IT vs армія #1. База
Привіт!
В мирному житті я був програмістом.
А зараз вже майже 2 роки займаю одну з офіцерських посад в одній з бойових бригад.
Тобто маю досвід схожий на твій + досвід служби і війни в армії.
Для чого я це пишу і про що піде мова?
Мова буде про порівняння ІТ vs армії.
Для того, щоб занурити ІТців у контекст армії:
- Щоб цивільним ІТцям було легше зрозуміти своїх мобілізованих / демобілізованих колег.
- Щоб полегшити свіжомобілізованим ІТцям адаптацію до військових реалій.
- Щоб пришвидшити розвиток армії.
ЧОМУ АНОНІМНО?
Причин зразу кілька, які ти в процесі ознайомлення з наступними топіками зрозумієш.
Власне я поділяю і підтримую твої підозри про «а раптом цю публікацію написав АІ під керівництвом майора з ФСБ? Раптом це російська ІПсО?». Я теж менше довіряю анонімним авторам.
Але маю два аргумента:
- модератори DOU мене перевірили і підтвердять, що я жива людина, українець, дійсний військовослужбовець. Я зацікавлений у посиленні армії, а не навпаки;
- ти можеш відправити будь-яку з публікацій циклу комусь з своїх знайомих, хто служать в армії. Бажано, хто вже довгенько служать. Впевнений, вони підтвердять написане.
Основа основ. Невід’ємні відмінності служби на війні від роботи в ІТ
Я під цим маю на увазі ті відмінності, які неможливо змінити. Які от вбудовані, базові. Які просто є, от є і все. Які щоби як ми хотіли, а неможливо змінити.
Багато непередбачуваності
Ти не знаєш точно куди саме прилетить отой снаряд. Чи за 20 метрів справа, чи прямо по тобі (а це два дуже різних результата). Ніяк не можеш прорахувати, не можеш спрогнозувати.
І тим паче не знаєш на скільки і яких саме осколків він розірветься. І куди саме полетить кожен з тисячі тих осколків. І це тільки один приклад що стосується снарядів і осколків.
Так, навченість, мудрість, теж дуже вагомо впливають на вірогідність вижити. Багато чого залежить саме від тебе. Але й від удачі дуже багато залежить. Набагато більше, чим в ІТ.
В армії ти стикаєшся з невідомістю набагато частіше чим в ІТ. Принаймні в бойових підрозділах. І ти з цим нічого не можеш зробити. Тут покер — це норма.
Величина ставок
В ІТ звісно ж теж можна взяти гроші в мафії, і робити стартап по принципу «або переможу, або помру». Але камон)
Зазвичай в ІТ навіть в стартапах ставки набагато нижчі. Ти можеш розділяти ризики, брати гроші у венчурних інвесторів, робити стартап з спокоєм в серці без вагомих ризиків в разі провалу.
А можеш взагалі забити болт і піти працювати на когось.
В ІТ ти можеш жити в достатку: мати собі хату, сім’ю, новеньку mazda cx-7* :). І при цьому нічим не ризикувати.
А на війні може відірвати ногу (нога — не робота. Нову не дадуть). Може відірвати руку (рука — не інвестиції. Нову не дадуть). На війні можна стати калікою. Можна загинути.
Звісно ж в тилах, в ремонтних частинах, на складах і т д — там все спокійно (не рахуючи шахеди й ракети). Але я тут роблю акцент саме на бойові бригади.
«Домашня атмосфера»
М’ясні цунамі зеків. Цунамі. Без перебільшень.
Хвилі професійних вагнерів і спецури.
Снайпери. Кулемети. Гранатомети.
Танки. Міномети. Артилерія. РСЗВ. Авіаудари.
Ударні дрони.
Розтяжки і міни. Багато розтяжок і мін.
Ще й їбучі ждуни серед місцевих.
Ми працюємо там, де нас хочуть вбити.
«Багате» минуле
А саме 23 пройобаних і 8 недоінвестованих років.
З ряду причин ІТ всі ці роки активно розвивалось.
Армію аж до 2014 планомірно системно розвалювали*, а після 2014 хоч і почали розвивати, але недостатніми темпами. По справжньому розвивати нашу армію ми почали тільки в 2022 році.
ІТ — порівняно зріла галузь*. Армія ж тільки почала починати. І це дуже важлива відмінність.
ЩЕ РАЗ!
УВАЖНО!
ІТ — зріла галузь. Армія тільки почала розвиватись. Це неочевидна, але ЦЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВА ВІДМІННІСТЬ!
Кому цікаво знати чому армія зараз є такою як вона є — дуже рекомендую підняти спогади олдів і дізнатись яким українське ІТ було в 1991 чи 1992 році.
Розміри
В Google сумарно працює ±180 тис. людей. В Майкрософт ±220 тис. людей. В Apple ±165 тис. людей. А в самих лише ЗСУ (це не рахуємо нацгвардію, поліцію, ДПСУ. В самих лише ЗСУ) зараз служать ±700 тис. людей. В самих тільки ЗСУ народу більше як в Google, Apple і Microsoft разом взятих.
Армія — це величезна, і при цьому цілісна, махіна, яка навіть більша за індійську Tata Consultancy Services.
Специфіка конкуренції
Та ж таки TCS хоч і величезна (±615тис людей), але не єдина. В Індії вона має дуже багато конкурентів.
Українська ж армія в Україні — це абсолютна монополія. Тут в нас конкурентів просто не має.
Всі конкуренти нашої армії — це іноземні армії. Армії ворожих нам країн типу росії, китаю, північної Кореї, персії.
Які набагато запекліші.
Поясню на прикладі. Ти можеш легко звільнитись з Softserve і піти працювати в умовний Intellias. Дружина може без тим часом може проблем працювати в Eleks. Діти співробітника Onseo можуть ходити в один садочок з дітьми співробітника Netpeak, де вихователькою буде дружина фахівця з Digis.
А от тепер уявімо дружина в армії Ірану проектує шахеди, а чоловік служить в ЗСУ. І вони разом беруть відпустку і їдуть бавити внуків до сина який служить в північній Кореї. Ну типу :)
Більше того. Я ще не чув історій, щоб сейлз з Epam застрелив сейлза з Dataart. Хоча здавалося б між сейлзами конкуренція егегей. Чи тим паче якби співробітники Oracle взяли в полон співробітників Microsoft і там за додатковий пайок вимагали щоб ті розкрили джавістам деталі c#.
Також є різниця в способах конкуренції:
В ІТ щоб обійти конкурента треба щось створити, додати користі більше чим додав конкурент. В ІТ конкуруючи ти твориш. В ІТ твої конкуренти зловтішаються коли ти ставиш TypeC в айфон. А ти зловтішаєшся, бо твій айфон від того став тільки кращим.
В армії ж пріоритет на знищенні. В армії треба нанести конкуренту більше шкоди, чим він тобі. Якийсь рускій Тіхан буде неймовірно щасливий коли прострелить тобі голову. Навіть якщо ти перед тим прострелиш йому ногу.
Підсумуємо
В армії ще більше невідомості і непередбачуваності. В армії вищі ставки. В армії ти працюєш де тебе хочуть вбити. Армію дуже довго розвалювали, і лиш нарешті почали розвивати. Як наслідок армія сильно відсталіша. Армія величезна і при цьому цілісна. Армія в межах країни не має конкурентів, абсолютна монополія. Але за кордоном має, в рази запекліших конкурентів. В армії ти переможеш не якщо створиш щось краще чим конкурент, а якщо ти знищиш конкурента.
І це все?
Ні
Далі буде і про довбоїбізм, і про кріпосне право, і про мотивацію, і про діджиталізацію, про людей, про відбір. Сумарно увесь текст я готував майже рік. Далі буде.
Але щоб не перевантажувати читача всім і зразу, я розбив текст на кілька окремих публікацій. Які вже готові і будуть опубліковані з інтервалом ± тиждень.
Переглянути повний список опублікованих станом на вже, можна в мене в профілі .
Тож не прощаюсь
* Примітки
1. Хто має знайомих серед співробітників Mazda — передайте від мене хай зроблять донат на ПЖ за мою імпровізовану інтеграцію :)
2. Про як деградувала армія є дуже крута аналітика на сайті ґрунт.медіа. Дуже рекомендую для розуміння контексту.
3. Про як розвивалось ІТ, просвітницька ініціатива «Останній капіталіст» почали цикл. Ось перше відео. Покишо воно єдине і про ще радянський період, але теж пізнавальне. + скоро будуть наступні.
Зміст циклу:
— IT vs армія #1 . БАЗОВІ відмінності
— IT vs армія #2 . Відмінності правил і законодавства
— IT vs армія #3 . Приклади ДОВБОЇБІЗМУ з поясненням причин
— IT vs армія #4 . КРІПОСНЕ ПРАВО
— ІT vs армія #5 . Як це все досі працює? В чому секрет успіху?
— IT vs армія #6 . ЦИФРОВІЗАЦІЯ і папери
— IT vs армія #7 . Можливості для розвитку
— IT vs армія #8 . МОТИВАЦІЯ. Чому люди тут служать?
— ІТ vs Армія #9 . МОТИВАЦІЯ. Чим людей мотивує сама армія?
— IT vs армія #10 . Чим відрізняється культура й атмосфера
— IT vs армія #11 . Неупереджено про БРАТЕРСТВО, дружбу і соціалізацію
— IT vs армія #12 . Чим відрізняються ЛЮДИ в армії і ІТ?
* Ніхто не може змінити світ одним рухом пальця.
Але всі можуть відправити лінк на цей топік в флуділку компанії, в чат з одногрупниками чи й навіть просто другу в особисті.
3 коментарі
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.