Як Junior не поїхати кукухою у прагненні стати Middle

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Життя складне, а життя Junior ще складніше, особливо якщо ти досягатор. Це коли в голові постійно крутиться думка «мати більше, бути кращим, стрибати вище».

Не буду брехати — я така.

Іноді це нагадує перегони довжиною в життя, коли ти біжиш, щоб бути першим. От тільки насправді в тебе нема фінішної лінії, адже ти біжиш від того, ким ти є сьогодні. І твоє сьогодні завжди конкурує з твоїм завтра.

І я бігла за цими ж правилами, не розуміючи куди та нащо. Мені просто було важливо бігти. Проте ця гонитва виснажує так, що не відчуваєш ані смаку перемоги, ані насолоди від процесу. І в результаті отримуєш вигорання замість бажаного трофею. Так собі перспектива, згодні?

Що ж тоді робити? Відповідь написана та скопійована мільйони разів в інтернеті. Щось на зразок:

1. Відпочиньте
  2. Дайте собі час для освоєння нових навичок/знань/досвіду
  3. Почніть медитувати та займатися фізичними практиками І т.д .і т.п.

Я пробовала все це. І воно реально допомагає, але на дуже короткий термін. Адже той самий голос в голові повертається і нагадує, що треба мати більше, бути кращим, стрибати вище... І тут накриває ще більша хвиля відчаю.

Тож треба боротися не зі своїм «сьогодні», а заспокоїти той самий голос. Бо він не залежить від рівня самооцінки, енергії в тілі, тощо. Він існує як частина характеру людини, її риса, обовʼязкова умова її існування. Тож здихатися його не вийде, але можна зробити його своїм союзником.

По-перше, треба заспокоїти свій внутрішній голос. Давайте уявімо, що він переймається за ваше майбутнє більше за вас, от і дістає. Тож йому лише треба отримати підтвердження, що ви рухаєтесь в правильному напрямку.

Мені в цьому питанні допомогли 3 точки опори, які я знайшла:

1 точкою став курс по підвищенню кваліфікації, на якому я зрозуміла, що мій рівень знань та вмінь не такий поганий як я думала. Це той випадок, коли ти приходиш на курс, щоб пропрацювати свої гепи в знаннях, а виявляється, що в тебе немає цих самих гепів. Просто високі очікування від самого себе. Так було в мене і саме курс допоміг меня зрозуміти це! Не через те, що лекторі були не такі, а тому що я знаходилась в оточенні Junior-ів, таких самих, якою я була — невтомних до знань, жагучих до розвитку та бажаючих досягти чогось більшого. І всі ми хотіли бути кращою версією себе. Тоді я зрозуміла, що не лише в мене такі бажання та думки, а отже не є погана, а навпаки — я та Junior навколо мене круті, тому що прагнуть розвитку.

2 точкою опори для мене стали Middle-и та Senior-и, які мене оточують. І я зрозуміла: що можу спробувати знайти допомогу серед людей, з якими я стикалась на роботі, в процесі навчання, знаходячись в одному комʼюніті. Я навіть напросилась бути Mentee (тим, кого менторять). Потім якось поділюсь своїми враженнями та досягненнями.

Тож що я отримала в якості 2 точки опори — відчуття, що в тебе є люди, з ким можна порадитись, задати дурне питання, попросити розтлумачити незрозумілі речі (навіть кілька разів). Як раз ця опора і заспокоїла мій внутрішній голос найбільше.

3 точка опори — комьюніті з досвідченими експертами. Я підписалася на всіх, котрих могла, яких мені порадили та які були для мене цікаві. Читаю їх, коли є час. Це знаєте, такий собі запасний план, якщо щось зміниться та моя друга опора якимось чином зникне — я завжди буду мати змогу її заново знайти та відновити. Такий собі — варіант Б.

Все це в купі реально заспокоїло мій внутрішній голос і він перестав від мене щось вимагати. Ці три опори допомогли саме мені, та в вас можуть бути свої точки, які посилять ваше відчуття стійкості. Головне продовжуйте шукати їх — вони десь поруч.

Повертаючись до моєї історії, коли мій внутрішній голос досягатора заспокоївся, він трохи змінився та замість того, щоб штовхати мене, вимагати щось від мене, просто почав генерувати цікаві ідеї. І це вже По-друге.

Незвичні ідеї почали спливати в моїй голові, і це було щось на зразок «а може зробити дещо цікаве для команди» замість «стрибай вище».

Нереальне відкриття для мене: мій внутрішній голос почав допомагати мені розвиватися (причому в більш екологічному сенсі). Він став моїм союзником та помічником. Головне було не намагатися його заглушити, а послухати, що він хоче мені сказати.

Доречі, одна із його ідей була написати цю статтю. І мені здається, що ми разом із моїм помічником (внутрішнім голосом) добре впоралися. А ви як думаєте?

Поділіться в коментарях своїми методами роботи з вигорання. Давайте разом зберемо список того, що реально працює.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Цікаво ретроспективно прочитати цей топік — на початку своєї кар’єри теж заморочувався/переживав/etc як стати стронг джуном/мідлом і т.д як і автор поста.

З часом прийшло розуміння, що плювати яка в мене личка, хоч інтерн, якщо платять зп, яка тебе влаштовує і твоїм перфомансом ± задоволені — все інше взагалі неважливо.

Можу бути хоч трейні, лиш би платили стільки скільки хочу

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сходи на співбесіди на мідла, запиши питання, вивчи їх -> станеш мідлом.

На мою думку треба просто працювати і викинути з голови зайві речі по типу «треба стати мідлом, треба робити більше, треба вчити більше» і подібний булщіт. Якщо є робота, то тобі вже повезло і ти можешь просто працювати, проробляти свої помилки, виконувати задачі, які перед тобою стоять. Терпіння та труд все перетруть. І по менше дивитися на інших.

Взагалі, у джуніорів в компанії має бути ментор який зробить «план розвитку» щоб людина не вчила все підряд а йшла по плану

Для джуніора треба. Там як правило не сформовано мислення. Якраз в тому в питання, людина вкалує з ранку до ночі але не отримує потрібного результату, бо не знає як треба мислити і діяти щоб його досягнути. Тому так без менторсва мислення буде набагато довше ставитись. Стек технологій тут нічого, бо буде чудити на будь якому, або застрягти на якийсь трівіальшіні, з розряду встановлення : system variable, не розуміння як продебажити і т.д. і т.п. Метором теж бути доволі складно. Добрий ментор він як і добрий авто інструктор, консультує, коректує, шукає що не ясно — пояснює як мислити, та шукати відповідь. Поганий — токсичимй тиран та садюга. Жахливий — морально знущається і робить дідівщіну.

Як на мене, це компенсується код ревью від колег

Ото саме мислення це якраз те, задля чого потрібна вища освіта.

Для жодної роботи лише освіти недостатньо, хоча без неї гірше ніж з нею.

Та став завдань скільки завгодно, він його просто не виконає в прийнятний строк чи в прийнятну якість без сторонньої допомоги. Власне навіть ти як автоматиці типу ChatGPT будеш ставити задачу, вона його не зробить сама по собі.

Чого мені ніколи ніхто нічого не ставив, плани розвитку не робив? Якось трохи треба орієнтуватися в тому, що ти можеш і хочеш опанувати. Бо тоді це більше трейні і треба не роботу робити, а викладачем бути

Якщо займатися улюбленою справою таких проблем не виникає.

Зрозуміти, що ти вже в айті, далі буде легше.

А мені сказали, що далі нові челенджи на шляху розвитку)

Доречі, одна із його ідей була написати цю статтю. І мені здається, що ми разом із моїм помічником (внутрішнім голосом) добре впоралися. А ви як думаєте?

Взагалі ніяк, виглядає так, ніби-то ви ненавидите IT, не маєте до цього хисту, але намагаєтеся імітувати. Тому вийшла маячня.

Можу бути хоч трейні, лиш би платили стільки скільки хочу

Не думаю, що рівень оплати трейні буде постійновідповідати

стільки скільки хочу

Виталий прав.
Лычки, «развитие» и карьера не значат в айти ничего.
Значение имееет твой опыт, твои обязанности и твоя оплата труда.

Если ты мидл на мидловской з/п, а тебе доверили лидить команду, это не повод для гордости. Это повод осознать себя лохом.
Если тебя похлопали по плечу и дали сеньорские погоны, оставив по факту зарплату мидла (а так везде поступают), это не повод для гордости. Это повод задуматься о переходе на другую работу.
Потому желание «стать мидлом», мягко говоря, звучит странно.
Хочешь стать — стань. Напиши себе на бумажке «Мидл Ольга». Прочти.
Помогло? Нет? Думаешь, если это напишет на бумажке кто-то другой, это поможет?

Опыт приходит со временем. Это твой актив.
Обязанности твои будут расти настолько, насколько ты это позволишь. Это пассив.
С увеличением оплаты труда пропорционально первым двум параметрам все гораздо сложнее. Сама по себе она не растет, обычно последовательно используют нытье, активизм, шантаж и перемена места работы.

Задумайся сама, что тебе реально нужно, а потом уже думай, как этого достичь.
И если это таки звание мидла, ну что ж, ручка с бумажкой к твоим услугам.

Людина яка професіонал і прагне бути професіоналом у своїй сфері не дивиться на тайтли , вони вчиться, розвивається і постійно вдосконалють свої слабкі сторони тому, я краще буду Strong Junior і з.п. 3к$ чим Middle із з.п. 2.5к$

Вперше чую, щоб в компанії був

Junior і з.п. 3к$

Якщо можете — поділіться контактами компаній таких) Думаю буде цікаво почитати багатьом)

Якось все складно)
Треба так. Пєдалиш джуном рік, потім ходиш по співбесідах. Якщо не беруть — вчиш те, що питають. Влаштовуєшся на мідла, пєдалиш ще рік. Ходиш по співбесідах на сіньйора. Звісно постійно на +500-1000 мінімум. По ходу вчиш що там треба

Хтось запрошує на співбесіди «сіньорів» із загальним досвідом у 2 роки?

Так хто їм правду скаже ?)))

а у CV що писати будете? брехати про 10 років комерційного досвіду у свої 20+ років?

Треба домінувати і виривати свої +500. Не вийде сходу — ну трохи пізніше.

теорія та досвід зазвичай відрізняються трохи)

Краще ти б потратила цей час на вивченя чогось нового, вигоріти джуном це треба ще постаратись я думаю ти досягла цілі xD

А я не казала, що я нічого не вивчала нового

А чого це ти розмовляєш сама із собою? Невже більше ні з ким?

Чтоб не поехать кукухой, нужно перестать досягаторствовать. Самая чистая мотивация — любопытство. Ребенок учится ходить не из-за желания «досягаторства», а потому что ему любопытно что там на верхних полочках, что будет если обрисовать обои и т.д. приходится поднимать жопку. Так и происходит развитие в любой сфере, наиболее органичным путем. Из любопытства.

Мені подобається, коли ідеш до цілі через питання «Цікаво, а чи зможу я це зробити?». Звучить легко та без досягаторства, от тільки якщо трошки глибше дивитися, то це лише інший формат, а не інший підхід.

Мотивація лише через цікавість не завжди є гуд для мене. Вона може привести до стогнації та у такому випадку багато хто просто не йде далі, бо не знає чи там щось буде цікаве.

Вона може привести до стогнації та у такому випадку багато хто просто не йде далі, бо не знає чи там щось буде цікаве.

А нащо жити майбутнім? Його не існує, це фантазія в голові людини.

трохи не згодна. Ми всі думаємо про майбутнє в тій чи іншій формі. Ті хто не думають про майбутнє, не працюють взагалі. Тим паче в IT

Думати про майбутнє і жити майбутнім — різні процеси.

Цікаво ретроспективно прочитати цей топік — на початку своєї кар’єри теж заморочувався/переживав/etc як стати стронг джуном/мідлом і т.д як і автор поста.

З часом прийшло розуміння, що плювати яка в мене личка, хоч інтерн, якщо платять зп, яка тебе влаштовує і твоїм перфомансом ± задоволені — все інше взагалі неважливо.

А як же надування щьок на співбесідах?

Згодна з вами. Бувають іноді думки що треба розслабитись та не заморочуватись, але досягатор бере верх періодично. Для мене ще поки личка повʼязана із $ та перфомансом

але досягатор бере верх періодично

на це є тільки один тип «ліків» — «обпіктися» достатньо сильно, щоб біохімічні реакції (здебільшого оркестр стресс-гормонів після халепи) зафіксували нове знання з позначками «не довести до повторення»

нажаль так воно працює в голові, якщо не вдається якось домовитися з досягатором полюбки, прийдеться його і себе провести крізь вищий рівень стресу ніж бував перед цим

(як приклад — я так колись ледь не впав зі стінки на яку видерся за ключами, які здуру закинув на зовнішнє підвіконня факультету — десь третій поверх і власне здобув довічне небажання повторювати не тільки лазити по стінках, але і ключі підкидати для «розваги»)

Мені здається ви трохи плутаєте вигорання з апатією та нудьгою на роботі.

Дякую, Оля, за твою статтю і думки щодо вигорання. Ця тема дійсно актуальна і корисна не лише для Junior спеціалістів. Щодо методів подолання вигорання, особисто для мене працюють наступні підходи:

1. Підвищення кваліфікації — це дійсно ефективний метод, як ти і писала. Це може включати в себе курси, які зараз доступні у великій кількості для різних аудиторій та рівнів, а також книги, статті, участь в meetups і workshops як онлайн, так і офлайн формату.

2. Важливо акцентувати увагу на своїх успіхах та досягненнях. Порівнювати поточний прогрес із результатами за попередні періоди ( півроку, рік або навіть місяць). Це допоможе оцінити зріст та особисті досягнення.

3. Знаходження приємних моментів в роботі щоденно. Відмічати, що приносить більше задоволення — working with requirements, communications, leading meetings or demo . Це допоможе краще визначити, в якому напрямку розвиватися далі.

4. Відпочинок — це абсолютно необхідно. Іноді корисно взяти day off серед робочого тижня та розслабитися. Після таких днів, до речі, часто приходить багато нових ідей і думок.

Успіхів тобі в роботі та в досягненні нових цілей. І чекаємо з нетерпінням нових цікавих статей!

Дякую за коментар! Мені дуже сподобалася ідея

Знаходження приємних моментів в роботі щоденно

Це також допомагає триматися на плаву)) Я он сьогодні зрозуміла, що мені хочеться додати творчості в проект, як я це люблю)) якби допоміжний спосіб закохуватися в роботу щодня)))

тоже чекайте, як то кажуть))))

Гепи в знаннях бувають в усіх. А Допи?

Що маєте заувазі під терміном «допи»?

От і виросло покоління українських емігрантів які не пам’ятають Допу і Гепу.
www.youtube.com/watch?v=0wDTkaKvDUo
А якби в мене були діти — вони теж через 10 років і не згадали б де той Харків був. Хоча може воно і на краще. Після інших міст розумієш що Харків — таки дуже депресивне місто, а харків’яни — далеко не таки привітні.

Але які ж там були стріп-клуби в 90х роках.... Ммм

))) я трохи не в темі була))

Там самая глубокая мысль — это про грустное лицо и деньги. Для тех, кто не в теме. Гепа во времена позднего СССР организовывал игры в напёрсток, а напёрсточнику или крупье с грустным лицом точно деньги никто не даст, к ним приходят за хорошим настроением :-)

«Целую крепко в губы, но *уй мой возле вашей *опы», «Кандауров! Сучий пёс», «Я тебя на ноль помножу», ну і звичайно славетне «Гена, у тебя скучное лицо, тебе никто денег не дасть» і «Где про скорые помощи, бл*ть?!». Це були епіки у свій час

Точно, скучное лицо було в Міши, у Геши був гелентваген

Да потому что текст по-дебильному написан))

Ще згадав «Миша, все *уйня, давай по-новой». Ніколи не розумів як вони стали мером і губернатором, а потім як зрозумів

Моє розуміння: з Junior до Middle девелопер прокачується «автоматично» за 1 — 2 роки на проекті.
Так було зі мною, так було з джуніорами яких я менторів. Людина просто виконує різні таски на проекті і за рік навчається багато чому. Особливо якщо є синьори, які можуть показати і підказати.
Для нашої галери це зазвичай означало що після року-півтора джун перескочить на мідла і +1000 на іньшу галеру. Але деякі потім поверталися вже на синьора.

а було таке, щоб через 1-2 роки людина ще залишалася на позиції Junior? Я маю наувазі, коли людині ще треба було довчитися, отримувати навички, щоб відповідати рівню Middle?

Тут є два варіанти:
1) Джун — довбень. Є студенти якім цікавіше у офісі грати у теніс, пити з друзями каву, ганяти приставку і таке інше. Такого тримають у команді як «баласт» (аби клієнт більше платив), дають найпростіші таски (правити XML) і, відповідно, ніколи не підвищують. Ну може раз накинуть +200 після іспииталки і студент пинає далі і радіє життю на свої 700 баксів. Зрозуміло що якщо криза чи клієнт не задоволений — з джуна роблять «цапа-відбувайла» і показово звільняють. Це трохи лякає інших довбенів і може мотивує щось робити.
2) «Підучи патерни». Це давно описаний спосіб як джуна, який вже у принципі підріс до мідла ще рік-другий потримати за зарплаті джуна. На різних галерах своя система оцінки: десь для промошина вимагають вивчити і здати 100500 екзаменів, десь збирається сурове журі синьорів і кажуть «ти гарний джун — але тобі ще треба підучити патерни» (чи мультисредінг чи бінарні дерева чи ще щось). Плюс менеджер завжди не проти «збити самооцінку» і дати джуну зрозуміти що він «твар тримтяча» і має радіти тій зарплаті що вже дають. Дехто просто іде, проходить співбесіду на мідла на інший галері і отримує свої +1000 та личку. Але деякі зашугані задроти починають ще більше овертаймити аби довести що вони «гідні» промошина.
P.S. На деяких галерах є кабальні контракти що беруть «на навчання»: по факту ставлять джуном і треба відпрацювати джуном 2-3 роки без підвищення, або якшо втік — повернути вартість «навчання» (десятки тисяч баксів).
Думаю з переходом а Гіг ця практика буде більш поширеною: розділи про NCA не дадуть легко перескочити з джуна на мідла на іншу галеру Дія.Сіті. Підписав контракт як джун — будеш працювати джуном поки контракт не закінчиться. Або підеш — а ніде не візьмуть.

а чому з вважаєте: що з переходом на Гіг ця практика стане більш поширеною? Мені здається: якщо нормальна компанія: вона передусім бачить своє зростання в тому, що в неї зростають люди. І не важливо Гіг чи контракт. А от якщо галера живе за рахунок людських ресурсів, випиваючи останні краплини енергії, то така контора втрачає і репутацію, і гроші. Звичайно є люди, які до останнього будуть там працювати, але то все інші причини та історії

Наука вчить що є два типу росту: екстенсивний та інтенсивний.

Мені здається: якщо нормальна компанія: вона передусім бачить своє зростання в тому, що в неї зростають люди.

Це — інтенсивний. Справедливо тільки для продуктових компаній. А ще краще якщо успіх компанії впливає на успіх працівників. Ніщо так не вбиває ініціативи як зарплата — ставка.

А от якщо галера живе за рахунок людських ресурсів, випиваючи останні краплини енергії, то така контора втрачає і репутацію, і гроші.

Галери ростуть тільки кількістю: набирають і пере-продають більше рабів. Це бізнес з мінімальними ризиками (нема відповідальності за результат) та гарантованим стабільним прибутком (продукт не треба продавати).

А вот тут, батенька, мы Вас и поправим. Если гребец где-то облажается по-крупному, то риск несёт галера. В первую очередь репутационный, а во-вторых, возможно, и финансовый, если таковое прописано в договоре между галерой и конечным клиентом.

если таковое прописано в договоре между галерой и конечным клиентом

Яка галера піде на таке? У більшості договорів галера тільки забезпечую робочу силу — а що ця сила напише це вже відповідальність клієнта. Давно не чув що б якісь галери брали робити проекти «під ключ» та ще й відповідали за якість.

цікава думка, та все ж не до кінця готова погодитись. В моїй практиці було кілька кардинально різних підходів компаній. Я згодна, що всі гіганти (та не тільки) прагнуть економити, щоб заробити більше, та все ж це дуже тонка лінія.

якщо галера живе за рахунок людських ресурсів, випиваючи останні краплини енергії, то така контора втрачає і репутацію, і гроші

Це в красивих книжечках по саморозвитку та виходу у вікно з зони комфорту так.

Реальність, про яку в книжечках (красивих) не пишуть (неприємні речі сніжинкам не продаш), така що коли людей доводиш до певної межі, їм стає начхати на репутацію.

Або веслаєш або йдеш нафіг. За парканом черга таких як ти.

Вітаю в Україні.

Тут це було успішною бізнес-стратегією ще до початку війни. Потім ше ковід прилетів і зацементував впевненість менеджменту в правильності обраного шляху. Тепер вже другий рік повномасштабка і в менеджменту, з палаючими очима, взагалі відкрилися нечувані раніше можливості для «оптимізації процесів».

В мене був досвід роботи в такій «конторі». І я звідти пішла, тому ще такий хід речей мене не влаштовував. І наступна моя робота в Україні була в компанії, у якої зовсім інший підхід до людей.
Мі самі вирішуємо залишатися в умовах, де можуть пригнічувати/доводити до межі/заставляти веслувати, або приймаємо рішення щось змінити в житті і йдемо звідти. От тільки прийняти рішення щось змінити багатьом дуже важно.

Звичайно буває, буває й деградація знань, наприклад з досвіду:
— дівчина, на першій роботі 2.5 роки досвіду. Але підвищень 0 бо вона ледве працює, а мала ЗП її не вдовольняє. Ходила по співбесідах звичайно на мідла, її реджектили, але замість підтягнути знання хоча б до джуна, вона лише звинувачує усіх «не беруть бо вона дівчина».
— ентерпрайз Senior з >10 років. У своєму проекті він Бог, але об’єктивно деградував так, що повністю розучився програмувати. Якщо його з проекту викинуть — то це для нього катастрофа, бо він роботу не знайде.

Тому потрібно качати скіли, вчитися незалежно від основної роботи.

Так, особисто інтервьював сеніороів із 12+ роками досвіду, що сиділи роками на одному проекті та не знають щось типу CI/CD

Та ні :( заливали код по ftp. Але це не головний критерій щоб я дав добро кандидатові. Мені можна відповісти що «я ніколи не використовував ci/cd, але я розумію що це і для чого воно треба, і буду радий навчитися з цим працювати».

Ну то й норм :) розумієш процес, та й годі.

щоб відповідати рівню Middle?

Це хибна ціль, бо «рівень мідл» — це такий сферичний кінь в вакуумі, під яким кожний розуміє щось своє. Яка реальна ціль — певні скіли та/або досвід? певний рівень зарплати? щось інше?

Не факт. Я б навіть сказав, що це можливо, але скоріше як виключення. Якщо це цікавий різноплановий проект, і там дійсно гарні ментори. Але як правило за 2 роки на одному місці людина стає доменним експертом в якійсь одній предметній області, і не розвивається в інших сферах.

Мій спосіб дуже простий. Мені цікавий процес, а не результат. Тобто мені цікаво вчитись новому тому що я люблю вчитись новому, а не щоб стати технічним директором чи кимось ще. Мені подобається робити свою роботу краще, бо я відчуваю задоволення від добре виконаної роботи (гроші теж грають немалу роль але це не самоціль). І це не тільки роботи стосується.

Микола, я погоджуюсь із цією думкою, що процес створення чогось крутого — він дає сили та наснагу, та і результат хорошої роботи драйвить) Та, я, як досягатор, хочу бачити рівень знань/вмінь, яких я досягла. Мені якось HR задала питання, чи компенсація за мою роботу є підтвердженням моїх вмінь/знань/навичок. Здавалося би так, але мені також важливо рости і в кар’єрі. Так сказати, в ширшому плані по скілам та в вищому рівні)

По-перше я Микита :)
По друге, «досягаторство» не найкраща, на мою думку, стратегія бо направлена на зовні. Умовна «личка» буде змінюватись від роботи до роботи і від кар’єри до кар’єри. Єдине, що насправді має значення це ваші знання і вміння, і бажання їх здобувати і використовувати за призначенням. Все інше це приємні і необхідні але побічні ефекти цього процесу. Тому головне питання (для мене) для кого і для чого я здобуваю нові знання і навички. В моєму випадку відповідь буде «для себе». Мені цікаво знати більше щоб вирішувати складніші задачі, бо мені цікаво вирішувати складні задачі. Посада і платня це просто питання, які треба менеджети раз на певний період часу щоб мати доступ до цікавіших задач і якіснішого відпочинку\хобі\дозвілля\життя. «Личка» сама собою не є підтвердженням нічого (окрім може часу витраченого на кар’єру і то не завжди), бо senior developer в умовному Google і senior developer в умовних «Рогах і Копитах» це два дуже різні senior developer, які мають дуже різний набір знань і навичок і дуже різний дохід.
Коротше кажучи вигідніша стратегія це відточувати свою майстерність як спеціаліста з вирішення проблем. Це дає більше задоволення від роботи. Дозволяє якісніше і швидше рости і що важливо помічати і радіти власним досягненням, бо коли «я не вмію» перетворюється в «це ж елементарно» — воно вже нікуди не дінеться. І що цікаво чим більший у вас в голові набір «це ж елементарно» тим вище посада і дохід. І не треба «досягати» чогось що приносить дуже швидкоплинне вдоволення чи не приносить його взагалі. Ну це моя думка принаймні.

Перше, Микита, sorry, my bad
Що стосується, другого, то тут згодна — досягаторство — це не найкращий варіант та ця стратегія щось типу «Драйверів», які ми беремо від батьків.

Доречі, мені дуже сподобалась ваша фраза

насправді має значення це ваші знання і вміння, і бажання їх здобувати і використовувати за призначенням

і я повністю з нею згодна. Та все ж не всі свої навики та знання, вміння я можу правильно оцінити, тож ця «личка» для мене більш як орієнтир куди рухатись та над чим працювати.

«Личка, як орієнтир» може допомогти на початку \ в процесі зміни майндсету. Далі «личка» стане скороченим означенням робочих обов’язків, які відомі і мають сенс лише в контексті компанії де ви працюєте. При зміні місця роботи так чи так доведеться довести, що «личка» справжня (насправді, що це означає, що ви здатні компетентно взяти на себе +\- такий самий рівень відповідальності як і в попередній компанії). Тому тут важливо зосередитись на підтримці, підвищенні і розширенні рівня ваших компетенцій як спеціаліста.
Якщо казати прямо, то щоб перейти від junior до middle ви маєте бути достатньо компетентні щоб взяти на себе повну відповідальність за якусь частину проекту (невелику). Тобто підтримувати цю частину в робочу стані або безпосередньо над нею працюючи або навчаючи\пояснюючи іншим як із цим працювати. Більше відповідальності — вища «личка». Якось так.

Підписатись на коментарі