Повістки в Україні: Процедура та Правила (станом на вересень 2023 року)

Серед різновидів повісток наразі виділяються три основних:

• Повістка на уточнення облікових даних: Цей вид повістки використовується з метою актуалізації особистої інформації громадян, зокрема, контактних даних, місця проживання і інших облікових записів.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК): Вона визначає час та місце проходження лікарського огляду.
  • Мобілізаційне розпорядження: Цей тип повістки використовується для відрядження осіб до місць несення служби. Вона містить інструкції щодо термінів і місця виконання служби, а також інші необхідні вказівки.

Заповнення та підписання повісток має здійснюватися виключно керівником Територіального Центру Комплектації (ТЦК). Порушення цієї процедури може бути розцінено як недотримання законодавства, а отже від такої повістки можна відмовитися!

Крім того, ПЕРЕВІРЯТИ ДОКУМЕНТИ можуть також законодавчо визначені особи:

• представники Національної поліції,
    • співробітники служби безпеки України
    • співробітники Нацгвардії,
    • працівники Державної прикордонної служби,
    • працівники Державної митної служби
  • представники Збройних сил України, які визначені в наказі коменданта.

Видачу повісток, на відміну від заповнення, можуть проводити особи наступних категорій:

• Співробітники Територіального Центру Комплектації та Соціальної Підтримки;
  • Керівники Підприємств чи Організацій, Роботодавці;
  • Представники Органів Місцевого Самоврядування;
  • Управителі Багатоквартирних Будинків;
  • Керівники Навчальних Закладів.

ВАЖЛИВО! Законодавство не конкретизує місце вручення повісток, тому виконання цієї процедури на вулицях, блокпостах чи за місцем проживання є законною практикою.

Ситуація 1: якщо представники ТЦК зупинили на вулиці (без поліціянта) з метою перевірки документів та заповнення повістки ви маєте право:

1. Перевірити їх повноваження.
Підтвердити повноваження можуть:

• Копія наказу коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів.
  • Службове посвідчення або інший документ, який підтверджує їх приналежність до підрозділу, визначеного в наказі коменданта.

2. Відмовитися диктувати свої особисті дані для заповнення повістки.

3. Відмовитися від отримання повістки.

4. В разі примусу з їх боку — викликати поліцію.

Ситуація 2: представники ТЦК мають повноваження для перевірки документів та при вас починають заповнювати пусту (чи лише підписану) повістку ви маєте право:

1. Відмовитися від підписання такої повістки (важливо!) на підставі порушення процедури її видачі.

При відмові від повістки, представники центру комплектування можуть скласти акт відмови від отримання повістки, який не вимагає вашої письмової участі чи підпису. В разі складання такого акту, справу буде розглядати керівник центру комплектування, який може накласти штраф за порушення правил військового обліку. Однак, сама відмова від повістки не обов’язково веде до покарання (але важливо зазначити, що відмова відбувається саме через ПОРУШЕННЯ ПРОЦЕДУРИ заповнення чи видачі повістки, адже обгрунтування на кшталт «я не хочу служити», «я маю право на відстрочку», «у мене діти та зобовʼязання» тощо, не являються законною підставою для неотримання повістки).

Слід зауважити, що такий кейс реальний в умовах видачі повістки на вулиці (на блок-пості тощо).

ВАЖЛИВО! Не грубіть представникам ТЦК та СП, не починайте «качати права», в випадку застосування до вас примусу — викликайте поліцію, фіксуйте події на телефон, нічого не підписуйте, не погоджуйтеся проїхати в ТЦК та не сідайте в машину представників військкомату!

ОТРИМАВ ПОВІСТКУ! ЩО РОБИТИ?

Поважними причинами для неявки до військкомату є

• стан здоров’я (підтверджується довідкою від лікаря),
  • смерть рідних (не пізніше ніж за сім днів до дати, коли необхідно з’явитись у військкомат),
  • догляд за хворими рідними (якщо немає інших доглядальників),
  • стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація
  • складання іспитів у ВНЗ (ці обставини мають бути підтверджені відповідними документами).

За інших випадків ви зобовʼязані зʼявитися у військкомат.

Наявність підстав для відстрочки не є причиною для ігнорування повістки! Особа, яка має підстави для відстрочки має зʼявитися за повісткою до ТЦК та СП та надати підтверджуючі документи!

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ:

За ігнорування повістки (незʼявлення в військкомат):

• Для уточнення даних — адміністративна відповідальність;
  • Для проходження ВЛК — адміністративна або кримінальна відповідальність;
  • Мобілізаційне розпорядження — адміністративна або кримінальна відповідальність.

* Адміністративна відповідальність в вигляді штрафу коливається від 850-11 900 грн в залежності від субʼєктивних обставин і конкретної ситуації.

** Кримінальна відповідальність передбачає від 3 до 5 років увʼязнення.

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному8
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

з метою перевірки документів та заповнення повістки ви маєте право

Було б супер корисно до кожного права додади посилання на конкретні відповідні норми (статті законів, ...). Бо «я маю право відмовитись» звучить не так переконливо, як «відповідно до статей Х, Y, закону України про Z від такої-то дати, я маю право відмовитись» — й представники влади будь-яких рівней особливо чутливі до цієї різниці...

Ще є один момент, якщо їм не надавати документи, то вони не можуть заповнити повістку, у такому випадку вони намагаються давити на людину та намагаються скласти відмову від повістки і погрожують кримінальною відповідальністю. По перше: вони не можуть скласти відмову не знаючи хто ти, по друге — підставою на складання відмови є наявність заповненої повістки, якої в них немає поки ти не надашь документи

Багато коментів що «вони не мають права вимагати документи», «якщо ти не на обліку то повістку можна ігнорити», «треба втікати, нічого не буде», «та що вони тобі зроблять».

Якось це дуже оптимістично звучить. Якби справді комусь при владі були б важливі закони і права людей, то відео з бусиками б не було. Або було б кілька разів на початку і все, дохідливо пояснили б що так «ловити» не можна.

І що, виконується усе це?
Особливо процес відмови, виклику поліції.

Добре, що є такі статті, но дуже складно щось робити коли їх багато і всім на тебе начхати (стикався із патрулем в 2022 році, правда їх було всього двоє та я відмахався бронюванням, коли воно було ще, дуже стресова ситуація).

Важко боротися законом із беззаконням.

Закон не зобов’язує нікого зупинятись на вулиці та надавати будь-які свідчення. Навіть непокора законним вимогам поліцейського — це лише адмінка. А так взагалі-то я маю право мовчати й не цураюсь цим правом користуватись.

Мене намагались зупиняти співробітники ТЦК, жодного разу їм це не вдалось, я просто не реагую на звернення й не зупиняюсь, мовчки йду в своїх справах. Особливо хутким, які пробують доганяти й шось там базікати, кажу лише одну фразу: «я не відповідаю на питання й не надаю коментарів, бувайте здорові», і йду собі далі.

102 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.
Співробітники Територіального Центру Комплектації та Соціальної Підтримки;
Керівники Підприємств чи Організацій, Роботодавці;
Представники Органів Місцевого Самоврядування;
Управителі Багатоквартирних Будинків;
Керівники Навчальних Закладів.

дуже смішні ці намагання підняти статус подібних діячів написанням з великої літери

Багато коментів що «вони не мають права вимагати документи», «якщо ти не на обліку то повістку можна ігнорити», «треба втікати, нічого не буде», «та що вони тобі зроблять».

Якось це дуже оптимістично звучить. Якби справді комусь при владі були б важливі закони і права людей, то відео з бусиками б не було. Або було б кілька разів на початку і все, дохідливо пояснили б що так «ловити» не можна.

Ще є один момент, якщо їм не надавати документи, то вони не можуть заповнити повістку, у такому випадку вони намагаються давити на людину та намагаються скласти відмову від повістки і погрожують кримінальною відповідальністю. По перше: вони не можуть скласти відмову не знаючи хто ти, по друге — підставою на складання відмови є наявність заповненої повістки, якої в них немає поки ти не надашь документи

І що, виконується усе це?
Особливо процес відмови, виклику поліції.

Добре, що є такі статті, но дуже складно щось робити коли їх багато і всім на тебе начхати (стикався із патрулем в 2022 році, правда їх було всього двоє та я відмахався бронюванням, коли воно було ще, дуже стресова ситуація).

Важко боротися законом із беззаконням.

Буквально сьогодні виклали відео заламування та запаковки в бусік незламності. А влада як завжди ні при чому )

Так для відмови від повістки треба бути впевненим що відмазка від арміїї є.

А так піймали, ну побрикався довше
А все ж піймали

Он аспіранти плачуть в темі де не лають коментувати

Доречі, переглядаючи відео в з України де людей ломають і крутять, бачу, що всі конфлікти виникають, коли кріпак не хоче на службу і починає відбиватися. Як правило людоловів більше і вони перемагають.
А чого просто не втекти? Там ті дядьки з виду не бігуни зовсім.
Типу: «Добрий вечір, надайте документи щоб ми вам вручили повістку.»
Призовник: «Ой що це у вас за спиною, путін чи що?»
Поки ТЦК-шники оглядуються щоб покарати путіна, доброволець включає Усейна Болта і розчиняється в заході сонця.

Розрахунок людоловів лише на одне — твій страх. Якщо ти боїшся, тебе можна змусити робити те, чого ти сам не хочеш. Якщо не боїшся — ніхто нічого не зможе тобі зробити. Вони це розуміють, тому оті відео й інші ТЦК-рілейтед новини — це для тих, хто боїться й не певний що відстоїть свої права — щоб упевнити їх у тому, що їхній страх не безгрунтовний, і отже щоб вони не чинили опору. Щоб були вівцями й надалі.

Зрозумій прості речі:

1. Тебе ніхто не зможе силоміць змусити щось підписати або пройти медкомісію. Вибір завжди за тобою.

2. Співробітники ТЦК — такі ж «кріпаки» як і ти, й дупа в них не залізобетонна, вони не будуть робити те, за що їм потім може прилетіти. Вони також не ясновидці й не знають, чи зупинений ними громадянин на вулиці не має зв’язків у держструктурах, і чи не доведеться надто завзятому ТЦКшнику потім самому пи*дувати на фронт через втрату поточної роботи.

3. Ніхто в здоровому глузді не буде тебе викрадати з вулиці до воєнкомату, якщо ти явно даси зрозуміти, що всі дії стосовно тебе будуть розслідувані експертами на предмет законності, а порушники будуть покарані. Чому? Бо дивись пункт 2.

Якщо будеш виправдовуватись перед ТЦКшником, шось пояснювати та доводити — це чіткий сигнал для нього, що перед ним тєрпіла, який його боїться, який не впевнений у своїх правах та знаннях особливостей роботи держорганів, і якому можна їздити по вухах як завгодно і як завгодно залякувати.

Щодо жартів та біганини — та ващє без проблем, бігати й жартувати законом не заборонено :)

Якщо з вами вже почали розмову, то втекти шанси малі. Стратегія людоловів же відома: ходять групами 3+, при контакті стараються обступити вас зі всіх сторін, щоб ви не драпанули. Вчилися у найкращих майстрів з 90-х.

І що? Ти не маєш права за це заяву на них накатати. Головне бути галасливим щоб по більше свідків.
Тим паче якщо бачать що людина знає права за звичай відпускають бо нащо їм ці проблеми ще адвокатів натравить
А ще можна стати героєм відосу популярного на ютубі.
Тому замість тікати по більше галасу. Посадять не посадять а прикормлені місця втрачати не хочеться

Ба більше, якщо щось — це невідомо хто такі — які на тебе напали на вулиці, та обступили, маєш право на самооборону. Я сподіваюсь, що ніхто при здоровому глузді не повірить в ту херню, що набравши в ТЦК хлопців з фронту — там припиниться корупція. Там буде просто інша генерація корупціонерів які за хабарі зайдуть на вакантні місця. При чому там як в церкві — є велика різниця, який приход. Десь в Києві чи скажімо в Умані чи десь подалі в Мухосраньскому райцентрі, далеко не одне і те саме. З цією системою як і з ДАІ свого часу, нема чого робити її треба ліквідовувати, та робити як пропонують самі військові. Кожна бригада має власний рекрутингові центр і набирає охочих, відбираючи професійно придатних. Так вже діє наприклад 93 бригада. От у неї і результати під Бахмутом. А пропозиція рекрутувати спідозних наркоманів, туберкульозних бомжів та психічнохворих — це вже знущання над самими військовими. Що їм потім з ними робити ?

Дивлячись на останні зміни щодо непридатності, пропозицій криміналізувати перехід кордону і тд. є підозри, що дич яка раніше рахувалася саме диччю, стане нормою, бо ж не вистачає ресурсу. Можливість захисту своїх прав дуже залежить від ситуації. Ось, наприклад, з новим львівським воєнкомом почався новий сезон відео добірок «Пакуємо в універсал». І я не знаю, що далі відбувається далі з тими хто не підкоряєть тим гопникам. У моєму випадку вся сімя за кордоном. Та банда мене пакує, забирає телефон, і ... Ще за часів АТО була офіційна статистика по небойових втратах (до 2018 року). Там ще тоді 250 вбивст, 600 самогубств і тд. А зараз що? Схопили людину без свідків, не сподобалася поведінка, вирішили провчити, а потім в новинах — знайдене тіло невстановленого чоловіка, або помер від приступу хвороби.

Чорт його знає. Тоді ми держава рівня Самолі виходить.
Різні люди трапляються. Бути обережним треба звісно та тямити де для люди а де перевелтні. Я у підлітковому віці був ще тим розбійником і тоді ще міліція затримувала. Різні випадки бували тому трохи в них тямлю.

Мені цікаво. Якщо отримати громадянство іншої країни, повідомити про це українську владу, допустим через консульство, відмовитись від українського громадянства декларативно і потім заїхати по паспорту іншої країни в Україну як турист — цього достатньо щоб не до тебе не чіплялись людолови. От вони на вулиці підходять, ви хто, пройдіть в бусік. А ти їм паспорт Занзібару чи Андори. Розмову закінчено, чи можуть почати рекет?

Знаю історію як житель півдня, вже після24. 02.2022 виїхав по паспорту ближньої країни, а потім вирішив повернутись і пред’являв паспорт України де не було штампу виїзду. То йому там добре прийшлось башляти, щоб закрити потенційний кримінал

Так в моєму питанню паспорт України не фігурує. Якщо відмовитись і допустим здати його чи викинути

Ну, тоді ви не громадянин України і, відповідно, не військовозобовʼязаний.

Я про ситуацію коли я то відмовився, але це документально не підтрверджено. Це ж Зеля повинен підписати і цього може ніколи не статися.

Ты не можешь сам отказаться, ты можешь только подать заявление на выход согласно определенной процедуре, а потом ждать, когда президент подпишет указ. Если Зеленский не подпишет, то может следующий президент подпишет.

Це сумно. Кріпак сам себе викупити не може, а колись міг.

Есть место рождения.
Увидят начнут пробивать и ты «приехал»

Тобто ти таки власність держави по факту народження і це не лікується

А в чому саме полягав кримінал?

То йому там добре прийшлось башляти, щоб закрити потенційний кримінал

Немає там криміналу: i.factor.ua/...​ection-228/article-21437

відмовитись від українського громадянства
декларативно

Нема такої процедури)

і що робити? Це як татуювання з номером яке неможливо стерти, чи що?

і що робити?

Тільки президент своїм указом може забрати в тебе громадянство.
По закону можна надіслати «заявку» на це. Але я ніколи не чув щоб це комусь вдалося

Куча людей уже вышли из украинского гражданства.

Можно выйти. Основное требование — это или наличие другого гражданства или четкое обещание тебе его дать в случае выхода из украинского. Выйти «в никуда» нельзя.

Так я ж написав, що допустим людина таки дочекалась іншого громадянства. Прожила 2 роки в Аргентині наприклад і зробила. Чи купила паспорт Сейнт-Кітс.
І все одно поки Зеля не підпише, а він може ніколи не підписали — ти вічний кріпак.

Если ты не вышел из украинского гражданства, то ты гражданин Украины со всеми вытекающими.

Вийти складно. Але якщо паспортом Українським не світити то все буде ок.
А то вже були випадки коли громадяни інших країн заїсжали по своєму Українському паспорту (мабуть щоб гемору із візами не мати) а потім дивувались чтого не випускають.

Вʼїзд громадян України законний тільки по українському паспорту.
Звичайно може в аеропорту/на кордоні вони не перевірять, не звернуть увагу на місце народження, не пробʼють по імені чи відбиткам і впустять в країну.
Але це вже заставляє людину порушувати закон.

Вже була історія хлопа з ізраїльським та українським громадянствами, якого при спробі виїзду по ізраїльському паспорту пробили по базах, знайшли українське громадянство і, незважаючи на папери з дозволом на виїзд від ізраїльського консула, не випустили, видали повістку та відправили на фронт, звідки він здався полон та з ЛНР вже успішно виїхав до Ізраїлю.

Історія реальна і (як виявилось) досить відома у Ізраїлі — mignews.com/...​lchencami-v-luganske.html

А нащо відмовлятися? Можна ж на ПМЖ виїхати — зі зняттям з обліку і відміткою в паспорті

декларативно і потім заїхати по паспорту іншої країни в Україну як турист

Раптом кому цікаво — на тому тижні приїздили наші ізраїльскі колеги, колишні українки. Із громадянства вони не виходили, імен-прізвищ (начебто) не міняли, 100% заїзжали по ізраїльским паспортам (штампи бачив особисто).

Тобто автоматичної синхронізації прикордонних баз (ще) немає, але мануальна поглиблена перевірка — цілком можлива. Ну і в паспортах у них місце народження — USSR.

От вони на вулиці підходять, ви хто, пройдіть в бусік. А ти їм паспорт Занзібару чи Андори. Розмову закінчено, чи можуть почати рекет?

Той, у кого білий паспорт — «там», і до кінця війни дууже навряд чи сюди повернеться.

Недавно с челом общался, который имея гражданства ЕС и Украины, успешно и без проблем въехал и выехаел из Украины по паспорту ЕС. С людоловами, правда, не довелось ему пообщаться. Но, думаю, иностранный паспорт может помочь — нафиг им тратить время и выяснять твое происхождение, рискуя навлечь проблемы, когда вокруг каждый первый имеет только одно гражданство — украинское.

успешно и без проблем въехал и выехаел из Украины по паспорту ЕС

Тут як пощастить — якщо запалять український паспорт, то не лише не випустять, але й штраф впаяють.

Но, думаю, иностранный паспорт может помочь

А ось тут згоден. Я навіть придумав мнемоніку «АКПП» — «адвоката, консула, поліцію, перекладача» і розтлумачив її для своїх ізраїльських колег — на випадок, якщо щось таки піде не так.

треба просто дочікатися, поки українська влада анулює закордонні паспорти, а щоб їх поновити треба буде приїхати в Україну особисто. Щось схоже вже в білорусі.

по темі: особисто знаю одного чувака, якій приїхав та виїхав по канадському паспорту маючи українське громадянство. Вважай пощастило, по імені і прізвищу не дуже зрозуміло звідки він і на кордоні не палився, що володіє мовою.

по імені і прізвищу не дуже зрозуміло звідки він

Змінити (або хоча б «націоналізувати», тобто привести до національних стандартів нової країни) ім’я та прізвище — це ІМХО must при отриманні білого паспорту. Alex замість Oleksandr, Mike замість Mikhail тощо. Що з прізвищем робити — цікавіше, Smith замість Ковальчук та Miller замість Мельник? Чому й ні. Я був би George Smoker :))

і на кордоні не палився, що володіє мовою.

Мову вивчити можна хоч арабську, а ось місце народження в паспорті так просто не змінити.

Мову вивчити можна хоч арабську, а ось місце народження в паспорті так просто не змінити.

До речі — спитав у чергового колеги (українця за походженням, але громадянина Канади) — як у нього в паспорті написано місце народження. Там не лише написано UKR, але й навіть конкретне місто вказано. При тому, що людина не те, що народилася при совітах, а й виїхала до 91-го. Так що власники канадських паспортів — будьте вдвічі уважні.

Припустимо, я проживаю за кордоном довгий час, громадянин України. В Україні мені надіслали повістку поштою на адресу реєстрації і повістка лежить у поштовій скринці. Яку саме (для уточнення даних, для проходження ВЛК чи мобілізаційне розпорядження), не маю уяви. Чи можу я після війни приїхати без гемору в Україну і виїхати знову?

Можете, тільки якщо не відкриватимете поштову скриньку))

Можете, тільки якщо не відкриватимете поштову скриньку)

Це, навряд чи, допоможе. В моєму випадку, я знаю, що повістка лежить у скринці. І скоріш за все, при перетині кордону, цей факт принесе гемор. Потрібен якийсь онлайн сервіс, де проживаючі за кордоном зможуть якось це перевірити. Хоча, підозрюю, що в інтересах України будь-яким способом, навіть брехнею, заманити чоловіків в Україну і потім не випускати без гемору, читай без хабаря.

У поштовій скринці лежить не повістка, а сміття паперу. Повістка — документ вручений персонально військовозобов’язаному, або найближчим родичам(якщо не помиляюсь).
Всі інші методи незаконні та безпідставні

Гемор при перетині кордону принесе лише паспорт громадянина України. А у вашому випадку ніхто крім вас не знає що повістка лежить у скрині. Навіть військомат вже про це забув бо таких лохів які прийдуть за цією «повісткою» ще пошукати треба

Громадяни україни повинен перетинати кордон україни з українським паспортом.
Інші паспорти не визнаються і імунітету не дають.
Ще й забрати можуть

Яку саме (для уточнення даних, для проходження ВЛК чи мобілізаційне розпорядження), не маю уяви.

Там черговість має бути, тобто перше треба отримати і прийти для туточнення даних, потім отримати і прийти для медогляду, потім отримати і прийти для мобілізаційного розпорядження.
Без твого підпису видача довідки недійсна, тому тобі навіть штраф не припишуть.

1. Вам не можуть видати мобілізаційне розпорядження, допоки ви не пройшли ВЛК. Його видають лише після проходження комісії.
2. Вам не можуть видати повістку на проходження ВЛК, допоки не уточнено всі дані по документам. Її дають у ТЦК.
3. Отже, єдина повістка, яку вам можуть вкинути у поштову скриньку, це повістка на уточнення даних. Вони всім зараз розсилають чоловікам по місту реєстрації.

Чому не написали про відповідальність за підробку документів тцкашниками, коли виписують на місці повістки?
Про перевищення повноважень при спробі перевірки документів безпідставно.
І про кримінальну відповідальність за викрадення людей при спробі доставити у тцк насильницький манер???

Ну досить вже зраду розводити. Топік все ж про правове поле. Ті випадки що трапляються треба розголошувати щоб мати суспільний резонанс і розслідувати.
Відповідальність звісно існує як і в усіх інших людей що таке чинять. Щодо порушень треба розглядати кожен випадок окремо

Відповідальність звісно існує

Хоч один випадок?

На знайомого сусіда брата сестри, офіцеру запасу (піджака) завели справу. Йому, наче, по місцю прописки принесли заказним листом повістку, де він розписався. Він по місцю прописку останній раз за півроку до війни і відповідно нічого не підписував. Але who cares..

Ще раз — кажемо про правове поле. Коли кажу що відповідальність існує то кажу що вона передбачена у кримінальному кодексі. За практику треба відстежувати справи. Є чи нема не знаю. І ти зворотнє теж довести не можеш.

Відсутність не доводиться. Доводиться присутність

з метою перевірки документів та заповнення повістки ви маєте право

Було б супер корисно до кожного права додади посилання на конкретні відповідні норми (статті законів, ...). Бо «я маю право відмовитись» звучить не так переконливо, як «відповідно до статей Х, Y, закону України про Z від такої-то дати, я маю право відмовитись» — й представники влади будь-яких рівней особливо чутливі до цієї різниці...

Дякую за коментар, опрацюю це в новому топіку

Закон не зобов’язує нікого зупинятись на вулиці та надавати будь-які свідчення. Навіть непокора законним вимогам поліцейського — це лише адмінка. А так взагалі-то я маю право мовчати й не цураюсь цим правом користуватись.

Мене намагались зупиняти співробітники ТЦК, жодного разу їм це не вдалось, я просто не реагую на звернення й не зупиняюсь, мовчки йду в своїх справах. Особливо хутким, які пробують доганяти й шось там базікати, кажу лише одну фразу: «я не відповідаю на питання й не надаю коментарів, бувайте здорові», і йду собі далі.

Мене намагались зупиняти співробітники ТЦК

яке місто? якщо не секрет.

Спробував би ти це десь в iншому мiстi :) Київ взагалi заповiдник.

А шо, в інших містах якийсь інший закон, чи люди з якогось іншого м’яса зроблені? :) Ну ще буде нагода спробувати, побачимо.

Приїдь, подивишся. Як це не дивно, але зараз в столицю їжджу подихати свободою.

Навіть непокора законним вимогам поліцейського — це лише адмінка.

Більше того, для адмінки повинна мати місце не просто непокора, а ЗЛІСНА непокора, яка виявляється в активних діях: ви хапаєте копів за форменний одяг, штовхаєте їх і т.п.

Ддя тупорилих мєнтів непокора, це якщо ти просиш показати спочатку доказ правопорушення, а не документи, як усі вони вимагають відразу

Питання щодо виключених з військового обліку у зв’язку зі станом здоров’я.
Деякі юристи говорять про те, якщо тебе виключено з обліку, то ти не є більше військовозобов’язаним та видачу повістки можна ігнорувати. Наскільки це законно?

Законно, але ТЦКшники будут всіма силами втирати вам інше...

Якщо є можливість поділитися статтями — буду вдячний. З того, що бачу на ютубі, то можливо відстоювати свої права поки тебе не запхають у автівку.

Статті не назову, оскільки також дивився ролик на Ютубі))). Якщо загалом, то основний сенс в визначенні терміну «військовозобов’язаний» — тобто, це той хто перебуває на військовому обліку. А якщо вас зняли з військового обліку, то, імхо, вже є сумніви, що ви є «військовозобов’язаний».
Але зараз більш трендова тема в самій суті ТЦК. Справа в тому, что ТЦК — приватна контора, зареєстрована так в реєстрі. А приватна контора не має права примушувати вас до чогось. Щоб вони змогли щось вимагати з вас, то повинні були ще раніше укласти з вами візповідний договір — в даному випадку це про службу в резерві. Якщо такого договору не було з вами укладено, то ТЦК відпочиває))). Десь був ролик на Ютубі.....
З приводу вручення повісток — краще всього, взагалі ніде не ставити своїх підписів.

ТЦК не приватна контора, це міф, якщо пробивати їх по базам — то у них світиться, що вони не дійсні, справа у тому, що вони через суд виключають себе з публічних реестрів, обгрунтуванням служить військова таємниця

Загугліть «рішення Зіньківського районного суду Полтавської області» по ТЦК та повісткам, будете дуже здівовані..

військова таємниця

Де таке сказано? Є офіційні документі?

Те, що якийсь суддя районного суду щось ухвалив нічого не означає, це результат тієї самої некомпетентної української судової системи, де суддями стають за хабарі рандомні люди та потім десятиріччями сидять та роблять що хочуть.
Усі ці розмови про ’тцк це приватні установи’ це хєрня для людей з від’ємним IQ, хоча б на доу люди це мають усвідомлювати або витратити час на перевірку інформації побаченої у якогось ну дуже поважного таксиста на ютьюбі

У вас маэ бути документ про виключення з обліку, його можна показати

не погоджуйтеся проїхати в ТЦК та не сідайте в машину представників військкомату!

Будто они спрашивают согласие.

А якщо акт не вимагає моєї письмової участі чи підпису виходить що написати там можуть що завгодно. Звісно, про порушення процедури ніхто писати не буде. І я отримаю штраф у будь-якому випадку?
Правильно я розумію?
І можуть у цьому випадку написати що я відмовився від повістки на проходження ВЛК (хоча роздавали на уточнення данних) за ігнорування якої більш жорстка відповідальність?

Для уникнення таких ситуацій слід фіксувати все на телефон чи диктофон.
Просто так до відповідальності ніхто не може бути притягнутий — ця ситуація буде розглядатися або вищепоставленими органами або судом, якщо буде фальсифікація даних — то вони понесуть адміністративну чи навіть кримінальну відповідальність, але треба мати підтвердження своєї правоти (відео/аудіо фіксація, свідки).

Для уникнення таких ситуацій слід фіксувати все на телефон чи диктофон.

Угу. тебе садять в бус. забирають тел і доки. везуть в підвал. там насильством заставляють все потерти якщо є записи...

Були вже випадки?

А є якась стаття у новинах про це?
Людина не зверталась до правоохоронних органів та суду?

у мене усе відразу іде в хмару, доступ до якої має сімʼя, фейс ід відключений, ніхто мене не змусить ввести вірний пароль

Презумпція вини. Круто живем

По адміністративних справах завжди була презумпція вини. Презумпція невинуватості діє тільки по кримінальних справах.

завжди була презумпція вини.

Звідки ви взяли таку маячню?

Де взяв там взяв. Наприклад, із визначення цього терміну в Конституції. Ви можете це спростувати якимось доказами, якщо є бажання вести конструктивний діалог.

Це не маячна, адміністративка завжди з презумпціє провини
А ти ходи потім доводь що не плював мимо смітника

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 22.12.2010 року № 23-рп / 2010 адміністративна відповідальність в Україні та процедура притягнення до неї ґрунтується на конституційних принципах і правових презумпції, в тому числі, і закріпленої в статті 62 Конституції України презумпції невинності.
police.kiev.ua/...​trativni-pravoporushennya

62 Конституції України презумпції невинуватості. В силу принципу презумпції невинуватості, діючого в адміністративному праві, всі сумніви у винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачиться на її користь. Недоведена вина прирівнюється до доведеної невинуватості.

Ви оце звідки скопіювали? З сайту якогось всратого «юриста»? Бо на всіх офіційних сторінках українських держустанов в статті 62 немає жодного слова про адміністративне право, але є пряма відсилка саме к кримінальному покаранню. І взагалі ця стаття прописана зовсім по іншому.

Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням.

Дякую, дійсно не той сайт скопіював.
Ось по темі:
Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 22.12.2010 року № 23-рп / 2010 адміністративна відповідальність в Україні та процедура притягнення до неї ґрунтується на конституційних принципах і правових презумпції, в тому числі, і закріпленої в статті 62 Конституції України презумпції невинності.
police.kiev.ua/...​trativni-pravoporushennya

Тобто підіймаючи моє сусіднє питання — що так що так можеш отримати штраф. Тільки у випадку коли брикався ти теоретично можеш довести свою невинність у суді і не платити ту тищу гривень.
Але вигідніше із точки зору нервів, часу та грошей на юриста взяти повістку

Тобто у цій ситуації порушують адміністративну справу і викликають мене до суду? У тиху штраф не виписують?

В цій ситуації штрафу «втиху» бути не може, а якщо вони і це порушать, то будь-який адмін штраф можна оскаржити в суді. А от видачу повістки в суді оскаржити не можна.

Підписатись на коментарі