Розумний будинок — україномовні ресурси
🔄 Останнє оновлення топіку: 12 березня 2025
Привіт усім. У цій статті зібрав для вас список цікавих україномовних ресурсів присвячених Home Assistant та розумному будинку. Хай квітне український Smart Home.
YouTube
⚠️ Примітка: канали з подвійною (російською) звуковою доріжкою видалені зі списку. Я більше не толерую ресурси, що працюють для російської аудиторії.
BootUse UA: — найбільший в Україні україномовний Youtube канал на теми розумного будинку. Автор глибоко та лаконічно розповідає про Home Assistant, ESPHome, 3D принтери, міні комп’ютери, акумулятори, безперебійники та корисні дрібнички для мейкерів. Мені дуже сподобалась серія відео — «Зима
Smart Home UA — оглядає актуальні теми смарт пристроїв (наприклад Home Assistant Yellow, Sky Connect) та технології розумного будинку. Мені стало у нагоді останнє відео про використання NFC у Home Assistant. Відео на каналі небагато, але вони надзвичайно цікаві та виходять регулярно.
Крафтяренко — показує створення годівнички для кота, пункту спостереження за грядкою. Також розповідає як написати власний додаток Home Assistant, проектує корпуси та паяє. Персонально для мене проекти Крафтяренка захопливі, а відеоряд це естетична насолода.
Андрій Поданенко — показує як будує власний будинок мрії та паралельно висвітлює прикладні теми розумного будинку — домашній сервер, електричний щит, систему резервне живлення, відеоспостереження та машинне навчання. Окремо хочу виділити серію відео про нову та актуальну для України тему — аквапоніку.
Smarthome UA на каналі зібрано відео про протоколи Інтернету Речей та розумні пристрої в екосистемі SmartThings.
Andrii Radchenko знайшов, переглядаючи Reddit. Андрій розповідає, як працює його розумний будинок, під керуванням Alexa та Home Assistant. Є відео присячені освітленню, ванній кімнаті та кухні.
Іван RIO — Іван, розповідає про розумний будинок, домашні гаджети та всякі різні саморобки. Мені подобаються його відео, через гарну картинку, звук та цікаві теми та подачу.
Вова Стельмащук — канал де автор ділиться тим чим цікавиться minecraft, lego а також розумний будинок. Мені сподобались його відео: що на моєму домашньому сервері, відео про Home Assistant
Мої DIY пригоди — канал має цікаві та корисні відео про Home Assistant, проекти WLED та ESPHome.
Room31 — останнє відео автора «41. Частина 2: Розумна WiFi гірлянда за 10$, Wled: Пульт, кнопка, реле, сегменти, синхронізація» українською мовою (примітка: початок російською) та присвячене налаштуванню світлодіодної стрічки за допомогою проекту Wled. Відео настільки деталізовано, що його можна сприймати як покроковий посібник на по Wled. Автор проробив просто титанічну роботу. Мені надзвичайно сподобалось пояснення про роботу сигментів. Давно мріяв зробити зовнішню підсвітку будинку.
CoFamily UA — спільнота сімей, яка ділиться досвідом життя через сімейні цінності та колівінг. На каналі є відео (1, 2) присвячені розумному будинку. Автор розповідає про лайфхаки розумного дому: освітлення, вентиляцію, розумні замки, універсальний пульт, голосове керування та інші.
DOU — на каналі є окреме відео присвячене розумному будинку під назвою: Як облаштувати «РОЗУМНИЙ БУДИНОК» | Більше 50 девайсів в одному відео — Огляд сетапів
Інтернет-крамничка електрообладнання — канал магазину електрообладнання (не реклама) з різними енергопристроями. Цікаво подивитись, коли потрібно обрати пристрій енергомоніторингу, чи захисту.
DOU Events — окреме відео Як облаштувати «розумний будинок» | DOU Day Picnic 2024
Andriy Fomenko — два чудових відео (1, 2) про підключення інвертора до Home Assistant через саморобний Wi-Fi адаптер
Джарвіс, пора додому! — новий канал присвячений розумному будинку, що просто та доступно розповідає про пристрої та способи використання розумного дому.
Кременюк — канал техноблогера з досвідом Семена. Раніше знімав відео на канал keddr. Зараз цікаво розповідає про свій будинок. Мені сподобались відео про розумний будинок, домашній сервер, та румтур. Якісна картинка, хороший звук та цікава подача.
Telegram чати
Чат Розумний будинок — найбільший в Україні telegram чат для українських користувачів на теми розумного будинку, DIY та дотичні до цих тем.
Розумний дім — виключно україномовний чат для ентузіастів, що цікавляться темою розумного дому та DIY.
Smart Home Talk in Ukraine — великий telegram чат присвячений українському smart home, Home Assistant та подібних тем. У автора YouTube каналу
BootUse UA: також є телеграм канал з гілкою присвяченою розумному будинку.
Discord
Discord сервер Craftiarenko — новий сервер автора YouTube каналу Крафтяренко. Розмови на тему розумного будинку, сповіщення про вихід нових відео автора.
Matrix
Загальнодоступний виключно україномовний чат (не міст) та простір Розумний Будинок у Matrix. Чудова альтернатива для тих хто не використовує телеграм. Для того щоб користуватись чатом достатньо зареєструватись на будь якому інстансі Matrix і за бажанням завантажити програму клієнт — наприклад Element.
Сайти та блоги
Свердлюк Богдан — це мої статті присвячені Home Assistant для початківців та профі. Також рекомендую переглянути топіки.
Smarty Ninja — один з найбільших профільних сайтів, що спеціалізується на огляді смарт пристроїв розумного будинку. Також на сайті є розділ присвячений інструкціям Home Assistant
oxorona.com — сайт часто оглядає Zigbee та Wi-Fi пристрої, розповідає про додатки та налаштування Home Assistant.
microdiy.space — політ думок одного Embedded програміста, який хоче стати Архітектором. Нещодавно вийшла цікава стаття про сервіси AWS для початківців.
Блог UA ID — чудовий блог про технічні цікавинки, нестандартні та рішення: ESPHome, Home Assistant, Meshtastic, акумулятори, балансири, адаптери живлення, антени та багато іншого цікавого. Персонально для мене цей блог це скарб.
Окремі статті
Додаємо «розуму» smart home реле від Tuya — у статті описується процес модифікації розумного реле Tuya TS0012 для усунення затримок при натисканні кнопок та проблеми з одночасним натисканням обох кнопок. Автор детально розповідає про розбирання пристрою, аналіз його внутрішніх компонентів, створення нової прошивки та тестування модифікованого реле. Метою є покращення роботи реле в системі Home Assistant.
Автоматизація вентилятора на базі ESP-01s(1mb) та DHT-11 — У статті описується процес автоматизації вентилятора у ванній кімнаті за допомогою модуля ESP-01S та датчика вологості DHT-11.
Інтеграція зарядної станції Bluetti AC200MAX з Home Assistant. Покрокова інструкція — cтаття описує підключення зарядної станції Bluetti AC200MAX до Home Assistant через MQTT і Bluetooth для моніторингу та автоматизації.
Вмикаємо відео на Apple TV під час повітряної тривоги за допомогою Home Assistant — Автоматизація в Home Assistant для вмикання відео «Повітряна тривога» на Apple TV під час повітряної тривоги.
GitHub
SlingMaster/WiFiLampJavelin — прошивка для WiFi лампи «Javelin» та кросплатформне програмне забезпечення для керування лампами.
alvikskor/FieryLedLampMultilingual — WiFi лампа з багатьма кольоровими ефектами.
Якщо ці посилання були для вас корисними, подякуйте донатом моєму другу на комплектуючі дронів для ЗСУ. Малих донатів не буває.
77 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів