Купуючи квартиру без необхідності ви підтримуєте відносно високі ціни які склались на ринку нерухомості, особливо у Львові. Це робить житло недоступним для людей які дійсно його потребують, особливо зі сходу.
Чи є купівля квартири у Львові інвестицією у підтримку України?
першу, однокімнатну, здаю за 500$ (на час свого перебування у Польщі) і не плачу податок, як і більшість.
Я вірю в перемогу України
Прям бінго справжнього патріота
головне побільше патріотичних слів, щоб було незрозуміло, що автор барига, який хоче зрубити побільше бабла на високих цінах на аренду у Львові до кінця війни
Питання сформульовано дуже не коректно, бо інвестиції це інвестиції, а підтримка це підтримка. З точки зору інвестиційної привабливості рішення щонайменьше спірне, щодо підтримки — більше схоже на фіговий листок для сумління (бо якщо ти хочеш допомогти — пряма адресна допомога завжди істотніша за оті гіпотетичні мультиплікатори, які економіка отримає від твоїх вкладень в бетонометри з часом; та й за які мультиплікатори тут можна взагалі говорити, якщо ти здаєш квартиру в Україні, а отриманий прибуток витрачаєш за кордоном, витягуючи гроші з України). Сорі за прямоту, але «хрестик або труси».
Трохи розкажу реалії як власник львівської квартири, що купив її до війни та ніяк не доведу до фініша.
Первинка в Україні немає нічого спільного з інвестицією виду «буду здавати в оренду», бо забудовники видають голі стіни (якщо пощастить) і ремонти кожен сам собі робить.
Зробити ремонт будь-чого в Україні — це така жопа, що навіть вживу практично нереально, не те що ремоут. Може там є якісь супер-пупер компанії з цінами х5 від ринку що роблять добре, але навіть на х2 з великим тендером та аналізом усього — неможливо.
Навіть якщо забудовник не кине, квартира стане власністю та якимось чудом зробиться ремонт з меблями, ви вийдете десь на ROI = 5%, тобто при ідеальній здачі почекайте 20 років щоб повернути вкладені гроші. Робимо поправку на простої та поточні ремонти — і вийде десь 30 років.
не плачу податок, як і більшість
Варто почати з цього.
Головне щоб не намахали як мене Lev Development — такої концентрації різних маніпуляцій де ти втрачає там шматочок і тут, а загально це виходить нормальна така сума — ще треба пошукати
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Якщо й купувати, то зараз. А ще краще рік тому назад. Нижче вже ніколи не буде
youtu.be/...dhkLg?si=NbzzmyOH_XDVR-Bj
Буде тільки дорожать!
Так казали представники забудовників у 2008р.
Інвестування в нерухомість і до війни було не дуже з точки зору прибутків.
А зараз — тим паче!
+ Львів, де ціни злетіли.
Юліан або робить недолугу рекламу, або зовсім нічого не розуміє в інвестиціях. Або обидва варіанти...
Добре що ти розумієшся в інвестиціях. Чекаю коли нарешті ринок рухне і нічого такого не відбувається.
київська однушка яка зараз коштує $76к (а купувалась за 55) приносить у рік $4800, відкидаємо податок 5% і все одно це вигідніше облігацій і має ще потенціал до зростання. це реальний варіант, який можливо хоч зараз купити вже з орендарем та контрактом на рік.
якщо є куди вкладати під 6+ відсотків з рівнем консервативністі як у нерухомісті — добре, у більшості такого варіанту нема. про Львів нічого не знаю, як на мене потяг вже пішов
5 відсотків в американські трежеріс? Так на й відсоток менше, але ліквідно, і ракети не літають.
Це не для широких мас, гроші туда з втратами, гроші звідти з втратами, податки фізліца, w8 ben. А так набрав хабарями пару соток, на матусю купив і вже пасивний дохід.
Десь тут уже писали ))) Про 6 відсотків це при умові що не буде простоїв, ремонту, мілкого ремонту, що техніка не буде ламатись і т.д .... В кращому випадку то 4 відсотки і це я думаю потолок вийде )))
І це ще у вас якась везуча однушка що так не дорого коштує і здається за 400 долларів ІМХО )))
Ви теоретик, а у мене практика, і не один такий обʼєкт. Але я підтримую інвесторів у облігації — наші тітани економічного фронту
та чого одразу теоретик )) я просто рахую інакше ) певно я просто більш реаліст чи трохи песиміст ))
У вас 6 відсотків і вони розраховані на тільки хороший сценарій )) а я враховую простої квартири, зміну курсу доллару коли ви ще не підняли ціну в гривнях, якісь косметичні ремонти, мілки ремонти коли щось зламалось, ремонт кондиціонера, заміна пральної машинки, сусіди затопили і треба обої переклеїти за свій рахунок бо домовитись не вийшло і т.д )))) ну і не завжди виходить продати квартиру дороще ніж купив.
Ну я і кажу, не вмієте у ріск менеджмент та планування, вкладайте в щось інше, депозити у гривні наприклад чи бєтховени
а дозвольте поцікавитися — як ріск менеджмент управляє речами на кшталт «кріпак затопив сусідів з сьомого по третій і змився в закат» ? ви то, як я бачу, спеціаліст-практик.
Я схильний погодитись із makcuk, а не з вами(:.
Пропоную піти з іншого боку для оцінки ситуації. Якщо ви маєте досить тривалий досвід оренди в Києві, і орендували не бабусині хрущі на Дарниці, а житло із нормальним ремонтом недалеко від центру, поруч з метро і тд, то спілкувалися з ріелторами і орендодавцями. Тоді ви знаєте, що орендодавці дуже часто здають не одну і не дві квартири. І це для них або основне, або відчутне додаткове джерело до основного доходу. Часта історія «купив одну квартиру, зробив ремонт, вигідно здав, з часом подорожчала, доклав, взяв ще одну і далі пішло».
Якби ризики про які ви пишете з’їдали прибуток, то ці безумовно недурні (були б дурними, не були б набагато багатшими за нас із вами) люди не займалися б здачею, і не продовжували б нарощувати кількість об’єктів під здачу як тільки з’являється можливість.
Що однозначно означає, що прибуток в таких інвестиціях є, і в середньому непоганий.
сам часто користуюсь принципом «якби було не вигідно, то так не робили б», але в цьому треді, наскілька я помітив, мова не про сам факт вигоди, а про відсоток.
Ну а конкретно мене зацікавило тільки питання ризик-менеджменту.
Тобто я розумію ситуацію, коли у тебе, скажімо, стопіццот квартир під здачу і навіть тотальний дестрой однієї не завдає довгострокових збитків.
Але якщо ти ніщєброд і маєш «всього» сто тищ баксів і розглядаєш ситуацію «квартира під здачу задля прибутку», то як тут менеджети ризики рівня «тепер я винен ремонт всьому стояку»?
Купувати хату у моноліті, ставити захист від затоплення. Перше мінімізує шкоду нижнім сусідам, друге кратно мінімізує вирогідність.
Можна ще купляти хату на 3 поверсі.
Майже ні, якщо розглядаємо варіант безпосередньо з хати а не по сходах, бо нема окремих поверхових плит перекриття. Хоча там також є отвори для каналізації між поверхами. Але у цих місцях можна щось зробити.
Також плюс якщо спільні труби води (стояки) поза квартирою. Це ще одне місце де може текти на інший поверх. Також тоді у випадку аварії сусіди можуть перекрити воду без доступу у хату.
1) нормальний договір 2) бекграунд чек 3) система моніторінгу протікань з перекриттям води та гідроізоляція з трапом 4) страховка від дій третіх осіб, за це платить орендар (1600 грн на рік, частинами кожен місяць) 5)
Тобто, у разі виникнення проблеми постраждалі йдуть у суд, частину (100к) компенсує страховка, все інше через регрес на орендаря, при наявності бекграунд чеку втекти звісно можливо, але шукати набагато швидше.
Звісно, якщо є цілеспрямований план знешкодити підʼїзд то людина це зробить, але це вже тероризм чи щось таке, буде поліція розбиратися
частину (100к) компенсує страховка
таке буває при безподатковій оренді?
Я плачу податки, вам теж таке раджу робити. Але якщо абстрактно подумати, як сплата чи несплата податків може вплинути на ваш договір з комерційною компанією ?
не вмієте у ріск менеджмент та планування,
та я здається описав ризики )
Ризик менеджмент передбачає ще другу колонку how to mitigate the risk, як раз це і є менеджмент.
До речі, чи можна виписатися з квартири в Україні будучи за кордоном через адвоката якось? Квартиру хочуть продавати.
Якщо ви шукаєте вигідну інвестицію — вкладання в нерухомість навіть у Львові наразі не дуже хороше рішення. Банально — завтра туди може шматок ракети чи шахеда прилетіти.
Якщо ви хочете якимось чином компенсувати
відмовився від українського ФОП
та
не плачу податок
— краще віддайте цих 400 баксів фонду ПЖ, ніж перекупам, які завтра ж всю суму вивезуть в Польщу чи офшор.
Це виключно моя думка, але підтримка економіки купівлею квартири, бмв чи айфона 15 про це накшталт перекладанню бруківки. Воно може якимось чином і підтримує, але це аж ніяк не приорітети. Хворий на онкологію зубні протези ставити не буде, коли кожна копійка вирішує, чи прокинеться він завтра зранку, чи ні.
Сидить маленький Ізя на горщику і питає:
— мамо, мамо, а какать то фізичне зусилля чи розумове?
— канєшно розумове, Ізя, глянь як ти лоба морщиш як тужишся!
Знаю іншу кінцівку: «Звісно, ж, розумове, інакше ми б вже когось найняли»
А купівля новї бмв x7 з укр. діллера під час війни вважаеться підтримкою України? А россікати на неї по Україні використовуючи бензин з української азс вважаеться підтримкою України?
Бензин з української азс з словацького НПЗ з турецької нафти? -)
Головне що з української азс, а Україна понад усе! Ви б ще про українську фурнітуру і буд. матеріали для квартири у Львові згадали. Може ще запропонуєте згадати де витрачають свої прибутки укр. забудовники?
Слава українським АЗС та новоявленим польско-литовським будівельним матеріалам!
новий бмв х7 десь від 4кк грн — податок в «пенсійний фонд» 5% = 200000грн податку, плюс зараз місцеві дилери з кожної тачки перераховують 50к в юнайтед24 тобто тільки з купівлі 250к+ в бюджет
потім з кожного літра 20% пдв + акціз
так це нефігова підтримка порівнюючи з робити те саме але в польщі/німеччині
новий бмв х7 десь від 4кк грн
перераховують 50к в юнайтед24
Тобто на себе 4кк, а на «дякую зсу» 50к?
ні-ні, звісно набагато краще ці гроші тримати під матрасом чи вивести в Польщу/Італію в найдійні інвестиції в нерухомість, так Україна точно отримає більше підтримки)
дивіться, чи змінить подібна «інвестиція» хід війни — точно ні! Чи отримає від цього Україна одразу більше податку? — так буквально в моментів і в бюджет, заправщики зарплату і може навіть чайові, а ще буде +1 машина, яка жере 15 літрів і тепер приносить через бензин 500грн в бюджет, замість типових 200 з пасатіка, а пасатіка купить якийсь інший молодий айтос, який почне заправляючись буде закидувати по 200грн в бюджет кожного місяця (і теж закине свої 5% при покупці)
найтупіше, що можна зробити при війні «заморозити» свої кошти, коли так важливо провертати економіку, особливо якщо у вас є можливість.
Ну можна купити доларові облігації українські, бо недовіру гривні я розумію.
тепер ви з облігаціями, які «підтримують економіку», але держава через рік вам їх поверне з відсотками.
Я не хочу сказати, що держава нічого не отримає тут і зараз, але податок — це безповоротньо держава отримує тут і зараз хххх$ з машини, а потім ще платежі з всіх обслуговувань, заправок, і ще багато чого(бо кар ентузіасти — це постійне вкидання в машину), в той час коли облігація — тут ви дали, через рік вам віддають з відсотками, єдина вигода від держави — цей рік гроші в користуванні, а значить треба менше залучати від партнерів/більша ліквідність всередині.
найтупіше, що можна зробити при війні «заморозити» свої кошти
Чому це? Якраз виводити їх з падаючого ринку (заморозкою, переведенням в іншу країну і тп) це і є правильно, очевидно, і тп
ми ж говоримо про «підтримати державу», а не вивести все підчисту, бо ризикровано))
Це «дякую зсу», «тримаю свій фронт у Польщі», «чека свого часу» і все оте. Тепер можна додати «підтримаю Україну сидячи у Польщі, сдаючи квартиру біжнцям які не можуть виїхати по 500$, куплю ще одну і буду ще більше підтримувати. Слава Україні!»
А чому саме 1500$ ?
Лун юа відкриваєш, типовий середній+ добрий жк на первинці метр квадтратний 1000-1300$ максимум зазвичай. До речі 5 років тому було
Якщо боїшся, то не бачу сенсу переплачувати за так званий елітний за
ану, можна лінки на такі середні+ добрі жк по 1-1.3к максимум?
так, щоб не бути голослівним.
бо я щось не можу знайти
Можливо збрехав з максимум. Перепрошую. Максимум якраз 1500. Проте там ж є багато і дешевших квартир.
lun.ua/uk/жк-парус-city-львів
lun.ua/uk/жк-америка-львів
lun.ua/...к-містечко-підзамче-львів
практично всі жк на Підголоско чи то Голоско
Практично всі жк на Трускавецькій ( дороги там немає, але ЖК нормальні , якісні, був там всередині)
Мені всю карту скинути?
Багато всього в межах
Зазвичай 1100 — це другий або останній поверх, 1500 — щось типу теж вибіркове
100% квартири будуть посерединці по ціні. Якщо це інвестиція, а не для себе, то можна підібрати щось нормальне
Винники/Сокільники за ареною Львів і далі не дивився навіть, там може і ще дешевше)
Парус і Підзамче побудовані прямо біля залізничної колії, а ті черги ЖК Америка в яких ще можна щось купити побудовані з шлакоблоку. На жаль ціни в хороших ЖК починаються від $1600, але купувати за такі гроші в Україні, коли до війни можна було купити на стадії котловану і за 2 роки отримати те ж саме тільки за $600-800, є дуже нерозумним рішенням. Краще трохи докласти і купити в східній Європі, ніж переплачувати і тим самим підтримувати невдекватні львівські ціни на сьогоднішньому рівні
питання якраз в «середні+добрі жк» — оці що ви кинули, це низ ринку, а середні плюс добрі, це вище середнього класу, як правило.
а там вже таких цін немає, звісно що.
Так це явно не найкращі жк. Америка — дике гетто, підзамче — район треш.
Якщо дивитися не гетто і хороші райони, ціни будуть під 2к.
Чесно кажучи, не зовсім погоджуюсь. Америка — типовий середняк зі своїми плюсами та мінусами. Двори без машин,тротуари не запарковані, а є багато дитячих майданчиків та зелені, потроху приємні кафешки додаються. Тут відразу мінус, що ці машини , якщо не в двори, то треба кудись діти, на всіх місця немає.
Будинки непогані, не дуже одноманітна архітектура, поруч дитячий садок, величезна спортивна школа Динамо, де 16 тенісних кортів і будь-хто там може орендувати корт та грати, футбольна поля, парк з озером «горіховий гай». Але тут можна додати ваш мінус, що будинків багато.
Транспортна розв’язка чудова. В сторону центру і Стрийська і Княгині Ольги. Поруч котеджне містечко, вже більше нічого там не забудують.
Згідний лише за транспорту розв’язку.
Горіховий гай поруч і тд немає великого значення, коли живеш у супер щільній забудові.
Але стіни в жк америка — то біль.
Чутно навіть, як сусід відчиняє двері на балкон. А у ванній кімнаті можна було почути діалоги сусідів на ізі.
P/s сподіваюсь колись дорогу на янева таки зроблять, бо то просто п""да.
Чесно, нічого не чув. Можливо у різних будинках порізному або шумоізоляція допомагає. Янева прямо зараз перекрите перерите і ремонтують + до речі є новий заїзд у жк.
от чого всі так пристали до цього овдп? бо вони можуть військовими називатись?
по факту всього овдп: держава повертаєі кошти які ви вклали і відсоток зверху
по факту купівлі авто:
— ви безповоротньо одномоментно віддаєте 5%, а потім ще круглий рік(і так завжди) докидуєте за бензин, за обслуговування пдв чи імпортні збори.
овдп — це ніхера не допомога державі, це скоріше ви прокредитували її дещо дешевше ніж інші міжнародні партнери
а якщо ви не купите автомобіля, то так само докидуватиме круглий рік на таксо. а це крім бензину ще й навар таксисту. Або маршрутчикам. Хіба тільки з комунальним транспортом це не прокатіт. Тобто ті самі кошти будуть надходити іншим способом.
а облігації йдуть додатково до трат. Тобто ви і за таксо будете платити і облігаціями грошей вкинете.
Я думаю, в випадку люксової тачки, ціна кілометра таки побільше ніж в таксі, і держава з вас отримає теж більше.
Основний масив бабла виведеться подалі з неньки, але запуститься цикл витрат і тут
Так. Це війна на роки, можливо на десятиліття. Припиниться вона тільки коли державно-терористичне угрупування Російска Федерація припинить існування. Тому потрібно вчитися жити в своїй державі, як це зробив Ізраіль.
от ще б влада зрозуміла що потрібно людям дозволити вчитися жити в тих умовах що є. Наприклад відмінила б дебільнішу заборону на перетин кордону, із-за якої я вже 2 роки майже не можу приїхати на батьківщину в гості та витратити гроші у місцевих бізнесах та привезти якісь штуки, корисні для фронту. Ні, держава хоче щоб ніхто із за кордону більше не приїздив і не допомогав з средини.
Я не можу вплинути на владу, яку вибирали по приколу. Я можу з цим тільки змиритися, тому я впливаю на те що можу. Я люблю Ірпінь і бажаю його розквіту, тому я купив собі таунхаус в Ірпіні (під обробку).
я про те що «вчитися жити в своїй державі» на зараз просто неможливо. І не із-за війни а тому що вчитися жити в державі, яка робить усе, щоб ти не приїхав, неможливо
«Не із-за війни»
Тобто ти боїшся, що тебе призвуть на війну, але їхати не хочеш не із-за війни?
(Я ще припускаю варіант, що посада передбачає багато закордонних відряджень і типу з закритими кордонами переживаєш, до не вдасться. Але цей варіант маловірогідний)
Ну я знаю людей що не хочуть повертатися т.я. їм не подобається перспектива не мати можливості вирішувати за себе можуть вони кудись поїхати чи ні. Що ж до мене — я вже багато років не живу в Україні але кожного року (окрім останніх двох) проводив досить багато часу в Україні, витрачав там гроші, навіть давав роботу
як тебе так совість мучає — надішли гроші довіреним особам і хай потратять замість тебе. Знайшов, бач, крайніх.
а. ну тобто така поведінка держави — не ок, а така поведінка громадянина (з’***тися і бухтіти) — ок?
*емоційність вжитих слів перебільшена спеціально чисто задля антуражу. редакція не поділяє думки автора.
ти тупий? Я написав що вже майже 10 років не живу в Україні але тепер і іздити не можу туди. Тобто «бухтіти» мені є причини
єбать, всьо, пацани, сворачіваємся, вася не може приїхать. звоніть москалям хай надівають парадки і купують білєти в київ.
чувак насправді твоя поведінка ще конченіша ніж в держави в цьому аспекті.
Повір, таких людей, які приїхали б допомогти і робити щось — до***, так само як і менше людей сйобувалось б, якщо в них є інтереси в Україні, але держава зробила все, щоб продовжувати так неможливо було.
А такі як ти, просто створюють якусь незрозуміло ненавсить-заздрість, до людей яким могло б бути по*** взагалі на все, що вібувається в Україні, але їм не по*** — вони все ще хочуть чимось допомогти
ненависть заздрість? до кого? ти трохи підзаморився під вечір, бачу.
людина, яка хоче чимось допомогти — допомагає. Людина, яка вимагає чогось, бо їй особисто цього хочеться, — іде в пєнь.
Такі люди карантину не дотримуються, бо їм особисто маску носити не хочеться, не вакцинуються, бо права не маєте заставлять, паркуються на газоні, бо держава їм парковки не зробила і тд. Васю оно «україна реально наказала» бо заважає йому особисто приїхати потусіть. Йому насрати що тут, він «вже десять років» як поїхав, але бач — все ще вимагає, щоб було як йому зручно.
Заздрість-нєнависть? ніт, поїхав — працюєш? молодець. Навіть ті, що зараз злиняли вплав чи через гори — то їх справа, жодної ненависті-заздрості. Якщо тільки вони не пиздять потім з-за кордону, як їх тут держава ображає.
так у США не треба вiдмовлятися вiд попереднього, а тут приперло, як i багатьох iнших
Так отож, не треба відмовлятися, по американському паспорту в Україну заїхав потім назад, український не показуєш нікому, розмовляєш американською мовою
І що далі ? От перед тобою американський громадянин якого звати Ivan Pupsikoff що робити ? Шукати по базах що був колись такий чєл з схожим імʼям в Україні ? Це тікі по дампу дії можливо зробити :)
Якось в Одесi прикордонник чувака перед мною допитував, а де його український паспорт. Так що хз, наскiльки їм важко пробити та здати в полiцiю на уточнення особистостi якщо шо. Я б очканув перевiряти особисто.
у мене знайомий катається з молдавським(!) паспортом навіть ) але перший раз тре було виїхати через ліс, далі заїхав як молдованін
ну і тре якось розуміти, якщо ти у паспорті vyacheslav при отримані громадянсьтва зроби собі щось простіше )
В нас призвiще змінюється без питань, а ім’я лише через суд )
detaly.co.il/...zhiv-zdorov-i-na-svobode
он решил покинуть Украину вместе с женой и дочерью, для чего специально обратился в израильское консульство и получил там документы, позволяющие выехать из страны. Несмотря на наличие этих документов, на границе (судя по записи, где-то на западе Украины) его задержали как военнообязанного и отправили сражаться на границу с ЛНР.
Пробʼють по біометриці, і, якщо ти не відмовлявлся від українського громадянства, то є шанс поїхати на полігон.
виїзду на ПМП з постійним консульським обліком достатньо за офіційними даними, але це в америках теж мало хто має.
а ти спробуй його отримати. Там такий совок пройти треба. Там реально деякі закони з часів совка залишись
Так отримав якраз перед. 14 лютого 2022 виїжджав на тиждень раніше плану,, коли вже почалася історія з фарбуванням країни у червоний колір та відмовою авіаліній літати, добре що вспiв все зробити, скидав рентовану тачку, в 4 утра в Одесi накатив спец-коктейль а-ля 150 iз рiзних видiв алкоголю плюс кола, потiм у Варшавi до вечора вiдсипався.
P.S. трошки допомогло, що у 2014 служив, то й вiйськомат не став чинити перепон та любити мозок.
зараз — нереально. Навіть якщо заходиш «не з вулиці». Навіть якщо не стоїш на обліку в війскоматі вже майже 10 років і не маєш прописки
Більш того, щоб отримати ПМП, треба стати на облік у консульстві, а щоб стати на облік — треба офіційно «вибути», щоб офіційно «вибути» — треба бути фізично в Україні, а щоб на облік стати — фізично в консульстві. А от щоб після того як офіційно «вибув» перетнути кордон — треба вже мати ПМП. І нікого не тривожить що це фізично неможливо (якщо тільки телепорт не винайти)...
Україна реально наказує тих, хто вирішив не рвати усі звʼязки з нею. Я хоч і багато років не живу в Україні, розглядав варіанти повернення у майбутньому, тому і не ставав на облік і не «вибував» офіційно. За це зараз маю проблеми. Гарна держава. Цікаво, якби Ізраїль обрав тактику наказувати тих, хто не порвав відносини з ним...
Це зайвi сентименти. Навiть з iншим паспортом як колишній українець можна було отримати ПМЖ в Українi. Як воно буде далi — хз
чєл, ти десять років тому поїхав. ти сюди чисто до рідні приїжджаєш ну і шоб відчути себе богатим цабе на якийсь час. «реально наказує». бляха, спустись на землю. Тобі лінь було легалізуватися за бугром? а нє, це не лінь, а «вирішив не рвати зв’язки».
Дійсно, зараз ти дещо обмежений у своїх бажаннях перетинати кордон. Але знаєш що? якось насрати на персональні бажання васі пупкіна. Ще й диви — Україна його наказує. п****ц
Ну я знаю людей що не хочуть повертатися т.я. їм не подобається перспектива не мати можливості вирішувати за себе можуть вони кудись поїхати чи ні.
Ну якщо на тебе будо розраховувати ТЦК то куди тоді можна їхати ?
Держава хоче щоб виїжджали. Але тільки за 5000 у.е. Заборона це привід заробити легкі мільярди і все. Ви представте яка сума якщо обілетили 100 тис людей.
Одне і те ж у кожному пості. Давайте запитаємо тих, хто вже 2 роки на фронті і чекає, коли його замінять, що він думає про бажаючих з***тись, як тільки відкриють кордони.
Або давайте вде всі виїдемо, та нехай пуйло заходить.
не можу приїхати на батьківщину в гості та витратити гроші у місцевих бізнесах
і скільки ви плануєте витратити в місцевих бізнесах, приїхавши в гості на батьківщину?
привезти якісь штуки, корисні для фронту
хто хоче, той і зараз привозить. А хто багато говорить, зазвичай не привозить нічого. Або ще й вивозить
бажаючі
з***тись
на фронт не підуть
і скільки ви плануєте витратити в місцевих бізнесах, приїхавши в гості на батьківщину?
А я один такий? І, до речі, я там писав раніше що давав роботу 2 людям. А зараз — ні.
хто хоче, той і зараз привозить. А хто багато говорить, зазвичай не привозить нічого. Або ще й вивозить
Ну я «вожу» периодично, але це все через одне місце. Завжди треба шукати хто перевезе через кордон і відправить куди треба
А взагалі задовбали реально оставуні. Щось я не бачу щоб на доу хтось з фронту заходив, зате гонору у кожного другого оставуні піпець
Так от, якби не мігранти, що надсилають гроші та іншу допомогу в Україну, ще невідомо що б було. Кожного місяца я переводжу гроші в Україну декільком людям. В моєму домі живуть біженці зі сходу. Безкоштовно. Ні, не мої родичи чі друзі. Ні, навіть не мої знайомі дотепер. Більш того, я там плачу за газ та електрику. Оставуні ж залюбки підвищили аренду в декілька разів.
Зато патріоти!
«Оставуні», «порохоботи», «зєлєбоби», «боневтіки». Як ви вже заїбали, чесне слово.
Якщо те, що ви описали — правда, ви молодець. А якщо брехня заради виправдання — вам з цим жити.
Я вас не засуджую. З’їбались? Виїхали чесно? Давно? Ваші справи. Але не треба нити, що хтось когось не випускає (що прямо прописано законом), коли, б***ь, на фронті люди по два роки дома не були і також хочуть відпочити. В Ізраїлі черги на в’їзд, щоб країну захищати і ніхто не ниє «нє атпускают сьєбаться».
що прямо прописано законом
апять двадцать пять
Ви прикалуєтесь, чи досі не в курсі, що ніякого закону немає?
В Ізраїлі черги на в’їзд
В Україні теж були
ніхто не ниє «нє атпускают сьєбаться»
Не ниють, бо якраз таки випускають.
Оттуда тоже выехать нельзя, т.к. аэропорт и порты закрыты, а по-другому оттуда никак.
Взагалі то там аеропорт працює, я не розумію як це так, але ryanair літає туди і звідти...
Мне знакомая позвонила из Хайфы в сильной панике. Говорит, взять билет на самолёт не может. Я ей предложил вариант морем до Кипра, а оттуда уже лететь, говорит из порта тоже ничего выходит. За что купил, за то и продаю.
Просто зараз над Ізраїлем знаходяться рейси:
— Тель-Авів — Сочі (лол)
— Тель-Авів — Тірана
— Абу-Дабі — Тель-Авів
На підльоті Мінєральниє Води — Тель-Авів, Баку-Тель-Авів і ще десь десяток рейсів
Але якщо знайома в паніці, то, канєшно, все це заперечує, згоден.
В Ізраїлі можна виїхати навіть зараз. Плюс є хасіди, які не служать. В Ізраїлі 7млн євреїв, а у світі їх всього
можна виїхати резервістам, яких призвали? Дійсно цікаво.
Ну і за «пропорції воїнів» ти красіво сказав, да. Тільки забув згадати «пропорції воїнів» і озброєння з протилежного боку.
Йдеш в хасіди і тебе ніхто ніколи не призове. А резервісти нікуди не їдуть, бо залишатися в Ізраїлі та боронити його це їх свідомий вибір. У Ізраїлі війна 70 років, часу зробити вибір було достатньо. Це в принципі держава яку відвойовували з перших днів її існування. Тому і 2/3 єврейського народу живе не в Ізраїлі. З таким підходом як у нас в державі та з такими настроями в суспільстві буде цікаво подивитися скільки людей залишиться тут через
так йди не в хасіди, а в ченці. І тебе теж не призовуть
UPD. а коли страшний дамоклів меч призову вже не висітиме над головою то якось домовишся про культурний обмін абощо. На теологічну конфенернцію, там, поїхати.
life.pravda.com.ua/...ociety/2022/11/22/251442
Чи можна уникнути мобілізації з релігійних переконань?
Якщо коротко: ні, не можна.
Але це вже демагогія з твоєї сторони. Я вказав, що у Ізраїлі в основній массі живуть або віряни, яких не призивають, або ті, кого з дитинства готують до військової служби, ті чиї батьки свідомо зробили вибір захищати державу Ізраїль. І більшість євреїв у світі зробила вибір жити в більш безпечних країнах. Що дуже вірогідно зроблять і багато українців. Я так точно. А взагалі у нас дуже багато людей, які розказують, що треба всім служити і треба замінити людей на фронті, при тому що самі там не знаходятся і не горять бажанням туди потрапити.
Дуже гарний приклад «таких людей» наведений в голівудському фільмі «Післязавтра». Де, на початку, головний герой ходив і всім агітував вступати у воїни, але сам не хотів воювати. :-)
ще у нас багато людей, яким Україна щось винна. тому «ображає тих, хто хоче приїхать почілить», іншому — «не випускає поїхать почілить», третьому «пристають з бусиками». «а он у ізраїлі»
Не знаю, як людям, а от державі винні всі. Ну всі хто не зміг «порішати». Глядиш, якби всі нафронтники самі пішли добровольцями, то і цих проблем було б менше. Держава відноситься до людей як до ресурсу. З максимальним цинізмом і прагматизмом. Коли люди починають так само відноситись до держави, то одразу знаходиться куча любителів поманіпулювати розказуючи, що люди погані і не сумлінні. І он дивіться які євреї молодці їдуть з інших країн захищати.
загалом згоден.
але
не скажу за всих, а особисто мені не подобаються дві речі — коли вимагають, щоб держава робила так як хочеться особисто їм, а не так, як краще для держави, і коли ставлять знак рівності між владою і країною. («Україна ображає», «держава використовує»)
Приводячи у приклад Ізраїль, варто пам’ятати рішучість міжнародної підтримки. Скажімо, незламності заходу в умовах нафтового ембарго в 1973, яка коштувала тим же США масштабних економічних потрясінь типу Детройту.
Десь це забезпечувалось лоббізмом, десь економічною вигодою від співпраці, але помилково вважати, що він всього досяг сам, правильна зовнішня політика і образ країни — критично важливі для існування країни. На жаль, корупція і кадрова політика відкладають дуже негативний образ ззовні, як і скажімо засилля російської мови викликає у деяких західних мас нерозуміння ситуації, мовляв, чи ж нічим одне від одного не відрізняєтесь, просто перестаньте стріляти, але ще більшою помилкою буде на це просто забити, і повірити що без прозахідної орієнтації вдасться вижити, це буде повторення граблів сторічної давнини, де Польщу реконструювали як санітарний кордон проти комунізму, а в Україну, при поглядах Грушевського на ідеал соціалістичної федерації з росією і роздрібненості решти політичних сил — не повірили.
Приводячи у приклад Ізраїль, варто пам’ятати рішучість міжнародної підтримки. Скажімо, незламності заходу в умовах нафтового ембарго в 1973, яка коштувала тим же США масштабних економічних потрясінь типу Детройту.
Так, але для США Україна перетворюється на Північний Ізраїль, країну, котра повністю проамериканська на рівні населення і зможе стримувати їх ворога Росію стільки скільки треба. Є вже ознаки цього:
Белый дом думает объединить в один пакет помощь Украине и Израилю
повністю проамериканська
Раджу попитати про ставлення до США у того самого «простого наріду», особливо на Лівобережжі (та й на Правобережжі також).
да-да, і головне воєвак на тисячоллітя вперед взагалі не бентежить, що банально математично через
Звісно є, особливо якщо людина яка продавала квартиру не виведе гроші закордон
Щось навіть оптимістичний Арестович
Тому будь-яка інвестиція в українську нерухомість — такі собі перспективи.
Проти перемовин виступають не патріоти, а здоровий глузд. Які перемовини можуть бути з терористами, які плювали на всі домовленості?
Навіть зернову угоду, яку здавалося б було домовлено за гарантіями Туреччини рашка безсоромно саботувала, а в кінці і зовсім розірвала під надуманими причинами.
Он уже доперемовлювалися на мінських угодах і чим це закінчиться всі прекрасно бачимо.
Проти перемовин виступають не патріоти, а здоровий глузд. Які перемовини можуть бути з терористами, які плювали на всі домовленості?
А які інші варіанти? Тут гарних варіантів немає, вибір між найгіршими:
1. Залишити все як є і це розтягнеться на
2. Дружно всім піти в окопи. Тільки зброї на всіх не хватить, особливо важкої, тому буде багато жертв. Так що будуть великі шанси вернутися інвалідом чи не вернутися взагалі.
3. Домовлятися, віддавати територію, будувати Україну, розвивати науку, технології і ВПК, і надіятися через років
Я і так за кордоном, проблеми першого варіанту мене не стосуються і легко міг би проголосувати за другий варіант але я вибираю третій.
ти і так за кордоном, кому всралися твої голоси за перший чи другий варіант?
Я до того, що навіть знаходячись за кордоном, третій варіант здається логічним. А вибирати перший чи другий знаходячись в Україні — ну це треба бути мазохістом або недалекоглядним. Хіба що той, хто вибирає другий варіант, розраховують на те що в окопи підуть всі крім нього.
Є ще
а я до того, що це завжди просто — виїхати кудись в американщину і звідтам розповідати, як тут треба віддавати території.
выехал — молчи, нечего нас жизни учить! Как это по советски.
атнюдь. як може бути по совєцьки, якщо «вийєхал» неможливо просто в совєтах? Тут може підійти якийсь інший епітет чи порівнянна, але аж ніяк не «по совєцькі»
ага, выездные визы, бежавшие спортсмены, актеры и туристы, выдуманные родственники в дружественных республиках, это все сказки видимо. Схематозов по выезду была масса. Но основной нарид был настолько нищий в своем познании, что истинно верил во всю советскую пропаганду победы коммунизма.
«масса»? та невже? саме тому усякі прєдатєлі родіни стрибали з кораблів і тікали з спортивних змагань. Бо були ніщі і просто не змогли порєшать.
так а ти за який варіант? як ти далі бачиш продовження війни? які перспективи в наступні 5 років?
я за те, шоб всьо було добре.
Ну а так то я не проти твого права мати власну думку в принципі і навіть не кажу, що ця думка не має сенсу.
Отак грубо я сказав про те, що «вибирати між гіршим і найгіршим» легко, знаходячись за півдюжини тисяч кілометрів від обох цих варіантів.
З чого ти взяв що є якийсь вибір як закінчити війну крім капітуляціі?
а що з тими, хто виїхав у
А якби сказав що всім українцям треба лізти в окопи і бігти звільняти територію, ти би сказав: «сам знаходиться за кордоном і командує кому в окоп лізти!».
Вас послухати, так ті українці які проживають за кордоном це ніхто, і не українці взагалі. Донати і допомогу то залюбки з закордону приймаєте, а як дати слово сказати то все, неможна, не маєш права!
Взагалі офігеваю з українців. Замість того, щоб намагатися перетворити ворогів на союзників, вони перетворюють союзників на ворогів. І українці які виїхали погані, і Маск не так допомагає, і Польща скуривался і зерно не пропустила, і якийсь там проукраїнський блогер не на тій мові розмовляє чи не той паспорт має. Таке враження що пошук зради це в українській крові.
Це нормально, коли рішення про війну/перемовини/капітуляцію приймають саме причетні до цього люди, яким потім жити з наслідками або яких мобілізують тримати Мар’їнку, а не яким пити смузі десь у Чикаго, розповідаючи як саме Микола має воювати. Так само постійно каже Захід, про те, що саме Україна буде вирішувати на яких умовах завершувати війну, хоча це й не так у реальності.
А радити, що робити і що не робити радників завжди і усередині країни вистачає, дякую. Тих, хто хоче втілювати це в життя не вистачає.
Треба мабуть ноги цілувати Маску, який декілька разів пропонував віддати Крим та окуповані території, бо вони «російські» та регулярно постить антиукраїнські тези. Те, що покриттям старлінка керував Маск — це помилка Пентагона, який не забрав одразу контроль над старлінком собі. І Маск вже отримує довгий час гроші від Пентагону, європейських країн та й від приватних осіб що купили старлінки для використання в Україні, що почнуть їх активно використовувати з початком блекаутів. Україна зараз в топі користувачів його стартапу, десь треть-половина від загальної світової кількості.
universemagazine.com/...-than-the-rest-of-europe
Тому у перші дні та місяці допомога Маска була важливою та його ініціативою, але вона вже довгий час приносить йому лише прибуток і я впевнений, що як республіканець критику України він буде надалі тільки нарощувати заради підтримки Трампа на виборах, а платити життям за недостатне фінансування з боку США будуть українці в Україні.
А якби сказав що всім українцям треба лізти в окопи і бігти звільняти територію...сам знаходиться за кордоном
звісно.
і не українці взагалі. Донати і допомогу то залюбки з закордону приймаєте, а як дати слово сказати то все, неможна, не маєш права!
а тут ні . во пєрвих мені ніхто з-за кордону квартиру у львові не шле. Ето вопєрвих. (якщо сталимимумите — шліть. маєте право)
а по друге я повторю: легко «віддавати території», «бути прагматичним» десь з-за океану.
Я і так за кордоном ... легко міг би проголосувати за другий варіант але я вибираю третій.
— отут осьо мене стригерило саме «я вибираю». чєл, ти за кордоном і безпечно можеш вибрати хоч «скинуть ядерну бомбу на донбас», бо цей вибір особисто на тебе ніяк не впилне.
Так, я розумію, що «я вибираю» тут не про спробу вказувати що робити.
Хотів відповісти серйозно, але після
рашка до того моменту розвалиться
зрозумів, що я навряд чи щось зможу довести людині, яка вірить, що проблема рашки на нашому віку колись зникне.
Варто навіть подивитися на 10 річну історію. Відттяпала рашка Крим — це її зупинило? Ні, пішла ще й на Донбас. Порох домовився на Мінських домовленостях, які фактично легалізували Ордло. Рашка тут же заспокоїлася? Ні, і через декілька років відтяпала ще більше.
Тому тут без варіантів, домовлятися (по крайній мірі зараз) — це найгірше що можна зробити. А взагалі тобі в Америці треба поменше слухати лайна від раша ботів, а риторика аж дуже нагадує наратив «да паслєднєва украінца».
Так, давай без популізму. Який би ти варіант вибрав? Раз не подобається третій, і ти явно не в окопі, то думаю перший. Які перспективи бачиш в найближчі 5 років при першому варіанті?
Я тобі намалюю:
1. Лінія фронту суттєво не зміниться
2. Загине кілька десятків тисяч українців і здохне кілька десятків тисяч орків
3. Ще більше української землі покриється свинцем, мінами і нерозірваними снарядами, і приведення її до ладу займе на
4. Все що близько до лінії фронту зрівняється з землею
5. Рашка буде регулярно наносити ракетні удари по всій Україні, нищити інфраструктуру і житлові будинки. Це відкине Україну на десятки років назад так як чим більше знищать, тим більше треба буде відновлювати. Ми будемо відповідати дронами які руйнують фасади будинків і якщо повезе якусь інфраструктуру ВПК рашки, но частіше — фасади будинків.
6. Так, економіка рашки буде виснажуватись (за рахунок санкцій, но Іран їх подолав і рашка подолає), но економці України буде на порядок гірше (за рахунок нищення рашкою інфраструктури, ВПК і промисловості)
7. Ти будеш невиїзний, жити під комендантським часом, слухати сирени, і з великою долею вірогідності таки сядеш в бусик
Поправь якщо я в чомусь не правий. Тільки без он цих всіх «рашкобот, російські наративи».
Да у нас просто банально вибору не буде. Нам скажуть: «знаєте, ми не можемо більше допомагати в тому обсязі що раніше, у нас свої проблеми, так що давайте якось домовлятися, або розраховуйте на свої сили». А такі як ти з дивану скажуть: «ну і не треба, самі без вас справимось!»
Так, давай без популізму. Який би ти варіант вибрав?
Цій маніпуляції тисячі років — називається «хибна дихотомія» (у даному випадку трихотомія). Даються якісь видумані варіанти виду «погано» і «ще гірше» і таким чином просуваються свої хибні аргументи за варіант «погано». Тому для початку дискусію не варто починати з таких примітивних маніпуляцій.
Раз не подобається третій, і ти явно не в окопі, то думаю перший.
Так ти взагалі не те що не в окопі, а навіть не в Україні. Тобто у тебе ще менше прерогатив щось доводити щодо ситуації тут, виходить? Це уже якщо розвивати хибний аргумент «ad hominem» — знецінення співрозмовника, що як наче робить його твердження невалідними.
1. Лінія фронту суттєво не зміниться
Це лише твоє припущення, яке ти чомусь подаєш як істину. Так само як і інші пункти.
Нагадаю, які пункти для можливості переговорів вимагала рашка:
Признати Крим і захоплені території частиною Росії.
Демілітаризація України та її відмова від вступу до НАТО.
Прийняття нейтрального статусу України.
Але Україна за останніми заявами їх бачте обманює.Тобто як тоді по твоєму переговори врятують від всіх тих примарних бусиків і ракет на голову? Рашка якби піде назустріч, після виконнання умов знову заявлять, що «Україна їх обманула».
Весь сценарій того, що може бути при переговорах про припинення вогню можна побачити у «зернових угодах». І це уже повторюється не вперше. Переговорами і договорами з рашкою можна тільки підтиратися, вони розуміють тільки силу — тоді і починають «жести доброї волі».
Це лише твоє припущення, яке ти чомусь подаєш як істину. Так само як і інші пункти.
Так, моє припущення на основі того що:
— у рашки мобілізаційний резерв в рази більший і ефективніший (в тому плані що легше людей в воєнкомат заганяти)
— ВПК як ні як помаленьку но працює, у нас він знищений
— навчилися обходити санкції і получати необхідні компоненти через треті країни, в тому числі компоненти для ВПК
— получають допомогу від Ірану, мають потенціал добазаритися з Китаєм, в тому числі віддавши частину Сибірі
— допомога ж Україні скорочується, а ми навіть готуючись до контрнаступу пів року, акумулюючи купу тяжкого озброєння і готуючи штурмові підрозділи, суттєво не продвинулись. (із-за мінування території, і рашка продовжить мінувати, це дешево а мін у них хоть відбавляй)
Як би гірше не було, не говорячи вже про збереження лінії фронту чи контрнаступу
Нагадаю, які пункти для можливості переговорів вимагала рашка:
Основи перемовин. Це як хочеш зарплату 7к, а просиш 10к, вони 5к, сходитесь на 7.5к. Всі довольні. Мало що вони вимагають, головне на що домовляться. Да там не тільки з хуйлом домовлятися, домовлятися з елітами, тими хто замінить хуйла у випадку чого.
І ти так говориш ніби пів України треба буде віддати. Ніт. Можливо лише Кримом облежаться, в смислі дозволять його легалізувати.
Так ти взагалі не те що не в окопі, а навіть не в Україні.
Так, саме тому виступаю за третій варіант
А ти так нічого і не запропонував. Продовжуєш задвигати популістські лозунги: «ні кроку назад, ніякої здачі території, ми переможемо!» Ось тільки хто переможе, за рахунок чого, об’яснити не можеш, і сам в окоп лізти, щоб цю перемогу здобути, не спішиш.
Основи перемовин. Це як хочеш зарплату 7к, а просиш 10к, вони 5к, сходитесь на 7.5к. Всі довольні. Мало що вони вимагають, головне на що домовляться.
Головне чи будуть їх виконувати. Бо як бачили не раз з минулого, воно завершиться скоріш так: потім працюєш у підвалі на ланцюгу за їжу, а якщо будеш сперечатися, то взагалі вб’ють
3. Домовлятися, віддавати територію, будувати Україну, розвивати науку, технології і ВПК, і надіятися через років10-20 вернути назад або силою, або може сама рашка до того моменту розвалиться.
Дурак повинен вчитися хоча б на своїх помилках, інакше він повний кретин і претендує на премію дарвіна.
"Це ж було вже!"© в
С того момента все изменилось. Того же Зе выбрали с тезисами «перестать стрелять», «один народ», «стану на колина». А сейчас Зе уже с новыми противоположными тезисами. Если бы тогда в 2019 народ имел понимание ситуации как на сейчас, то скорее всего не было бы вообще ничего.
Если бы тогда в 2019 народ имел понимание ситуации как на сейчас, то скорее всего не было бы вообще ничего.
Якшо ти так думаєш значить ти так нічого і не зрозумів.
Що у Росії просто на порядок більше потенціала і фінансово і в ВПК. Поки Україна чекає півроку на 30 танків Абрамс від США Росія стільки ж за місяць клєпає. Поки Україна півтора року умовляє Байдена дати атакамси, Росія в місяць виробляє під сотню ракет.
Як тільки конфлікт заморозиться і Росії не доведеться тут і зараз затикати дири на фронті свіжомобілізованим мясом, у неї буде час і на мобілізацію, і вже на нормальну підготовку нових пілотів, офіцерів і т.д. І в тому числі це даст моральний буст Росії і її союзникам, дасть час ще краще адаптуватися до санкцій, наладити стабільні поставки для свого ВПК.
На відміну від зруйнованої економіки України, її інфраструктури, великої кількості людей без житла, з інвалідністю і т.д. у Росії в якій одним указом Путіна можна 30% бюджета направити на армію кожен рік спокію буде давати набагато більше результату, ніж в демократичній Україні, в якій після заморозки війни вилізуть всі ті проблеми і срачі, які зараз намагаються хоч якось стримувати поки іде активна війна.
А ще заморозка конфлікта — це АТО 2.0, яке існує тільки для тих хто сидить на лінії розмежування, а у всіх інших українців більш пріоритетні проблеми.
Воно навіть зараз вже відчувається в суспільстві, а якщо ще й дійсно закінчаться щоденні обстріли міст і активні бойові дії, то знову гарантую будуть стони про таріфи і ціни і дороги, тому що знову почнеться «політика».
Ну а далі сам догадаєшься скільки танків і ракет буде передавати захід і які суми будуть виділятися в конгрессі сша на допомогу Україні, в якій вже і активної війни нема?
Натянул сову на глобус. Я тебе писал про
А який зараз у народа майндсет? І звідки у україни гроші воєнізовуватися, мобілізовуватися і виробляти озброєння швидше ніж це буде робити росія?
ну як це «який»? отакий. Якби, значить, у 19 році не вибрали зєлю, то неічого б не було. А так вибрали і вот. са́мі винуваті.
Зе представлял майндсет народа на тот момент в противовес «армия мова вира», который почему-то Зе представляет сейчас. Наверное, если бы тогда было принято другое решение, то многих ошибок можно было избежать. Выборы это не какой-то прикол, как у нас всегда считали.
просто мало хто вміє рахувати, наприклад,
будівницьтво нового шосе до чернігову, по якому русня швиденько просунулася до броварів коштувало 3 млрд грн (мінімальна оцінка), це 240000 фпв дронів, чи 100к ракет до стугни. грубо рахуючи, зелікі всрали десь
Постріл зі стугни від 20 до 50 тисяч грн коштує. Тож за 3 мільярди було б приблизно 5 тисяч пострілів зі стугни. Це теж багато, але не 100к.
ну от порахуй через курс доллару у
Я отпечатався з гривнями.
Навіщо демагогія? Хіба я казав, що асфальт важливіше? Лише підкреслив що в число тих, хто вміє рахувати як би автор поста теж не входе. Хоча і робить вигляд, що вміє.
Вміти рахувати і знати ціни це дещо різні речі якщо казати про демагогію, я все ж такі думаю, що ціна пострілу у ДОЗі не така як відпускна ціна на експорт з гугла
я вже згадував десь у іншому місці. А як швидко би нашим вдавалося перекидати війська/возити паливо/продукти з ро3***аними дорогами?
Ну і якби у інший час ви б усі перші бухтіли "занафіга нам 240000 фпв дронів чи стомільйонів стугн, якщо кіровоградську область легше об’їхати, ніж проїхати крізь теї бо доріг нема?
Заднім числом всі вумні
Бляха, так запропонуйте інші варіанти, я ж не проти. Я не агітую за варіант 3. Я просто стверджую, що це найменше зло і із трьох поганих варіантів треба щось вибирати. Чи ви рахуєте що варіант 1 і 2 краще ніж 3?
1 це де-факто 3, тільки в рази гірший так як вимагає більше жертв і ресурсів.
А 2 мають право вибирати лише ті, хто в Україні сидить (ти же не в Україні), так як їм доведеться в окопи лізти і життя віддавати, а не тобі чи мені.
Наразі варіанта 2: битися або капітулювати. Вибирай який тобі більше до вподоби.
так що, якщо Україна віддасть частину территорій на цьому думаєш закінчиться війна з росією?
До речі, а якщо звільнить усі території окуповані то закінчиться?
Все залежить від того як будуть розвиватися внутрішньополітичні процесси в самій росії, чи вийде у Путіна втриматися при владі, коли всім навколо нього буде зрозуміло що він програв.
Я думаю, що доволі велика вірогідність що втримається, і загальнопризнані кордони будуть просто новою лінію розмежування.
Саме тому я і сказав
Наразі варіанта 2: битися або капітулювати.
Але всі звільнені территорії це плюс.
Краще щоб війна хоча б частково йшла по російській территорії, а не тільки по український. Щоб всі ці «наші мальчікі» вбивають, насилують і збивають на дорогах цивільних в росії, їм корисно. Ну і так, звільнення того ж Крима це стратегічне покращення безпеки України і її економічних можливостей.
Вы прирожденный политик сударь, вам прямая дорога в парламент.
нажаль «30% ввп на фронт VS дамо стільки, щоб не програла і не дай боже більше» не залишає багато сподівань на вихід на кордони
Які перемовини можуть бути з терористами
«Фильм Земляне смотреть всем», забыли?
а що пропонує ’здоровий глузд’. Воювати до того поки повністю не закінчиться мобресурс? Ну тоді взагалі вся Україна потрапить в окупацію
З таким аргументом треба було взагалі не воювати, а зразу всій Україні вступати в рашку, виходить? Тоді мобресурс взагалі не постраждав би
Ок, так а що все таки пропонує здоровий глузд? Це я без тролінга, цікаво просто твій варіант почути
Так вище почитай, я уже писав. Якщо коротко, то договори з рашкою — папір для сральника і «мобресурсу» від такого розкладу легше не буде.
А рфія згодна на перемовини ? Не ну повна капітуляція України то вона згодна
Поменше Арестовича слухайте.
Те, що звільнити суттєві території буде вкрай важко — очевидно, мабуть, всім.
Але навіть якщо ліня фронту застопориться на роки — це для нас краще, ніж зараз погодитись на перемовини (про що ви перемовлятись збираєтесь — не зрозуміло). Тому, що після таких перемовин ми будемо відбудовувати руйнування, розміновувати землі, вилазити з боргових ям, а русня, якій одразу ж скасують санкції — буде готуватись. І наступний напад буде набагато більш жорстокішим, сильнішим, підготовленішим і вдасться з ймовірністю 99% (чому б Арестович, без сумніву, був би радий). Тому в нас виходу немає
Та й не місцевий теж, колись рахував що до казни йде близько 50% ціни з того італійського вина що замовляю. Прибухнув — вважай задонатив. А якщо в барі так взагалі сама благодійність
З алкоголю хоча б акцизні податки підуть в бюджет, а від покупки квартири — ..
Якщо горілка зроблена з вирощеного в Україні зерна, то так 😅😅
Ти дійсно оцим «чудовим» людям з «дуже прямими руками» хочеш переплатити 500$ на метрі?
Адекватніше буде інвестувати кошти у Київ, там набагато краща інфраструктура і сервіс. Ажіотаж рано чи пізно спаде і ціни вернуться взад. Ціни в столиці наразі дуже смачні.
Купіть краще паркомісця та сдавайте. Менше гемору.
PS я так не робив, я теоретик )
Цю тему забудовники вже викупили і не продають паркомісця тим хто не купив житло в конкретному будинку.
залежить від локації, у мене є у комфорт-тауні декілька, от ті шо з розетками вже відбилися, а без просто генерують невеличкий прибуток. зараз сам забудовник продає, але вже не такі солодкі — залишилися тіклькі біля вулиці і ціна +30 відсотків від початку, а ті що з стеною вже продани, а воні набагато цікавіше, сніг не задуває
Шановне панство не враховує дуже цікавого моменту. Коли запрацює система єКріпак, то всі «ухилянти» в принципі не зможуть продати свою нерухомість. Хоча зараз минулий власник виписується за один візит до сервісного центру. А це є дуже вагомим аргументом для торгу.
Это если в квартире прописан. А если она куплена изначально под сдачу ВПО, то выписываться не надо и продать не проблема.
Ви не зрозуміли) Це якщо зараз купувати в того, хто є прописаним власником. Особливо якщо цей власник втік закордон. При пошуках стикався з подібним декілька разів
Как вариант, можно купить и с прописанным. Если его физически тут нет, то в чём проблема? А выписать можно после окончания военного положения по суду, как утратившего право на жильё. Или опять же право 6 месяцев, если бывший хозяин в жилье не проживает, то выписать по суду его тоже получится и ТЦК тут ничего сделать не сможет.
Саме так, навіть суду не треба, заява в сервісний центр. Але більшість побоюється, а отже можна збивати ціну
Если именно владелец прописан то это вообще не проблема. Потому что договором купли-продажи он подтверждает свое обязательство на выписку. Так было еще до того как прописка стала регистрацией. А сейчас еще проще.
першу, однокімнатну, здаю за 500$ (на час свого перебування у Польщі) і не плачу податок, як і більшість.
Я вірю в перемогу України
Прям бінго справжнього патріота
головне побільше патріотичних слів, щоб було незрозуміло, що автор барига, який хоче зрубити побільше бабла на високих цінах на аренду у Львові до кінця війни
Це робиться довіреностями, головне щоб якийсь представник був в Україні
1) Недавно говорил со знакомой, которая занимается ремонтами — сказала, что сейчас делают ремонты — только те кто купил без ремонта до войны или вложился и получил пустую квартиру до войны. Ибо ремонты очень дорого и они не пропорционально увеличивают стоимость квартиры.
2) окупаемость квартиры в среднем 13-15лет, если купил и не делаешь ремонты.
то есть сейчас очень не выгодно вкладываться в застройку, ибо помимо всех рисков, это банально не выгодно из-за ремонта. окупаемость на аренде за 20 лет, без учета износа ремонта и техники?! вроде
сейчас смысл есть только искать квартиру с ок ремонтом, в которую можно сразу заехать либо сразу сдать.
Недавно думал про покупку квартиры, всегда идеалом была сталинка в центре Киева под ремонт и сделать в ней ок ремонт под себя, но с нынешними ценами на квартиры и ремонт — легче снимать.
сталинка в центре Киева под ремонт и сделать в ней ок ремонт под себя
Я примерно так и сделал в 2016, только не сталинка а «высотка под министерство» вышла, в общем нестандартная кирпичная.
По-моему пропорция «стоимость квартиры / стоимость ремонта / стоимость техники» всегда была плюс-минус одинаковая.
Нет и близко не так. Сейчас знакомым по моим рекомендациям делает ремонт бригада, которая мне 6 лет назад делала. Цена уже в 2 раза выше, при том, что ремонт еще не окончен, хоть и на финишной прямой. А вот цены на квадрат с тех пор выросли и близко не так сильно.
Я 6 лет назад на Олимпийской свою квартиру покупал по 800 баксов/метр :)
Она выросла даже в голом виде за это время х2, с учетом ремонта еще больше.
Цены давно еще выросли с
как я сейчас понимаю рынок, то та же сталинка в центре под ремонт стоит 80к, с ремонтом 100-120к, сделать под себя ремонт в сталинке за 80к — похоже стоит сейчас около 80к.
единственная проблема сейчас так это найти «сталинку» с ремонтом который подходит.
То вы утрируете, ремонт все-таки стоит дешевле 80к, но вот 20-40к зальете и выйдет то-на-то.
Я после скольких-то ремонтов уже немного по-другому смотрю на предлагаемые варианты.
Очень многое можно решить банальным перекрашиванием всего и вся с попутной заменой освещения/розеток/выключателей/кранов. Лишь бы инженерия была плюс-минус свежая и вода/ток доходили куда надо.
Нема ніякої проблеми. Просто треба шукать. Тут нема такої пропозиції як на первинному ринку, а маючи на руках живі красиві доляри можна зі старту збити 10% якщо готовий забрати хоч завтра
Сейчас квартиры в Украине под инвестиции покупают только истинные патриоты, которые верят в победу, вступление в ЕС и так далее. Т.е. с расчетом на сильное подорожание этой недвижимости. Аренда с текущими ценами это занятие убыточное. Минимальный ремонт стоит безумных денег.
Оно не убыточное, но прибыль низкая, процентов 5 в лучшем случае. При этом имеет повышенные риски.
ремонты ожидаемо стали дороже учитывая что на востоке было достаточно много производства материалов (хотя бы тот же Knauf взять, Зевс)
Він правий. Крипта зараз на дні, особливо альткойни, на стадії акумуляції перед наступним бул раном, навпаки треба звільняти гроші і в крипту особливо якщо ще немає крипти.
А хто сказав, що вона буде з дна підійматись? Та і звідки ви знаєте, що це вже дно?
Ахахаха! Інфоциган детектед! Я вже зв’язувався пару років назад з криптовалютами знаю, що це таке. А також знаю, що багатьом, хто в них вклав великі гроші, зараз потрібно хоча б ті гроші відбити, що заклали, тому вони і вішають лапшу на вуха, щоб приманити чергові вклади. Зізнайтесь, ви ж з них? І тепер чекаєте коли ціна почне рости? Але, не всі такі як Ілон Маск... одним постом ціну не піднімеш... ))
Скоріш тільки покрити кредит, бо і відсотки зараз більші і хати дорожче стали.
ви ціни на квартири в польші бачили та процент по іпотекам?
4-5к баксів м2 та кредит под 10% річних
Від 2.5к Краків/Вроцлав/Гданьск.
Від 3к — Варшава.
Це приблизно, але точно не від 4к стартують ціни.
Ось Прага там да, 6К+, нерозумію за що.
Трохи розкажу реалії як власник львівської квартири, що купив її до війни та ніяк не доведу до фініша.
Первинка в Україні немає нічого спільного з інвестицією виду «буду здавати в оренду», бо забудовники видають голі стіни (якщо пощастить) і ремонти кожен сам собі робить.
Зробити ремонт будь-чого в Україні — це така жопа, що навіть вживу практично нереально, не те що ремоут. Може там є якісь супер-пупер компанії з цінами х5 від ринку що роблять добре, але навіть на х2 з великим тендером та аналізом усього — неможливо.
Навіть якщо забудовник не кине, квартира стане власністю та якимось чудом зробиться ремонт з меблями, ви вийдете десь на ROI = 5%, тобто при ідеальній здачі почекайте 20 років щоб повернути вкладені гроші. Робимо поправку на простої та поточні ремонти — і вийде десь 30 років.
х2 це скільки за квадрат чистового ремонту, без врахування меблів та техніки?
Треба рахувати, близько 500 баксів на метрі вийшло.
х2 це на око, чисто по позиціям від прайсу www.rabotniki.ua/uk/price
Ну десь так виходе у знайомих, що зараз роблять. 6 років назад та сама бригада мені зробила в два рази дешевше.
1) Якщо купувати квартиру у забудовника(Ріел, Парус, Авалон), в якого вже є багато зданих об"єктів, то проблем зі здачою не буде. І навіть якщо вони виникнуть, то як показує практика — ці проблеми вирішують.
2) Так, забудовники здають пусту коробку. Це не мало б бути новиною.
3) Обирайте майстрів/бригаду по ремонту по відгуках знайомих, а не людей з ОЛХ, тоді все, що треба буде від вас — це оплата і розборки з сусідами, через шум і мусор від майстрів.
Але щодо квартири як інвестиціїї, то тут погоджуюсь — ну його.
1) Авалон Ап
2) Це не новина для України, але новина для всього ЄС. Бо там квартири продають уже з кухнями, докуповуєш диван/ліжко/шафу і готово
3) Не було у нас магічних знайомих, серед усіх ми перші з кола у Львів поїхали в 2020
portal.lviv.ua/...vy-dpsu-vidkryly-kryminal
В сенсі, РІЕЛ у Львові намутив муток з ЖК Америка і Велика Британія, що там ще роками розгрібати. Таємні угоди із власниками територій — прикордонна служба. Видали їм замало квартир і у гірших ЖК. Люди чекають здачі квартир роками, деякі досі заморожені через кримінальні справи, деякі чекають добудови наступних будинків, щоб там спочатку прикордонникам віддати. Приїжали податкова, СБУ в певний час в деякі будинки на обшуки. Дарма ви так) Скоріш за все, все одно здадуть все, проте там роки чекань і трохи кримінальних справ має владнатись))
У нас подібна історія зі львівськими підвалами зараз йде, тільки замість прораба мама наймає людей щоб довести їх до ладу на продаж. Все просуєваться дуже туго, краще б хтось профільним цим займався — але знайти таку людина по группам ФБ не вдалось.
Так взагалі не проблема знайти норм бригаду у Львові. Проте потрібно трохи часу.
Особисто я телефонував десь
Кількох мутних зразу відсіяв. З двома міг би працювати. Вирішив, якщо один зафакапить, піду до іншого працювати. Але не зафакапив. За пів року повністю готовий якісний ремонт, самі все доставляли, купляли. У мене всі чеки і після кожного етапу я приходив і у виконроба була демка)) Показував мені все, відповідав на всі запитання. Мінімальні факапи виправляли.
я оце також рахував і щось не дуже зрозумів, на чому заробляють люди, що купують житло під здачу в оренду
Ну перш за все треба лупити в мінімальну вартість житла та максимальний вихлоп. Просто піти та купити квартиру бізнес-класу — не вийде. Треба щось видумувати типу «купити обідві великі хати на останньому поверсі, та перепланувати в 6 студій». Або від банків щось купити дешевше ринку та в гарному місці під ремонт.
Якщо прямо все круто класно складеться — то буде 10% в реаліях України, тобто 10 років повернення грошей. І план то взагалі був норм у часи без великої війни, бо поки вертаються гроші росте вартість житла (ну крім нежданчику 2008 року). Тобто на дистанції виходило що і гроші повернулись, і житло залишилось ще й виросло х2. Таким чином виходить 20% річних з прив’язкою до валюти що є нонсенсом для будь-яких звичайних інвестицій крім біткоїн-лотереї.
Плюс є таке банальне бажання мати 500$ пассиву щомісячно. Навіть якщо взяти ті ж 100к та вкласти не в квартиру, а в фонд і сидіти з нього виймати стабільно по 500$ — то я не впевнений що він буде рости, а вартість квартири — буде.
Само собою що в режимі війни все це не працює, бо прильот ракети може помножити на нуль весь бізнес і плани разом взяті.
Думаю в бізнес план входить не тільки сам дохід від аренди, но ріст ціни квадратного метра. А якщо ще й дешеві кредити (якщо десь на заході), то ще краще. Купуєш квартиру за гроші банку, здаєш, жильці виплачують банку кредит, через
Вищеописане працює тільки в ЄС і кредит дадуть тільки тому, хто справно декларує прибутки в цій же країні. До України це відношення ніякого немає, бо замість кредитів під
В українських інвесторів «в однушку у метро» зараз інший підхід. А саме купити якусь двушку-трьошку, зробити з неї
Я до цієї теми намагався підкрадатися з усіх сторін, і дивився як інші зробили, і шукав контакти відповідних прорабів — тема нереально складна.
Перш за все, кількість вікон = максимальній кількості квартир, тож трьошка плюс кухня це максимум 4 студії.
Потім треба врахувати де є несучі стіни, бо вони легко запорять усі сподівання.
А найцікавіше — санвузли, тобто каналізація для туалету. По закону санвузли не можна переносити нікуди, де їх не було і де під ними є житлові кімнати — тобто все крім першого поверху відпадає. Плюс фізично дуже складно труби кудись діти. Є помпи для гімна, що його штовхають хоч горизонтально хоч вверх — але тоді треба городити пороги по приміщенням.
У кого все таки вийшло — ROI стріляло аж до 20% в найкращі часи.
З помпою труби можна по стелі пустити. Але треба робити це правильно, інакше є ризик що гімно польється на голову.
Ну це взагалі триндець. В більшості випадків намагаються в стяжку пускати, під пороги дверей и таке щось. В результаті або 10см висоти по всій площі втрачають, або цей поріг 10см роблять десь в зоні дверей.
На стелі це не критично. Зараз же стеля 3м. Заодно можна зробити звукоізоляцію від сусідів. Хоча це не арендний варіант.
Але є нюанс. Треба розбиратись в будівництві, розуміти роблять тобі лажу чи ні.
не враховуєте приріст ціни квартири, особливо, якщо вклались в перспективний район, що активно розвивається
Приріст ціни був між кінцем 2020 та кінцем 2021 років — нерухомість зробила у Львові просто х2 за рік. А тепер я хз, ціна висока — попиту не видно (тобто бажаючих залити тисяч 200 євро/доларів в квартиру під війною)
Зробити ремонт будь-чого в Україні — це така жопа, що навіть вживу практично нереально, не те що ремоут
До речі хз. Мав середню звичайну бригаду у Львові. 86м2 квартира , зробили все за 4 місяці, потім ще 2 місяці чекав меблі якісь доставити, техніку докупити. Ціни середні звичайні, в промислових масштабах ніби нічого не вкрали, на все є чеки. Короче з голих стін, до повністю облаштованої квартири пройшло пів року. Все гарне, рівненьке, багато прихованого монтажу як от двері, тіньові шви, різноманітне освітлення, вбудовані меблі рівненько по лініях все зійшлось, рівні гладенькі стіни,кути, за рік нічого не потекло, ніщо не трісло.
Якщо мова не про інвестиції, а просто зробити гарний ремонт, з проблемами взагалі не стикнувся (максимум раз криво стик зробили — переробили зразу), лише в одному місці пробковий компенсатор в ламінаті між кімнатами не на 100% ідеально рівно запханий. Решта все супер
бо забудовники видають голі стіни (якщо пощастить) і ремонти кожен сам собі робить.
так це на мою думку тільки краще. Можеш сам собі зробити планування, всі зміни і повноцінний ремонт. У деяких Львівських ЖК здають стіни із штукатуркою, яка сипеться від дотику. Треба додаткові кошти тратити ще на демонтаж. Також демонтаж стяжки, якщо хочеш теплу підлогу тощо.
Головне, щоб були заведені всі комунікації — газ, електрика, вода. Бо у Львові є ЖК, де газ не завели, але людей на ремонт впустили. Зима цікава у них буде)
Значить вам пощастило, це щось типу виключення.
У мене ремонт по детальному дизайн-проекту був — жодної стіни рівної, жодного кута 90*.
Причому квартира від забудовника вже зі штукатуркою була, але мені продали ще штукатурки на десятки тисяч гривень «бо у них нічо не рівно, а ми зробимо ідеально».
І це при тому що раз в тиждень бігав перевіряв об’єми та по можливості контролював роботи (хіба що з провилом не бігав).
Прямо зараз мій адвокат скинув позов, проплачую і будемо гроші назад вибивати.
Компанію довго вибирав, ФБ/інст/гугл оцінки ідеальні, дивився на таку ж квартиру що вони ремонтували в тому ж будинку того ж типу на іншому поверсі і все одно жопа.
Шкода, що на халтурщиків натрапили.
Впринципі у мене теж від забудовника стіни доволі рівні були, але майстри теж багато штукатурки використали. Тут мабуть таки всі так роблять ))
Вони ж тепер там всі мають лазер, ніби мали б добре робити.
Але впринципі кінцевий результат хороший, я прикладав мірило, світив ліхатариком чи не просвічується (а отже не рівне), то ніби ок. Звісно може десь є погрішності, кожен міліметр не тестував. У колег інші майстри робили у Львові, то ніби теж добре. Хіба розбили скло у ванній, то самі відкупили замінили. Трохи складно домовлятись, щоб максимально ідеально стики робили, роблять на 4/5, але інші роботи впринципі ок.
Я потрапив на классичний боді-шоп: це просто прокладка, яка наймає людей під проекти.
Там всі контрактери, в кращому випадку плюс-мінус постійні, в гіршому — одноразові.
Зі свого аж один орендований офіс з меблями і людьми та десь склад інструментів/матеріалів.
Пороли прямо все: неправильної потужності ввідний автомат, ШВВП замість акустичного кабелю, УЗО відбивало, вимикач світла не працював, плінтуси спаскудили і т.д.
Навіть демонтаж/монтаж шматка стіни «забули», там їх всього 3 шт на всю квартиру. Вже встановили двері прихованого монтажу, приходить меблях і каже що шафа не влазить потрібної глибини — двері не посунули як треба. І давай все розбивати переробляти х_х.
Хехе. Знаючи нашу судібну систему думаю шанси щось відсудити блізькі до нуля.
Там два платежа вони додумались посадити на іншого ФОПа мимо договору, з яким у мене ніяких формальних справ не було. Тупо вертаємо платежі з пенею та інфляцією.
Ну це правильний підхід. Тут може і проканає. По суті єдиний можливий варіант в принципі.
Купівля на первинному ринку це дуже сумнівна інвестиція. Поки добудують, поки всі ремонти пороблять. Потім не ясно що поруч збудують. І ціна така шо капєц, в Києві можна купити на вторинному ринку по
Це де такі ціни в Києві? Чи це совкова забудова з ремонтами початку двухтисячних?
В моєму випадку на шулявці. Сталінка, ремонт десь 2010) Але це дійсно повезло, треба моніторити ринок постійно.
в Києві можна купити на вторинному ринку по1000-1100 в нормальному районі в стані «тільки постіль та посуд купити».
вже сміятись, чи приберегти повітря в легенях для наступних анекдотів?
В нормальному районі Києва за 1100 може бути панелька чи хрущ.
Я свою продаю по 1900, посуд купляти не треба — включений в вартість, а постелі немає (та можу докупити/подарувати при покупці квартири). Все інше схоже навколо
Нещодавно спілкувався з ріелтором, яка мою квартиру продавала, дуже задоволена станом ринку в Києві, каже що десь рівень 2020 року по цінам і ажіотажу
У каждого свое понимание нормальности. К тому же цена на квадрат сильно зависит от площади квартиры. 2500 за метр в квартире 120 квадратов — это прям должно быть все позолотой покрыто.
2500 за метр в квартире 120 квадратов — это прям должно быть все позолотой покрыто.
Продавець може і 3к за метр поставити і чекати на клієнта як на рибалці)
Бо якщо в тебе є гроші і тобі треба щоб і вид на парк, малоповерхова забудова, біля топової школи і сучасний будинок і планування, то вибору на ринку немає. Тому погодишся і на таке.
Я у Польщі(Вроцлав) так вже пір року за квартирами дивлюсь, або все добре і ціна від 3500$/м2 (і це 80м2 або більше) або щось не так. Середня ціна по місту 2500$.
Відсутність газу — це безпека. Єдиний момент то якщо електрики не буде днями, але тоді й не буде холодильника теж.
Не знаю наскільки питання безпеки є актуальним, але факт лишається фактом, якщо взимку є газ, то не змерзнеш навіть при відключених батареях. А от необхідність холодильника взимку дуже під питанням. Взагалі не розумію, чого люди так за той холодильник переживають за наявності товарів в супермаркетах можна без нього взимку прожити. В літку гірше, бо тепле пиво пити несмачно)
гембель з парковкою
У Львові у 99% новобудов є підземна парковка
відсутність газу
А це ви щось придумали. Тут навіть у
Так а толку від підземних? 2 парковки будуть ще як одна квартира.
За газ у Львові не скажу, в Києві нема. В області є... тут не поймеш
до теми інвестицій в перемогу
а чи в нас є компанії виробники зброї та інших товарів війсьового призначення в акції яких можливо вкладатись?
чи в загалі таке у нас функціонує зараз?
У Archer були обшуки і (якщо не помиляюсь) це блокує його роботу. Які інвестиції?
Я не підкажу чи це хороша інвестиція чи ні, до чого з часом звелось ваше запитання.
Ціна і справді дещо висока, беручи до уваги доповномасштабні ціни — занадто.
Але з точки зору підтримки економіки:
— купівля це завжди 2% в бюджет (чи навіть більше)
— сотні робочих які будують і сотні, які беруть в цьому участь (заливання бетону, електрика, протягування до комунікацій, оформлення комунікацій — тут навіть державні органи заробляють, чомусь багато хто не згадує про це)
— потім ваші працівники/майстри та бригади які то все ремонтують і доводять до етапу здачі
— закупівля всієї техніки і тд. (часто сіра але там теж є податки, але якщо хоч частина в білу — теж багато)
вже не кажучи, що на кожному з цих етапів теж є ланки логістики/закупівлі і тд. — які повністю оподатковуються.
При найгірших обставинах десь 10% просто одразу піде в бюджет, ще
це звичайне життя. звичайна ситуація — одні будують, а інші купують. Де тут «підтримка економіки»?
Ну це як вихід на роботу в свій робочий понеділок назвати «заходом в підтримку компанії». Ніт — це просто звичайний робочий день.
Так і у топікстартера — інвестиція в нерухомість для себе. І нічого такого, що можна було би гордо назвати «підтримкою держави», бо держава тут ніякого додаткового зиску не має.
ваш коментар — це і є ваше розуміння економічних процесів)
правильне запитання завжди: чи додає ця процедура економічної вартості?
і відповідь очевидна — додає.
Залишити гроші в Польщі на рахунку чи завести в Україну
Залишити гроші в Україні під матрасом чи вкласти в щось
додана вартість для України між варіантом а та варіантом б — колосальна, якщо ви цього не розумієте — бігом по підручник економіки
ніт. Кубометри буде продано хоч так хоч сяк. держава і без автора отримає свої податки, кіпрський забудовник і без автора отримає свої прибутки.
ЩО тут можна назвати саме «підтримкою держави»?
«залишити гроші в польщі на рахунку» — цілком можливо, що у польщі на рахунку вони не матеріалізувалися самі, а виїхали звідси разом з топікстартером.
«залишити під матрацом чи вкласти» — якби це було вкладання у якесь діло, що потребує додаткового вкладання, куди ніхто не хоче вкладатися, то тоді це можна було би назвати «підтримкою».
Але квартирометри це не та галузь, котрій не вистачає підтримки. Якщо гроші не заведе/дістане з матрасу топікстартер — це зробить інший сеньйор. Від вибору тс держава нічого не втратить і нічого не надбає. То яка ж тут «підтримка»?
якщо вже судити по вашій логіці, і бути тупим, то просто: це +1 куплена квартира в Україні.
+1 ремонт, в іншої людини гроші не зникнуть, якщо автор купить квартиру.
гроші внутрішні нікуди не подінуться і не підуть, інша людина також знайде свою квартиру, а забудовник побачивши, що продалось не 99% квартир, а 100% — піде будувати новий будинок, якщо це буде на масштабі — win-win.
але я трохи розумніший, знаю про еластичність попиту і пропозиції, і на якомусь етапі там буде 0.95 коеф, бо хтось з останніх людей, який рораховував на квартиру за 70к, а знайшов за 72к — відвалиться, але в масштабі економіки — це вже не важливо.
Я не буду розказувати, що це економічний фронт і як це важливо для нашої держави, давайте без перекосів, але той факт, що це підтримує державу, місцевих жителів, дає можливість заробляти і закриває гепи — це факт.
Є компанії, які якщо не довезуть телевізор — закриються, для вас це типу посміятись, але з партнерами в 2016 спасли один з найбільших заводів України, бо викупили в них продукції на пару мільйонів, при тому що нам це було продавати десь 1.5 року. (тобто з надлишком для нашого підприємства)
порада про яку не просять: вчіть економіку, вона не така складна, але не будете писати такі дурні коментарі
закриває гепи — це факт
як казав один персонаж «щоб закрити гепи, треба спершу мати ці незакриті гепи». Є якась інфа про те, що без топікстартера та квартира буде пустувати? Бо може узагалі купівля топікстартером «на котловані» завдяки «еластичному попиту з коеф 0.92» завдасть державі збитків, бо після здачі цю ж квартиру могли би продати вдвічі дорожче. Оце про «еластичний попит» і про «трохи розумніший» — якісь висосані знічого слова.
Львів, попит на нерухомість, забудовники продають дорожче, ніж до війни, не просто так. І за цих умов купівля кимось одним однієї-двох квартир не змінить аж нічого. «не хочеш купувати — не купуй, он за каліткой ціла очєрєдь з желающих працювати в наш купити цю квартиру.
Уточню — я не заперечую впливу купівлі квартири на економіку, прямого і опосередкованого ефекту і таке інше.
Я лиш кажу, що це ніяк не «підтримка держави», бо для підтримки, зазвичай, дають те, чого не вистачає.
Залишити гроші в Польщі на рахунку чи завести в Україну
Так, він їх заведе. Після чого почне «пилососити» назад за рахунок орендної плати — яка буде вимиватись з України та вливатись в Польщу (а потім ще й продасть актив та виведе всю суму одразу, пробивши ще одну пробоїну). Це трохи не ті інвестиції, які дають жирні мультиплікатори економіці в перспективі...
Купуючи квартиру без необхідності ви підтримуєте відносно високі ціни які склались на ринку нерухомості, особливо у Львові. Це робить житло недоступним для людей які дійсно його потребують, особливо зі сходу.
З низькими цінами в нас зазвичай приходять довгобуди і кинуті інвестори. Краще бути обережним зі своїми бажаннями.
Здавалося б айтішники, еліта, інтелегенція? Але як виявилось економічна неграмотність і тут є
можна почати з того, що будинків у селах в ціну до 5Куе валом (доступне житло для людей яке його потребують),
наступне, що інвестиція в новобудову дає додактову роботу в суміжних галузях,
решту вже самі якось допетраєте
можна почати з того, що будинків у селах в ціну до 5Куе валом
ну це прямо як «програміст не може знайти роботу? та роботи різноробочим за прожитковий мінімум навалом». До 5кує це буде така ж трешова ситуація. Надворі третє тисячоліття, пора перестати вважати апріорі прийнятним житло з «удобствами у дворі» і «вода є на сусідній вулиці».
що інвестиція в новобудову дає додактову роботу
Пан Саша ясно написав «без необхідності». Це значить, що квартиру придбає хтось, кому вона потрібніша. Тобто «додаткова робота в суміжних» ніде не дінеться. Решту самі допетраєте.
У Львові ціни зависокі. Так переселенці і роздули ціни.
І хто вирішує якому переселенцю «необхідніша» і «потрібніша», партія яка веде у світле майбутнє?
Ще раз, по селах та смт. достатньо дешевого житла із підведеною, як мінімум електрикою, і водою. Є із газом в доступну ціну.
до 5кує це буде треш.
Хоча якщо порівнювати з голими стінами від забудовника, то може те на те й вийде, але не факт. Тріснуті стіни, гнилий дах, проблемний фундамент — від забудовника такого буде всяко менше.
І хто вирішує якому переселенцю «необхідніша» і «потрібніша»
ну питання було в «купувати житло без необхідності». Тобто вибір не між «потрібніше», а між "є потреба"/"нема потреби"
хай буде треш, не буду сперечатися з спеціалістом по нерухомості
Влаштуєш короткий лікбез з даного питання? Тільки без популізму, філософії, книпів, «погугли» і тому подібного, конкретика, будь ласка.
Нижче вже ніколи не буде. Щоб зрозуміти це потрібно знати як працює економіка, наприклад
youtu.be/...dhkLg?si=NbzzmyOH_XDVR-Bj
Я виходжу з простої логіки. Ціни на будь-якому ринку формує попит і пропозиція. Надмірний попит штовхає ціни вгору. Жоден притомний економіст не стане з цим сперечатись.
Галузь виживе і без спекулятивного попиту. Не пам’ятаю час, коли цій галузі щось загрожувало, крім бойових дій.
Звичайно це є підтримкою України.
Тільки не підтримуйте недобросовісних забудовників, будь ласка.
Якщо варіант донатів не розглядаєте, а хочеться у щось вкласти гроші, то є сенс подумати про купівлю ОВДП, так ви напряму направите гроші в дифіцитний бюджет і гарантовано отримаєте прибуток.
Купівля наразі будь-чого в Україні, від стаканчика з кавою і до квартири це податки, допомога місцевому бізнесу і підтримка робочих місць для тих, хто залишився.
Про доход вы немного преувеличили, видел аналитику всех выпусков военых облигаций (а их начали выпускать еще задолго до первой мировой войны даже) — никто не был доходным, среднее потери инвесторов −46% на таких бумагах
Це дещо дивне твердження.
Я з березня 2022 купую облігації, спочатку через Вотан купував, тепер через монобанк.
В доларах
В гривнях
Відсотки вище депозитів.
Все вчасно і в повному обсязі виплачується.
Про втрати на цінних паперах періоду першої світової можна поговорити, але яке вони мають відношення до нас, мені незрозуміло.
Якщо витрачаєте кошти в Україні — то вже підтримка. Купуйте в Польщі українські продукти. Після війни я завжди купую те що, починається з 482 на коді.
Докорів сумління куди дешевше можна позбутись походивши до психолога
Добре сказано, можна ще й українськогосзаюзати ремоунто)
Так ніхто не каже що це приносить домомогу, але вливання 70 тис дол. це досить таки непогано. Розажіть як ви в Єропі чи США бабки рубаєте інвестори, що тут відлайкались?)
розумніше купити у Київі, у закритому жк де є будинки з не 100500 поверхів, для оренди будуть те ж самі
на умовні 70к у Польщі не розгуляєшься, здавати без податків не вийде, а як податки платити то вже економіка не зійдеться
Згоден, але це потрібно було робити рік тому,було багато panic sales, зараз ринок окріп і розвернувся
Я придивляюся за файна таун, є ще варіанти які біля нового року здаються, люди хочуть вийти у кеш. Зараз є інша проблема — будівельники усі або мобілізовані або поїхали або на криївку заховалися ) є черга на ремонт
Якщо їх здадуть біля нового року, то документи на право власності будуть десь після перемоги))
І що ? По інвест контракту купуєш, ремонт і хай здається до права власності, вже не один раз так робив
Звісно є підтримкою, з купівлі квартири ви заплатите податок в український бюджет, а це вже наближає перемогу.
з купівлі квартири ви заплатите податок в український бюджет,
Який податок?)
При купівлі в новобудові більшості з цього всього немає (не питай як, це Україна).
Я купляв два рази, з додаткових оплат було тільки нотаріусу за реєстрацію, держ мито і в пенсійний фонд, 2.5% в сумі.
Ви де живете, якщо не секрет? Яке з українських міст вважаєте найкомфортнішим для себе?
Зараз у Львові, інакше б не писав.
Велика проблема з заторами. Вулиці вузькі, машин багато, та стає тільки більше. Затори є не лише в час пік, а майже завжди. Ще проблема з парковками. Часто машини ставлять на тротуари так, що не можна пройти, або займають одну смугу на дорозі, що зменшує пропускну здатність без того перевантажений вулиць
Ще дивно, що місто не розширюється, не з’являються нові мікрорайони, а забудовують все, що тільки можна. І так місто не велике, за дві години можна в поперек пройти, його тільки більше ущільнюють
Ще проблема, що всі головні вулиці ведуть в центр
Якось був в Луцьку, там досить не погано, в Тернополі нормально
Було хотів відповісти на ваш коментар зі спростуванням деяких стейтментів, та потім згадав як все ж таки Львів змінився в гіршу сторону (в плані трафіка і забудови) за останні 10 роки поки я тут.
Але все ж — якщо не треба їхати на свому авто в центр, то не все так погано.
І ще, Антон питав не про місто, а про район у Львові, де ви живете.
Можна громадським транспортом їздити, наприклад годину на роботу, годину з роботи (пішки на роботу йти 2 години), але це лише у випадку якщо прийшов на зупинку до 18:00, бо тоді їде остання маршрутка, вранці автобус раз в пів години без чіткого графіку, є ще кожні
Громадський транспорт у Львові — це взагалі окрема, дуже болюча тема. Десь вже як 5 років не ступав на борт громадського транспорту і не шкодую витрачених на таксі грошей і це при тому, що маю авто, але їхати і паркуватись на ньому в центр принципово не хочу.
якщо не треба їхати на свому авто в центр, то не все так погано.
Тут я мав на увазі таксі.
маю авто, але їхати і паркуватись на ньому в центр
Місцевий знає в якому саме районі центра в який двір можна заїхати наче тут живеш )
а Львів буде норм якщо працюємо вдома, авто не маю, хоббі прогулянки з дитиною по парках?
як туристу мені Львів дуже подобається
Так, є класні парки, наприклад Стрийський, П’ятий. Ще для прогулянок прикольно, що багато спусків та підйомів. Для відпочинку мість вистарчає, хіба озера/річки нема де можна плавати
Як людина, родом з Тернополя, яка прожива у Львові, трохи поспорю.
Тернопіль — це тупо гетто. Якщо у Львові кількість мафів велика, зокрема у спальних районах, то у Тернополі прям всюди вони, коден зелений клаптик у мафах. Була гарна велодоріжка у парку Сопільче, так навіть там поставили морозиво прямо на ній.
Реклама хаотична, вивіски хаотичні, у Львові таке тільки на ринках у спальних районах. Є навіть говорящі рекламні банери, які цілодобово кричать рекламу.
Тернопільські новобудови десь на
А ще у Львові нагло не будують в самих парках, принаймі немагаються. У Тернополі парк Національного відродження зменшився мабуть в 1.5 раза за останні 15 років. Там і церкву запхали і готель і мийку і новобудови аж до самого співочого поля.
також краще розвинений сервіс, більше івентів, більше компаній тощо.
Єдиний мінус, це дійсно пробки. У Львові більші пробки хіба. Проте для роботи ремоут на цей мінус тупо не натрапляєш щодня і не помічаєш))
А ще у Львові нагло не будують в самих парках, принаймі немагаються
тут ви або помиляєтесь, або вам проплатив Іванич. На пасічній забудовують потроху прямо парк, що на генплані «рекреаційна зона»
Для мене Пасічна і той район- це депресивна промзона. Ті новобудови і ледь не новий мікрорайон — це те, що трохи оживляє цей район. І то, на мою думку, там досі без огорож не обійтись новобудовам, бо виходиш за межі ЖК (та ж непогана Магнолія) , і тобі не хочеться там гуляти. Тільки сісти в машину і поїхати по справах. Якщо десь вирубують дійсно рекреаційні зони, то це біда, треба боротись за них. Знаю, що нагло у Брюховичах вирубують під котеджі. Знаю, як недбало ремонтують вулиці типу Шевченка чи Бандери, після такого ремонту там голий бетон, хоча ідеї були непогані. Звичайно, проблем більше, ніж хотілось би як і всюди в Україні. Проте я суто порівняв згадані два міста. От уявіть, парків в Тернополі менше, ніж у Львові, але все ж аналогія: уявіть якби замість алеї біля лебедів у Стрийсьому парку замість дерев виріс би готель. Абсурдно? А у Тернополі біля озера виріс готель в Парку Шевченка на набережній пішохідній) або уявіть якби в умовному парку Горіховий гай виріс прямо посередині, де є одне пересохше озеро, жк на 10 поверхів. Уявити думаю складно, а у Тернополі виріс легко такий будинок, якщо будете гуляти набережною колись, зверніть увагу на ліс навпроти, важко буде не помітити.
А ще ніяких компаній там, пів міста заробляє з купи-продай (центрального ринку) або заробітки. В деяких місцевих ІТ компаніях як мінімум до 2020 року точно знаю, платили в конвертах, хоча є фоп.
Зате в Тернополі є ще один плюс- там вже кілька років діє єдиний електронний квиток в громадському транспорті на що Іваничу у Львові не вистачає вже 4 каденції здається))
Взагалі у всіх різні критерії. Комусь мегаполіс краще типу Києва, комусь подалі від русні з залишками старої архітектурами і близькістю гір поруч типу Львова, комусь власний будинок подалі від всіх міст. Але якщо часом захочете кудись переїжджати, то на мою думку Тернопіль — не найкращий варіант)
Я тут не топив за тернопіль, лише звернув увагу на те що у львові все не так файно, як це подає іванич. Єквиток це взагалі локал мем, він з ним на кожні вибори йде) Парки в нас забудовують, свічки з’являються в рекреаційних зонах. Велику четвірку парків — поки не рухають, але...
Щодо пасічної — зона коло магнолії і зона коло личаківської це 2 різні вулиці, кажу експертно. У магнолії це НЕ рекраційна зона, а коло медової печери «на***нили» прямо в парку)) Поруч личаківської, наприклад, всадили глобус прямо на території парку коло автошколи (і у того, і у другого, виникли проблеми))
Питання сформульовано дуже не коректно, бо інвестиції це інвестиції, а підтримка це підтримка. З точки зору інвестиційної привабливості рішення щонайменьше спірне, щодо підтримки — більше схоже на фіговий листок для сумління (бо якщо ти хочеш допомогти — пряма адресна допомога завжди істотніша за оті гіпотетичні мультиплікатори, які економіка отримає від твоїх вкладень в бетонометри з часом; та й за які мультиплікатори тут можна взагалі говорити, якщо ти здаєш квартиру в Україні, а отриманий прибуток витрачаєш за кордоном, витягуючи гроші з України). Сорі за прямоту, але «хрестик або труси».
-
Тру, але все ж таки:
1) Ріелтору заплати
2) Нотаріусу заплати
3) Інші податки заплати
4) Майстрам, які будуть робити ремонт — ну ви поняли)
Тобто щось, та й залишиться циркулювати в Україні.
Якщо будівельник продав квартиру, то може почати будувати іншу. А якщо квартиру ніхто не купить, то будівельник сидить без роботи і не створює ВВП.
ви ж не купите квартиру, щоб вона стояла. скоріше за все буде ще й ремонт (покупка матеріалів, оплата праці), оплата комуналки.. це є робота на економіку однозначно, хоча гроші можуть «працювати» і краще. Якщо вам такий спосіб не переживати за результат роботи грошей ок — то чому б ні
Хлопче, тут за рогом як не теслатраки обсуждають, так сир по пятсот. Своєю «інвестицією» нікого не здивуєш.
Сир за 500 то позавчорашній день. Я нещодавно чув про сало по 500...
До речі, станом на зараз за 500 грн/кг можна купити доволі лише доволі рядовий сир, не той, що змінює соціальний статус.
сир як зілля з рпг. З’їв правильний сорт — апнув на деякий час характеристику чи рейтинг в групі. З’їв «продукт сирний *сирок **плавлений** *» - і всьо, до кінця дня всі безхатьки своїм вважають і останнім недопалком пригощають.
Там було не «сир по 500». В оригинальній версії — набрав «сирів на 500 грн» :)
Доцільність інвестицій краще обговорювати з тим хто шарить в інвестиціях, а не з рандомами на ДОУ.
Хоча б у профільному чаті чи через той вмий айПлан.
Інколи краще промовчати і не палити свою тупість
Якось грубо та з переходом на особистості, тобі не здається ?
Та то автору напевно
суттєві заощадження
додають +500 до гонору. Нічого нового :)
Будь-яка витрата грошей в Україні є в певній мірі підтримкою економіки України. Наприклад, всі мої діти вивчають англійську онлайн саме в мовній школі в Україні і відповідно сплачую на рахунок в банку в Україні. Завдяки цьому в місцевій школі за кордоном вчителі говорять, що наші діти розмовляють англійською краще за будь-кого в школі, включаючи вчителів. До мінімальних незручностей типу перенесення уроку через повітряні тривоги (зараз рідше) ставимося з повним розумінням... Ну й воно якщо взяти такий же офігенний рівень мовної школи за кордоном, все одно в Україні дешевше, тож тут ще й прагматизм.
Економічний фронт це гучне слово, не претендую. Якби мав свій бізнес і давав людям роботу в Україні, тоді так.
до чого тут економічний фронт?
навіть просто сумно пробухати кошти — краще ніж покласти під матрас:
— акциз
— пдв
— логістика
— заробіток тих, хто тобі його продав
— витрати тих хто заробив ще раз конвертнуться через пдв
тобто навіть якщо ви грусний, розчарований і не вірите в перемогу, бухати — ефективніше, аніж ховати гроші під матрас і нити.
тому розглядаю варіант купівлі квартири в новобудові у Львові. Ситуація з ринком нерухомості у Львові наступна — 1500$ за квадтраний метр первинки.
ІМХО, за ці гроші можна купити вже з ремонтом.
Я б сказав що ні. Ти ж її не даруєш Україні)
Я б сказав що ні. Ти ж її не даруєш Україні)
На скору руку завжди можна пройняти законопроєкт про «10кв.м. на рило, інше — державі», і вважай що подарував
Найкращі коментарі пропустити