Профілактика вигоряння: Стратегії для життєстійкої робочої сили

У сучасному швидкоплинному та вимогливому робочому середовищі поняття вигорання набуває все більшої актуальності. Вигорання, що характеризується емоційним виснаженням, зниженням продуктивності та відчуттям відчуженості, може мати згубні наслідки як для працівників, так і для організацій. Однак, впроваджуючи проактивні стратегії та формуючи сприятливу культуру на робочому місці, компанії можуть ефективно пом’якшити наслідки вигорання та виховати життєстійку робочу силу.

Розуміння вигорання: Дослідження, що стоять за цим

Дослідження постійно підкреслюють негативний вплив вигорання на добробут і продуктивність працівників. Дослідження, проведене Маслач і Лейтер у 2016 році, показало, що вигорання тісно пов’язане зі зниженням задоволеності роботою, вищим рівнем плинності кадрів і навіть погіршенням фізичного здоров’я. У цифрову епоху, коли віддаленаробота стала звичним явищем, межі між роботою та особистим життям можуть розмиватися, загострюючи проблеми, пов’язані з вигоранням.

Реальні підходи до запобігання вигоранню

1. Сприяйте балансу між роботою та особистим життям: Досягнення балансу між роботою та особистим життям має вирішальне значення. Заохочуйте співробітників встановлювати чіткі межі того, коли вони перебувають поза роботою. Наприклад, компанія Buffer експериментувала з чотириденним робочим тижнем і повідомила про підвищення рівня задоволеності працівників та зниження рівня стресу.
  2. Гнучкий графік роботи: Пропонуючи гнучкі умови роботи, такі як віддалена робота або гнучкий графік, ви даєте працівникам можливість пристосовувати свій графік до власних потреб. Цей підхід успішно застосовують такі компанії, як Automattic, материнська компанія WordPress, яка працює як повністю розподілена робоча сила.
  3. Оздоровчі програми: Інвестуйте в оздоровчі ініціативи, які підтримують фізичний, психічний та емоційний добробут. Сеанси медитації, заняття йогою та ресурси для психічного здоров’я можуть допомогти працівникам впоратися зі стресом. Google, наприклад, пропонує своїм працівникам програми з усвідомленості для покращення загального самопочуття.
  4. Чіткі комунікації: Створіть відкриті канали комунікації, де працівники почуватимуться комфортно, обговорюючи своє робоче навантаження та виклики. Регулярні зустрічі між менеджерами та членами команди можуть допомогти виявити ознаки вигорання на ранніх стадіях.
  5. Розвиток навичок: Надання можливостей для розвитку навичок і кар’єрного зростання може підвищити залученість і мотивацію співробітників. Такі компанії, як LinkedIn, пропонують навчальні платформи, де працівники можуть отримати доступ до широкого спектру курсів для вдосконалення своїх навичок і знань.
  6. Визнання та вдячність: Визнавайте та цінуйте зусилля та внесок працівників. Регулярне визнання досягнень може підвищити задоволеність роботою та створити позитивне робоче середовище.
  7. Керуйте робочим навантаженням: Рівномірно розподіляйте робоче навантаження між членами команди та встановлюйте реалістичні очікування. Техніка Помодоро, яка передбачає розбиття роботи на сфокусовані інтервали, виявилася ефективною в управлінні завданнями та запобіганні вигоранню.

Профілактика вигорання: Спільна відповідальність

Так само, як відповідальність за запобігання вигоранню лежить на організаціях, працівники також відіграють вирішальну роль в управлінні своїм благополуччям. Практика самодопомоги, встановлення меж і пошук підтримки, коли це необхідно, є важливими компонентами індивідуальної життєстійкості.

Коли організації та працівники працюють разом у боротьбі з вигоранням, переваги виходять за межі робочого місця. Здорова і стійка робоча сила не лише сприяє підвищенню продуктивності, але й формує позитивну корпоративну культуру, яка приваблює і утримує найкращі таланти.

Вигорання є нагальною проблемою, яка потребує проактивних заходів для запобігання його негативному впливу на працівників та організації. Впроваджуючи стратегії, підкріплені науковими дослідженнями, та реальні приклади, компанії можуть створити робоче середовище, в якому пріоритетом є добробут, підтримка балансу між роботою та особистим життям і розвиток культури життєстійкості.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З вигорянням допоможе вiдкриття кордона. 100%

Скорочений робочий тиждень чудово допомагає від вигоряння.

Ну... мені здається, є певне нерозуміння проблеми вигорання.

Перш за все, треба зазначити, що інтелектуальна діяльність потребує багато енергії. Гравець у шахи за п’ять годин може витратити приблизно однакову кількість калорій з марафонцем. Звісно, що більшість тварин намагаються уникати марної витрати калорій. І один зі способів зробити це — отримання насолоди у процесі, дофамін, ендорфіни, ... Тоді формується звичка бігати зранку, відвідувати спортзал, працювати на роботі, ...

Проблема IT полягає у тому, що зазвичай у роботодавця мало важелів впливу на співробітника. Навіть звільнення... в ситуації, коли є достатньо ресурсів щоб пережити 1-3 місяці пошуку роботи не відчувається як велика загроза.

Ще треба зазначити, то в IT досить складно побачити результат праці. Якщо ми можемо прийти до муляра та запитати, чому стіни ще й досі немає, то особливо якщо брати багфікс, то досить легко сказати: «Я фіксив баг», але важко перевірити. Тому для програміста важливим стає скіл відзвітування, й формується звичка нічого не робити, грамотно доповісти на стендапі та отримати з цього моментальний дофамін. А вигоряння це більше ситуація, коли це накопичується та перестає працювати. Виникає патова ситуація: звички працювати та витрачати калорії немає, що робив останні три місяці сказати нічого. Тут приходить на допомогу «я вигорів».

Тепер повертаємося до профілактики. Перше, як на мене, ці тримання інтересу працівника до проекту. Людина має приносити велью, бачити що результат її праці потрібен, та отримувати дофамін від процесу роботи та її результатів. Але це потребує індивідуального підходу, розуміння того, що відбувається навіть на рівні коду, а це непросто. Взагалі по взагалям це не описати. Друге, це як раз те, про що ця стаття, це більше акцентування питання на плюшках від компанії, щоб підвищити дискомфорт від звільнення. Це може бути з/п, гнучкий графік, комфортні умови праці, ... Плюс-мінус усе перелічене. Але це питання конкуренції між компаніями, яку досить важко підтримувати при обмеженому бюджеті. І це не працює, якщо ваша пропозиція нижче, ніж у середньому по ринку.

Не погоджуся з деякими твердженнями. Це швидше ви не розумієте що таке вигорання.
Коли ти працюєш багато, і бачиш свій результат, і тобі ще у вправно менеджери нагадують який ти молодець, і тому додають тобі ще роботи і відповідальності, і може навіть бонус, а ти якраз на цей дофамін підсів, і все менше спиш ночами, бо треба на вчора, і хто ж як не ти... Отоді приходить вигорання. Бо ти не можеш кинути, бо ти вклав туди себе, але і нести вже не спроможний. І вже нормальні дози дофаміну з іншої діяльності тебе не беруть.

Це просто замореність, як на мене, звісно що сили не безмежні. Вигорання, як на мене, це коли сил досхочу, але бажання немає.

От боровся із вигоранням, боровся. Не допомогли не купа pet проектів, ні спорт, ні хоббі, ні зміна місця работи, потім ще перехід на фріланс, а згодом ще робота у власному офісі. Стеки теж міняв та ролі в проектах.
Я всеодно відчуваю що згорів до костей.
Останнє що зрозумів — треба виходити з IT. Зараз планую створити високопродуктивну вертикальну полуничну ферму на аеропоніці.
Згодом буде ютуб канал про перші кроти як все приїде почну вирощувати розсаду (знайшов 9 різних сортів хочу помацати чим воно відрізняється і що краще підходить)

На останніх етапах вигорання, зміна свого професійного напрямку може бути однією з найкращих стратегій для відновлення і розвитку. Ваша ідея створення полуничної ферми та запуску YouTube-каналу звучить дуже цікаво!

Бажаю Вам безмежного натхнення і успіхів у новому ділі💪

Чекатиму на фото полуниці☺️

"

Згодом буде ютуб канал про перші кроти

" — тут очепятка, мов жахливе самоздійснювальне пророцтво, тому що кроти на дачній ділянці — завжди небажані гості. Їх поява приводить садівників в жах! ;-)

Ну моя полунична ферма буде вище рівня грунту і без грунту (почитайте про аеропоніку цікава хрінь).

Сприяйте балансу між роботою та особистим життям

А з цим як? Це ключ для борьби з вигоранням. Якщо не допомагає, то може у тебе не вигорання а депресія якась чи інший психологічний розлад.

Зараз планую створити високопродуктивну вертикальну полуничну ферму на аеропоніці.

А бізнес план і математика що кажуть? Який вихлоп по грошам? А то є ризик до вигорання, добавити ще й стрес і тривогу якусь.

Зараз почнуть писати що щастя не в грошах. Но це пишуть якраз ті, у кого тих грошей дофіга, а ті, у кого грошей немає — чомусь так не пишуть )

А з цим як? Це ключ для борьби з вигоранням. Якщо не допомагає, то може у тебе не вигорання а депресія якась чи інший психологічний розлад.

Баланс створив. Навіть на фрілансі арендував офіс. Створив чіткий графік роботи із двома вихідними. Не допомогає.
І ключове те, що вдома почуваю себе максимально комфортно. Розважаю малих, читаю мангу, граю у Зельду, дивлюсь серіали із дружиною. На вихідних круте дозвілля. Почуваюсь на 100% здоровою людиною.
Як тільки беру у руки клаву — усе капець.
Доречі, коли працював вдома то ніфіга не почував себе комфортно удома.

А бізнес план і математика що кажуть? Який вихлоп по грошам?

Звісно ще тільки на дуже початкових етапах і зараз це більше хоббі. Тому ще буду рахувати, робити тестові стенди. Потрібно щоб у тестовому режимі вийти на прийнятний вихлоп. Купляти комерційні штуки не буду, усе буду робити сам. Я дуже люблю паяти та пилити щось руками.

А то є ризик до вигорання, добавити ще й стрес і тривогу якусь.

Виходжу із «травм дитинства» :-) Я виріс у селі і мені реально подобалось копатись на городі у той час. Хочу спробувати повернутись у ті часи. Звісно теж у тестовому режимі — у якості pet проекту я розраховую десь на рік. Думаю цього достатньо щоб щось зрозуміти.

Зараз почнуть писати що щастя не в грошах.

Звісно у грошах. Я просто обожнюю гроші. Можливо навіть занадто сильно. Тому не хвилюйся — тут все зважено.
Але до пониження звісно готовий. І це не одноразово проходили і успішно.

вихідних мало, треба на місяць кудись поїхати, чи, як деякі, на пів року — рік беруть відпустку

щастя не в грошах

То пишуть ті хто їх ніколи не мав, або ж ті хто хоче щоб ми/ви їхні мали ;-)

Підписатись на коментарі