Як ФОП ІТ підготуватися до подачі звітності

Розпочався період звітності для 3 групи, та у зв’язку з тим, що було скасовано спеціальну ставку єдиного податку 2%, усіх підприємців було переведено на попередню групу та ставку, на якій вони перебували до переходу. Хотів би з вами поділитися інформацією, як саме підготуватися до подачі звітності.

Для початку слід розуміти:

— чи увесь час ви перебували на 5%?

— чи здійснювали перехід на 2%?

— чи коректно вас перевела податкова — для цього можете отримати витяг F1302101 Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку, де є вся необхідна інформація.

Для 3 групи 5% все достатньо просто:

1. проведіть перевірку розрахунків з бюджетом: чи немає заборгованості за попередніми періодами;
  2. перевірте коректність внесення ваших доходів;
  3. перевірте, чи сплатили всі відповідні податки.

Для 3 групи 2% трохи складніше:

Насамперед потрібно розуміти, коли саме ви повернулись на 5%:

— автоматичний перехід, податкова всіх підприємців перевела з 01.08.2023;

— або самостійно змінили ставку єдиного податку, попередньо подавши заяву про перехід на 5% (до уваги, перехід назад на 5% здійснюється з першого числа наступного місяця після прийняття заяви);

1. після того як перевірили інформацію, рекомендуємо відображати дохід лише за період перебування на 5%, оскільки дохід за спеціальною ставкою ЄП 2% оподатковується окремо;
  2. рекомендуємо перевірити стан розрахунків з бюджетом для своєчасного уникнення заборгованості;
  3. перевірити, чи правильно подана раніше звітність (переглянути усі подані помісячні декларації за спеціальною ставкою ЄП 2%);
  4. та подати декларацію.

Помилки:

На своїй практиці я вже зіткнувся з частими помилками, яких припускались ФОПи: Головна помилка — це подача некоректних декларацій (іншими словами, не за своєю ставкою єдиного податку).

Для прикладу:

ФОП перебував на 2% увесь 2023 рік з 01.08.2023 здійснив перехід назад на 5%.
Увесь час подавав щомісячні декларації, та після зміни ставки ЄП вирішив подати декларацію за півріччя або ж за 1 квартал. Проте, він виконав дані події перебуваючи на ставці 2%.
Відповідно, податкова побачила, що підприємець відобразив дохід ще й по 5% відповідно, утворилось податкове зобов’язання щодо сплати єдиного податку (борг). Заборгованість може накопичуватися, а у майбутньому може призвести до штрафних санкцій, або ж повернення на загальну систему.

Тому, я завжди раджу ФОПам перевіряти стан розрахунків з бюджетом, задля своєчасної локалізації проблеми та її вирішення та ретельно перевіряти, чи усі дохідні операції були додані, А також, успішне прийняття попередніх декларації та їх коректне заповнення.

Бажаємо легкої подачі звітності, у разі виникнення додаткових питань — буду радий вам відповісти на ваші питання. До зустрічі у коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Знаю, що якщо я чітко вношу свої доходи в свою бухгалтерію на Таксері (taxer.ua/uk/.255141072), то він сам ісе чудово і правильно підраховує і формує мені правильні платіжні документи для сплати податків і податкову декларацію.

Тьфу,-тьфу-тьфу, поки проблем із цим не було :)

Всього-то часу — 5-10 хвилин на квартал для перевірки повноти операцій, формування платіжок та генерації та надсилання в ДФС декларації.

Підписатись на коментарі