Розумний будинок — україномовні ресурси

🔄 Останнє оновлення топіку: 12 березня 2025

Привіт усім. У цій статті зібрав для вас список цікавих україномовних ресурсів присвячених Home Assistant та розумному будинку. Хай квітне український Smart Home.

YouTube

⚠️ Примітка: канали з подвійною (російською) звуковою доріжкою видалені зі списку. Я більше не толерую ресурси, що працюють для російської аудиторії.

BootUse UA: — найбільший в Україні україномовний Youtube канал на теми розумного будинку. Автор глибоко та лаконічно розповідає про Home Assistant, ESPHome, 3D принтери, міні комп’ютери, акумулятори, безперебійники та корисні дрібнички для мейкерів. Мені дуже сподобалась серія відео — «Зима 23-24» про акумулятори та інвертори.

Smart Home UA — оглядає актуальні теми смарт пристроїв (наприклад Home Assistant Yellow, Sky Connect) та технології розумного будинку. Мені стало у нагоді останнє відео про використання NFC у Home Assistant. Відео на каналі небагато, але вони надзвичайно цікаві та виходять регулярно.

Крафтяренко — показує створення годівнички для кота, пункту спостереження за грядкою. Також розповідає як написати власний додаток Home Assistant, проектує корпуси та паяє. Персонально для мене проекти Крафтяренка захопливі, а відеоряд це естетична насолода.

Андрій Поданенко — показує як будує власний будинок мрії та паралельно висвітлює прикладні теми розумного будинку — домашній сервер, електричний щит, систему резервне живлення, відеоспостереження та машинне навчання. Окремо хочу виділити серію відео про нову та актуальну для України тему — аквапоніку.

Smarthome UA на каналі зібрано відео про протоколи Інтернету Речей та розумні пристрої в екосистемі SmartThings.

Andrii Radchenko знайшов, переглядаючи Reddit. Андрій розповідає, як працює його розумний будинок, під керуванням Alexa та Home Assistant. Є відео присячені освітленню, ванній кімнаті та кухні.

Іван RIO — Іван, розповідає про розумний будинок, домашні гаджети та всякі різні саморобки. Мені подобаються його відео, через гарну картинку, звук та цікаві теми та подачу.

Вова Стельмащук — канал де автор ділиться тим чим цікавиться minecraft, lego а також розумний будинок. Мені сподобались його відео: що на моєму домашньому сервері, відео про Home Assistant

Мої DIY пригоди — канал має цікаві та корисні відео про Home Assistant, проекти WLED та ESPHome.

Room31 — останнє відео автора «41. Частина 2: Розумна WiFi гірлянда за 10$, Wled: Пульт, кнопка, реле, сегменти, синхронізація» українською мовою (примітка: початок російською) та присвячене налаштуванню світлодіодної стрічки за допомогою проекту Wled. Відео настільки деталізовано, що його можна сприймати як покроковий посібник на по Wled. Автор проробив просто титанічну роботу. Мені надзвичайно сподобалось пояснення про роботу сигментів. Давно мріяв зробити зовнішню підсвітку будинку.

CoFamily UA — спільнота сімей, яка ділиться досвідом життя через сімейні цінності та колівінг. На каналі є відео (1, 2) присвячені розумному будинку. Автор розповідає про лайфхаки розумного дому: освітлення, вентиляцію, розумні замки, універсальний пульт, голосове керування та інші.

DOU — на каналі є окреме відео присвячене розумному будинку під назвою: Як облаштувати «РОЗУМНИЙ БУДИНОК» | Більше 50 девайсів в одному відео — Огляд сетапів

Інтернет-крамничка електрообладнання — канал магазину електрообладнання (не реклама) з різними енергопристроями. Цікаво подивитись, коли потрібно обрати пристрій енергомоніторингу, чи захисту.

DOU Events — окреме відео Як облаштувати «розумний будинок» | DOU Day Picnic 2024

Andriy Fomenko — два чудових відео (1, 2) про підключення інвертора до Home Assistant через саморобний Wi-Fi адаптер

Джарвіс, пора додому! — новий канал присвячений розумному будинку, що просто та доступно розповідає про пристрої та способи використання розумного дому.

Кременюк — канал техноблогера з досвідом Семена. Раніше знімав відео на канал keddr. Зараз цікаво розповідає про свій будинок. Мені сподобались відео про розумний будинок, домашній сервер, та румтур. Якісна картинка, хороший звук та цікава подача.

Telegram чати

Чат Розумний будинок — найбільший в Україні telegram чат для українських користувачів на теми розумного будинку, DIY та дотичні до цих тем.

Розумний дім — виключно україномовний чат для ентузіастів, що цікавляться темою розумного дому та DIY.

Smart Home Talk in Ukraine — великий telegram чат присвячений українському smart home, Home Assistant та подібних тем. У автора YouTube каналу

BootUse UA: також є телеграм канал з гілкою присвяченою розумному будинку.

Discord

Discord сервер Craftiarenko — новий сервер автора YouTube каналу Крафтяренко. Розмови на тему розумного будинку, сповіщення про вихід нових відео автора.

Matrix

Загальнодоступний виключно україномовний чат (не міст) та простір Розумний Будинок у Matrix. Чудова альтернатива для тих хто не використовує телеграм. Для того щоб користуватись чатом достатньо зареєструватись на будь якому інстансі Matrix і за бажанням завантажити програму клієнт — наприклад Element.

Сайти та блоги

Свердлюк Богдан — це мої статті присвячені Home Assistant для початківців та профі. Також рекомендую переглянути топіки.

Smarty Ninja — один з найбільших профільних сайтів, що спеціалізується на огляді смарт пристроїв розумного будинку. Також на сайті є розділ присвячений інструкціям Home Assistant

oxorona.com — сайт часто оглядає Zigbee та Wi-Fi пристрої, розповідає про додатки та налаштування Home Assistant.

microdiy.space — політ думок одного Embedded програміста, який хоче стати Архітектором. Нещодавно вийшла цікава стаття про сервіси AWS для початківців.

Блог UA ID — чудовий блог про технічні цікавинки, нестандартні та рішення: ESPHome, Home Assistant, Meshtastic, акумулятори, балансири, адаптери живлення, антени та багато іншого цікавого. Персонально для мене цей блог це скарб.

Окремі статті

Додаємо «розуму» smart home реле від Tuya — у статті описується процес модифікації розумного реле Tuya TS0012 для усунення затримок при натисканні кнопок та проблеми з одночасним натисканням обох кнопок. Автор детально розповідає про розбирання пристрою, аналіз його внутрішніх компонентів, створення нової прошивки та тестування модифікованого реле. Метою є покращення роботи реле в системі Home Assistant.

Автоматизація вентилятора на базі ESP-01s(1mb) та DHT-11 — У статті описується процес автоматизації вентилятора у ванній кімнаті за допомогою модуля ESP-01S та датчика вологості DHT-11.

Інтеграція зарядної станції Bluetti AC200MAX з Home Assistant. Покрокова інструкція — cтаття описує підключення зарядної станції Bluetti AC200MAX до Home Assistant через MQTT і Bluetooth для моніторингу та автоматизації.

Вмикаємо відео на Apple TV під час повітряної тривоги за допомогою Home Assistant — Автоматизація в Home Assistant для вмикання відео «Повітряна тривога» на Apple TV під час повітряної тривоги.

GitHub

SlingMaster/WiFiLampJavelin — прошивка для WiFi лампи «Javelin» та кросплатформне програмне забезпечення для керування лампами.

alvikskor/FieryLedLampMultilingual — WiFi лампа з багатьма кольоровими ефектами.

Якщо ці посилання були для вас корисними, подякуйте донатом моєму другу на комплектуючі дронів для ЗСУ. Малих донатів не буває.

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному15
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Всім привіт друзі, дуже портібна ваша допомога. НІ, ЦЕ НЕ ЧЕРГОВИЙ ЗБІР. Мене звати Ілля, я починаючий UI UX дизайнер. Шукаю людей які мають досвід користування додатками типу Smart House. Будь який досвід стане у нагоді.
БУДУ ВАМ ДУЖЕ ВДЯЧНИЙ за проходження коротенького опитування 5 — 8 хв .де за власним бажанням (необовьязково) ви можете залишити свої контакти для можливого уточнення деяких питань. forms.gle/Jed1b8SmAWdnfPar5 🙏🙏🙏

Трошки проміжних результатів по квартирі, що наразі є:

1. Ajax комплект: має доступи до геолокацій обох телефонів власників — не спроможний ставити/знімати з охорони квартиру, інтеграцій зовні просто нуль (переписувався з підтримкою)

2. Три нових кондера haier: не коннектяться ні до андроїда, ні до айфона, я хз

3. Три комплекта Dio для ролетів: не коннектяться до андроїда (взагалі потрібних девайсів в додатку немає)

4. Пралка + сушка Samsung: законнектились, хоча сенс не дуже зрозумілий, ані мову не переставити, ані пілікання вирубити

5. Посудомийка Bosch: законнектилась, наче можна «програму скачати», але поки що вона зламалась і роблю скріни помилок для гарантійного ремонту

6. Телек Samsung: законнектився, каст с компа/ноута сусідньої кімнати фактично не працює, каст з телефона більше-менш і то криво (є чорний простір по периметру)

7. Пилосос Xiaomi: мабуть єдине що працює з телефона як треба, бо по-іншому ним керувати неможливо

Пробували це все інтегрувати в Home Assistant?

Ajax не керується сторонніми інтеграціями. Пояснення у Ajax таке: Якщо стороння інтеграція не працюватиме винен буде Ajax, а не той хто цю інтеграцію написав.

Ну у мене діло до інтеграцій не дійшло.
Я почав пробувати розвертати під віндою і щось там помилок написало гору та не було часу розбиратись: www.home-assistant.io/installation/windows

Можливо вам буде корисна ця стаття dou.ua/forums/topic/45446

я уже лет 10 здесь (и не только) пишу что реализовать универсальное управление в реальном мире в императивной парадигме невозможно. Прежде всего, потому что реальный мир недетерминирован. Требуется новая архитектуры машины. Не фон Неймана а жестко событийная. Только это нахер никому не упало. Пытался общаться и с аяксом и глобал лоджик и АН. Для тех кому интересно. www.youtube.com/...​/UCmYLzFS7e1K9rl50IBIaTkQ
Это решение всех проблем с автоматикой. Не только для аякса, а для всех фирм в мире.

Ajax інтегрував через «костиль» (реле).

Сценарій- при постановці під охорону-вимкнути все світло і певний перелік пристроїв.
При знятті- увімкнути світло (коридор)

Так воно в саму постановку/зйом не вміє

так, це вже "руками«(

Хоча бачив варіанти «підпаюватись» до SpaceControl і керувати через «сухий контакт», але то вже занадто костильно

Всім привіт друзі, дуже портібна ваша допомога. НІ, ЦЕ НЕ ЧЕРГОВИЙ ЗБІР НА ЗСУ. Я починаючий UI UX дизайнер. Шукаю людей які мають досвід користування додатками типу Smart House. Будь який досвід стане у нагоді.
БУДУ ВАМ ДУЖЕ ВДЯЧНИЙ за проходження коротенького опитування 5 — 8 хв .де за власним бажанням (необовьязково) ви можете залишити свої контакти для можливого уточнення деяких питань. forms.gle/Jed1b8SmAWdnfPar5

Привіт, дуже потрібні люди які стикались з додатками які керують будинком. Освітлення, розетки, відеонагляд, музика тощо... Будь який досвід стане в нагоді. Було б супер в ідеалі поспілкуватись в форматі відео. Якщо є небайдужі люди — буду дуже вдячний за співпрацю. Залишаю ссилку на 3-4 мінутне опитування де за бажанням ви зможете залишити свої дані.
docs.google.com/...​VpZw/viewform?usp=sf_link

Привіт, дуже потрібні люди які стикались з додатками які керують будинком. Освітлення, розетки, відеонагляд, музика тощо... Будь який досвід стане в нагоді. Було б супер в ідеалі поспілкуватись в форматі відео. Якщо є небайдужі люди — буду дуже вдячний за співпрацю. Залишаю ссилку на 3-4 мінутне опитування де за бажанням ви зможете залишити свої дані.
docs.google.com/...​VpZw/viewform?usp=sf_link

Друзі, якщо у когось є досвід використання застосунком для розумного будинку, то дуууже велике прохання, пройти це опитування. Буду дуже вдячним forms.gle/cwQNToEqUAJ1zdCD9

Скільки можна називати розумним будинок який просто напросто керується з телефона замість фізичних вимикачів🤷‍♂️

Коли був хайп розумних будинків багато хто називав системою розумного будинку домашній кінотеатр де автоматично опускався екран та закривались жалюзі :-)

Колись я розробляв подібні пет проекти, а потім зрозумів що мені далі розкладу зміни режимів/роботи по великому рахунку функціоналу і не треба.
Але подивитись на сторонні юзкейси цікаво.

Дякую за підборочку, можливо прийшов час зробити третю спробу щодо цих «розумних» будинків, дві попередні в 2016 та 2021 роках закінчились нічим. Сподіваюсь, що стрік бомжування в чужих помешканнях скоро закінчиться і знову буду жити в своєму та матиму право щось з ним робити.

Якщо у когось був досвід реалізації чогось з, то будь-ласка підскажіть:
1. Кондиціонер який буде врубатись якщо в квартирі занадто холодно чи жарко коли нікого немає в квартирі
2. Автоматику, яка буде включати/виключати опціональну техніку/розетки/світло коли ми за сотні кілометрів
3. Штора, яка буде закриватися після заходу сонця, а відкриватися перед встановленим будильником
4. Світло, яке LED але з типу димером, яке буде автоматично додаватись зі зменшення освітлення в квартирі
5. Зовнішні електро-жалюзі які будуть підкручуватись так щоб не ловились прямі промені в вікно (але не були закриті повністю)
6. Активація охоронної системи (датчики руху і камери) коли ми за сотні кілометрів + повідомлення якщо щось зафіксовано
Само собою усі доступи до телефону надам, щоб і GPS читало і будильник.

З того що намагався шукати, замість розумного дому впарювали «настиність кнопочку вкл в телефоні щоб зробити вкл» — і до «розумного» це відношення не має. Обмазатись компонентами ардуїно там самосу собі крафтити усю екосистему з нуля — я пас.

Світло, яке LED але з типу димером, яке буде автоматично додаватись зі зменшення освітлення в квартирі

Можу підказати по цьому: це значно гірша ідея ніж здається, крафтив саморобні світлодіодні лампи і експериментував з автоматичними регулюваннями.

По-перше, ручне регулювання все одно потрібно, є чимало юзкейсів типу «впали ключі у темному коридорі» або «потрібно включити максимальне освітлення перед дзеркальною шафою». І бажано, щоб воно було тупим, інтуїтивно зрозумілим для гостей чином зроблено, а не апкою у телефоні.

По-друге, кілька таких розумних саморегульованих девайсів можуть вступати у прикольні резонанси, побороти їх у всіх можливих комбінаціях власного і зовнішнього освітлення і взаємних положень може бути доволі складно. Якщо девайс іде саме як готова лампа, а не конструктор з можливістю напаяти інші конденсатори з резисторами у колах звортнього зв’язку чи поправити у коді параметри чутливості, може виявитись так, что все піде у смітник.

По-третє, якісні світлодіоди чудово працюють на занижених на порядки потужностях. Ось ця саморобна лампа, наприклад, дає достатньо світла для попадання ключем у двері і навігації по квартирі, при споживаній потужності в 0.1 Вт: imgur.com/a/Uu4Q6mw (основна лампа світить у стелю, бічні COB-панелі — це аварійне низьковольтне освітлення від акумулятора). Таке освітлення економічно вигідніше просто ніколи не гасити, ніж морочитись з автоматизацією, і «вимикачем» тільки вмикати на одну повну потужність. Плавний диммер і великий запас потужності особисто мені потрібен тільки у настільній лампі буває.

Щось якось дуже складно ви написали %)
Я зараз працюю в спальні, вона досить велика з великим вікном.
Ввечері сонця стає малувато і треба щоб лампа додавала освітлення.
Це кругла LED тарілка. наче 60W, з кнопками «тепло-холодно» (аля колір від 2000К до 6000К) та більше-менше (4 сходинки нарахував). Майже те що треба, от тільки б вона рівень освітлення міряла і сама підлаштовувалась, а не пальцем по кнопкам. Ну і плавніше, а не одразу сходинками по 20%.

Це зрозуміле побажання, просто при спробі реалізувати воно веде себе не так добре, як би того хотілось. Ви наприклад користуєтесь автоналаштуванням яскравості дисплея телефону, Вас задовольняє, що при світлі ззаду телефону він додає яскравості менше, ніж коли джерело світла поза Вами? Чи наприклад, не спостерігали такого, що у повній темряві і при розташування телефону близько до обличчя він може починати міняти яскравість при зміні відстані, і цим зменшувати комфорт замість збільшувати? Мені не зайшла така автоматизація, завжди регулюю вручну.

1 — будь який кондиціонер, який має режим Auto — ставите бажану температуру і він буде по гістерезису намагатися її підтримувати.
Якщо буде опція wifi — то з додатку можна буде віддалено це міняти
2 — будь які розумні розетки, якщо будинок не ваш, або автоматика реле в щиті, якщо ваш. Управління — через будь який smart home — HA, Hubitat, Fibaro, той же Sonoff.

1. Не спрацювало.
По-перше він дує 24/7, а не врубається/вирубається.
По-друге він дує в мене, а не коли нікого немає.
По-третє в окремий додаток тикати не хочу і там просто ті ж кнопки що на пульті.
2. Планується для квартири, можна при необхідності весь щиток перебрати.
Той список вміє трекати господарів чи знову буде все вручну?

По-перше він дує 24/7, а не врубається/вирубається.

Якщо поставити режим Аuto на конкретно силу вентилятора то не буде, у мене не дує

По-третє в окремий додаток тикати не хочу і там просто ті ж кнопки що на пульті.

У мене на додатку смартфона трошки ширші пожливості

Випадково відповів вам. Це відповідь для Олега. Думаю потрібно піти від простішого до складного.
У мене кондиціонер CH з додатком ewpe smart. Нажаль автоматизацій там немає, але є сила обдуву, висота підйому шторки та таймер увімкнення/ вимкнення. Можливо ваш кондиціонер має мобільний додаток?

У мене кондиціонер CH з додатком ewpe smart.

Будь-який кондиціонер керується/інтегрується через IR шлюз за три бакси.

Я собі теж купував CH WiFi, але нічого цікавого не знайшов.
Додаток один раз ставив щоб зрозуміти, що більше я його відкривати не хочу.
Таймери то взагалі мимо. На температуру кімнати він не реагував.

теж CH — рідний модуль гавно.Купуємо просто ir шлюз.

У мене ось такий TCL TAC-18CHSD/XAB1IHB Heat Pump Inverter R32 WI-FI
То я точно пам`ятаю випадки коли він просто стоїть тіпа висить число 22 але він нічого не дує

Відчувається Senior в стилі написання )))
Гаразд, відповім

Дує він 24/7, бо це єдиний спосіб підтримувати сталу температуру у всьому просторі, а не тільки ± метр поруч із внутрішнім блоком. Якщо потрібно, щоб була автоматика по логіці, тоді варто звернути увагу на кондиціонери з датчиками присутності ( я не пробував ), або монтувати окремо датчик присутності і інтегрувати його через щось типу Home Assistant або, як люблю це я — Node RED. І вписувати алгоритм роботи.

2. Вказаний список немає датчиків присутності. Це окремий пристрій, що вводиться в систему і навколо нього будуються правила.

Датчики присутності (руху) — це щось типу костиля і я би не хотів би на ньому концентруватися.
1. Для кондиціонера ще ок: шаримось по квартирі, коли хтось в кімнаті кондиціонера — глохне, пішов — працює. Знову ж таки кейс «звалили на вихідні» треба хендлити додатково, бо буде всі вихідні дути в порожню хату.
2. Для автоматики точно не варіант, тут або GPS читати або це все сенсу ніякого немає. Якщо в результаті я сам маю тицяти кнопку в телефоні чи читати ним NFC наклейку — то рівно це я можу зробити пальцем по 1 автомату.

От кажу ж, в 2016 і 2021 гуглив питання, купу вендорів знайшов з «тисни пальцем» замість розумних будинків.

Home Assistant — додаток дозволяє відстежувати gps, і на основі заданих зон визначати чи ви вдома. Можна створити автоматизацію за датчиком температури, та датчика присутності
Аналогічно може і HomeKit + хаб Apple

Вибачаюсь за дурне питання, але назви у всіх схожі, перепитаю:
HomeKit — це ж зелений додаток для xiaomi? У нас вже його пилосос і типу електро-штору покупали, обіцяли що вона з xiaomi екосистемою якось може

Ні, HomeKit це програма від Apple, вона працює з пристроями, що підтриують сертифікацію Apple, або з шлюзами, що інтегруються в Home Kit. Цю програму часто називають найзручнішою, але і в неї є недоліки. Невелика кількість обладнання, але шлюзи (фізичні, чи програмні) можуть додати більше обладнання. З програмних шлюзів можу назвати Home Assistant, Hoobs та Homebridge. Фізичні це часто шлюз іншого виробника, що підтримує інтеграцію з Apple HomeKit

Блін, глянув, зелений — то MiHome, дельта в дві букви.
Доречі це ж задача з зірочкою — я на андроїді, дружина на яблуці, а читати треба обох %)

Home Assistant + інтеграція для мосту HomeKit. Додаток Home Assistant працюватиме і на IOS і Android + паралельно працюватиме Home Kit на IOS

Але це не єдиний варіант

Датчики присутності — це не костиль.
Це якраз те, що дозволяє будувати автоматизацію по тому запиту, який у вас є

Прикинув що краще навіть не GPS читати, а гуглокалендар.
Через добу у нас поїздка далеко, в теорії розумний будинок має це почитати и зробити якісь дії типу «вирубити все крім холодильника».
А датчик присутності то таке, по ньому воно буде вгадувати пішов я сміття викинути на 5 хвилин або у мене подорож на місяць?

якщо відсутня реакція датчика більше ніж три доби => action

якщо для вас є чудовим рішенням гугл календар в цьому випадку, тоді все, що необхідно насправді — кнопка в мобільному додатку розумного дому, яка буде запускати сцену «тривала поїздка», до якої вже приєднувати відповідні дії реагування

З таким успіхом можна в щитку пальцем вибивати 1 автомат, який буде тушити все крім охоронної системи та холодильника. Те саме, тільки легче ніж додаток.

Загалом вертаємось рівно в те саме, що я бачив в 2016 року: або самостійно щось жати/говорити, або ніяк.

календар запропонували ви )

Дує він 24/7, бо це єдиний спосіб підтримувати сталу температуру у всьому просторі

Доречі в орендованій квартирі зроблено «холодну стелю» замість кондиціонера.
Два девайси з тачем висять в двох приміщеннях, задав на них 25*С, якщо вони заміряли 26*С+ то врубають свою зону на охолодження. Я не знаю в чому проблема у спліт-систем, що вони не дають доп датчик для стіни і на нього не орієнтуються. Саме такий принцип був у старого газового котла 2004 р.в., що грів воду для батареї і нормально там все працювало (правда датчик гівно — крутилка на проводі, але все ж).

Щось подібне є в девайсах від хлаомі і інших китайських. Називається сцени або сценарії. Але ці девайси працюють не дуже стабільно.
У аякса є теж щось подібне, судячи по опису, але вибір такий собі.
Скрізь одне але)))

Дійсно усюди свої але. Гадаю це не дуже складний сценарій, який можна реалізувати у різних системах за допомогою пристрою-пульта, накаталт broadlink. Далі варто обрати екосистему наприклад Google Home, Alexa, Apple HomeKit. Якщо у вас айфон Apple Home + shortcut дуже зручні. Проте потрібен буде IPad, колонка, або розгорнути vpn для віддаленого доступу до домашньої мережі.

Також можна використовувати відкриті self hosted системи — Home Assistant, Node Red, OpenHub

Вже валяється комплект у Львові.
До речі до сих пір в душі не знаю що робити з тим водним краном, мануалів перечитав і хз.
Все інше то стандартні цяцьки в дусі «натисни кнопочку», навіть натяку в сторону GPS немає.

Який GPS? Що ви хочете робити з GPS у домі?

Я хочу щоб система реагувала на:
— ми валимо з дому кудись дуже далеко
— ми повертаємось додому звідкись далеко
— ми вийшли з квартири десь по місту
А от що робити з тими «розумними будинками» що не можуть читати GPS — я не знаю.
Звісно що читати прийдеться 2 телефона одразу.

Обмазатись компонентами ардуїно там самосу собі крафтити усю екосистему з нуля — я пас.

Тю, а чо :) Жартую звісно, на любителя

1. Кондиціонер який буде врубатись якщо в квартирі занадто холодно чи жарко коли нікого немає в квартирі

Робив керування кондиціонером за допомогою ІЧ-світлодіода, який імітував команди з пульта. Для цього перед цим потрібно було «записати» команди з пульта, щоб потім їх відтворювати. Це було доволі геморно, бо мій найдешевший приймач не міг чітко зчитати сигнал. При відтворенні сигнала корисно було репродьюсити його одразу кілька разів, бо інколи з першого разу не спрацьовувало. Нові кондиціонери скоріш за все можуть вже в блютуз, тому треба дивитись який у вас кейс
Для вимірювання температури і вологості використовував найдешевший DHT сенсор за $1 з набору. Дає дуже умовні показники. Для мого проекту це було норм, але якщо хо щось серйозніше то краще вкластися в щось подорожче. Треба подумати щоб винести цей сенсор в якесь нейтральне місце. Наприклад, щоб він не був впритул біля системника/моніка, та не грівся від них. Ще є спеціальні таблиці щоб порахувати температуру «як відчувається», враховуючи вологість, а не просто брати показник температури

2. Автоматику, яка буде включати/виключати опціональну техніку/розетки/світло коли ми за сотні кілометрів

Все що стосується освітлення — згоден з Serhii Tyshchenko в плані того що керувати виключно з телефону(або навіть з епл вотч) виявилось дуже незручно. Завжди залишайте можливість фізичного керування.

Ідеї про штори були, але до цього так і не дійшов. Тут рекомендував би не економити на дешевих моторчиках, звернути увагу на швидкість та рівень шуму від них

допомогою ІЧ-світлодіода, який імітував команди з пульта. Для цього перед цим потрібно було «записати» команди з пульта

От я не розумію чому до сих пір не склепали цю штуку з записаними командами. Там виробників кондиціонерів з десяток, записати всі і дати вибір + датчик температури + датчик руху — готово. До розумного будинку все ще не відноситься, але хоч щось.

Ідеї про штори були, але до цього так і не дійшов

Я дійшов, на алі купив якусь не шумну під гугло-асістант. Знову ж таки поки далеко від розумного, бо треба або ртом сказати, або кнопочку тицнути. Таймери якісь є, але наче не читання будильника телефона. Нажаль вживу її не бачив і хз чи побачу.

Можу вам порекомендувати сервіс IFTTT для автоматизації таких приколів. Був раніше такий, можливо зараз є ще альтернативи. Я пам’ятаю за допомогою епл-workflows (нині Shortcuts) + IFTTT виходило замутити прикольні штуки типу тригеру, який відправляв http request коли мій телефон заходив в радіус 100 метрів від мого дому (тобто за пару хвилин до того як я повернусь до дому)

Я в IFTTT бавився ще мабуть років з 10 назад, чи щось таке :)
Пам’ятаю через жопу завозив інтеграцію між todoist <-> google calendar, бо нормальну тоді не завезли. Коли завезли — потушив IFTTT.
З іншими штуками не виходило щось, але було давно, треба знову залізти глянути.

Shortcut дуже потужна програма для

Добрий день, Олег
Ми працюємо з розумним домом.
Якщо цікаво, щоб ми запропонували рішення, напишить мені в Вайбер +380505145522. Пропрацюємо Ваше ТЗ, підберемо обладнання і реалізацію.
Або через сайт залиште запит:
smarttech.com.ua/smart-home

Добрий день.
ТЗ вище, вайбер видалив назавжди, комерційну пропозицію присилайте на [email protected]

Я обрав одну екосистему (tuya + ewelink(в кінці я все таки повністью прибрав)). Сама Tuya має досить не погану архітектуру, та більш менш стандартні протокли (хоча і тут є куча проблем — навіть вимикачі з однакової серії бувають різних версіях протоколу). Tuya (взагалі, так працють майже всі іот — але проблема саме в можливості) — вони вміють працюівти не тільки через своє апі, а і повністью локально(так тут є ремарка, одночасно зробити конект можливо тільки з одного ендпоінту) , тому писати на адруїно — тут не потрібно.Пишемо свою серверну архітектуру під свої кейси,тут взагалі немає нічого складного, я наприклад з того що ви написали — виділив більш складним таском — апку під телефон, яка буде слати інфу на серверну частину з координатами, щоб розуміти — «Чи я дома?». Рекомендації — для серверної частини, щоб розмовляти з девайсами — python. Почитати про стандарт — tinytuya. Деякі речі, що ви описали — можливо вирішити, навіть через сценарії. Але варіант, коли ви пишите самі — це гарантія того, що все буде працювати як потрібно.

Оце tuya я бачив коли електро-штору собі шукав. Прикинув що пхати ще одну систему коли є гуглова з аяксом — це вже не розумний будинок, а тупий клієнт. Звісно якщо спочатку всю квартиру підганяти під tuya — норм.

Пишемо свою серверну архітектуру

От починається %)
Знову виходить що ніхто нічого готового не зробив? :)

щоб розмовляти з девайсами — python

Ой ні, тільки не це. Я від голосових приколів у гугла за кермом застраждався, ніколи знову.

Знову виходить що ніхто нічого готового не зробив? :)

Home Assistant тільки це в голову приходить, але це також комбайн, який ще потрібно вміти налаштовувати.А ось прям щоб все було — то так, немає.Досить кастомні фічі.А якщо ще взяти кучу вендорів, які навіть штучно створюють зоопарк — то це просто не вигідно створювати.
Я також ввжаю, що розумний будинок, який тупо імітує інтерфейс в апці — це тупо.

Ой ні, тільки не це. Я від голосових приколів у гугла за кермом застраждався, ніколи знову.

Т9 — я мав на увазі, що ідеальним варіантом для програмування.

Ну і до купи — до війни я юзав Алісу.Накатав там свій навик — в реузльтаті Аліса вже вміла працювати з різними вендорами (наприклад тв LG ,Plex та й взагалі все що має інтерфейс) — те ж саме можливо повторити і з гуглом.Але його розуміння голосу — це треш.

Я взагалі голосом з девайсами взаємодіяти не хочу без країної потреби.
Десь на ютубі зі списку в пості чоловік зробив NFC мітки по квартирі і прикладав телефон до них. Костиль, але все одно краще ніж голосом. Я коли бачу демо будинків «алекса, вируби центральне світло в вітальні» — аж тіпає xD

Home Assistant

Схоже буде моєю спробою все зробити. Я готовий сам писати сценарії і тягати if/else кондішени, але якщо воно не може читати календар/gps/будильник — то нічого не напишеш.

Я взагалі голосом з девайсами взаємодіяти не хочу без країної потреби.
Десь на ютубі зі списку в пості чоловік зробив NFC мітки по квартирі і прикладав телефон до них. Костиль, але все одно краще ніж голосом. Я коли бачу демо будинків «алекса, вируби центральне світло в вітальні» — аж тіпає xD

І це пройшов)) — Аліса світло. А так як я купувам міні — вони були розкидані по кімнатам.І спрацовув трігер -toggle — для кімнати де найближча аліса .Ну а для типу коридору — то так — Аліса світло коридор.NFC — до речі не важко робити, честно.І мітки коштують копійки.

Home Assistant має інтеграцію з google календарем та gps. Будильник читати — не знаю, мабуть ні

Апка HA, якщо дати дозвіл, може прокидувати будильник. Це точно працює на андроїді, що там на айос — не в курсі, але в крайньому випадку в комбінації з шорткатсами можна буде щось прикрутити.

Це все відносно легко реалізується, наприклад, за допомогою Home Assistant. Це клей для всіх девайсів різних екосистем, протоколів, стандартів і т.д. В ньому ж можна прописати автоматизації для всього цього зоопарку, які завгодно, от прямо майже все, що можете собі придумати.

1. Є готові вай-фай донгли, які легко інтегруються з вищезгаданим HA. Там сумісність далеко не з усіма кондиціонерами, проте, якщо робити з 0, можна і підібрати сам кондиціонер під цю задачу, задля сумісності. Ще є варіант через хмарні інтеграції, для деякаих виробників. В крайньому випадку, якщо зовсім нічого немає, то датчик відкриття на шторку кондиціонера для контроля стану ввімкнений/вимкнутий і ІЧ передавач для керування, далеко не ідеально, але робоча схема.
2. Тут купа варіантів реалізації починаючи від простих «розумних» розеток і реле, закінчуючи щитком з контролером, контакторами, реле і т.д. і т.п. Це давно вирішена проблема.
3. В Home Assistant є інтеграція сонця, йде з коробки, працює локально, нікуди в інтернет не ходить. В парі з «розумним» двигуном на штори це буде працювати. Будильник прокидується в HA через застосунок самого HA на андроїді в пару кліків, на айос не в курсі чи є з коробки, але точно є варіанти як прокинути.
4. «Розумні» димери є, окремо розумні лампи з регулюванням яскравості теж є, як і лампочки, варіантів купа, вибирайте на свій смак. Датчики освітлення теж є, в різних форм-факторах, на різний смак. Робите автоматизацію, робите відповідну умову і вказуєте відповідну дію, все, це працюватиме. Тут питання в тому, що знайдеться чимало випадків, коли вам швидше треба буде повне освітлення, і можливо ви взагалі відмовитеся від цієї задумки.
5. Не мав досвіду з такими, проте маю уявлення як можна таке реалізувати. Теж можна встановити «розумну» автоматику в залежності від того, як потрібно керувати двигуном. Далі питання суто в автоматизації, в цілому, на мою думку, вище згадана інтеграція сонця дасть можливість майже повністю закрити це питання. Можуть виникнути питання у випадках коли хмарно і т.д. Це можна вирішити за допомогою окремих сенсорів чи інтеграцій, в залежності від того наскільки точно вам треба буде оперувати жалюзями і наскільки критично це буде.
6. Сповіщення з датчиків це прості автоматизації. Сповіщення HA може надсилати прямо через свій застосунок за умови, що є інтернет, в цьому ж випадку ще можна, наприклад, в бота в телеграмі відправляти. Якщо треба, наприклад, СМС відправляти, то для цього теж є інтеграції. З камерами складніше, не в плані сповіщень, а в плані інтеграції. Їх можна напряму окремо інтегрувати в HA, вони можуть бути просто з потоком, а можуть ще віддавати якісь додаткові сенсори; можуть бути підключені через NVR (XVR/DVR), який вміє розпізнавати щось і віддає ці сенсори; можна самому підняти свій локальний NVR з AI, типу frigate, там ще більше можливостей. Загалом це теж вирішується.

Під це все є готові девайси, можна без ардуїно обійтися.

Дякую,
Вцілому зрозуміло що треба Home Assistant, я намагався його підняти на вінді хоч якось і потестити з пилососом — поки не вдалось =\ Йому треба саме голову окрему купувати?

1. Кондиціонерів зараз буду 3 штуки купувати (або мульти-спліт, хз), є рекомендації щодо виробника для легшої інтеграції?
4. Можна якийсь приклад таких димерів, щоб знати як називаються/як гуглити?

На Windows можна встановити Home Assistant в віртуальну машину VirtualBox

Я в вінді піднімав тільки на wsl, кор версію, нативно, для теста. Але, думаю, простіше буде віртуалку підняти з HAOS. В них на сайті є купа інструкцій з різними типами встановлення і є порівняльна таблиця.

1. Тут список перевірених: community.home-assistant.io/...​nd-manufacturers/320784/1
В цілому, якщо OEM виробник — Midea, то має працювати. Але це тільки один з варіантів, для однієї групи кондиціонерів. Можете шукати модель кондиціонера + home assistant (так майже зі всіма пристроями). Daikin ще має пряму інтеграцію.
2. Напевно найпростіше для початку, щоб працювало локально, це зігбі девайси. Для роботи треба координатор. За сам зігбі протокол і як воно працює можете нагуглити, на ютубі теж купа відео є.
Шукайте по запиту zigbee dimmer. На аліекспресі є декілька варіантів, як окремі модулі в підрозетник, так і заміна вимикачам.
Ще класний варіант, який працює локально і нативно інтегрується в HA — Shelly. Модель Dimmer 2. Це вай-фай девайс, тому просто підключили до роутера і все.
Варто зауважити, що самі led лампи мають підтримувати димування, інакше це не буде працювати.

Взагалі, можете вступити в запропоновані чати в телеграмі, там багато людей є, які можуть детально розповісти і, що для мене найцінніше, поділитися досвідом.

Розумний будинок — найважливіша тема зараз, он скільки ресурсів. Як ми тільки жили без розумних будинків.

Розумний будинок ухиляється аід ракет
А вночі сам переплиає річку на кордоні і подає документи на реєстрацію

Підписатись на коментарі