Що відбувається з лейофами? Коротко: їх стає менше. Обговорюємо

Четвертий місяць поспіль зменшується кількість лейофів: у вересні загальна кількість звільнених в технічному секторі склала 13 092 осіб. Це найменший показник за останній рік.

В цілому, протягом останнього року в технологічних компаніях було 1 594 звільнень, через які постраждали 360 158 осіб. Для порівняння, у 2022 році в технологічних компаніях було 1 557 звільнень, тоді без роботи лишились 243 318 осіб.

Обговорімо?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

як особа, що безробітний вже 1,5 місяців, авторитетно заявляю — з пошуком роботи повний піструн, у сенсі — ніхрєна не дають оферів..
на вакансіях що є — вимоги підскочили до рівня вміння керувати через джаваскріпт атомною станцією, Ф-16 та НЛО, а ще паралельно підіймати багатовимірні структури у докері, кубер-фігубер, оркестрація-фігестрація, хмари в авс розгортати поглядом й все це за 2к..
ой-вей.. особливо дістає глибоке мовчання hr після відправки сіві..

До чого ці англіцизми коли є відповідне людське слово?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хто знає скільки відгуків на Мідл вакансії в Польщі зараз? Там є хоть якийсь просвіт або також все важко?

По Польші можу сказати за дизайнерів, скорочення кругом, роботу найти не реально, хоча ще півроку назад знайома носом крутила на пропозиції ічарів

Тоді немає сенсу у виїзді, хіба що змінювати спеціальність.

Так поставте на Djinny відповідну локацію і проведіть своє дослідження. Якщо в вас ж можливість виїхати — так і скажете, мовляв можу змінити локацію на EU

Так я просто питаю, як з пошуками у тих, хто вже виїхав?

Так я просто питаю, як з пошуками у тих, хто вже виїхав?

Так виїзд не означає зміну роботи.
За кордоном часто вимагають знання місцевої мови, тому не все так просто.

На наших галерах в Польщі повна ж#па, бенчі переповнені.

Знайомий сіньор ФЕ шукав роботу 1 місяць в Іспанії, знайшов.

Якщо хочеш знати деталі по своєму стеку то шукай роботу поставивши локацію що ти в Польщі. І ремоутно проходь співбесіди. Як буде офер то будеш думати (завжди можна сказати що на поточній роботі зробили контр офер або попросили ще 2 місяці щоб закінчити важливий реліз)

Ну виїзд прям кардинально ситуацію точно не змінить, той хто легко знаходить роботу тут, знайде і там, хто важко той важко

Ось ще приклад
reddit.com/r/leetcode/s/TqTUGui4kX

Я не розумію як бути? Чому всі так спокійно тут знаходяться, якщо навіть у Польщі шансів небагато? Хто що збирається робити, або у всіх запаси грошей на 5 років?

Ті, хто сеньйори з 9+ роками досвіду — тим легше, але часто доводиться погоджуватися на нижчу зарплату. Для всіх інших підозрюю жесть, вихід для тих, хто хоче далі працювати в ІТ по суті один — качати скіли і проходити співбесіди, іншої чарівної таблетки немає.

До чого ці англіцизми коли є відповідне людське слово?

Що таке

лейофами

?

Недавно був лейоф у компанії де працюю, вже вдруге за рік. Обіцяють, що рік не буде тепер, але буде видно :) По моєму стеку(Ruby) зараз важкувато знайти, про довоєнні ЗП навіть і мови нема, вакансій мало. Проект на який я працював на аутсорсі (100+ людей) почав до війни набирати людей напряму, після війни заморозив найм і переключився на Бразилію, а зараз на Польщу. Будемо надіятись, що хоча б в США все нормалізується )

Тобто наступить момент у 2024 році та буде реальна паніка. Видимо кількість скорочень зростає великими темпами в Україні.

окремий привіт передаю всім HR, які ігнорують та не надають обіцяний ними фідбек — надіюсь вони розуміють, що це працює в обидві сторони ;)

1) Впевнений, що ви відповідали на кожне шаблонне повідомлення кожному ХРу, коли ринок був на стороні працівника.
2) Проблема в тому, що ті ХР хто зараз вас ігнорує вже будуть десь у іншому місці, коли ринок зміниться, і «працювати в обидві сторони» ви будете вже проти інших людей, які будуть щиро не розуміти, чому ви поводитесь як мудило.

Ось я тупо не розумію оцей стокгольмський синдром, чи що це. HR (а точніше рекрутер) й кандидат знаходяться в різних умовах:
— Кандидат може не мати часу відповісти. Кандидат може не бачити повідомлення взагалі (я наприклад не користуюсь лінкедіном, коли не шукаю роботу — мені він не цікавий як мережа). Кандидату не платять за співбесіду. Відмова або ігнор часто сприймається важко, може впливати на ментальний стан.
— HR має 8 робочіх годин на день на те щоб відповісти. Це робочій обовʼязок HR, це частина іміджу компанії. HR за це платять. Відмова — частина процесу й стосується саме компанії — HR не сприймає її на свій рахунок.

Я ще розумію коли просто ігнорують — заявок багато, всім не відповісиш. Але якщо вже почали спілкування, кандидат вже витратив декілька годин життя безкоштовно, в чому проблема дати фідбек, що це за зневага?

Ось я тупо не розумію оцей стокгольмський синдром, чи що це

Схоже, що і не зрозумієте. Але я спробую пояснити:
Треба просто не поводитись як мудак і не накручувати себе через речі на які не можеш вплинути. Тобто:
— коли пишуть рекрутери, старатись відповідати, але не ставити за мету розгорнуто відповісти кожному;
— коли не отримуєш відповідь від рекрутера, не переживати через це, бо не можеш на це вплинути.

А далі буде страшне, може зламати сприйняття світу багатьох, тому читайте обережно:

HR має 8 робочіх годин на день на те щоб відповісти. Це робочій обовʼязок HR, це частина іміджу компанії.
кандидат вже витратив декілька годин життя безкоштовно, в чому проблема дати фідбек, що це за зневага?

У разі позитивної відповіді, рекрутери стараються якомога швидше сконтактувати з кандидатом.
У разі негативної
...
далі сенсесів контент
...
Правильне рішення не відповідати кандидату або відправити шаблонне «ми вирішили рухатись з іншим кандидатом».
Бо людині, якій пофіг, все одно буде пофіг на ваш відгук. А людину, яку задіває відсутність відповіді, так само (або навіть більше) задіне констатація факту, що він/вона не підійшли; така людина скоріше повірить, що інтерв’юер поганий або контора, аніж у те що він/вона не шарить або не дай боже не підійшов по культурним моментах чи софт скілах.

Тобто ви навалили купу високомірного пафосу «Схоже, що і не зрозумієте», «А далі буде страшне», «далі сенсесів контент» й ви ж кажете про «просто не поводитись як мудак»? Пінял )

Тобто ви навалили купу високомірного пафосу «Схоже, що і не зрозумієте», «А далі буде страшне», «далі сенсесів контент» й ви ж кажете про «просто не поводитись як мудак»? Пінял )

Я ж казав, що не зрозумієте :)
Даю підказку (пафосну):
Є контекст курилки для ітшників, а є контекст професійного спілкування.

ммм, віктімблеймінг)

ммм, віктімблеймінг)

Стоїцизм, сцуго :)

лолшто? де тут стоїцизм?

лолшто? де тут стоїцизм?

Хотів би відповісти «там же де і віктімблеймінг», але ні.
Бо стоїцизм тут хоча б у сприйнятті світу так як він є, а не так як хочеться щоб був.
А віктімблеймінг лише в головах у тих хто вважає себе жертвами, правда не зрозуміло жертвами чого.

Приймати світ так як є, мати реалістичні очікування — це правильно й психологічно здорово, я з вами згоден.
Тільки одне іншому не заважає, освітлювати, говорити про проблеми — корисно й важливо.
Я мовчу ще про те, як не пропустити ту тонку грань, коли ваш «стоїцизм» скатується в банальну вивчену безпомічність й вишчезгаданий віктімблеймінг. А то так можна скатитись вже й до «сам винен — не варто темними проулками було гуляти»

в банальну вивчену безпомічність й вишчезгаданий віктімблеймінг

Ну ок.
1) Покажіть «вивчену безпомічність». Особливо після того, як конкретно вам написав що треба робити dou.ua/...​rums/topic/45486/#2704951
2) Покажіть віктімблеймінг. Хто і чому є жертвою? Які мої твердження саме звинувачують ту жертву в потраплянні в ситуацію насильства? Яке саме насильство здійснювалось по відношенню до кого сама?

1. Ви все правильно написали стосовно дій. Проте, наприклад, вказувати на низький рівень софтскілів, коли надають образливий фідбек — це нормально. Особливо коли HR у себе понаписувала в лінкедині, що в неї психологічна освіта, сама вона дофіга психолог, проте не може й два речення написати (або скорегувати фідбек тімліда) щоб не навішати субʼєктивних ярликів й нікому не потрібних порад.

2. Й продовжуючи попереднє — ось й віктімблейминг, в даному випадку мається на увазі конкретно позиція «сам винен», а не якесь там насильство. Якщо людина образилась на фідбек — не варто одразу її записувати в «образливі нєженкі». Особливо під час війни, зростаючому рівні безроботиці — психіка у людей різна, багато чого має генетичну/вроджену природу — це не пофіксиш порадами від людини що «прохавала життя». Й фахівцю, основна робота якого полягає в взаємодії з іншими людьми (ще й в позиції є слово Human), бажано це якось враховувати.

2. Й продовжуючи попереднє — ось й віктімблейминг, в даному випадку мається на увазі конкретно позиція «сам винен», а не якесь там насильство.

Не було твердження «сам винен». Але як я вам раніше писав, ви це навряд чи зрозумієте, бо дивитесь на все з позиції обіженки.
А ще ви написали багато слів, але
По пункту 2 ваша оцінка не підтвержена фактами.
По пункту 1 ви не навели ви не навели факти вагалі.

Поки, що ви звинуватили мене у віктімблеймінгу і вивченій безпомічності, не навівши підтверджень. Нормальна людина б вибачилась. Подивимось чи вистачить у вас на це сили :)

Поки, що ви звинуватили мене у віктімблеймінгу і вивченій безпомічності, не навівши підтверджень

Нарцисизм не забудьте додати до списку )

П.с. вас ніхто ні в чому не звинувачував, все це думки по темі — не більше, далеко не все саме вас стосується. Ну окрім сліпої високомірності — але тут по факту )

ваш «стоїцизм» скатується в банальну вивчену безпомічність й вишчезгаданий віктімблеймінг.
вас ніхто ні в чому не звинувачував,
Нормальна людина б вибачилась. Подивимось чи вистачить у вас на це сили :)

Віктімблеймінг — це одразу казати — тобі не надають фідбек, бо це ти себе неправильно поводиш, а не тому, що ти просто перестав бути цікавим і більшості не потрібно будувати довгострокове партнерство.
Стоїцизмом було б прийняття факту, що більшості рекрутерів ти стаєш не цікавим після реджекту, бо вірогідність повторного найму того самого кандидата в ту саму контору тим самим рекрутером приблизно 0. Не раціоналізування через «ти сам не відповідаєш, тому так і буде».

Віктімблеймінг — це одразу казати — тобі не надають фідбек, бо це ти себе неправильно поводиш

Угу, але я такого не казав. Пункт 1 — це просто констатація факту, що люди не завжди відповідають на всі повідомлення.
А тепер подумайте, чому ви собі придумали віктімблеймінг. І що важливіше, чому відсутність фідбеку від рекрутера, для вас переводить людину в позицію жертви.

окремий привіт передаю всім HR, які ігнорують та не надають обіцяний ними фідбек — надіюсь вони розуміють, що це працює в обидві сторони ;)
1) Впевнений, що ви відповідали на кожне шаблонне повідомлення кожному ХРу, коли ринок був на стороні працівника.

Я не жертва ігнору зі сторони рекрутерів, то відповідь на вашу відповідь. Персонально мені все одно чи відповів рекрутер чи ні, але саркастична відповідь на пропозицію поліпшення індустрії в цілому це не те, що нам на користь. Добріше треба бути:)

але саркастична відповідь на пропозицію поліпшення індустрії в цілому це не те, що нам на користь.

В чому саме була __ваша__ пропозиція?
Я пробував спонукати людину не гратись в помсту.
Ви прийшли і почали звинувачувати в вікімблеймінгу, а тепер ще й пишете про «добріше бути».

ммм, віктімблеймінг)

Маминим квіточкам не те що не пишуть, а навіть не відповідають. Срочно треба в ООН написати )))
в темах про штати люди під 1к CV відсилали і отримували декілька десятків відповідей..

Як у вас з англійською?(просто цікаво, для статистики))) )

Ми от недавно шукали кандидата. подали кастомеру три CV:
кандидат А: технічно сильний, норм англійська
кандидат Б: технічно слабший але в принципі ок, краща англійська і софт скіли
кандидат В:подали чисто для масовки.

Кастомер по CV скіпнув найкращого — кандидата А. Бо в CV була просто компанія, роль, технології. Не було написано що робив, і булшіт про звитяги і т.д. Може варто CV проапдейтити

P.S. Пам’ятаю як на галері сміялись з LinkedIn постів: отримання сертифікатів, думки про технології, розповіді про осом трейнінги які пройшли, etc. Найчастіше такі пости постили наші колеги з Азії.
Так от зараз бачив вже два агалогічні Linkedin пости колеги, який тоді з цього теж кепкував. Що конкурецнія робить з людьми..

надіюсь вони розуміють, що це працює в обидві сторони ;)

в «вашу» сторону це працювало до 2022 року, тепер їхня черга

Працюю в американському міжнародному проекті.
Скоро пройде рік на новому місці, сиджу і думаю — просити хоч мінімальне підвищення чи краще причаїтись і чекати?)
Бо зараз підвищать а через пів року скоротять)))

Скоро пройде рік на новому місці, сиджу і думаю — просити хоч мінімальне підвищення чи краще причаїтись і чекати?)
Бо зараз підвищать а через пів року скоротять)

Це все був таємний план

за спрос грошей не беруть — звістно просити.

В тупу, краще не варто. Погано закінчиться. Це чиста політика і наслідки прогнозовані. Тобі теж не сподобається, що скажімо виросте ціна на буханку хліба яку ти купляєш, про чому хліб той самий як і був. Тобі звісно можуть запропонувати якісь булки більш дорожчі, може воно тобі треба, а може і не треба просто треба хліб та не витрачати більше грошей. Якщо якась крамниця підняла ціну, а булошна на розі трохи далі — ні, ти просто станеш ходити в булошну, а крамницю оминати.

Причому тут в тупу?
Раз на рік це цілком нормально.
Раніше я раз на пів року просив і отримував на старих фірмах своїх.

А насправді будь коли якщо ти просто спитаєш підвищення зарплатні в тупу, це не сподобається твоєму керівникові. Ти ставиш його в дуже не зручне становище таким запитом. Якщо він дасть тобі гроші просто тому, що ти запитав то прийдуть усі і запитають теж включно скажімо із зайчиками. Якщо не дасть буде розповсюджуватися інформація, що він/вона жлоб. Підготовлений керівник знає, що з цим робити. Не підготовлений гарантовано затіє злобу і з рештою ти там не працюватимеш. Або сам підеш, або тебе підуть. Тоді як рости по ЗП — спитай, що потрібно робити щоб заробляти більше, тобто яку якісно чи кількісно роботу виконувати. Як не відповість, а гроші треба — доведеться йти, ти вже на максимуму який надає це робоче місце та є скляна стеля в яку ти вже вперся. Як є якісь можливості, бізнес росте, є якась робота яку треба щоб хтось робив — можливо отримуєш прибавку.

Я питав ще на початку.
Відповіли що треба щоб я казав скільки я хочу і тоді вони зроблять опитування тих хто зі мною співпрацював, подивляться також на можливості фірми і будуть думати.
А конкретних метрик чи скілів що вивчити нічого не сказали.

Тобі делікатно відмовили. Ключова фраза — можливості фірми.

Відмовили в чому? Я нічого не просив підвищувати, просто на майбутнє спитав.
І на мою думку, це дуже чесна відповідь.
На старій роботі мені казали що це залежатиме від того що я вивчив...блаблабла.
Я вивчив а вони нічого не підвищили)))
Бо насправді кожна фірма платить скільки може а скільки не може вона платити не може) і це правда і це чесно.

В той же час всі прекрасно розуміють що з часом перфоманс росте і зарплата має рости інакше втратять працівника.

Бо насправді кожна фірма платить скільки може

Як правило це якийсь діапазон. В ідеалі вони хотять платити якомога менше, але так, щоб ти хутко не зник.

Ти ставиш його в дуже не зручне становище таким запитом. Якщо він дасть тобі гроші просто тому, що ти запитав то прийдуть усі і запитають теж включно скажімо із зайчиками. Якщо не дасть буде розповсюджуватися інформація, що він/вона жлоб

Лол, далі сидиш на 3к сіньором?

А по темі, запитатись завжди можна, чи є можливість підвищити рейт.
І ніякий менеджер через таке питання (1 на 1) не буде перейматись

Чому би не використовувати класичний підхід?
Отримуєш офер в іншій компанії. Махаєш ним перед носом керівника. Якщо не дає підвищення — йдеш в нову компанію. Якщо дає — все одно йдеш в нову компанію, бо фіглі ви мені так мало платили?
І взагалі в любій незрозумілій ситуації, міняєш роботу. Правда краще не повторювати частіше ніж раз в рік-півтора, щоб резюме виглядало пристойно, а не як схема метро.
Ця стратегія завжди найкраща.

Працюю на Датському проєкті, пару місяців назад звільнили 12% компанії одним днем (всі не українці, просто для розуміння ситуації). При чому скорочували по правилу «останній прийшов — перший пішов».

Цей принцип — не просто так. В Швеці тільки там і можна звільняти. Може, в Данії, це теж — частина «Кодексу праці».

Ще я побачив типу рейтинг продуктових компаній. З цього AgileEngine, Genesis лайно, але тримається на ринку, г....о не тоне.

Востребованность продукта на рынке слабо коррелирует с отношением компании к техническим специалистам.

мощно возрастаєт дєнь ото дня процент жиров у маслі?

як особа, що безробітний вже 1,5 місяців, авторитетно заявляю — з пошуком роботи повний піструн, у сенсі — ніхрєна не дають оферів..
на вакансіях що є — вимоги підскочили до рівня вміння керувати через джаваскріпт атомною станцією, Ф-16 та НЛО, а ще паралельно підіймати багатовимірні структури у докері, кубер-фігубер, оркестрація-фігестрація, хмари в авс розгортати поглядом й все це за 2к..
ой-вей.. особливо дістає глибоке мовчання hr після відправки сіві..

У нас особлива ситуація, мало хто хоче починати проекти в Україні

А в лінкедін пишуть рекрутери? Бо мені, наприклад, перестали писати десь в лютому і знову почали в серпні.

Вакансій або немає, або шляпа якась неадекватна зв’являється та ситуація з весни не змінюється.

Просто кажи що ти все це вмієш, воно нафіг не треба в реальному житті і навряд чи інтерв’ювери щось шарять)))

Я ось теж недавно шукав роботу, вакансій менше, вимоги виросли, зарплати упали — це факт. Але мені вдалося знайти роботу зі значно вищою зарплатою ніж раніше в хорошому проекті.

Можливо мені пощастило, але заглянувши до тебе в linkdin побачив, що там вказано купу нерелевантного досвіду якимось Education Mentor. Пропоную зробити експеримент: прибрати з резюме все це і залишити тільки релевантний досвід розробником. Також, якщо в резюме немає короткого саммарі зверху типу «я такийто-такийто, в розробці уже N років, працював в таких типах компаній:», то додати ще це.

Ще треба враховувати, що рекрутери зазвичай — молоді дівчата з інстою, а тому у них є власне уявлення про естетику. Тому варто для резюме взяти красивий шаблон і створюючи резюме дотримуватися типографічних норм.

найчастіше мене зливають не рекрутери, а там вже куди далі передають, я думаю що власне досвід такий собі або англійська треба не ниже Upper, з цим проблема, бо до цього я на проектах завжди був поза тими хто комунікує з клієнтом.

Вакансії вони навіть не часто попадаються унікальні, багато тих самих, які щось містичне мабуть шукають, або в них вже є всі, а вони у пошуках рокстар (кращого варіанта), на укр ринку здається немає РЕАЛЬНОЇ потреби у розробниках ніде.

Зараз рівень англійської рішає як ніколи

Всюди хочуть аппер інтермід. Як мінімум. Без англ тільки в держустанови та локальні компанії

Эт тоже ничего не гарантирует. У меня английский чуть ли не нэйтив, я даже в штатах жил. Не помогает это, когда на позицию под сотню аппликантов.

Не гарантия, но пока я не поменял уровень английского в профиле джина на средний, вообще никто не хотел реагировать.

Взагалі краще мати С, а після того як в як пересунув свій профіль на рівень англ.скредній -трохи покращилась конверсія

маємо таку ситуацію, що просто дуже мало вакансій зв’являється, типу замовники викреслили країну і все.

Порада: конверсія підвищується тоді, коли ти з резюме розділ «мови» просто видаляєш. Весь. Це означає, що англійською, ти, звичайно, говориш. Якою ти там говориш ще — нікому не цікаво. Типовий англомовний нейтів-сеньйор ніколи не додумається в сіві зробити розділ «мови».

Вакансій теж менше

Може вже й до лютого і нових бюджетів

Через 2-3 роки все вирішиться :-)

Скайнет прийде, порядок наведе

Що відбувається з лейофами? Коротко: їх стає менше. Обговорюємо

Коротко: щоб робити висновки, треба статистика за 2+ роки

на layoffs.fyi є статистика за декілька років, коли подивишся розкажи які висновки ти з неї зробив

на layoffs.fyi є статистика за декілька років, коли подивишся розкажи які висновки ти з неї зробив

Що Q1 близько :) Але не дізнався, а скоріше підтвердив припущення.

Підписатись на коментарі