиками, зокрема і щодо ціноутворення, але для підтримки українських користувачів певне обладнання можна придбати навіть дешевше, ніж у країнах Європи. Ми працюємо над питанням зменшень цін, з 15 вересня ціни будуть знижені, попри активізацію попиту.

ain.ua/2023/09/06/ecoflow

Ніколи не хотілося спонсорувати китайців з Екофлоу, які в 2022 році розширили присутність в рашці — www.ixbt.com/...​prisutstvie-v-rossii.html

Тому кислотні акумулятори за 10 тис грн (один куплений у пік) пережили всю зиму з частими 3-6 годинними відключеннями і два блекаути по 3 дні, готові для нових випробувань.

Я у пік купив за 4к 100А кислотний акум, там же і інвертор нормальний по ціні на 50% меншою ніж такий же у бариг з OLX. У наш час треба дружити хоча б з одним господарем автомагазину :-)

Зарядна станція — це прояв егоїзму. )
Добре що цінник на них кусючий і вони не є масовим явищем.

Загалом з графіком 2 через 4 (або 3 через 6) можна жити. Ще б світлофори не вирубались, але навряд чи в нас хтось таким париться.

А як щодо графіку година через тиждень?

З таким графіком треба ще цисцерну пального пригнати

Якщо приватний будинок то сонячні панелі , аккуми і гібрідний інвертор і можна жити.

Загалом з графіком 2 через 4 (або 3 через 6) можна жити.

Якщо зима буде така ж тепла як минулого року — так.

Бойлер (якщо є гаряча вода), сушарка і резистивна тепла підлога — прояви егоїзму. На кіловат-годину можна хіба на світло і комп’ютер розраховувати, якщо відключення на шість годин, а нагріти бойлер за годину — це вже дві кіловат-години.
Думаю, якби були окремі лінії не більше 100 ват на квартиру, минулу зиму можна було б прожити без відключень цих ліній. Але це значно більш нездійсненно, ніж окремі лінії для світлофорів.

А можна було б зробити куди простіше і ефективніше — відкрити кордони

і не кажи. ще можна було би не стрілять і нічого б не було. В кінці кінців і в масквє люді живут і нічєво. І с намі нічєво би нєбило. А тут граніци закрилі, ущємляють, мої конституціонні права нарушають

Ну власне простий наріт за це і голосував

купив на 4-5 кВт, а на 2-3 кВт з минулої зими ще є.

Все, що розумно було б закупити наперед, вже закуплено у минулому році, за літо по-максимуму впорядковано.

Для себе підвів риску, що гранично можливий горизонт планування при блекауті у місті — 1 тиждень, далі housekeeping всього цього добра просто не лишить часу і ментальних сил на продуктивну роботу, грошей на місяць потенційної автономності буде вбухано стільки, що можна відразу купити хату в селі чи виїхати вчорну, а головне — на одного преппера прийдеться кілька чоловік, які не готуються практично ніяк, це особисте геройство не додасть кастомерам готовності ризикувати своїм бізнесом і не усуне ризику скорочень, які вже були на початку року. Тож не блекаутом єдиним, до імовірної хвилі скорочень потрібно також готуватись...

Режим 4/4 особливих проблем не викликає — газовий балон для приготування їжі, буфер води літрів на 20 і автомобільний AGM акумулятор з ДБЖ для котла на робоче місце, трохи більше планування для походів по магазинам — і все, можна далі працювати на ремоуті. Звичайно це мінімум, з часом було все облаштовано під значно більший комфорт і автоматизовану роботу роками.

А ось коли ідуть саме блекаути на дні-тижні-місяці, включиться зовсім інша арифметика і інші потреби. Скажімо, обігрів, за 4/4 квартира не встигає помітно охолонути, а ось за три дні всередині може стати +12. І тут, схоже, ніхто особливо не готується, а якщо і готується, то вже шляхом повного переїзду у село і оснащенням будинку, на що я особисто не готовий.

Основна робота теж буває різна, у сенсі енергетики. Сучайний infotainment кластер, наприклад, може споживати 50-100 Вт, а деякі таски вимагають багатогодинних тестів на стабільність системи, тут навіть якби купив ноут на епплівському М1, все одно б довелось шукати чим заживити тестовий стенд. У такі моменти, як і при евакуації у лютому 2022, починаєш заздрити тим хто задіяний у вебі, і у кого реально один лаптоп може слугувати робочим місцем...

Я підготувався найкраще. І бачу що не дарма. Пам’ятаю як минулої осені усі казали «це буде найскладніша зима для України», «Нам би тільки пережити цю зиму», і навіть під кінець зими вже було «Параша витратила 90% своїх ракет»...
На щастя у Харкові було тільки 2 доби повного блекауту, коли я зовсім не міг працювати.
І що я читаю зараз в українських новинах?! «Цієї зими буде гірше», «ми ще не знаємо які будуть обстріли — але вже зробили графіки виключень по 10 годин на добу» ...
Тобто за рік нам надали більше ППО, параша «витратила усі ракети», ми пів-року ремонтували усе зруйноване, нам надіслали купу генераторів та іншої допомоги ... і вони кажуть про відключення по 10 годин?!
Якщо ви вже зараз знаєте що усе так погано — то треба починати евакуацію з великих міст (де неможливо нормально жити і працювати пів-доби без світла) у села, треба перевозити заводи за Карпати. Треба примусово вивозити жінок та дітей за кордон.
Годі вже брехні! Або ми перемагаємо і вже от-от Парашка зламається, або ми готуємось до війни на роки, до ще більших обстрілів, до можливого застосування хімічної чи ядерної зброї. Тоді треба вже зараз переводити економіку на військовий стан. Кінець ринкової економіки, жодних барів та дискотек — тільки військове виробництво, евакуація усіх міст і заводів зі сходу України за Карпати, будівництво підземних міст і заводів у Карпатах (як були у німців у 2 світову). Підготовка підриву Запорізької так Чорнобильської станцій () - якщо ми не можемо звільнити територію — хай ворогу залишається тільки радіоактивний попіл.
Можливо заздалегідь має сенс зібрати декілька «брудних бомб» аби Бомбас та Крим ще 100 років «світилися» на радість окупантам.
НАТО має розуміти реальний стан речей — якщо нам не вистачає допомоги і ми не встоїмо — то погано буде усьому світу!

Частково згоден, але Ви впевнені, що якщо нагрести випадкових людей з ринку й посадити їх програмувати, то вони взагалі щось зможуть запрограмувати?

До речі, щодо брехні — Ви самі брешете/помиляєтесь, коли починаєте використовувати слово «ВПК». Бо в Україні оце совкове ВПК дуже умовне і багато у «ВПК» роблять саме комерційні підприємства, суміжники, підрядники й ФОПи. І от вони ну дуже потерпають від цієї «мобілізації», що знижує потенціал «ВПК» (бо бронювання працівників ледь працює або не працює взагалі).

Перечитайте уважніше, я не пишу, що через війну буть масово заставляти програмувати. Спрощено думка така: скільки некваліфікованих людей не нагрібати, толку з цього як з кота молока

Якщо ви вже зараз знаєте що усе так погано — то треба починати евакуацію з великих міст (де неможливо нормально жити і працювати пів-доби без світла) у села

Правда працювати в селах нема де )

треба перевозити заводи за Карпати

А як допоможе перевозити заводи за карпати і сидіти безсвітла ?

і вони кажуть про відключення по 10 годин

А можна ще подумати своєю головою:) ця зима буде ще важчою, а наступна, можливо, ще важчою.
От ракет у них дійсно мало, але шахедів дофіга. І навіть якщо долітатиме 5 з 30 (як зараз), блекаути будуть.

Годі вже брехні!

Годі зубожіння! Годі геноциду!

Тоді треба вже зараз переводити економіку на військовий стан

тільки вчора під постом, де айтівці вимагають собі більших привілеїв від держави, мене захейтили за те, що нагадав, що у нас війна за виживання з вимогами варто трішки почекати. Приорітети наразі трішки інші.

НАТО має розуміти реальний стан речей

Нато живе за принципом, якого дотримуються багато хто і тут, на ДОУ «Моя рубашка бліже к тєлу».
Тому варто готуватись до довгої війни, можливої мобілізації та ще більш тяжкого економічного становища.

Тому варто готуватись

Ти сперечаєшся з професійним панікером, який ще й виїхав ймовірно за $$
Навіщо воно тобі?

«Панікер» зараз чилить собі на узбережжі адріатики, чи де він там і рже з «прєвозмогатєлєй» і «трошкипотєрпєтєлєй»

виїхав ймовірно за $$

Він грає за зеленими правилами. У них закони та конституція на паузі, от і він взяв на паузу свої обов’язки

і рже

Якби ж ржав.
Він далі ниє 😂

Він грає за зеленими правилами

Ну, а як інакше?
Нехай спочатку вони, а я тоді вже може теж....
Самазоспокоюча мантра, яка ніколи не підводила.

Кінець ринкової економіки

Якраз у стані довготривалої війни (2-5 років) ринкова економіка нам дуже потрібна. Звісно із уклоном на мілітарі тобто
— Скоротити будь-які бюджетні видатки на різні стадіони та іншу хуєту
— 0% податків та мита на усе віськове від дронів до одягу.
— А нічні клуби, бари, та хоч легальна проституція — усе це частина економіки і її не можна вирізати. Люди не будуть донатити більше якщо не буде на що грощі витрачати, можливо навіть будуть менше донатити і більше відкладати відчуваючи важкі часи.

а якщо легалізувати проституцію і дозволити МО мати ліцензійні проститутошні, відкриті для цивільних, то взагалі з’явиться нове джерело регулярних надходжень. Головне не розташовувати в тих же будівлях, де ТЦК знаходяться.

Нещодавно дізнався що у нас на районі зараз ВЛК та пункт незламності у сусідніх кабінетах у лікарні.

правильно. якщо ти цивільний і потерпаєш від знеструмлення і холодного житла — йди «на всьо готовоє» в збройні сили.
І тут я, в принципі, не дуже і жартую.

Підготовка підриву Запорізької так Чорнобильської станцій () - якщо ми не можемо звільнити територію — хай ворогу залишається тільки радіоактивний попіл.

нагадайте, ви цю дікуху з Чорногоії пишете, так?

Так а может это и не он пишет. Кто знает, может настоящего Бобра завалили ещё в Харькове, а под его аккаунтом агенты рашистов пописывают. Или социально близкие к ним агенты определённой фракции сионистов :-)

Треба примусово вивозити жінок ... за кордон

У репродукційні резервації, де буде на сніданок, обід та вечерю ЕКО із демографічно-репрезентативного пулу донорів та подальша штучна селекція XY-хромосомних ембріонів. А там під шумок можна і клонуванням зайнятися, не до етичних заморочок

Цього разу дуже відповідально підготувався до зими. І заздалегідь втік в мирні теплі краї.

Можливо і за тцк з влк взялись через те що занадто активно їхати почали...

Зараз працюють досить активно над усуненням цієї проблеми.

Підписатись на коментарі