Яка відповідальність передбачається для ФОП-спрощенця при несвоєчасному поданні звітності та сплаті податків

З настанням звітного періоду у ФОП на спрощеній системі оподаткування з’являється купа питань, в тому числі «А що буде, якщо я не встигну відзвітувати/сплатити податок?». Детальніше наслідки розберемо нижче.

Несвоєчасне подання звітності

Податковий кодекс України обумовлює терміни на виконання того чи іншого податкового обов’язку, тобто і своєчасну подачу звітності, і сплату податків також. Отже, за неподання або несвоєчасне подання платником податкової звітності передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних санкцій, а саме:

• в розмірі 340 грн., за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації;
  • в розмірі 1020 грн., при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації.

Несвоєчасна сплата ЄП

Для 1 та 2 груп єдинників встановлено штраф за несвоєчасну сплату авансових внесків ЄП, який дорівнює 50% ставки єдиного податку. До підприємців на 3 групі, у разі затримки сплати ЄП, застосовуються наступні штрафні санкції: якщо термін затримки менше 30 днів — у розмірі 5% погашеної суми боргу, більше 30 днів — у розмірі 10%. Застосування цього штрафу стосовно платника ЄП має бути після погашення суми боргу (коли стане зрозумілою кількість днів прострочення платежу).

Крім цього, за прострочену сплату ЄП підприємцю доведеться сплатити пеню, яка вираховується за спеціальною формулою.

Борг щодо ЄСВ

Через борг за несвоєчасну сплату ЄСВ можна не турбуватися, тому, що ЄСВ можна не сплачувати до кінця воєнного стану та 12 місяців після.

Зверніть увагу: за місяці у яких не було сплати потрібно поставити "‎нулі«‎ в додатку 1 до річної декларації для того, щоб не було нараховане зобов’язання по сплаті ЄСВ (при цьому у стовпці 3 потрібно залишити «22%»). Прив’язки до групи та отримання доходу немає. За місяці, в яких не було оплати — страховий стаж не нараховується.

Якщо у вас виникають питання, будь ласка, звертайтеся в коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доброго дня.
Маю питання щодо ЄСВ. ФОП 3 група ЄП 5%.
Вчасно сплачувала ЄСВ за 2023 рік. 03.02.24 подала декларацію за 2023 рік із додатком про сплату ЄСВ за всі місяці. За 2023 рік загальна сума ЄСВ складає 17688 грн., але в Кабінеті платника податків відобразилась переплата не 17688, а 13266 грн., тобто не вистачає якраз 4422 грн. Подивилась стан розрахунків з бюджетом за 2023 і бачу, що не відображається оплата ЄСВ за 1 квартал 2023, хоча я платила 11.04.23.
Написала лист через ЕК платника податків і прикріпила квитанцію. Мені зателефонувала співробітниця податкової і, вибачаючись, повідомила, що зарахувала платіж іншій особі по її зверненю, бо банк не передав мій ІПН. Начебто, у квітні 2023 були «неясності» із призначенням платежу і у них було 6 нез’ясованих платежів. Та інша особа звернулась раніше мене, і зарахували їй/йому. Співробітниця порадила сплатити ще раз ЄСВ (що я вчора і зробила), а на той платіж написати заяву про повернення коштів через ЕК платника податків (теж зробила), бо у них немає технічної можливості рознести тепер той платіж. Сьогодні бачу надходження вчорашнього платежу, але в переплаті все одно висить 13266 грн., а на 4422 грн. є податковий борг. Підкажіть, будь ласка, чи буде у мене тепер штраф за несвоєчасну сплату ЄСВ? Бо співробітниця відповіді не має, а я тепер через її помилку можу влетіти на чималу суму?

Якщо немає сплати ЄСВ, то і додаток з 0 подавати не потрібно. ДПС роками це роз’яснює

Колись багато років тому не подав на початку діяльності вчасно звітність і за це нічого не було. Вже перебуваючи за кордоном і _після_ закриття ФОП онлайн побачив в особистому податковому кабінеті, що в мене переплата за одним з податків. Звернувся в податкову через особистий кабінет листом у довільній формі про повернення коштів на рахунок фіз.особи. Мені звідти зателефонували на український номер і пояснили, що на мені числиться незастосований штраф за невчасно подану звітність і повернути залишок зможуть лише після вирахування цього штрафу, а штраф вирахувати не можуть, бо існує мораторій. Я тоді сказав по телефону — застосуйте вже той штраф і нехай не висить. Не знаю чому це спрацювало по телефону, але наступного місяця побачив в особистому кабінеті проведену суму штрафу; ну а залишок потім залишився незначним і я забив на його повернення.

Підкажіть, чи можна сплатити ЄСВ пост-фактум, за місяці в 2022 році? Чи такої практики немає?

За майже 10 років ведення ФОПу жодного разу не подавав звітність по ЄСВ, але завжди платив, навіть зараз під час війни сплачую, але звітність не подаю. Штрафів за це теж жодного разу не отримував. Чи можуть у мене церез це виникнути які-небудь проблеми у майбутньому?

1. Хіба податкова може нарахувати штрафні санкції на неподані звіти, що були не подані більше як три роки тому?
2. Хіба факт оплати ЄСВ нічого не значить, якщо я не подав про це звіт? Ну це взагалі дичина якась, податкова бачить скільки я заробляю, але не бачить, скільки я їй сплачую?

нажаль все то виявиться при припинені ФОП що спричинить безліч пені та штрафних санкцій (строк давності не застосовується)

Застосовується, чого ж ні. Нє, канєшно податкова і всілякі ушлі інспектори будуть вам макарони на вуха вішати, на то все зважати не треба.

Підписатись на коментарі