Сповідь програміста: Історія початківця в IT

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, читачі Dou.ua! Сьогодні я хочу поділитися з вами історією свого нелегкого шляху в IT, де я переживав невдачі, розчаровувався та святкував успіхи, навчався на власних помилках і боровся із самим собою. Це історія не про успішний успіх, вона швидше про нездійснені мрії, розчарування та мій складний шлях еволюції як програміста, і чому я досі не досягнув успіху в цій сфері.

Мотивація та натхнення можуть приходити з найнесподіваніших джерел, і в моєму випадку, вони випливли з прикладу моїх родичів, а особливо мого хресного. Він — успішний розробник та власник великої IT-фірми, розташованої в самому центрі Києва. Вже змалечку я мріяв стати схожим на нього та покроково відкривав для себе світ програмування та інформаційних технологій.

Моя подорож в IT розпочалася у 2019 році, коли я натрапив на захоплююче відео про хакера, що продемонстрував неймовірні можливості світу цифрових технологій. Ті миті, коли я бачив, як ці вміння можуть перетворити звичайного користувача в майстра цифрової магії, залишилися в моїй пам’яті назавжди. І саме тоді я почав активно досліджувати, як отримати необхідні навички. Першим кроком було вивчення HTML, а потім поступово я занурювався все глибше в цей унікальний світ.

Перші кроки в IT

Перший пазл мого шляху в IT був вивченням HTML. Захоплення цією мовою розмітки відкрило мені двері у світ веб-розробки. Я почав з безкоштовних курсів, таких як html-academy та sololearn, а переглядаючи YouTube я отримав практичні знання та навчився верстати свої перші сайти. Основнимм джерелам інформації для мене стали Ютуб, Гітхаб, Форуми, Довідники і тд. Я захоплювався, тим що вмію самостійно вивчати новий матеріал, тим що я створюю щось своє, і всі це можуть побачити та попробувати. Ця ідея завжди надихала мене. Так я навчався впродовж всього часу і до сьогодні.

Комерційний досвід

Навчаючись ще в школі, я набрався мрій про «успішний успіх», «як вийти на фріланс» від різних блогерів з надією, що «програмістів всюди не вистачає».

Коли я почав вивчати JavaScript, та показав своїм батькам свій перший запрограмований секундомір, вони мене віддали в комп’ютерну академію ШАГ. Про це я розповім пізніше, проте там я зустрів свого першого клієнта. Він замітив у мені потенціал та давав мені мої перші замовлення. Він займався продажами різних товарів і крутився у цій сфері. Він давав мені робити мобільні лендінги для продажу цільового продукту. Моїм завданням була верстка сайта з готового макету з допомогою HTML & CSS & JS, бекенду було по мінімуму(я тільки но починав його освоювати), писав я відправку замовлення на пошту з допомогою PHP, запуск на хостингу. За такі лендінги я отримував від 500 до 1000 гривень.

Через місяців 8 з початку моєї кар’єри в IT, я вирішив спробувати себе на фрілансі. Ціль: стати затребуваним web-розробником, набратися практики та реального досвіду, заробити перші гроші та вийти в заробіток $1000-5000 в місяць в подальшому. Я тоді обрав російськомовні фріланси freelance.ru та FL.ru, на них я заповнив профіль, своє невелике портфоліо, та почав кидати заявки. На жаль, кількість безплатних заявок була дуже обмежена, тому я не міг кидати по 100 заявок в день. На FL взагалі було тільки 3 безплатних заявки. І на одну з них мені відповіли, хоча вона не була пов’язана з розробкою. Моя робота полягала в транскрибації аудіо(розшифрування інформації з аудіо або відео в текстову форму) для покращення Google Translator. Я подав на неї заявку, бо гугл дорого платив за таку роботу. В раз 8 дорожче ніж у нас. Я отримав свої перші $300 та відгук.

Розчарування № 1: Фріланс

Попри мої очікування, пошук роботи на фрілансі виявився не з легких. На одну заявку зверстати щось дуже легке, чи просто виправити баг збиралось дуже багато заявок, тому мені навіть не допомагало «зроблю знижку за відгук», чи «зроблю безплатно за відгук». Тому я націлився на складніші проекти. Вони в рази дорожче кошутвали, і попит на них серед фрілансерів був значно менший. Так я взяв одне замовлення, друге... і не справився з ними:(

Першим замовленням було верстка сторінки беручи за шаблон інший сайт. Мене вибрали, як тестового кандидата, як я себе покажу. Я звертав одну сторінку, проте там були деякі баги на мобільній версії. У мене завжди були проблеми з адаптацією на мобільних пристроях, не можу додивитися усе зразу на всіх розширеннях та платформах. Замовник мені заплатив за роботу, проте співпрацю не продовжив.
Другим замовленням було скопіювати сайт, було завдання скопіювати 3 сторінки. Коли я це зробив, виявилося що небхідно ще 10 чи 20 скопіювати. Складністю стало нагромадження проекту, і чим більшим він ставав, тим дирявіша ставала верстка, і більше помилок винакало. Я освоїв нові технології для збору проектів, для парсингу сторінок і так далі. Проте до кінця проект я так і не дожав.

Розчарування № 2: Робота на фірмі

На цьому я вирішив зробити паузу у фрілансі. Я змирився з невдачею та вирішив, що, можливо, мені більше повезе на роботі в офісі.

Я подавав багато заявок на вакансії джуніора в продовж 1-2 місяців, проте мені відповіла тільки одна фірма. В академії ШАГ я побачив рекламу студії GoldFish, вони співпрацювали, та брали випускників з Шагу. Я подав туди своє резюме, та мене взяли на співбесіду. Я хотів зайняти посаду верстальника.

Що ж, ми домовилися з директором про зустріч, він вказав свою геолокацію, та як добратися до фірми. Я сів на маршрутку, яку він говорив, заїхав не туди, далі пішов пішком по гугл мапах, у мене розрядився телефон, це просто жесть, ахахахаха. Зрештою із запізненням я добрався успішно. Директор у мене питав, що я вмію робити, і як я б вирішив ту чи іншу проблему(в верстці) на прикладі інших сайтів. Після цього він мені продиктував список, що мені варто довчити, і тоді він дасть мені тестове завдання.

Я вивчив технології зі списку, склав тестове завдання успішно. Після цього мене взяли в реальний проект. Проте я чомусь подумав, що це частина випробувального завдання. Це був знову ж таки лендінг. Моє завдання: зверстати адаптивний макет сайту, копіюючи зі схожого шаблону. І знаєте що? Впродовж роботи, він замічав багато багів у мобільних версіях сайту, переносив презентацію мого сайту, а в результаті взагалі сказав, що я занадто ще не самостійний, сирий, і мого рівня недостатньо.

Куди далі?

І на цьому фронті в мене знову невдача. Після цього в мене була спроба запустити свій інтернет-магазин, який в результаті не набрав ні одної покупки, я подався в інші сфери, та забив на веб-розробку. Також я проходив різні співбесіди, проте я не проходив відбір. Це мене відштовхнуло в розвитку, і я залишився Traine. Хоч я і здатний зараз запрограмувати повністю функціонуючий Онлайн-магазин на React + Next + Бази даних + розробка API + проектування баз даних та ще дуже багато чого іншого, що я навчився за ці роки, проте комерційного досвіду в мене немає навіть року, і те він здебільшого не вдалий. Тому навіть Junior-ом себе назвати не можу.

Висновок

В чому проблема? На прості проекти забагато бажаючих, а складні я не вивожу. На роботу з мене з таким досвідом не візьмуть нікуди. Складно потрапити навіть на співбесіду, адже відкритих вакансій мало, а бажаючих орда. Не знаю що робити. Навіть останній свій проект(коротко): зробити інтернет-магазин. СРМ на половину готова, БД готова, Фронтенд готовий (майже майже), але щось постійно не так. Замовник жалівся на різні баги, деталі, яких я ніколи не замічав. Роблю проект майже рік. За літо ми майже перестали спілкуватися, і хостинг видалився разом з апі і БД. Тепер він хоче, щоб я все відновив. Проте ні сил, ні мотивації далі продовжувати немає. Куди далі рухатись, що робити взагалі не знаю. Часто проблеми з самодисципліною, прокрастинація та неуважність. Коли нічого не зробив, просто ігнорю замовника. Хочеться просто почати все заново, з чистого аркушу паперу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Читаючи вашу розповідь мене не покидало відчуття дисонансу. З одного боку ніби і дуже здібний в навчанні і матеріал такого типу засвоюєте швидко, з іншого мова результатів говорить абсолютно про інше.
Може це буде цинічно звучати але так чи інакше роботодавці дивляться на спеціаліста через призму його результатів і їх мало цікавлять його проблеми. Можна провести аналогію з фільмом «Перевізник», ось це ідеальний спеціаліст, приїзджає в домовлений час, забирає домовлений товар, привозить його в намічене місце за домовлений час незважаючи на складності в процесі роботи.
Якби я дивився зі сторони на себе і, наприклад, моя мова результатів була:
1) академію не закінчив
2) 2-а важких проекта за які взявся не закінчив
3) роботу намагаюсь здати з кучею багів і не можу довести все до ладу
4) замовника, при бажанні, просто ігнорую
... наприклад я би з такою людиною зв’язуватися для роботи точно не хотів би, а ви самі хоті ли би?

Зі своєї точки зору я би розмірковував:
1) Абсолютно всі початкові спеціалісти зтикаються при роботі плюс мінус з однаковими проблемами. Чому одні їх здатні вирішити і розвиватися а я ні?
2) Любий баг, люба проблема в проекті — це точка мого розвитку. Якщо я знайду, зрозумію чому він з’явився, виправлю баг і зроблю висновки на майбутнє = я стану більш кваліфікованим спеціалістом.
3) Якщо я ігнорую людину, яка мені довірила роботу і платить мені свої гроші, то чи взагалі заслуговую виконувати цю роботу при наявності інших спеціалістів?
4) Якщо мене постійно верне від самого процесу роботи в загальному, і від виправлення багів в частному (а це також частина моєї роботи) то це взагалі той вид діяльності якому я хочу присвятити, по меншій мірі, років 10-ть свого життя?
5) Мені потрібно сконцентруватися на досягненні результатів, нехай не значних але щоб можна було чесно показувати потенційним роботодавцям:
«я працював і закінчив ось цей проект, ось цей проект... я навчався і закінчив навчання ось диплом, ось сертифікат. Я працював з такими клієнтами, ось їх відгуки про нашу співпрацю»

Я тоді обрав російськомовні фріланси freelance.ru та FL.ru, на них я заповнив профіль, своє невелике портфоліо

Навіть не зрозуміло, чого з фрілансом не вийшло.

На україномовних немає достатньої ліквідності. Перейшов на Upwork. Проте проблема досі актуальна: прості замовлення дуже складно взяти, а складні взяти легше, але не просто виконати

І хакер, і ШІ розробляв, і сайти робив, нехай рекрутери бачать кого втрачають)

Думаю це звичний шлях для кожного ІТшника:) Спершу пробує кількістно, а потім якісно копається у темі, яка найбільше подобається

Думаю що це прихована реклама ШАГ)

Текст написаний дуже грамотно і послідовно. Неймовірний успіх заробити щось на біржі без досвіду)

Автор, якщо ти реальна людина то проходь курси на Юдемі і вчи англійську.

Текст написаний дуже грамотно

Щодо реклами — можливо.
Але щодо грамотності...
ІМНО текст написаний так, нібито автор тепер десь у 7му класі (стилістично) 🤔

Хаха, ні-ні. Шаг мені не підійшов і я його закинув. Бо коли обганяєш курс на декілька семестрів чи курсів, стає нецікаво там вчитися. А що тексту, мені трохи допомагав викладати мої думки ChatGPT😅

Ну... ти почав вивчати HTML. Тут треба зрозуміти, що HTML немає жодного відношення до програмування. Знову ж таки, можна навчити досить багатьох, великої складності немає. Далі CSS в принципі теж саме. Але гарно продавати на курсах, бо навчити щось можна.

А далі йде JS, починається програмування та починаються проблеми. Це складно, як вирішувати баги досвіду та схильності немає, видіти та тупити чому не працює зовсім нецікаво, тому... тому виглядає так, що знання HTML + CSS були зайвими, самої схильності та розуміння немає.

Якщо ти почав займатися у 2019 році, то мені важко вважати тебе початківцем.

По перше, я не постійно займався програмуванням весь цей час, а по друге у мене мінімум комерційного досвіду (і року немає). А по друге, за цей час я вивчив багато мов програмування, писав на них різні додатки, 3Д ігри з нуля, хакерських софт, боти, ШІ та багато іншого, проте основна моя спеціалізація, в якій у мене найбільше практики це вже розробка. І верстка мене не приваблює зараз зовсім. Мені цікавіше бекенд, фронтенд, але тільки не верстка. Я б не сказав, що з багами так все погано, проблеми починаються тоді, коли проект стає великим, тоді я не встигаю за усім відслідкувати

> проблеми з самодисципліною

Ну вот, сам знаешь за что браться в первую очередь вне зависимости от того останешься ты в айти или сменишь сферу.

>Коли нічого не зробив, просто ігнорю замовника.

Не должно быть никогда, особенно если ты фрилансер. Поставь себя на место заказчика, ты сам работу сделать не можешь, рассчитываешь, а с обратной стороны игнор и тебе даже не понятно ждать тебе или искать кого-то, а всё это время(соответственно деньги) для заказчика. Возьми себе за правило давать репорт каждый день. Просто в кратце сообщать что сегодня будешь делать и что планируешь успеть до завтра. Если с чем-то завтык, не надо стесняться, так и пишешь столкнулись с такой-то проблемой, сейчас в процессе решения, если не будешь работать сегодня/завтра/следующую неделю — предупреждать, желательно заранее и все получится.

По невнимательности — ты уверен что это невнимательность или может отсутствие достаточного уровня знаний?
Если первое — сделай себе для себя же документацию, что смотреть где и как, на что обратить внимание, что оттестировать прежде чем показывать клиенту. Если не знаешь как именно оттестировать(разные резолюшны/браузеры итп) — то спрашивай конкретные вопросы и тебе все помогут/расскажут(stackoverflow).
Если второе — то конечно лучше было бы устроиться куда-то работать за еду(если есть такая возможность) просто чтобы опыта набраться и научиться, где будут тебя менторить(а не пытаться тобой закрыть дыры).

Друге було би саме кайф, але зараз нереально знайти собі ментора, навіть за безплатно:(

На рахунок замовника ти правий. Його не можна ігнорити, проте я не знаю, як сказати замовнику щось після довгої паузи, або що в мене найближчий тиждень дуже зайнятий і я не зможу нічого робити.

А з самодисципліною це взагалі окрема тема. Адже вона мені необхідна для будь-якої професійної чи лсобистої діяльності, проте часто буває складно взяти себе в руки, часто з цим борюсь

На рахунок замовника ти правий. Його не можна ігнорити, проте я не знаю, як сказати замовнику щось після довгої паузи, або що в мене найближчий тиждень дуже зайнятий і я не зможу нічого робити.

Запоминай:
«Я м*дак, я тебя кинул. Работник из меня как из г**на пуля. Не связывайся больше с такими как я»

С таким подходом тебя быстро заблокируют на всех приличных биржах. Возможно, даже те помойки на которых ты пасешься, тоже.

А если и на работе такое будет — то и оттуда полетишь. Хотя с учетом того что ты даже ШАГ не осилил закончить — кто ж тебя возьмет то?

ШАГ мені перестав бути цікавим. Я вивчив самостійно наперед велику кількість матеріалу, тому на парах стало не цікаво(а особливо під час карантину).

Мені здається, що я деколи беру складніші замовлення, ніж вони виглядають мені на перший погляд. Бо простіші не можу взяти через конкуренцію. Хоч і отримую багато досвіду з таких проєктів, проте складно завершити їх до кінця, адже знання на початку відрізняються від знань, що отримуються в результаті, тому приходиться виправляти свої колишні помилки.

Аналогічно із влаштуванням на роботу. Легше найти вакансію мідла і попасти на неї, ніж на джуніора. Проте поріг та комерційний потрібні вище

1. Спробуй податись до цих хлопців topizda.to
2. По фрілансу можна продовжувати. Подавайся — шанси більші ніж на «фірмах». Спробуй тільки замість верстки парсинг/боти. Більш популярна тема і конкуренція трохи менша.
Якщо зовсім мала конкуренція — Web3. Верску знаєш, JS знаєш — підучи як викликати методи смарт контрактів, працювати із MetaMask API і все вийде.
3. Спробуй по онлайн хакатонах пошаритись. Люди туди ходять більш бекендові і гарна верстка щоб вразити суддів потрібна. Але англійська там на рівні — нормально розуміти китайців/індусів (це не теж саме що європейців чи американців)

Спробуй податись до цих хлопців topizda.to

Бляха, я зі своїм англійським прочитав то як «to-pizda-to»
Довго думав, за що так послали 😂
За те, що маючи geo координати сів на маршрутку, яка їхала не туди ? 🤔

От з web3 темка цікава. Маю невеликий досвід з розробкою крипти. Що за хлопці такі?

Хакатони по web3 можна пошукати ethereum global, dorahacks, buildbox

Перш за все час зараз мяко кажучи не найкращий для початківців-вкатувальщиків. Займись чимось іншим, повернешся до пошуків робои тколи ситуація на ринку покращиться

Боюсь іти на роботу, яка не відповідає інтересам

Далеко не всі працюють на роботі мрії, але часто буває так, що робота починає подобатись, знаходиш для себе щось цікаве і т.д
З іншого боку, якщо є можливість посидіти в батьків на шиї, можна цим користуватись. За життя попрацювати встигнеш

Якщо в тебе є збереження, або можеш сидіти на шиї в батьків, тоді не йди на іншу роботу. Розвивайся в програмуванні, шукай. Можливо знайдеш роботу. Ти зараз виборюєш своє найкраще життя. Будь яка боротьба може привести до програшу. Тому знай, що програш можливий. Як тобі вже писали, зараз дуже складна ситуація з пошуком роботи, особливо для початківців. Якщо в тебе є ресурси боротися ще 2 — 4 роки, безумовно, ти знайдеш роботу. Можливо, знайдеш раніше.

Сижу в батьків на шиї за умови навчання в універі:) Певно я піду на курси від Mate академії, з гарантованим працевлаштуванням.

Підписатись на коментарі