Півроку вимушеного фрілансу, підсумки

На звільнення з компанії мною покладались певні надії — оптимізувати свої позаробочі процеси:

• будова дому для сім’ї;
  • оптимізація вільного часу, час з дитиною та сім’єю;
  • мої особисті хоббі.

Дім

З початку війни ми попрощались зі зйомною квартирою і почали практикувати «кочовий» варіант проживання, в домах батьків. З того моменту я відразу заклав фундамент для особистого простору.

Менеджментити будову, вкупі з основною роботою було вкрай складно, але таким чином вдалось вкластись в бюджет. При всіх дотриманні всіх норм я практично обійшовся власними заощадженнями і винен на даний момент 300 долалів :)

По плану будова мала б тривати ще півтора-два роки. Після звільнення цей термін скоротився удвічі — цю зиму плануємо заселення.

UPD. Фото дому дещо застаріле... Додаю ще кілька, аби обгрунтувати свої сподівання про переїзд цього року.

На другому ярусі постелили осб в якості чорнової підлоги. Потрібен ламінат і двері.

На першому я найбільше переймався, щоб залити теплу підлогу, поки тепло. Плитку можна класти і в жовтні.

Опалюватись буде твердопаливним котлом. Збоку — тепловий акумулятор на 500 лтрів.

Останнім мейлстоуном залишається санвузол. Вся інша техніка вже придбана й готова до переїзду: пралка, холодильник, морозильна камера, індукційна плита...

Сім’я

Робота, регулярні переїзди між локаціями, додаткове навантаження по будові — це не найліпшим чином відображалось на моїй присутності в житті сім’ї. Проблеми продовжували нагромаджуватись.

З березня пріорітети змінились і почали ми з того, що в мене з’явився прораб/підсобник на будові. В свої 5 років молодий пан вміє правильно користуватись шуруповертом, підвантажувати домкратом свій 3-х колісний велосипед і розказує дідусеві як правильно складати татків інструмент.

Все це результат годин комунікації та спільного часу. Аби згладити 90% гострих кутів у взаєминах знадобилось 3-4 місяці. І якби раніше в мене була б альтернатива заробляти на $500 менше, але з таким побічним ефектом — то воно того варте.

Хоббі

Тут все дещо сумніше. В мене в гаражі після переїзду дості стоять нерозпаковані 3D принтер, «годинниковий» токарний станок, купа контролерів та радіодеталей. До переїзду в дім навряд чи щось зміниться. Бісова необхідність розставляти пріорітети...

Тут варто зазначити основне розчарування — раніше я дивився на хобійні проекти як на повністю релаксову активність, де можна плисти за течією. По факту тут потрібно такош розбивати задачі і тримати фокус. Це дещо суперечить моїм уявленням про відпочинок, але всеж це крок до реалізації задуманого.

Ще кілька моментів:

• фінанси. В якийсь момент достаток починає сприймаєтись як щось само собою зрозуміле і в повітрі нависало класичне сімейне: «ти нічого не робиш, тільки працюєш». Зараз на потреби виділяється у 8 разів менше і це мало животворний ефект. P.S. Зменшення йшло в пакеті з моєю активністю по дому.
  • програмування. Аби не проїдати запаси я почав брати невеликі замовлення на 1-3 місяці. Фріланс це мабуть окрема тема... Заробленого вистачає на проїдання + невеликий бонус до процесу будівництва. Також дійшли руки до pet-проектів.
  • стрес. Інтенсивність на попередньому проекті (до звільнення) можливо й не була надмірною, але в контексті моїх проблемок я розривався від переживань, що десь прорахувався. Чи не кожен вечір перед колом з кастумером мене хапали панічні атаки.
  • вихідні/свята/відгули. До звільнення це використовувалось для вирішення масштабних задач: отримання дозволів, логістика та контроль якості по будові, походи в поліклінніку тощо. Чи не єдиним періодом відпочинку був коли я підхопив ковід в 2021-му. Тоді мене не чіпали 4 дні поспіль.

Це все конкретно мої підсумки, але є одна загальна деталь — фінансова подушка. Сподіваюсь, що вам не варто пояснювати її важливість, але так — без фінансової грамотності періоди безробіття не принесе вам жодного задоволення.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вибачте, якщо питання не дуже коректне, але ви самі це згадали у статті.
У вас зʼявилися проблеми у відносинах, тому що ви багато часу працювали (щоб забезпечити родину) і займалися будівництвом житла для родини?

Я б не сказав, що тут була якась відправна точка. Навіть статус батьків не дав старт проблемам, а більшою мірою підкреслив наявні, або ті, що «дрімали».

В дружини були фрустрації через невідповідність очікуванням, вимушений догляд за дитиною та нездорової атмосфери в домі батьків (переїхали після народження малюка).

Я замість того, щоб грунтовно розібратись в ситуації сприйняв верхівку айсберга як корінь проблем і промалював технічне завдання: мовляв попрацюєш як проклятий і зможете переїхати та найняти няню.

Якогось простого/переломного вирішення тут не було. Банальна рутина: декомпозиція і фокус.

не хотілося б вас розчаровувати, але якщо на фото те що у вас в будинку зараз то взимку цього року ви заїдите хіба що за умови що ремонт зробите лише в одній якійсь кімнатиі.
ну або як китайці роблять — замість ремонту ставлять палатку :))) десь мені в інтернеті попадалось про такий тренд серед китайців.
ми також колись думали що півроку максимум і ми заїдемо, ага ага :))))
Хоча за рахунок того що ми ремонт робили повільно через те що бюджет був невеликий мені не довелось залазити у борги та кредити
P.S. хоча у вас можуть бути дещо інши вимоги до ремонту в будинку, ну і дуже багато залежить від бюджету (судячи по фото він у вас невеликий).

Там не все так сумно (прогрес пішов далі з моменту світлини).
Увесь периметр дому утеплений. Є котел, бойлер та тепловий акумулятор на 500л. Стабілізатор напруги та набір для блекауту з батареями на 400 Аг.

Другий рівень має внутрішню обробку (грунтовка, малярна сітка, фінішна штукатурка). Розкинута електрика. Бракує лишень дверей та ламінату на підлозі.

На першому рівні залита стяжка під теплу підлогу. Для переїзду на мінімалках бракує плитки, облаштованого санвузла та підключеного опалення.

Хоча, складно не погодитись: попри малу площу дому (~65квадратів) і суттєво скручені вимоги — доведеться постаратись, аби уникнути «китайського досвіду».

З будівництвом все ок, але що, власне, з фрілансом?

— всередньому на вільних хлібах маю 40-70% від попередньої зп;
— частину робочої рутини вдалось поставити на правильні рельси, частина ще залишається в списку TODO;
— зараз по-новій сформував для себе портрет середнього клієнта — підгянятиму під це свої пропозиції й вибудовуватиму маркетинг;
— є один постійний проект. Через міжнародну біржу долучаю ще клієнтів, паралельно берусь вкорінитись на кількох локальних французьких ресурсах, там удвічі-тричі нижча конкуренція (прокачую другу іноземну).

Підписатись на коментарі