ІТ як соціальний ліфт в Україні
Привіт
Хочу почути думку інших на рахунок того, що ІТ сфера в Україні стала справжнім соціальним ліфтом для тих, хто почав у ній працювати
Привіт
Хочу почути думку інших на рахунок того, що ІТ сфера в Україні стала справжнім соціальним ліфтом для тих, хто почав у ній працювати
Для мене це соціальний ліфт. Я із села, 200 чоловік. Якби не ІТ, то не мав би зараз нерухомості в Києві і досвіду життя в ЄС (хіба що на полуничній плантації).
В дитинстві у батьків була хата з глини і я спробував шоколадку перший раз лише десь у 2му класі. Одним словом злидні несучвітні. Зараз хоча б маю непоганий рівень життя. І також забезпечив житлом і хорошою медициною батьків
Для мене так став.
Не знаю у яких умовах росли ті, хто вважають що є тільки два слої населення — мільйонери і усі інші.
Я народився і виріс у селі у злиднях. Так що суттєву різницю відчуваю
І повірте — ті хто каже що ти просто більш високооплачуваний раб не знають як це працювати по пів року на дядю без зп бо ти нікуди всеодно не дінешся.
Більше грошей, більше свободи та більше можливостей. Особливо враховуючи що можна працювати віддалено.
Мидл с з/п по ДОУ попадает в топ 3% по доходам, а синьор — в топ 1% (данные World Inequality Database).
А по сумме признаков (активы, сбережения, потребление, и т.д.) гарантированно будет в middle либо upper middle классе.
Это ли не социальный лифт если родители были в рабочем классе (или даже в working poor), а сын/дочка — выше?
P.S. У меня есть сильные подозрения, что у комментаторов-отрицателей были очень зажиточные родители. Т.е. они судят по личному опыту, а конкретно для них перехода в более высокий класс не было
Це не соціальний ліфт, а лише фінансовий. Для соціуму цей ліфт не є повноцінним. Ти маєш трохи більше бабла, але ти ніхто. Ти не можеш порішати ніяких питань, повністю беззахисний. Нормальний ліфт в Україні це коли ростуть заробітки разом з впливом і можливостями «позвонити і порішати».
Соціальний ліфт в українській науці:
аспірантом в 24 на $100
асистентом в 27 на $200
доцентом в 40 на $300
професором в 60 на $400
Це якщо пощастить, якщо будуть здані екзамени і знайдеться науковий керівник на першу стадію (а це в першу чергу про софт-скілли), якщо буде потреба у викладачах на подальших (навіть у відносно мирному
Виживати в таких умовах без якихось особливих прекондицій типу роботи для душі з пасивним доходом від батьківської нерухомості чи участі в якісь корупції доволі складно. Скоріше за все, вчителі, лікарі, міліціонери, залізничники,... можуть розповісти аналогічні жахи про свої професії.
Тому саме так, можливість чесно працювати і передбачувано досягати відносно високого рівня життя — це, на жаль, унікально для ІТ, хоча б мало бути за правило у більшості сфер діяльності.
Оце у людей соціальний ліфт — lviv.media/...prokurora-za-1-mln-yevro
А те що ми собі можем дозволити пармезан та сібас без оглядки на ціну — це так... сміх та й годі.
На подкасті Доу класно сказали, що зв’язки це взагалі про нетворкінг, про те, що треба спілкуватися, то я прокоментував:
От! Власне в темі про ліфт сказали саме те, що й мені муляло — задроти заробляють умовні 5к і плачуться, що вплив сам не росте, а от у бізнесі... Та задрот, він і в бізнесі задрот, там теж можна уникати нетворкінгу, ЦЕ НЕ ПРИХОДИТЬ САМЕ ПО СОБІ! І відповідно — якщо ви маєте цікаві захоплення, від полювання до великого тенісу, ви там можете познайомитися і з прокурорами, і з ким завгодно. Я от, власне, навіть граючи в Травіан десь у 2010, знавав там зампрокурора Вінниці, навіть нік пам’ятаю.
Як це робиться, показано у фільмі «Список Шиндлера». Чувак просто приїхав з певною сумою грошей і за рахунок цього розкрутився, просто входячи в кола важливих персон через тусовки по ресторанах. Ну а далі він вже там робив, що робив, за що цей фільм і знають. Чомусь мені саме Ліам Нісон в образі Оскара Шиндлера згадується, коли починають нити за зв’язки і вплив. Тобі треба — візьми і зроби, айтішечка тобі дає стартовий капітал, щоб пити дорогий коньяк з впливовими людьми і хто тобі доктор, що ти його спускаєш на дороге залізо, коли насправді хочеш іншого?
Та задрот, він і в бізнесі задрот
І на омріяній багатьма теоретиками держслужбі теж :-)
Так, я працював мабуть у самій коррумпованій (звичайно до війни) структурі України — митниці. Там працював адміном і адмінам зазвичай не заносили. Але бачив різних митників. Були ті, хто катався на порш каєнах і жив на широку ногу, а були із достатком навіть нижчим за мене. І посади у них наче однакові, але їм чомусь не заносили (ну або заносили, але дрібниці).
Софт скіли із зв’язки у тих були не дуже
А может и заносили, но хватало ума деньги не светить и кататься на народном автомобиле — Ланосе.
Ну по перше справа була у нульові коли ще навіть слово люстрація ніхто не знав. Тоді усім було насрати і ніхто не соромився
А по друге із деякими людьми досить тісно спілкувався. Іноді бував і у них дома (вінду там переставити чи просто переночувати після попойки у барі). Тому був у курсі хто що має і про схеми деякі нажаль був в курсі. Навіть у деяких не по своїй волі брав участь.
У коррупції своє комьюніті як писав нижче і те що ти займеш якусь жирну посаду не означає що туди тебе візьмуть. Ну і крім того схеми йдуть далеко за посадовців і над ними та під ними багато людей, які взагалі не працюють у цих установах.
Це щоб розвіяти тупорилий міф про чинушу як еліту суспільства
Даже в нулевых умные люди соображали, что нужно жить скромно, чтобы тобой не начали интересоваться.
Да нет, не теоретик, а практик. Если живёшь на широкую ногу, то тобой обязательно заинтересуются. Или власти, или братва. Пережившие
Тобі треба — візьми і зроби, айтішечка тобі дає стартовий капітал, щоб пити дорогий коньяк з впливовими людьми і хто тобі доктор, що ти його спускаєш на дороге залізо, коли насправді хочеш іншого?
Абсолютно точно. Помню, как после покупки мотоцикла баварской марки и обслуживания у официального дилера через чат этого дилера попал в местный чат владельцев новых мотоциклов этой марки. Много там было интересных людей, в том числе не последних по местным меркам (никогда не забуду, как на одной из покатушек с этой группой один из участников договорился с копами, которые перекрыли для движения участок дороги и нашу группу пропустили).
Но никаких полезных знакомств оттуда так и не вынес. Не моё это — с двуногими хороводы водить))
Но никаких полезных знакомств оттуда так и не вынес. Не моё это — с двуногими хороводы водить))
От бачиш! А це ж саме ти завів цю шарманку про фінансовий, а не соціальний ліфт. Ойтішнеґ це нині в будь-якому випадку в Україні престижно, але є серед нас ті, хто вже на вась-вась із нужнимі лютьмі, є ті, кому на це начхати, але в разі чого щось придумають, чи з’їдуть на базарі (як я), і є ті, хто цього хоче і думає, що є щось, що відкриває всі двері, і це щось не в тобі самому, тому люто страждає від нестачі того чогось...
Таки соціальний ліфт айтішечка, соціальний.
Если бы это было так, я бы все вопросы решал парой звонков нужным людям)
Подивився свіже відео Ткача
www.youtube.com/watch?v=VNpMJr6SUyo
Аж важко порахувати, скільки разів на відео його принижували і погрожували. Цікаво, чи були там айтішники.
Fast Furious, ти реально вважаєш, що в так повинно бути і люди з грошима повинні робити, що хочуть, і їм за це нічого не буде? Чому в країні стільки бидла?
До речі, якось дивно. Тільки США, декілька днів тому, попросили зменшити кількість корупційних скандалів, як в Україні просто поперло. То мер мішок грошей отримав
www.pravda.com.ua/news/2023/10/2/7422366
то депутати стали гопниками посеред Києва
www.pravda.com.ua/news/2023/10/5/7422788
то військові продовжують випускати за хабарі
www.pravda.com.ua/news/2023/10/2/7422298
то чиновники швиденько почали красти, поки не прикрили
www.epravda.com.ua/...ycharts/2023/10/5/705126
І це все буквально за три дні
Аж важко порахувати, скільки разів на відео його принижували і погрожували.
Нафіга лізти до бидла, щоб що? Він хоче отримати матеріал для срачів — він його й отримує.
Журналісти мають контролювати владу і силовиків, а вже влада та силовики повинні контролювати бидло.
Подивився свіже відео Ткача
Нашо зі святого Хановеру дивитись цю дічину? Щоб переконувати себе у вірності вибору країни для життя?
Нафіга лізти до бидла, щоб що?
Він підходив до простих людей у центрі Києва. Поводив себе дуже коректно, мені його навіть шкода. Але, практично кожен, включаючи поліцію, вів себе неадекватно.
Поводив себе дуже коректно, мені його навіть шкода. Але, практично кожен, включаючи поліцію, вів себе неадекватно.
почему ты считаешь, что полиция ведет себя неадекватно?
поставь себя на место того полицейского. как бы ты себя вел?
почему ты считаешь, что полиция ведет себя неадекватно?
1. Було декілька нарядів поліції, які не зробили абсолютно нічого, хоча всі бачили, що перед закладом припарковані десятки дорогих авто, а в середині гримить музика
2. Поліціянт погрожував позвати воєнкома, а коли дізнався, що Ткач журналіст, втік
3. Ткачу у присутності поліціянтів погрожували розправою, погрожували обісцяти, погрожували виколупати очі, погрожували звільнити його з роботи і тд. Поліціянти не зробили НІЧОГО.
ну а как он ожидал?
что полицейский с горящими глазами побежит разбираться, приедет подмога, нарушителей выведут из ресторана, всем выпишут штраф, владельцам ресторана вручат повестки и в конце Ткачу полицейский со слезами на глазах скажет «Дякую, друже.»
он сделал вид, что дурак, ну и обращались с ним как с дураком
Сам у шоці, дурник думав що в Україні є закон і право, а поліція потрібна для того щоб цього закону дотримувалися.
А чуваки просто зарплату отримають, за те щоб кататися на машинах і носити форму, вони тільки для цього і потрібні, а Ткач їх просто відволікав від роботи.
Я тільки не дуже розумію, якщо поліція не знає як себе поводити у випадках порушення закону, то навіщо вона потрібна?
Я тільки не дуже розумію, якщо поліція не знає як себе поводити у випадках порушення закону, то навіщо вона потрібна?
ты так говоришь, как будто можешь решать нужна она или нет.
с совковых времен в полицию (тогда это была милиция) туда принято было идти
щоб кататися на машинах і носити форму
и если повезет или есть связи, то можно попасть на хлебное место. сейчас еще плюс это отмазка от армии, то вообще одни плюсы.
а тут вдруг пришел какой то Ткач и строит из себя дурачка, как будто он и вправду рассчитывал встретить доброго дядю милиционера как из книжек его детства
Ну, ти знаєш я можу вирішувати якій країні ідуть мої податки. І Ткач показує, що українська поліція не варта того, щоб я жив і витрачав свої податки в Україні. Ну і дякуємо йому за це. І так, з Гановеру, Торонто і Варшави ці відео дуже классно виглядають. Я коли в Одесі жив, навіть до кінця не зміг би додивитися, зараз взагалі спокійно, приблизно як на лутінги в Сан-Франциско.
українська поліція не варта того, щоб я жив і витрачав свої податки в Україні.
поэтому 5% налогов в Украине — это правильно
я можу вирішувати якій країні ідуть мої податки
Прикордонники чомусь вважають інакше.
Ви ж з німеччини? Розкажіть будь ласка як би поводила себе поліція германії в аналогічних розкладах. Чи у вас поліція перестала переживати за виклики по більш страшним приводам, коли сусід зверху необачно пукнув і злив воду після 22? ))
Поліція Німеччини під час ковіду реагувала дуже круто на якісь збори у місцях де збори заборонені. Впринципі, із того що я чув, увесь клуб лежав би мордами у пол, і по черзі їхали оформлюватись у відділок. Ordnung muss sein
увесь клуб лежав би мордами у пол, і по черзі їхали оформлюватись у відділок
может от земли зависит или публика быковать начала
когда в качалку во время ковида нагрянули полицаи, то просто попросили покинуть помещение и проследили, чтобы все вышли
Ну так і в Бохо так мало бути, а ось якщо б не вийшли, то було б так як я описав. Тут ніхто, мені здається не вважає що за знаходження у клубі повинна смертна кара настати. Але закон повинен виконуватися, або відмінятися, щоб в інших клубах тех можна було працювати, відпочивати і все інше.
не надо строить дурачка как Юджин и Ткач.
у полицаев в германии другая мотивация, почему они идут работать в полицию. это другая организация и функции у нее другие. одинаковое название не говорит об одинаковой сути этих двух явлений.
-Гей друже, а чому у сусіда туалет чистий, теплий і у приміщенні, а в тебе дірка в полу на дворі, і навіть дверей немає.
Розумієш,
другая мотивация,
,
и функции у нее другие
одинаковое название не говорит об одинаковой сути этих двух явлений.
ну и каким образом этот друже может повлиять на то, чтобы его туалет стал чистым и теплым? кроме как поохать и снять видосик, что ай-яй-яй как гряязно
кроме как поохать и снять видосик, что ай-яй-яй как гряязно
Після його «відосиків» зазвичай або звільняють, або звільняються, або саджають.
главное, чтобы не перепутали и уволили не тех полицейских, что на видео, а того, кто дал им разнарядку не замечать происходящее в Бохо ))
а то это будет похоже как если б в вышеуказанный грязный туалет купили освежитель воздуха и потом хлопали в ладоши какие ж молодцы, полезное дело сделали
При чому тут другая не другая? Типу у нас тут унтерменьші, а у вас осяяні богом усі?
Ваша німеччина, точніше не ваша, а племін, які населяли її під час Риської Імперії — в кусти срати ходила, коли поруч були акведуки, бані, порядок і т.д. А он, бач, навчились як.
Те що в нас зараз пі...ць не значить — що «нє жилі багато нех і начінать»
Завдання журналістів в нас — висвітлювати п...ць. І саме тільки через журналістські розслідування в нас і вскривається корупція і починається хоч якийсь двіж.
Нє, канєш можна сказати — ну хулі там, дика Україна. Ваше право. А люди які тут залишились, хочуть потихеньку лупати сю скалу.
Хоча я з часом все менше й менше в це вірю, але до діла це не відноситься
очень сильно бомбануло вас, хотя у меня не было желания вас задеть
зрозуміло, за відсутності аргументів перехід на особистості.
Ви навпевно застрягли ще в тому часі, коли виїхали звідси. В мене так тітка досі живе початком
Так ось після сотень розслідувань журналістських, Майдану, реформ — поліція зараз і «мусара» домайданівського періоду — це дві різні речі. Але і зараз залишилось багато проблем, з якими боремось.
на личности перешли вы, рассказав про унтерменшей, богом осеяных, акведуки и срать в кусты
про полицию и реформы я в основном узнаю от своих друзей и бывших одноклассников, все они живут в Украине, ведут бизнес (не айти). и что касается ментов, пожарников, налоговой и прочих чиновников, а также коррупции, то что сейчас, что 10 лет назад они рассказывают одно и тоже самое.
Могу сказать за дорожных копов, с которыми периодически приходится общаться. Менты в 2013 г. сразу озвучивали таксу. За оформление ДТП стрельнули по 100 грн. с каждого на топливо. К копам аваковского призыва кроме того, что они мне в квитанции указали левый номер счёта и штраф не дошёл и вернулся обратно на мой счёт, никаких особых претензий нет.
я впринципі за копів можу сказати, що:
— за останні 10 років ні разу не зупиняли без зрозумілої причини
— злісно ніколи не порушував, а там де протупив/не додивився в 5/10 випадів не виписували штрафи (але культура мовлення передусім, все чесно кажу, всі документи відкрито показую, ніколи не хамлю)
один єдиний раз, коли мені хамили і наїжджали, це був військовий(точніше просто якийсь трошник), який злився, що я став 5м за стихійним знаком стоп, який поставили на видуманому блокпосту, де навіть знаки обмеження швидкості стояли кожні 20м (90/70/50-stop), а не як по регламенту, що я йому сказав і тоді вже він вибачався
серед всіх цих каст зустрічаю ненависть до податкової серед тих, хто веде звичайний бізнес всередині, але:
— не у всіх, є касові апарати (а вони треба)
— не у всіх термінали (а вони треба)
— не у всіх чесний налагоджений облік (а він обов’язквоий)
— майже всі завозять товар з-за кордону всіру (в той час, коли офіційно доведеться 30% заплатити мита)
— точно ніхто не проходив перевірки і не отримував ліцензії від пожарних/комунальних і тд.
(в КОЖНОГО мінімум декілька пунктів набереться)
вкінці-кінців, їхній бізнес це просто навар на тому, що товар завезений всіру, а ще просто не проводять все через рахунок підприємця.
я був б дуже радий, якщо у ваших знайомих все не так, але поки я бачу, що навіть у найщиріших людей, які бажають Україні всього найкращого, займаються активностями, волонтерять, воюють і тд — все навіть гірше, ніж я описав.
а ну і звісно, потім вони ниють як все погано, і як їх щемлять структури, феєричні довб***би
та какие там кассовые аппараты
они производят — зерно, мед, молоко, мясо, столярка, занимаются ремонтом техники, сдают сельхоз технику в аренду
вкінці-кінців, їхній бізнес це просто навар на тому, що товар завезений всіру, а ще просто не проводять все через рахунок підприємця
ага угу
сделать работу с наименьшими затратами сил, но так, чтобы не к чему было придраться (с точки зрения закона) и пойти домой
Тут момент спорный. Если у них там реально вызов на что-то более серьёзное, чем работающий ночью клуб.
це мотивація типових бюрократів.
Яка в них мотивація робити саме роботу поліцейського, а не перекладати папірці десь у велечезній німецькій бюрократичній машині?
а не перекладати папірці десь у велечезній німецькій бюрократичній машині?
это очень специфичная работа, делают ее в основном тетеньки без особых амбиций согласные работать в атмосфере а-ля привет из ссср
та ніяк би не реагувала)
що тут очікувати?
— незаконні перетини кордони Євросоюзу зі сторін Іспанії, Греції, Польщі, Литви (я про різні часи, але одну й ту ж проблему)
— окупас в Іспанії чи просто squatting по всьому Євросоюзі (Uk, Greece, Germany, Portugal) — все гуглиться, це масова проблема, якій не знайшли рішення (насправді рішення є, мафія-решали які просто дубінками і стволами розбивають групи цих людей)
на це все ні поліція, ні прикордонники не реагують рівно ніяк, а якщо реагують, то вибірково, де можна відбутись малою кров’ю, сказали і людина пішла — ок, людина агресує і йде далі — нікого не пакують, не стріляють і не арештовують.
В Німеччини дуже вибіркове правосуддя, де дуже легко впливати на тих, хто живе там і працює офіційно на певних правах, з офіційними реєстраціями та документами.
ти реально вважаєш, що в так повинно бути і люди з грошима повинні робити, що хочуть, і їм за це нічого не буде?
Война — это проблемы политиков и тех, кому они платят за этих проблем решение.
Я в упор не отстреливаю, нахрен в городе, где не ведутся боевые действия этот маскарад с комендантскими часами и оливками.
Кому навредил ресторан?
Одни заработали деньги, другие отдохнули, но нет, государству что-то не так, нужно помешать и тем, и другим.
зменшити кількість корупційних скандалів, як в Україні просто поперло.
Политики со своими проблемам, что добавить?
пфф, з тисяч вікон квартир можно залізну дорогу спостерігати, чи окружну. комендатнська година це рівня штрафів за маски чи вихід до парку у ковід, щоб нарід бачив, що влада все контролює
просто ви не уявляєте про що пишете. підробиць звісно не буде, але комендантська година у глибокому тилу ніяк не допомогає у логистиці
Если бы я хотел засечь и сфотать, засёк бы и сфоткал, даже не нарушая комендантский час и не привлекая к себе внимание.
Эти меры рушат экономику имея при этом крайне сомнительную пользу.
Разрешали бы всем ходить — наоборот проще было бы выявить.
за цей час проходило три людини
Не будет проходить ни одного. Я же говорю, приходить придётся ко всем обладателям окон и балконов.
Та сенс з ними дискутувати. Це або нудьгуючі любителі нічних покатушок, або люди, які вдають дурачка. Ну навіть дураку зрозуміло, що вирахувати колаборнта-диверсанта набагато легше коли ніхто не їздить, ніж коли за колонною вночі будуть пертися тисячі тачок. Причому аргумент про вікна дурний. Мільйон промзон, околиць, окружних і т.д. де жодних жилих домівок нема, і щоб туді непомітно дістатись — коменданстька сильно ускладнює
ps Блін!!! Це ж сємєніхін, чи я к його там раніше. Любитель погоняти вночі з ревом. Ну да, страждальці від війни. Дивно чого його так це переймає, бо він виїхав звідси
нахрен в городе, где не ведутся боевые действия этот маскарад с комендантскими часами
Щоб менше народу бачило куди ж абрамси повезли:)
Комендантська година запроваджується передусім із метою виявлення ворожих елементів на території. Результативність дій правоохоронних органів, коли зайві рухи на вулицях відсутні, стає значно більшою. Ворог має в нашому тилу ставити якісь мітки, пересувати якісь речі, підходити до об’єктів нашої інфраструктури, вести якусь зйомку. Комендантська година дає можливість нашим правоохоронним органам повноцінно діяти
Я в упор не отстреливаю, нахрен в городе, где не ведутся боевые действия этот маскарад с комендантскими часами и оливками.
Може ще ПВО прибрати щоб спати не заважало колонадою? Все-одно ж бойових дій там не ведеться.
Кому навредил ресторан?
Одни заработали деньги, другие отдохнули, но нет, государству что-то не так, нужно помешать и тем, и другим.
Я обома руками за відпочинок, так як війна — війною а життя продовжується. Но, багате, пафосне нічне життя під час війни коли йде мобілізація, коли однолітки в окопах сидять, поки ти, балбес, в нічних клубах тусиш тому що папа справку від лікаря надибав — це якось занадто. Треба скромніше себе вести, відпочивати і святкувати але якось тихіше, купувати дорогі цацкі але не хвастатись, подорожувати, но по-менше сторіз знімати.
Відосіки нічного Києва і Одеси вже весь твіттер і реддіт регулярно облітають, де у людей, резонно пригорає — «ми їм мільярди, а вони тусять», «Київ під час війни виглядає краще ніж Лос Анжелес в мирний час». Це все приведе до скорочення допомоги і підтримки від союзників в тому чи іншому виді, так як допомагати Україні стає все менш популярно, а ми ще підкидуємо дров.
Но, багате, пафосне нічне життя під час війни коли йде мобілізація, коли однолітки в окопах сидять, поки ти, балбес, в нічних клубах тусиш тому що папа справку від лікаря надибав — це якось занадто.
Есть такая поговорка «кто на что учился».
Смех смехом, но детям уже говорят, куда они пойдут, если плохо учиться будут.
Идеология — оно конечно хорошо, но в жизни оно иначе.
Я не спорю. Може це і дає тобі право тим чи іншим способом уникати мобілізації, но це не дає тобі право показушно в клубах тусити і сторіз звідти в соцмережі викладати. Хочеш щось відсвяткувати? Винайми квартиру і буянь там з собутльниками, чи поїдь в якусь глушь на шашлики. Ніхто ж не забороняє.
Київ під час війни виглядає краще ніж Лос Анжелес в мирний час
Це сильний аргумент, але ми навряд зможемо завести у Київ 40%, як би це сказати, специфічного населення. Тож це проблеми Лос Анжелеса, а не Київа
Такий аргумент американцям не катить. Вони рахують що благополуччя Києва це їхні бабоси, а жопа в Лос Анжелесі це тому, що бабоси Лос Анжелеса пішли в Київ.
Я не думаю що це велика частина американців, і не має сенсу підлаштовуватися під тих людей які у це вірять. Допомога Україні почалася набагто пізніше ніж у містах Каліфорнії життя стало таким яким воно є зараз. Клуб Бохо не впливає на міжнародну політику, а Київ виглядав би краще багатьох районів Лос Анжелесу навіть без допомоги США.
ми їм мільярди, а вони тусять
А що повинні робити?
Київ під час війни виглядає краще ніж Лос Анжелес в мирний час
А як має бути? Як світлини другої світової з блокадного Лєнінграда? Натовпи брудних і худих дітей у бабкіних платках навколо напівзʼїденого трупа коня? Напівзаметені снігом погорілі солдати і цивільні на руїнах багатоповерхівки?
А як має бути? Як світлини другої світової з блокадного Лєнінграда? Натовпи брудних і худих дітей у бабкіних платках навколо напівзʼїденого трупа коня? Напівзаметені снігом погорілі солдати і цивільні на руїнах багатоповерхівки?
Давай ти тиждень поспиш у холодному окопі, а потім почитаєш, як у Києві айтішнички відпочивають. Одразу і мотивація з’явиться
Ох ти бля, а ти з окопа пишеш? Респект тобі, я думав ти і з України зʼїбав давно, і розказуєш, як тут без тебе усі мають жити
Ох ти бля, а ти з окопа пишеш?
Я дивлюся відосики воїнів і бачу, що вони говорять про різних айтішничків у Києві
Хєрасє, ну так, тоді маєш право, ти і сам майже воїн, можна сказати
А як має бути?
Нічне життя трохи прикрутити, клуби закрити. А то дико виглядає що поки одні в окопах сидять, інші кальянчик курять, і коктейлі п’ють під клубну музику. Саме ці кадри облітають твіттер, а не каштани охайного Хрещатика.
Нормально виглядає. А ти краще скажи, тим, хто виїхав, що можна робити, а що не можна?
Ті хто виїхали давно можуть жити своїм життям. Нічого поганого в цьому немає. Головне не сильно розповсюджуватись що ти з України якщо на ресорті якомусь відпочиваєш чи в клубі якомусь. А то вони будуть думати що втік від війни як біженець і жируєш тут на допомогу яка платиться з їх податків.
Ну а ті хто під час війни, дівчата, все-одно дико їх сторіз в інстаграмі виглядають на фоні того що хлопці виїхати не можуть.. За рік за кордон по
Я не розумію, чесно, що поганого у тому, що люди відпочивають. Особливо, якщо це чоловіки призовного віку. Його може завтра в бусік заберуть, а через тиждень буде уже у мʼясній бригаді. Чого він має витрачати останні, можливо, місяці життя на всесвітній сум та тугу? Може, звісно, комусь на передку і не байдуже, що хтось гуляє і веселиться, але більшості просто нема коли про те думати. А є і такі, які кажуть, що ми тут, що ви там жили мирним життям, наскільки те можливо.
Те, що ти сумуєш, або відмовляєшься від розваг, виявляючи «солідарність» з хлопцями на передку — це, ну не знаю: пригнітити відчуття провини, що ти на умовному Манхетені, а вони під Купʼянськом, або трошки доторкнутися до їх подвигу, типу ви, канєшна, там кацапів стріляли, а я от сумував, теж трошки герой. На реальність тих, хто на фронті, твоя поведінка не впливає ніяк.
Може, звісно, комусь на передку і не байдуже, що хтось гуляє і веселиться, але більшості просто нема коли про те думати.
А звідки ж ти про це знаєш, воїн диванний?
Я дивлюся відосики воїнів і бачу, що вони говорять про різнихайтішничків у Києвіуїжджуньок
Ну тоді ти брешеш, бо я не бачив ще жодного відео, щоб будь-якого воїна спитали про київських гуляк, і він сказав би, що йому немає до цього справи.
Ну звісно, ти ж опитав усіх воїнів, і взагалі, якщо ти чогось не чув, то його нема, це всі знають.
Де я кажу що відпочивати погано? Я кажу що не треба це на показ виставляти, і трохи адаптувати свій відпочинок так як не всі види відпочинку доречні в умовах війни. Нічне, клубне життя з бухлом, кальяном, плясками і шлюхами, наприклад — не дуже доречно як для мене.
Обожнюю коли ті хто давно з’їбав звідси розповідають що ми маємо робити, як себе почувати і поводити.
А то дико виглядає що поки одні в окопах сидять, інші кальянчик курять, і коктейлі п’ють під клубну музику.
Кто на что учился.
А то то, что одни в окопах, а другие так и сидят за океаном, тоже так себе выглядит.
ну а чо, нормально на ліфті заїхали хлопці, глядачі марафону через такі матеріали хоч свою країну вивчать трохи, як все працює
На відео найбалакучіший мудак, який на*** слав Ткача прямо відповів, що він айтішник(21:45) і не якийсь держслужбовець, тому його не хвилює зйомка і ніякого покарання йому не буде.
Якщо айтішник порушує комендатьску годину під час війни, сидячи у якомусь мажорному закладі Києва, а коли той заклад закрили аби сховатись від журналістів, то на вулиці хамить журналісту одного з найбільших видань України на камеру у присутності поліції, а поліція йому нічого не робить, лише розводить руками, поки Ткач не викликав 3 наряди туди — хіба це не демонстрація соціального ліфту?
Хоча перед цим водію журналіста поліціянти виписали штраф та обіцяли на місці викликати тцк через порушення комендантської години, поки не зрозуміли, що Ткач журналіст, після чого раптово поїхали на інший виклик.
Я вже мовчу про те, що життя у Києві зараз саме по собі ознака вищого соціального класу, бо по вулиці не катаються бусики, як у інших містах та селах.
поліція йому нічого не робить, лише розводить руками
Перед цим поліціянт погрожував викликати воєнкома, щоб приструнити команду Ткача! І одразу втік на виклик, коли Ткач показав посвідчення журналіста. Це якесь позорисько. Погроза воєнкомом, це новий метод поборів в Україні тепер?
Погроза воєнкомом, це новий метод поборів в Україні тепер?
Ну, вы сами поняли, как изменилась социальная пирамида в Украине. И не я это придумал.
Армия превратилась в огромную тюрьму.
сядем все
Топ 5% людей по доходам в любой стране не сядут, если только не перейдут лично дорогу топ 0,001%.
Повторяю — кто на что учился. Чтобы добраться до аудитории этого форума, государству придётся мобилизовать вначале 95% пересичных.
Чего не будет.
Цікаво, чи були там айтішники.
Бидлуватий чувак в футболці ж явно сказав «Мне по-й я айтішнік»
А я говорил, что айти позволяет уменьшить влияние важных процессов в обществе на свою жизнь. А не даёт возможность на них влиять, как было бы если бы оно было социальным лифтом.
Это скорее социальный домик)
И чуваку действительно пох, его никто из присутствующих не уволит. Даже если его покажут по телевизору.
біля кожного соціального ліфту є колишній смиттепровід який сусід віджав під кладовку, ото і є айті ))
В Україні, на відміну від Британії там, Німеччини, наприклад — лише гроші і є соціальний ліфт.
В нас вчорашні свинопаси та козодої — депутати. Це «еліта».
Тож у кого є гроші — той і еліта. Коли ти багатий — тобі всі раді, перед тобою всі двері відкриті.
Україна — дикий захід. З війною ми все більше занурюємось в
А зелені пацанчики прискорюють процес
Ну якщо з цієї точки зору. То ні — гроші тут мало що «рішають»
Є багато випадків коли люди із великими грошима ніфіга не могли порішати усім наболіле питання, а відносні ніщеброди із зв’язками легко відмазувались. У депутатів та ж фігня — щоб бути коррупціонером треба варитись у коррупційному комьюніті. Якщо ти або просто прийшов із сторони або посрався із ким не варто сратися то скоро ти з’явишся у новинах про черговий успіх правоохоронців у боротьбі з коррупцією. І багато чого у цих колах тримається не на грошах, а на довірі та взаємовигідних послугах.
Але якщо ти живеш повністю у правовому полі то гроші дуже багато чого міняють.
відносні ніщеброди із зв’язками легко відмазувались
Не знаю де ти береш такі історії. В основному, судячи по новинам, 99% хто відмазується — то мажори, явні (бізнес) чи скриті (воєнкоми, чиновники і т.д.)
Нє, ну якщо брати
відносні ніщеброди
— тцкашників, якого он на днях випустили з сізо за побиття людини... То впевнений в нього, якщо добре пошукати, як і в одеського воєнкома, вистачить на вілу в Іспанії.
Якщо людина відносно бідна, то навіть маючи зв’язки, ніхто не буде підставлятись безкоштовно. Ну на одному рівні відмажуть, а на іншому, без грошей — прихлопнуть
Ну вообще-то освобождение под залог до вынесения приговора — это не отмазка, а довольно стандартная процедура по тем статьям, где можно.
Бггг, особливо коли вкрав на 10 лямів, а застава на лям. І зникаєш. Або на волі рішаєш, на купу залишених коштів підкуповуєш систему.
Система зроблена під корупціонерів, коли розмір застави набагато менше ніж вкрав
Не знаю де ти береш такі історії. В основному, судячи по новинам, 99% хто відмазується
Те, кто отмазался, в новости не попадают.
Новости — это про тех кого поймали и хоть попытались привлечь.
люди із великими грошима ніфіга не могли порішати усім наболіле питання
Це в тебе просто моральний компас є. Я ось проблему з сусідами які гучно музику включають не міг вирішити, так я дільничного так задовбав, що він мені спитав, чи дати мені контакт людини, яка за 500 баксів приїде і зробить так, що тихо буде завджи. Гроші вирішують, якщо ти хочеш ними користуватися. Я вирішив не користуватися.
Ехх, я ще ось цей топік пам’ятаю.. Класні були часи.. )
dou.ua/forums/topic/7607
Зародження культу сироїдства.
Мабуть навіть хто не їсть сири пішли купили для солідності :-)
Так воно і зараз є, і навіть загострилося за останні
На доу також є хейтери, но тут в основному конструктивна критика з аргументами — те що очікуєш від адекватної, дорослої людини. А там, лише чиста заздрість і ненависть одним лише аргументом — «епл говно», ну і весь стиль розмови в такому стилі, ніби
Так що, щоб хто не говорив і що б «соціальний ліфт» не значило, но в плані інтелектуального розвитку, уміння виражати думки, словарного запасу, мови, знань — ІТшники сильно вище средно-статистичної людини.
Ліл, тобто критика про те що «япко» вилучило всі конектори і вирішує замість юзвірів що їм краще — це чиста заздрість? Ліл ще раз.
Це щось схоже на аргументи. Але бажано з конкретними прикладами (а то сильно абстрактно в стилі «андроїд можна налаштувати під себе», особливо зараз коли айос також вже можна налаштувати під себе в більшості випадках), в спокійнішому тоні, без матів, і без сленгів типу «ябло», «япко», «відро», «дрочери», «гейфон». Ви інтелігенція чи що?
Я айфон лише як приклад привів. На будь-яку тему рівень дискусії доволі низький з ненавистю друг до друга. Но більше всього зриває дах в хайпових темах типу епл, тесла.
Ну конкретно «япко» — це регіональний діалект (Львів, маю на увазі тих хто місцеві з діда-прадіда). Зараз тренд на діалекти, на противагу колишньому застарілому тренду називати лише «полтавський» діалект вірним (котрий в сучасній версії став звичайним малоросійським суржиком), а всі решта діалекти «рагулізмом».
Ось топік «чому так важко знайти спеціалістів в державний сектор»
Там перл на перлі. Ця тема просто бліда спроба відтворити тамтешні коментарі. По суті робота поза Айті — це все що перелічене в тій темі про «держ.сектор». Зарплата — це важлива, однак далеко не основна причина чому поза Айті життя не фонтан («в нас», звісно — про інші країни тут мови нема).
поза Айті
Точніше поза аутсорсом. У багатьох відчизняних ентерпрайзів є своє IT. І ЗП там доречі здебільшого нормальні ринкові і це враховуючи те що ЗП кристально білі.
Проблема перш за все у бюрократії та корпоративному ідіотизмі. Тобі вже там не подобається з моменту влаштування на роботу коли просять пройти поліграф та кажуть почекай тиждень поки наші тебе «пробьють» по базах.
Потім потрапляєш у ентепрайзний ад де ти повинен відмічати задачі у джирі, потім ще звітувати у екселі. А ще звісно тайм трекери за тобою стежать. І не дай боже час виконання завдань не буде 8 годин на день інакше запишуть у лов перформери із штрафами.
Ооооо — штрафи. Тебе штрафують за кожен пчих. Запізнився на 0.01 секунду (без перебільшення — так в одной конторі було) — штраф, щось накосячив при деплої — штраф, сходив за морозивом у робочій час — штраф (це вже тру сторі із особистого досвіду)
І як вам там гребеться на галерах після історій про такі от плантації? І це доречі змінює світосприйняття. Люди звикають. Була така історія що чувак пішов в аутсорс потім повернувся бо тут «порядку більше» (означає що ти можеш ніфіга не робити, головне правильно звітувати)
Після того як я отямився після
Вже близько половини працюють в продуктах, я теж (я, правда, сам за кордоном, а от тімка дуже навіть в Україні). І в нас такого жаху немає, і я постараюся, щоб і не було.
Деякі коментарі прям ілюстрація чому у нас така держава. Люди відверто хочуть аби в Україні не було корупції і при цьому мати можливість «порішати».
Кто сказал, что люди не хотят, чтобы у нас была коррупция?
Все хотят.
И у нас — отличная страна.
Кто сказал, что люди не хотят, чтобы у нас была коррупция?
Все хотят.
Хочуть корупцію тільки аноніми на ДОУ. А аноніми вони, бо бояться корупції, і це досить смішно.
Любой социальный строй существует только до тех пор, пока устраивает большинство.
Коррупция в Украине существует по крайней мере столько, сколько на этой территории существует государство и является самым устойчивым явлением из всего происходящего на этой территории.
Как кто себе представляет это изменить, не представляю.
Легко меняется, главный своего кента за коррупцию ломает через колено. Результат — все в шоке и по земле расходится слух что все поменялось, затихли. Потом вводятся прозрачные простые правила и все привыкают, как так и было.
Такого ни разу не было, все главные своих кентов отмазывают, а те своих, и так по поруке.
Легко меняется, главный своего кента за коррупцию ломает через колено.
А смысл главному стремиться к вершине?
Он туда шёл потому, что в кабинете сами собой каждый месяц появляются чемоданы с кэшом. Если так сделать, чемоданов больше не будет.
Для чего тогда всё это было?
Тут даже не в деньгах дело. Есть люди для которых деньги не главное. Материи более сложные для преодоления, как дружба и семья. Что делать если ты поставил своего кента на очень важный пост, а он обосрался, и привел страну к огромным убыткам? Как поломать кента с которым ты столько всего прошел? Ведь до этого ты ему звонил по поводу разных чертов, и он все делал как надо...
Есть люди для которых деньги не главное.
Подобные люди в политику не идут. И вообще мало что в жизни определяют.
Потому что деньги — это основной источник мотивации большинства психически нормальных людей.
Это — основа человеческой цивилизации.
Тут в соседнем топике все обсуждения качества жизни в разных странах сводятся к мерянею нетворфами и ценам на бетонометры.
это основной источник мотивации большинства психически нормальных людей.
А политика о которой я писал выше как раз для полных неадекватов, которые вместо денег и кентов выбирают благополучие какого-то там народа.
У меня было два пути. Первый: это воровать и вывести друзей и родственников в списки «Форбс», при этом оставив свой народ на голой земле. Второй: это служить своему народу и вывести страну в десятку лучших стран мира. Я выбрал второе... ©
Никогда в истории народ не поднимался с низов по своему хотению.
А политика о которой я писал выше как раз для полных неадекватов, которые вместо денег и кентов выбирают благополучие какого-то там народа.
Такие не становятся даже председателями осбб. Потому что под их управлением даже осбб тупо разоряется, они вообще не понимают цену ресурсам и их важность.
У меня было два пути. Первый: это воровать и вывести друзей и родственников в списки «Форбс»
Эта история возможна только на маленьком островном государстве, которым и является Сингапур. Слишком короткая вертикаль делает злоупотребления невозможными. Он не в списке Форбс бы оказался, а в петле.
Никогда в истории народ не поднимался с низов по своему хотению.
Никогда в истории никому не удавалось преодолеть географические факторы, которые полностью определяют судьбу народа и государства.
Никогда в истории никому не удавалось преодолеть географические факторы, которые полностью определяют судьбу народа и государства.
Подозреваю что вы тот самый мотоциклист из Одессы, которому не зашло США.
Нічого, Сємухін, і в твою Одесу прийде сучасна цивілізація, нібаісь ;-)
Простая логика, когда все берут, а вы нет — то вы не честные, а просто лох. Тоже самое и с возможностью порешать. Нельзя среди волков жить как овца.
ІТ — це соціальний ліфт, який їздить з першого на другий поверх у 25 — поверхівці)
ІТ дозволяє погратися у те, що має назву середній клас.
Це дійсно дозволяє виглядати солідно на фоні тих, хто заробляє 300 — 500 баксів на місяць локальному ринці на інших робітничих вакансіях та дає можливість заробляти, як власник мікро бізнесу з однієї — п’яти осіб по типу барбершопу або бригади з мебелювання чи ремонту
який тепер ліфт, коли час йде, вакансій більше не становиться? ліфт під назвою «вийти з айті»?
Хто знає скільки відгуків на Мідл вакансії в Польщі зараз? Там є хоть якийсь просвіт або також все важко?
Таке враження, що половина дописувачів, або живе в «Левіафані» Звягінцева, де до них щовечора вчащає пʼяний мер з матами і погрозами youtube.com/...98uMo?si=0-vjdduAWRX3ogJR
Або дуже хоче мати можливість відскочити за пʼяну їзду, приміром.
а по вашій версії, в неньці вже настало верховенство права, і сінйор джавіст вс мер києва рівні перед судом?) що ж, файно бути вами)
От що життя за кордоном-животворящим робить.
Та повернення в Україну, нехай і після перемоги, чи навіть до війни, доволі швидко витверезвлює голову, яка спяніла від прав та свобод гуманістичного західного світу.
Лол, подивись, що я до того писав.
Ну і так, правда твоя — через такі теми найбільше сумніваюся, що воно мені треба. От як ФБ-френд з чеським резидентством, який приїхав в Україну воювати за неї, але вже сказав, що не хоче з такими як ти лишатися.
Мій коментар — це всього лиш спекуляція на ваш, без контексту того, про що ви раніше писали, чи яку думку доносили в цій темі.
Тому визнаю — мій коментар не є відповіддю вам і він не несе жодних претензій, і раз на те пішло — він є не валідний.
А ваш друг все правильно зробить, або й вже зробив, адже він вирішує, що і як йому робити і визначає свою долю.
Розумієте, буває так, що не всі айтішники створили собі комфортну та безпечну бульбашку і живуть в ній. Декому треба регулярно, або час від часу отримувати якісь держпослуги і нажаль не всі можна отримати в ЦНАПах в меликих містах. Деколи треба навідатись в районні відділення податкових, міськ чи сільради і вірте чи ні, але там дуже часто отой «Левіафан» і та дічь, яка там твориться надовго закарбовується в житті пересічного айтішника. який звик до посиденьок з HR і печеньок по понеділках.
Згідний, у мене немає багато з чим порівнювати, бо з 2015 року не було потреби звертатись будь куди окрім ЦНАПу (тут комунікація була на високому рівні), і військомату (діло було в 2020, навіть коментувати не хочеться, а просто забути) щоб змінити місце прописки.
Але за останні 3 роки була потреба допомогти батькам з їхньою нерухомістю, а також походити по лікарнях. Так от, у всіх закладах Львова відповідні служби надавали хороший сервіс і була хороша комунікація. Жодного натяку на хабар. З мінусів — це черги і те, що не завжди всі були на місці у робочий час (від того черги робились), але це таке.
А от всі кейси, які відбувались в районі, місті (Львівська обл) та селі — там жесть була, починаючи від пропозицій хабаря і до погроз з боку чиновників і це все з нормальним, ввічливим спілкванням з мого боку, але не бажанням іншої сторони слідувати своїм посадовим інструкціям. Ніби в дитинство повернувся.
В жодному разі не кажу, що таке повсюди. Лише наголошую на тому, що якщо у когось стався негативний досвід і він запамятався, то людина напише про нього в цій чи схожій темі.
Ще частина дописувачів не заспавнилась відразу на галерах, а встигла попрацювати поза ІТ і має з чим порівнювати. Десятикратний розрив у доходах все ж відчутно впливає на стиль і можливості у житті, навіть якщо залишатись найманим, законослухняним робітником.
Є таке прислівья: ситий голодного не зрозуміє. Тому чого дивуватися, що знаходятся товарищі, котрі, скоріше за все, родилися і виросли у відносно заможних сімьях, по суті завжди були представниками середнього класу, і от вони розказують клоунаду, про те, що айті не робить тебе представником влади, а тому це ніякий не соціальний ліфт. Ну для них мб є тільки два класи, вони самі і представники влади. Люди просто не розуміють як воно жити в злиднях все життя і намагатися з них вирватись. І реально в Україні для бідних людей ІТ одна з дуже не багатьох профессій де можна піднятись з класу бідноти до твердого середнього класу. Доречі, можливості «порішати» навіть у хіккана-айтішника все одно в рази більші, ніж у злиднів, котрі мають хрін без солі за пазухою і живуть на зп в 200 баксів. Відкрийте очі, в Україні таких людей дуже багато, набагато більше, ніж середнього классу. Сидять розказують про депутатів, мерів і суддів. Протівно читати.
То-то у нас кожен другий депутат із сім"ї свинопасів. Те саме з суддями, прокурорами, верхівкою силових структур і т.д. Одні дурні айтішники палять очі за 3к баксів в місяць.
У моєму селі зараз депутатом чувак який у мене водієм для дітей працював, а колишня прибиральниця стала секретаркою сільради. Звісно, що не просто так вони там, є деяке лоббі, але без вайті в айті отримали можливість покращити своє життя та бути частиною нетворку.
Не имея нужных знакомых и родственников, ты не станешь депутатом в Украине.
Имея айтишное бабло, можно уменьшить значимость для себя тех важных социальных процессов, на которые могут влиять люди с высоким социальным статусом. Но не получить это влияние самому.
Айти даёт возможность заработать и жить комфортно. Всё. Оно не даёт возможность ничего «порешать».
Наличие денег на взятки — это не социальный статус. Это — покупательская способность, не путаем.
Социальный статус — это гораздо больше, чем монетизация своих способностей влиять на важные процессы в обществе и принятие важных решений.
Это сама возможность оказывать такое влияние в первую очередь.
Наличие килобаксовой зарплаты не ставит айтишников в один ряд с этими людьми.
Порождает зависть нищего большинства — да, но не более того.
Якщо розглядати соціальний ліфт як ліфт з двух поверхів де на першому поверсі звичайні люди, а на другому поверсі еліта, причому топ еліти, то воно так і є. Якщо розділяти на багато поверхів, то айті дає можливість піднятися з найнижчого поверху, то поверху upper middle class. Гроші самі по собі дають набагато більше можливостей, у томі числі «порішать» більшість питань які можуть турбувати пересічного громадянина. Я знаю айтішника, котрий виріс в сім«ї алкаша, але зміг стати крутим профі, має дуже високу зарплату по українським міркам. Завдяки хоббі, яке було б неможливе без грошей, зміг познайомитись з деякими впливовими людьми рівня начальника СБУ по області, що дало ще більше можливостей. По факту в цій темі кожен вкладає в термін «соціальний ліфт» якесь своє значення. По хорошому можливість «порішати» взагалі не повинна розглядатись. В розвинених країнах з низькою коррупцією порішати мало хто може.
ліфт з двух поверхів де на першому поверсі звичайні люди, а на другому поверсі еліта, причому топ еліти, то воно так і є.
Первый уровень — простые смертные.
Туда же относятся и айти, и мелкий бизнес, и простые Васьки.
Второй — районная элита. Работники госструктур районного значения.
Дальше — городской, областной уровни и Киев.
Даже начальник какого-нибудь отдела районного управления полиции/налоговой/прокуратуры/you name it имеет существенно больше возможностей, чем абстрактный сениор.
А например я отличаюсь от тех рабочих, которые мне гараж строят только уровнем доходов и отсутствием необходимости выходить из дома, чтобы попасть на работу.
Поэтому военкомат имеет намного меньше возможностей меня мобилизовать, чем их.
Но если я окажусь в маршрутке или на остановке во время облавы, ко мне не будет ни другого отношения со стороны военкомов, ни других вариантов действия.
Ни за меня, ни за них военкому никто не позвонит, если моё или их начальство не имеет нужных концов где надо.
Разница между нами состоит только в том, что чтобы выйти из военкомата я могу просто снять деньги с карты, а семье работяги придётся что-то продать или сдать в ломбард. Всё.
Я знаю айтішника, котрий виріс в сім«ї алкаша, але зміг стати крутим профі, має дуже високу зарплату по українським міркам. Завдяки хоббі, яке було б неможливе без грошей, зміг познайомитись з деякими впливовими людьми рівня начальника СБУ по області, що дало ще більше можливостей
Эти люди могли оказаться его соседями по даче, которая была куплена его родителями, когда земля дешевле была. Это — случайная возможность. А не социальный лифт.
По хорошому можливість «порішати» взагалі не повинна розглядатись.
Это — реальность в которой мы живём. Такая практика существовала тут со времён Киевской Руси и не особо изменилась сейчас.
Не нравиться она может только тем, кто ничего порешать не может, но необходимость порешать — имеет.
Айти, как я говорил, улучшает финансовое положение, которое позволяет меньше зависеть от процессов в обществе.
И в значительной степени эту проблему решает.
Коротше культ совкового начальства. Окремо поржав з «работников госструктур районного значения» як людина, котрая має родичів, що працюють чиновниками. Сенсу вести далі цей діалог не бачу. А так в цілому: яка країна — такий і соціальний ліфт.
Якщо вас будуть пакувати, в вас є такі варіанти якщо ви айтішник:
1. Оплатити на місці
2. Оплатити воєнкому
2.1 Якщо боїтесь самі вирішувати питання — найміть адвоката, він скаже скільки оплатити і передасть
3. Оплатити білий і списатись
4. Ви вже в армії і проігнорували
Вас що, ніколи менти не приймали і ви не знаєте як це працює в Україні?
Ну в итоге, всё опять сводится к покупательской способности. Жена простого работяги тоже может продать его старенькую машину и купить муженьку выходной билет из ТЦКиСП.
Вас що, ніколи менти не приймали і ви не знаєте як це працює в Україні?
Звідки у типового айтішника подібний досвід спілкування з «ментами»? За що приймати?
Вообще-то, у айтишника чаще всего есть тачка, а значит приходится контактировать со стражами порядка на дороге. Я застал ещё ментов в 2013 г., те сразу озвучивали, что по чём ещё до каких-либо предложений. Копам аваковского призыва что-либо предлагать не рискну, лучше уж протокол и штраф или пободаться в суде, если оно того стоит. Между прочим за 10 лет за рулём всего 2 штрафа: первый раз тогда в 2013 г. за невключённые фары зимой и в 2020 г. проскочил на включившийся жёлтый на пустом перекрёстке в новый год. С фарами ещё раз лоханулся при выезде с заправки в 2018 г., так копы только попросили их включить и всё.
Два рази попадався з невключеними фарами. Але в першому випадку були ввімкнені ДХО, в другому — лише габарити. Обидва рази лише попередження, але чомусь бонусом перевіряли на алкоголь.
Універсальний блок drl для таких авто є, на дальній подає половину напруги, типове канадське рішення
У меня ближний свет всегда включён, когда включено зажигание. Без него ездить не получится.
Мотоциклы — они такие ))
В некоторых местных северных вариантах ближний тоже намертво залочен в авто
Як мінімум коли ти водій — то знак в кущах то ще «приколи». А коли молодий — завжди щось підкинути намагаються. Після реформи поліції якось покраще все, а от коли були пепси та беркут всякий — людина в формі завжди робила проблеми.
Я виріс з мамою-одиначкою в панельній двушці на окраїні зубожілого облцентру, апельсиновий сок у нас був делікатесом.
Зараз живу в заможній країні в квартирі в 10 хвилинах від океану.
Все ще вважаю що ІТ то не соціальний ліфт, а шось типу раба що вміє красиво танцювати і співати. Типу, він більш цінніший для господаря ніж звичайні раби що пашуть на плантаціях і в нього є можливість спати в коморці господарського дому, а не в халупі на окраїні плантації з іншими рабами, їсти об’їдки з барського столу, а не баланду і все таке. Але принципово нічого не змінилося і він все ще є рабом. Будь яка забаганка господаря і рабу гаплик.
Звичайно це гіпертрофований приклад і в сучасному світі все відносно по іншому, але «соціальний ліфт» — це про можливість впливати, а не про гроші.
Тут або відкривати власний бізнес, або йти до психолога. Хоча з таким майндсетом навряд чи перше вигорить. Тому психолог обовязково. Теж мені, раб знайшовся.
«Нераба» післязавтра кікнуть з його насидженого сінйорського місця тому що економіка пішла по пиздi через те що правильні дяді у Вашингтоні намалювали кілька зайвих цифр у відсотковій ставці, «нерабу» не буде чим платити за свою коморочку в мурашнику і він піде побиратися до «нехазяїв» що володіють нерухомістю, заводами та пароходами аби було за що купити хліба і на вулиці не опинитися. Але «нераб» звичайно не раб, бо він свободна людина і має вибір до кого в клоуни підарасом піти щоб отримати об’їдки з барського столу і не опинитися вже зовсім серед чуханів та газонюхів.
Сарказм сарказмом, але ви мабуть з тих що ще вважають що люди на роботі то ваші друзі, так? Можливо що компанія це велика сім’я, а власник піклується про ваш добробут та енвайронмент, а не як купити яхту?
вам вірно написали — відкрийте власний бізнес, тим більше
в заможній країні в квартирі в 10 хвилинах від океану
буде мабуть легше то зробити.
хочаб для підстраховки.
А то думки на кшталт
вибір до кого в клоуни підарасом піти
— це все не тойво.
З фільму Довбуш: «то ви думаєте ви вільні люди? Ні — ви власність наша»
Боже, що в тебе в голові... Живучи
в заможній країні в квартирі в 10 хвилинах від океану
відчувати себе рабом...
Иии, можливо йдеться про те, що він не може закрити ноут і піти в гори без попереджень на місяць? От наприклад соло-розробник апки яка вже успішно монетизується — може.
В мене вільний графік і в принципі в дні без жодного мітингу я теж можу поїхати на озеро без мобільного покриття. Однак повністю відчувати себе «господарем власного часу» поки що не можу.
Ну тоді в такому випадку — ідеальний нераб це бомж.
В дорослої зрілої людини є поняття відповідальності. Ти заключив контракт, ти надаєш послугу. А оце все інфантілізм. Бо так можна рабом назвати і мільярдера, главу корпорації. Бо в нього стільки зобов’язань..
Бо маючи блага, які недоступні більшості, особливо в Україні, це точно не рабське життя ))
Бомж дійсно ідеальний нераб, тільки в нього при цьому доволі обмежені можливості щодо забезпечення себе і своєї сім’ї всім необхідним. А от кодер що працює на себе і зумів побудувати процеси таким чином, що в будь-який момент може поїхати будь-куди — це щось таке про що можна сказати як про мрію.
Как уже говорилось, Айти — это не социальный лифт. Автору хоть бы погуглить определение перед тем, как постить.
Со входом в айти человек получает:
— Возможность работать с технологиями.
— Высокие доходы.
Так что, речь про финансовый лифт, а не не социальный.
Социально человек если был никем до айти, никем и остаётся.
Социально человек если был никем до айти, никем и остаётся.
До IT ти ходив у місця / клуби / готелі для ніщуків і спілкувався з відповідним контингентом. А після IT місця зовсім іншого рівня і контингент вже зовсім інший. Так що, людина росте соціально, це факт.
Ни до айти, ни «после» не ходил ни в клубы, ни в отели для нищебродов. И уже точно ни с кем ни до ни после не общался.
Для живого общения человеку дана семья. Остальное — пустая трата времени.
Спілкування закривати лише сім’єю то дивно.
Я як пересів на моцик з’явилось нове коло спілкування.
Організовуєш покатухи, різні люди з різним життєвим бекграундом. Це дуже навіть розширює кругозір.
Але це бвльше для екстравертів ))
Если что, я 8 лет езжу на спортбайках.
С другими спортоводами не тусую — это в основном странноватые отморозки. На кольцо не езжу — мотоцикл жалко.
Итого, катался с единомышленниками разве что первые пару сезонов, потом понял — лучше всего самому.
а навіщо вам спортбайк без гонок на автодромі або нідфорспіду по місту? в інсту фоткатись?
Я за городом живу. И по загородной трассе/окружной я на своём спортбайке дёрну кого угодно. Недавно пылью подышала тесла.
Город — это для молодёжи, я там не появляюсь.
Ваші думки дуже схожі на думки дописувача, який також любить швидко їздити на мотоциклі — давненько він не писав на доу, сподіваюся з ним усе гаразд. Щоправда, він не за містом жив, а в багатоквартирному будинку в Одесі.
Вітаю з новосіллям!
Чи використували Ви для своїх дітей ті можливості для розвитку, які дає життя у місті — велика кількість різноманітних гуртків поблизу помешкання, і чи не зменшилась кількість таких можливостей після переїзду за місто?
Я через дорогу от города. Один ребенок (почти взрослый) уже в Польше. Для второго — ничего не изменилось. Даже школа та же.
Я б назвав це тріумфальним поверненням, особливо якщо будинок за містом Станіслав не орендує, а придбав.
Питання більше в тому, за яким саме містом, а придбав чи орендує — то вже деталі 😉
Ну якщо цей будинок знаходиться не далі ніж за 800 метрів від моря або океану, температура води в якому протягом року не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія, то це не просто тріумфальне повернення, а величне досягнення, і мені б хотілося дізнатися всі кроки, які було зроблено на шляху до такого успіху.
За пару километров.
У вас, киевлян-харьковчан ценности свои. У меня, выросшего в 200 метрах от моря — свои. Мне море абсолютно неинтересно, с начала войны ни разу там не был, хотя могу пешком дойти.
Когда жил в Харькове, даже про него не вспоминал.
Ничего особенного для мото тут не заметил. Чего «место силы»?)
Мне море абсолютно неинтересно
Це тому що в морі, біля якого Ви живете, температура води зараз 22 градуси, а не 26, і до 26 це море ніколи не прогрівається. Таке холодне море і мені було б не цікаве і я б про нього теж не згадував би.
Всё, что выше
Пару раз в год поплавать — можно откуда угодно приехать.
А приколы жизни возле тёплого моря — свои. Ждите 5 месяцев в году толпы потных пьяных двуногих тушек, дебильную музыку, ночные драки и всё такое.
Жители удалённых от моря районов, когда до своего морька добираются, человеческий облик дома оставляют.
Так водичка з температурою 26 не для освіжання, а для плавання оптимальна. Недаремно це стандартна температура води в олімпійському басейні.
Так водичка з температурою 26 не для освіжання, а для плавання оптимальна.
Если ты не собираешься плавать часами, то +20 будет норм.
Недаремно це стандартна температура води в олімпійському басейні.
Потому что олимпийские бассейны предназначены для тренировок профессиональных спортсменов. Которые часами в день сцуко это плавание задрачивают.
А тут вроде как форум айтишников.
Рекреационное плавание — это раз в неделю в сезон по
Дальше оно тупо надоедает и начинает становиться похожим на работу.
Просто довго плавати, звісно, цікаво небагатьом, хоча такі люди теж існують. А от якщо у воді грати в якусь гру — в квача чи водяного гандбола, то запросто можна і довше 20 хвилин просидіти, тому бажано щоб вода в морі чи океані не менш ніж за 800 метрів до помешкання була пристосована для тривалого в ній перебування і мала температуру не менше як в олімпійському басейні, тобто >=26Ц.
Валидное требование. Но очень специфичное. Вроде моего требования, что в радиусе 40 км от места моего жительства должна быть прямая многополосная трасса с отбойниками с хорошим покрытием и без перекрёстков за городом, чтобы я мог висеть на полном газу на своём мотоцикле хотя бы минуту подряд.
И не было копов/камер.
Ну якщо тільки крутити сальто, то можна це сальто крутнути, бовтнутися у воду і відразу ж вилізти, не встигнувши переохолодитися. Звісно, є люди, такі як я, які дуже не люблять оце відчуття, коли стрибнув у холодну воду, та я не знаю наскільки великий процент таких людей — можливо є якісь люди, які, як мазохісти від батога, отримують від стрибка в холодну воду якусь особливу збочену насолоду.
Хоча щодо «не встигнути переохолодитися» теж не факт. Якось після закінчення одинадцятого класу у червні я в селі в бабусі набрав два відра води з криниці і облився, щоб загартуватися. В той же день у мене ввалила температура 39 і заболіло горло. Тож підозрюю, що якщо булькнутися у холодну воду з пірса, теж можна запросто схопити ангіну.
З криниці це сильно холодна. Але купатись в помірно холодній воді влітку дуже добре для здоров’я. Надмірний комфорт у всьому, як і надмірний дискомфорт в результаті призводить до погіршення якості життя.
Мені здається, що більшу користь для здоров’я приносить те, що робиться регулярно, а не лише влітку.
В басейні занадто велика концентрація людей на кубічний кубометр води.
То ля-ля. Просто місцеві мають якісно кращій спосіб відпочинку. Тюлені йдуть на пляж, а місцеві йдуть в марину. Вийти в море, дійти до якогось острова і т.п., це по типу як вилазка на дачу на шашлик.
От і я хочу стати місцевим там, де температура води в морі чи океані протягом всього року не опускається нижче двадцяти шести градусів за шкалою Цельсія.
Бачу ціль, але і бачу перепони. В цілому в перед місцях Сан Франциско таке місце. Щоправда там ціла купа інших проблем, зокрема з криміналом та бомжами. Хоча так чи інакше, як на мене там треба побувати.
Так, в Сан-Франциско я бував, бомжів бачив, та в океані не купався, бр навіть в найтепліші місяці вода в океані біля Сан-Франциско не піднімається вище 15 градусів за шкалою Цельсія:
pogoda33.ua/Температура-води/Сан-Франциско
Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру
11.8 11.9 12.0 11.6 11.7 12.2 13.3 14.2 14.4 13.9 12.9 12.0
Знайомі світят фотки з занять з серфінгу в гідрокостюмах і виходів в регати. Крім того можна за декілька годин по хайвею доїхати десь до Писмо Бич на вихідні.
Мне в своё время хватило двух контрактов на контейнеровозе практикантом, чтобы такие фотки кроме желания блевануть ничего не вызывали :)
И в Сан-Франциско я тоже на берег выходил кстати))
Тому й в гідрокостюмах що вода як у криниці холоднюча. В Пісмо-Біч вода така ж холоднюча — сьогодні, наприклад, там температура води в Тихому океані 14,5 градусів за шкалою Цельсія.
Взагалі у всьому штаті Каліфорнія вода холоднюча, навіть у найпівденнішій частині. У Сан-Дієго, наприклад, сьогодні температура води в океані 19,6 градуса за шкалою Цельсія.
255 у перфоманс версії, але ж це небезпечно з стеклопластиковими змагатися, він на органи, а у тебе потім з апостолом петром можуть бути суперечки. ганяюся тільки з
То была прямая пустая трасса через поле. Со всего двумя виражами.
у чому прикол тоді ? прикольно у місті, щоб були кеглі, консерви яки на ліво повертають раптом, світлофори, ями тощо
мені теж, тому нащо той спортбайк якщо на ньому не кататися як воно треба, бо мамкіни соціальні ліфтери зараз куплять супі супердрозда чи джиксера і почнуть багате життя
Я катаюсь как мне нужно)
Максималочка проверяется в каждом выезде. Поворотики, торможения с 250+, все дела.
Говорить про катание по городу на спортбайках могут только те, кто никогда на них не сидел. Я по городу никогда выше второй передачи не поднимался — тупо негде))
Для города есть другие типы мотоциклов.
Що за носорiг? Питання як довго, коли це сток, який пiсля 2х кiл по середньому кiльцю дох
Спорт байк не на треку існує або щоб катати ним дівчат, або щоб на ньому розбитись.
До IT ти ходив у місця / клуби / готелі для ніщуків і спілкувався з відповідним контингентом. А після IT місця зовсім іншого рівня і контингент вже зовсім інший.
ну поговорил ты в клубе с каким нибудь политиком или крупным бизнесменом и что дальше? ты ж не стал от этого его любовницей, чтобы тот политик начал работать как соц. лифт для тебя
У нульових, спілкування з усіма цими сссрівськими політиками було досить просте. Ти айтішник? Ого, а допоможеш мені з цим і з цим. А через пару місяців, політик дає свою перепустку у віп ложу, тільки для своїх, на стадіоні, де можна багато знайомств завести.
Ого, а допоможеш мені з цим і з цим.
какую конкретно помощь они у тебя просили?
Будь що, пов’язане з IT. Сайт, цифрові фото, та навіть просто вінда не працювала, тоді синій екран це була звичайна справа.
то есть в двухтысячных ты шел в клуб, где знакомился с
усіма цими сссрівськими політиками
они тебя просили
Будь що, пов’язане з IT
например
Сайт, цифрові фото
или починить, чтобы исчез
синій екран
за это ты получал от политика
свою перепустку у віп ложу, тільки для своїх, на стадіоні, де можна багато знайомств завести.
...
потом наверное что то пошло не так, раз через 20 лет после тех событий ты оказался в Ханновере в квартире с ипотекой на 25 лет
А до чого тут взагалі я? Мова була про те, що було у нульових, а не про мій досвід.
ну обычно люди пишут про свой опыт, а не про фантазии или про то, что увидел в сериале по ICTV
просто не мої
А начиналось все с
Будь що, пов’язане з IT.
:)
Якщо у тебе є дані, що у нульових було не так, можеш написати.
У мене один знайомий програміст отак теж повівся на ці прихвати і опинився у розшуку СБУ і збіг у рашку. Молодь не памʼятає, а була така справа «транзитного сервера», де поважні люди попросили трохи базу покорегувати, пригода на 15 хвилин, зайшли і вийшли. Поважні люди потім ще багато років були у влади а усе навісили на технарів
не, ну может быть ему действительно кто то такое рассказал
например мой инструктор по вождению рассказывал, что его бывшая жена миллионерша и она подарила ему самолет. а еще он как-то ехал в кабриолете по серпантину ночью быстро-быстро, а потом там был ремонт дороги, он перелетел через него и повис над обрывом.
ну разве есть основания не верить человеку?
Я для плоттера драйвер встановив. Вже попереду було яскраве майбутнє — безкоштовний бухач і харч в кафе Аїст. Але потім я закінчив школу і переїхав в Дніпро ( Всі полімери пролюбив ( Але це
Социально человек если был никем до айти, никем и остаётся
Це взагалі про що? Про якусь клановість і зв‘язки чи іншу постфеодальну дичину?
Просто цікаво, що ви вкладаєте в оце «соціально», коли в безстановому суспільстві саме гроші і стратифікують?
Просто цікаво, що ви вкладаєте в оце «соціально», коли в безстановому суспільстві саме гроші і стратифікують?
Украинское общество имеет феодальную структуру. Социальный статус — это не деньги, а именно способность влиять на принятие решений. Связи, проще говоря.
Социальный лифт — это либо бизнес, либо карьера в гос структуре.
Доступ к деньгам с запада — это не социальный, а финансовый лифт.
Тебе сюди з Граного занесло? Ми це двадцять років зі змінним успіхом з себе вичавлюємо, а цементується феодалізм на роісі.
Вы за 20 лет думали выдавить то, на чём на данной территории основано государство последние 1000+ лет?)
Ахахаха))))
ну от сміпл кейс — у селі під Києвом у сільського депутата буде більше впливу ніж у сіньора який там будинок купив, бо депутат голосував-підписував «поважним людям» усіляки папірці на землю і коли йому наприклад в ТЦК треба йти, він це порішає двома дзвінками своїм візаві з Кварталу, наприклад. А сіньор буде сувати свої пітніли долари у конверті і попаде під рейд СБУ, з якими він теж не домовиться, бо нема телефончиків потрібних. Тому грощі це дійсно добре, але не все
Хоть кто-то пояснил хипстерам разницу между боярином и ремесленником.
В мене на аватарі справжній князь, взагалі-то :-)
Але ви реально в якихось кланових джунглях живете і хочете бути першим собакою на своєму кутку. А мені це було нарочито противно ще дванадцять років тому, тож я забив на всі вінницькі звʼязки і статуси, щоб поїхати жити до Львова так, як мені хочеться. І ніколи про це не шкодував. Єдиний раз, коли мені дійсно знадобилася нестандартна підтримка (і то все по закону), вона прийшла сама — бо коли ти правий, то дуже часто тебе в біді не лишать. Одненький раз за 11 років, а вас послухати, то отакі сцени практично щодня з вами стаються :-)
В Украине жизнь черни совсем не плоха последние десятилетия. А с деньгами — так даже очень хороша.
Я про социальный статус — возможность в той или иной мере влиять на принимаемые решения и важные процессы в обществе.
Айти такой возможности не даёт.
В Украине жизнь черни совсем не плоха последние десятилетия. А с деньгами — так даже очень хороша.
Тоді чому, діти всіх, хто з грошима, вчаться у Європі і США? І потім там залишаються жити. Та більше, самі ті, хто з грошима рано чи пізно їдуть жити саме у Європу і США, а не залишаються в Україні. І тільки бідні РПЗ залишаються, бо змогли квартиру купити без іпотеки :)
Тоді чому, діти всіх, хто з грошима, вчаться у Європі і США?
Это дешевле, чем пристраивать их в Украине.
самі ті, хто з грошима рано чи пізно їдуть жити саме у Європу і США,
Кличко? Коломойский?
Кто?
Их деньги в США — это копейки.
Максимум что они там делают — фазенду покупают.
Кличко? Коломойский?
Кличко ще працює. Де живуть ті, хто вже не на посадах, а? До речі, де живе родина Коломойського? Де живе родина Кличка? Вже 10 років як
news.obozrevatel.com/...-dom-v-germanii-video.htm
Людям на пенсии свойственно перебираться на фазенду.
Как я и говорил — на западе у них разве что фазенда и маленький загашничек на пенсию. Потому что стабильненько.
Людям на пенсии свойственно перебираться на фазенду.
На якій пенсії, їх діти і дружини живуть за кордоном з дитинства. Поки татко «заробляє» гроші в Україні
діти і дружини живуть за кордоном з дитинства
Чьи например?
Чьи например?
Та всі, того ж Кличка, якого ти необачно, як приклад дав
не хочу з вами діскутувати, бо бачив по іншим топікам, що ви людина шляхетна, але трохи інфантільна, тому хай буде як ви вважаєте
місцеві власники бізнесів побільше вертіли що депутатів, що мера, вони просто їм не рівнЯ і зробити нічого не зможуть:
Если калибр бизнеса больше, чем уровень местных князьков (то есть, у бизнеса есть покровители на более центральном уровне), то неудивительно.
тобі нічого не зробити з тими, хто тут просто заробляє бабки)
Просто так ты не заработаешь тут бабки.
Если ты зарабатываешь тут большие бабки, то это благодаря связям в Киеве. Которые ты получил ещё от своих родителей, чаще всего.
Не путаем причину со следствием :)
сільський депутат підпише все що треба
Местный боярин должен прогибаться под знать более высокого сословия, это естественно. А ремесленника туда и на порог не пустят.
від айтішника лише в тому, що він одразу знає до кого йти замість пошуків кінців:)
Айтишник в результате поиска «концов» станет просто фигурантом выпуска ТСН про очередных «уклонистов»))
при цьому ризикує і не завжди заробляє більше айтівця
Просто 2 кейса.
1) Я пару лет назад покупал жене тачку. Бэху свежих лет. У коррупционера из соседнего городка. Как я узнал кто он? В едином реестре на нём было одно активное уголовное производство и несколько уже закрытых. Рискует говоришь?)
2) Решением вопросов с моим домом (ввод в эксп, газ и т.п.) занимался человек. Приезжал он на тачке, которая даже для украинского зайчика — недоступна.
И он в своё время и под люстрацию попадал и не только. Но все вопросы решаются исключительно через него.
Айтишники в Украине — так, узкая прослойка обеспеченных ремесленников. Реальных денег и влияния у обычного айтишника нет (если он конечно не непутёвый сын серьёзных родителей, что бывает редко).
Значит занимать социальную роль, которая позволяет влиять на принятие важных для общества решений.
в чомусь згоден — але скільки таких взагалі? Для мене це + що it це не про таку роль, я особисто не хотів би впливати на якісь рішення в суспільстві
я особисто не хотів би впливати на якісь рішення в суспільстві
Тогда придётся соглашаться с решениями тех, кто может)
Значит занимать социальную роль, которая позволяет влиять на принятие важных для общества решений.
Вчора 25000 людей пили каву і 3 години матюкали мене через баг. Так підійде? :)
Це як соціальний ліфт який дійсно працює — на зоні :) і їде виключно вниз
А що значить — «бути кимось?»
Літаєш у відпустки бізнесом, ти «хтось», економом — ти ніхто :)
Наскільки я спілкувався з такими людьми, для них це питання здоровʼя, а не понтів. Банально трансатлантичний переліт не в бізнесі витримати не так легко у 60+.
Можливо хіба що соціальна драбина до першого поверху соціального ліфта десь у Долині. І то для тих хто встиг виїхати.
Ну бути просто програмістом, і добре заробляти, це не те саме що бути бізнесменом, і ще до цього мати зв’язки, тоді виїзд з України і питання з мобілізацією(точніше не мобілізацією) вирішуються без проблем. Як на мене нічого краще свого бізнесу не існує(маю досвід).
Як на мене нічого краще свого бізнесу не існує(маю досвід).
— ви свій згорнули? якщо так, то чому.
рельно цікаво
Ну, дивлячись яким бізнесменом. Ось наприклад зробив я свій додаток, замість того щоб працювати за зп ,отримую прибуток від бізнесу вже. Замість 5-8к на місяць заробляю 50к. І як мені це допоможе вирішити якісь питання?
Без знакомых в налоговой, прокуратуре и СБУ ты никакие 50К в месяц прибыли не получишь. А имея таких знакомых, можно много выходов на кого угодно найти.
пан пише, зробив ( до прикладу) вдалий додаток. пішли гроші з усіляких маркетів.
Без знакомых в налоговой, прокуратуре и СБУ
якщо пощастить можна і в одну особу все це витягнути.
Можна домовитись дизайн та функціонал щоб пиляли сторонні фопи.
Прямо потрібні зв’язки в податковій щоб найняти дизайнера.
На моїх очах хлопці бізнеси непогані підіймали без усіх цих зв’язків, бо вони там просто були непотрібні.
Це все звучить певною мірою як виправдовування самого себе
пан пише, зробив ( до прикладу) вдалий додаток. пішли гроші з усіляких маркетів.
Для этого тебе понадобится.
— Дизайнер.
— Бэкенд команда.
— Разработчики айос версии.
— Продакт оунер.
— Менеджер, который будет управлять процессом разработки.
Это уже полноценный стартап. И да, представь себе, если он будет серьезно зарабатывать, то окажется, что вы там занимаетесь детской порнухой, игровым бизнесом, или как сейчас модно, сливаете российской армии разведданные. И к вам придут.
И если вы раньше никого не знали из госструктур, будет повод познакомиться.
Почему это не получу? Я именно про онлайн доходы, сервисы или игрушки какие-то. Речь не идёт про сеть ларьков шаурмы или цветов.
В полиции давно есть киберодтел для таких кулибиных. Был бы человек — дело найдётся.
К тому же, я за 10+ лет в мобайле не видел ни одного кейса приложения, написанного одним чуваком, которое принесло бы ему такой гешефт, что он бы не был вынужден искать работу.
Ну не считая одного
Но там недолго музыка играла))
ок пане, не будемо вас переконувати, сідіть і далі на дупці рівно. ( даруйте за мою французьку)
на місяць заробляю 50к. І як мені це допоможе вирішити якісь питання?
Як-як? З таким доходом переїдеш до будь-якої країни світу в будеш жити як біла людина ;)
З таким доходом переїдеш до будь-якої країни світу в будеш жити як біла людина ;)
Не переедешь, если доход жёстко привязан к бизнесу в Украине.
Айтишники в этом плане имеют некоторое преимущество, их капитал — это их навыки.
Не переедешь, если доход жёстко привязан к бизнесу в Украине.
зробив я свій додаток, замість того щоб працювати за зп
Як додаток прив’язаний до України, навіть якщо він для локального ринку?
Не приложение, а команда, которая его написала и находится в Украине.
Не приложение, а команда, которая его написала и находится в Украине.
Достатньо відкрити прекрасноє it і почитати останні заголовки, щоб побачити, що власники бізнесу живуть у ЄС, а команди пашуть в Україні.
Softensy: владыка свалил в Амстер и стал кидать гребцов на бабки
власники бізнесу живуть у ЄС, а команди пашуть в Україні.
Это заканчивается тем, что часть команды однажды загребает ТЦКиСП, а владыке из амстера не имея концов в Украине где надо, не получится порешать, чтоб гребцов не отправили на мясо.
не имея концов в Украине где надо, не получится порешать
Дивись, щоб ти, або твоя родина, не стали жертвами таких от українських рєшал, бо від струму ніякі з’вязки, мотоцикл і 5 бедрум не домопожуть
www.0462.ua/...oli-perevirali-brec-video
Після загибелі людей комплекс сам ініціював проведення експертизи. Порушень не знайшли.
Купаясь в непонятных пресных водоёмах можно не только под напряжение попасть, там целый комплекс того, что может пойти «не так». Особенно, если водоём не предназначен для купания отдыхающих.
Очередные номинанты на премию Дарвина.
Купаясь в непонятных пресных водоёмах
Особенно, если водоём не предназначен для купания отдыхающих.
Не правда. Це елітний комплекс відпочинку, який у 2020 році пропонував купання в озері (web.archive.org/...7192010/https://brech.ua)
Это позволяет нашим гостям совмещать сразу несколько типов отдыха — купание в озере с конными прогулками по лесу.
А 2023 році всю інформацію про купання вже прибрано з сайту. І всі проблеми з двома загиблими айтішниками вже «порішали». Так і твою родину якось «порішають», а єдиним виходом буде втеча в іншу країну, як це завжди і буває.
Так і твою родину якось «порішають», а єдиним виходом буде втеча в іншу країну, як це завжди і буває.
Это из серии «если завелись тараканы, единственный выход — спалить дом».
Вообще напоминает Гамлета из нетленки «отже купатися мені, чи не купатися» — он прямо как про этот кейс написал.
В Украине есть установка — никто никому ничего не должен.
Кого это устраивает — тут живут. Кому не подходит — едут туда, где иначе.
Проблем не вижу.
Мне по жизни нянечки не нужны. У меня даже на мотоцикле АБС нет (в Европках такие мотоциклы запрещены к продаже хрен знает сколько лет назад).
так команда нехай знаходиться де їй краще. зараз безліч команд взагалі розпорошені по світу і ремоутно працюють. ти ж саме наче в будинку свому сидиш та працюєш звідти — чи є різниця в Україні цей будинок або у Португалії?
А є ілюзія, що у будь якої країні світу не треба вміти грати у соціальні ігри ?
Питання в тому, що мається на увазі. Мати круг спілкування, віддати дітей до хорошої школи, і т.п.? Для цього достатньо мати нормальний дохід, щоб вистачало на бажаний рівень життя, та не бути гівнюком, нормально спілкуватись з людьми і все. Звісно, якщо не хочеш займатись політикою чи ще чимось подібним
Спостерігаю серіал «відкриття салону красоти у невеличкому місті сша» по телеграму, маючи місцевий нетворкінг багато речей вирішити дешевше та взагалі вирішити. Можуть усе зробити формально, а можуть як для «доньки нотаріуса джима» наприклад все прискорити та зачинити очі на деякі моменти. А політика з рівня hoa починається іноді :)
До чого тут салон краси?
А взагалі-то так — кумівство не в Україні придумали, але є нюанс: в цивілізованих странах наявність зв‘язків може покращити життя, а ось в Україні їх відсутність — сильно його погіршує
Типу бізнес з реальним трекшеном і інтеграцією у суспільство класичним, де ще непогано бути частиною нетворка, або швиденько туди інтегруватися
якщо маєш намір робити локальний бізнес, особливо офлайн, то звичайно треба інтегруватись доволі глибоко. але якщо є дохід від онлайн або іншого бізнесу, то достатньо інтегруватись на рівні побуту й звичайного життя
С одной стороны да лифт (не люблю это словосочетание), а с другой стороны, разве это хорошо, что люди с техническим складом ума, по настоящему, могут реализовать себя только тут.
Перехід із злиднів села у висооплачуваних робітників міста, ну трохи так, проїхався поверх два, ліфтом, але це просто перехід зі злиднів у більш менш комфорттне життя з пральною машиною та мікрохвильвою.
Доречі мама в селі також назбирала і на холодильник і на мікрохвильову як закінчились
Тому люди котрі згадують
От якби ви із сімї наркомані вийшли у середній клас з норм житлом та сімєю з середніми статками, або із сімї інженерів та вчителів вийшли на рівень «крсіло у раді нафтогазу», або із адвокадів у депутати, тоді це соц ліфт.
Не знаю як у вас, а я зміг їсти мʼясо кожен день і ноги перестали мерзнути кожну зиму від обуві не по розміру. Для мене it прям ліфт ліфт.
Ну так, ви покращили своє фінансове становище завдяки IT, але до чого тут соціальний ліфт?
Я перечитала визначення терміна. Соціальний ліфт, за визначенням, це перехід з однієї категорії людей в іншу. Якщо людина до входу в IT була в категорії «малозабезпечені», а після підвищення заробітків стала відноситися до категорії «середній клас» — то значить IT для нього соціальний ліфт. Для когось іншого, хто до входу в айті не був малозабезпеченим, це не соціальний ліфт, бо він просто трохи покращив становище.
Не просто в другую категорию, а изменение социального статуса.
Переход в средний класс — это финансовое изменение. Способность человека влиять на процессы в обществе не изменилась от того, что он переехал в район получше, купил нормальную обувь и смог посещать хорошие рестораны.
мені матуся казала — йди у СЕО відразу, з 16 років, от послухався і маю все що завгодно
Если ты купил себе дом/квартиру, машину, и еще одну квартиру которую ты сдаешь, то это не социальный лифт, это просто ниже среднего класса.
Лол
В твоєму уявлені середній клас це хто, доларовий мільонер?
Доречі сам по собі термін «середній клас» доволі спірний. Завжди складно визначити хто ним є. По факту у капіталістичній економіці є капіталісти-власники та робітники. Тому у свій час в США зʼявився такий термін як «середній клас», щоб робітник по факту теж міг радіти тому, що він належить до якоїсь такої групи
Англичанин отнесёт офицера с доходом 1000 фунтов к более высокому классу, чем бакалейщика с доходом 2000 фунтов © Дж. Оруэлл «Заметки об англичанах»
Средний класс от бедноты отличает в основном то, что беднота — это низкоквалифицированный и низкооплачиваемый труд и жизнь от чека до чека. А средний класс — это высокооплачиваемые профессионалы, получившие дорогое образование, имеющие доступ к ипотеке и крупным потребительским кредитам.
Это на западе.
В Украинских реалиях всё не так. Тут осталась советская система, при которой, если ты в партии (в тусовке, имеешь связи), у тебя есть всё. Если ты простой работяга — у тебя нет ничего.
И где-то между этим — узкая прослойка айтишников, моряков и мелких предпринимателей суммарно до 5% населения, формирующие что-то вроде «среднего класса».
Простой лакмус — если семья может сама заработать себе на жильё, а не получить в наследство от родственников, то она в Украине относится к среднему классу.
Но это всё финансовая иерархия, есть ещё социальная.
Від твоєї зп в долині залишиться що ти живеш в білій країні як біла людина, і тебе не хапають в бусік незламності. Якій кількості людей це доступно — «достатній рівень життя»?
В айти вполне реально стать совладельцем или С-level сотрудником. Я недавно видел в тиктоке курсы
Я недавно видел в тиктоке курсы
— ну это меняет дело, безусловно.
Ни кто не мешает набравшись опыта и изуча процессы, дополниьтельно пойти поучившись менеджменту открыть свой аутсорс ))) и дядей будешь ты )) Но это очень очень спорно что лучше, работать на как ты говоришь «дядю» (галеру) разработчиком или быть бизнесменом открыв очередной интернет-магазин. Не нак уж много предпринимателей или «бизнесменов» могут похвастаться доходом выше чем у ИТ разработчиков синьер левела.
просто имхо — такой путь надежнее )) мы сначала работаем на дядю, учимся параллельно, совершаем ошибки в чужих компаниях за их риски. Потом со временем уже каждый смотрит его это путь или нет, кто-то и открывает свое дело,а кто-то думет что ему и так норм — сидишь себе работаешь и только за себя отвечаешь а не за всю компанию )
По сути в айти ты можешь заработать миллионы долларов только если ты владелец, совладелец, или ген директор.
А де інакше? Щоб заробити мільйони це треба бути або бізнесменом або інвестором. А так, ніде працюючи 8 годин на дядю ти не заробиш мільйони.
А так, ніде працюючи 8 годин на дядю ти не заробиш мільйони.
Дуже багато найманих працівників ставали мільйонерами, після виходу на IPO.
Ну так і в IT так само. Тільки вгадати, в якій компанії після виходу на IPO можна стати мільйонером, а в якій продати акції в кращому випадку за шість місячних зарплат, не так і просто, легше навчитися гарно грати в карти і заробляти в казино.
А в успішному успіху бізнесі хіба не так само? Тільки ще і ризикуєш без нічого залишитися.
Саме так. Тому ось це твердження вірне:
А де інакше? Щоб заробити мільйони це треба бути або бізнесменом або інвестором. А так, ніде працюючи 8 годин на дядю ти не заробиш мільйони.
І шанси заробити мільйони за допомогою роботи на дядю в компанії яка планує вийти на IPO такі ж якщо не нижчі ніж заробити мільйони організувавши власний бізнес.
Можна заробити і працюючи «на дядю», через опціони. Шанс менший, але і ризик менший.
Ну так, ризик дійсно менший, оскільки якщо акції не вдасться продати за мільйони, то хоча б зарплату всі ці роки отримував.
Хоча, з іншого боку, це дивлячись чиїми грошима ризикувати в інвестуванні або веденні бізнесу — своїми грошима чи грошима інвесторів.
Так, але це пункт про інвестування. Вони вимушено становились інвесторами, тому що в якості зарплати їм давали акції які вони не могли продавати.
IT це робота, яка пристойно оплачується. Справжній ліфт, точніше катапульта, то Нафтогаз. Хоча, іноді працює з багами і може відправити не туди, куди треба )))
Із «пацана який к успіху йшов» до зека це ж теж ліфт. Просто хтось нажав кнопку на цокольні поверхи
То в рашці тільки була така легенда. В нас не було ніколи. ну і в рашці це була лише легенда. Прості смертні там мали 0 шансів
Це ви про те, що в Нафтогаз з вулиці не попасти? )) ну для звичайного клерка, який до цього працював аналітиком в одній з контор big four, а потім півроку ніде не працював, граючи в карти на гроші, це таки катапульта. А людина з вулиці може в Нафтогазі лише прибиральницею або зварювальником бути )))
ІТ це показник середнього класу в развинутих країнах. В Україні це швидше фінансовий ліфт і не більше.
ІТ це показник середнього класу в развинутих країнах
Айтішники в США або Європі заробляють значно більше за середній клас, в плані зарплати. Але, при цьому, можуть мати менше нерухомості, акцій або грошей на рахунку, через те, що почали працювати не так давно.
Дивився пару років тому канал про купівлю нерухомості у Берліні, то фінансовий консультант говорив, що 90% тих, хто купляв через нього, були айтішниками.
Є такий Єгор Соболев він може дуже багато розповісти про IT і соціальні ліфти)
Враховуючи його останні медійні виступи, то скоро соціальний ліфт знову приведе його в велику політику.
Квартал 95 ото соціальний ліфт, а ойтішечка це просто кормова база upper class
Мидл с з/п по ДОУ попадает в топ 3% по доходам, а синьор — в топ 1% (данные World Inequality Database).
А по сумме признаков (активы, сбережения, потребление, и т.д.) гарантированно будет в middle либо upper middle классе.
Это ли не социальный лифт если родители были в рабочем классе (или даже в working poor), а сын/дочка — выше?
P.S. У меня есть сильные подозрения, что у комментаторов-отрицателей были очень зажиточные родители. Т.е. они судят по личному опыту, а конкретно для них перехода в более высокий класс не было
Мидл с з/п по ДОУ попадает в топ 3% по доходам, а синьор — в топ 1%
Тільки, якщо живе один. А якщо сім’я з двома дітьми, то для міддла вже
53% of the population is poorer than you
47% of the population is richer than you
Що є бідністю
А якщо сім’я з двома дітьми
Там расчет per adult, так что такой мидл все равно в топ 10%:
90% of the population is poorer than you
10% of the population is richer than you
(и это если партнер не работает и его доход 0)
Лол, а те, що на дітей не менше, а то й більше витрат ніж на одного дорослого, на це пофіг, просто відкинемо дітей.
Дуже дивний і нерелевантний сервіс.
До того ж, закинули Україну в Азію, що автоматично підриває довіру до всіх решта даних які вони надають.
Почему per adult можно прочитать в методологии. Если кратко это единственный способ свести разные источники и получить сравнимые данные для всех стран.
Касательно Азии — это не совсем так (ответил автору оригинального комментария ниже).
А якщо один мідл утримуватиме ще батьків своїх та дружини і сім"ю брата і тітки то там буде 95%
of the population is richer than you
....
(данные World Inequality Database)
Эти додики поставили Ukraine в Asia.
Не совсем так. Там бывший СССР (за минусом Прибалтики) собран в один регион (что правильно и логично, учитывая уровень развития). Увидеть это можно только открыв Region View.
І якщо трохи понудить... в далекому
Іди в юристи. Тоді це капець модно було)
О, пам’ятаю. Ще економісти були.
Типу новомодні професії, люди в ділових костюмах, а інженери асоціювались із советською інтелегенцією на жигулях. У нас так пів села шуміло коли син агронома у якийсь такий модний приватний «універ» на економіста поступив. Навіть фоткою з Кучмою хизувався
Зараз кажуть працює бухгалтером у того ж фермера, що і його батько
Якщо вчасно збагнули що до чого по грошах і пішли в ІТ в 2010-2017рр, то ще норм пощастило. Бо все що пізніше за цей проміжок часу, то вже знайчно тяжче було, бо перетнули межу в 30 років.
Та яких жигулях ? Інженер було синонімом слова лох. Тобто пусте місце нікому непотрібна людина, нінащо не придатна. Я навіть в 2006 коли влаштувався на першу роботу, побачів біля офісу зробленого в старому будинку як об’єднання декількох квартир три новітніх Шніви, тоді вони тільки-но вийшли. Виявилось то тімліди Java відділку накупили. От тоді я вирішив, що тут варто працювати і перейти і комерційної займатись лише Java або C++. Шеф що приїзджав на крайслері С-300 усіма вважався буржуєм, він усього 30 к коштував, та це були нереальні гроші, пару квартир можна було купити. Власне як подумати воно нікуди не ділось, інженерів досі вважають за лохів по інерції — али ринок диктує свої закони. Воно би так відбулось будь що, бо як вже описали — ситуацію змінив докорінно інтернет, усе інше похідне від нього. Зараз будь що, що дає можливість робити міжнародні оборудки, скажімо онлайн торгівля рукоділлям і т.п. приносить гроші, яких в середині країни нема.
інженерів досі вважають за лохів по інерції
Це суто наша фішка і не тільки для інженерів.
Інженер «не лох» в наших умовах це якесь казкове чудо та збіг великої кількості різних обставин.
Або одразу зі старту потрібні зв’язки.
Система зламана. На нашому ринку просто нема такої кількості вакансій, щоб зайняти більш-менш всіх випускників по спеціальності. І коли в тебе один фізик, в свої
Я так подумав і в мене, здається, на даний час є лише одна знайома людина що працює за освітою і не жебракує. Моя колишня, якийсь там лікар.
А решта, всі ті фізики, хіміки, математики, історики, наввипередки перекваліфіковувались хто в наладчики банкоматів, хто в консультантів в салонах з смартфонами. Хтось, звісно ж, в ремоуті/айтішці.
Ну бо коли з одного боку цап-відбувайло «інженер гідротехнік» за 300 баксів при 20 річному досвіді, а з іншого «інженер айтішник», з 3000 баксів, а 300 він діставав коли взагалі ще в трейні ходив і робив лише шкоду, то що вибере наш умовний
інб4: мова саме про систему. Не про те що десь в когось та якось є знайомий чувак, який колись в маршрутці підслухав розмову двох тіток, про якогось Славіка-інженера що купив собі другу Мазду мх5.
Бо може «Інженер» це просто криміналька кличка :)
в той час, воно так і було, докризові часи. всі Європейські компанії масово заходили в Україну, ставили високи зарплати на виконавчі ролі, та і в цілому багато заробляли і дуже добре росли.
айтішку в Україні підняли криза-криза-війна-ковід-повномасштабна війна, а не те, що айтішка і справді настільки потужна, як нам хочеться здаватись.
В далекому
до 2008 зарплати були нижчі, але і долар був по 5, от і думайте. Київ не просто так настільки ріс, і на Позняках квартири були від 2к$, це не був оверпрайс чи перегрітий ринок, це рівень країни, зарплат та бізнесу був таким.
У мене, доречі однокласник пішов на інженерно-енергетичний факультет. Його навіть батьки відмовляли типу лампочки будеш у нас в клубі крутити
Зараз працює за фахом у якійсь конторі, яка обслуговує дорогуще іноземне обладнання на підприємствах . Заробляв тоді десь на рівні середньостатистичного галерного мідла.
Загалом про поступання в політех у 1997 році говорили «мені так його жаль, він так гарно вчився в школі, а тепер політех». І теж вважалося найкрутіше вчитися на юриста, яких в результаті розплодилося більше ніж треба. Все змінилося. Зараз на зустрічі однокласників ставлення зовсім інше.
Технарство при капіталізмі це гарантований кусок хліба. Бо людей, здатних виконувати більш-менш складні задачі, не так багато. Відповідно попит на них завжди буде.
От в гуманітаріїв все залежить від везухи і таланту. Вмієш гарно плескати язиком і подобатись людям — будеш отримувати вдесятеро більше того технаря, при цьому не прикладаючи великих зусиль. Не вмієш — будеш отримувати на рівні низькокваліфікованого роботяги.
Крутіше було торгувати піратськими компакт дисками, з музикою. Проводити інтернет, тощо.
Крутіше алкоголем оптом та мобіламі. Я коли джуном був заробляв на порядок меньше за одногрупника менеджера по продажу мобіла, та за одногрупника котрий продавав оптом горілку (десь в 10 і 20 разів відповідно).
Не маю досвіду як в інших країнах а в нашій ,як в тій казці про попелюшку. Все рішає нетворкінг. Якщо в тебе є потоібні звязки то ти можешь порішать беспредєл у відношені себе самого як мінімум.
Айтішка трохи піднімає твій фінансовий рівень... і все((
Мені здається соціальним ліфтом наразі є не айті, а інтернет як такий, який породив дуже багато нових професій і дозволяє досягти успіху незалежно від статків батьків і походження. Як маєш голову то з голоду не вмреш. Можна працювати в діджиталі, айті, займатись блогами та влогами, дуже багато людей які народились у бідних родинах отримали також шанс на безкоштовну освіту, бо в інтернеті дуже багато безкоштовних ресурсів на будь яку тему. Знання перестали бути чимось сакральним і вузьким, вже не треба сидіти в бібліотеках годинами, щоб знайти цікаву статтю на потрібну тему. А раніше щос корисне можна було дізнатися тільки через сарафанне радіо та якісь приватні бесіди.
Фінансами керувати теж стало простіше. Зараз зайшов в інтернет і можна в один клік мишкою купити облігацій, покласти гроші на депозит чи дізнатись які існують інструменти для інвестицій. Раніше це було доступно лише обраним. Тож інтернет — це і є соціальний ліфт.
Думаю що ІТ це справжній соціальний ліфт. Бо можна без зв’язків, родини заробляти як вищий серкдній клас, дати дітей в приватну школу і т.п.
Ті хто пишуть про суддів, лікарів, бізнесменів. В більшості випадків судді, прокурори, чиновники мали хороші зв’язки завдяки своїй сім’ї. Просто так навіть найкращий студент юрфаку прокурором не стане. Те саме і про лікарів/чиновників, хлібні місця коштують дуже дорого + ще й знайомства треба мати щоб хтось за тебе заніс.
А бізнес в Україні вести, навіть у Львові горіли ресторани і СТО. І на прибутковий бізнес треба нормальний стартовий капітал, бізнесом з кавою на винос за 20к$ багато не заробиш.
Хіба що всякі сучасні бізнеси типу інстаграма, блогерів, крипти.
Просто так навіть найкращий студент юрфаку прокурором не стане.
Я тобі більше скажу, в київські суди навіть секретарем перекладавати папери без зв’язків не візьмуть.
Бо можна без зв’язків
емм...оці всі офіс менеджери, HR, наче саме через знайомих попали
а реферали, а софт скіли
це все ті ж "зв"язки"
а це от прям повеселило
заробляти як вищий серкдній клас
помилка тут як порядку сум так і в «заробляти». для РПЗ це еквівалетно заробітній платні і «заробити на ку8 для тянки» це справа кількох років чи кількох робіт. для «вищого середнього класу» це грошові потоки і дохід поки представник займається з тренером, їсть обід, чи бухає. а ку8 береться на тзовку, списується пдв і амортизація
для «вищого середнього класу» це грошові потоки і дохід поки представник займається з тренером, їсть обід, чи бухає
Лол, ти описав життя доларового мульти мільнонера.
та як сказати, будь-хто з власною справою що не обмежується 1 кіоском де сам продаєш вже отримує більше середнього мідла. і у нього переваги масштабуваня
пряма аналогія — СЕО шлюпки що барижить тушками на апворку
в обох випадках кешфлоу буде від кількох десятків тисяч в місяць...
от їх можна називати середнім класом, ну а вищий беремо просто трошки більший масштаб
шлюпка на 20 гребців, чи тзовка що завозить імпорту в білу на мільйон грн в місяць це вже рівень «ку8 для тянки за місяць (биточок із сша, як у нас полюбляють)»
кешфлоу буде від кількох десятків тисяч в місяць
тзовка що завозить імпорту в білу на мільйон грн в місяць
Це все оборот а не чистий прибуток. У випадку девелопера витрати це 5% і копійчане ЄСВ.
Щоб мати як сіньор-середнячок на галері треба мати хоча б 10 людей.
В мене кум має ІТ компанію на ±40 людей, то каже що чистими має 200к$ в рік.
Я не спорю що в бізнесмена перспектив більше і стелі по доходу не має, але він не працює по кілька годин на день без жодних фінансових вкладень і ризиків.
Та й по кумові, він хоч і порішав собі виїзд і катається туди/назад, виїхати на постійно він не хоче бо не може перенести бізнес (ІТ). Що тоді говорити про інші.
мій меседж що РПЗ то висококваліфікований робітник у більшості випадків
мало хто робить крок далі і стає підприємцем, працює на себе і на перспективу, шукаючи контракти, різних замовників, підрядників
от там десь починається середній клас, а за ним вищий і тд
Слухай весь Київ в Порше з Мерседесами, квартири коштують по пів мільйона долларів тощо. Середньо статистичний сініор, це лоу або просто мідл клас, йому це усе, що доступно тим хто володіє бізнесом — аппер мідл класу, тобто міліонерам не доступно. І такий рівень як судді КСУ, чи тим паче : Ахметов, Коломойський, Боголюбов, Жеваго і т.д. просто взагалі не доступний. Так, просто Україна має величезний контраст між най біднішими і найбагатшими. Тому вже і 2 революції відбулось, напевно буде ще бо система не міняється лише відбувається перерозподіл власності серед різних конкуруючих фінансово-промислових груп. Вони же і почали війну, бо одна з них московська і не погодилась із втратами, тому пішла на фашизм.
Ну ти взяв може 5% суспільства. Варто спуститися на землю і побачити як живуть звичайні люди. Спитай наприклад барист в кафешці чи касирів в супермаркеті скільки десятків років їм треба працювати, щоб купити собі порше чи мерседес.
До того ж, наіщо рівнятися на корупціонерів. ІТ у нас чи не єдина галузь (по крайній мірі найбільш масова), де чесна людина може піднятися по доходам (а отже і рівню життя) не вдаючись до аморальних схем заробітку.
аморальних схем заробітку
Ну цього на жаль є будь де, в ІТ нажаль теж, принаймні я стикався. Щоправда це радше виключення. Але політики в ІТ хоч відбавляй, починаючи від сініор рівня бо бажаючих приймати участь десь там в розробці архітектури, значно більше ніж фіксити баги та писати юніт тести, що є більшою частиною роботи. От вам соціальна ієрархія і відповідно політична боротьба на самому базовому рівні. Вона може бути як чесна, так само і не чесна — з політиканством, інтригами, політичними альянсами і т.д. і т.п. Тут повністю погоджуюсь.
«Политика — это концентрированное выражение экономики.» — Владимир Ильич Ленин
Ну ти взяв може 5% суспільства.
І що у цьому не так? Айтішників теж не 50%. Депутатів та держапарату, я думаю, більше, ніж айті.
Спитай наприклад барист в кафешці чи касирів в супермаркеті скільки десятків років їм треба працювати, щоб купити собі порше чи мерседес.
Навіщо мені це питати? Я сам таким був, і прекрасно це знаю. Не розумію, лише, що ви хочете цим сказати?
чи не єдина галузь (по крайній мірі найбільш масова), де чесна людина може піднятися по доходам (а отже і рівню життя) не вдаючись до аморальних схем заробітку
В продажах можна піднятися і більше (і значно більше), але треба їбошити, і мати везіння та чуйку, щоб знаходити прибуткові темки. Також, наприклад, ріелторські послуги (тут є питання про моральність такого заробітку, але можна працювати без явного порушення закону).
Абсолютно точно не єдина. Дізнайтеся скільки заробляє мідл- і топ-менеджмент в СКМ або ДТЕК. Будете приємо вражені.
Не мені вам казати, що в подібних організаціях грошовиті місця поділені «серед своїх» і ймовірність туди потрапити людині з вулиці — трохи більше нуля. Враховуючи, що юристів і менеджерів зараз випускають усі вузи десятками тисяч.
В айті же можна виїхати тільки на своїх скілах, і бути хоч хєром з забитого села. Ось у мене така фігня наприклад.
на своїх хард-скілах ти виїдеш максимум до звичайного сіньора й не більше — спробуй влаштуватись «з вулиці» на СТО, чи навіть тімліда чи якогось подібного менеджера :)
Навіщо мені хєрити свій work-life balance за зарплату в кращому випадку на 20% більше (для СТО може на 40%)? Щоби що?
Щось тебе десь хтось жорстко най@бує: по-перше, не треба погоджуватись на таку низьку компенсацію — де ти бачив С-левел, який заробляє менше ніж 2х від топових своїх підлеглих? По-друге: чим вище позиція — тим краще собі можна влаштувати отой ворк-лайф беланс, звичайно, якщо він не виглядає для тебе як 9to5 ;)
Давай отето не палити контору, хай гребці думають, що сто вджобує всього на 20 відсотків більше їх :) а то що мемебршип у гольф клаб коштує 75k one time та 20к на рік то просто в дружина допомагає
більше зусиль ніж до того або скоріш взагалі змінити напрям.
От тут я не згоден. Це теза про американську мрію — чим більше працюватимеш, тим більше результатів отримаєш. Та це не так працює. Тут треба прикладати мозок. Скажімо торгувати завжди набагато вигідніше ніж виготовляти продукт. Як відомо в колгоспі краще за усіх працювала кобила — та от головою вона так і не стала.
ахінея від мамкіного лєвака.
Розшарування на дуже бідних і дуже багатих є скрізь, це властивість капіталізму. Так само як і зв’язки і т.д. — це закладено в людьську природу.
Тільки деякі країни змогли законодавчо дещо підшаманить конфігурації, типу капітал-соціалістичних країн скандинавії, де створені фінансові механізми, що створюють певну іллюзорність «рівності». Але за це вони заплатили відсутністю умов для існування на їх території глобальних фінансових і бізнес центрів, як Лондон, Нью-Йорк і т.д.
Проблема ж України не в корупції як такій, вона є скрізь, а в тому, що еліти ще дикі і не навчилися дотримуватись певних правил.
Революції і війни відбуваються не через це а через геополітику яка базується на політичних ідеях і течіях.
А ви якусь блаженну наївноту несете, шось з розряду «кокок бізнес на крові кококо палітікі пасорілі брацкіє нароти»
В мене нема наївності, от нах мені це приписувати, так само як і ліві погляди. Та не треба думати що з умовними
В капілізмі як системі життя належить мільярдерам
Ти або тролиш або тобі треба до психолога)
Багато в чому перше. Чому тебе тебе гола правда так забетхертила ? Не охота визнавати де ти насправді в соціальній ієрархії ? Сам подивись хто ставить плани пілотованого політу на Марс — а то думає «як би це мені не стати гарматним м’ясом» бо життя батальйону смердів та холопів дешевше за сучасний літак чи пару балістичних ракет, різницю бачиш ? Так кому належить життя в прямому сенсі в капіталізмі ? В соціалізмі воно щоправда може бути взагалі нічого не вартим. В цілому як то кажуть не можна виграти вибори, витравивши 100 мільйонів на виборчу кампанію і не залишитись при цьому нікому і нічого винним.
Слухай весь Київ в Порше з Мерседесами, квартири коштують по пів мільйона долларів тощо.
Хтось так само дивиться з маршрутки на бюджетну тойоту і квартиру за 150к$.
Слухай весь Київ в Порше з Мерседесами
По данным AUTO-Consulting, в Украине сейчас на 1000 жителей насчитывается 245 автомобилей. (2021г) 63/185 место.
По состоянию на начало 2023 года средний возраст автомобилей в Украине составляет 23,2 года. (Уровень Африки)
Хорошо что в Киеве все хорошо и все на поршах и мерсах. Вот только в бол-ве своем на дорогах ушатаный автопром еще времен союза и изрядно потяганые тачки с европы.
Даже в крайний 21 год, новых авто в Украине было продано в 4.5 раза (100с небольшим тысяч, против 450) меньше чем в соседней Польше, где -+ такое же кол-во населения было.
И в 14! раз меньше в перерасчете на население, если сравнивать с Германией.
Так, просто Україна має величезний контраст між най біднішими і найбагатшими.
Так что да :(
www.epravda.com.ua/...s/news/2022/02/11/682305 Тут так, оскільки по суті Україна дуже довго була меньша модель Росії, за державним устроєм і досі дуже багато в чому і є. То середній рівень по столиці набагато вищий за решту країни. Та навіть тут можна піти в зарплатний віджет і подивитись, що в ІТ зарплата на однаковій позиції але в Києві і в Іншому місті скажімо в : Одесі, Харкові чи Дніпрі відрізняється на $1000-$1500 доларів. І так по абсолютно усім галузям. Власне «Москва не Росія» так само можна переробити на «Київ не Україна», хоча безперечно це мегаполіс з купою проблем, зокрема корки на дорогах, бо машин в двічи більше ніж логістично витримують дорожня сіть. Велика кількість Киян має гроші на авто, бо добре заробляє. І так стосується усього : освіти, медицини, якості і кількості культурних закладів, якості їжі в магазинах скільки товар лежить на полицях, після того як не розпродані вийдуть і повезуть наприклад до Білої Церкви тощо. От вже базис політики.
Слухай весь Київ в Порше з Мерседесами
Може за час війни звичайно ситуація змінилася, але ось дивлюся google sreet view до війни і навіть у центрі 99% це самі звичайні малолітражки, максимум октавія клас. А те, що ти там побачив пару дорогих тачок одночасно десь на дорозі, то це у будь якому місті можна знайти.
Та ну є данні з продажів. Зараз звісно усе погано, в порівнянні з минулими роками та найпопулярнішими елітними марками є : BMW, Mercedes-Benz та Lexus www.epravda.com.ua/...ycharts/2023/08/9/703052 Львина доля покупців з Києва. Там Железняк по тим даним пропонує ловити корупціонерів. Купив — поясни де взяв, хоча там там знайдеться як прикрити та відмити ті гроші. Тому можливо в ІТ скоро буде нормально так екс депутатів світчитись і інших їм подібних.
Це можна пояснити тим, що мерседеси і порше, як купляли, так і купляють ті самі люди, а от на мазди і ніссани в людей вже немає коштів, бо вони збідніли.
Ну і де тут соціальний ліфт, тоді ? Зісно як з убожінням
але ось дивлюся google sreet view до війни і навіть у центрі 99% це самі звичайні малолітражки,
Серйозне джерело)
Середньому класу недоступне усе те, що доступно тим хто мільйонер. 2 менше чим 10, вода рідка, сонце світить.
Вочевидь якщо розглядати термін «соціальний ліфт» за його широким значенням інструменту надаючим соціальну мобільність, тобто можливість зростання індивідуму в соціумі, перехід між умовними класами і покращення якості життя — то звісно що так.
Я би оцінив IT як найкращий і найвідкритіший з усіх соціальних ліфтів, який допоможе вчорашньому студенту з провінціального містечка за дуже короткий срок стати представником середьного класу.
Їх не так і багато в Україні (якщо судити до війни) — IT, ріел естейт, мореходка.
Це не соціальний ліфт, а лише фінансовий. Для соціуму цей ліфт не є повноцінним. Ти маєш трохи більше бабла, але ти ніхто. Ти не можеш порішати ніяких питань, повністю беззахисний. Нормальний ліфт в Україні це коли ростуть заробітки разом з впливом і можливостями «позвонити і порішати».
Завжди трохи сміявся з прагнень наших людей мати змогу «позвонить і порішать».
Як по вашому, ІТшник в Калфорнії який продав свій стартап і отримав 100 мільйонів сильно може подзвонити до свого губернатора чи хоча б начальника поліції та порішати? Він хоча б знатиме їх телефони?
Чи може успішний бюргер-бізнесмен-мільйонер десь в Карлсруе сильно може подзвонити своєму меру чи депутату і попросити в нього «порішати»?
Якщо ваші уявлення про вплив зводять до можливостей безперешкодно порушувати закон і аби за це нічого небуло, то тут треба їхати або до русні або в одну з африканських диктатур.
чому
«порішати»
це одразу щось про порушення закону (не виключаю в жодному разі, але ж не криміналом єдиним)
якщо продався стартап за 100 млн то як мінімум він має номери телефонів багатьох інвест фондів, доступ до політичних персон для лобіювання інтересів (персональних в тому числі, щоб отримати земельку під будиночок на безлюдних просторах нацпарків довкола ЛА)
як аналог у неньці — представники певних компаній підтримували певну політ силу, ІТ кластер лобіює велику кількість івентів, напрямків для розвитку інфраструктури потрібних районів міста і тд і тп
EDIT: у соціуму є теж своя communication matrix з ізоляцією по рівнях. і підняття на наступний соціальний рівень дає доступ до нових комунікаційних каналів, відповідної нової якісно інформації, і нових можливостей (кримінальних в тому числі, і Україна тут не є вийнятком, те що про це не пишуть в газетах якраз свідчить про кращу матрицю комунікації)
Так в цьому випадку мова йде про «нетворкінг», бізнес-контакти, або, якщо більш релевантно для деяких ситуацій, про лобізм, що є легальним багато де, в тому числі й в США.
Просто конотація слова «порішать» в українських реаліях має сугубо негативно-кримінальне значення.
Якщо в державі буде верховенство права(а я вірю, що так буде в Україні), то порішати відмазати п’яного суддю за кермом буде неможливо, так само як і не зможе порішати в суді корупціонер.
Ми не говоримо про наші бажання, це такі реалії життя.
звичайно, ми б хотіли щоб успіх в ІТ позначався на статус в суспільстві. Як і будь-який професійний успіх в любій сфері. Але терміном успіх в Україні позначаються інші речі. Саме можливість порішати і є загальноприйнятим маркером успіху. Це навіть коштує більше за гроші
Це є в усьому світі. Чи ти думаєш, що той самий Ілон Маск не має кому з сенаторів чи генералів в Пентагоні яким він може подзвонити ? Ну тоді ти просто наївний.
Ілон Маск це типова помилка вижившого в дуже багатьох сенсах.
Якщо брати менш розпіарених СЕО успішних компаній то так, я майже впевнений, що ніхто з них не може напряму подзвонити сенатору і щось «Порішати».
Ну точніше може, але що це дасть, сенатор не вирішить йому проблем з податковою чи з поліцією чи тим паче з ФБР.
Поговорити хто які закони буде підтримувати і які в кого погляди на аборти це одне, а «порішати» із декількома мільйонами несплачених податків це зовсім інше.
Та й якщо на те пішло, останні тенденції показують, що Маск також далеко не всесильний.
Марк Цукерберг вклав в виборчу програму Джозефа Байдена 400 мільйонів доларів. Кажу тобі як є, вони можуть дзвонити там і впливати дуже суттєво. Що правда оскільки там богатих людей далеко не 10 і навіть не 100, а ще вони можуть об’єднуватись то такого впливу як скажімо Коломойський з Ахметовим на політикум в Україні вони не мають. В федерації саме через це путлер взяв усю економіку під власний контроль, щоб реальної конкуренції в нього, яку наприклад робили Ходарковский та Березовский у нього не було. Далі підім’яв під себе ЗМІ і справа в капелюсі. Тепер усі бюджетники, силовики і т.д. будуть за нього горою стояти бо він контролює їх зарплату, чітка лінія — якщо його не стане я потраплю в злидні як при Єльцині. Тому навіть як не подобається все одно виконує накази політичної монополії.
Дык лоббисты «решают» не это. Они стараются влиять на принятие выгодных и блокировку невыгодных для себя политических инициатив. Что вполне можно делать, пока инициатива не стала законом.
Є приклад Білла Гейца якому досталося замовлення на ОС, бо його мати десь була у раді діректорів та не тільки.
Або коли особу з високим статусом без навичок кличуть у раду директорів, чи вона мігрує з одної ради у іншу. Наприклад, принц Гарі.
Ваші приклади правдиві але повністю не релевантні не те що для України, а для більшості світу.
В Біла Гейтса сім’я це типовий приклад Old Money. Дід президент банку, мати в радах директорів великих компаній, батько відомий юрист. І це тільки те, що відомо публічно.
Тому вони якраз були і є тією справжньою елітою, до яких багато хто хоче піднятись із типових «ІТ-пролетаріїв» типу нас із вами.
Про королівську родину годі згадувати) Можна ще згадати як Бориса Джонсона зробили почесним професором львівського універу ім. Франка.
В треді тут все ж мова про можливості для умовно-середньостатистичного громадянина, який навіть заробивши дуже великі статки навряд стане справжньою елітою.
Приклад цього — русняві олігархи та просто багата русня і відношення до них зараз.
За гроші можна купити багато але не все.
Вони нерелевантні для України, бо це відомі приклади як порєшати на Заході чи за гроші чи за зворотні послуги. Просто там воно більше у бізнесі та майже відсутнє у побуті, бо простіше заробити грошей на особистого водія та бухати скільки завгодно чим самому кататися у такий спосіб.
Можу привести більш простіші приклади, коли у компанію в США хтось рекомендував своїх знайомих на гарну позицію, причому без навичок та навіть шкідливих.
тільки у нас «порішати» це не порушувати закон, а мати змогу захистити себе, свої права і майно від зазіхання «вищих по соціальному ліфті».
те що працює в західних країнах і так, а у нас це привілегія для заможних/впливових
Тому що в адекватній країні ти повинен мати змогу захистити свої права через виклик поліції або звернення до суду, а не через «рішалово».
Доречі, якщо ви думаєте що в штатах або Німеччині дяді з грошима зовсім не мають вплив і немає корупції то наївна людина. Просто рівень корупції не такий як у нас.
Ти маєш трохи більше бабла, але ти ніхто
Ну як сказати. Бабло ж і дає змогу вести інший соціальний спосіб життя.
Банальний приклад: до ІТ їздив львівськими маршрутками й насолоджувався там радощами простого життя; тепер комфортабельне таксі.
це коли ростуть заробітки разом з впливом і можливостями «позвонити і порішати»
А вони й ростуть. Пересічний пенсіонер не зможе адвоката найняти. Сіньйор-помідор — без проблем.
Лол, порешать вопросы — это не социальный лифт а корумпированный.
Кращість — це дуже суб’єктивно. Та і що не так з айтішкою — нічим не гірше інших професій. На данний період розвитку людства доволі актуальна професія.
Норм, у реальному світі соціальний ліфт підіймає гірших.
То гусакам айтішникам трохи пощастило проїхати один-два поверхи з «уважаємимі людьмі», за що їх стали ненавидіти ті, кого від ліфта женуть ссаними ганчірками.
у реальному світі соціальний ліфт підіймає гірших.
тому світ стає все кращим і кращим. ))
Хорош, зовсім нещодавно за деякими даними представник ЛГБТ дехто Ляшко (а по факту пиде), декларував подарунки і та виграші в лотерею одного мільйона доларів готівкою, маєтки типу палац і т.п. Як він так піднявся ? На телевізорі «приходив з вилами».
Скоріше так ніж ні в плані доходів, можливості вийти на ± адекватний рівень заробітку з мінімальними ризиками для тебе, як найманого робітника.
Хоча частина знайомих які не з ІТ, які не єблували і пішли в бізнес, мають не менші, а дехто суттєво більші прибутки ніж ІТшні помідори-сініори, тому «не все так однозначно».
До 22 року в Україні, об’єктивно, було дуже багато можливостей для людей які хотіли щось робити, ІТшка просто була однією з таких можливостей.
Я теж не розумію дроча на айтішні «надприбутки». Люди, пройдіться по вулицям і подивіться. Останні крузаки, мерси і бехи, по $50-$120К, це ж не синьори усе купляють. Квартири з котлована по $2K за метр розкуповують, теж не фулл-стеки.
Айтішка це люди, яки лише трошки з дна піднялися.
Квартири з котлована по $2K за метр розкуповують, теж не фулл-стеки.
А хто? Чому фуллстекам (бекам, фронтам, девопсам) нізя?
Люди, пройдіться по вулицям і подивіться. Останні крузаки, мерси і бехи, по $50-$120К, це ж не синьори усе купляють. Квартири з котлована по $2K за метр розкуповують, теж не фулл-стеки.
Так майже кожен сінйор зі стажем може собі це позволити. Но, буде їздити на маршрутці (в кращому випадку на велосипеді якщо ЗОШник спортсмен), ходити в лахміті купленому 5 років назад мамою яке зараз або на 2 розміри більше або на 2 розміри менше, користуватися старим, середньо-бюджетним телефоном весь в подряпинах і сколах.
Короче, перечитайте психолога, вона в багато чому права
Айтішка це люди, яки лише трошки з дна піднялися.
Таки в топ
а що поганого в тому, щоб ходити з старим смартфоном? Мій перший смартфон прожив 4 роки, другий 6 років. Не бачу смислу міняти його частіше, якщо він виконує свої функції. Аналогічно з іншою технікою чи одягом. Якщо одяг/взуття куплене якісне, воно служить роками.
Нічого поганого. Просто автор оригінального коментаря намагається сказати що якщо у тебе не крузак, не рендж ровер, і не останній айфон, то ти лох-нищеброд. Навіть якщо сам автор так же само може собі це позволити, але не купує по тим чи іншим причинам.
Знайомий з німкенею, дружиною кардіолога. Працювала вчителем, зараз на пенсії в свої 52 (я так зрозумів, бо просто немає сенсу працювати через високі доходи чоловіка та прогресивний податок).
Телефон — якийсь 7 чи 8 айфон з побитим склом, машина — Фіат 500
Зате маєток на 3 поверхи приблизно в лям євро ціною (виходячи з площі будинку та розташування). Casual відпустка — піти з друзями на невеличкій яхті в круїз по адріатиці.
Що думаєте з цього приводу?
Так ти не у мене питай а у автора оригінального коментаря. Він рахує що раз не на крузаку їздить значить нищеброд. А він тим часом на яхті відпочиває на яку приїхав на своєму фіаті 500.
Ну а так норм, молодець. Вот якби кардіолог жив в якісь однушці на 50 метрів так як «головне аби дах був», у відпустку літав лоукостером в якусь Албанію чи Єгипет, тоді б у мене були питання.
Когось пре від гаджетів, когось від машин, когось від велосипедів, когось від подорожей, когось від яхт. У кожного свої захоплення які повишають ендорфіни. Головне не обмежувати себе.
Социальном лифтом это было и есть в силу того, что идет прямая работа на МН рынок с правом прямой работы (модель ФОП)
Ситуация меняется:
1) внедрение цифрового колхоза, который в отличии от ФОП не дает права на ВЭД и приковывает к компании
2) все дальше и больше — точат ножи на ФОП
3) и закрытие границ как последний гвоздь
«уважаемым людям», которые развалили все, что могли развалить в других отраслях нужны деньги на новые виллы и яхты
таким образом — окно возможностей стремительно закрывается и скорее всего через несколько лет будут уменьшение ЗП минимум на половину с введением рядя ограничений
P.S.
а вообще — да, до недавнего времени — не просто лифт, а катапульта, которая позволяла вырваться из бедности !
Повністю згоден. Стрибок у середній клас+, можливість подорожувати до війни і після — для тих хто забажав. Чи змогла б проста людина з заводу викупити себе?
Пфффф. Он гарант із ОПг вирішили закрити кордони, — і вже асоціальні IT-вці присіли на пляшку. При тому, що «чьоткіе ребята» і для виїзду за кордон і для «порішати» ТЦК знаходять способи.
Грошей в декого з ІТ-вців більше, ніж в пересічного українця, а прав — так само мало
Все так, знаю вже декілька сіньйорів з зп в межах 5-10к що катнулись на бусіках в учебку, дехто мав ближче до 10к. Допомогло це їм? Соціальний бусік перемагає соціальний ліфт, нажаль
В тебе якесь дивне поняття соціального ліфта)
Чого він має захищати від мобілізації?
Певні прошарки суспільства мають можливість впливу, «порішати», в тому числі захиститися від мобілізації. Соціальний ліфт за визначенням підіймає людини до вищого статусу, іншого прошарку. В нашому випадку до потрібного поверху він не доїжджає.
Такі самі можливості, як і айтівці. Звісно, якщо ти нікого не знаєш, окрім свого ПМ-а, то не порішаєш нічого.
Прошарок суспільства, які не мають природньої брОні від мобілізації (типу депутатів і МВД-шників), але яких військоми бояться торкатися — дуже-дуже малий, навіть не знаю, хто це. Усі інші рішають так само, як і усі, і як можуть порішати і айтівці.
Такі самі можливості, як і айтівці. Звісно, якщо ти нікого не знаєш, окрім свого ПМ-а, то не порішаєш нічого.
Так це і є головна ознака належності до вказаного прошарку. Його члени мають зв’язки, багатий досвід побудови і використання цих зв’язків, навички взаємодії з потрібними людьми. І це фактори, які витікають саме з образу життя і роду діяльності.
Айті не приводить до формування подібних шляхів, а навіть навпаки. Це вже не «такі самі можливості», це якраз і є водорозділ між прошарками.
Ну це так, згоден. Але ті ж самі айтівці мають свої бенефіти, наприклад, їм набагато легше релокуватися за кордон, особливо, якщо вони працюють напряму з іноземним замовником. Ті ж самі «рєшали» будуть за кордоном будувати життя з нуля (якщо ми розглядаємо людей з плюс-мінус однаковим рівнем доходу, звісно, долларовим мільйонерам і за кордоном буде легше).
Соціальний ліфт це про перехід на інший соціокультурний рівень. Якщо по простому, то визначається як часто ви ходити в театр.
Жодного разу за життя, 1 раз, 2 рази і т.д.
Якщо по простому, то визначається як часто ви ходити в театр.
Тоді чого він не називається «культурний»?)
Гугл каже що
Соціальний ліфт — це механізм суспільства або соціальний інститут, за допомогою якого людина може змінити свій соціальний статус.
Тобто жив з батьками без сім’ї, це один рівень.
Живеш в своїй квартирі — вже інший рівень.
Завів сім’ю — інший рівень.
Їздиш відпочивати за кордон — інший рівень.
Літаєш на своєму літаку — інший рівень)
Соціальний ліфт в українській науці:
аспірантом в 24 на $100
асистентом в 27 на $200
доцентом в 40 на $300
професором в 60 на $400
Це якщо пощастить, якщо будуть здані екзамени і знайдеться науковий керівник на першу стадію (а це в першу чергу про софт-скілли), якщо буде потреба у викладачах на подальших (навіть у відносно мирному
Виживати в таких умовах без якихось особливих прекондицій типу роботи для душі з пасивним доходом від батьківської нерухомості чи участі в якісь корупції доволі складно. Скоріше за все, вчителі, лікарі, міліціонери, залізничники,... можуть розповісти аналогічні жахи про свої професії.
Тому саме так, можливість чесно працювати і передбачувано досягати відносно високого рівня життя — це, на жаль, унікально для ІТ, хоча б мало бути за правило у більшості сфер діяльності.
Ще б додав, що айті доволі унікальне ще тим, що карєрні зусилля накшталт підвищення квалифікаціі, здобуття досвіду, тощо, доволі непогано конвертуються в гроші. Навідміну від українских внутрішніх бізнесів, де це як правило конвертується в додаткове нове авто керівника та його замів. Про бюджетників у цьому контексті і згадувати страшно, приклад з аспірантом дуже гарний і вичерпний.
Бо в Україні немає державної науки, а є лише її імітація. З бюджету на науку виділяються копійки, але й ті пиляють поважні дідугани в президіях державних академій. А тим, хто нижче по рангу, вже нічого не дістається.
Чому нема? В Україні наука це теж соціальний ліфт як і ІТ, просто ним треба вміти користуватися.
Наприклад хтось з бідної сім’ї хто любить природничі чи точні науки, може безкоштовно вивчитися і звалити за кордон продовжувати займатися улюбленою наукою там чи свічнутися в ІТ.
звалити за кордон продовжувати займатися улюбленою наукою
Дехто з так думавших жорстоко обломились в районі
Це взагалі якийсь міф, що через науку добре емігрується — без прокачаних софт-скіллів і налагоджених контактів на приймаючій стороні буде дуже складно, скажімо, оформити O-1 візу, докторантури і постдоки — це в принципі короткочасні і не дуже-то оплачувані позиції, конкуренція з китайськими і індійськими бажаючими мігрувати через науку шалена, постійних професорських ставок і корпоративного рісерчу на всіх бажаючих не вистачить. Навіть такі банальні речі як авіаквитки і проживання на перший час стають нетривіальним квестом, якщо вся аспірантська стипендія була 3000 грн.
При цьому, для зав’язування контактів на цій стороні, повинно дуже пощастити з науковим керівником, оцінити успішність його як науки, так і здатності посприяти трансферу закордон вчорашньому випускнику сільскої ЗОШ буде просто неможливо, навіть якщо вистачить самодисципліни займатись наукою (не навчанням!) замість студентського життя. Інша справа, якщо цим займатись буквально з дитинства, але якщо вирощувати дитину змалку з прицілом на еміграцію, ще успішнішими стають ті, хто по шкільним міжнародним олімпіадам подаються вчитись у закордонні вузи і вже там обирають майбутнє.
З докторантури і хопів по постдокам теж треба зуміти зістрибнути на більш стабільну професію і в процесі отримати ПМЖ, інакше є ризик повернутись в 40+ до старіючих батьків в Україну без кар’єрних перспектив.
Для чого так багато писати. Я і всі мої друзі-фізики з ЛНУ і КНУ які вчилися на
Бо я і радіофізики КНУ з випусків ~2014 виїхали в одиночних випадках, залежних переважною мірою на налагодженість зв’язків від їх наукових керівників чи виїхавших по науці родичів у більш ранні часи, а переважна більшість пішла в ІТ.
Більш софт-скіллові курсу з третього здогадались забити на науку, я прийняв неминучість свічу лише на другому році аспірантури, про що трохи жалкую.
Можливо, в
Мій дуже близький друг вже багато років працює в університетах як науковець. Має декілька громадянств та досить стабільну професію плюс власний кабінет в одному з топ 20 універів в світі :)
Так вітка про соціальні ліфти, тобто про працюючі механізми для широкого класу людей і підйом з низьких соціальних положень. Зрозуміло, що бувають епічні історії наукового успіху, чи наприклад когось зовсім не парить зарплатня в 6к гривень, бо він викладає для душі і завуальовано рекрутує самих талановитих студентів у компанію на яку працює паралельно, за що отримує на порядок-два більше бонусами.
Але от саме як кар’єрний трек, де сумлінно і чесно працюєш — отримуєш результат, наука в українських реаліях це ставка на зеро, як через внутрішні проблеми, так і по свіжим відгукам закордоном, що на tenure track шалена конкуренція, а постдоків видавлює ейджизм і свіжі, менш вибагливі до умов докторанти. Чисто фізично не набереться власних кабінетів на всіх бажаючих.
Мені здається що проблема а радіофізиці, це якась радянська спеціальність. Добре продається і ліфтується теорка, астрофізика, біомед, металофізика, матеріалознавство.
Загальна назва справді совкова, але це широкий пласт прикладної фізики, зокрема у мене спеціалізація — фізика напівпровідників і діелектриків.
Я ж і кажу, що це ставка на зеро — неможливо було знати наперед, що хайп на тему графену і низьковимірних систем швидко мине, чи наприклад моя тематика аналізу радіаційних дефектів напореться на повну нездатність у цій державі навіть просто омічний контакт на фосфід галію напилити, а за дозами електронів і гамми доведеться контрабандою підкладати зразки у медичні стерилізатори...
Ну так, вкачав би всю експу в теретичну фізику з прицілом на технології «класичної» мікроелектроніки, шанси були б значно більші, але звідки знати студенту старших курсів, що через
Туди ж софт-скілли, зв’язки наукового керівника і ситуація у науковій установі в цілому, самі ж знаєте, що це не ІТ, де можна і поперебирати місцями без проблем, у науці, особливо коли надворі
Це не те, що б ниття, але просто приклад того, що ІТ — це набагато передбачуваніша і планомірніша штука у якості соціального ліфта, особливо у недавні часи.
вкачав би всю експу в теретичну фізику з прицілом на технології «класичної» мікроелектроніки
що саме мається на увазі?
Мається на увазі, що у саме науці, не індустрії, є попит на задачі типу рахувати з перших принципів зонні діаграми, чи моделювати всілякі низьковимірні структури на класичних матеріалах (FinFET, GAAFET, інші подібні). З цим навіть на середину
У той же час, експериментальні дослідження не вистрелили майже ні у кого. Матеріальна база — дно дна, та і чим ближче до продакшну і реального виробництва, тим менш відкриті теми досліджень і менше бажаючих аутсорсити їх за кордон, особливо у геополітично ненадійну Україну.
Але це все очевидно заднім числом, але аж ніяк не для студента. Так само і нинішні навряд чи зможуть скласти достовірний прогноз по перспективам своїх сфер науки, хіба що якщо матимуть софт-скілли і буде у кого поцікавитись інсайдами.
зараз сінтез біотеху та мехатронікі вистрилить, після вв3 буде багато інвалідів без кінцівок і new gen протези це тема
Наукові штуки вистрілюють, коли стають реалізовні у економічно вигідний спосіб, а не коли у них з’являється потреба.
Я слабо розбираюсь у біології і медицині, але по відгукам знайомих фанатів біохакінгу і трансгуманізму, які пішли займатись релевантними науками, не видно жодного способу, як вживлення електродів і індивідуальну реабілітацію можна було б масштабувати, люди навіть після звичайних переломів фактично перенавчають мозок під керування трохи зміненим «залізом», під штучно вживлене, особливо якщо перевживляти інвазивні електроди і підтюнювати зношені приводи доведеться періодично, побудувати медичну інфраструктуру буде просто неможливо. Максимум, це будуть одиночні рішення для багатих ентузіастів, готових до складних вправ над собою.
Навіть самі лайтові штуки такого роду, типу BCI-«клавіатур», які дозволяють друкувати чи гамати силою думки, щось не роблять революції, хоча ще років 15 назад були комерційні зразки, якраз маючи одною з самих великих проблем необхідність індивідуального навчання під конкретні залізяки.
Дякую за відповідь
задачі типу рахувати з перших принципів зонні діаграми
які саме зони, поверхні Фермі у різних матерілах чи щось інше?
моделювати всілякі низьковимірні структури на класичних матеріалах (FinFET, GAAFET, інші подібні)
тобто розрахунки характеристик різних схем транзисторів?
Може є посилання на приклади на arxiv, щоб все стало зрозуміло)
поверхні Фермі у різних матерілах чи щось інше?
Так, навіть у відомих матеріалах, не завжди магнітоопором, ефектом Холла чи циклотронним резонансом можна наміряти все необхідне, особливо якщо цікавлять міждолинні переходи чи ще щось нерівноважне, тому є певний інтерес до саме теоретичних обчислень. Щось типу такого:
arxiv.org/pdf/1901.04271.pdf
тобто розрахунки характеристик різних схем транзисторів?
У тому числі, але тематика значно більш широка. Наприклад, років 15 назад було популярно шукати такі структури з напруженого кремнію і/або квантових точок, які б дозволили при збереженні в цілому кремнієвої технології робити прямозонні переходи і робити світлодіоди безпосередньо у складі цифрових мікросхем, для оптичних ліній зв’язку.
Інша популярна тематика — сенсори, сусідня кафедра займалась таким: ppt-online.org/642980
Але підкреслю, вибір тематик для наукової діяльності — це мінне поле, мода у грантодавців мінлива і багато залежить від софт-скіллів наукових керівників. Можливо зараз все що я перечислив — перестало бути актуальним, років 6 не цікавився станом справ.
А який KPI у них професій?
Як отримувачі ЗП ранжуються один відносно одного?
Що є результатом праці?
На скільки вакансій в середньому за рік подаються представники цих професій та як часто оновлюють резюме?
науковий керівник на першу стадію (а це в першу чергу про софт-скілли),
в науці це просто лизання чогось босу, а не софт скіли
Софт-скіли тут у тому, щоб правильного боса знайти, інакше не допоможе.
Який допоможе оптимізувати індекс Хірша.
Ну вміння правильно лизати потрібним людям, це такі собі софт скіли
Можливо, але лише до рівня того, що в нормальних умовах мало б бути середнім класом. Якихось космічних зарплат, які б могли б вивести до рівня доларових мільйонерів я за 15 років в айті поки не зустрічав.
Деякі мої родичі мають досить нормальний успіх у інших сферах, якби не війна(з 2014 року) мали б більше.
Всі ми стартували зі злиднів, так що не айті єдиним.
Рівень доларових мільйонерів — це успєшний успєх, який розганяється через інстаграм інфоциганами і до реального світу не має стосунку.
А реальність така, що маючи уже навіть 3к зарплату можна собі дозволити значно більше ніж можуть собі дозволити пересічні люди.
Для мене це соціальний ліфт. Я із села, 200 чоловік. Якби не ІТ, то не мав би зараз нерухомості в Києві і досвіду життя в ЄС (хіба що на полуничній плантації).
В дитинстві у батьків була хата з глини і я спробував шоколадку перший раз лише десь у 2му класі. Одним словом злидні несучвітні. Зараз хоча б маю непоганий рівень життя. І також забезпечив житлом і хорошою медициною батьків
Для мене так став.
Не знаю у яких умовах росли ті, хто вважають що є тільки два слої населення — мільйонери і усі інші.
Я народився і виріс у селі у злиднях. Так що суттєву різницю відчуваю
І повірте — ті хто каже що ти просто більш високооплачуваний раб не знають як це працювати по пів року на дядю без зп бо ти нікуди всеодно не дінешся.
Більше грошей, більше свободи та більше можливостей. Особливо враховуючи що можна працювати віддалено.
Звісно, на Кончезаспі усі живемо, та як в Кремнієвій Долині — мільйони заробляєм. Юристи з комерційних питань, депутати — от де в нас соціальний ліфт.
Тільки но запитав знайомого із Сан-Хосе. Каже що поки що не бачив шестизначних сум у себе на рахунку
Банальна математика, при зарплатні в 300к за 6 років заробляється мільйон. Там деякі вихваляються, що навіть до 600 тисяч в рік доходять офери, щоправда грошима напевно 200 к, решта векселями які коли їх реалізувати, принесуть не більше половини від заявленої вартості. Ну і в конторах де платять по 300 зазвичай дуже висока текучка кадрів. В тому самому Netflix за 5 років змінилось 80% співробітників. Так чи інакше таких зарплат в Україні на ринку нема, зовсім. Це міліонерскі статки. Більшість не заробе мільйон на загал за усю кар’єру.
Ну от з тих 150-200к кешем ще треба сплатити податок близько
Далі аренда чи іпотека з податком на землю, потім вже витрати на їжу, дітей, машини тощо. Наприклад якщо малі діти, то це чимала сума на садочки (товариш мені казав це близько 2к на місяць за дитину у штаті Вашингтон).
Тож залишок кеша буде дійсно невеликий. Але ще є акції чи будинок, який можна продати та переїхати у дешеву країну чи штат на пенсії.
Ну тому і 6 років, а не 3.3 Я не про накопичення, а про заробіток. Середня зарплатня до податків ІТ-шника в Україні 2.5 к. — тобто 30 тисяч на рік, після податків вийде 28,400. Тобто для того щоб заробити мільйон на загал, треба пропрацювати 35.2 роки. Середній робочий стаж в Україні — на загал 30 років. Таким чином переважна більшість ІТ шників в Україні за усю кар’єру не заробить і мільйона доларів, з поточною ситуацією. Тоді як в Долині це можна зробити за 20% від кар’єри. Щоправда доллар США має принципово іншу купівельну спроможність в Україні і в США, та навіть по території самого США, ціни скажімо в штатах Нью Йорк та Каліфорнія та в Пенсільванія чи Оклахома відрізняються кардинально. За мільйон долларів в Києві можна придбати дві трехкімнатні квартири в доброму районі. Однокімнатна квартира в Сан Хосе коштуватиме 2.5 мільйони. Так з 300 к в кеші, що буде дуже добре — швидше ніяких накопичень не буде як таких, буде виплата кредита банкам за житло, авто і т.д. А накопичення можливо якраз за рахунок різних бонусів з акцій і т.п. Підмідьте в Україні цього взагалі нема, ви працюєте за те щоб вас не звільнили, бо на ваше місце 100+ джуніорів та войтішників, в країні безробіття, чим і можна скористатись численним куйбишевим з Брайтона. Тому і наплодилося галер в концернах типа : «Міньских технопарків», Дій Сіті, Сколково і т.п. Тобто бізнесу з лізінгу персоналу, що по суті своїй є низко технологічним бізнесом з продажу ресурсу, з в край низкою доданою вартістю, тільки замість сировини — челядь. Тім самим Wargaming наприклад, для досягнення кращих фінансових показників, за більшість галер не треба мати штату в десятки тисяч співробітників, бо в них продукт який приносить велику додану вартість, прибуток не в тому щоб створити величезні команди та зробити їх білабле, в отриманні прибутку з продукту. Оригінальна команда яка створила гру World of Tanks була лише 30 людей. Вона заробила мільярди доларів прибутку.
Мільйонер це про вартість твоїх активів (майно це не актив якщо що) , а не витрати
Якщо так то ми всі тут принайні гривневі мільйонери і нас щіпати та щіпати.
Ну так прибуткова кар’єра в наймі як то скажімо FAANG, інвестиційний банк типа Стенлі-Морган, спортсмен елітного спортивного клубу типа NY Yankis чи Barselona, або пілот Ferrari, актор Голлівуду, пілот літка міжнародних авіаліній, адмірал чи генерал флоту або армії США, професійний політик від мера маленького містечка та вище — усе це актив. Це такий самий бізнес, яки би ви його робили просто на відкритому ринку, просто інша стратегія. І так тому за це завжди є політика та підковерні ігри. Так завжди було і так завжди буде. Між іншим як ви придивитесь то побачити, що до усіх цих професій діють приблизно одні і ті самі правила.
Якщо ми кажемо про людину яка заробляє в Україні 2.5к то гадаю їй не світять ті 200к кеша та ще додатково акції. Скоріш за все, вона буде працювати за ЗП.
Але в цілому згоден, що в Україні не було топових компаній з крутими ЗП та акціями (чи може була хоч одна?). Здається навіть в тій же Польщі такого небагато.
Акції не впевнений. А взагалі були і можливо є офіси розробки — Oracle, NVidea i Vimeo. Щоправда це були поглинені компанії. З ігрових досі є War Gaming. Для ціх контор український ринок завжди був ринком наймача, людина йшла за брендом. Тобто ніякого сенсу надавати акції, щоб там Meta або Netflix не переманили, нема. Щоправда в Долині коли стали преманювати, навіть почали компенсувати векселя на акції. Принаймі чув історію, де людина займалась VR і там мало не озолотили, аби переманити.
Було на доу інтерв’ю з директором Nvidia в Україні, то там писалося, що співробітникам надають Restricted Stock Units.
Забули відняти податки, житло, дитячий садочок, тощо — і з тих 200к залишиться не так і багато.
Якщо гроші витрачати — їх стає менше. Треба так жити, щоб не витрачати взагалі :)
Але якщо нема дружини яка осваює «бюджет» то лишається просто дофіга. То вам напевно нема з чим порівняти )))
З одного боку так, в кращі роки з джуна до менеджера з відповідної.зп x10 можна було за
Мммм... цей соціальний ліфт від джуна до техліда на галері. Виглядає мені, що навіть якийсь захудалий опер в кримінальному розшуку матиме кращий соціальний ліфт, чим гребець в українському ІТ
Соціальний ліфт — це механізм суспільства або соціальний інститут, за допомогою якого людина може змінити свій соціальний статус.
У такому разі розглядати ІТ як соціальний ліфт можна тільки для володарів ІТ бізнесу!
Зробив вдалий стартап чи свою ІТ-галеру — піднявся.
Для працівників у ІТ сфері жодного соціального ліфта не існує! Навіть ІТ синьйори з 10 річним досвідом у реальному житті нічого не вирішують. Ніякого реального впливу, влади чи причетності до якихось вагомих кіл робота в ІТ не надає.
Бобрик діло каже. Соціальний ліфт це більше про владу, а не про те що ти став більш високооплачуваним рабом.
Мені здається, зазвичай мова йде саме про фінансовий стан та перехід до середнього класу або вище
Не погоджуюсь. Соціальний він тому так і називається, що означає підняття в соціумі.
Наприклад, ти лікувався в районній поліклініці (про стоматолога взагалі не знав), а тут ти вже маєш змогу в платну клініку записатись.
Їздив в маршрутці на ринок по штани — зараз в лакості вибираєш щось на свій смак.
Проводив вечори за пивком на районі? Зараз почав відвідувати театри та музеї.
Відповідно і коло спілкування змінюється.
А щодо влади та «вагомих кіл» — там такі маргінали трапляються, що соціальний ліфт для них — це перехід з коксу на герич
Соціальний ліфт це більше про владу, а
взагалі то це про зміну статусу, ставлення до людини, суспільну ідентифікацію. з ІТ можливо вчора бути «колхозником» а наступного ранку прокинутися «великим цб» )))
Я підписаний в фейсбуці на Володимира Поперешнюка, співвласника Нової Пошти. Це великий бізнес за українськими мірками. А статки самого Попершнюка напевно можна оцінити в декілька сотень мільйонів доларів. Проте й він періодично жаліється на ідіотські закони та наїзди різноманітних державних служб, які ставлять палки в колеса бізнесу.
Тому гроші в нашій країні це не головне. Якщо в тебе є влада — гроші прикладуться. Якщо влади немає — то великі гроші лише магніт, який приманює державних і звичайних бандитів. Тебе весь час намагаються обскубти.
В країнах, де буржуазія перемогла, гроші напевно головне. Але Україна це чиновницька країна. Державні люди тут перший сорт, буржуазія — другий, роботяги — третій.
Ну ми до останнього часу були олігархократією, де олігархи встановлювали свою владу прикриваючись демократичним вибором. Зараз через війну і фінансову залежність від заходу баланс змістився. Але все ще не до демократії чи чесного бізнесу.
Найкращі коментарі пропустити