Сповідь програміста: Історія початківця в IT
Привіт, читачі Dou.ua! Сьогодні я хочу поділитися з вами історією свого нелегкого шляху в IT, де я переживав невдачі, розчаровувався та святкував успіхи, навчався на власних помилках і боровся із самим собою. Це історія не про успішний успіх, вона швидше про нездійснені мрії, розчарування та мій складний шлях еволюції як програміста, і чому я досі не досягнув успіху в цій сфері.
Мотивація та натхнення можуть приходити з найнесподіваніших джерел, і в моєму випадку, вони випливли з прикладу моїх родичів, а особливо мого хресного. Він — успішний розробник та власник великої IT-фірми, розташованої в самому центрі Києва. Вже змалечку я мріяв стати схожим на нього та покроково відкривав для себе світ програмування та інформаційних технологій.
Моя подорож в IT розпочалася у 2019 році, коли я натрапив на захоплююче відео про хакера, що продемонстрував неймовірні можливості світу цифрових технологій. Ті миті, коли я бачив, як ці вміння можуть перетворити звичайного користувача в майстра цифрової магії, залишилися в моїй пам’яті назавжди. І саме тоді я почав активно досліджувати, як отримати необхідні навички. Першим кроком було вивчення HTML, а потім поступово я занурювався все глибше в цей унікальний світ.
Перші кроки в IT
Перший пазл мого шляху в IT був вивченням HTML. Захоплення цією мовою розмітки відкрило мені двері у світ веб-розробки. Я почав з безкоштовних курсів, таких як html-academy та sololearn, а переглядаючи YouTube я отримав практичні знання та навчився верстати свої перші сайти. Основнимм джерелам інформації для мене стали Ютуб, Гітхаб, Форуми, Довідники і тд. Я захоплювався, тим що вмію самостійно вивчати новий матеріал, тим що я створюю щось своє, і всі це можуть побачити та попробувати. Ця ідея завжди надихала мене. Так я навчався впродовж всього часу і до сьогодні.
Комерційний досвід
Навчаючись ще в школі, я набрався мрій про «успішний успіх», «як вийти на фріланс» від різних блогерів з надією, що «програмістів всюди не вистачає».
Коли я почав вивчати JavaScript, та показав своїм батькам свій перший запрограмований секундомір, вони мене віддали в комп’ютерну академію ШАГ. Про це я розповім пізніше, проте там я зустрів свого першого клієнта. Він замітив у мені потенціал та давав мені мої перші замовлення. Він займався продажами різних товарів і крутився у цій сфері. Він давав мені робити мобільні лендінги для продажу цільового продукту. Моїм завданням була верстка сайта з готового макету з допомогою HTML & CSS & JS, бекенду було по мінімуму(я тільки но починав його освоювати), писав я відправку замовлення на пошту з допомогою PHP, запуск на хостингу. За такі лендінги я отримував від 500 до 1000 гривень.
Через місяців 8 з початку моєї кар’єри в IT, я вирішив спробувати себе на фрілансі. Ціль: стати затребуваним web-розробником, набратися практики та реального досвіду, заробити перші гроші та вийти в заробіток $1000-5000 в місяць в подальшому. Я тоді обрав російськомовні фріланси freelance.ru та FL.ru, на них я заповнив профіль, своє невелике портфоліо, та почав кидати заявки. На жаль, кількість безплатних заявок була дуже обмежена, тому я не міг кидати по 100 заявок в день. На FL взагалі було тільки 3 безплатних заявки. І на одну з них мені відповіли, хоча вона не була пов’язана з розробкою. Моя робота полягала в транскрибації аудіо(розшифрування інформації з аудіо або відео в текстову форму) для покращення Google Translator. Я подав на неї заявку, бо гугл дорого платив за таку роботу. В раз 8 дорожче ніж у нас. Я отримав свої перші $300 та відгук.
Розчарування № 1: Фріланс
Попри мої очікування, пошук роботи на фрілансі виявився не з легких. На одну заявку зверстати щось дуже легке, чи просто виправити баг збиралось дуже багато заявок, тому мені навіть не допомагало «зроблю знижку за відгук», чи «зроблю безплатно за відгук». Тому я націлився на складніші проекти. Вони в рази дорожче кошутвали, і попит на них серед фрілансерів був значно менший. Так я взяв одне замовлення, друге... і не справився з ними:(
Першим замовленням було верстка сторінки беручи за шаблон інший сайт. Мене вибрали, як тестового кандидата, як я себе покажу. Я звертав одну сторінку, проте там були деякі баги на мобільній версії. У мене завжди були проблеми з адаптацією на мобільних пристроях, не можу додивитися усе зразу на всіх розширеннях та платформах. Замовник мені заплатив за роботу, проте співпрацю не продовжив.
Другим замовленням було скопіювати сайт, було завдання скопіювати 3 сторінки. Коли я це зробив, виявилося що небхідно ще 10 чи 20 скопіювати. Складністю стало нагромадження проекту, і чим більшим він ставав, тим дирявіша ставала верстка, і більше помилок винакало. Я освоїв нові технології для збору проектів, для парсингу сторінок і так далі. Проте до кінця проект я так і не дожав.
Розчарування № 2: Робота на фірмі
На цьому я вирішив зробити паузу у фрілансі. Я змирився з невдачею та вирішив, що, можливо, мені більше повезе на роботі в офісі.
Я подавав багато заявок на вакансії джуніора в продовж
Що ж, ми домовилися з директором про зустріч, він вказав свою геолокацію, та як добратися до фірми. Я сів на маршрутку, яку він говорив, заїхав не туди, далі пішов пішком по гугл мапах, у мене розрядився телефон, це просто жесть, ахахахаха. Зрештою із запізненням я добрався успішно. Директор у мене питав, що я вмію робити, і як я б вирішив ту чи іншу проблему(в верстці) на прикладі інших сайтів. Після цього він мені продиктував список, що мені варто довчити, і тоді він дасть мені тестове завдання.
Я вивчив технології зі списку, склав тестове завдання успішно. Після цього мене взяли в реальний проект. Проте я чомусь подумав, що це частина випробувального завдання. Це був знову ж таки лендінг. Моє завдання: зверстати адаптивний макет сайту, копіюючи зі схожого шаблону. І знаєте що? Впродовж роботи, він замічав багато багів у мобільних версіях сайту, переносив презентацію мого сайту, а в результаті взагалі сказав, що я занадто ще не самостійний, сирий, і мого рівня недостатньо.
Куди далі?
І на цьому фронті в мене знову невдача. Після цього в мене була спроба запустити свій інтернет-магазин, який в результаті не набрав ні одної покупки, я подався в інші сфери, та забив на веб-розробку. Також я проходив різні співбесіди, проте я не проходив відбір. Це мене відштовхнуло в розвитку, і я залишився Traine. Хоч я і здатний зараз запрограмувати повністю функціонуючий Онлайн-магазин на React + Next + Бази даних + розробка API + проектування баз даних та ще дуже багато чого іншого, що я навчився за ці роки, проте комерційного досвіду в мене немає навіть року, і те він здебільшого не вдалий. Тому навіть Junior-ом себе назвати не можу.
Висновок
В чому проблема? На прості проекти забагато бажаючих, а складні я не вивожу. На роботу з мене з таким досвідом не візьмуть нікуди. Складно потрапити навіть на співбесіду, адже відкритих вакансій мало, а бажаючих орда. Не знаю що робити. Навіть останній свій проект(коротко): зробити інтернет-магазин. СРМ на половину готова, БД готова, Фронтенд готовий (майже майже), але щось постійно не так. Замовник жалівся на різні баги, деталі, яких я ніколи не замічав. Роблю проект майже рік. За літо ми майже перестали спілкуватися, і хостинг видалився разом з апі і БД. Тепер він хоче, щоб я все відновив. Проте ні сил, ні мотивації далі продовжувати немає. Куди далі рухатись, що робити взагалі не знаю. Часто проблеми з самодисципліною, прокрастинація та неуважність. Коли нічого не зробив, просто ігнорю замовника. Хочеться просто почати все заново, з чистого аркушу паперу.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів