Обережно — Fondy або про подвійну конвертацію

Прошу розсудити поточну ситуацію. Є Fondy — платіжна система, яка надає мерчантам можливість оплати, у тому числі — у валюті. При оплаті мерчанту мені було виставлено рахунок у валюті, проте при оплаті відбулася конверсія і Fondy списали дещо більшу суму. Звичайно ніякої інформації про конверсію при оплаті я не отримував.

Далі ситуація розвивалася так:
Я — Fondy, ось ваш рахунок, в якому вказано суму платежу у валюті, а ось що я за фактом заплатив. Чому ви не вказали, що буде конверсія?
Fondy — не може такого бути! Це не ми! Це ваш банк накосячив!
Я — Банк, ось оплата, навіщо ви включили мені конверсію?
Банк — так ми отримали запит на транзакцію в UAH, відповідно зробили конверсію з USD у UAH.
Я — Fondy, а ось відповідь банку, навіщо ж ви пишите неправду — співробітник банку готовий вам показати вашу транзакцію
Fondy — ми знати не знаємо співробітника і спілкуватимемося тільки з вами! Так, ми визнаємо що обдурили вас, але ми все одно не винні! Це мерчант мав попередити про конверсію!

У зв’язку з непереконливістю відмазок і в цілому дилетанським підходом до підтримки клієнтів хочу звернутися до громадськості — як ви вважаєте, обов’язок сповіщати про конверсію цю справу платіжної системи чи мерчанта?

P.S. Якщо ви плануєте приймати оплату від закордонних клієнтів — обов’язково попередьте їх про конверсію, а також напишіть код, який через API смикатиме курс і повідомлятиме підсумкову суму, оскільки Fondy цього робити не вміють.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вітаю! Хочемо прояснити ситуацію: Fondy — платіжний інструмент, за допомогою якого мерчант створює інвойс і вказує суму. Списання відбувається у валюті, яка дозволена та обслуговується банками-еквайрами в Україні. Саме тому й відбулося списання у гривні.

Ми не приховуємо цієї інформації, процес конвертації детально описаний тут: fondy.ua/...​egal/currency-conversion

Хоча це й не применшує незручностей, з якими ви зіткнулися. Ми обовʼязково дослухаємося до вашого фідбеку та зробимо факт конвертації зрозумілішим для платника. Дякую, що поділилися!

Дякую за теплий відгук!
А я в свою чергу буду всіх відмовляти від вашого сервісу, тому що не наймався бути у вас QA за свої гроші.
Дякую за розуміння

Here’s a cool story. Мій SaaS мерчант підключений до Fondy і WayForPay, але інтегрувався і користувався я до сих пір виключно Fondy. Майже всі мої клієнти за межами України. І от ми, здається, приїхали.

Я дізнаюся що клієнт заплатив вищу суму, аніж ту, яку йому моя система виставила в інвойсі. Спробував провести тестову оплату сам, зробив платіж на $1 з європейського банку. Для розуміння ситуації, з карти було списано 38.66 UAH (+3%), коли в інтерфейсі користувача та через API показує 37.50 UAH.

1. Наскільки я був здивований коли знайшов статтю fondy.ua/en/currency-conversion, не передати словами. WTF is this: «This variance can be up to 30%. It can also be higher by another 10% due to currency risk fees of the foreign banks...»? Тобто мої користувачі просто ні з того ні з сього можуть заплатити по факту +40% без попередження?
2. Немає ніякої технічної можливості отримати актуальну списану суму (UAH 38.66). Видно тільки 37.50, що в інтерфейсі користувача, що в API. Виходить, я не можу виставляти правильні інвойси корпоративним клієнтам і немає можливості навіть їх скоригувати. WTF x2
3. Так і хочеться сказати що заберіть свої формулювання «exchange rate of the payer’s issuing bank» та «currency risk fees» куди подалі геть від публіки. Це просто якийсь стид. Наприклад, така сама тестова транзакція, тільки WayForPay. UAH 37.55 списало у користувача, UAH 37.55 показує в кабінеті. Fondy за якогось дива з 2023 вміє тільки hidden fees.
4. Стаття fondy.ua/en/currency-conversion абсолютно нічого не пояснює. Спробуйте, будь ласка, знову.

Якщо ці невідомі random +40% magic hidden fees не будуть виправлені, ми відключаємося, ситуація просто не вкладається в голові.

Розібрався з проблемою прихованої комісії Fondy (з мого досвіду, 3%+).

Суть:

• Якщо авторизувати списання у гривні, наприклад, 37.50 UAH (currency = «UAH»), з користувача буде знято exactly 37.50 UAH
  • Якщо авторизувати списання у валюті (як я і робив раніше), наприклад, 1 USD (currency = «USD»), з користувача буде знято більшу суму в UAH (!) за ту, яку видно в кабінеті Fondy. Наприклад, коли в кабінеті показується що транзакція в 1 USD пройшла як 37.50 UAH, то насправді з карти буде списано більше (в моєму випадку, 38.66 UAH, це +3%). Це при тому що авторизація відбувається в UAH без ніяких подвійних конвертацій.

Вирішення:

• Завжди запитувати суму в UAH і використовувати свій власний курс для конвертації.

Це не відміняє того факту що Fondy просто приховали комісію (3%+) дозволивши робити «фейкову» транзакцію у валюті, належним чином не пояснюючи це ні тут fondy.ua/en/currency-conversion, ні десь в іншому місці. Іншими словами, якщо ви виставляєте рахунок клієнтам в USD, Fondy візьме собі 3%+ прихованої комісії, але все одно проведе платіж у гривні.

Зазвичай транзакції йдуть з 3DSecure попапом, або Google/Apple Pay попапом, де можна побачити суму операції в грн. Ви сплачували валютною карткою рахунок в валюті? Як варіант, подумаємо над окремим повідомлення, на платіжній сторніці, в таких випадках, бо валюта в Україні — це завжди конвертація, не ма у нас валютного еквайрингу...

Гроші повернути не бажаєте? :)
Наприклад типу багбаунті з знаходження проблем інтерфейсу

В якій валюті і яку суму з вас списувати, вирішує торговець. Кошти, як це і повинно бути, ми переказуємо саме торговцю. Якщо вважаєте, що вони отримале від вас зайве, логічно дати їм про це знати.

Хотів пообіцяти, що залишу негативний відгук — дивись, а там уже до мене купа скарг.

Заміна сертифікатів у ApplePay — це ще та головна біль. З мого досвіду, плутатнини вистачає і на нашому боці і на боці розробників торговців — процес не тривіальний і для сапорта дійсно важко з точки зору консультації, потрібно часто підключати компетенцію мобільних розробників з обох боків. Не виключаю, що десь і ми могли сповільнити вам цей процес, але слідкувати за власними сертифікатами і не доводити до перевипуска в останні дні експайру — це також і обов’язок власника сертифікату.

Підписатись на коментарі