Чому наймати тільки спеціалістів рівня senior є небезпечним для українських ІТ компаній

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Привіт! Мене звуть Валерія, я працюю рекрутеркою в компанії ApexTech. У цій статті я хочу поділитися історією незвичайного найму, і розглянути наступні питання:

1. Традиційне Упередження до рівнів досвіду кандидатів: Обговорімо, як багато кандидатів припускають, що на певні посади розглядаються лише професіонали старшого рівня та які виклики приносить це переконання.

2. Розповім історію найму розробника середнього рівня, який виграв конкурс на посаду серед 200 старших спеціалістів.

3. Розповім як найм кандидатів різного рівня досвіду забезпечує різноманітність талантів, інноваційність і зменшує витрати.
Змінімо статус кво, і переконаємо наших кандидатів, що на вакансії можна і треба подаватись базуючись на свій потенціал, а не лише роки досвіду.

Традиційне упередження до років досвіду завжди було розповсюдженим уявленням у світі рекрутингу. Багато кандидатів відчувають тиск і переконані, що лише професіонали старшого рівня можуть претендувати на посади в більшості ІТ
компаній. Проте, це переконання призводить до ряду викликів і обмежень, які можуть шкодити не тільки кандидатам, але й компаніям. Давайте розглянемо деякі з цих викликів:

1. Відсутність молодих талантів:
Якщо ви наймаєте лише спеціалістів рівня senior, то ви наражаєте і себе і решту українських компаній на небезпеку. Молоді фахівці не отримують шансу розвиватися це знижує конкурентоспроможність українських компаній у довгостроковій перспективі.

Чула таку ідею — що згодом компаніям не потрібні будуть джуни, і вже зараз мовні моделі типу ChatGPT пишуть код набагато краще за спеціалістів рівня junior.

А от вам ще контроверсійна думка — сам ChatGPT з побудовою програмного забезпечення не впорається, бо, по-перше, потрібна людина аби зрозуміти вимоги клієнта, спланувати архітектуру і вирішити план розробки, а потім вже можна
ходити до мовних моделей і писати код. Код, який в собі містить багато помилок, тому сеньйору ще треба розуміти, що написала мовна модель і вміти виправити помилки. А для того, щоб виправити помилки, через ті самі помилки треба пройти самому в ролі junior спеціаліста при роботі з найпростішим кодом.

Тобто, якщо компанії заберуть позиції рівня початківців, то і рівня senior не буде з кого набрати.

2. Зниження різноманітності:
І це не тільки про рівень досвіду, це також про вік, гендер, релігію, світосприйняття, національність... Чим різноманітнішою
буде команда вашої компанії, тим більше нетривіальних поглядів, досвідів та креативу ви отримаєте, а це своєю чергою сприятиме інноваціям і швидкому зростанню вашої компанії.

3. Збільшення витрат на зарплату:
Високопосадові посади часто пов’язані зізначними зарплатами. Якщо ваша компанія наймає тільки старших професіоналів, це може призвести до збільшення витрат на зарплату, що не завжди є ефективним з фінансової точки зору.

Спеціаліст середнього рівня або початківець коштуватиме дешевше, але зазвичай, по-перше, людина матиме більше наснаги й працюватиме наполегливіше, по-друге, швидко зросте до потрібного вам рівня.

4. Відсутність свіжого погляду:
Молоді фахівці та ті, хто тільки розпочинає свою кар’єру, часто приносять нові ідеї та підходи, які спеціалісти вищого рівня можуть не помічати через упевненість у своїх знаннях. Це може призвести до втрати можливостей для інновацій та розвитку.

Особливо важливий пункт. Адже запитів на розробку повʼязану з інтеграцією мовних моделей все більше, і як показує моя практика молодші спеціалісти краще володіють навичками розробки саме в трендах.

Іноді початківці можуть мати бажання та потенціал для розвитку навичок, які не тільки відповідають поточним потребам компанії, але й сприяють її майбутньому зростанню.

І, мабуть, найкрутіше, це те що ви можете зростити початківця відповідно до вашої культури, і необхідною вам експертизою.

Одним з моїх останніх наймів був розробник середнього рівня, який переміг у конкурсі проти 200 старших розробників.

Наш клієнт запросив розширити команду проєкту, додавши senior розробника. Вакансія була відкрита протягом двох місяців, ми провели понад 200 співбесід, більшість з них з кандидатами рівня senior.

Дивно, але пропозицію роботи отримав фахівець рівня middle, який сам звернувся до нас, що є рідкістю, оскільки зазвичай рекрутери пишуть першими. Вдала комунікація зі сторони кандидата та нестерпне бажання долучитись до проєкту
зіграло надважливу роль.

Звичайно, були ризики, адже досвіду кандидата не вистачало для такого масштабного та дійсно складного проєкту, але ми розуміли, що наша команда на та її лідер, зможуть все врегулювати, та вдало залучити нового співробітника. Нестачу технічних знань у кандидата ми швидко компенсували через план розвитку і наставництва. А от відсутність дійсно гарних soft skills призвела б до більших втрат для проєкту.

Люди зі слабкими soft skills викликають різні проблеми: внутрішні конфлікти у команді, неефективну комунікацію з клієнтами та хаос на проєкті. Такі навички як ефективне управління часом, вміння швидко приймати рішення та
брати на себе відповідальність, ефективна комунікація, стійкість, та креативний підхід до розв’язання проблем, є важливими для кожного проєкту і відіграють значну роль у динаміці команди.

Тому я б скоріше віддала перевагу найму початківця або фахівця середнього рівня з палкою пристрастю до роботи, відповідністю культурі компанії та сильним бажанням швидко зростати, ніж старшому спеціалісту з роками досвіду, але
слабкою мотивацією, низькою самосвідомістю та недостатньою відданістю.

Тож, традиційні упередження до років досвіду можуть мати негативний вплив на компанії та кандидатів. На щастя, сучасний ринок праці починає відмовлятися від цих обмежень і сприяє більшому різноманіттю та відкритості під час найму.

Нехай традиційні очікування не ламають вашу віру в власні здібності та потенціал. Ваші унікальні навички, мотивація та адаптивність мають велику цінність. Сучасний ринок праці шукає не лише досвідчених фахівців, але й тих, хто готовий
навчатися та розвиватися.

Сподіваюсь, що прочитавши цю статтю компанії стали більш відкриті до кандидатів з меншим досвідом і більшими амбіціями, а кандидати зрозуміли, що мають всі шанси отримати омріяну позицію, і не треба чекати поки ти будеш відповідати абсолютно всім вимогам, щоб податись на вакансію.

Отже, відправте своє резюме омріяній компанії І продовжуйте розвиватися та зростати професійно.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ви не тим це пишите і не там, писати треба англіською і на англомовних ресурсах. Рішення кого їм брати — а кого не брати, часто не про бодішопи вони лише підбирають краше з того що в них є на ринку (внутрішньому чи зовнішньому) і пропонують це клієнтам, банальне посередництво — типу www.youtube.com/watch?v=VqrqZuW3IU4. Але одразу кажу як ви це напишите, це піде нам усім не на користь, компаніям доведеться різати кости щоб конкурувати з Індією. А взагалі в тій самій Польщі — джуніорів залюбки беруть.

У різних компаній різна бізнес-модель.

Деякі компаніі саме на тому й тримаються — що вони беруть з курсів людей, згодних працювати за $5/година, продають їх роботу по $10/година — профіт. Зазвичай в такій компаніі ніколи не получите підвищення — бо якщо ти попросиш підняти зарплату до $7 — вони тебе вишлють на мороз, а замість тебе знайдуть іншу людину, згодну працювати за $5.

У інших компаній інша бізнес-модель. Кожна компанія вирішує індивідуально яке співвідношення джунів, мідлів та сеньорів для неї буде оптимальним. Але згодна що джунам треба давати шанс. Просто багато моїх знайомих починали саме з отаких компаній, які я описала вище.

Як на мене, сова на глобус.

Молоді фахівці не отримують шансу розвиватися

Як на мене найбільший розвиток коли ти працюєш самостійно. В компанії... ну так, навчишся ти користуватися Jira, створювати issue, ... Але це кожен QA зможе, це не питання. Зараз не треба записуватися на OЦ, щоб отримати машинний час. Зараз купа матеріалів у відкритому доступі, тому не треба брати роздруківки. Сиди й розвивайся — усі умови є.

Чула таку ідею — що згодом компаніям не потрібні будуть джуни, і вже зараз мовні моделі типу ChatGPT пишуть код набагато краще за спеціалістів рівня junior.

Скоріше це працює трохи не так. І з джуном, і з ChatGPT працює більш досвічений розробник. Але якщо раніше це було «тут ти зробив не так», «пошукай щось про це», ... після цього джун зникає на декілька днів, потім усе повторюється. Зараз, я припускаю, це простіше зробити самому за допомогою ChatGPT. Наскільки це відповідає дійсності сказати не можу.

Тобто, сеніорам не цікаво працювати спинним мозком. Тому часто це перекладають на джунів, щоб сеніори не вигорали. Але є компанії з Senior only, тому питання про продуктивність відкрите: комусь простіше самому зробити ніж дивитися на страждання інших. Але ChatGPT може підвищити продуктивність саме Senior, а не замінити джунів.

Чим різноманітнішою буде команда вашої компанії, тим більше нетривіальних поглядів, досвідів та креативу ви отримаєте

Ну... не думаю, що при розробці софта є велика продлема у нетривіальних поглядах та креативі. Хоч й потворно, але однаково, зазвичай більше цінується. Чим більше різноманіття, тим більше часу треба розібратися у зоопарку.

Якщо ваша компанія наймає тільки старших професіоналів, це може призвести до збільшення витрат на зарплату, що не завжди є ефективним з фінансової точки зору.

А тут питання у вел’ю, яке приносить розробник. Як я бачу, ринок голосує про те, що вел’ю senior набагато більше, а вел’ю джуна часто від’ємне. Не треба забувати, що джун завжди також забирає час сеніорів.

Молоді фахівці та ті, хто тільки розпочинає свою кар’єру, часто приносять нові ідеї та підходи

Не думаю, що в таких молодих фахівців є проблема працевлаштування. Якщо буде талановитий джун, то більшість компаній, я гадаю, його з задоволенням візьмуть. Проблема, як на мене, більше у тому, що є дуже багато вайтішніків, які щось десь чули, щось прослухали, але окрім як числитися та отримувати зарплатню нічого не можуть. А далі... виглядає так, що якщо вони не навчилися чомусь самостійно, то шансів навчити майже немає.

Дивно, але пропозицію роботи отримав фахівець рівня middle

Це не дивно, бо часто middle приносить вел’ю більше senior, але брак досвіду та брак самовпенненості не дозволяє йому позінувати себе як senior. Але проблема, що їх дуже мало.

Молоді фахівці не отримують шансу розвиватися це знижує конкурентоспроможність українських компаній у довгостроковій перспективі

А що сіньори вони безсмертні? Вау.

Та й ніхто не наймає тільки сіньорів бо це просто немає сенсу.

Якщо проект довгостроковий, то міду треба або щороку підвищувати зарплатню, або він піде далі. Якщо підвищувати — все одно піде, але не так швидко. Втратите експертизу. Щоб не втратити — все одно потрібні більш стабільні сіньори.

Нормальному сеньйору просто немає куди підвищувати. А так воно розтягнуто в часі, хз.

Синьор піде тімлідом в кращу контору. Тімлід піде мідлом в фаанг. Ніщо не вічне. Але так, ретеншн тайм у мідла поменше і пояснювати підвищення чеку доведеться в разі мідла частіше.

Якщо проект довгостроковий, то міду треба або щороку підвищувати зарплатню, або він піде далі. Якщо підвищувати — все одно піде, але не так швидко.

В Німеччині, та й не тільки, працюють десятиліттями міди на одному місці, працюють навіть до пенсії, це вважається нормальним. Звичайно, що через 5-10 років ти просто технічно не можеш бути мідлом, бо знаєш проект до гвинтика, але формально ти мідл

Ну, зарплату хоч переглядають? Нехай називають хоч джуном, але платять нормально))

Молоді фахівці та ті, хто тільки розпочинає свою кар’єру, часто приносять нові ідеї та підходи

Дякую, якраз зараз на проекті який писали молоді фахівці з Індії.
В деяких місцях концентрація гівна/палок на 1000 строк коду на стільки висока, що виношуємо план як би все поставити на паузу і місяць сидіти переписувати фронт+бек (маленьку частинку функціонала).

Забудь, компанія ніколи на це не піде, та і не факт що вийде краще)))

Ще й як піде, на продакшені юзери застряють поки замовлення роблять :)

Якщо код правильно виконує потрібну логіку то клієнту пофіг на його «якість»

Вже 3 баги с продакшена на одному компоненті зловили + якась нездорова двіжуха в БД йде під час оформлення замовлення %)

тут лише 3 пункт (про зарплати) має якийсь сенс, щоб заощадити, але якщо ви заощаджуєте (або вам доводиться) — я до вас не хочу.

Не вистачає фото в купальниках

є небезпечним для українських ІТ компаній

Чого це нас мають турбувати проблеми компаній?

Шановні трійні! Щоб не стояти в черзі ще з 200 конкурентами за місце — приходьте в topizda.to і отримуйте комерційний досвід. Зараз якраз акція — 2 місяці лише за 1 гривню!

Це назва компанії в дії з гіг контрактами?

Я не понял — а что не так?

історію найму розробника середнього рівня, який виграв конкурс на посаду серед 200 старших спеціалістів

Якщо він працює краще за сіньорів то він ще не в курсі своєї ринкової вартості.
Оті всі стронг джуни і стронг міди просто ще не розуміють що в них вже вищий рівень.

Ну і я ніколи не чув щоб в команді були тільки сіньори. Хіба що то українські сіньори з 3-ма роками досвіду

Буває, коли контора хоче результат і не хоче проблем. Ми зробили VoIP gateway троє сіньорів (2 dev + QA). Думаю, з мідами та джунами можна було б розкрутитись на вищу швидкість, але чиї гроші — той і командує. Як мінімум, не доводилося перейматись якістю коду та код ревью.

Є такі команди, особливо в продукті розповсюджені. Є навіть компанії де була бізнес стратегія — виключно сініори. В аутсорсі зазвичай таке створюють щоб справити враження на клієнта, а потім міняють на товпи джуніорів, бо прибуток понад усе.

Авторка мабуть не планує сама ставати senior та старішати... Завжди буде молодою як зараз, палкою та ін, що там вимагають від співробітників сучасти корпоративні бла-бла ідеологі, а ну і працівати за дешевше теж мабуть мріє. (roll eyes)

Суть статті, як планував автор: не наймайте синьоров, якщо справляться мідли.
Суть статті, як вийшло: у нас конкурс по 200 осіб на місце, тому ми наймаємо синьорів за ЗП мідла, і вимушуємо їх показувати відданість компанії, лояльність та іншу корпоративну шизу.

До п’ятниці ще далеко ж

І як нетфлікс виживає з синьйлрами.

Галері мідза за синьйлра про дати звичайно дайвесіті
Ой маржа

Одним з моїх останніх наймів був розробник середнього рівня, який переміг у конкурсі проти 200 старших розробників

Дякую, що попередили, буду компанію ApexTech оминати

Зараз на спаді більшість компаній не збільшують штат (якщо не скорочують за рахунок тих самих джунів/мідлів), і просто намагаються скористатись ринковою можливістю щоб отримати кваліфікованих фахівців із специфічним досвідом (яких в нормальних умовах просто так і не знайдеш, якщо ти не гугл чи амазон).
А джунів і мідлів у них і своїх вистачає поки. Добрати яких потім і на хвилі можна буде без великих проблем.

я б скоріше віддала перевагу найму початківця або фахівця середнього рівня з палкою пристрастю до роботи, відповідністю культурі компанії та сильним бажанням швидко зростати, ніж старшому спеціалісту з роками досвіду, але
слабкою мотивацією, низькою самосвідомістю та недостатньою відданістю
працювати у нашій компанії це велика честь
традиційні упередження до років досвіду можуть мати негативний вплив на компанії та кандидатів

специалист уровня ведущий (senior/principal) не имеет ничего общего с числом отсиженных лет.

в целом — идея конечно отличная, но есть нюанс:
а клиент был поставлен в известность о уровне специалиста, которого добавили в команду ?

100%. помнится в далеком 2018м у меня коллега пришел в компанию на трейни на 350, а через 5 мес ушел на 2700 синьора

Підписатись на коментарі