Сієста, денний сон або перерви. Як ви відновлюєтесь протягом робочого дня?

Привіт, спільното!
Останнім часом зустрічаємо багато новин щодо power nap. Чули про нього?
Наприклад, National Sleep Foundation зазначає, що короткий денний сон, так званий «power nap», може підвищити продуктивність на роботі на 34%.

Тож ми вирішили запитати у вас, як ставитесь до короткого сну посеред робочого дня?
Чи може маєте власні техніки відновлення між задачами? Діліться!

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Періодично сплю вдень. Іноді прямо посеред мітингів.

Вийти в двір та побуцати мʼяча з дитиною, якщо дитина у садочку можна пожамкати дружину, або чаю попити на дворі.

Не сон, а «робота із абстрактними концепціями»

Нейрофізіологи кажуть, що людина не тільки спить 1.5-годинними циклами, а і вдень живе такими ж циклами. Тому варто відпочивати кожні 1.5 годин, тому і академічна пара = 1.5 год.
Практикую такий відпочинок. Дуже добре підходять практики Non-Sleep Deep Rest або просто легкі медитації.
Рекомендую спробувати:
www.youtube.com/watch?v=M0u9GST_j3s
www.youtube.com/watch?v=AKGrmY8OSHM

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Кажуть маркіз де сад, як сидів в тюрмі
Робив самозадоволення 10 разів на день

Прокрастиную більшу частину робочого часу, а десь під вечір:
— так, що тут треба зробити?..

Дивлюсь єдиний телемарафон. Дуже заряджає і відновлює.

Заряд позитиву на весь день

Все просто. Працюєш. Захотів поїсти, пішов поїв. Захотів спати, пішов поспав. І далі працювати!

Вечером провожу пивную сиесту и наутро как огуречик

наутро как огуречик

Зелений і з пухирцями

Є трохи інша проблема, повʼязана із сном. Якщо програмую або активно розбираюсь в чомусь новому і цікавому прямо перед сном, то потім сняться «жахи». Наче як мозок продовжує щось там розвʼязувати.

Годую дитину — дрімаю. Дитина заснула — працюю парт-тайм. (Дитина на грудному вигодовуванні)

Заснути за 10 хвилин не вдається, але на щастя є Non sleep deep rest, наприклад йога нідра, після якої мозок повністю відновлений для нових мітингів та багофіксу.
Роблю так навіть в офісі, поки за цією справою не спіймали.
Тут є чудові guided nidra українською:

youtube.com/...​ZaDot&si=5YGtYaWkYpS71_Pl

Візьми в’язку ключів в руку і спробуй задрімати сидячи

Як заснеш ключі впадуть і розбудять
Перезавантажишся

Я прокидаюсь о 5й ранку і розпочинаю робочий день о ~5:25. В 6-6:30 плаваю в океані чи океанському басейні (rockpool), а далі мікс роботи, особистих та сімейних справ з переривом на сніданок/обід. В обід сплю рідко, лише коли нічний сон був не дуже вдалим, щоб трішки відновити сили.

Ану ану

плаваю в океані

Це в якому океані можна плавати і як далеко?

Це в якому океані можна плавати і як далеко?

Google Maps підказує мені що це South Pacific Ocean.
Якщо конкретно, то плаваю на Maroubra Beach або в Mahon Pool що поряд з Maroubra Beach (це в Сіднеї, Австралія)

Стосовно дальності плавання в океані не скажу точно, бо саме на цьому пляжі хвилі бувають високі і плавати не зручно. Це більше схоже на виживання в хвилях. Тому останнім часом плаваю в рокпулі, Mahon Pool. Плаваю більше не на відстань, а щоб по часу було ~10хв у воді. Це десь ~10-12 басейнів по 30 метрів.

В моєму instagram є сторіс майже кожного дня зі світанку, і кілька разів постив фото світанків у Threads — @vasyl.zubach

Дуже люблю цей rockpool, якби не ті морські їжаки в ньому )

Плаваю там ледве не щодня з середини вересня і поки на них не натикався 🤷‍♂️

Іноді Blue Bottles закине хвилями, але якщо це поодинокий випадок, то їх просто викидаю з басейну і плаваю далі :)

Я починаю працювати о 14:00 ранку.

Если вымотался сидя за компом, иду гулять с собакой, зачастую ещё в озере плаваем.
Год назад забивал на психологиский отдых и попал к невроптологу, здоровье из-за такого пустяка сильно пострадало. Теперь при нервном напряжении руки трусятся. Стараюсь такого не допускать.

Це ще не стандарт life-work балансу?

практично щодня лягаю в йогівську шавасану щоб віддихнути і очистити мізки коли відчуваю небхідність, час від час відключаюсь в сон. Коли працювала в офісі, під час обіду просто ставила руки та голову на стіл і закривала очі і пробувала так хоч «відключитись»,

Прямо перед обідом бігаю 30-60 хв, прекрасно розвантажує мозок. Потім, власне, обід. Після цього день як ніби починається знову.

Філософське питання. Навіщо пробувати впихнуту 2 дні в один? Щоб в 40 вигоріти а в 50 зістаритися?

Та мне кажется бездельники раньше состариваются. Тут главное чтоб в голове порядок был. Я помню в одной конторе работал, так там люди успокоительное пили в офисе, так они переживали и нервничали по разным поводам. А у меня это была тогда вторая работа и ещё был фриланс парт тайм, и я вообще не чувствовал никакой усталости. Сделал что планировал, в 18.00 отключил слаки и забыл до завтра.

біг як спосіб розрядки, то це одне. Мені здалося, що Дмитро бігає, щоб 2 дні впихнуту в один. Тому і перепитав.
А стосовно бездєльників, то ті, що не п’ють, живуть довго. Подивіться вікову піраміду України.

бездєльників, то ті, що не п’ють, живуть довго.

Вінстон Черчилль прожив 90.

Я про українську вікову піраміду.
Так, навіть і в Україні є чоловіки, що старше 85, але то нажаль одиниці.

Британская королева Елизавета 2 во время обеда пила джин (без тоника). В преклонные годы стала разбавлять его шампанским.

Слишком много ошибок выживших вокруг.

Британская королева и Черчиль. Это много?

Британская королева и Черчиль.

Это то, что на поверхности. Я сейчас проживаю в стране, где в обед вино или пиво пьют 95% обедающих. И да, 80-летние старики и старухи тоже пьют, лично часто вижу.

Возраст дожития при этом тут вполне себе.

Обедом тут зовётся ужин? Ибо после вина или пива за баранку нельзя.

пьяному нельзя, а после вина или пива опьянеть не получится, если каждый обед пить один бокал или два

В Украине и за бокал могут права отобрать.

Здесь по промиле можно и с двумя бокалами 0.33 пива за руль, но зависит от пива. Поэтому обычно если и садятся, то с максимум одним, чтобы наверняка.

не могут, чтобы получить проблемы с полицией нужно 0.2+ промилле в крови, пить при этом что-то не обязательно

Обедом зовётся обед. Бокал вина или пива пьют. С одним бокалом тут можно за руль.

А на ужин там уже не один бокал обычно бывает у местных, потому что ужин уже или дома или в пешей доступности.

Ви мене невірно зрозуміли. Я не стараюсь впихнути два дні в один, тим паче робочих =) Я маю відчуття двох днів в одному.
Біг я використовую просто як спосіб розвантажитись, а також тримати себе в формі.
Також часто я роблю концептуально різну роботу в першій половині дня, та в другій. Тому якщо якщо перша половина видалась доволі інтенсивною, то біг допомагє другу половину почати із свіжою головою.
Плюс біг в обід знімає необхідність іти в спортзал ввечері :)

Не кожного дня, але іноді, коли відчувається просадка по потужності, короткий сон вдень мені дуже допомагає. Головне тут слово короткий, тобто, не більше 20 хв. Якщо довше, то буде гірше.
Ще треба навчитися вхоплювати той стан якій дозволяє засинати дуже швидко вдень — тільки ліг одразу заснув. Мені допомагає швидко засинати білий шум, типу старого сіткому.
Якщо не вдалося заснути протягом п’яти хвилин то відміна.

Не сплю, iнодi граю в обiд десь годину на ps5 щоб вiдволiктись i переключити фокус.

Не сон, а «робота із абстрактними концепціями»

Після обіднього сну в 15—20хв відчуваю бадьорість немов щойно тільки почав робочий день.
Але не більше, інакше тіло заходить в глибоку фазу сну, і після пробудження ходжу варений кілька годин.

В день, коли проводжу реліз вранці, після мітів лягаю спати на годину і увечері допрацьовую, бо інакше залишок дня стає непродуктивним.

На вихідних майже завжди сплю вдень. У відпустці спала вдень щодня. Дуже позитивно ставлюся до денного відпочинку, особливо, якщо не висипаєшся або відчуваєш втому/виснаження/роздратування тощо.

А не маєте проблем з засипанням вночі? У мене часто було так, що коли поспав вдень, то потім важко заснути вночі.

Підібрати вдалий час — це важливо. Якщо після роботи засинаю, тоді так, буває рахую слоненят, як Петрик П’яточкін, або почуваюся геть пом’ятою. Але коли час вдало підібраний, тоді все супер))) Орієнтуйтеся по своєму організму, він найкраще підкаже коли впасти у сплячку.

там здебільшого питання в накопиченні специфічної молекули і її сприйняття рецепторами (їх можна тимчасово заблокувати наприклад кофеїном), цілком кількісне, тому той, хто не вичистив занадто накопичену добову дозу цілком спокійно зможе заснути

взагалі підозрюю з тих, хто спить вдень майже ніхто добре/достатньо не спить вночі

ось наукпоп про спання en.wikipedia.org/wiki/Why_We_Sleep тільки бідного Метью так роздмухали в інтернеті, що почали з книжки для масс вимагати прям протоколу, чим вона не є

Короткий сон після обіду (якщо дозволяють обставини) або медитація.

Якщо хочу, то вдень обовязково трохи сплю

Один з найбільших плюсів саме віддаленої роботи це і є можливість трохи відійти від роботи.
У моєму випадку пообідній сон досить рідкісне явище, і то не більше 20-30 хв.
А от що майже кожен роблю так це різні фізичні вправи і це займає до 30 хв, ще надіюсь в найближчий рік поставлю собі турнік то взагалі буде чудесно.

Колись я готувалася до пологів, і нас вчили спати між схватками, мені вистачало 40 секунд поспати.

Зараз вистачає 5-10 хвилин поспати в день між напруженими задачами, якусь медитацію в уха або щось з балакуче з Ютуба. Головне, добре розслабитись і відключитись на невелика хвилин.

Потім чай або кава і далі працювати.

Sleeping capsule в офісі — то моя мрія. :)

Вийти в двір та побуцати мʼяча з дитиною, якщо дитина у садочку можна пожамкати дружину, або чаю попити на дворі.

пожамкати дружину,

До речі, це аргумент коли шеф каже повертатися в офіс.

— якщо ви змусите мене повернутись в офіс, буду жмакати вас

В офісі і так жмакають мізки.

а якщо жмакати дружину шефа?

Намагаюсь не перевтомлюватись. Навчився підмічати момент коли починаю втрачати концентрацію, і припиняю ту діяльність яка до цього призвела. Якщо цей момент пропустити — то потім в голові туман на декілька годин і день можна завершувати.
Як правило, втомлюють мітинги, особливо коли один на один з кимось. Але невдалий дебаг також може дуже швидко перегрузити.

---

За 11 років роботи з офісу я рівно 1 раз бачив як хтось спав посеред дня, здається після «важкої» ночі.

В попередніх компаніях міг в обід поспати на дивані або ж після довгої задачки, щоб розвантажитись та щоб очі відпочили

Зараз майже кожен день сплю посеред робочого дня

Як вдень засну — то до вечора вже «варений» — туплю страшно.

Треба спати мало — 15-20 хв, щоб не бути вареним.

Сон 20-30 хвилин цілком допомагає швидко відновлюватись, ще у спортзал ходжу у середині дня, але це вже 1.5-2 години займає

Періодично сплю вдень. Іноді прямо посеред мітингів.

Декілька разів спав на мітингах :) Користь моєї присутності на них, принаймні другого чи третього часу коли воно йшло — була аж нульова, в решті засинав та продуидввмя з жахом — к мітинг усе йде, 10 людей сидить двоє жарко діскутують менеджер давить — треба швидше, виконавиць — ні треба час і так дві години. Хоча буває абсолютний бред, коли не дають перерви між мітингами сходити в туалет. А буває нормально, можна навіть по працювати, в тому числі зробити справді корисний мітинг.

Вставляю у вуха неінформативний ютуб (блабла як я погуляв) і відключаюсь хвилин на 30 подрімати прямо за робочим місцем.

Вставляю у вуха неінформативний ютуб (блабла як я погуляв) і

о, теперь понятно зачем это выкладывают на Ютуб ))

зазвичай сплю на роботі 20-30 хв в обід, без сну дуже важко

В мене денний сон просто вбиває продуктивність у нуль, потім ще годину -дві не можу до тями прийти. Тому, навіть якщо дуже хочеться, ніколи цього не роблю.

Нейрофізіологи кажуть, що людина не тільки спить 1.5-годинними циклами, а і вдень живе такими ж циклами. Тому варто відпочивати кожні 1.5 годин, тому і академічна пара = 1.5 год.
Практикую такий відпочинок. Дуже добре підходять практики Non-Sleep Deep Rest або просто легкі медитації.
Рекомендую спробувати:
www.youtube.com/watch?v=M0u9GST_j3s
www.youtube.com/watch?v=AKGrmY8OSHM

Дуже потрібно! Вважаю, що в кожному офісі має бути капсула для хоча б 20хвилинного сну. Я спала чолом на руки, так відновлювалась.

І що наглядачі нічого не казали?

Так в обідню перерву. А перший начальник нормальний казав: Не будіть

Я б так не зміг, з відчуттям що наглядач ось-ось батогом хлясне.

Тобто курити на сходах по 10 хв кожну годину можна, а подрімати 20 хв в обідню перерву ні?

Так, дрімання показує зневагу до шефа. Він ж не спить, а типу займається діяльністю.

Хто сказав, що він так не робить

Ну я могла, розуміючи свою неефективність, якщо цього не зроблю.

Інколи, це дуже допомагає!

Інколи це дуже допомагає!

Час від часу практикую короткий сон від кількох хвилин до 15-20. Дуже допомагає розвантажити голову

Практикую вже років так 4, добре що працюю віддалено, можу собі дозволити. Але є важливий нюанс, не можна спати більше 30 хв, бо чим більше спиш вдень — тим більше ти прокидаєшся розбитим/не відпочівшим/ще більше втомленим. Тому заводжу собі таймер на 20-30 хв, і прокидаюсь від будильника. Це дозволяє бути продуктивним, можна обійтись навіть без кави протягом дня.
Ще, якщо не хочете звикати до денного сну, не лягайте спати в один і той самий час, щоб не виробилась звичка, лягайте коли реально хочеться спати.

Кожного дня в обід дрімаю 20-40 хв або йду на прогулку, але сон звзвичай краще відновлює сили

Щодня 15 хвилин пообіді. Чудово допомагає не куняти протягом робочого дня і ефективніше працювати

Дуже позитивно. Сон, хоча б на 30-40 хвилин допомагає відновити працездатність. Несамовито плюсую таку ідею!

Забуваю. Коли працював в офісі то завжди після обіду хотів спати, а зараз з дому ні :(

Зрідка, раз на пару тижнів, так. Якщо після обіду вже відчувається втома, і є час, то півгодини сну допомагають. Рекомендую всім хто може собі дозволити(:.

Підписатись на коментарі