Чи можна працювати в Німеччині віддалено на українську компанію?
Чи можна легально працювати в Німеччині віддалено на українську компанію (Дія сіті) отримавши тимчасовий захист? З варіантами сісти на соціал чи знайти локальну роботу зрозуміло що можна.
Якщо так, то чи настає податкове резидентство після 180 днів проживання в Німеччині, а до того німецькі податки платити не треба?
62 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТак, якщо в компаніїї є представництво в німеччині або компанія готованайняти без фОп
От цікаво що робити, коли не фоп, але можна працювати віддалено. Таким чином податки уходять в Україну, і наче є ж домовленість про запобігання подвійному оподаткуванню, але ніде не описано, як це працює, яким чином і які подавати документи про прибутки, скільки платити іншіх зборів та таке інше.
Почав вивчати тему про медичне страхування, теж якась плутанина, якщо працюєш в Німеччині, можеш спробувати влаштуватися у державну страхову, а якщо за кордоном — тільки приватну? Але приватні беруть за умови, що річний прибуток не меньше 35 тис євро, а ще бажано бути здоровим, бо інакше страхові внескі будуть більше за заробітну платню ))) Ну і приватні якось не дуже поспішають мене брати з моїм букетом хвороб. От і виходить що з одного боку не хочеться нічого порушувати, я згоден чесно сплачувати все, що потрібно, але якщо робити чесно, то складаються неможливі умови для існування, а якщо нечесно, сидіти на соціалі, а потім вскриється, це може бути провадження про махинації, чого теж не хотілося б, я жодного разу не порушував закон.
може, дійсно до біса цю німеччину, і обрати якусь не настільки забюрократизовану країну...
Я теж спочатку наївно думав, що воно так працює — живеш і працюєш в Німеччині, а платиш українські податки за і за угодою прокатить. Але не так, і описано досить чітко — отримав ключі від квартири в Німеччині- податковий резидент Німеччини, плати 45% зверху.
До речі я таки обрав іншу країну в підсумку по сумі параметрів.
В Німеччині є чудовий процес для голих-босих біженців в табори і далі. І є процес для фахівців типу блю-кард. А на нестандартних варіантах німецька бюрократична машина може зажувати своїми відлагодженими шестернями.
там 67% зверху наспрваді :-Д
It depends, але після 5% шокуюче дофіга). Проте як то кажуть, дешева рибка- погана юшка.
Пока это все только теория, что Германия сможет каким-то образом увидеть доход украинского ФОП
Якщо хочете залишитися в Німеччині то забудьте про український ФОП, робіть місцевий.
Якщо тимчасово в країні,тоді міняйте кожних 183 дні.
У вас там може піти півроку тільки на оформлення всіх папірців, щоб перебувати легально. І потім ви поїдете?
А знаєте, що саме цікаве? Коли повернетеся, незважаючи на те, що ви все одно маєте право на параграф 24, вас будуть футболити з однієї інстанції в іншу з питанням «якщо поїхав, то чого знов приперся, у нас і без тебе проблем вистачає, ондо черга бажаючих оформитися до небокраю, то йди де інде»
Дякую за таку змістовну відповідь! Але на перший погляд лякає наче циклічна залежність в п. 0: щоб здали довгостроково, окрім трудового договору, наче потрібні документи що видаються вже після отримання тимчасового захисту, може і рахунок для оплати (п. 3). Боюся, що на цьому етапі мене німецька бюрократія може автоматом направити в ті табори для біженців хоч я і можу кілька місяців знімати подобово сам.
Абсолютно вірно, щоб отримати параграф 24 потрібне житло і прописка. А щоб зняти житло, потрібен параграф 24 :)
Окрім ситуації, коли націлився чілити на соціалі, цей шлях всюди описаний в деталях і абсолютно зрозумілий.
Що досить дивно: вже працюю, принципово не хочу брати ні євроцента від держави, навпаки, готовий витрачати тут свою зарплату і заощадження, платити податки, вчити мову і інтегруватись, а все так непросто виходить🙂
Ну, вілкоммен in Дойчлянд. Тут просто не буває...
Такий самий кейс був, розглядав Німеччину як країну для перебування, дізнався рівно про ті умови, що в коментарі зверху: або соціальна допомога з проживанням в лагері і виплатами, навчанням німецької в школі і потім job center, або робоча віза від існуючого оферу, яка надасть блукард. Довелось обрати іншу країну тільки через це
Це єдиний варіант для таких номадів, як автор топіку. В мене сестра теж змогла знайти житло, тільки тому, що пощастило з господарем.
Много чего сложнее, чем попасть в ФААНГ. Например, найти место в садике в Пренцлауэрберге.
Да что уж там — даже выговорить «Пренцлауэберг» сложнее :)
Ох, тут самому з норм доходами, жирком і мінімумом потреб треба голову зламати як облаштуватись і звести бюджет, а зі спиногризами просто не уявляю. Знову ж таки, за винятком повного соціалу.
Так що навіть добре, що не пройшов природній добір😀
Іншими словами фоп краще позбутися
Це зробив одразу як опинився на волі, дякую Дія. Але ФОП залишився з минулих галер, в моїй ситуації дохід це Дія Сіті/трудова.
Хз. на сайті бундестагу пишуть про 183 дні:
Якщо не резидент а турист нелегал то 183
Параграф 24 дає резиденство
І можливо податкове резиденство наступає швидше, або як в сша є вибір першого року чи визнати себе податковим резидентом маючи резидента
В такій ситуації якісь сумнівні ігри з вогнем залишатись нелегалом і порушувати строки — депортація, фортеця Бахмут. Намагаюсь навіть чекати зеленого коли місцеві юрбою пруть на червоний. Те ж саме з оптимізацією податків і т.п.
Ну і ще не хочеться надто палитись що папуас.
Тут не про туристів а якраз про біжинців з України. Назва документу де написано про 183 дні називається
Besteuerung von Geflüchteten aus der Ukraine
Вообще-то после подписи на заявлении с просьбой о предоставлении убежища. Прописка здесь особо не при чем.
С обязанностью — особо для самозанятых — подать годовую декларацию в начале следующего года, указать там доходы ДО прибытия в Германию и эти доходы влияют на общую немецкую налоговую ставку, в стороне повышения конечно
Есть общий принцип, что налоги платятся по месту жительства и потребления общественных благ, оплачиваемых этими налогами. Место жительства при этом трактуется по факту жительства, а не наличия/отсутствия прописки. Доказать, что беженец из Украины только телом здесь, а душой и фискально где-то там, далеко, в чудесной 5процентной стране, будет трудно. В честном европейском суде невозможно, хотя бы потому что судьи кормятся именно из этой налоговой массы
Ещё б хотел добавить, что налогообложение только части дохода в Германии («после 185 дней») приводит обычно к неучету необлагаемых первых 10к дохода (beschränkte Steuerpflicht), что при определённых доходах может сильно увеличить размер подоходного
Согласен.
Хотя для многих работа по найму вполне себе вариант (так как других в общем-то и нет), не ФОПом единым и в этом плане Германия вполне себе вариант — уж точно лучше Польши, Франции и всяких пляжных стран
Что за бред. Итак. По приезду в Германию того кто подался на 24 параграф отправляют в лагерь. После лагеря отправляют куда либо. В том городе, в который тебя отправили, не важно — это квартира, съёмное жилье, общага или контейнерные домики — на следующей день выдаётся бумага с пропиской. На этом основании уже можно открыть счёт в банке. Далее оформляется страховка, которую оплачивает джобцентр. И подаётся доки на аусвайс. Который делается до пары месяцев. А дальше уже варианты. Открыть свой аналог фопа. Работать через дию и доплачивать остаток в Германию. Все легально, и в том же джобцентре подскажут как сделать.
Можно. Но я говорю про то что проблемы получить прописку нет. Не можешь сам снять, помогут. Нет описанного выше замкнутого круга.
Годы). Мы говорим не о полноценном беженстве. А о 24 параграфе. Если говорить к примеру о Вестфалии, то обычно распределение занимает пару недель. В редких случаях затягивается до месяца — но обычно это когда надо попасть в конкретный город( воссоединение с семьёй например). Ну и ужасных условий не видел. Да, барак, но прожить вполне можно. В Украине у беженцев были в разы худшие условия. А если вспомнить начало вторжения, так лагерь это вообще отель 3 звёзды. Чистая постель, готовая еда, интернет, стиралки, душевые. Открытый выход в город, выплата денег.
можна, якщо німецькій податковій не показувати цей дохід. Або платити подоходний ще й в німеччині
наївся схематозу в Ненці, так що такі штуки не варіант взагалі.
Але це після 183 днів, так? А як же «уникнення подвійного оподаткування»?
Я готовий платити великі європейські податки (це справедлива плата за прихисток), вистачить на життя і при −50%, аби тільки все було легально с т.з. Німеччини.
Ні — платиш за весь дохід з моменту реєстрації
Можна. Жити де будете? Медичне страхування, як плануєте отримувати?
зніматиму житло за свої. Знаю, що треба показати трудовий договір при довгостроковій аренді і сподіваюсь, що український (з дуже ок сумою) підійде.
Напишіть потім результат, аж цікаво, чи спрацює. Бо мені здається, що у нинішній ситуації з орендою, шансів небагато.
Перевага ситуації що не обов’язково знімати в гарячій локації типу Берліну, в крайньому випадку і умовна «хата в селі» ок для віддаленої роботи на якийсь час.
Подобово вже знімав, варіантів безліч, але довготерміново не витягую бо так виходить ну дуже дорого.
если жилье на пару-тройку месяцев и с хозяином договариваетесь, то можно. все мои знакомые блюкарточники так делали и я тоже.
а какой им смысл не идти на это? контракт составляется на указанный срок и потом человек все равно съедет. мы снимали тогда квартиру не на Airbnb, а на City-wohnen и даже заранее не спрашивали, хозяйка знала, что мы не туристы и это стандартно для новопонаехов — прописаться во «временной» квартире
В НЛ, наприклад, власник може виписати когось тільки за рішенням суду. Тимчасово прописані мешканці, навіть після того як зʼїхали можуть залишитись прописаними, бо вони забули, наприклад або бо вони далі житимуть в когось нелегально і їм треба бути десь прописаними.
ну здесь в контексте дойчланда
в принципе тоже самое, кроме суда. новоприех обычно выезжает уже в постоянное жилье и из старого будет автоматически выписан когда пропишется в новом. а жить в одном месте, а быть прописанным в другом здесь смысла особого нет. хозяева могут в любой момент выписать, почта будет приходить не туда и не будет к ней доступа.
хотя наверное пример с блюкарточниками не совсем релевантен для беженцев. все таки блюкарточник показывает контракт на местную фирму, а беженец птица свободная
А если не пропишется в новом, а будет нелегально снимать комнату?
Если, действительно, «в любой момент», то странно, да
А в вас нет онлайн дублирующего документооборота с гос. структурами? Если есть, то это не большая проблема для тех, кто потеряет доступ к почте
в дойчланде есть система, где хозяин видит, кто прописан в его недвиге. чтобы выписать надо явиться в ближайший бюргермат, там заполнить бланк и показать контракт, что человеку недвижимость уже не сдается.
нет
у нас не все гос. структуры на имейлы отвечают и некоторые документы не являются валидными, если их прислали по электронке. например вызов в суд или штраф должен быть доставлен в почтовый ящик, иначе всегда можно сказать, что имейл не пришел
Нет, переписка с госучреждениями ведется на бумаге, в прочем, как и в любой другой нормальной стране. Даже если вы напишите имейл, вам ответят на ваш почтовый адрес письмом.
Мне доводилось сопровождать работу системы электронного документооборота одного из банков с обменом корреспонденцией через портал НБУ — это какая-то жесть, там постоянно творилась всякая глючь, приходилось просить отправить письма повторно, иначе упаковать или подписать, иначе разбить на страницы, чтобы в нужные места попадали штампы и колонтитулы. Когда другой банк корреспондент совсем задалбывался и отчаивался, они присылали нам дублирующее письмо курьером и девочки в канцелярии сканировали его и цепляли как довесок к корявому электронному.
А вот представьте, что вам что-то написали на электронную почту и вам надо отнести это электронное письмо в суд. в чем и как вы его понесете?