Опитування для ІТшників на досвіді =)

Всім ІТшникам привіт. Я стала останнім часом дуже цікавитись розвитком Soft Skills. Намагаюсь зрозуміти як люди зараз працюють над своїми Soft Skills, чи взагалі вони звертають на це увагу. Цікава думка інших людей, таких як ви.

Чи розвиваєте ви свої Soft Skills і чи бачите ви взагалі сенс їх розвивати в собі?

Під SoftSkills я маю на увазі

— навички комунікації

— тайм менеджмент або управління власним часом

— проактивність

— розуміння себе, своїх можливостей і сильних сторін

— фасилітації мітингів

— будування зв’язків в робочій атмосфері
і так далі

А також заповнюючи цю форму
forms.gle/uAosJNeeDaUsNYrm7 ви отримаєте від мене +100500 в карму і гарний настрій на весь день, бо я буду вам дуже вдячна))

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
— навички комунікації
— тайм менеджмент або управління власним часом
— проактивність
— розуміння себе, своїх можливостей і сильних сторін
— фасилітації мітингів
— будування зв’язків в робочій атмосфері

Як на мене це окремі, мало пов’язані між собою питання.

Якщо сусіди дебіли і оруть серед ночі не дають спать ім вже про це казали, але не допомогло. Тут треба софт скілз чи вже можна хард ?

Моя думка ) Треба хард 😂❤️

Для початку треба дізнатись, а чи можна тут хард. А якась така сцена може вийти www.youtube.com/watch?v=dSnosk4tWrg

Дивлячись як оцінити гроші на власний особняк який відстоїть від сусідів достаньо, щоб тобі пофігу було коли сусіди шумні бо це далеко, чи сусідам було пофіг коли в тебе вечірка. Що то таке — софт чи хард скілс? Ну так само підти морду бити, як не знаєшся на бійках — можеш і сам отримати по морді , як знаєшся можуть подзвонити прийде пів району друзів — бити вже тебе, або родич десь з поліції. Можна дати грошей щоб заткнулися, тут теж не факт якщо бо там якщо куплять ще речовин, алкоголю наприклад — а чи воно припиниться. Коротше, є така книга — так і називається Soft Skills, так от вона про одну єдину тему — м’які навички це мистецтво заробляти гроші, тобто маркетинг, не більше не меньше. Коли приходиш на роботу — має бути одна єдина мисль, де і як я зароблю і для компанії і для себе.

В нитці конче не стачає мастер-класу від Кожаєва про підбір правильних бойових поз для налагодження комунікації і фасилітації мітингів за допомогою ножа.

Де Кожаєв? Півтора місяці вже не видно.

Забанили, до того підставили. «Неугодним» редакції виявився. Самі бачите, що по трохи має місце класична обробка темника, з піаром мінциіри на загал. Що правда воно часто в антипіар перетворюється.

Зірцець, DOU вже не буде колишнім. Це щось на кшталт бану Санича чи Едика на ЛьОРі.

Вони не створювали профспілок, не ходили по майданам і не дзвонили до зам міністра та ще і ходили балакати висловлюючи свої побажання. В федерації тобі швидко покажуть де твій рівень в феодальній соціальній піраміді — ще з місцевого РОВД. Гетьманцев власне теж показував коли менти усіх побили. При чому коли таким самим чином менти януковича зробили по суті те саме, почався майдан. Як так ? Софт скілс, зелений і з портретом Бенжаміна Франкліна.

Почав ходити на імпровізайційне акторство. Відрізняється від звичайної сцени тим, що виступаючи, ти не маєш сценарію, а генеруєш діалог з партнером по ходу. В голові тримаєш кілька процесів: знайти ціль виступу (персонажі мають прийти до якоїсь фінальної дії), взаємодія з партнером (маєш вміти його відчувати, приймати ідеї), спостереження за реакцією аудиторії.
Як це вплинуло на мої софтскіли? Наприклад, зрозумів принцпи «так, і». Тобто якщо маєш бажання когось переконати, не варто використовувати комбінацію слів «Так, але...». Також покращилось вираження емоцій, раніше частину їх ховав. Став більш проактивним, і сильно зменшився страх помилитись.
Ще виникло багато знайомств, в тому числі із айті сфери.

Класс! Дякую за пораду) я сама насправді вже давно хочу а от ніяк не дойду) треба іти!❤️

я не вважаю софт скіли чімось що можна натренувати,

для мене, це скоріше за рахунок загального зростання
досвіду та розуміння себе.

софт скіли дозволяють вирішувати іншій клас проблем. Приклад таких проблем:

• Якщо лячно що подумають що ти недостатньо шариш. Як результат, локальний код якій вирішує проблему поганій самооцінки автора але змушує страждати інших.
  • Якщо лячно піти поспілкуватись: як результат, архітектурні проблеми із за міскомуникаціі, одна сторона не розуміє що саме робить інша сторона.
  • Якщо ти не вмієш робити пріоритети, то придется тушити пожари та працювати в ночі.
  • Якщо лячно виглядати некомпетентно, то николи не узнаєш де ти дійсно не шариш, див. expert beginner.
  • Страх фідбеку, то будеш будувати хмарні замки щоб позбавитись real life тесту, як результат архітектурна астронавтика та зайви складнощі, див KISS та YAGNI.
  • якщо ти не розумієш що саме будувати, то побудуєш чорт зна що, як зрозуміти? знову ж такі потрібна комунікація.
я не вважаю софт скіли чімось що можна натренувати,

Ще й як можна. Власне, тільки так і можна, з софт скілами не народжуються. З якоїсь причини люди плутають софт скіли з комунікабельністю чи іншими проявами темпераменту, а це геть ортогональні речи. Звісно, легкість опанування певного «кунг фу» залежить від темпераменту, але практика дозволяє компенсувати те, чого не досипала природа :)

для мене, це скоріше за рахунок загального зростання
досвіду та розуміння себе.
Ще й як можна. Власне, тільки так і можна, з софт скілами не народжуються. З якоїсь причини люди плутають софт скіли з комунікабельністю чи іншими проявами темпераменту, а це геть ортогональні речи. Звісно, легкість опанування певного «кунг фу» залежить від темпераменту, але практика дозволяє компенсувати те, чого не досипала природа :)

ну, тобто, теж саме

Один из главных секретов крупных корпораций (которые и являются на сегодня основными работодателями в айти):
Не важно, как плохо ты выполняешь свою работу, если ты добрый, приятный, позитивный и приветливый, а также, неконфликтный и конформный — тебя никогда не уволят. А если не будешь сильно фейлить — ещё и повысят.

Не развиваю, потому что не хочу и не могу. Я затворник-социофоб и в гробу видал все ваши митинги, проактивность, коммуникацию и прочую социбл*дскую имитацию полезной деятельности. Ну почему нельзя просто что-то там тихо себе говнокодить, не привлекая ничье внимание, и получать за это деньги? Неужели я так много прошу? Когда-то в IT таким, как я, было комфортно, а теперь нормисы все скатили в говно. Пожалуйста, верните меня на 20 лет назад.

Айти всё меньше является искусством и всё больше — ремеслом, причём, промышленным. А там уже — сотрудники по цеху, начальники и прочие атрибуты индустриализации.

Айти изначально ремесло и есть, хакерская культура побоку к нему стоит.

Просто ремесленники в последние годы рамсы вконец путают и начинают хакеров щемить и загонять их под свои промышленные лекала, убивая всякую свободу творчества. Особенно заметно, когда неофит на досуге (!) пытается что-то сварганить: сразу налетает орава «профессиональных» айтишников, которые начинают бухтеть, что исходников нету/исходники не в гите/продакшн кнопочкой в IDE запускают только имбецилы/так форматируют код только мудаки, надо обмазаться линтерами и тестами, и т.д. При том, что всё это нахрен не нужно в личном пет-проекте, тем более человеку, который вообще не собирается вкатываться в IT профессионально, а просто по фану что-то делает. Хороший способ этот самый фан угробить на корню.

тихо себе говнокодить, не привлекая ничье внимание, и получать за это деньги

«і рибку з’їсти, і на прутень сісти»
Софтскіли повинні як мінімум для того щоб розуміти що і навіщо робити і куди взагалі рухається проект. Якщо контора буде складатися із аутистів-соціофобів, то ніякого більш менш складного проекту не вийде, бо кожен аутист буде дрочитися у своєму куточку роблячи щось своє, а як воно в цілому працює йому до лампочки.
Комунікація і кооперація це взагалі основа основ людської цивілізації, завдяки ній ми маємо сучасний світ і усі технологічні приколюхи. Час геніїв-одинаків давно минув.
Я теж не фанат беззмістовного спілкування і не можу назвати себе супер комунікабельною людиною, але в моїй практиці бувало багато такого шо якийсь чєл ігнорував мітинги типу «я і так все знаю», а коли закінчується спрінт то виходить шо він пішов взагалі в іншому напрямку ніж потрібно і доведеться перероблювати.
Якщо не подобається працювати в колективі, завжди можна піти на фриланс, ніхто не забороняє.

глянув опитування
спочатку хотів заповнити але потім поняв шо опитування беззмістовне

Кожна думка має право на існування) цікаво що ви так думаєте, зміст кожен бачить по своєму

Результати будуть десь опубліковані?

Так! Я можу опублікувати його прямо тут)

Висновки з опитування
— Чи допомагають вам SoftSkills зростати в вашій компанії та кар’єрі? (Так — 51%, 30% — Не тільки вони але це важлива частина моєї роботи, ні — 14%)
— Чи ровиваєте ви свої SoftSkills якимось чином? (тут так ні 50 на 50)
— Чи хотіли б ви розвивати свої SoftSkills? (60% — так, 25% ні)
— Чи бачили ви колись, щоб SoftSkills допомгли комусь рости швидко в кар’єрі? (82% так!)
— Чи думаєте ви, що SoftSkills допомогли б вам пришвидшити кар’єрне зростання? (67% так, 30% ні)
— Що для вас Soft Skills?
Тут багато відповідей але основне це — Комунікація, самоорганізація, тайм менеджмент, Навички продавати себе та розуміти замовника, Комунікація в команді, передбачуваність результатів роботи, вміння економити час колег, Це бути просто нормальним =) Ось це прямо топ, мені так сподобалося)

Проблема такого опитування полягає у тому, що його будуть проходити більше ті, хто повівся на цей базворд. А ті, хто вважає, то SoftSkills це маячня, подивлються та закриють.

Хз що означає «розвивати». Читати книжку про те як треба організовувати свій час, чи як треба спілкуватися? Може я чогось не розумію, але ти або вмієш, або не вмієш. Особливо тайм-менеджмент. Треба встигнути, пішов і зробив. Якщо не пішов і не зробив, бо ліньки, або ще щось, то ніяка книга чи стаття не допоможе.
Проактивність, розуміння себе, будування звʼязків — те ж саме.
Хіба що ото вміння на мітингу щось вирішувати, але й то, без досвіду не бачу ніякої можливості це якось «розвинути» — успішний досвід і є розвиток.
Взагалі справді цікаво, може я чогось не розумію?)

Мені цікава будь яка думка) Питання в тому, що будь яке вміння можна в собі розвивати, правильно? Просто хтось може добре володіти цим і бути проактивним, розуміти себе, будувати звʼязкі — а комусь треба навчатися це робити

Я справді не розумію як цьому можна вчитися. Бути проактивним, імхо, часто людина не може у 90% випадків тільки через те, що вона не тупо не знає домен, або соромится, або боїться налажати. На кухні з друзями кожен перший проактивний. Тож питання не у вмінні бути проактивним, а у купі інших факторів. Те ж саме про спілкування і звʼязки. Щоб спілкуватися, треба бути у контексті. Щоб будувати звʼязки, треба бути цікавим іншій стороні. Або ж, так, звичайно, є люди, яких просто несе і вони легкі на підйом, але з мого досвіду, без можливості бути корисними такі люди стають просто «класний чєл, але хз що з ним робити». Ото хіба «розвивати себе» має сенс, але часто це не про софт-скіл 🫠 Характер є характер, його просто читаючи книгу чи статтю, чи просто по бажанню, не зміниш — потрібні сильні незалежні тригери.
Чисто моя думка, звичайно, і буду радий якщо аргументовано мою думку спростуєте 🙈

Підписатись на коментарі