Встає о шостій ранку, працює по 13 годин на день. Михайло Федоров розповів DOU про свій тайм-менеджмент і пріоритетні проєкти

Під час конференції IT Arena керівник Мінцифри Михайло Федоров зустрівся з журналістами та відповів на низку питань, які зараз цікавлять айтівців. Після брифінгу команда DOU поспілкувалася з міністром особисто й дізналася, як виглядає його робочий день, як вдається координувати кілька проєктів одночасно та що він робить для того, аби не відчувати вигоряння. Пропонуємо найважливіші тези з розмови.

📌 Про робочий день і тайм-менеджмент

Упродовж робочого дня орієнтовно 12 годин я перебуваю в офісі. Також можу робити якісь дзвінки вже вдома, коли, наприклад, дитина спить або ж коли вигулюю собаку. Після роботи телефон я не вимикаю, тож можу сказати, що працюю і по 13 годин на добу.

Прокидаюся о шостій ранку. О 7:30 дорогою на роботу комунікую з командою, слухаю їхні новини і статуси щодо різних напрямів. Такі стендапи бувають двічі на тиждень. Це як «вільний мікрофон»: команда розповідає, що зробила за ці дні, але в цей час ми не обговорюємо проєкти. Якщо є якісь проблеми, то я їх вихоплю і ми розглядаємо їх згодом.

Якщо глянути у мій календар, то робочі тижні й дні схожі між собою. 70% мого графіку — це регулярні зустрічі щодо пріоритетних проєктів. Решту 30% свого часу я розподіляю на нові виклики. Наприклад, візит на IT Arena — це новий виклик, і я не можу за два місяці знати, де буду в цей час. Але загалом у мене прогнозований графік і нехаотичний менеджмент.

Для мене графік — основа ефективності. Розумію: що більше буду відволікатися від регулярних справ, то більше мій час і увагу захоплюватиме хаос. Команда знає, що поїздка на IT Arena — це для мене був стрес. Я до останньої ночі думав: «Скажу, що захворів». Жартую, я так не кажу, звісно, але настрій був саме таким. Загалом я намагаюся нікого не підводити, навіть якщо хворію. Я не часто їжджу у відрядження і навіть тоді намагаюся перекинути на когось свої завдання заздалегідь.

Є книжка, яку я вже радив, — «Як керувати урядом» (повна назва — «Як керувати урядом. На користь громадян і для спокою платників податків», автор Майкл Барбер — редакція). Там на початку розповідають, чим відрізняється управління в бізнесі від державного управління. Останнє передбачає, що хтось постійно прагне забрати твій час і використати для інших завдань. Але я побудував таку команду заступників, що можу на зустрічі, де потрібен міністр, відправляти саме їх або ж менеджерів певних проєктів. Таких людей є орієнтовно 40. У мене немає бажання бути на всіх зустрічах (навіть на тих, які мають топлевел), я не прагну насолоджуватися владою.

Я маю помічницю, яка координує мій графік. Ми маємо таблицю, де розписані пріоритети на найближчий період, а також вказано, скільки часу я хочу витрачати на той чи інший проєкт. Все пораховано у відсотках. Раз на квартал я роблю концепцію свого графіку на наступні три місяці, а помічниця його контролює. Ця людина також присутня на зустрічах, готує підсумки, розкидає задачі відповідальним і контролює їх виконання. Також є практика, що на зустрічі зі мною люди мають прийти підготовленими, мати структуровану візуалізацію. Класна презентація — це фундамент якісної підготовки до зустрічі.

📌 Про проєкти, які в пріоритеті

Зараз я зосереджуюся на топпроєктах. Це «Армія дронів», РЕБ, «Дія», «Мрія» та освіта загалом. У цих питаннях досить глибоко розбираюся. Наприклад, коли мова про реформу освіти і те, як обирати ректорів, я можу детально розповісти про підходи в різних країнах світу. Якщо говорити про проєкт «Мрія», то розумію, яка там архітектура, як СТО наймає команду, якими є вимоги, коли буде MVP. А беклог «Дії» можу розкласти за трьома пріоритетами...

Це не означає, що я «керую руками». Я ставлю питання і намагаюсь розібратися, в чому можуть виникнути проблеми. Зазвичай рішення самостійно пропонують менеджери. Наприклад, кажуть, що є три варіанти і якийсь із них, на їхню думку, найкращий. Зазвичай я погоджуюся і лише в крайніх випадках буває, що кажу «ні» й пропоную щось інше.

Найважчі проєкти для мене — освітні. У мілтеку було легко розібратися, я там вже добре орієнтуюся. В освіті я ж керую через міністра (йдеться про міністра освіти й науки Оксена Лісового — редакція). Намагаюся не займатися ручним управлінням, тож багато часу витратив на створення стратегії. Для цього потрібно було розібратися в багатьох деталях: форми власності, моделі фінансування, як обирають керівників, чим компетентності відрізняються від компетенцій, що таке НУШ (Нова українська школа — редакція) і як цю реформу впроваджували... Усе це в мене зайняло 4-5 місяців. Тоді 50% свого часу я збирав ключових людей у цій сфері й ставив їм питання. Найважче було створити бачення, але тепер я в ньому абсолютно впевнений. Освіту в Україні важко змінити, є супротив, але в нас все вдасться.

📌 Про вигоряння, а ще про хобі, на яке немає часу

Не знаю, як можна вигоріти, якщо ти займаєшся справою, яку любиш. Іншого рецепта не маю. Я щоразу беру все більше проєктів, і воно нібито мало б зламатися. Але знаходжу потрібних людей, які чудово справляються, — ці люди мене мотивують. Саме я найслабша людина у своєму оточенні — вони всі круті менеджери, сильніші за мене. А я маю свою суперсилу — вмію обʼєднувати людей. Я використовую різні методи управління: у деяких проєктах допомагаю як наставник, часом — як консультант, а в деяких — і як авторитарний керівник.

Мені дружина подарувала Sony PlayStation 5. Приставка простояла в мене пів року, а потім хлопці з Офісу президента, з якими я нормально спілкуюся — відеографи, фотографи — щось про «соньку» говорили. І я запропонував: «Давайте я вам свою подарую». На цьому й закінчилась моя історія ігор.

Я в школі грав активно. Наприклад, у TimeZero, була така онлайн-гра. Ну й у Counter-Strike, звичайно, грав. У команді нашого маленького містечка був. Хоча це був такий рівень, навіть не Запоріжжя, це була Василівка. Але ми грали, перемагали. Я там зі «слоном» (снайперська гвинтівка Accuracy International L96A1 — редакція) бігав".

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бояться нас жиди та басурмани, престіж крєпчаєт, мощно возрастаєт дєнь ото дня процент жиров у маслі. Довольні хами, ситі в них єбала. Гораздо мєньшє стало підорасів, єбошать всі вони як папа Карло на хімії в Черкасах. Лєсбіянки — усі на Соловках.

Як людина, яка займається спортом, зазначу.
Щоб мати таку статуру як на фото в статті, необхідно ходити в спотзал 3 рази на тиждень по 1.5 години (не рахуючи дороги, переодягання, водних процедур), якісно харчуватися 3-4 рази на день, і спати не менше 8 годин чистого якісного часу. І на це ще повинні залишатися сили після робочого дня (в мене не завжди залишалися).

А як людина, котра працювала колись по 13-годин на день, зазначу, що в мене були величезні синці під очима від монітора та втомлені очі. Синці не йшли навіть після 2 тижнів відпустки, і пішли тільки після звільнення та півроку відпочинку.

От бачиш — ще одне підтвердження що він супергерой!
Капітан Україна!
А у вільний відробити час — полірує свій вібранієвий щит)

Так може він одною рукою жме гантелю або їсть, а іншою працює

Проблема в тому, що згідно вашого опису, ви не працювали 13 годин на день, а швидше за все х*ярили. Якби ви 13 годин просто працювали, то може й в той період сяяли б сонечком як герой статті.

Я думал сейчас приоритетный проект ’’оберіг’’

Цікаво, що буде якщо створити тему «Встає о п’ятій ранку» без додаткового контексту.

Встає і встає.
Кому яке діло до того хто коли встає)

Здавалося б, — але ось же ціла тема від редакції

Журналістика вона така)
Їсти ж хочеться ;-)

Можуть і не дати працювати. В нас хто був голова комітету свободи слова ? І де він тепер ? Не те щоби я підтримував, там було за що, виступи з закликами «за три дні все скінчиться» справді були. Та факт є факт — політика.

Це зазвичай для дітей в школах таке пишуть, бо вони встають в один час коли в школу, типа «не лінуйтесь і станете міністром». В селі як у тебе хозяйством є по любому о п’ятій і встанеш, кожен день. Корову треба по доїти та гнати на пасовисько, різна птиця : утята, кури і т.п. зчинять такий гвалт «їсти давай», що ніякого будильнику не треба і т.д. Люди там вкалують от і до, та щось я не чув щоб хтось з них став міністром. Були тільки комбайнер, що став генсеком та голова колгоспу, який програв вибори в президенти але не пішов. Як відомо в колгоспі краще за усіх працювала — кобила, але головою вона так і не стала.

Михайло Федоров розповів DOU про свій тайм-менеджмент і пріоритетні проєкти

Добре що він вам розповів.
Але навіщо це тягнути у наш інфопростір?)

Встає о шостій ранку, працює по 13 годин на день

А Ленін на картинці ніс здоровенну колоду разом з мужиками.

youtu.be/n5LKfNkfQBk

мы в школе песню учили запомнил уже на всегда ))

Мурзік (почувши про Японію, елегантно витира з вусів драконовіїй жир). Можете там не шепотіть, я улавлюваю ультразвуки, бачу в цілковитій темряві, читаю мислі на відстані, стрибаю вверх на 20 метрів, а в довжину — на 50. можу перегризти любе залізо і поцарапати любу каменюку. За один раз можу ви**ати двадцять киць, не при Вальці будь сказано. Ще продовжувать?

цікаво було б почитати, що саме робить сам міністр (в ті 13+ годин щодня), бо поки зі статті видається, що він зайнятий різноманітним дослідженням лише (тобто теорією).
Хочеться про практику.
Задавайте, будь ласка, наступного разу прикладні питання.

Спілкується з помічницею, адже це вона створює та координує його робочий графік (кожному б таку помічницю ;) )

Ну звісно показує усім робітникам як вірно копати лопатою, справжній лідер без бе.

Розпил бюджетного бабла вимагає часу. Так що працює як бджілка.

Шо ж вы такие ядовитые? Вам не хватает «зрады»?...
Не нравится — пройдите мимо.
Не можете пройти мимо — сделайте молча лучше. Как считаете правильным.
Нет, нужно обязательно плюнуть в колодец.

Що цікаво, один захисник і той москальскою балакає))))
До речі, за зловживання москальської на ДОУ банять.

і ще з цікавого — людина навіть не захисник. Але зрадофілам то пофігу ващєт

Я маю на увазі захисник отого Фьодорова, чи як його там.

так Борис і не захищає федорова. (фразу «не захисник» я вжив саме у цьому значенні) Просто вказує вам, що почали бугагашити і саргазміровать від власних жартиків на рівному місці.
А могли би висунути критичних зауважень до самої статті, що більше схожа на «ми напишемо щось, покажемо пацієнту і опублікуємо як інтерв’ю з ним» абощо. Натомість просто зрада заради зради

Тут ще треба враховувати що той федоров, це такий собі стендап-комік для айті. Хоча б його просування того ж дія-сіті пригадати, коли на розумні питання відповідав казна чим.

Проблема в тому, що цей допис виглядає як піар людини з сумнівною репутацією. Тож яка має бути реакція? От якби пан Федоров сказав, що не знає скільки часу загалом працює, але встає о шостій і повертається додому о пів одинадцятої, то й питань у спільноти не було б. І допису цього б не було.

В чому сумнівна репутація? Що в Україні найкращий сервіз електронних послуг в світі? А в рашці ні?

Тоді назви країну з кращим сервісом е-послуг? В чому проблема?)

Схема прирівнювання слів опонента до країни агресора застаріла ще в кінці 22 року. Знайдіть більш нову методичку.

Ось він! Герой нашого часу!

You have to work not 12 hours a day, but with your head. Steve Jobs

Головне не скількі він часу працює, а що зробив. Стаття — ні про що.

Так стаття ж була про тайменджмент а не про його успіхи чи досягнення.

Оце трудяга, в 7:30 на роботу і виходить в 22:30 додому повертається (12 годин працює, 2 години коммьют, 1 година обід), потім ще годину (тринадцяту) працює з дому до півночі і можна спати. І так кожен день.
Хоча «чомусь» я підозрюю що пан міністр рахує в робочий час і коммьют, і обід, і всілякі посиденьки і переїзди.
Звісно не виключаю що він належить до трудоголіків, але загальний тон статті вносить сумніви в цю версію.

Кажуть більшість айтівців так само рахують свій робочий час )) Просто не завжди ім вдається таким чином його трекати )))

Згадав статтю про процес найму в Genesis:

Наши специалисты много работают — в среднем это 10-11 часов. Они это делают не потому, что их кто-то заставляет. Они просто любят то, чем занимаются и хотят видеть результат своей работы.

Якщо колись Михайло Федоров буде проходити співбесіду в Genesis то запишіть будь ласка це на відео

Бідненький...
Йому хочаб молоко безкоштовне видають?

Армія дронів дійсно крута ініціатива. Але все ж таки роль кібербезпеки та NCA точно у Дії Сіті не буде твердо закріплені тавро які нічим вже не вивести.
Доречі, помітили що люди відповідальні за електронний реєстр військовозабов’язаних максимально відхрещуються від Дії. Мабуть не дуже згодні із його оцінкою ролі кібербезпеки

це якась джинса? в чому посил цього топіку?

Показати, як шановний пан Федоров працює на благо Батьківщини, не покладаючи рук, по 13 годин на день

Я б і вночі працював якби доступ до кормушки мав

Иной раз и министр... Городничий и прочие с робостью встают с своих стульев. Мне даже на пакетах пишут: «ваше превосходительство». Один раз я даже управлял департаментом. И странно: директор уехал, — куда уехал, неизвестно. Ну, натурально, пошли толки: как, что, кому занять место? Многие из генералов находились охотники и брались, но подойдут, бывало, — нет, мудрёно. Кажется и легко на вид, а рассмотришь — просто чёрт возьми! После видят, нечего делать, — ко мне. И в ту же минуту по улицам курьеры, курьеры, курьеры... можете представить себе, тридцать пять тысяч одних курьеров! Каково положение? — я спрашиваю. «Иван Александрович, ступайте департаментом управлять!»

Підписатись на коментарі